EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
-
Haman2
#101 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Vec sam napisao. Ukucaj Google i trazi odgovore na ono sto ne znas. To si tebao nauciti jos u rednjoj skoli.
- славянин
#102 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Ajde opet - TI nesto tvrdis pa te ja pitam da izneses konkretno dokaze o svojoj tvrdnji tj. da elaboriras o cemu pricas:Haman2 wrote:Vec sam napisao. Ukucaj Google i trazi odgovore na ono sto ne znas. To si tebao nauciti jos u rednjoj skoli.
Haman2 wrote:
Da li ti razumijes sta se podrazumijeva pod pojmom prorodna bogastva?
славянин
Ne zato i trazim da mi objasnis koja su im to prirodna bogatstva ukrali i odnijeli
-
Haman2
#103 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Konkretni dokazi su opsirna porblematike. Ti zelis da mene dovedes u situciju da ti ja objasnjavam ono sto si davno trebao znati.
Evo ti jedan primjer.
1- Englezi su okupirali Juznu Afriku. Sigurno je nisu okupirali tek tako, niti zbog njihovih crkinja nego zbog njenih prirodnik bgastava.
PITNJE ZA by славянин »Da li ti je sad jasno. Zasto je neko dolazio u: Juznu Afriku, Afganistan a neko u Mauritania, ili Alzir. Zasto se prolijevala krv u Juznoj Afrci, Alziru, Afganistanu, Iraku, Libiji ili Siriji itd.
Evo ti jedan primjer.
1- Englezi su okupirali Juznu Afriku. Sigurno je nisu okupirali tek tako, niti zbog njihovih crkinja nego zbog njenih prirodnik bgastava.
2- Njemacka, Deutsch-Ostafrika) je bila njemačka kolonija u istočnoj Africi, koja je uključivala Burundi, Ruandu i Tanganjiku (kopneni dio današnje Tanzanije). Rudnici zlata u Tanganjici u modernim vremenima datiraju iz njemačkog kolonijalnog razdoblja, počevši sa zlatnim otkrića u blizini jezera Victoria 1894. godine. Prvi rudnik zlata u koloniji, Sekenke, otvoren je 1909. godine nakon što je zlato pronađeno 1907.[5]Burski rat (1899-1902), je vođen između južnoafričkih burskih država Transvaal i Oranje i Velike Britanije.
Velika Britanija je nastojala dođe u posjed bogatih nalazišta dijamanata u dolini rijeke Oranje i zlatnih polja u Transvaalu, pa je kao povod za rat iskorišteno pitanje engleskih doseljenika u Transvaalu, tzv. uitlandera, čija prava na posjed zemlje nisu priznavale burske vlasti. Nakon dugih i bezuspješnih pregovora, rat je bio neizbježan.
PITNJE ZA by славянин »Da li ti je sad jasno. Zasto je neko dolazio u: Juznu Afriku, Afganistan a neko u Mauritania, ili Alzir. Zasto se prolijevala krv u Juznoj Afrci, Alziru, Afganistanu, Iraku, Libiji ili Siriji itd.
Last edited by Haman2 on 15/06/2019 21:14, edited 2 times in total.
- insomnia78
#104 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Jbg sto nije lola iz JA napravio brod pa pocero u Englesku
-
Haman2
#105 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Dakle, nisi uspio u namjeri. Na kulturan nacim sam ti pokazao sta trebas da radis kako bi naucio ono sto si propustio. Niko ne dolazi u tudju zemlju tek tako.Zasto su Francuzi ginuli u Alziru. Vjerovatno su imali razloge. Koga Alzir danas snabdijeva plinom, koje zmlje snabdijevaju zapad naftom i plemenitim rudama itd..
- славянин
#106 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Eto sam sebe pobijas jer i danas ta prirodna bogatstva rudnici zlata i dijamanata su tu a bila su i prije kolonizacije a englezi su zatekli nista pretezno kada su nekoga kolonizirali plus sada kada su otisli sve te zemlje su raspad sistema ?Haman2 wrote:Konkretni dokazi su opsirna porblematike. Ti zelis da mene dovedes u situciju da ti ja objasnjavam ono sto si davno trebao znati.
Evo ti jedan primjer.
2- Njemacka, Deutsch-Ostafrika) je bila njemačka kolonija u istočnoj Africi, koja je uključivala Burundi, Ruandu i Tanganjiku (kopneni dio današnje Tanzanije). Rudnici zlata u Tanganjici u modernim vremenima datiraju iz njemačkog kolonijalnog razdoblja, počevši sa zlatnim otkrića u blizini jezera Victoria 1894. godine. Prvi rudnik zlata u koloniji, Sekenke, otvoren je 1909. godine nakon što je zlato pronađeno 1907.[5]Burski rat (1899-1902), je vođen između južnoafričkih burskih država Transvaal i Oranje i Velike Britanije.
Velika Britanija je nastojala dođe u posjed bogatih nalazišta dijamanata u dolini rijeke Oranje i zlatnih polja u Transvaalu, pa je kao povod za rat iskorišteno pitanje engleskih doseljenika u Transvaalu, tzv. uitlandera, čija prava na posjed zemlje nisu priznavale burske vlasti. Nakon dugih i bezuspješnih pregovora, rat je bio neizbježan.
Vise su ih kolonizatori izgradili nego sami sebe izgradili, a kada su kolonizatori otisli pretezno su unistili industriju i uredjenje koje su im ostavili
-
Haman2
#107 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
To bi ti sam trebao da znas. Posten kolonizator dolazi koristi tudja prirodna bogastva ali i gradi zemlju u koju je dosao. Osniva odgojno-obrazovne usanove, dovodi svoje profesore koje vremenom zamjenjuju starosjedioci. Oni postaju profesori, direktiri, istrazivaci itd. Odnosi se kasnije grade na fer osnovini.
Tako nije bilo u Juznoj Africi, raobalo se, odvozilo se ali gradili iskljucivo za bjelce, dok su crnci zivjeli u limenim kolibama, gdje su ima gurane bolesti da cim prije nestanu. Zar nije malo cudno da u J. Africi svaki 18 mladi djecak boluje od side itd.
Ovdje su zivjeli crnic

A ovdje bjelci

Izvedi naravoucenije i ne trazi da ti drugi sve objasnjava. Fotografije su tako upecatljive da nije tesko pravilno zakljuciti.
Tako nije bilo u Juznoj Africi, raobalo se, odvozilo se ali gradili iskljucivo za bjelce, dok su crnci zivjeli u limenim kolibama, gdje su ima gurane bolesti da cim prije nestanu. Zar nije malo cudno da u J. Africi svaki 18 mladi djecak boluje od side itd.
Ovdje su zivjeli crnic

A ovdje bjelci
Izvedi naravoucenije i ne trazi da ti drugi sve objasnjava. Fotografije su tako upecatljive da nije tesko pravilno zakljuciti.
- insomnia78
#108 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Bil volio da si crnac
- славянин
#109 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Koristi tudja bogatstva gradi skole bolnice i sistem a zatekao je pretezno kolibe od blata - i kada je otisao sta sad ?? Sto ne koriste sada lokalci ta bogatstvaHaman2 wrote:[b]To bi ti sam trebao da znas. Posten kolonizator dolazi koristi tudja prirodna bogastva ali i gradi zemlju u koju je dosao. Osniva odgojno-obrazovne usanove, dovodi svoje profesore koje vremenom zamjenjuju starosjedioci. Oni postaju profesori, direktiri, istrazivaci itd. Odnosi se kasnije grade na fer osnovini.[/b]
Ovdje su zivjeli crnic
A ovdje bjelci
-
Haman2
#110 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Sve ti je objasnjeno u predhodnom komentaru. Ponavljati neke tvrdnje po 10 i vise puta nema smisla. Ako neke stvari ne mozes da rzumijes to nije moj problem.
- славянин
#111 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Kako mi je objasnjeno ? Sa dvije slike jedna zgrade druga kolibe ?Haman2 wrote:Sve ti je objasnjeno u predhodnom komentaru. Ponavljati neke tvrdnje po 10 i vise puta nema smisla. Ako neke stvari ne mozes da rzumijes to nije moj problem.
-
Haman2
#112 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Problem je u zakljucivanju a to je stvar inteligencije.
- славянин
#113 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Pa nisu svi inteligentni kao ti - zato ti posto si inteligentan sigurno imas kapacitet da pojasnis onome ko je glup.Haman2 wrote:Problem je u zakljucivanju a to je stvar inteligencije.
-
Haman2
#114 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Lako je nauciti citati i pisati ali nije lako razumjeti procitano
Prof. Dr. Stevan Dedijer bio je predavac na 12 svjetskih univerziteta. Poslednja predavanja je drzao je u Stokholmu i to poznatim obavejstajcima iz mnogih zapadnih zemlja na temu - naslov prema sjecanju " Kako citajuci novine spijunirati druge zemlje". E vidis, to ne moze svako, to moze samo neko, a taj neko mora biti inteligentan i obrazovan, posebno su smuslu logickog zakljucivanja-izvodjenja zakljucaka.
Ja sam tebi prezentirao puno podataka. Mislio sam da je to dovoljno za svakoga da izvede poteban zakljucak. Kako mogu primijetiti, ti u tom pokusaju nisi uspio, a ja nemam potebu ni zelju da drugim objasnjavan njima neshvatljivo.
Prof. Dr. Stevan Dedijer bio je predavac na 12 svjetskih univerziteta. Poslednja predavanja je drzao je u Stokholmu i to poznatim obavejstajcima iz mnogih zapadnih zemlja na temu - naslov prema sjecanju " Kako citajuci novine spijunirati druge zemlje". E vidis, to ne moze svako, to moze samo neko, a taj neko mora biti inteligentan i obrazovan, posebno su smuslu logickog zakljucivanja-izvodjenja zakljucaka.
Ja sam tebi prezentirao puno podataka. Mislio sam da je to dovoljno za svakoga da izvede poteban zakljucak. Kako mogu primijetiti, ti u tom pokusaju nisi uspio, a ja nemam potebu ni zelju da drugim objasnjavan njima neshvatljivo.
- Sanjarko
#115 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Zato JB Tita, Marsala poslusati. Uciti itd., da narod ne udara svaki dzavo koji stigne.
PS. Nemogu da nadzem njegov taj govor.
PS. Nemogu da nadzem njegov taj govor.
-
Haman2
#116 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/118 ... _rs_a.htmlŠTA ĆE DODIK REĆI HNS-u: Predlažu da se migranti smjeste na granicu između BiH i Srbije, i to uglavnom na područje RS-a
Prema izvještaju OSCE-a “Procjena situacije u vezi sa migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini” migranti i izbjeglice koji ulaze u BiH na neregularan način koriste dvije glavne rute, većinom stižući kopnom iz Srbije i Crne Gore
Foto: NAPMilorad Dodik (Foto: Jutarnji list)
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ocijenio je kako bi u Bosni i Hercegovini bilo prikladnije formirati prihvatne centre za migrante u mjestima ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu.
“Posljednja događanja oko formiranja ‘prihvatnog centra Vučjak’, uprkos protivljenju i preporukama Europske komisije, dodatno kompliciraju situaciju u ovoj oblasti.
Osim što je lokacija Vučjak neprikladna zbog nedostatka sanitarnih uvjeta, potencijalno opasna kao bivše odlagalište smeća, neprihvatljivo je što se locira u većinski hrvatskom povratničkom naselju koje se snažno protivi ovakvom centru.
Smatramo kako bi bilo prikladnije formirati prihvatne centre u mjestima ulaska migranata u državu”, ocijenio je to Krešić u utorak tokom sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, čiji je Krešić voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost, prenosi Novinska agencija Patria.
Prema izvještaju OSCE-a “Procjena situacije u vezi sa migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini” migranti i izbjeglice koji ulaze u BiH na neregularan način koriste dvije glavne rute, većinom stižući kopnom iz Srbije i Crne Gore.
Vlasti Unsko-sanskog katona premjestile su ranije dio migranta iz centra Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. Misija UN-a u BiH protivi se uspostavi tog migrantskog centra zbog loših smještajnih uslova, dok je kritike uputilo i lokalno stanovništvo.
- Nadzornik
#117 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Sto volim logiku...Haman2 wrote: E vidis, to ne moze svako, to moze samo neko, a taj neko mora biti inteligentan i obrazovan, posebno su smuslu logickog zakljucivanja-izvodjenja zakljucaka.
Imas li Haman ti ili Haman nemas akvarijum..???
-
Haman2
#118 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Ne uzgajam ribice
Ovo je bacanje pare u bure bez dna. Na ovaj nacin ne rjesavamo problem migranata i izbjeglica. Ulazimo novac u privredu zemalja iz koje dolaze migranti, ne otvarajmo stalno nova ratista u islamskim zemljama, i Evropa ce biti bez migranata i izbjeglica.
Ovo je bacanje pare u bure bez dna. Na ovaj nacin ne rjesavamo problem migranata i izbjeglica. Ulazimo novac u privredu zemalja iz koje dolaze migranti, ne otvarajmo stalno nova ratista u islamskim zemljama, i Evropa ce biti bez migranata i izbjeglica.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/118 ... u_bih.htmlODRIJEŠILI KESU: EU izdvaja 14,8, miliona eura za migrante u BiH
EU će izdvojiti 14,8 miliona evra za potrebe migranata i izbjeglica u BiH, od čega 13 miliona za podršku upravljanja migracijama, te 1,8 miliona za humanitarnu pomoć, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
Na osnovu rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima biće obezbijeđen smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, omogućen pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti, te pružanje pomoći onima koji borave izvan prihvatnih centara.
Za one u stanju potrebe biće obezbijeđene jakne, cipele i vreće za spavanje.
Finansiranje EU takođe će ojačati kapacitete vlasti BiH za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata na dostupne usluge, a biće podržan i dobrovoljni povratak.
Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han podsjetio je da se u nedavnom Mišljenju Evropske komisije navodi da vlasti BiH treba da obezbijede efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcionisanje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć EU u interesu izbjeglica i migranata, ali i lokalnih zajednica.
Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides naglasio je da je EU posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u BiH, kao dopune naporima domaćih vlasti.
"Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvalitetu prihvatnih centara", dodao je Stilianides.
Ukupna dosadašnja pomoć EU BiH za rješavanje pitanja povećanih migracionih tokova od 2018. godine ovim je dostigla 24 miliona evra - 20,2 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći.
Riječ je o dodatnim iznosima na postojećih 24,6 miliona evra koje je EU obezbijedila za BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.
- Nadzornik
#119 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
A samim tim nemas ni akvarijum...Haman2 wrote:Ne uzgajam ribice
-
Haman2
#120 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Da li imas primjedbu na moj komentar iznad tesksta. Ako imas pokusaj ga osporiti argumentima a ne djecijim pricama i skretanjem sa vazne teme.
- Nadzornik
#121 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Kakvu primbjedbu,ziv bio,nemam sta ni dodati a ni oduzeti...Haman2 wrote:Da li imas primjedbu na moj komentar iznad tesksta. Ako imas pokusaj ga osporiti argumentima a ne djecijim pricama i skretanjem sa vazne teme.
Ja se divim tvome rezonovanju i tvojoj psihi,koja je tako misticnog karaktera da je apstraktno govoriti o morfologiji njene dijalektike...
-
Haman2
#122 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Nema tu nista misticno, sve je jasno receno. Zasto je za nekoga moj komenta mistican? Ne zelim ulaziti u psihu ljudi. Svako ima svoj dozivljaj, svoje vidjenje nekog pojma, a pojam iako jednostavan za objasnjenje nekima izgleda jako kompleksan. Iz toga razloga neki receno ili napisano dozivljavaju kao nesto misticno.
-
Haman2
#123 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
U prosjeku jedno migrantsko dijete pogine svakog dana od 2014.
Foto: Ilustracija
Agencija Ujedinjenih nacija za migracije saopćila je u petak da u prosjeku jedno migrantsko dijete pogine ili nestane svakog dana na opasnim putovanjima, poput onih preko Mediterana ili američko-meksičke granice, koja nastavljaju da uzimaju danak u ljudskim životima.
U posljednjem izvještaju "Fatalna putovanja", Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je podatke da je oko 1.600 djece, od kojih su neka starosti šest mjeseci, među 32.000 ljudi koji su poginuli ili nestali na opasnim putovanjima od 2014.
Mediteran ostaje najpogibeljnija migrantska ruta, uz 17.900 poginulih, od kojih su mnogi krenuli na opasno putovanje od Libije do Italije, prenosi Associated Press.
(Vijesti.ba / FENA)
- Nadzornik
#124 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA
Cijeli svjet je suocen sa migracijama i tragedijama ljudi koji zele bolji zivot za sebe i svoju porodicu.
Rijeka Rio Grande na granici izmedju USA i Meksika je postala grobnica mnogim migrantima iz juzne Amerike u
pokusaju da se domognu USA i boljeg zivota.
Slika koja je potresla cijeli svijet...
Tijela oca i kcerkice bice vracena u Salvador.

Rijeka Rio Grande na granici izmedju USA i Meksika je postala grobnica mnogim migrantima iz juzne Amerike u
pokusaju da se domognu USA i boljeg zivota.
Slika koja je potresla cijeli svijet...
Tijela oca i kcerkice bice vracena u Salvador.

-
Haman2
#125 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Sinoc slusam intervju sa gradonacelnikom Bihaca. Covjek veoma razumno zbori. Iz njegove price da se primijetiti kako se malo paznje posvjecuje ovom problemi. U BiH nema potrebne organizacije a i medjunarodna zajednica ne djeluje blagovremeno. Sve u svemu problem polako ali sigurno postaje teret Bihaca i njegovih gradjana.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/119 ... glavu.htmlKOLINDA OBJASNILA ODAKLE MIGRANTIMA MASNICE: Popularni voditelj se nakon ove izjave UHVATIO ZA GLAVU
Zanimljiva su bila i njena zapažanja.
– Ovo je danju teško prolaziti, a kamoli noću. Zato svaka čast hrvatskim policajcima – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.
Dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na granicu sa BiH pomno su zabilježile kamere, ali je jedna njena izjava natjerala na smijeh gledaoce.
Prilog u RTL Direktu sinoć je urednik i voditelj Zoran Šprajc najavio u svom stilu.
– Iz neslužbene predsjedničke kampanje koja se službeno ne događa kako predsjednicu ne bi omela u državnim poslovima, idemo sad u te državničke poslove, koje bi objava njene kampanje omela. Predsjednica Republike obišla je državni granicu s Bosnom i Hercegovinom i policajce koji njome patroliraju. U pratnji ministra Božinovića poručila je kako Hrvatska neće postati ‘hot spot’ za migrante. Takođe, smatra da žica nije rješenje za granicu s BiH, jer u njoj žive Hrvati. Da ne žive, onda se, valjda, ne bi protivila – zaključio je Šprajc.
Predsjedničini zaključci
Zanimljiva su bila i njena zapažanja.
– Ovo je danju teško prolaziti, a kamoli noću. Zato svaka čast hrvatskim policajcima – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.
Potom je predsjednica razgovarala s interventnim policajcem Goranom Ivićem, koji joj je pojasnio kako se kreću ilegalni migranti.
Predsjednicu je zanimalo i imaju li pokušaja proboja danju, a na pitanje poznaju li migranti teren, Ivić je kazao: “Poznaju, a to što se oni organizuju i mi smo organizovani, pa tako i mi isto znamo teren”.
Predsjednica je uzvratila: “Bravo, odličan odgovor.”
Policijska brutalnost
Na kraju priloga Kolinda Grabar-Kitarović je zaključila nešto zbog čega je Šprajc osjetio potrebu da se, umjesto komentara, uhvati za glavu.
– Kad se neko provlači kroz ovaj teren onda je normalno da imaju ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam garantujem to – zaključila je predsjednica.