Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

konjislav wrote:
seln wrote: U Austriji se ceka 10 godina...
djeco draga, zelim vam svu srecu ovog svijeta i pusem vam pod krila da vam to uspije, ali bojim se da imate previsoka ocekivanja.
U mojoj firmi 4000 eura netto zaradjuje sef odjeljenja sa 10 godina radnog iskustva.
I, da, rijec je o IT.
Ako je to istina, to je onda jako tužno. Već par firmi mi nude bruto platu u Njemačkoj od 70-80 k€, što ispadne oko 4-4.5 k€ neto mjesečno. I ne nisam nikakav šef odjeljenja, nego senior software inžinjer sa haman 7 godina iskustva.
Kao sto rekoh, zelim ti svu srecu ovog svijeta.
Inace, u Njemackoj i Austriji se ne nudi godisnja plata, vec mjesecna bruto plata (x13 u Njemackoj, x14 u Austriji)...
ali, opet, ko ce ga znati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

mousstapha wrote: Kad dodjem u Bosnu imam osjecaj da je zapravo manjina ona raja koja manje ili vise NE razmislja ili vec poduzima korake oko odlaska vani.
Cudno je to. Nekako generalna atmosfera je da svi odose, ali to nije bas tako...

Evo iz moje da tako kazem blize raje skoro niko ne prica o tome. Najbolji jaran je htio pa se usutio, od nas 150 iz generacije u srednjoj skoli ne vjerujem da je vise od 20 ljudi vani. Od toga pola ih otislo odmah na studije. Iz razreda iz srednje skole od 30 ljudi mislim da je 3 ili 4 vani.

Dok znam ljudi koji vele da su oni jedini iz razreda iz srednje skole koji su ostali u gradu. Ili da im se cijeli nekadasnji razred okupio na kursu njemackog...
Melbourne_Australia

#103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

muminovic wrote:Ljudi odlaze, sa ili bez bilo kakvih "pokreta".

Hrvatska trenutno prednjaci na Balkanu, jer nemaju problema sa odlaskom.

iz BiH ljudi masovno idu, sad napustaju poslove ljudi sa dobrim platama i odlaze, ne zele vise da cekaju "napredak BIH".
Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..
Boemica

#104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Melbourne_Australia wrote:
Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...
Što? :-)
Melbourne_Australia

#105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Boemica wrote:
Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...
Pa ako imas stan i dvije fine plate, nigdje ti nece biti bolje nego ovdje....U Australiju recimo da dodjes, kucu ne mozes kupiti ispod milion i to toliko daleko od grada da ces grad na tv gledati :lol: Znaci ako dodjes sa 40 kuka, dignes kredit i do smrti neces ni 50 posto isplatiti kuci a nista bolje neces zivjeti nego sto si zivio kod nas ako imas ovo sto sam ja naveo..Kokuzluk je slucaj u 80%slucajeva , zasto ljudi idu , ja savjetujem mladim da idu ali ne zbog para nego da vide kako se zivi i radi i u drugim zemljama...
konjislav

#106 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Boemica wrote:
I mene ovo jako zanima.
Melbourne_Australia

#107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Boemica wrote:
Pa ako imas stan i dvije fine plate, nigdje ti nece biti bolje nego ovdje....U Australiju recimo da dodjes, kucu ne mozes kupiti ispod milion i to toliko daleko od grada da ces grad na tv gledati :lol: Znaci ako dodjes sa 40 kuka, dignes kredit i do smrti neces ni 50 posto isplatiti kuci a nista bolje neces zivjeti nego sto si zivio kod na,s ako imas ovo sto sam ja naveo..Kokuzluk je slucaj u 80% , zasto ljudi idu , ja savjetujem mladim da idu ali ne zbog para nego da vide kako se zivi i radi i u drugim zemljama...
Ja ne znam nikoga u mom okruzenju u Sarajevu da je otisao..A fakat znam bruku ljudi...Pise neko ko je proveo zivot vani od svoje 13 do 30...Ljudi nasi vani bi guzice uglavnom dali da zive ovdje, samo da imaju sigurnost i neku normalnu platu....Znaci mladi da idu , to je normalno....
Last edited by Melbourne_Australia on 23/10/2018 19:05, edited 1 time in total.
Boemica

#108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Melbourne_Australia wrote: Pa ako imas stan i dvije fine plate, nigdje ti nece biti bolje nego ovdje....U Australiju recimo da dodjes, kucu ne mozes kupiti ispod milion i to toliko daleko od grada da ces grad na tv gledati :lol: Znaci ako dodjes sa 40 kuka, dignes kredit i do smrti neces ni 50 posto isplatiti kuci a nista bolje neces zivjeti nego sto si zivio kod nas ako imas ovo sto sam ja naveo..Kokuzluk je slucaj u 80%slucajeva , zasto ljudi idu , ja savjetujem mladim da idu ali ne zbog para nego da vide kako se zivi i radi i u drugim zemljama...

Ne spadam u slučaj ljudi preko 30 godina, nego me zanima zašto to misliš. Znači čisto sa finansijske strane.

Iskreno da ti kažem, ja živim u svojoj kući, imam mizernu platu, ali meni je ovdje više nego dobro.
Tako da, ako odem, a imam priliku, ne mislim da će biti u pitanju novac, nego eto da mi guzica vidi puta što se kaže.
Melbourne_Australia

#109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Boemica wrote:
Melbourne_Australia wrote: Pa ako imas stan i dvije fine plate, nigdje ti nece biti bolje nego ovdje....U Australiju recimo da dodjes, kucu ne mozes kupiti ispod milion i to toliko daleko od grada da ces grad na tv gledati :lol: Znaci ako dodjes sa 40 kuka, dignes kredit i do smrti neces ni 50 posto isplatiti kuci a nista bolje neces zivjeti nego sto si zivio kod nas ako imas ovo sto sam ja naveo..Kokuzluk je slucaj u 80%slucajeva , zasto ljudi idu , ja savjetujem mladim da idu ali ne zbog para nego da vide kako se zivi i radi i u drugim zemljama...

Ne spadam u slučaj ljudi preko 30 godina, nego me zanima zašto to misliš. Znači čisto sa finansijske strane.

Iskreno da ti kažem, ja živim u svojoj kući, imam mizernu platu, ali meni je ovdje više nego dobro.
Tako da, ako odem, a imam priliku, ne mislim da će biti u pitanju novac, nego eto da mi guzica vidi puta što se kaže.
Ako nemas porodicu i ako si sama, sto da ne...Uvjek se mozes vratiti na isto..A nikad ne znas sta ce ti se dobro desiti vani i koga ces upoznati....Velika je razlika kad si samac ili porodica...
animals

#110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Gdje ovo nude godisnje plate..
na Madagaskaru..
i to 80 k ...
kako se laze..
Melbourne_Australia

#111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

I da skratim pricu....Nije isto zivjeti u Sarajevu ili u Varesu ili u Olovu....Znaci glupo je porediti te dvije varijante....Tako da nema potrebe i pricati na ovu temu, ako je jedna osoba u Sa a druga u Kladnju..I velika vecina ljudi koji idu vani dolaze iz manjih sredina...Meni je to ok i razumijem skroz..A da ides iz Sa i ostavljas sve , e to je ludost :lol:
HAVANA

#112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

E svaka cast tom ko na prvu dobije 80 milja.Znam 2 covjeka da su otisla pod takvim uslovima,i boljim ali ti su i ovde bili jako dobro placeni.Jedan je programer a drugi je medju glavnim na fejsu za marketing...Ima i treci koji je prosle godine otisao,vrlo dobro plivao ovde,vec se razmaho i gore.Marketing,fotografija...Kome se ide neka ide,neka nauci,stekne kapital pocetni...Ima i ovde jako dobrih stvari za ulaganje.Sa puno manje uloga nego vani.Sa odlicnim povratom investicije.Nekretnine prvenstveno.A i drugih stvari.Svako zna sta mu pase.Nek tako i radi.
Ajatolah_

#113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ajatolah_ »

julisiz es grant wrote:
kiki-miki wrote:Pa Hrvati takoreci mogu birati gdje ce - EU pasos.
I oni baš Irsku izabrali? Prije Španije, Francuske, jebene Engleske, Portugala...eto nećemo računati Švabe i jedne i druge kao najbliži i najlogičniji izbor.
Mislim da njihovi mediji to napuhuju i stvaraju famu oko toga da bi se i po tome razlikovali od nas ostalih primitivnih Balkanaca kojima je Švabo svetinja, a da u stvarnosti i nije baš i tako. Haloo, zemlja bogu za nogu...pa cijena karte ako dvaput kući odleti u godini pojede mu dio razlike koji uštedi da ne živi u Njemačkoj.
Kad bih emigrirao, ja bih lično za engleski jezik pristao i na niži standard življenja, a kamoli, što ti kažeš, da je viši ali se ta razlika poravna kad kupim nekakvu kartu...
irac300

#114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by irac300 »

Možda se ljudima više ne živi u ovoj žabokrečini, krkanluku, gdje je evolucija krenula u kontra smijeru? Evo ja nisam morao ići, ali idem. Neda mi se jednostavno više živjeti u ovoj sprdnji od zemlje i gledati kako mi krezavi odlučuju o sudbini. Ja sam doduše sam, nije mi teško promijeniti sredinu, ali razumijem ljude koji imaju djecu i ne žele da im odrastaju u ovakvom okruženju.
mirsek

#115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

HAVANA wrote:E svaka cast tom ko na prvu dobije 80 milja.Znam 2 covjeka da su otisla pod takvim uslovima,i boljim ali ti su i ovde bili jako dobro placeni.Jedan je programer a drugi je medju glavnim na fejsu za marketing...Ima i treci koji je prosle godine otisao,vrlo dobro plivao ovde,vec se razmaho i gore.Marketing,fotografija...Kome se ide neka ide,neka nauci,stekne kapital pocetni...Ima i ovde jako dobrih stvari za ulaganje.Sa puno manje uloga nego vani.Sa odlicnim povratom investicije.Nekretnine prvenstveno.A i drugih stvari.Svako zna sta mu pase.Nek tako i radi.
Jedna firma iz Njemacke trazi Senior (osoba koja programira preko 5 godina) Ruby on Rails ( jezik za programiranje) programera i placa 5500-7500 eura brutto mjesecno. U auto koncernima( BMW naprimjer) plate team leadovima u IT su 10000-15000 eura brutto .
insomnia78

#116 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

I ti ces iz BiH naravno odmah za team leadera u BMW :lol:
mirsek

#117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:I ti ces iz BiH naravno odmah za team leadera u BMW :lol:
Naravno da necu, samo kazem kolike plate mogu biti programerima, i ne to nisu plate samo za Svabe.
animals

#118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

mirsek wrote:
Naravno da necu, samo kazem kolike plate mogu biti programerima, i ne to nisu plate samo za Svabe.
Znas li ti koliko zaradi direktor banke jedne u Austriji godisnje.. :D :D :D
kad vec se lupamo ciframa..
vjesticanametli

#119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Ko je zivio tako kao opisano u aistraliji u vukojebini naravno da ce se vratit.....ne idu samo kokuzi :skoljka: :D tjesite se....plata za seniora u it 80 hilj je moguca....info iz 1 ruke :mrgreen: a kuce i stanovi i bosni nece pobjec
Fudo387

#120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Ko god je o’so iz Bosne, nije dobar u glavu.
Tacka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

seoBIH wrote:Citajuci temu moze se zakljuciti da se nasi ljud boje rada i discipline. To navode kao manu vani :)

Oni koji su za odlazak su sigurno iz vecih gradova, kao sto su Sarajevo, Mostar ili BL. Da malo odete do Varesa i pogledate stanje, korupciju i neimasitnu, bilo koja lokacija od ovog prkna je bolja.

Da radi se, zaradjuje se, ali se i kvalitetno zivi.

Sta prosjecan penzioner radi vikendom u Sarajevu? Sta radi u Varesu? Sta radi u nekoj uredjenoj drzavi?

Gdje ja mogu odvesti svoje dvoje djece za vikend u Sarajevu? Gdje mogu u Varesu? Koje kulturne sadrzaje imam koji obogacuju zivot moje porodice?

Sta mogu vidjeti na portalima, televiziji? Koliko je pozitivnih stvari?

U zadnjih 10 godina, sta se desilo pozitivno u ovoj drzavi, ili vasem okruzenju? Koje pozitivne stvari ocekujete za 10 godina? Sta ocekujete da ce vase dijete imati sa nekih 20-25 godina kada krene razmisljati o zivotu i porodici?

Evo par pitanja za one koji su za ostanak ovdje.
Koje kulturne sadrzaje ces imat u Njemackoj? Đani i MC Stojan u Nachtwerku?
insomnia78

#122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa kolko to imamo tih seniora majka mu stara
vaučer

#123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vaučer »

Melbourne_Australia wrote: Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..
Apsolutna glupost.
Kuća, stan i plaća uopće nisu presudni elementi.
Ja sam ostavio otplaćen stan, plaću preko 1500KM i otišao sam s obitelji na polovici tridesetih.

Zašto?
Jer nisam mogao gledati svoje dijete kako odrasta u Bosni i Hercegovini.

Meni je svaki dan u BIH prije odlaska bio sve gori i gori. Bilo sunce, bila kiša, imao ili nemao novca - svaki dan je bio premazan istim beznađem. Ništa to nije moglo promjeniti - jer se ništa nije mjenjalo godinama (niti je u godinama otkad sam otišao). Ovaj val iseljavanja po meni je ponajviše motiviran sličnim profilom beznađa - koje nije isključivo ekonomske prirode, već je proizvod decenija izluđivanja ljudi u zdrav mozak, gdje ispadaš lud jer si normalan, gdje te se spotiče jer želiš napredovati i rasti.
mirsek

#124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

animals wrote:
mirsek wrote:
Znas li ti koliko zaradi direktor banke jedne u Austriji godisnje.. :D :D :D
kad vec se lupamo ciframa..
Znas li ti koliko zaradi jedan arhitekt, team lead u boljim sarajevskim firmama, preko 5000 KM, oni najbolji 7000 KM.
Fudo387

#125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Pa kolko to imamo tih seniora majka mu stara
Ma imamo qrac od ovce, a ne seniore.
Svako malo neki indijac, kinez, qrac palac na televizoru, nesta napravio, programirao, a nikad ni jedan Mujo.
A svi seniori?
Aj bizi.
Ima onaj Irfan, i on slucajno ono ubo.
Post Reply