Da li je ovo legalno?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Jack Be Nimble

#101 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Jack Be Nimble »

moonca wrote: Da, ali to nije legalno, jer ima ugovor sa karticama.
Musterije moguce da prihvate ponudu i znaju tacno o cemu se radi -ali ima ih koji ce reci --ja placam taksu na prihod hocu da i ti placas, i insistirati ce da plati karticom. :-)
Pa ako je drzava dopustila kako onda to nije legalno? :roll: Svako ko zna citati engleski mogao je procitati o rasprodaji i pravilima igre u novinama. I svaka cetiri mjeseca kada bi neko iz drzave dosao da pregleda sve racune, porez itd itd nikada nisu nasli da se bilo kakve mucke rade. Ne znam kako nesto moze biti legalno, kada niko nije dosao iz drzave sa novinama u ruci i rekao bilo sta?

I kakve veze ima porez sa kesom i karticom? Ako je nesto 1000 i porez 10% to ce se platiti kesom i karticom. Razlika je sto vlasnik nece morati dati 3% od tih 1000 karticama. I kada musterija odluci da mu se ne svidja to sto je kupio i vrati, vlasnik ne dobije nazad svojih 3%. I na kraju price ispusio 3% na 1000.
moonca

#102 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Jack Be Nimble wrote:
moonca wrote: Da, ali to nije legalno, jer ima ugovor sa karticama.
Musterije moguce da prihvate ponudu i znaju tacno o cemu se radi -ali ima ih koji ce reci --ja placam taksu na prihod hocu da i ti placas, i insistirati ce da plati karticom. :-)
Pa ako je drzava dopustila kako onda to nije legalno? :roll: Svako ko zna citati engleski mogao je procitati o rasprodaji i pravilima igre u novinama. I svaka cetiri mjeseca kada bi neko iz drzave dosao da pregleda sve racune, porez itd itd nikada nisu nasli da se bilo kakve mucke rade. Ne znam kako nesto moze biti legalno, kada niko nije dosao iz drzave sa novinama u ruci i rekao bilo sta?

I kakve veze ima porez sa kesom i karticom? Ako je nesto 1000 i porez 10% to ce se platiti kesom i karticom. Razlika je sto vlasnik nece morati dati 3% od tih 1000 karticama. I kada musterija odluci da mu se ne svidja to sto je kupio i vrati, vlasnik ne dobije nazad svojih 3%. I na kraju price ispusio 3% na 1000.
Niko iz drzave ne dolazi niti kontrolise racune u biznisima.

Mozda se ne razumijemo -- ako prodavnica ima na vratima znak da prima kreditne kartice - onda kupac i to na snizenju bez obzira sto pise da je za kes hoce i treba da mu bude omoguceno da plati karticom. O tome se radi.
Seawolf

#103 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Seawolf »

moonca wrote:
Jack Be Nimble wrote: Naravno. Neki biznisi tako, a neki ne uzimaju ako je ispod $5. Za vrijeme faksa sam radio u prodaji, pa za crni petak gazda je znao napraviti raspodraju na pojedinim starima tipa ovoliko je snizenje ALI mora se platiti kesom ili obicno bi sve osim American ili Discovery, ako zelis uzeti po toj cjeni. Nije nikako American Express, ako bi se neko cjenkao u vezi cijene odma je prvo pitanje a cime ces platiti. Jer ako placas sa kraticom a pogotovo American, onda su ti mnogo manje sanse da ce htjeti smanjiti cijenu. Prije Amazona se o tome nije trebalo puno razmisljati, ali kako je Amazon poceo da uzima sve veci zalogaj rapsrodaje, onda je i on morao gledati kako privuci musterije a i dalje nesto zaraditi.
Da, ali to nije legalno, jer ima ugovor sa karticama.
Pa valjda postoji suštinska razlika između takse i provizije.

Taksa je nešto što se plaća državi kad god postoji promet roba i prihod, a provizija je nešto što se plaća pružaocu usluge.

Tačno je da ugovor sa bankom koja je postavila kartični uređaj, prodavača obavezuje da uvijek mora prihvatiti karticu kao sredstvo plaćanja.

No, šta misliš šta će se, od slijedeće tri stvari, dogoditi kada kupac uputi banci pritužbu da mu prodavač nije htio prihvatiti karticu, jer je provizija koju banka uzima, veća od marže prodavača:

1. Oduzeti prodavaču mogućnost da dalje nastavi primati njhove kartice;

2. Umanjiti ugovorenu vrijednost provizije na nivo koji prodavaču osigurava da ne bude na gubitku, čak i kada prodaje robu sa minimalnom maržom, ili

3. Zažmiriti na pritužbu kupca, izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog postupka prodavača i nastaviti funkcionisati kao da se ništa nije dogodilo.
moonca

#104 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Seawolf wrote: Pa valjda postoji suštinska razlika između takse i provizije.

Taksa je nešto što se plaća državi kad god postoji promet roba i prihod, a provizija je nešto što se plaća pružaocu usluge.

Tačno je da ugovor sa bankom koja je postavila kartični uređaj, prodavača obavezuje da uvijek mora prihvatiti karticu kao sredstvo plaćanja.

No, šta misliš šta će se, od slijedeće tri stvari, dogoditi kada kupac uputi banci pritužbu da mu prodavač nije htio prihvatiti karticu, jer je provizija koju banka uzima, veća od marže prodavača:

1. Oduzeti prodavaču mogućnost da dalje nastavi primati njhove kartice;

2. Umanjiti ugovorenu vrijednost provizije na nivo koji prodavaču osigurava da ne bude na gubitku, čak i kada prodaje robu sa minimalnom maržom, ili

3. Zažmiriti na pritužbu kupca, izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog postupka prodavača i nastaviti funkcionisati kao da se ništa nije dogodilo.
Prodavac-ako ga musterija prijavi na br koja kartica ima na poledjini - ce platiti kaznu . Ako se opet ponovi taj propust -ne znam kako ce kartica reagovati. Nisam dosla do te tacke. :lol:
Ugovor izmedju prodavaca i nosioca kartice je oko 500 stranica-- :lol: haj ga citaj...
Jack Be Nimble

#105 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Jack Be Nimble »

Nisam rekao da ce staviti naljepnicu primamo kartice i onda kazati da ne primamo. Samo sam naveo svakodnevne primjere koje vidim svaki dan, pogotovo u "manjim" pradavnicama/restoranima da stave znak ne primamo kartice za iznos ispod $5 ili primamo ali ovolika je nadognada. Po zakonu tu nadognadu moraju onda udariti na svaku karticu, ne mogu naprimjer naplatiti 0.75 na American a nista ne naplatiti za Visa.

I sto je moj sef davno radio da privuce kupce, smanji cijene ali isto napise samo kes pod toj cijeni. Sasvim normalno.
moonca

#106 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

Razumijem da mogu, pogotovo mali biznisi. Sada se taj procenat moze uracunati musteriji koja zeli da plati karticom i ako je napisano na vidljivom mjestu.

Mislim da to musterija nece prihvatiti, pogotovo ne Amerikanac, i kakvi su, izmislit ce hiljadu razloga zasto taj shop nije dobar. Naglasiti ce prodavcu da ce svim svojim prijateljima poruciti da zaobilaze taj biznis. :-) :lol:
Korisničkoime

#107 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Korisničkoime »

drag_gost wrote:
un1ted wrote:Za ovog sto se žali, da li bi platio proviziju od recimo 1KM na račun od 5KM? Ne bi sigurno, rekao bi neko to rješava prodavač mene boli kita, ja sam kupac I ja sam uvijek u pravu.
Nebitno je da li bih ja platio nesto ili ne bih, ja pitam da li je ovo gore legalno ili nije. To me samo interesuje, ima li zakonsko uporiste ili ne.
Legalno je, ne krsi ni jedan zakon.
Mora se razlikovati krsenje zakona i krsenje ugovora, u nekom uzem smisli "legalno" podrazumijeva da se ne protivi zakonskim propisima, ovo sto si ti opisao ne protivi se zakonskim propisima znaci da je legalno, nesto je drugo ako se krsi ugovor - ugovorna obaveza, tada nece nastupiti sankcije od strane drzavnog aparata kao u slucaju krsenja zakona. Tek ako druga ugovorna strana zatrazi zastitu pred sudom doce do sankcija.
Ako neko nadje neku zakonsku odredbu neka javi i mene bi bas zanimalo jer ja nisam nasao da se protivi i jednom zakonu.
drag_gost

#108 Re: Da li je ovo legalno?

Post by drag_gost »

Imas li neki dokaz da je legalno? Ima li neki clan u zakonu?
MarlboroGold

#109 Re: Da li je ovo legalno?

Post by MarlboroGold »

Kad budemo imali Zakon o kartičnom poslovanju/plaćanju ili podzakonski akt koji proizilazi iz Zakona o unutrašnjem platnom prometu (nemamo - koliko sam upućen), tad će i biti zakonski propisano.
Za sad je legalno. Kao što je i rečeno, u pitanju je ono što se ugovori između banke i klijenta. Ukoliko prekršiš neke ugovorne odredbe za to ćeš snositi odgovornost i odgovarati pred nadležnim sudom.
Banka je uglavnom ta koja definiše te uslove, jer sve mora biti u skladu sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu FBiH.
MarlboroGold

#110 Re: Da li je ovo legalno?

Post by MarlboroGold »

muha_sa wrote:ne možeš grijanje u toplanama karticom platit
ne možeš struju karticom platit
ne možeš vodu u vodovodu karticom platit
ne možeš održavanje u Hetigu karticom platit
Struja se u Tuzli može platiti karticom. Ne znam za ostalo.
detroit-mercy

#111 Re: Da li je ovo legalno?

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:Razumijem da mogu, pogotovo mali biznisi. Sada se taj procenat moze uracunati musteriji koja zeli da plati karticom i ako je napisano na vidljivom mjestu.

Mislim da to musterija nece prihvatiti, pogotovo ne Amerikanac, i kakvi su, izmislit ce hiljadu razloga zasto taj shop nije dobar. Naglasiti ce prodavcu da ce svim svojim prijateljima poruciti da zaobilaze taj biznis. :-) :lol:
A jesi primjetila na benzinskim pumpama gallon $2.39 cash $2.49 card :mrgreen: .
Laertes

#112 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Laertes »

MarlboroGold wrote:
muha_sa wrote:ne možeš grijanje u toplanama karticom platit
ne možeš struju karticom platit
ne možeš vodu u vodovodu karticom platit
ne možeš održavanje u Hetigu karticom platit
Struja se u Tuzli može platiti karticom. Ne znam za ostalo.
Može i grijanje u njihovoj službi za naplatu. Voda, odvoz smeća i upravitelj samo keš (bar ovo naplatno mjesto na Stupinama).
moonca

#113 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

detroit-mercy wrote:
moonca wrote:Razumijem da mogu, pogotovo mali biznisi. Sada se taj procenat moze uracunati musteriji koja zeli da plati karticom i ako je napisano na vidljivom mjestu.

A jesi primjetila na benzinskim pumpama gallon $2.39 cash $2.49 card :mrgreen: .
Da, primjetila sam na par pumpi, ne sve. Interesantno, ako je legalno zasto to sve ne praktikuju.
Mogla sam i ja za kesh dogovati cijenu usluge, ali vecina musterija to nece,jer i oni hoce 'svoje poene od kartice' da naberu.

Druga stvar,ostavljam utisak da varam, tako da to ne radim.

Za benzinsku pumpu ne znam jel' ok sa karticom -- mozda ih upitam ako ikada svratim na takvu jednu pumpu. :-)
detroit-mercy

#114 Re: Da li je ovo legalno?

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:
detroit-mercy wrote:

Da, primjetila sam na par pumpi, ne sve. Interesantno, ako je legalno zasto to sve ne praktikuju.
Mogla sam i ja za kesh dogovati cijenu usluge, ali vecina musterija to nece,jer i oni hoce 'svoje poene od kartice' da naberu.

Druga stvar,ostavljam utisak da varam, tako da to ne radim.

Za benzinsku pumpu ne znam jel' ok sa karticom -- mozda ih upitam ako ikada svratim na takvu jednu pumpu. :-)
Naravno da je ok, jer ti kupcu dajes priliku da bira izmedju kartice i casha odnosno vise ili nize cijene.
Sad, dolazimo na drugu stavku, male benzinske ne prave neku lovu na gorivu, vecinu prihoda im donose one dzidze bidze sto prodaju u marketima. Ja kad platim karticom nemam potrebu da ulazim u market, sa cashom je vec druga prica, once you are in :mrgreen: .
Treca stavka, spending behavior, kad bi ukinuli karticno placanje promet u Americi bi pao za pola :mrgreen:. Pogledaj sam karticni dug po glavi stanovnika, consumer u americi hoce stvar sad ili ti namah sto bi rekli u Bosni, a za placanje cemo lako, platiti ce se kasnije :mrgreen: :mrgreen:
To je jedan veliki razlog zasto vecina prodavnica nece da se drka sa dvije razlicite cijene za cash i card. Previse komplikacija a velika vecina prodaje ionako dolazi od ovih sto placaju na kartcu, plus ne sekiraj se vec su oni ukalkulisali processing charges u cijenu koju ti placas :mrgreen: .
Fudo387

#115 Re: Da li je ovo legalno?

Post by Fudo387 »

Oni se svi satrse objasnjavajuci, ona navukla stakleno zvono, djaba.
moonca

#116 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

detroit-mercy wrote:
Naravno da je ok, jer ti kupcu dajes priliku da bira izmedju kartice i casha odnosno vise ili nize cijene.
Sad, dolazimo na drugu stavku, male benzinske ne prave neku lovu na gorivu, vecinu prihoda im donose one dzidze bidze sto prodaju u marketima. Ja kad platim karticom nemam potrebu da ulazim u market, sa cashom je vec druga prica, once you are in :mrgreen: .
Treca stavka, spending behavior, kad bi ukinuli karticno placanje promet u Americi bi pao za pola :mrgreen:. Pogledaj sam karticni dug po glavi stanovnika, consumer u americi hoce stvar sad ili ti namah sto bi rekli u Bosni, a za placanje cemo lako, platiti ce se kasnije :mrgreen: :mrgreen:
To je jedan veliki razlog zasto vecina prodavnica nece da se drka sa dvije razlicite cijene za cash i card. Previse komplikacija a velika vecina prodaje ionako dolazi od ovih sto placaju na kartcu, plus ne sekiraj se vec su oni ukalkulisali processing charges u cijenu koju ti placas :mrgreen: ./quote]
To tacno, no opet pitanje je bilo - koju slobodu ima prodavnica kada potpise ugovor sa kreditnom kucom.
Sve sto nudi i koliko god je nesto i ispod dollara, ako kupac hoce da plati karticom mora mu biti dozvoljeno..
insomnia78

#117 Re: Da li je ovo legalno?

Post by insomnia78 »

Praksa te demantuje
moonca

#118 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

U Americi moze sve -dok te IRS ne pozove ili ti se ne pojavi crvena zastavica na placanju poreza.
Bolje da si nekoga ubio, nego muckao sa 'amidzom' :run:

Pisemo o dva razlicita problema. :-)
insomnia78

#119 Re: Da li je ovo legalno?

Post by insomnia78 »

Kakvim problemima? Ko spominje porez?
moonca

#120 Re: Da li je ovo legalno?

Post by moonca »

De, ne idi sada u 'trece' pitanje. :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#121 Re: Da li je ovo legalno?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:Oni se svi satrse objasnjavajuci, ona navukla stakleno zvono, djaba.
Isto ona Karlinka birvaktile
detroit-mercy

#122 Re: Da li je ovo legalno?

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:
detroit-mercy wrote:
To je jedan veliki razlog zasto vecina prodavnica nece da se drka sa dvije razlicite cijene za cash i card. Previse komplikacija a velika vecina prodaje ionako dolazi od ovih sto placaju na kartcu, plus ne sekiraj se vec su oni ukalkulisali processing charges u cijenu koju ti placas :mrgreen: ./quote]
To tacno, no opet pitanje je bilo - koju slobodu ima prodavnica kada potpise ugovor sa kreditnom kucom.
Sve sto nudi i koliko god je nesto i ispod dollara, ako kupac hoce da plati karticom mora mu biti dozvoljeno..
Ima tu slobodu da moze da ti ponudi obje opcije i dvije razlicite cijene. Ja sam cak bio u restoranima (uglavnom manji, family owned) gdje ce ti dati discount na cash placanje. Sad, veliki restorani vole kartice jer manja je mogucnost muljanja nego sa cashom :mrgreen:, isto ti je sa svim vecim biznisima gdje vlasnik ne sjedi na chash register-u :mrgreen:, manja mogucnost muljanja.
Medjutim opet dolazimo na onu stavku, consumers behavior :mrgreen: ili prodo bi mudo marjanovo da nije kartica :mrgreen:
Credit card companies bas briga, one svoju pinku svakako uzimaju jer znaju kakvi su potrosaci.
Koliko im je bitno, ja neki dan uzeo novu kreditnu, daju $500 nazad ako za 3 mjeseca potrosis 3k :-). Mislim, ja cu 5 stoja uzeti ko nista a od mene nece dobiti nista ali veliku vecinu potrosaca ce klati na late fees i na parcijalno placanje :mrgreen: .
detroit-mercy

#123 Re: Da li je ovo legalno?

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:U Americi moze sve -dok te IRS ne pozove ili ti se ne pojavi crvena zastavica na placanju poreza.
Bolje da si nekoga ubio, nego muckao sa 'amidzom' :run:

Pisemo o dva razlicita problema. :-)
Porez se placa regardless :mrgreen: . Ti kad odes nesto u Macy's i kupis za cash, na kraju racuna ti je 6% sales tax, isto ti je kad kupis na karticu, na kraju racuna ti je 6% sales tax.
Kao sto vec rekoh, pojedine prodavnice/pumpe daju discount kupcima na cash placane ali porez se uredno placa.
Isto kao sto ti u Kroger-u svako malo daje discount na ovo ili ono, koja je razlika :mrgreen: .
detroit-mercy

#124 Re: Da li je ovo legalno?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:Oni se svi satrse objasnjavajuci, ona navukla stakleno zvono, djaba.
Isto ona Karlinka birvaktile
Ne diraj cure :mrgreen: mora joj neko rastumacit neke stvari :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#125 Re: Da li je ovo legalno?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ne diraj cure :mrgreen: mora joj neko rastumacit neke stvari :mrgreen:
Necu te ometati, uzivaj u trojci sa mooncom i Carlinkom :evil:
Post Reply