MALI Šengen

Locked
Kikibombona

#101 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Ja mislim da je neka forma "malog Šengena" neminovnost u budućnosti, pitanje je samo koja će to forma biti, i kako je sklopiti da svi imaju korist od iste...
Neka hvala, dva puta smo se "ujedinjavali" s istim "happyend-om".
Jarane, ovo nije nikakvo ujedinjavanje.

Ako se dogovore Srbi i Albanci, a ja mislim da od njih sve zavisi, radi problema sa Kosovom, onda mi nemamo sta zajebavati. I uvjeren sam da necemo.

Inicijativu podrzava EU i Amerika sto meni dovoljno govori da je inicijativa dobra.

...

Naravno, BiH se treba osigurati ugovorom da recimo, ako Albanija ili neka druga drzava istupi, da automatski istupa BiH, tj. da Dodik ne moze blokirati.

...

Ovo treba biti prvenstveno ekonomsko pitanje, a zatim i politicko. Uklanjanje granica je evropska vrijednost i pokazatelj da smo za Evropu spremni. Time ce se relaksirati odnosi i fokus sa politikanstva prebaciti na ekonomiju.
LBVIEW

#102 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Ja mislim da je neka forma "malog Šengena" neminovnost u budućnosti, pitanje je samo koja će to forma biti, i kako je sklopiti da svi imaju korist od iste...
Jarane, ovo nije nikakvo ujedinjavanje.

Ako se dogovore Srbi i Albanci, a ja mislim da od njih sve zavisi, radi problema sa Kosovom, onda mi nemamo sta zajebavati. I uvjeren sam da necemo.

Inicijativu podrzava EU i Amerika sto meni dovoljno govori da je inicijativa dobra.

...

Naravno, BiH se treba osigurati ugovorom da recimo, ako Albanija ili neka druga drzava istupi, da automatski istupa BiH, tj. da Dodik ne moze blokirati.

...

Ovo treba biti prvenstveno ekonomsko pitanje, a zatim i politicko. Uklanjanje granica je evropska vrijednost i pokazatelj da smo za Evropu spremni. Time ce se relaksirati odnosi i fokus sa politikanstva prebaciti na ekonomiju.
Ma eto ih tamo nek se dogovaraju, samo sto dalje od nas.
Put BiH je ka NATO, a ako vec ne moze u EU, koji kurac ulaziti u savez s gorim od tebe, gdje ti jedan preko trabanta jos uvijek radi o glavi. :-)
Maraschino

#103 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:
escobar__ wrote:Meni je suludo ulazit u bilo kakve unije i političke dogovore s tradicionalnim neprijateljem Srbijom.
Ne ulazis sa Srbijom.

Ulazis sa Makedonijom, Albanijom, Kosovom, Crnom Gorom i Srbijom.

...

Ja ovo vidim kao svojevrstan test za ulazak u EU. Inicijativa je podrzana od strane EU i Amerike.

...

Ako mi nismo spremni otvoriti granice, onda nismo spremni za EU.
uf, bas je to test :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#104 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

Protiv ovoga su, koliko vidim, mahom oni koji zive u pravom "velikom" Šengenu.
palermo

#105 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:Protiv ovoga su, koliko vidim, mahom oni koji zive u pravom "velikom" Šengenu.
Mislim da slabo vidiš......ili vidiš ono što želiš da vidiš.....
Kikibombona

#106 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Ma eto ih tamo nek se dogovaraju, samo sto dalje od nas.
Put BiH je ka NATO, a ako vec ne moze u EU, koji kurac ulaziti u savez s gorim od tebe, gdje ti jedan preko trabanta jos uvijek radi o glavi. :-)
Smatram da bi eventualni dogovor doveo do normalizacije odnosa i otpadnicke drzave Balkana ucinio privlacnijim za strane investicije. Imali bi dvije Evrope, veliku EU i malu Balkansku. Jedan takav dogovor bi ubrzao pristup cijelog regiona u EU.

...

Ti si vani i nisi svjestan kakvo je raspolozenje u BiH. U Zenici, u mom najblizem okruzenju, 90% mladih razmislja o odlasku. Ljudi masovno odlaze. Odlaze ljudi u cetvrtoj deceniji, sve sa porodicama, a o mladima da ne govorim. Ljudi komentarisu da ce se sistem urusiti i da za 10 godina nece biti moguce isplatiti penzije i sl. Totalna depresija bez mrvice optimizma. Nakon rata je bilo nade, dugo nakon rata je bilo nade. Danas jarane nema nade. Ne mogu ti opisati koliko su ljudi depresivni i pesimisticni glede buducnosti.

U moj grad, od 100 000 stanovnika, 10 godina nije dosla nijedna firma. I nema naznaka da ce doci u skorije vrijeme. Jos su neke u medjuvremenu propale poput CIMOS-a.

...

Nadam se da ce Srbi i Albanci postici dogovor oko priznanja Kosova da se ta prica konacno zavrsi. Ako do toga dodje, mislim da tzv. zapadni Balkan konacno moze krenuti naprijed. Ako ekonomija ne proradi, mi smo svi zajedno propali. Otici ce mladost a onda od nas nema nista. Krediti ce nas pojesti.
cyprus

#107 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
Možeš se ti zahvaljivati, ali procesi su takvi da nema smisla iskat evropske integracije, ako nisi spreman na integracije sa prvim komšijama... Alternativa tome je ostat u grču, opasat zid oko 'slobodnih teritorija' i držat na nišanu svakog ko se primakne... Ja ipak mislim da je relaksacija odnosa u regionu imperativ i uslov bez kojeg ovdje nema dugoročne budućnosti...

Naravno, ovo ne treba biti priča o novoj Jugoslaviji (i prisustvo Albanije je garant da to neće biti to), niti o stvaranju neke nove države ili državne zajednice, nego jednostavno ekonomski skup država koje pored međusobnih razlika i problema iz prošlosti imaju i brojne zajedničke probleme, koji se ne mogu prevladati parcijalno, nego isključivo zajedničkim naporom... Ko god misli da se jedna od država u regionu može sama razvit, dok su ostale krš - u neviđenoj je zabludi... Taj proces mora biti zajednički...

I svakako, ne vjerujem da će do uspostave nečeg takvog doći lako, jer relaksacija odnosa i međusobno povezivanje moraju ići sinhronizovano, ali smatram da je izvodivo kroz nekih 10-20 godina... A od ostatka Evrope će zavisiti kakav će biti intenzitet te saradnje i karakter odnosa prema EU... Da li ćemo se svi uspjeti inkorporirati kao ravnopravni članovi u okvir 'ujedinjene Evrope' ili ćemo ostati na duži rok definisani kao 'predsoblje', to jbga ipak ne mogu anticipirati :D Previše je varijabli u igri....
LBVIEW

#108 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:
LBVIEW wrote:
Možeš se ti zahvaljivati, ali procesi su takvi da nema smisla iskat evropske integracije, ako nisi spreman na integracije sa prvim komšijama... Alternativa tome je ostat u grču, opasat zid oko 'slobodnih teritorija' i držat na nišanu svakog ko se primakne... Ja ipak mislim da je relaksacija odnosa u regionu imperativ i uslov bez kojeg ovdje nema dugoročne budućnosti...

Naravno, ovo ne treba biti priča o novoj Jugoslaviji (i prisustvo Albanije je garant da to neće biti to), niti o stvaranju neke nove države ili državne zajednice, nego jednostavno ekonomski skup država koje pored međusobnih razlika i problema iz prošlosti imaju i brojne zajedničke probleme, koji se ne mogu prevladati parcijalno, nego isključivo zajedničkim naporom... Ko god misli da se jedna od država u regionu može sama razvit, dok su ostale krš - u neviđenoj je zabludi... Taj proces mora biti zajednički...

I svakako, ne vjerujem da će do uspostave nečeg takvog doći lako, jer relaksacija odnosa i međusobno povezivanje moraju ići sinhronizovano, ali smatram da je izvodivo kroz nekih 10-20 godina... A od ostatka Evrope će zavisiti kakav će biti intenzitet te saradnje i karakter odnosa prema EU... Da li ćemo se svi uspjeti inkorporirati kao ravnopravni članovi u okvir 'ujedinjene Evrope' ili ćemo ostati na duži rok definisani kao 'predsoblje', to jbga ipak ne mogu anticipirati :D Previše je varijabli u igri....
Da ti taj prvi komsija ne radi o glavi i ne planira trampu tudje zemlje - Kosovo za tvoju sve bi bilo u redu, ovako. :zzzz:
Prvo rijesiti pitanje remetilackog faktora na Balkanu, pa onda dalje.
cyprus

#109 Re: MALI Šengen

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:Prvo rijesiti pitanje remetilackog faktora na Balkanu, pa onda dalje.
I kako bi ga ti riješio? :-D Ovo o čemu ja govorim podrazumijeva upravo to - uklanjanje remetilačkih faktora...

I smatraš li da su Srbi/Srbija jedini remetilački faktor na Balkanu?
Haris.ba

#110 Re: MALI Šengen

Post by Haris.ba »

cyprus wrote: ali procesi su takvi da nema smisla iskat evropske integracije, ako nisi spreman na integracije sa prvim komšijama.
Stvar je što od integracija sa komšijama ekonomski nemaš puno pluseva, sa EU imaš. Ponavljam, šta to Srbija ima da nama treba? Za koji dio tržišta Srbija ima proizvode/usluge koji nama trebaju? Koje tržište mi možemo njima popuniti.

Čista ekonomija.
Last edited by Haris.ba on 05/11/2019 14:16, edited 1 time in total.
LBVIEW

#111 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Ma eto ih tamo nek se dogovaraju, samo sto dalje od nas.
Smatram da bi eventualni dogovor doveo do normalizacije odnosa i otpadnicke drzave Balkana ucinio privlacnijim za strane investicije. Imali bi dvije Evrope, veliku EU i malu Balkansku. Jedan takav dogovor bi ubrzao pristup cijelog regiona u EU.

...

Ti si vani i nisi svjestan kakvo je raspolozenje u BiH. U Zenici, u mom najblizem okruzenju, 90% mladih razmislja o odlasku. Ljudi masovno odlaze. Odlaze ljudi u cetvrtoj deceniji, sve sa porodicama, a o mladima da ne govorim. Ljudi komentarisu da ce se sistem urusiti i da za 10 godina nece biti moguce isplatiti penzije i sl. Totalna depresija bez mrvice optimizma. Nakon rata je bilo nade, dugo nakon rata je bilo nade. Danas jarane nema nade. Ne mogu ti opisati koliko su ljudi depresivni i pesimisticni glede buducnosti.

U moj grad, od 100 000 stanovnika, 10 godina nije dosla nijedna firma. I nema naznaka da ce doci u skorije vrijeme. Jos su neke u medjuvremenu propale poput CIMOS-a.

...

Nadam se da ce Srbi i Albanci postici dogovor oko priznanja Kosova da se ta prica konacno zavrsi. Ako do toga dodje, mislim da tzv. zapadni Balkan konacno moze krenuti naprijed. Ako ekonomija ne proradi, mi smo svi zajedno propali. Otici ce mladost a onda od nas nema nista. Krediti ce nas pojesti.
Nada umire zadnja. :D
Srbi ce traziti trampu Kosovo - sumska, prije ili kasnije.
LBVIEW

#112 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:
LBVIEW wrote:Prvo rijesiti pitanje remetilackog faktora na Balkanu, pa onda dalje.
I kako bi ga ti riješio? :-D Ovo o čemu ja govorim podrazumijeva upravo to - uklanjanje remetilačkih faktora...

Najveci krivci i za rat 90-tih i za danasnje stanje na Balkanu, od BiH i napucavanja laktaskog kmeta na "ocepljenje", stvaranja krize s migrantima, preko Crne Gore i puca, afere "Sobranje" u Makedoniji do nepriznavanja Kosova, trebal' jos? :D
Takvima u "zagrljaj" moze samo lud.
Maraschino

#113 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

dječak sa šibicama wrote:Ionako ce se na kraju o ovome pitati i Dodik.

Vucic to smatra zavrsenom pricom, sad mora privoliti Makedonce i Albance.
Tamo gdje se Dodik pita oni uveliko rade sa Srbijom. Za ostalo ce odlucivati predsjednistvo.
Maraschino

#114 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Otvoriti granice prema Srbiji bez ikakve kontrole, bez NATOa, bez EU ravno je samoubistvu.

Ko pozeli Eurokrem neka ode do Milanovca i najede se.

Plasim se da bi cesto banane u sleperima prelazile granicu.
palermo

#115 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

cyprus wrote:

Pa lijepo. Naprave se ustavne projene koje će omogućiti da Bosna i Hercegovina finkcionira kao svaka normalan država, bez entiteskih i kojekavih veta......postvaiti ustavnu strukutur na način da je jasno šta je država a šta su niži nivoi vlasti, uspostaviš suboridnaciju između tih nivoa vlasti, pojednostaviš način odlučivanja i eto......

A to bi baš bila i ljepa prilika Srbiji da pokaže da joj je zaista u interesu prosperitet ovog dijela svijeta, a ne njeno pretvaranje u kvazikolnijalnu silu koja će između ostalog imati i svoje legalne agenturu u Bosni i Hercegovini (čitaj. RS).

A priča o tome šta bi nam u ekonomskom smislu to donijelo je još sasvim nova priča. Haris.ba je pisao o tome. To ti ga dođe kao Aba liga, kobajagi se ujedninjujemo i stvaramo zdravu konkurenciju a nusprodukt toga je da je košarka u BiH u potpunosti propala.
dječak sa šibicama

#116 Re: MALI Šengen

Post by dječak sa šibicama »

Sto jes jes, bh kosarka je prije ABA lige bila famozna, mocna.

Sad je propala :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#117 Re: MALI Šengen

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Protiv ovoga su, koliko vidim, mahom oni koji zive u pravom "velikom" Šengenu.
Mislim da slabo vidiš......ili vidiš ono što želiš da vidiš.....
Ja jesam za Bosnu do mora i Hrvatsku do Drine...
palermo

#118 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:
Ja jesam za Bosnu do mora i Hrvatsku do Drine...
good for you
Kikibombona

#119 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Nada umire zadnja. :D
Isto tako mogu traziti Sofiju i Skoplje.

Raspad BiH je moguc u slucaju da Kina i Rusija preuzmu Balkan, da Evropu preuzme islamofobicna-fasisticka desnica i sl.

Dakle, u narednih 50 godina nemoguce, vjerujem ni poslije...
palermo

#120 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

dječak sa šibicama wrote:Sto jes jes, bh kosarka je prije ABA lige bila famozna, mocna.

Sad je propala :(
Pa postojala je.

Sada govoto i da ne postoji.

Uočavaš razliku ?
LBVIEW

#121 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Prije ce biti Srbiju do Vivvovitice, Kavvovca, Kvvobaga, Senja. :D
LBVIEW

#122 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

A divi podruznice ADZ Novo Sarajevo kako zagovara uniju sa Srbijom, dje ste orjunasi, nismo vas prepoznali. :D
LBVIEW

#123 Re: MALI Šengen

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Nada umire zadnja. :D
Isto tako mogu traziti Sofiju i Skoplje.

Raspad BiH je moguc u slucaju da Kina i Rusija preuzmu Balkan, da Evropu preuzme islamofobicna-fasisticka desnica i sl.

Dakle, u narednih 50 godina nemoguce, vjerujem ni poslije...
Mogu, al' u kurcu, je li ti ne vidis pozivanje na "posebne veze", blebetanje Dodika svako malo o "kad moze Kosovo sto ne bismo i mi" i tako to?
I sta mislis, da se ukinu carine i smanji kontrola koliko bi ti onda migranata ubacivali?
daddy-kool

#124 Re: MALI Šengen

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:

Mislim da ovdje sanjariš o nekakvoj novoj Jugoslaviji, ili ti jednostavno BiH nije dovoljna - kulturološki, identitetski, mentalno ... Šta se to može "zajedničkim naporom" dobiti uvezivanjem sa ovom sirotinjom u carinsku uniju? Može li nekakvo ekonomsko objašnjenje?

Sva priča se svodi eto sad ćemo biti fini jedni prema drugima, pretvaraćemo se da je sve ok, i neka nas onako zajedno (makar u to udrobili i Albance).

Naravno da pojedinačno možemo bolje, sigurno bi mogli još bolje da nemamo 5. (a vala i 6.) kolonu koja pravi od BiH polukolonijalni teritorij.

Ove gluposti oko malog šengena, koje potiču iz istog izvora i slične su onim Aleksandrovom budalaštinama "metar za metar" oko granice na Drini, nama ništa ne znače i neće nam donijeti boljitak. Na kraju krajeva, nema potrebe za tim, EU kako to god trenutno izgledalo je naš strateški cilj koji ćemo dosegnuti, i to kao punopravna članica.
Last edited by daddy-kool on 05/11/2019 15:21, edited 2 times in total.
tandmand

#125 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

U strahu su velike oči, pa od malog Šengena vide nekakvu novu Jugoslaviju, veliku Srbiju i sl. To bi trebalo biti čisto tehnička stvar za prelazak robe i ljudi a nikako neko političko udruživanje.

No bez brige, mislim da su narodi Z. Balkana i njihovi lideri nesposobni da ovako nešto organizuju ... ne možeš iz kantona u kanton na liječenje a da se ukinu granice na Balkanu. :run:
Locked