Advent u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#101 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Bloo »

SaraFina wrote:Najbolji Advent u Europi svakako je u Beču. I to onaj na Rathaus. A ima ih mnogo po gradu još naravno.

https://www.stadt-wien.at/wien/maerkte/ ... -wien.html
Nomen est omen.
Cudo ga nisu komercijalizirali po Sadetinom i nazvali Mozartkugelmarkt...da privuku jos raje. :|
insomnia78

#102 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
SaraFina wrote:Najbolji Advent u Europi svakako je u Beču. I to onaj na Rathaus. A ima ih mnogo po gradu još naravno.

Nomen est omen.
Cudo ga nisu komercijalizirali po Sadetinom i nazvali Mozartkugelmarkt...da privuku jos raje. :|
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#103 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce radit nego bacit setnju od Tomislavca preko Zrinjevca pa Praškom do Trga, onda Ilicom pa ili desno na uspinjacu i Strosu ili lijevo na Cvijetni. Pojest fritulu, morebit kuhano vino ili rakiju stuc, konstatovat kako one silne kobasice dobro mirisu ali grijeh je jebiga i onda trk nazad na Tomisavac valja i u Ikeu stic vidjela zena neki stolic :-) :lol: :lol:
Hakiz

#104 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

Bloo wrote:

Nomen est omen.
Kraljica :thumbup: :lol:
insomnia78

#105 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Al reci pri cistoj svijesti i zdravoj pameti da je ono u Zg najbolje u Evropi :lol:
SaraFina

#106 Re: Advent u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Bloo wrote:

Nomen est omen.
I mene zanima.

Ja sam bila na jedno petnestak u EU, manjim i većim, ali bečki je definitivno doživljaj za sebe. Krompiri sa prelivima, langoš i kuhano vino mmmmmm :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#107 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Neko ga je takvim proglasio. 3 godine zaredom.
SaraFina

#108 Re: Advent u Sarajevu?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:Al reci pri cistoj svijesti i zdravoj pameti da je ono u Zg najbolje u Evropi :lol:

Ma kakav Zegej. Mislim trude se oni i fino je osmišljeno, zadnjih godina posebno, ali nije ni primirisati ovim u AT i De.
I titule neke imaju. Sad ko je mjerodavan ocjenjivati to u HR, nemam pojma.
Hakiz

#109 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
Bloo wrote:

Nomen est omen.
I mene zanima.

Ja sam bila na jedno petnestak u EU, manjim i većim, ali bečki je definitivno doživljaj za sebe. Krompiri sa prelivima, langoš i kuhano vino mmmmmm :)
Je li u pitanju advent ili MasterChef reality majka mu stara :shock:
SaraFina

#110 Re: Advent u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Hakiz wrote:
SaraFina wrote:
I mene zanima.

Dodji i vidi. Najbolje.
insomnia78

#111 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Neko ga je takvim proglasio. 3 godine zaredom.
Proglasavali su i Pjanica najboljim igracem na svijetu. Daj se uozbilji. Brojke same za sebe govore. Zagreb je ove godine imo oko 200 000 posjeta a Salzburg npr dva miliona vise u istom periodu. Uzimajuci u obzir sigurnosnu situaciju i teroristicki napad na samom marketu. Cenim :-D da je Beč ušio i to
Dje su jos ostali gradovi po Fr, Njemacka, Svica, Italija, Belgija
Pa jedan Fête des lumières u Lionu koji traje 4 dana u decembru posjeti preko 2 miliona turista
Hakiz

#112 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
Hakiz wrote:
SaraFina wrote:
I mene zanima.

Dodji i vidi. Najbolje.
Ma nemoj :thumbup:

Na ovaj zakasnio, sljedeća godina već planirana, tek tamo 2020.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#113 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:
Proglasavali su i Pjanica najboljim igracem na svijetu. Daj se uozbilji. Brojke same za sebe govore. Zagreb je ove godine imo oko 200 000 posjeta a Salzburg npr dva miliona vise u istom periodu. Uzimajuci u obzir sigurnosnu situaciju i teroristicki napad na samom marketu. Cenim :-D da je Beč ušio i to
Pa jedan Fête des lumières u Lionu koji traje 4 dana u decembru posjeti preko 2 miliona turista
E a dje im je papir da su najbolji :D osim toga ne vjerujem statistici koju nisam sam krivotvorio ali hajde nek ti bude ovaj put :mrgreen:

Vidi ba ufatio si se nebitne stvari u mom postu. Evo nek je zagrebacki advent karanana, sarajevu ce trebat brat bratu 10 godina da stigne i tu karananu. To je bila poenta.
SaraFina

#114 Re: Advent u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Hakiz wrote:
SaraFina wrote:

Dodji i vidi. Najbolje.

Nećeš se pokajati kad god te put navede. Znam da si ljubitelj vina, pa ti mogu preporučiti i nekoliko destinacija dobrih za degustaciju i kupovinu u Donjoj Austriji. Naravno ako te zanimaju :D
animals

#115 Re: Advent u Sarajevu?

Post by animals »

insomnia78 wrote:
Bec je usio i Hrvatsku i Sloveniju zajedno a kamoli Zagreb nece..
Edin H.

#116 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:
DaffyDuck wrote:
Edin H. wrote:
Ovo je dobro za turiste koji se skidaju sa ovisnosti o alkoholu. :oops:

Treba razviti dobru saradnju sa organizacijama koje pomazu u odvikavanju od alkoholne zavisnosti. :P
Nek ne skrecu u Branilaca Sarajeva, nek se drze Ferhadije :lol:
:lol: :thumbup: Potisnuli su nas, al drze se branioci sarajeva... :lol:
:D
Edin H.

#117 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Edin H. »

Hakiz wrote:
SaraFina wrote:
I mene zanima.

:lol: :lol: :lol:
sadie_forever

#118 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Bec,Salzburg,Lyon,Paris,pa eto cak i Zagreb..to su katolicke zemlje,tamo je to sve ok,bosna je oduvijek muslimanska pravoslavna i manjinski katolicka,realno koliko katolika ima da bi mi sad nazor pripadali zapadnjackom svijetu? ovo nije ni pravoslavno za one koji kazu da u BIH ima 50% krscana,ima ali pravoslavci nisu dio ove price.njihov bozic danas prodje neprimjecen ,i onako vjerski,poput bajrama

a sarajevo ovo sve vec ima:

http://furaj.ba/bozicna-atmosfera-na-sa ... y-marketu/

evo beograd je veca metropola od sarajeva,bar duplo,imaju li oni katolicki advent?
Hakiz

#119 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
Hakiz wrote:
SaraFina wrote:

Dodji i vidi. Najbolje.

Nećeš se pokajati kad god te put navede. Znam da si ljubitelj vina, pa ti mogu preporučiti i nekoliko destinacija dobrih za degustaciju i kupovinu u Donjoj Austriji. Naravno ako te zanimaju :D
Raspaljot :-D
sadie_forever

#120 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:Bec,Salzburg,Lyon,Paris,pa eto cak i Zagreb..to su katolicke zemlje,tamo je to sve ok,bosna je oduvijek muslimanska pravoslavna i manjinski katolicka,realno koliko katolika ima da bi mi sad nazor pripadali zapadnjackom svijetu? ovo nije ni pravoslavno za one koji kazu da u BIH ima 50% krscana,ima ali pravoslavci nisu dio ove price.njihov bozic danas prodje neprimjecen ,i onako vjerski,poput bajrama

evo beograd je veca metropola od sarajeva,bar duplo,imaju li oni katolicki advent?
Nemaju oni katolicki advent al imaju svoje Dosasce. Oni za razliku od nas 40 dana pred Bozic poste sto mi imamo 40 dana pred Uskrs iliti Korizmu, vrijeme priprave. Posto moraju postiti u adventu ili dosascu, nemaju sajmove i standove s alkoholkm i kobasicama.. bar nije u duhu vjere.
Opce mi je debilno te sajmove nazivati asventom jer advent je vrijeme pripreme za Bozic a ne naziv za sajam.
Zadnjih par godina je to toliko iskomercijaligirano da nema veze s Bozicem osim sto je u oredbozicno vrijeme.
Ja svaki puta kad sam isla u grad na taj sajam se ubila od pica i jela i onda na Badnjak ispovijedila neumjerenost u jelu i picu.

Daleko od toga da nije lijepo.. sve je to krasno i ugodno lampice muzika ljudi, gomila ljudi guzve, alkohola i mesa.. divno..
Al veze s vezom i Bogicem nema osim lampica :mrgreen:
Poenta je bila kako oni nisu napavili vasar od svojih obicaja,bozic je i dalje bozic,a na zapadu je bozic sve osim bozic.evo moje dijete ide u vrtic gdje je zabranjeno spominjati vjerski aspekt bozica,nema Isusa marije itd,sve je samo djed mraz,advent,jelke..mora bit sekularno.eh tome vodi ovo sve
duminjo

#121 Re: Advent u Sarajevu?

Post by duminjo »

Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

Sherbo jes to ga mahnula? :mrgreen:
sadie_forever

#122 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

duminjo wrote:Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

nema ga tehran ali ima ga istanbul,ima ga dubai,ali ja da sam katolik nebi bila ponosna vec uvrijedjena sto je moja vjera spala na sekularni dernek
sadie_forever

#123 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:
duminjo wrote:Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

nema ga tehran ali ima ga istanbul,ima ga dubai,ali ja da sam katolik nebi bila ponosna vec uvrijedjena sto je moja vjera spala na sekularni dernek
Nema to veze s vjerom.. nigdje se u tom vasaru ne spominje vjera .. jedino sto se odvija u vrijeme vjerske priprave z Bozozic.

Slazem se stobom u svemu, ali ne mogu se slozit da icija vjera istinska vjera ako je spala na sekularni vasar.
Malo si tu pobrkala.. nema veze s vjerom..
pa u pravu si,ali katolicka crkva bi trebala vise da radi na tome da se sacuva svetost bozica,dalje to vodi ka tome da ce izgubit svu moc nad tim praznicima,prosto receno sekularno drustvo preotima bozic od krscanstva na zapadu .to je moj neki zakljucak
Hakiz

#124 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:Bec,Salzburg,Lyon,Paris,pa eto cak i Zagreb..to su katolicke zemlje,tamo je to sve ok,bosna je oduvijek muslimanska pravoslavna i manjinski katolicka,realno koliko katolika ima da bi mi sad nazor pripadali zapadnjackom svijetu? ovo nije ni pravoslavno za one koji kazu da u BIH ima 50% krscana,ima ali pravoslavci nisu dio ove price.njihov bozic danas prodje neprimjecen ,i onako vjerski,poput bajrama

Nemaju oni katolicki advent al imaju svoje Dosasce. Oni za razliku od nas 40 dana pred Bozic poste sto mi imamo 40 dana pred Uskrs iliti Korizmu, vrijeme priprave. Posto moraju postiti u adventu ili dosascu, nemaju sajmove i standove s alkoholkm i kobasicama.. bar nije u duhu vjere.
Opce mi je debilno te sajmove nazivati asventom jer advent je vrijeme pripreme za Bozic a ne naziv za sajam.
Zadnjih par godina je to toliko iskomercijaligirano da nema veze s Bozicem osim sto je u oredbozicno vrijeme.
Ja svaki puta kad sam isla u grad na taj sajam se ubila od pica i jela i onda na Badnjak ispovijedila neumjerenost u jelu i picu.

Daleko od toga da nije lijepo.. sve je to krasno i ugodno lampice muzika ljudi, gomila ljudi guzve, alkohola i mesa.. divno..
Al veze s vezom i Bogicem nema osim lampica :mrgreen:
Joj, ta ispovijest, da sam vjernik, bio bih katolik. Napravim svakakvih gluposti i grijehova i onda samo zovnem Johanna Tetzela i sve riješeno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Johann_Tetzel

A ni pape nisu bile loše, na primjer Aleksandar VI, poznat i kao Rodrigo de Borja

https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Alexander_VI

I šta kažete, ova nova vremena iskvarila i izopačila vjeru, komercijalizovala Božić, advent se pretvorio u hedonizam jela i pića itd, u dobra stara vremena sve je to bilo puno moralnije i poštenije, zar ne :wink:

Kažem ja, dajte nam bakanalija, barem je sve u startu jasno i nema pretvaranja. Dobri stari Kaligula, zar ne Bloo...
Last edited by Hakiz on 07/01/2019 02:05, edited 1 time in total.
duminjo

#125 Re: Advent u Sarajevu?

Post by duminjo »

Ljudi se druze, uživaju i opustaju za praznike i slobodno vrijeme. Nista ne rade losije i ne diraju u vjeru manje od "muslimana" za vrijeme bajrama.

Hajmo spavat dok nas sadeta nije zatvorila i Zakljucala :mrgreen:
Post Reply