"Tips & Tricks" za vožnju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#101 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Sta treba da pratim u autu ili izvan da razgledam kafice,imal ko poznat i da milim 30
,ne gledam u taho nego zraknem,ti i dalje misli da tako ne treba,a ja cu mislit da treba 
- insomnia78
#102 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Jel to stvarno pitas sta treba da pratis tokom voznje?
- amar1994
#103 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
tako je,ako se imalo pocne cut prebacuj,nema veze sto je 116ks na 3600condy wrote: Po zvuku dizelasa![]()
Normalna voznja meni nije voznja kad se pretezno dizelas vozi ispod 2.000 rpm.
Osim ako ti je dosadno u autu
vozi se na 2000 vecinom,kazem ti cijev cista,nije ba preslo auto 250 hiljada pa da moram cistit nekakva krilca i gluposti
tako sam potjerao benzin preko 5,sta radis raspast ce se motor,a on jos 1500 ima fore,inzinjer budala pa projektavo toliko vrtnju..samo odrzavaj redovno i ide to ko po loju
Last edited by amar1994 on 15/11/2018 00:07, edited 2 times in total.
- amar1994
#104 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
sta,golotinju ili ?insomnia78 wrote:Jel to stvarno pitas sta treba da pratis tokom voznje?
sve pratim sto treba u voznji,gluposti ne gledam i ne interesuju me dok vozim.
- Travnički Noćni Šetač
#105 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Ne moze dpf raditi regeneraciju u leru...
- amar1994
#106 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
moze,isto i meni budeTravnički Noćni Šetač wrote:Ne moze dpf raditi regeneraciju u leru...
-
condy
#107 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Na 2000 voze vecinom oni koji ne znaju vozitiamar1994 wrote:tako je,ako se imalo pocne cut prebacuj,nema veze sto je 116ks na 3600condy wrote: Po zvuku dizelasa![]()
Normalna voznja meni nije voznja kad se pretezno dizelas vozi ispod 2.000 rpm.
Osim ako ti je dosadno u autu
vozi se na 2000 vecinom,kazem ti cijev cista,nije ba preslo auto 250 hiljada pa da moram cistit nekakva krilca i gluposti
tako sam potjerao benzin preko 5,sta radis raspast ce se motor,a on jos 1500 ima fore,inzinjer budala pa projektavo toliko vrtnju..samo odrzavaj redovno i ide to ko po loju
Salu na stranu, vozi kako hoces...ali posto spominjes inzinjere pogledaj malo kako je inzinjer programirao automatski mjenjac pa uporedi sa svojim stilom voznje i sa ovim sto pises...
-
condy
#108 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Na tvom autu mozda ne moze ne znam kako je kod Forda, na mom sigurno moze, i radi to. Povecan broj obrtaja, upaljeni ventilatori u motoru...kad zavrsi iz auspuha pucketa od vrucine...Travnički Noćni Šetač wrote:Ne moze dpf raditi regeneraciju u leru...
- amar1994
#109 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
rucnicondy wrote: Na 2000 voze vecinom oni koji ne znaju voziti![]()
![]()
Salu na stranu, vozi kako hoces...ali posto spominjes inzinjere pogledaj malo kako je inzinjer programirao automatski mjenjac pa uporedi sa svojim stilom voznje i sa ovim sto pises...
kruska i jabuka
- Travnički Noćni Šetač
#110 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Kod.mene radi na svakih 800 do 1000 km... DPF treba povecanu temperaturu da sagori cestice i potrebna mu je voznja od 10 do 15 minuta na obrtajima izmedju 2500 do 3000 ....
U mene je vodom hladjeni egr....
Kad pocne regeneraciju ako se prekine onda rade ventilatori po desetak minuta.... inace se ne ukljucuju ako proces ide bez prekida....
Kad pocne regeneraciju ako se prekine onda rade ventilatori po desetak minuta.... inace se ne ukljucuju ako proces ide bez prekida....
-
condy
#111 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Nema sad izvlacenja...amar1994 wrote:rucnicondy wrote: Na 2000 voze vecinom oni koji ne znaju voziti![]()
![]()
kruska i jabuka
Kako salta robotizirani manuelni mjenjac ? Gleda da salta izmedu 1500 i 2600 rpm ??? Ili kad treba ga zakuca u crveno....
-
condy
#112 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Iskljucis li start stop ?Travnički Noćni Šetač wrote:Kod.mene radi na svakih 800 do 1000 km... DPF treba povecanu temperaturu da sagori cestice i potrebna mu je voznja od 10 do 15 minuta na obrtajima izmedju 2500 do 3000 ....
Ja ga iskljucim osim kad zaboravim i mislim da cesce radi regeneraciju kad je iskljucen.
Uglavnom savjet je iskljuciti start stop ko ga ima.
- amar1994
#113 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
ne znam vozitcondy wrote: Nema sad izvlacenja...![]()
Kako salta robotizirani manuelni mjenjac ? Gleda da salta izmedu 1500 i 2600 rpm ??? Ili kad treba ga zakuca u crveno....
-
condy
#114 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Nisam to nigdje napisao...amar1994 wrote:ne znam vozitcondy wrote: Nema sad izvlacenja...![]()
I ne mislim
Samo ne stedi gorivo
- Radio Sarajevo
#115 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Uvijek mi je ovo bilo interesantno.bitanga_sa_otesa wrote:sad ce ti betterman rec da se on ne sklanja nikome ko vozi preko 130madner wrote:Ljeva traka na autoput sluzi za preticanje, bez obzira na brzinu i ogranicenje.
Vozim kroz Njemačku, na dijelovima gdje su samo dvije trake. Vozim lijevom trakom oko 140-150 km/h, jer inače nikad ne idem brže. U desnoj traci su kamioni i autobusi koji mahom voze oko 80-90 km/h.
Eh sad, iza mene dolazi nervozni idiot, i blica mi da se sklonim jer on ide 170-180 km/h ili više. Ako to ne uradim iste sekunde (iako je možda nemoguće jer je kolona u desnoj traci), on pizdi i blica više i više, psuje, jebe mater... Dakle, njemu je normalnije da ja usporim na 80 km/h, i da rizikujem ubacujući se u zadnji čas u desnu traku, nego da on uspori na 150 km/h, pa da sačeka pogodan trenutak da se bezbjedno sklonim i da onda nastavi voziti 180 km/h.
U zadnje vrijeme sam pomišljao prikočiti malo, samo da ih istraumiram, ali su brzine prevelike da bih se zajebavao.
Može li mi neko objasniti ove lobanje i ovaj sklop ljudi?
-
condy
#116 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Jebi i ti svabi mater 
- Radio Sarajevo
#117 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Kada putujete preko 1.000 km u cugu, ne vozite brže od 140 km/h jer nećete stići brže, a glava vam je u torbi.
Nećete stići brže jer ćete sasvim sigurno naletjeti na neki zastoj. Kada izračunate prosječnu brzinu, ona će se rapidno smanjiti jer ste guslali u koloni jedno vrijeme.
Potrošićete bruku goriva, posebno ako vozite benzinca.
Rizikovaćete kazne, osim na nekim dijelovima njemačkog autoputa, a one su u Evropi prilično velike.
O sigurnosti da ne pričam, nema tog vozača i tog automobila koji su stabilni s brzinom od 200 km/h. Možda jedino Damon Hill
Nećete stići brže jer ćete sasvim sigurno naletjeti na neki zastoj. Kada izračunate prosječnu brzinu, ona će se rapidno smanjiti jer ste guslali u koloni jedno vrijeme.
Rizikovaćete kazne, osim na nekim dijelovima njemačkog autoputa, a one su u Evropi prilično velike.
O sigurnosti da ne pričam, nema tog vozača i tog automobila koji su stabilni s brzinom od 200 km/h. Možda jedino Damon Hill
-
NediM17
#119 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
amar1994 wrote: tako je,ako se imalo pocne cut prebacuj,nema veze sto je 116ks na 3600
Jbt, znalo se desavati krenem sa CRDi-jem preteci iz trece, ne saltam nikada na pola preticanja osim ako bas nema potrebe, u svoju traku se vratim na 4500rpm. Nista se nije raspalo. Benzince cu tjerati do limitatora ako ima potrebe.
Samo odrzavaj i nemoj ga klati hladnog, poneki izlet u visoke obrtaje, cak i u limitator nece skoditi sigurno, ne vozis auto na stazi, nego treba potegnuti da preteknes.
-
vauvau
#120 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Ti se baviš time profesionalno, nemaju profesionalne praonice toliko sranja koliko ti imaš u autu.condy wrote:tempuser wrote:Ja izgleda nesto ne radim kako treba...condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno...![]()
Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.![]()
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena!![]()
Ne moze se auto ljepo ocistit i oprati za 2 KM. I ja to cesto vidim malo ga naspricaju i pici dalje. Nema od tog pranja nista. Ne znam kakva je ta praonica gdje ides, ima i izmedju praonica razlike, nije kod svake isti kvalitet sampona, isti pritisak i vrijeme koliko imas za odredjeni iznos KM. Usporedbe radi ovako.
Za 1 KM ja mogu usisavati skoro 5 minuta.
Za 2 KM sampon imam oko 4 minute 30 sekundi.
Tako da mi treba 2 KM sampona, 2 KM sapiranje i 1 KM usisavanje. Meni je auto poprilicno cisto tako da mi ne treba vise. Izmedju pranja ja ocistim cesto patosnice i unutra prebisem ako treba. Imam u autu spuzvu za felge i pedale, sprej za musice i felge, sprej za gume, jelensku i mikrofiber krpe za ciscenje unutrasnjosti i stakala. Otprilike mi treba 30 minuta do max 45 minuta. S tim da auto perem svake sedmice i nikad nisam otisao na klasicnu praonicu .... tako da vjerujem samo sebi![]()
Ljepo bude oprano sija se nema nikakve prasine.
Nikad ne koristim spuzvu po limu vec samo po pragovima. Spuzva ostavlja vremenom tragove na limu. Uporedis li lim od auto na jakoj svjetlosti koje je dugo vremena cisceno spuzvom u odnosu na ono bez spuzve i vidis da ovo bez spuzve nema gotovo nikakvih tragova na limu, a ovo drugo ima linija koliko ti volja koje se vide na jakoj svjetlosti kad se priblizis...![]()
Ako vec koristis spuzvu trebas ponijeti i svoj auto sampon i spuzva treba biti dobro natopljena samponom i vodom. Ne moze ici spuzva na onaj sampon sto naspricas. Ja to ne bih radio. Kad je bas kaljamuza vani onda mora spuzva pomoci jer ne mozes drugacije ocistiti pragove blatobrane...
- muz66
#121 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Sere ti se sarajlijica u opanak. Vjerujem da je zajebano sa makadama u hop tri trake. K'o GTA covjece.djkurt wrote:Ne budi seljak i pametnjaković na putu ko sarajlijice, što misle da su centar svijeta.
- madner
#122 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Jajane savjet ne moze biti gori.Radio Sarajevo wrote:Kada putujete preko 1.000 km u cugu, ne vozite brže od 140 km/h jer nećete stići brže, a glava vam je u torbi.
Naletio na zastoj ili ne nije vezano za brzinu kretanja prije.
Upaliti navihaciju i kada se tacno zna put, pa zastoji budu prikazani.
Da bi se smanjilo vrijeme putovanja, kljucno je imati sto manje stajanja, da bi se imalo manje stajanja treba voziti sto brze brzinom koja ne umara.
Nekom je to 120 nekom 220.
I da, vecina auta su sasvim stabilna i na tim brzinama, osim Korejanaca koji ugrade blokadu.
Sto se tice potrosnje, minoran faktor za put. Kosta manje od jedne pauze na autoputu.
- commendatore
#123 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
savjete skupo naplacujem nije ni mene niko ucio

- madner
#124 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Svaki savjet upravo toliko i vrijedi 
-
tempuser
#125 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Moj savjet za duge ture bez spavanja, i gledam da ga se pridrzavam kad god mogu, je da izracunam koliko je to sati voznje i da polazak tempiram tako da najodmorniji ili odmoran vozim kroz noc, kriticno vrijeme 4-6 ujutro.madner wrote:Jajane savjet ne moze biti gori.Radio Sarajevo wrote:Kada putujete preko 1.000 km u cugu,
Nekad ljudi rezonuju kao da je obaveza krenuti ujutro i onda odmoran vozis po danu, a umornog od voznje te ceka noc.