Antifasizam u BiH danas

Post Reply
emric

#101 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by emric »

kiligonzales wrote:90-te su pokazale ko je bio antifasista, a ko nije.

Po meni Armija BiH je imala krajnje antifasisticku ulogu u ovome ratu, a Srbi i Hrvati fasisticku barem u BiH.
Armija RBiH jeste bila oslobodilačka, odbrambena, antifašistička. I da je htjela nije imala kad i čime biti fašistička, osvajačka, agresorska i slično. A ovo za Srbe i Hrvate bih bio precizniji pa rekao da su goli fašisti bili vodeće političke strukture u oba ta naroda sa svojim pristalicama. Jer ne mogu Jovo Divjak ili Čedomir Domuz, Dragan Vikić, Ivo Komšić, Stjepan Šiber... ići pod fašiste.

Ono što sigurno mogu reći, što su potvrdile i presude, da su goli fašisti: HDZ, SDS, SPS i SPC. Ne samo oni, ali ovi su dokazani.

Inače, današnja vijest: Veliko istraživanje o fašizmu u EU: Hrvatska među najgorima.
insomnia78

#102 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:Awwww kako simpaticno “odradjene vojske” cak ni to nego “odradjene formacije” zasto se zaustaviti tu? Zasto ne i pojedinci
Bageticu :mrgreen:
Ma bjezi ba samo se dzaba nerviram. Ne znam dje pokupite vise tu posranu patetiku
Bloo
Globalna šefica

#103 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:
insomnia78 wrote:Awwww kako simpaticno “odradjene vojske” cak ni to nego “odradjene formacije” zasto se zaustaviti tu? Zasto ne i pojedinci
Bageticu :mrgreen:
Ma bjezi ba samo se dzaba nerviram. Ne znam dje pokupite vise tu posranu patetiku
Tvoja netolerancija prema Drugom pocinje da prevazilazi granice tvog standardnog trolanja.

Postao nacionalista pod stare dane?
Do penzije ces biti combo Tune i Zulifkara? Ne?
kiligonzales

#104 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by kiligonzales »

Bloo wrote:

Po meni Armija BiH je imala krajnje antifasisticku ulogu u ovome ratu, a Srbi i Hrvati fasisticku barem u BiH.

Nacin na koji su rat vodili i na kakav nacin su nacin realizovali ciljeve i preko cijih ledja, govori o karakteru njihove borbe i nije nam trebao Hag da to potvrdi. Osjetili smo to na svojoj kozi.
Srbi i Hrvati ili odredene vojske i vojne formacije?
Mislim na rezim i realizatore njihove politike na terenu, cime im je presudjeno u Hagu za dva UZP i jedan genocid.
Fudo387

#105 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Fudo387 »

Jbg Fransoa, skuhaj joj pastasutu.
kiligonzales

#106 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by kiligonzales »

emric wrote:

Armija RBiH jeste bila oslobodilačka, odbrambena, antifašistička. I da je htjela nije imala kad i čime biti fašistička, osvajačka, agresorska i slično. A ovo za Srbe i Hrvate bih bio precizniji pa rekao da su goli fašisti bili vodeće političke strukture u oba ta naroda sa svojim pristalicama. Jer ne mogu Jovo Divjak ili Čedomir Domuz, Dragan Vikić, Ivo Komšić, Stjepan Šiber... ići pod fašiste.

Ono što sigurno mogu reći, što su potvrdile i presude, da su goli fašisti: HDZ, SDS, SPS i SPC. Ne samo oni, ali ovi su dokazani.

Inače, današnja vijest: Veliko istraživanje o fašizmu u EU: Hrvatska među najgorima.
Trebao sam biti precizniji. Nisam mislio na pomenute pripadnike Armije BiH iz reda druga dva naroda, iskljucivo sam govorio o VRS i HVO koji su sluzili dvojcu Karadzic-Boban.
Bloo
Globalna šefica

#107 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bloo »

kiligonzales wrote:
Bloo wrote:

Nacin na koji su rat vodili i na kakav nacin su nacin realizovali ciljeve i preko cijih ledja, govori o karakteru njihove borbe i nije nam trebao Hag da to potvrdi. Osjetili smo to na svojoj kozi.
Srbi i Hrvati ili odredene vojske i vojne formacije?
Mislim na rezim i realizatore njihove politike na terenu, cime im je presudjeno u Hagu za dva UZP i jedan genocid.
A u Armiji BIH je takode bilo Srba i Hrvata?
Iz tog razloga te i upitah. Ako vec kontrastiras ABiH (kao specifican primjer antifasizma u zadnjem ratu) u kojoj su bili i ginuli casni pripadnici svih naroda i narodnosti BiH, onda je necasno da s druge strane radis ovakvu generalizaciju.
Nije namjera bila relativizacija zlocina pocinjenih od ovih sto si naveo.
Nadam se da se razumijemo sada.
insomnia78

#108 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:Tvoja netolerancija prema Drugom pocinje da prevazilazi granice tvog standardnog trolanja.

Cuj netolerancija. Sad je netolerancija ukazivati na cinjenice? “Odredjene formacije?”
insomnia78

#109 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Nego, srpska wiki o igmanskom maršu
Čelo kolone je stiglo oko 8 časova na Veliko polje. Tu je bila poveća, lepa planinska kuća na sprat, štab Igmanske partizansko-četničke čete. Četnici i partizani su u to vreme još uvek sarađivali u borbi protiv Nemaca. Veoma su predustljivo dočekali brigadu, borcima dali da pojedu ono što su imali i pomagali promrzlim borcima da skinu obuću. Borcima koji su ugazili u potok i onima koji su svraćali u kuće u podnožju Igmana bilo je teško skinuti zamrzlu obuću. Bolničarke, nepromrzli borci i zatečeni partizani, svi bez razlike, užurbano su masirali promrzle.
Bloo
Globalna šefica

#110 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:Tvoja netolerancija prema Drugom pocinje da prevazilazi granice tvog standardnog trolanja.

Cuj netolerancija. Sad je netolerancija ukazivati na cinjenice? “Odredjene formacije?”
Sve ti je objasnjeno u postovima poslije.
insomnia78

#111 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:Jbg Fransoa, skuhaj joj pastasutu.
Mozda jedino voda sa korita ivanova tu moze pomoci
A evo i Smajkana starog AF. Meni je babo pric’o da su ljiljani isamarali jednog Srbina 94-e
cyprus

#112 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by cyprus »

Temeljna odrednica antifašizma u Bosni i Hercegovini danas jeste zauzimanje fronta protiv tri etnonacionalizma...
insomnia78

#113 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:

Sve ti je objasnjeno u postovima poslije.
Cuj meni. Objasnjeno je tebi
Bloo
Globalna šefica

#114 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: Cuj meni. Objasnjeno je tebi
Jah, jah :mrgreen:
Pecaj negdje drugo...
zrakomlat

#115 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by zrakomlat »

Mene tzv HVO zajedno sa drugim stanovnicima potovario na kamion ko ovce i vozi miško. Imao devet godina. Prije toga oteli sve pare i vrijednosti. Starog, civila, odvezli u logor. Nakon rata, dan prije povratka, minirali bošnjačke kuće.

Mnogo neodgovornih pojedinaca izgleda. Ne vjerujem da im je to bio dio plana.
emric

#116 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by emric »

smajo wrote:Nije ni SDA nešto fina među svim tim odronima od stranaka, ali hajde dobro
1. Tadašnja SDA i ova današnja nemaju nikakve veze jedna s drugom. Osim toga, onda su državu i odbranu vodili ljudi različitih ubjeđenja i nacionalosti, a ne SDA. Nisu SDA bili Kljuić, Lagumdžija, Šiber, Tatjana itd.

2. SDA, koliko god je štete nanijela vlastitom narodu, nije nikad bila fašistička, niti vodila neke ratove protiv drugih država ili naroda.

Ono, jebo im ja mater, ali ipak držimo se istine.
kiligonzales wrote:Trebao sam biti precizniji. Nisam mislio na pomenute pripadnike Armije BiH iz reda druga dva naroda, iskljucivo sam govorio o VRS i HVO koji su sluzili dvojcu Karadzic-Boban.
Da, tzv VRS i tzv HVO, kao i Policija tzv RS, kao subjekti koje su stvorile paradržave tzv RS i tzv HB na teritoriji međunarodno priznate RBiH, svakako su direktni izvršioci agresije i genocida, tako da tu nema greške, to su suhe činjenice potvrđene od najkompetentnijih međunarodnih sudova a ne bilo čije mišljenje, moje ili tvoje, ili Milorada, Dragana, Plenkovića, Vučića ili bilo kog drugog hadalja iz tih i takvih šumskih stranaka.
Last edited by emric on 26/01/2019 23:58, edited 2 times in total.
kiligonzales

#117 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by kiligonzales »

Bloo wrote:
kiligonzales wrote:
Bloo wrote: Srbi i Hrvati ili odredene vojske i vojne formacije?
A u Armiji BIH je takode bilo Srba i Hrvata?
Iz tog razloga te i upitah. Ako vec kontrastiras ABiH (kao specifican primjer antifasizma u zadnjem ratu) u kojoj su bili i ginuli casni pripadnici svih naroda i narodnosti BiH, onda je necasno da s druge strane radis ovakvu generalizaciju.
Nije namjera bila relativizacija zlocina pocinjenih od ovih sto si naveo.
Nadam se da se razumijemo sada.
Govorio sam o karakteru rata, trebao sam biti precizniji. Ako sam vec pomenuo armiju BiH kao antifasisticku, a Srbe i Hrvate kao fasiste, onda time nisam mislio na one koji su bili dio Armije BiH, vec VRS i HVO i sluzili su presudjenom dvojcu Karadzic-Boban. Lako je bilo zakljuciti na koga sam time mislio kad sam pomenuo Srbe i Hrvate, recenica nije bas bila nelogicna.
Bloo
Globalna šefica

#118 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bloo »

kiligonzales wrote:
Govorio sam o karakteru rata, trebao sam biti precizniji. Ako sam vec pomenuo armiju BiH kao antifasisticku, a Srbe i Hrvate kao fasiste, onda time nisam mislio na one koji su bili dio Armije BiH, vec VRS i HVO i sluzili su presudjenom dvojcu Karadzic-Boban. Lako je bilo zakljuciti na koga sam time mislio kad sam pomenuo Srbe i Hrvate, recenica nije bas bila nelogicna.
Niko nije ni rekao da je stvar logike, vec preciznosti.
Pretpostavka je majka svih zajeba.
insomnia78

#119 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote: Cuj meni. Objasnjeno je tebi
Jah, jah :mrgreen:
Pecaj negdje drugo...
To nesto biblijsko?
Vidis, jos nisam za odbaciti
Isus je Petru i Andriji kazao: “Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!” (Matej 4:19). Isti poziv uputio je i Jakovu i Ivanu, Zebedejevim sinovima, i oni su ga bez oklijevanja prihvatili. Tako su se njih četvorica prestala baviti ribolovom te su postali Isusovi prvi stalni učenici.
PS: dje onaj Labud kad ga trebas
Last edited by insomnia78 on 27/01/2019 00:11, edited 1 time in total.
emric

#120 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by emric »

zrakomlat wrote:Mene tzv HVO zajedno sa drugim stanovnicima potovario na kamion ko ovce i vozi miško. Imao devet godina. Prije toga oteli sve pare i vrijednosti. Starog, civila, odvezli u logor. Nakon rata, dan prije povratka, minirali bošnjačke kuće.

Mnogim je ljudima promakao ovaj dokumentarac, kojeg su Britanci radili 1994. a trebao bi ga pogledati svaki Bošnjak, ali i pošten Hrvat, da bi mu neke stvari u vezi hrvatske komponente u ratu bile jasnije:

insomnia78

#121 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

cyprus wrote:Temeljna odrednica antifašizma u Bosni i Hercegovini danas jeste zauzimanje fronta protiv tri etnonacionalizma...
Da, pgtv ako se moze krenuti od onog najpogubnijeg, bosnjackog
zrakomlat

#122 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by zrakomlat »

emric wrote:
zrakomlat wrote:Mene tzv HVO zajedno sa drugim stanovnicima potovario na kamion ko ovce i vozi miško. Imao devet godina. Prije toga oteli sve pare i vrijednosti. Starog, civila, odvezli u logor. Nakon rata, dan prije povratka, minirali bošnjačke kuće.

Mnogim je ljudima promakao ovaj dokumentarac, kojeg su Britanci radili 1994. a trebao bi ga pogledati svaki Bošnjak, ali i pošten Hrvat, da bi mu neke stvari u vezi hrvatske komponente u ratu bile jasnije:

Hvala, pogledati ću.
kiligonzales

#123 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by kiligonzales »

Bloo wrote:
kiligonzales wrote:
Niko nije ni rekao da je stvar logike, vec preciznosti.
Pretpostavka je majka svih zajeba.
Ovu mi je jedna zenska redovno ponavljala. :D
insomnia78

#124 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Odredjene jedinice. Tebe je moguce pokupila vojna policija a sprovela inzinjerija ali su npr PVO i logistika bili sasvim cool raja. Pa onda cak i u tim jedinicama ne smijes generalizovati. Mozda je jedan bataljon zlocest s drugi dobrodusan.
Nego da se mi slozimo da bi SDA bila ista, mozda i gora da je Alija smio
cyprus

#125 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:
cyprus wrote:Temeljna odrednica antifašizma u Bosni i Hercegovini danas jeste zauzimanje fronta protiv tri etnonacionalizma...
Da, pgtv ako se moze krenuti od onog najpogubnijeg, bosnjackog
Bošnjački nacionalizam jeste potencijalno najopasniji za opstanak Bosne i Hercegovine (ironiši koliko god hoćeš, ali to je tako)... Međutim, apsolutno tu nema šta "krenuti'' od jednog, drugog ili trećeg... Istinski antifašista se istovremeno mora biti suprotstavljen prema sva tri, koliko god to teško bilo...
Last edited by cyprus on 27/01/2019 00:09, edited 1 time in total.
Post Reply