moonca wrote:detroit-mercy wrote:
Za benzinsku pumpu ne znam jel' ok sa karticom -- mozda ih upitam ako ikada svratim na takvu jednu pumpu.

Naravno da je ok, jer ti kupcu dajes priliku da bira izmedju kartice i casha odnosno vise ili nize cijene.
Sad, dolazimo na drugu stavku, male benzinske ne prave neku lovu na gorivu, vecinu prihoda im donose one dzidze bidze sto prodaju u marketima. Ja kad platim karticom nemam potrebu da ulazim u market, sa cashom je vec druga prica, once you are in

.
Treca stavka, spending behavior, kad bi ukinuli karticno placanje promet u Americi bi pao za pola :mrgreen:. Pogledaj sam karticni dug po glavi stanovnika, consumer u americi hoce stvar sad ili ti namah sto bi rekli u Bosni, a za placanje cemo lako, platiti ce se kasnije
To je jedan veliki razlog zasto vecina prodavnica nece da se drka sa dvije razlicite cijene za cash i card. Previse komplikacija a velika vecina prodaje ionako dolazi od ovih sto placaju na kartcu, plus ne sekiraj se vec su oni ukalkulisali processing charges u cijenu koju ti placas

./quote]
To tacno, no opet pitanje je bilo - koju slobodu ima prodavnica kada potpise ugovor sa kreditnom kucom.
Sve sto nudi i koliko god je nesto i ispod dollara, ako kupac hoce da plati karticom mora mu biti dozvoljeno..
Ima tu slobodu da moze da ti ponudi obje opcije i dvije razlicite cijene. Ja sam cak bio u restoranima (uglavnom manji, family owned) gdje ce ti dati discount na cash placanje. Sad, veliki restorani vole kartice jer manja je mogucnost muljanja nego sa cashom

, isto ti je sa svim vecim biznisima gdje vlasnik ne sjedi na chash register-u

, manja mogucnost muljanja.
Medjutim opet dolazimo na onu stavku, consumers behavior

ili prodo bi mudo marjanovo da nije kartica
Credit card companies bas briga, one svoju pinku svakako uzimaju jer znaju kakvi su potrosaci.
Koliko im je bitno, ja neki dan uzeo novu kreditnu, daju $500 nazad ako za 3 mjeseca potrosis 3k

. Mislim, ja cu 5 stoja uzeti ko nista a od mene nece dobiti nista ali veliku vecinu potrosaca ce klati na late fees i na parcijalno placanje

.