Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TRANCE

#101 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by TRANCE »

Vizionar 1985 wrote:
triconja wrote:
Vizionar 1985 wrote:[Problem je sto je u mene sizofrenija koju kako vidis drzim pod kontrolom koliko toliko.
Jel cujes i vidis stvari kojih nema?
Ne. Nikad nisam imao halucinacije cak ni pod uticajem tableta za bolove. Imao delirijum od temperature, tableta, nenaspavanosti pa problem napravio u bolnici u kojoj sam bio zbog jetre. Prije ce biti da imam ili bipolar ili nespecificnu sizofreniju. Imam neku PB, ali koju neznam. Ovu sizofreniju cisto sumnjam da imam sto su mi je pukli.
Ako imaš nalaz za šizofreniju, a nemaš halucinacije i nisi sposoban za rad, odglumi da ih imaš, napravi neki eksces u javnosti, tipa skineš se gol do pasa usred zime, kreneš iz kuće sa sjekirom u ruci i zaduži nekog da pozove hitnu. Nakon par takvih ispada imat ćeš sve uslove za 100% invalidnost i tuđu pomoć, to ti je 384 KM mjesečno. Nije bog zna šta, ali nije ni za odbaciti. Naravno prije toga pročitaj nešto o tome, simptome halucinacija i sl., jer nisu ni ovi naši doktori baš budale kao što raja misli. I naravno nemoj reći da si krenuo nekog ubiti, onda te neće pustiti iz bolnice, već da si ponio sjekiru za samoodbranu od tajnih službi koje te proganjaju i prate svaki dan tipa CIA, Mi6 i tako to.
Sanjarko

#102 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by Sanjarko »

TRANCE wrote:...
Ma ostvarit cu mozda neko pravo. Samo sad trenutno nemogu radi nekih drugih problema. Moguce je da cu socijalnu pomoc dobiti, o tome razgovora bilo. Koliko god da dobijem bit ce bolje u odnosu na sad jer sad nemam nista.

Nije bas ni sizofrenija svaka sa halucinacijama, manijama progonjenja i slicno. Tako sam shvatio u razgovoru sa nekima koji je imaju.

Ali prije ce biti da imam neki oblik bipolara ili necega slicnoga. Ali kazem dobro je sada. Ne ureko se.

A imaju oni u kompjuterima da sam imao ekces u bolnici itd. Jbg kad se mnogi nadzu u ovakvim situacijama koji budu u ovakvim emisijama, puknu radi svega, radi problema.

Mene cudi da nema vecih ekcesa i da ih nema vise.
julisiz es grant

#103 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by julisiz es grant »

TRANCE wrote: Ako imaš nalaz za šizofreniju, a nemaš halucinacije i nisi sposoban za rad, odglumi da ih imaš, napravi neki eksces u javnosti, tipa skineš se gol do pasa usred zime, kreneš iz kuće sa sjekirom u ruci i zaduži nekog da pozove hitnu. Nakon par takvih ispada imat ćeš sve uslove za 100% invalidnost i tuđu pomoć, to ti je 384 KM mjesečno. Nije bog zna šta, ali nije ni za odbaciti. Naravno prije toga pročitaj nešto o tome, simptome halucinacija i sl., jer nisu ni ovi naši doktori baš budale kao što raja misli. I naravno nemoj reći da si krenuo nekog ubiti, onda te neće pustiti iz bolnice, već da si ponio sjekiru za samoodbranu od tajnih službi koje te proganjaju i prate svaki dan tipa CIA, Mi6 i tako to.
I za invalidsku penziju se mora imati najmanje 10 godina radnog staža...i mora se biti u radnom odnosu u vrijeme nastanka bolesti.
TRANCE

#104 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by TRANCE »

julisiz es grant wrote:
TRANCE wrote: Ako imaš nalaz za šizofreniju, a nemaš halucinacije i nisi sposoban za rad, odglumi da ih imaš, napravi neki eksces u javnosti, tipa skineš se gol do pasa usred zime, kreneš iz kuće sa sjekirom u ruci i zaduži nekog da pozove hitnu. Nakon par takvih ispada imat ćeš sve uslove za 100% invalidnost i tuđu pomoć, to ti je 384 KM mjesečno. Nije bog zna šta, ali nije ni za odbaciti. Naravno prije toga pročitaj nešto o tome, simptome halucinacija i sl., jer nisu ni ovi naši doktori baš budale kao što raja misli. I naravno nemoj reći da si krenuo nekog ubiti, onda te neće pustiti iz bolnice, već da si ponio sjekiru za samoodbranu od tajnih službi koje te proganjaju i prate svaki dan tipa CIA, Mi6 i tako to.
I za invalidsku penziju se mora imati najmanje 10 godina radnog staža...i mora se biti u radnom odnosu u vrijeme nastanka bolesti.
Nemoj se ljutiti, ali nemaš blage veze s vezom. Jedno je invalidnina i naknada za tuđu pomoć, a drugo invalidska penzija.
Za invalidninu i tuđu pomoć je uslov samo rezidentnost u Federaciji i medicinsko stanje (relevantan je Zakon o osnovama socijalne zaštite).
Za invalidsku penziju su uslov određene godine staža (nije 10 godina staža, već jedna trećina mogućeg staža nakon 20. godine ili 25. ako ima VSS, osim ako povreda i invalidnost nisu nastale na radu) i naravno medicinsko stanje. Relevantan Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Mogu se primati invalidnina i tuđa pomoć ili invalidska penzija i tuđa pomoć, ali se ne može primati sve troje (invalidnina i tuđa pomoć i invalidska penzija).
Invalidnina za 100% invalidnost je 110 KM.
Tuđa pomoć za prvu kategoriju je 274 KM.
Invalidska penzija je 348 KM za najnižu, a može biti i veća.
VladaFBiH

#105 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by VladaFBiH »

ovo_mi_je_nick wrote:Kada sam sjeban, odgledam pola sata i kontam da sam ja sjeban zbog sitnica a na drugoj strani čovjek plače kad mu plate račun za struju, kad mu donesu 3 kese makarona, čovjeka koji živi u brvnari sa dvoje djece bez struje (druga je sad tema što osuđujem plasiranje smermića a nemaš uslove ni da sebi obezbjediš čist dnevni boravak, pa moliš ljude da ti pomažu djeci)...

kada pogledam majku sa dvadeset godina koja zavisi od komšija, koja čeka da joj neko pokuca na vrata, ili radi cijeli dan za 20 KM, kada im pogledaš oči vidiš samo tugu i patnju u duši.

Onda skontaš šta drugi nemaju a ti imaš i odmah budeš zadovoljniji.

Naravno ima i onih koji traže i primaju pomoć a plazme frcaju, ugaone garniture, pa ima i glume. Ispuni mi želju je bila kod komšija i šta se malac od 6-7 godina nalagao pred kamerama pa to nije za povjerovat, vjerovatno scenarij matere. Da ne znam pravu istinu čovjek bi mu dao 50.000 onako
zašto im nisi prijavio to? ovako je "uzeo" od nekoga kome stvarno treba... nemoj mi samo reći "šta ja imam prijavljivati" ili nešto slično - oni ne mogu znati da li ih je neko prevario dok im neko to ne kaže/dokaže a što je najgore ti uzmu pomoć koja bi nekome puno značila
Sanjarko

#106 Re: Poenta emisije Ispuni mi zelju?

Post by Sanjarko »

Ma kod nas je tako. Nece ljudi da se mijesaju i slicno. Imamo i nepovjerenje prema policiji itd. Ali ja bas i ne. Kad nisam bio dobro sam sam sebi policiju zvao.

@Trance tako mi je i receno to dvoje, invalidninu i pomoc za tudzu njegu da bi dobio ili trajnu socijalnu pomoc.

Mnogo bi mi znacilo bilo sta da dobijem. Samo cekam ovo nesto da se rijesi i pokrecem proceduru za ovo sve.
Post Reply