Ukidanje persiranja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za ukidanje persiranja?

DA
32
25%
NE
94
75%

Total votes: 126

insomnia78

#101 Re: Ukidanje persiranja?

Post by insomnia78 »

Ko ce ukinuti globalno? Ova tema na forumu?
Globalno persiranje ne postoji posto isto ni ne postoji u dosta jezika
spreca

#102 Re: Ukidanje persiranja?

Post by spreca »

smajo wrote:
spreca wrote:Samo nepoznate persiram.....poznam masu rusa koji svoje roditelje persiraju...meni je to malo glupo
to je već pretjerivanje, ali ukine li se globalno persiranje, to će već bit brisanje pojma poštovanje...
kako se drustvo bude razvijalo i njegova kultura tako ce i persiranje biti ili ne u upotrebi
Thorgerson

#103 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Thorgerson »

dustaban wrote:ukinuli ste "dobar dan", ukinuli "izvolite i hvala", sad ukinite i persiranje pa da lijepo pocnemo mumlati koji ce nam kurac jezik i kultura
Izvini ko je to ukinuo? Mozda da malo prestanemo sa pretjerivanjem? Ono sto mi se svidja jeste sto kod male raje vidim izuzetnu kulturu. Barem kod mene ulazu. Svaki djecak djevojcica se fino pozdravi sa dobar dan itd.

Sto se mene tice situacija je sasvim zadovoljavajuca.

Gdje god udjem nazovem dobar dan i fino dobijem odgovor.
Thorgerson

#104 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Thorgerson »

John Cleese wrote:
seln wrote:Dobijem osip kad mi papak/papanka koja me usluzuje u prodavnici/restoranu/na salteru kaze "ti".
Jednoj teti salterusi sam na njeno "ti" tako napadno govorio "vi", da je prvo promijenila boju, a zatim me pocela persirati.
:lol: :thumbup:
E pa ja ovome govorim. Likovima kojima je eto vrh postivanja tako sto ce mu neko reci Vi. :-) Iako to ne znaci apsolutno nista. Jer osoba vam moze reci Vi, a da vas ne ferma ni 2%. Ali eto vi cete mislitit da ste neko i nesto.

Ja uopste npr. nemam problem s tim. Hoce li mi teta na salteru reci Ti ili Vi. Hoce li reci treba ti ili treba vam jos jedan papir. Ali eto, ocito zivimo u drugim svjetovima.

Meni je drago da je tako. Jer i ako se susretnim s tim, ja npr. se necu iznervirati, niti cu uopste osjetiti neku nelagodu ako mi neko kaze Ti. Dok cete vi npr. pjeniti i dizati ce vam se pritisak oko jedne obicne gluposti. :D

p.s. Sto se mene licno tice. Ja sve persiram. Kolege ne, klijente, partnere da. Starije od sebe uvijek. Generaciju i mladje od sebe brzo prelazim na ti, pratkicno uvijek bez pitanja. Starije persiram stalno, npr. komsije iako se znamo dugo, persiram sta cu. Volio bih da ne moram, ali eto...sta je tu je.
seln

#105 Re: Ukidanje persiranja?

Post by seln »

Thorgerson wrote:
John Cleese wrote:
seln wrote:Dobijem osip kad mi papak/papanka koja me usluzuje u prodavnici/restoranu/na salteru kaze "ti".
Jednoj teti salterusi sam na njeno "ti" tako napadno govorio "vi", da je prvo promijenila boju, a zatim me pocela persirati.
E pa ja ovome govorim. Likovima kojima je eto vrh postivanja tako sto ce mu neko reci Vi. :-) Iako to ne znaci apsolutno nista. Jer osoba vam moze reci Vi, a da vas ne ferma ni 2%. Ali eto vi cete mislitit da ste neko i nesto.

Ja uopste npr. nemam problem s tim. Hoce li mi teta na salteru reci Ti ili Vi. Hoce li reci treba ti ili treba vam jos jedan papir. Ali eto, ocito zivimo u drugim svjetovima.

Meni je drago da je tako. Jer i ako se susretnim s tim, ja npr. se necu iznervirati, niti cu uopste osjetiti neku nelagodu ako mi neko kaze Ti. Dok cete vi npr. pjeniti i dizati ce vam se pritisak oko jedne obicne gluposti. :D

p.s. Sto se mene licno tice. Ja sve persiram. Kolege ne, klijente, partnere da. Starije od sebe uvijek. Generaciju i mladje od sebe brzo prelazim na ti, pratkicno uvijek bez pitanja. Starije persiram stalno, npr. komsije iako se znamo dugo, persiram sta cu. Volio bih da ne moram, ali eto...sta je tu je.
Tvoje misljenje vs.moje misljenje. Nemoj zahatoriti ako zadrzim moje.
I gdje si ti rastabirio da je "Vi" jedini izraz postovanja? Vec su mnogi napisali, pa nema potrebe da se ponavljam, da je to odrzavanje distance.
I naravno, mogao bih napisati, jebo te bliskost i egalitarizam, ako ti je sve u jednom "ti".
seln

#106 Re: Ukidanje persiranja?

Post by seln »

insomnia78 wrote:Ko ce ukinuti globalno? Ova tema na forumu?
Globalno persiranje ne postoji posto isto ni ne postoji u dosta jezika
Postoji li u ivritu?
Edin H.

#107 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Edin H. »

Cim ti se treba obrati sa vi znas da si ga ugasio :twisted:
insomnia78

#108 Re: Ukidanje persiranja?

Post by insomnia78 »

Jok
seln

#109 Re: Ukidanje persiranja?

Post by seln »

insomnia78 wrote:Jok
Pa kako iskazuju postovanje ili distancu?
Imaju li ono kao Ameri, Mr. ili Mrs. xxx?
piupiu

#110 Re: Ukidanje persiranja?

Post by piupiu »

spreca wrote:Samo nepoznate persiram.....poznam masu rusa koji svoje roditelje persiraju...meni je to malo glupo
Moja je mama persirala moju nanu (doduše, to su snaha i svekrva), ja persiram svog tetka za kojeg znam otkad i za sebe, a to radim iz poštovanja, tako osjećam da treba. Sve starije od sebe persiram, ljude svojih godina u neformalnim okolnostima većinom ne (procijenim situaciju), u formalnim okolnostima da — bez izuzetka. Usput, persiranje stvarno jeste odlična alatka za "instalisanje" barijere izmedju tebe i nekoga ko se prema tebi postavlja suviše intimno u situacijama kada je to neprimjereno ili nepoželjno. Sve u svemu, i Mi smo za neukidanje. :D
spreca

#111 Re: Ukidanje persiranja?

Post by spreca »

piupiu wrote:
Moja je mama persirala moju nanu (doduše, to su snaha i svekrva), ja persiram svog tetka za kojeg znam otkad i za sebe, a to radim iz poštovanja, tako osjećam da treba. Sve starije od sebe persiram, ljude svojih godina u neformalnim okolnostima većinom ne (procijenim situaciju), u formalnim okolnostima da — bez izuzetka. Usput, persiranje stvarno jeste odlična alatka za "instalisanje" barijere izmedju tebe i nekoga ko se prema tebi postavlja suviše intimno u situacijama kada je to neprimjereno ili nepoželjno. Sve u svemu, i Mi smo za neukidanje. :D
Ja sam za persiranje ali bez pretjerivanja....Starije osobe koje ja poznajem i koje su mi bliske ne persiram jer ako ih persiram onda mi to izgleda kao da ih ne poznam i kao da mi nisu bliski.....Nepoznate persiram uvijek i bilo gdje...ali ako smo sjeli za stol da popijemo po rakicu ili pivu :oops: tu mi je persiranje suvisno :lol: ...sve ima svoje mjesto :D
insomnia78

#112 Re: Ukidanje persiranja?

Post by insomnia78 »

Nekad su se i supruznici persirali
“Da li ste za to da vam ga malo stavim u mali zvornik”
HAVANA

#113 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Sta ti je mali zvornik,kakanj il sta?
zrakomlat

#114 Re: Ukidanje persiranja?

Post by zrakomlat »

:lol:
John Cleese

#115 Re: Ukidanje persiranja?

Post by John Cleese »

Thorgerson wrote:
John Cleese wrote:

O formi... Ne govoris "ovome", govoris, valjda, "o ovome". Ne govoris "likovima" nego, valjda, "o likovima". Nije "vrh postivanja tako sto ce mu neko reci" nego, valjda, "to sto ce mu neko reci". (Uzgred "vrh postivanja"... zvuci odvratno.)
Kompliciran jezik, je li, treba ga hitno pojednostaviti do imbecilnosti? :)

A "sustina"... zakljucujes kao djecacic iz loseg vica - necu dalje komentirati, bas mi se ne da :D
John Cleese

#116 Re: Ukidanje persiranja?

Post by John Cleese »

insomnia78 wrote:
julisiz es grant wrote:U stvari, persiranje u nekim stranim jezicima JEDINO postoji.
Npr u engleskom i u francuskom su potpuno iste riječi kada se nekome obraćate i u jednini i u množini, kao i kod nas (vi-you-vous), što implicira da npr "you" znači "vi" a ne "ti" :D
Iz tog razloga u engleskom, pošto nemaš intimnu formu obraćanja nekome (tj. "ti") bliske osobe međusobno koriste često pridjeve koji označavaju bliskost (my friend, pal, dude, dear, love, honey itd) , što u nas nije uobičajeno osim ako baš cilj priče jeste da naglasimo nekome kako smo mu bliski.
Iz istog razloga kada se obraćaš nadređenom, ili bar jednakom u hijerarhiji zvaničnim tonom, svako malo ubacuješ "sir" ili "madam" ili "miss" u rečenicu.
Ovo za Francuski nije tacno. Postoji jasna razlika izmedju ti i vi. Tu et vous. Tutoiement et vouvoiement
Pa ćeš tako npr kolegi reći “si tu veux” (ako želiš) a šefu “si vous voulez” (ako želite)
Piše se i izgovara drugačije.
U Fr se takodje puno persira i drži do toga.
Doduše crMci i Harapi te odmah počnu zvati rodjak, šefe, brate...
Ma pusti njega - vidis da coJek ne razlikuje pridjeve i imenice :D
John Cleese

#117 Re: Ukidanje persiranja?

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Moja je mama persirala moju nanu (doduše, to su snaha i svekrva), ja persiram svog tetka za kojeg znam otkad i za sebe, a to radim iz poštovanja, tako osjećam da treba. Sve starije od sebe persiram, ljude svojih godina u neformalnim okolnostima većinom ne (procijenim situaciju), u formalnim okolnostima da — bez izuzetka. Usput, persiranje stvarno jeste odlična alatka za "instalisanje" barijere izmedju tebe i nekoga ko se prema tebi postavlja suviše intimno u situacijama kada je to neprimjereno ili nepoželjno. Sve u svemu, i Mi smo za neukidanje. :D
Meni se, spontano, obracaju u trecem licu mnozine, iz strahopostovanja.
Zna to biti iritantno, mogu ti reci... :|
dezurni_ucenik

#118 Re: Ukidanje persiranja?

Post by dezurni_ucenik »

Da mi je vidjeti tog klipana od 15 godina koji sesdesetogodisnjaka oslavanjava na ti.

dječak sa šibicama wrote:Bio jedan Enver ovako ters lik, mrzio te pozdrave kao kako ste, pa odgovaro "jebeno eto kako sam".

Uskoro ga niko nije pozdravljao, osim dobar dan cika Envere.

A ovo je sad druga krajnost. Ove matore mrgude koji pitanje "kako ste" dozivljavaju ko neku licnu uvredu. Ne razumijem takve ljude a znam ih dosta. Valjda misle da ih omladina provocira.
Edin H.

#119 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Edin H. »

Uvesti persiranje na forumu - svako odstupanje kaznjavati banom. :oops:
HAVANA

#120 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

dezurni_ucenik wrote:Da mi je vidjeti tog klipana od 15 godina koji sesdesetogodisnjaka oslavanjava na ti.

dječak sa šibicama wrote:Bio jedan Enver ovako ters lik, mrzio te pozdrave kao kako ste, pa odgovaro "jebeno eto kako sam".

Uskoro ga niko nije pozdravljao, osim dobar dan cika Envere.

A ovo je sad druga krajnost. Ove matore mrgude koji pitanje "kako ste" dozivljavaju ko neku licnu uvredu. Ne razumijem takve ljude a znam ih dosta. Valjda misle da ih omladina provocira.
Pa kazes im dobar dan,kako ste? Nece im smetati. :D A maksuz izbjegavanje da se kaze dobar dan, stvara nagon da mu se kaze mrs u picku materinu.
kakavdanakneiskustvu

#121 Re: Ukidanje persiranja?

Post by kakavdanakneiskustvu »

pa ima osoba koje nikad ne kazu zdravo ili dobar dan,dobro jutro,dobro vece,nego kako ste,kako si komsija,sta ima,naspavao,i tako to
insomnia78

#122 Re: Ukidanje persiranja?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Sta ti je mali zvornik,kakanj il sta?
Pa kako kod koga haha
King Theoden

#123 Re: Ukidanje persiranja?

Post by King Theoden »

HAVANA wrote:Pa kazes im dobar dan,kako ste? Nece im smetati.
Dobar dan, čika havana. Kako ste? :)
:D
Biži ba, zvuči ogavno, barem u virtuelnom svijetu.
U rl je obavezujuće. Dakle, protiv sam ukidanja.
Xavier1

#124 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Xavier1 »

Dino34 wrote:
Naravno. Ovdje na forumu smo nas dvojica na ti, a u rl smo na Vi.
HAVANA

#125 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Dino34 wrote:
Bizi ti,jebo te ciko. :twisted: :D
Post Reply