Novi zakon o uvozu automobila???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mayab

#101 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by mayab »

Sad će krenuti plač dežurnih dušebrižnika kako ljudi "nemaju za hljeb" , a ti bi uvodio ove namete!

Jbga, jeste to bolno, ti takvi rezovi, pogotovo ako se istinski budu poštivali, ali jednostavno ova država treba reći da li je za koliko toliko čisti zrak i okolinu, ili i dalje treba da ostaje crna rupa i deponija Europe !

Jer, eto, ako je vjerovati kantonalnim vlastima, kad god se digne zagađenje, te njihove epizode :lol: , odmah je prvo da se ograniči voznja auta tih nizih euro standarda, pa tek onda ide ono sve oko loženja zbog grijanja .....

Znači u autima je glavni problem , pa hebemu miša, zašto se onda tu i ne rješava problem! :mrgreen:
Osim uzimanja para za tzv eko test i dobijanja onih naljepnica na šajbu nista se nije ucinilo, i dalje plinaši budu kažnjeni na godišnjem nivou, baš kao i oni koji imaju aute novije, pa time i viših euro normi!!!?? :run:
:bih:
vauvau

#102 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by vauvau »

Ramzess Veliki wrote:U Visokom ti upisu za Golfa 2 da ima katalizator za cvaju. :novine:
U visokom bi upisali za bicikl da ima katalizator za cvaju.
The BEN10

#103 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by The BEN10 »

Bakir1 wrote:@haris.ba
u ocima laika je to tako, obicno biva.
s druge strane pak u 2018 godini federalno ministarstvo prometa i komunikacija je izdalo 5 rjesenja o zatvaranju stanica tehnickog pregleda u trajanju od 3 mjeseca.
federalna uprava za inspekcijske poslove izdala prekrsajne naloge u iznosu od xxx.xxx,xx KM po osnovu prekrsaja.
vazda je prica ne rade tehnicki sta bi trebali raditi, ja kazem da rade, ne svi, nego vecina njih svoj posao jako dobro.
da se vratimo na temu euro.
Euro 1 (1992):
For passenger cars—91/441/EEC.[2]
Also for passenger cars and light trucks—93/59/EEC.
Euro 2 (1996) for passenger cars—94/12/EC (& 96/69/EC)
For motorcycle—2002/51/EC (row A)[3]—2006/120/EC
Euro 3 (2000) for any vehicle—98/69/EC[4]
For motorcycle—2002/51/EC (row B)[3]—2006/120/EC
Euro 4 (2005) for any vehicle—98/69/EC (& 2002/80/EC)
Euro 5 (2009/9) for light passenger and commercial vehicles—715/2007/EC[5]
Euro 6 (2014) for light passenger and commercial vehicles—459/2012/EC[6]
da to malo uprostimo na ono sto sam ja govorio jucer.

https://bihamk.ba/assets/files/tmHcjlkd ... inipdf.pdf

stranica broj 8, tabela broj 6 godina 2018

https://bihamk.ba/assets/files/f8Vy3rXw ... inipdf.pdf

stranica broj 8, tabela broj 6 godina 2017

iz gore navedenog ako se neko potrudi, moze se primjetiti da se procenat konvencionalnih vozila najvise smanjio a reciprocitetno procenat euro 4 vozila povecao.
Wow, stvarno jeste. Za 20 hiljada za godinu dana. Samo, jel to fakat realan podatak?
Baš sam se iznenadio.
tempuser

#104 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by tempuser »

mayab wrote:Sad će krenuti plač dežurnih dušebrižnika kako ljudi "nemaju za hljeb" , a ti bi uvodio ove namete!

Znači u autima je glavni problem , pa hebemu miša, zašto se onda tu i ne rješava problem! :mrgreen:
Cista kupovina socijalnog mira! Sve dok je TP puka formalnost, a registracija po diskontnim cijenama Bosnjo misli da mu je dobro u zivotu, nema veze sto mu na 1000 drugih stvari deres kozu s ledja. Dovedi troskove posjedovanja i ekspoatacije auta u realne parametre, prisili TPS-ove da rade kako treb i eto ti seljacke bune.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#105 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

The BEN10 wrote:
Bakir1 wrote: da to malo uprostimo na ono sto sam ja govorio jucer.

https://bihamk.ba/assets/files/tmHcjlkd ... inipdf.pdf

stranica broj 8, tabela broj 6 godina 2018

https://bihamk.ba/assets/files/f8Vy3rXw ... inipdf.pdf

stranica broj 8, tabela broj 6 godina 2017

iz gore navedenog ako se neko potrudi, moze se primjetiti da se procenat konvencionalnih vozila najvise smanjio a reciprocitetno procenat euro 4 vozila povecao.
Wow, stvarno jeste. Za 20 hiljada za godinu dana. Samo, jel to fakat realan podatak?
Baš sam se iznenadio.
Mene zanima kako se uspio povecati broj vozila sa Euro1, Euro2 i Euro3 normama :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#106 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by konektovan »

Cuj kako, pa vadjenjem Fap filtera, katalizatora, egr se povecao broj tih euro normaša..
Uvozim euro 4, odem kod Šemse, isjecem sve zivo i eto ga euro 2,3.. :mrgreen:
Optimist

#107 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Optimist »

sime_cipol wrote: Mene zanima kako se uspio povecati broj vozila sa Euro1, Euro2 i Euro3 normama :D
Kako se smanjio kad jasno pise da ih je manje registrovano, a euro4 povecano za nekih 28000 kom?
Bakir1

#108 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

Federacija je to, racunajte na priliv vozila iz RS-a i Brčko distrikta ;-)
Optimist

#109 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Optimist »

Pretpostavljam da je i kod njih priblizan odnos sto se tice povecanja i smanjivanja odredjenih tipova i normi.
sime_cipol

#110 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

Optimist wrote:
sime_cipol wrote: Mene zanima kako se uspio povecati broj vozila sa Euro1, Euro2 i Euro3 normama :D
Kako se smanjio kad jasno pise da ih je manje registrovano, a euro4 povecano za nekih 28000 kom?
Ja te boga mi ne razumijem sta si htio reci :D
Bakir1 wrote:Federacija je to, racunajte na priliv vozila iz RS-a i Brčko distrikta ;-)
Da, to bi mogao biti jedan od razloga :thumbup:
Optimist

#111 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Optimist »

sime_cipol wrote:
Optimist wrote:
Ja te boga mi ne razumijem sta si htio reci :D
Tabela 7,strana 9. Jasno pise da se u 2017toj u odnosu na 2016tu smanjio broj vozila kategorije konvencionalno, euro 1,2,3 a povecao broj euro 4 za 28000kom. Ako mislimo na isto...
high_volume

#112 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by high_volume »

Bakir1 wrote:Jako, posebno kako si ti stvari postavio, nema ograničenja eko test nije eliminatoran...
Na osnovu cega bi stanice mogle sankcionisati nekoga ko je iscupao dpf, zablokirao egr?
Procitaj sta si napisao i kako si stvari postavio.
Napisao sam da država treba uvesti takse na kvalitet motora m/v, na njihove EURO norme. Bolji standardi - manja taksa, i obratno. S tim da i stanice tehničkih pregleda moraju raditi po propisu, da ne muljaju, puštajući motore kao ispravne koji su neispravni u smislu ispuštanja ispušnih gasova. Mislim da sam sasvim jasno napisao.
A da država prestane sa kojekakvim zabranama. Ljudima treba osloboditi prava, neka uvozi ko šta hoće, a li sa visokim taksama, na kojima i država zarađuje, uvozi loših automobila i njihovih motora bio bi drastično smanjen. I ne samo uvoz, nego - što je mnogo bitnije, za jednu godinu od uvođenja taksi, drastično bi bio smanjen broj automobila sa nižim EURO standardima, nestalo bi krntija sa ceste, i zagađenja svakako.
sime_cipol

#113 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

Optimist wrote: Tabela 7,strana 9. Jasno pise da se u 2017toj u odnosu na 2016tu smanjio broj vozila kategorije konvencionalno, euro 1,2,3 a povecao broj euro 4 za 28000kom. Ako mislimo na isto...
Nismo se onda razumjeli :thumbup:
2018 vs 2017 se povećao broj auta sa Euro1,2,3 normama za cca 10k.
Optimist

#114 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Optimist »

Na fazon sto manja norma a sto veca eko taksa. Tako da u nekim slucajevima cijena registracije takvog vozila bude veca od njegove vrijednosti.
The BEN10

#115 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by The BEN10 »

high_volume wrote:
Bakir1 wrote:Jako, posebno kako si ti stvari postavio, nema ograničenja eko test nije eliminatoran...
Na osnovu cega bi stanice mogle sankcionisati nekoga ko je iscupao dpf, zablokirao egr?
Napisao sam da država treba uvesti takse na kvalitet motora m/v, na njihove EURO norme. Bolji standardi - manja taksa, i obratno. S tim da i stanice tehničkih pregleda moraju raditi po propisu, da ne muljaju, puštajući motore kao ispravne koji su neispravni u smislu ispuštanja ispušnih gasova. Mislim da sam sasvim jasno napisao.
A da država prestane sa kojekakvim zabranama. Ljudima treba osloboditi prava, neka uvozi ko šta hoće, a li sa visokim taksama, na kojima i država zarađuje, uvozi loših automobila i njihovih motora bio bi drastično smanjen. I ne samo uvoz, nego - što je mnogo bitnije, za jednu godinu od uvođenja taksi, drastično bi bio smanjen broj automobila sa nižim EURO standardima, nestalo bi krntija sa ceste, i zagađenja svakako.
Bravo.
Stvarno sam se ohrabrio kada sam vidio podatke - za godinu dana broj tih konvencionalnih auta (krntija) je smanjen za 3.9% (ili 22 000). E sada, ako imamo u vidu da ta jedna šklopocija zagađuje višestruko u odnosu na EURO 3 ili 4, efekat je baš super.
Bakir1

#116 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

high_volume wrote:
koji propis kada predlazes da eko test nije eliminatoran? sta ce tehnicki raditi ako vozilu pise euro 5 sa popratnim elementima, iscupanim?
kako se onda pravi procjena sta je ispravno a sta ne?
ELIMINATORNO znaci objektivno, to sto ti predlazes znaci subjektivno, a svi znamo kako se subjektivno unovci...
moras se dogovoriti sa sobom sta hoces pa argumentovano me ubijediti da je to ispravno, ovako mrka kapa ;-)
@ben10
ja sam taj argument povukao da ukazem koliko je uvodjenje minimalno euro 5 norme apsurdno, u smislu razvodnjavanja price na eko test, da se malo vratimo tome.
trziste zatvoreno, broj vozila kruzi, sta ce nadomjestiti prazninu izmedju euro 4 i 5?
high_volume

#117 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by high_volume »

Bakir1 wrote:
high_volume wrote:
koji propis kada predlazes da eko test nije eliminatoran? sta ce tehnicki raditi ako vozilu pise euro 5 sa popratnim elementima, iscupanim?
kako se onda pravi procjena sta je ispravno a sta ne?
ELIMINATORNO znaci objektivno, to sto ti predlazes znaci subjektivno, a svi znamo kako se subjektivno unovci...
moras se dogovoriti sa sobom sta hoces pa argumentovano me ubijediti da je to ispravno, ovako mrka kapa ;-)
Ne pada mi na pamet da te ubjeđujem, siđi malo niže... niti ikog drugog. Suština mog prijedloga je da se uvede taksa na kvalitet motora, na njihove norme, a da se ne zabranjuje uvoz, kako piše u naslovu teme. I da, usput, stanice tehničkih pregleda rade po propisima, da ne muljaju. Kako ti čitaš i prevodiš moj tekst, tvoja je stvar.
sime_cipol

#118 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

Granicne vrijednosti za svaku euro normu se znaju.
Na TP se izmjeri i shodno tome se placa eko taksa.
Imas euro5 a zagadjuje kao euro2?
Eko taksa se naplacauje kao za euro2. Umjesto, bubam 100 KM takse, platis 400, pa izvolite.
amar1994

#119 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by amar1994 »

Ma padnes,nema prolaza i zdravo,nastat ce haos ako pocnu obarat ove bez katalizatora i DPF-a,1/3 ce ih parkirat do daljnjeg..
sime_cipol

#120 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by sime_cipol »

U njemačkoj oldtajmerima (citaj Golf 2 i sl) skace cijena jer kao takvi nisu ograničeni ulaskom u centar grada. A imaju plafon Euro1 :D
Treba otvoriti radnju sa DPF i katalizatorima, bice navala kad ih TP krenu obarati kod nas :oops:
Last edited by sime_cipol on 07/03/2019 09:33, edited 1 time in total.
Bakir1

#121 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

high_volume wrote:
Ne pada mi na pamet da te ubjeđujem, siđi malo niže... niti ikog drugog. Suština mog prijedloga je da se uvede taksa na kvalitet motora, na njihove norme, a da se ne zabranjuje uvoz, kako piše u naslovu teme. I da, usput, stanice tehničkih pregleda rade po propisima, da ne muljaju. Kako ti čitaš i prevodiš moj tekst, tvoja je stvar.
moj post za koji si se ufatio i citirao, je preneseno iskustvo svih zemalja koje su nama kao takve bliske u smislu zakonske procedure i cija rjesenja redovno preuzimamo.
granicne vrijednosti eko test-a su takve kakve jesu i moraju se postivati, prvi korak je ovaj prelazni period u kojem jesmo, gdje eko test NIJE eliminatoran, samim time stanice tehničkih nema na osnovu cega snositi odgovornost kakvu ti zelis da prikazes, drugi korak eliminatorno, euro 5 ne moze da ispuni euro 5 pravi dok ne napravis...
molim te prije pausalnih zakljucaka procitaj pravilnik o eko testu i upoznaj se sa opremom na kojoj se vrsi mjerenje kao i sa nacinom funkcionisanja iste ;-)
funaki

#122 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by funaki »

Bakir1 wrote:
high_volume wrote:
kako se onda pravi procjena sta je ispravno a sta ne
?
@ben10
ja sam taj argument povukao da ukazem koliko je uvodjenje minimalno euro 5 norme apsurdno, u smislu razvodnjavanja price na eko test, da se malo vratimo tome.
trziste zatvoreno, broj vozila kruzi, sta ce nadomjestiti prazninu izmedju euro 4 i 5?
@bakire1, šta se sada radi po ovom pitanju na tehničkom pregledu (recimo na tvom teh.pregledu :D )?

Za ovo drugo, ''zatvoreno tržište'' se slažem :thumbup:

Još nešto, šta se radilo prije ovog novog eko testa, koja je razlika prije i sad (osim u cijeni, naravno)?
Bakir1

#123 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

nije moj i nije jedan, ali ti to vec dobro znas ;-)
radi se pregled, mjerenje, unosenje u informacioni sistem tj evidentiranje vozila i njihovo obiljezavanje odgovarajucim naljepnicama eko norme.
kako bi trebao prelazni, ali pazi prelazni period izgledati? sta bi se trebalo raditi?
prije se vrsio eko test, kostao je 5 KM plus PDV i osim ispisa sa opreme i unosenja u kontrolni list nigdje se nije evidentirao, sto je imalo za rezultat npr nasumicno upisivanje norme u saobracajnu.
pitanje za tebe i za sve one koji misle da isti nije neophodan u ovom obliku i po ovoj cijeni, kako bi se rjesila situacija sa normiranjem vozila i stvaranjem preduslova za eliminatoran eko test?
funaki

#124 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by funaki »

Bakir1 wrote:nije moj i nije jedan, ali ti to vec dobro znas ;-)
radi se pregled, mjerenje, unosenje u informacioni sistem tj evidentiranje vozila i njihovo obiljezavanje odgovarajucim naljepnicama eko norme.
kako bi trebao prelazni, ali pazi prelazni period izgledati? sta bi se trebalo raditi?
prije se vrsio eko test, kostao je 5 KM plus PDV i osim ispisa sa opreme i unosenja u kontrolni list nigdje se nije evidentirao, sto je imalo za rezultat npr nasumicno upisivanje norme u saobracajnu.
pitanje za tebe i za sve one koji misle da isti nije neophodan u ovom obliku i po ovoj cijeni, kako bi se rjesila situacija sa normiranjem vozila i stvaranjem preduslova za eliminatoran eko test?
Pregled čega, ako su mu izvađeni ''popratni elementi''? Šta uradi tehnički kada vidi da nema katalizatora?

Ko i na osnovu čega kaže da je neko vozilo te i te norme i da mu se da neka naljepnica?

Prije i sad, sve isto se radi oko eko testa :wink:

Ako malo bolje razmisliš (pročitaš) , vidjećeš da su se davno stekli preduslovi za eliminatoran eko test... uostalom, ko kaže da eko test nije eliminatoran bio i prije 10-ak godina?
Bakir1

#125 Re: Novi zakon o uvozu automobila???

Post by Bakir1 »

Aha znaci ako nema kata nema ni vrijednosti koju treba izmjeriti?
Na osnovu kvalifikacije vozila po ece pravilnicima npr?
Jedan pravilnik o eko testu i rezultatima istog od prije desetak godina bi bio dovoljan da potkrijepis tu tvrdnju?
Post Reply