Pitanje za dijasporu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#101 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:
muha_sa wrote: šalje muž mami a sadetinoj svekrvi :D sadeta pjeni :-) -al ne smije ništa pa je ovu temu otvorila :D
:lol: zato i pita koliko je normalno da se pošalje
:lol:

sadeti svekrva trn u oku :-) i ne popušta je--al na forumu :lol:
HAVANA

#102 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Ommadawn wrote: Da se manje ljudi može kurčiti - za početak. I da se utvrdi da li je stvarno dijaspora ekonomski bitna za BiH ili nije, i ukoliko jeste, u kojem tačno procentu.
Jedna je stvar sigurna - manje će pišati i pljuvati jedni po drugima.
Naravno da je bitna,bitna je pravo.Svaki priliv svjezeg novca je bitan.Je li to investicija u nekretninu,posao,doznaka roditeljima...Sve je bitno,novac cirkulise,jaca ekonomiju,otvara mogucnosti,uposljava nove ljude...Sve je bitno osim ovog iznosenja sadetinog jel kome kupila cokoladu iz lidla i dala stoju da kupi gojzerice.
HAVANA

#103 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
mO k3 wrote:
sadie_forever wrote:ako je tako sto se turcimo i arapima spotice sto ne ulazu u BIH? ulagat iz ljubavi ne radi ni budala :D
saljes li ti ??
šalje muž mami a sadetinoj svekrvi :D sadeta pjeni :-) -al ne smije ništa pa je ovu temu otvorila :D
Eh eto nju ce pitat hoce li materi poslat.
Ommadawn

#104 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:
sadeti svekrva trn u oku :-) i ne popušta je--al na forumu :lol:
Dobra je svekrva kakva je sadeta... :lol:
muha_sa

#105 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
Ommadawn wrote: Da se manje ljudi može kurčiti - za početak. I da se utvrdi da li je stvarno dijaspora ekonomski bitna za BiH ili nije, i ukoliko jeste, u kojem tačno procentu.
Jedna je stvar sigurna - manje će pišati i pljuvati jedni po drugima.
Naravno da je bitna,bitna je pravo.Svaki priliv svjezeg novca je bitan.Je li to investicija u nekretninu,posao,doznaka roditeljima...Sve je bitno,novac cirkulise,jaca ekonomiju,otvara mogucnosti,uposljava nove ljude...Sve je bitno osim ovog iznosenja sadetinog jel kome kupila cokoladu iz lidla i dala stoju da kupi gojzerice.
:lol: :lol: :lol:

jebla te cokolada da bil jebla :lol:
HAVANA

#106 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Ja ba,onu zelenu od marku a izgleda ko da je tri... :lol:
muha_sa

#107 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol:

sjetih se kad je meni moj tetak donjeo poklon--pištolj upaljac :lol: :lol: :lol:

Image
HAVANA

#108 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Dobar ba,skini postolje i mozes konzum odradit.
HAVANA

#109 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani. :-) Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric... :-) A 300 metara od stana mu rehau podruznica,metar cijevi 1.30 km :roll: I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima :lol:
Ommadawn

#110 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

HAVANA wrote:Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani. :-) Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric... :-) A 300 metara od stana mu rehau podruznica,metar cijevi 1.30 km :roll: I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima :lol:
Šuti prika, ja prije nekoliko godina pratio punicu na autobus za Bosnu, dolazi lik sa Citroenom ZX u solidno poluraspadnom stanju, istovara šporet i utovara u autobus da mu odveze dole. Vidim nešto sa vozačom raspravlja.
Krene autobus, ja stojim i dalje, ispijam kafu kad lik meni prilazi “Jebo majku, fino se s njima dogovorio da mi odvezu šporet dole, kad sad kao traži mjesto u autobusu...”
Rekoh “Pa zar nema u Bosni kupiti šporet?”
“Nema kao i ovdje”
“Pa koji si šporet kupio?”
“Gorenje”

;-)
HAVANA

#111 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Eeee ,da je nama dje nac sporet za kupit. :lol:
broj dva

#112 Re: Pitanje za dijasporu

Post by broj dva »

HAVANA wrote:Eeee ,da je nama dje nac sporet za kupit. :lol:
Samo se nemoj zajebat ko ja pa kupit onaj iduktivni, sve sam šerpe i tave moro mjenjat...
HAVANA

#113 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Sto :? Kod nas su ti godinama,sve ok
todd_smith

#114 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

Ommadawn wrote:
Seyfo wrote:Tema me podsjeca na jednu koju je otvorio nikad prezaljeni Zviz:"da li vam rodbina vani lezi na parama". Cilj teme je samopromocija,svi nasi vani su bijeda,sirotinja, kurce se,lazu, za razliku od njega koji se snasao. Ja bih da doprinesem temi na nacin da cu reci da je slanje para individualno, neko salje neko ne, ali da ti pomogne da dodjes i ti - jok ! Pa najgore sto mu se moze desiti je da dodjes i bolje se snadjes nego on. Ima i tu iznimki,naravno,ali pravilo je tu. A nekad bi najbolje pomogao rodjaku, prijatelju,komsiji,poznaniku da mu pomognes da dodje,nego da mu saljes. (Stara izreka o ribama i pecanju)
Na koji način možeš nekome pomoći da se preseli iz Bosne negdje u inostranstvo?
papirologija, smjestaj za pocetak npr?
Fossil

#115 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Fossil »

Ja sam 2 mjeseca bio u stanu kod rodjaka, dok nisam nasao stan. Zavisi od slucaja do slucaja cesto rodbina pomaze u takvim situacijama.
vjesticanametli

#116 Re: Pitanje za dijasporu

Post by vjesticanametli »

Ma cim poDZes pitat ide eeee nije to lako :twisted: seronje ....kad doDZes iz nebuha :evil: oooo pa kako sto nije ti kaze ovde bas najbolje et deveramo :lol: mrrrrrs
512MB

#117 Re: Pitanje za dijasporu

Post by 512MB »

HAVANA wrote:Znas sta mi je najmrze kad salju iz dijaspore? Kad kupe stan i onda se svi meni na kosti natovare kad mi ide roba ubace na kamion wc solje,vodokotlice,74 ventila,store,cesmu,bojler ,klimu...Onda ja to istovaram i premjestam dok neko ne dodje.Momentalno imam dva mala bicikla,4 serpe i nake mesingane zdjele na stanju.Inace ovde nema ugradbenih vodokotlica i solja,to je puno bolje vani. :-) Prosli mjesec mi je doslo 450 metara cijevi za podno grijanje,3 kese ventila,razvodnici,ormaric... :-) A 300 metara od stana mu rehau podruznica,metar cijevi 1.30 km :roll: I svaki put zajebancija na granici sa carinom,majke mi kontace ljudi da radim sa serpama,ventilima i vodokotlicima :lol:
Trebo za to sve i živce imat :mrgreen:
HAVANA

#118 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

vjesticanametli wrote:Ma cim poDZes pitat ide eeee nije to lako :twisted: seronje ....kad doDZes iz nebuha :evil: oooo pa kako sto nije ti kaze ovde bas najbolje et deveramo :lol: mrrrrrs
Nije ni to pravilo,meni su mnogo pomogli prijatelji kada sam izasao.Od boravka do trazenja stana,garancija,selidbe i svega ostalog.Doduse 95 godine,ne znam kako je sad al supak je supak i 95 i 2019 a dobar je dobar... :-D
vjesticanametli

#119 Re: Pitanje za dijasporu

Post by vjesticanametli »

Posto su ti te mesingane serpe :lol: ma ne znm nisam ja bila u pitanju al svjedocih x puta takvim razgovorima pa kontam hajte u vrajzu mater :evil: u se i u svoje kljuse
HAVANA

#120 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

Sve ti dam za dvije glave.I biciklo gratis,malo. :D
muha_sa

#121 Re: Pitanje za dijasporu

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:
Šuti prika, ja prije nekoliko godina pratio punicu na autobus za Bosnu, dolazi lik sa Citroenom ZX u solidno poluraspadnom stanju, istovara šporet i utovara u autobus da mu odveze dole. Vidim nešto sa vozačom raspravlja.
Krene autobus, ja stojim i dalje, ispijam kafu kad lik meni prilazi “Jebo majku, fino se s njima dogovorio da mi odvezu šporet dole, kad sad kao traži mjesto u autobusu...”
Rekoh “Pa zar nema u Bosni kupiti šporet?”
“Nema kao i ovdje”
“Pa koji si šporet kupio?”
“Gorenje”

;-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ommadawn

#122 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

todd_smith wrote:
Ommadawn wrote:
Seyfo wrote:Tema me podsjeca na jednu koju je otvorio nikad prezaljeni Zviz:"da li vam rodbina vani lezi na parama". Cilj teme je samopromocija,svi nasi vani su bijeda,sirotinja, kurce se,lazu, za razliku od njega koji se snasao. Ja bih da doprinesem temi na nacin da cu reci da je slanje para individualno, neko salje neko ne, ali da ti pomogne da dodjes i ti - jok ! Pa najgore sto mu se moze desiti je da dodjes i bolje se snadjes nego on. Ima i tu iznimki,naravno,ali pravilo je tu. A nekad bi najbolje pomogao rodjaku, prijatelju,komsiji,poznaniku da mu pomognes da dodje,nego da mu saljes. (Stara izreka o ribama i pecanju)
Na koji način možeš nekome pomoći da se preseli iz Bosne negdje u inostranstvo?
papirologija, smjestaj za pocetak npr?
Možeš li to podrobnije objasniti, molim te?
todd_smith

#123 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

Ommadawn wrote: Možeš li to podrobnije objasniti, molim te?
eno Fossil ti je objasnio
mO k3

#124 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

e ovu pricu ne vjerujem :mrgreen:
Ommadawn

#125 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Ommadawn »

todd_smith wrote:
Ommadawn wrote: Možeš li to podrobnije objasniti, molim te?
eno Fossil ti je objasnio
Nije.
Post Reply