2019 Copa América

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Copu osvaja

Brazil
20
36%
Argentina
9
16%
Peru
6
11%
Bolivija
1
2%
Paragvaj
1
2%
Urugvaj
9
16%
Čile
4
7%
Kolumbija
6
11%
Venecuela
0
No votes
Ekvador
0
No votes

Total votes: 56

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#101 Re: 2019 Copa América

Post by Velkoski »

Bolje da sam gled'o kako se dva konja pare nego ovu tekmu, jabo te grob
Jack Be Nimble

#102 Re: 2019 Copa América

Post by Jack Be Nimble »

Argentina kao mi, vrh 2014 a sada nemogu nista.
Romanista 101%

#103 Re: 2019 Copa América

Post by Romanista 101% »

Hoce li neko otvoriti temu za Africki kup, pocinje sutra.
Tomahawk11
Globalni moderator

#104 Re: 2019 Copa América

Post by Tomahawk11 »

Sad Argentinci u zadnjem kolu moraju navijati za Kolumbiju i da oni dobiju Katar.
Nešto od to dvoje će otići kontra.
Nadzorna_ploca

#105 Re: 2019 Copa América

Post by Nadzorna_ploca »

Argentina je za onu temu najvece ublehe. Prelosa ekipa.
Mustang1

#106 Re: 2019 Copa América

Post by Mustang1 »

Barca nikad ne igra onako sa Messiem. Oni igraju svoju igru i kada lopta dodje do Messia on uradi dar mar ako moze.Cesto zabiju i bez ucesca njega u igri. U Argentini kod koga god je lopta cilj je dodati Messiu, uopste nemaju namjeru sami da krenu u napad. Ekipa kao ekipa uopste losa nije, ali ne valja im razmisljanje da ovise i jednom igracu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#107 Re: 2019 Copa América

Post by Tomahawk11 »

Pa to je i bio cilj, izbace Aguera i Di Mariu i onda lopta samo na Messija.
Zaboravljaju da i ovi s druge strane postavljaju taktiku i da je to na neki način samoubistvo.
Neće tako dobiti ni Katar, da ne pričam o prolasku.
Mustang1

#108 Re: 2019 Copa América

Post by Mustang1 »

Pa ne moze, Maradona bi vidio da ne moze :D Postavi igru normalno neka ide lopta u napad a ne njemu. Doci ce i do njega. Kad je Aguero usao malo je to drugacije islo jer on nije samo Messia trazio, ali dzaba kad treba jedan takav i u sredini i odbrani i svugdje :D
necko_hz

#109 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Ma dati mu Barcu čitavu, najbolje je. :mrgreen:
Mustang1

#110 Re: 2019 Copa América

Post by Mustang1 »

Ma nek sebi izabere igrace po zelji :D
Pa Portugal je bio losiji kada je osvojio Euro. Kod njih su igrali svoju igru i bez Ronalda su osvojili na kraju. Ronaldo nije morao ovjeriti svaki napad, i ostali su igrali i sutali.
p206

#111 Re: 2019 Copa América

Post by p206 »

ma imaju smiješnog golmana, odbrana zavisi od Otamendija, sredina sve nekakvi pokusaji od igrača.. napad imaš ali ne dobiju lopte u pravim situacijama, Di Marija čitavu karijeru proveo zavaljen lijevo, jedino je kod Mourinha igrao desno gdje mu je prava pozicija

sredina je u današnjem fudbalu ključ a oni to nemaju

nekad nije dovoljno ni kad imaš svjetske klase u sredini, kad se sjetim Engleske sa Gerrardom Lampardom i Schoolsom i nijedan trener ih nije znao ukomponovati

Dalić je cini mi se se vise sretno nego spretno ukomponovao Brozovica, Rakitica i Modrica u 433 gdje su najvaznija 2 igraca u tom sistemu ta mjesta Xavija i Inieste, i odmah su ostvarili uspjeh
necko_hz

#112 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Mustang1 wrote:Ma nek sebi izabere igrace po zelji :D
Pa Portugal je bio losiji kada je osvojio Euro. Kod njih su igrali svoju igru i bez Ronalda su osvojili na kraju. Ronaldo nije morao ovjeriti svaki napad, i ostali su igrali i sutali.
Ma nek bira, nemoj misliti da nema tu moć i da se selektor ne bi povinovao tome. Možda čak to i radi. :mrgreen:

Argentina mi je jako gotivna reprezentacija oduvijek, Argentinci kao narod također, a govoreći o njihovim selekcijama kroz zadnjih 10-12 godina imali su sve osim loše ili nedovoljno kvalitetne reprezentacije za veći uspjeh. A uspjeh nekad ne mora zavisiti ni od taktike, ni od kompletnosti ekipe, niti od njenog kvaliteta. Naravno, do određene mjere svi ti faktori igraju ulogu, ali ne moraju biti presudni. Posebno ne kada u ekipi imaš jednog od najboljih i najskilovanijih igrača ikada.
turbofolk

#113 Re: 2019 Copa América

Post by turbofolk »

Ne otpisujte Argentinu prerano. Dovoljno im je dobiti Qatar u zadnjem kolu, prošli bi kao jedna od dvije trećeplasirane. Tri su grupe sa po 4 ekipe. A knock out kreće od četvrtfinala.
necko_hz

#114 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Svakako, ne bih ih ni ja otpisivao uopšte.
Korovjev

#115 Re: 2019 Copa América

Post by Korovjev »

Ne znam kako ne otpisati Argentinu nakon ovakve dvije tekme. Ajde i ako prođu dalje ispadaju čim nalete na prvi ozbiljan tim, a nije da ih nema na Copi. Slično kao i na svjetskom prošle godine mogu i proći grupu ali to je domet ovakve ekipe. Usporedbe sa Portugalom su smješne jer Portugal igra kao sat, nedavno sam ih gledao finale ovog kupa nacija ili čega već, protiv Holandije, dugo nisam vidio dvije reprezentativne ekipe da igraju tako fino, podmazano sa glavom, repom, izmjenama i igrača, taktike, Portugal i velikim igračem.
Ajde barem je selektor skontao manjkavosti sredine i odbrane pa pokušava igrati pritisak visoki kad se izgubi lopta u napadu oko šesnaesterca protivnika, ne bi li je uzeli i onda na kvalitet pojedinca na nepostavljenu odbranu pokušali zabiti koji gol. Jer na postavljenu odbranu ne mogu ništa. S tim što ih taj pritisak ostavlja tanke odozada ako ih protivnik probije što se i desilo u obje tekme više puta.
°u°

#116 Re: 2019 Copa América

Post by °u° »

Glupost je proglašavat Portugal lošom ekipom. Odakle uopšte takva ideja ikome?
Argentina je očajna. Solidnog veznjaka nemaju još od Riquelmea i Verona. 2014. su zahvaljujući dobroj igri u odbrani i Messiu došli do finala, za pobjedu to nije bilo dovoljno. Nakon tog finala stalni pad. Izbor selektora im je također očajan. Svi očekuju da Messi sve riješi sam. Maradonina mitomanija o njegovom samom osvajanju titule se natovarila Messiu na leđa. Ne znam koji klinac mu sve ovo treba, da njega proglašavaju glavnim krivcem.
https://mobile.twitter.com/MoRosement/s ... 5739158535
necko_hz

#117 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Dobroj igri u odbrani, Messiju, Di Mariji koji je pogodio u osmini finala, Higuainu koji je pogodio u četvrtfinalu, Garayu, Agueru, Rodriguezu koji su pored Messija pogađali u penal seriji polufinala protiv Holandije. Imali su realne šanse i da finale dobiju, da je Messi pogodio ono što bi u Barceloni pogodio u 9 od 10 situacija, a nešto kasnije i Higuain. Nisu bili nadigrani.

Maradonin nastup 1986. se ne može svrstati u mitomaniju s obzirom na ono što je uradio. Naravno da nije sam osvojio, ali nema potrebe ni omaložavati vjerovatno najbolji pojedinačni nastup nekog igrača na Svjetskom prvenstvu zbog nečijih drugih neuspjeha.

Messi nosi breme najboljeg igrača ove ere, jednog od najboljih ikada, od tog pritiska ne može pobjeći, niti ima potrebe. Kao glavni igrač će biti krivac za neuspjeh, kao što će u slučaju uspjeha biti najzaslužniji. To tako ide. Kritike, pohvale i odgovornost su tako podijeljeni. Zašto mu to treba? Zato što i sam silno želi trofej sa Argentinom. I treba nastupati i pokušavati sve do kraja karijere ili sve dok ga ne osvoji.

Nadam se da će i uspjeti.
Korovjev

#118 Re: 2019 Copa América

Post by Korovjev »

Slažem se sve sa nećkom osim sa prvim paragrafom gdje ni on a ni “u” u prethodnom postu ne navode Mascherana kao najboljeg igrača Argentine na svjetskom 2014. Ako ih je jedan igrač doveo do finala, a nije, onda je to Masch. Odbranu zabetonirao, a odigrao i tog zadnjeg veznog na vrhunskom nivou. Vidjelo se na prošlom svjetskom, kad je grohnuo, pa je opet igrao, a nije trebao, a evo i sad koliko im takav igrač znači za tim. Općenito, koliko znači za bilo koji tim na reprezentativnim takmičenjima u fazi tekmi na ispadanje kad znaju da i ako ne daju gol, vrlo vjerovatno idu u produžetke i na penale, pa su na taj fol i Grčka, a bogme i Portugal osvojili evropska.
A kukala im majka sad kad im je Otamendi “vođa” odbrane.
necko_hz

#119 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Iskreno, a moja greška je, zaboravio sam na njega. Navodio sam samo strijelce čisto da poentiram da je plasman u finale bio zasluga tima. Odbrane, odnosno čitavog defanzivnog dijela predvođene kao što i sam kažeš - Mascheranom, zatim Messijem kao liderom koji je odigrao odlično u grupnoj fazi, te ostalima koji su odradili svoje uloge u nokaut fazi turnira. Do finala koje se svakako moglo dobiti.
Jack Be Nimble

#120 Re: 2019 Copa América

Post by Jack Be Nimble »

Dobro krenulo izmedju urugvaja i japana. Ona tima napadaju.
°u°

#121 Re: 2019 Copa América

Post by °u° »

necko_hz wrote:Dobroj igri u odbrani, Messiju, Di Mariji koji je pogodio u osmini finala, Higuainu koji je pogodio u četvrtfinalu, Garayu, Agueru, Rodriguezu koji su pored Messija pogađali u penal seriji polufinala protiv Holandije. Imali su realne šanse i da finale dobiju, da je Messi pogodio ono što bi u Barceloni pogodio u 9 od 10 situacija, a nešto kasnije i Higuain. Nisu bili nadigrani.

Maradonin nastup 1986. se ne može svrstati u mitomaniju s obzirom na ono što je uradio. Naravno da nije sam osvojio, ali nema potrebe ni omaložavati vjerovatno najbolji pojedinačni nastup nekog igrača na Svjetskom prvenstvu zbog nečijih drugih neuspjeha.

Messi nosi breme najboljeg igrača ove ere, jednog od najboljih ikada, od tog pritiska ne može pobjeći, niti ima potrebe. Kao glavni igrač će biti krivac za neuspjeh, kao što će u slučaju uspjeha biti najzaslužniji. To tako ide. Kritike, pohvale i odgovornost su tako podijeljeni. Zašto mu to treba? Zato što i sam silno želi trofej sa Argentinom. I treba nastupati i pokušavati sve do kraja karijere ili sve dok ga ne osvoji.

Nadam se da će i uspjeti.
Jedan od najvećih mitova sporta upravo je da je on sam osvojio tada titulu. I mnogi nazovistručnjaci ga podgrijavaju. Sam je dao 5 golova ostali 9. A upravo najveće omalovažavanje u sportu je osporavanje, uskraćivanje njegovim saigračima ogroman doprinos tituli. U finalu nije zabio, a pogotovo nije "sam" dobio Njemačku.
2014. je Messi im je dao pola golova uz još par asistencija. Proglašen je najboljim igračem turnira i zbog najvećeg broja kreiranih šansi, 27. Odbranu su igrali kolektivno timski dobro, što znači da Mascherano ipak nije bio najbolji njihov igrač. U finalu je Higuain fulao jedan od tri zicera u njihova 3 finala. S takvim panjem u napadu ne možeš osvojit ništa. Aguero također nekoliko godina nije pogađao u takmičenjima za svjetska prvenstva.
A to šta Messiu sve ovi treba su upravo napadi na njega, očekuju da im sam, očito i saigrači, donese titulu. Ne vide, niti znaju da to niko i nikad nije mogao. Njemu tovare krivicu zbog Higuanivih promašaja, loših trenera... Razumijem ja njegov patriotizam i želju ali koji će mu klinac sav taj ciirkus kad mu i to osporavaju jer kao ne pjeva himnu :-)
Nek igraju bez njega pa da vide đe su. U stvari vidjeli su na kvalifikacijama za svjetsko. Kad je prigustilo onda Messi pomozi!
Tomahawk11
Globalni moderator

#122 Re: 2019 Copa América

Post by Tomahawk11 »

Pa nije ni Messi te 2014. dao gol poslije grupne faze. Osporavaš Maradoni kako nije dao gol u finalu, a ovamo vadiona panj Higuain :-)
necko_hz

#123 Re: 2019 Copa América

Post by necko_hz »

Niko nikada nije sam osvojio titulu u timskom sportu, ali je Maradonina predstava na SP-u 1986 vjerovatno najbolja individualna predstava jednog igrača na Mundijalu. I bez njegovih liderskih i svih drugih sposobnosti koje je pokazao tada gotovo sigurno je ne bi ni osvojili. Da je osporavajuće prema njegovim tadašnjim saigračima reći da je sam osvojio, osporavajuće je. Ipak, ne mijenja niti umanjuje genijalnost onoga što je uradio, a što je usporedivo malo sa čim drugim.

Ono što ti radiš ekvivalentno je onome što rade ti 'nazovi stručnjaci' koje spominješ, jer je jednako osporavajuće pljuvati po Messijevim saigračima i njega amnestirati, a njih okrivljivati za svaki jebeni neuspjeh koji je imao u reprezentativnom dresu. Da, možda je Higuain mogao zabiti neku od šansi, ali mogao je i Messi u finalu 2014. pogoditi ono što bi u Barci pogodio zavezanih očiju u 90% situacija i riješiti sve, što njegov kalibar igrača u takvim utakmicama i treba raditi kada dobije priliku.. Mogao je i u preostala dva finala uputiti koji šut više ka golu Čilea. Koliko ih je imao uopšte?

Od Messija se očekuje to što se očekuje zato što je Messi - najbolji igrač svoje ere i jedan od najboljih ikada. Po nekima i najbolji, po nekima ne. Priča za drugu emisiju. A najbolji, osim ako ne igraju za San Marino, ne priznaju izgovore takve vrste kao razlog neuspjeha. Ne ako izgubiš tri finala. Tako da, ako su mitovi priče da je Maradona 1986. godine sam osvojio titulu, još veći mitovi su da Messi više od 10 godina nema s kim igrati u Argentini.
Korovjev

#124 Re: 2019 Copa América

Post by Korovjev »

Odlična tekma Urugvaj Japan. Uboli su sa pozivom Japanu da malo razdrma ove južnoameričke, defanzivi sklone reprezentacije. Tako da sam Japanu nakon svjetskog i ovih par tekmi na Copi halalio otkaz Vahi, jer su navodno pod njim igrali defanzivno. U ovoj su tekmi puno problema zadali odličnoj odbrani Urugvaja, čak su ih u određenim periodima gazili i u sredini, premda nema tu nekog prevelikog peljanja i kontrole lopte kod Japana, samo okomito. A imaju i tih nekih mladih, dobrih tehničara, fino igraju i kombiniraju. Fali im završnica i naravno odbrana gdje su skroz tanki naročito na prekide i visoke lopte što im je stara boljka, opet primili gol glavom iz kornera, pa je Urugvaj većinu napada išao dugim loptama koje su Suarez, Cavani spuštali kao da nema odbrane. Neće Japan daleko sa takvom igrom, ali barem je zanimljivo gledati.
Urugvaj nije baš odigrao svoju standardnu tekmu jer su primili dva gola, ali su pokazali da mogu i oni napadački igrati. Ovdje im je odgovaralo što su mogli efikasno preskakati sredinu, gdje su opet tvrdi ali bez neke kreativnosti, do ove dvojice naprijed koji su i dalje najbolji napadački reprezentativni tandem, pa je bilo dužih perioda igre kad je visio gol Japana. Da su ova dvojica mrvicu više efikasni bili bi savršeni. Ovako prave puno šansi, ali dosta i fulaju, što im može predstavljati problem u fazi ispadanja kad se igra oprezno sa manjim brojem šansi. Standardni problem im je i golman kikser.
A dok gledam Suareza i Cavanija skontam da bih i dalje volio vidjeti Cavanija u Barci, mislim da bi čak sad bio savršen jer bi on, Suarez, Messi mogli igrati u svim mogućim kombinacijama, bez obaveze da uvijek igraju sva trojica.
Mustang1

#125 Re: 2019 Copa América

Post by Mustang1 »

Da Argentina igra kao Egipat valjalo bi. Salah dobija dosta lopti ali ne po svaku cijenu. I gol su dali bez njega u akciji.
Post Reply