Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#101 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by insomnia78 »

Image
Tesla Edison

#102 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tesla Edison »

O'zone wrote:Kompletna industrija u BiH je u rangu fosila...ono malo ulaganja što se radi je više kozmetika kao radovi u GIKIL a havarije jedna za drugom. Željezara isto evo ide grejna sezona sad će početi iskakati kotlovi. Aluminij kad ugase peći možeš pišat itd, itd.

Godine nepažnje daju ove rezultate.

Problem je da sad gorivo ide 10 - 15 kpf gore minimum
A sa gorivom i sve ostalo :(
vivaldi

#103 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Pa kako prave profit?
pa prave profit tako sto imaju zatvoren krug - svoju naftu, svoj nafotovod, svoju rafineriju i svoje pumpe. ako oni ne mogu poslovat u plusu ne moze niko na svijetu, ali oni dug provlace samo kroz knjige tako sto u tom lancu firmi (a svima im je isti gazda) oni napumpavaju nerelane cijene i tako se stvara knjigovodstveni a ne stvarni dug. kao rezultat, uvijek imas ogorman dug, a kad imas dug ne placas porez na dobit :D

ma mislim fudo 600 miliona duga ne bi trpio google a kamoli neka ruska firma.
vivaldi

#104 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by vivaldi »

bosan wrote:Pa nije Rus dosao sto voli Srbe , vec da zaradi sto vise moze . Boli ih kita i za RS i za Srbe . Dodik tu ima pinku i njeg samo to i interesuje .
pa naravno da nije, nijedan srbin ne otvara fabriku sto voli srbe vec da bi zaradio pare :D .

profit je okosnica biznisa :D
Fudo387

#105 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
pa prave profit tako sto imaju zatvoren krug - svoju naftu, svoj nafotovod, svoju rafineriju i svoje pumpe. ako oni ne mogu poslovat u plusu ne moze niko na svijetu, ali oni dug provlace samo kroz knjige tako sto u tom lancu firmi (a svima im je isti gazda) oni napumpavaju nerelane cijene i tako se stvara knjigovodstveni a ne stvarni dug. kao rezultat, uvijek imas ogorman dug, a kad imas dug ne placas porez na dobit :D

Nema to nekog smisla, al haj.
vivaldi

#106 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.
ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratu :D za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
Tesla Edison

#107 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tesla Edison »

Fudo387 wrote:
vivaldi wrote:

Nema to nekog smisla, al haj.
Evo kako to ide.

Sport klub je vlasništvo United Medije. Telemach isto tako.

Telemach plaća ogromne novce Sport Klubu za SK kanale te zbog toga je Telemach u minusu. Sa druge strane, SK uzima više novca od Telemacha zbog toga što Telemach ima puno korisnika i United Medija ima puno veći profit nego da je cijena SK manja a Telemach bio u plusu jer taj minus (dug) koji ima Telemach, ustvari ima prema svom vlasniku (United Medija) a vlasnik opet u svojim knjigama servisira taj dug Telemachu i tu se krug zatvara.

Hoću reći, bitno je ko kupi kajmak na vrhu piramide a najmanje je bitno da li su firme koje kupe kajmak za njih u plusu ili ne jer svakako taj minus, odnosno dug, je prema samom sebi tj. fiktivan.
Last edited by Tesla Edison on 10/10/2018 00:13, edited 1 time in total.
Maraschino

#108 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Maraschino »

Gubici ovi gubici oni, imaju li ovi Rusi duga prema RSu(pio,mio,porezi...)?
vivaldi

#109 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by vivaldi »

Glavni uzrok višemilionskih gubitaka su transferne cijene nafte koje se isporučuju supsidijarnoj kompaniji Optima Grupa, koja je vlasnik lanca benzinskih pumpi Nestro petrol. Naime Optima Grupa i Rafinerija nafte Bosanski Brod su u sastavu koncerna Njeftegazinkor.

Ekonomski analitičari su upozorili da se rafinerija namjerno gura u ovu situaciju prodajući gorivo ispod cijene firmi Optima Grupom. Rusi su već ranije najavili da se namjeravaju povući iz brodske Rafinerije nafte zbog velikih gubitaka i nemogućnosti da to preduzeće stane na noge.
https://www.radiosarajevo.ba/biznis/kom ... -km/273780

ti njima cim zaprijetis inspekcijom i kaznama oni zaprijete da ce se povuci iz rafinerije i prinudjeni si da trpis i sutis jer nemas izbora
vivaldi

#110 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:Gubici ovi gubici oni, imaju li ovi Rusi duga prema RSu(pio,mio,porezi...)?
imali su nekog poreznog duga kojeg su naslijedili s kupovinom, ali ga nikad nisu skroz izmirli, ovo ostalo mislim uredno izmiruju
Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 568,6 miliona KM, od čega čak 544,9 miliona KM čine obaveze prema povezanim licima.

545 miliona su prosle godine sami sebi dugovali :lol:
zrakomlat

#111 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by zrakomlat »

bosan wrote:Sad ce PreCednik sa svojim zrakomlatom to ugasiti
E neću vala da će cijeli Brod izgorit
bh.tornjak

#112 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
splinter wrote:Samo nam je još ovo trebalo.
Kome?
i ja se pitam
bh.tornjak

#113 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by bh.tornjak »

славянин wrote:Dobro je krenulo :oops: ... Boze sacuvaj.

Nadam se da ce bolnice i hitne pomoci kao i vatrogasne sluzbe iz oba entiteta ponuditi pomoc.....
kako HRT javlja s terena tj. iz Sl..Broda....vozila hitne pomoci iz Sl.Broda su vracena od strane Bajine policije...
Drzavna granicna sluzba ih pustila....a ovi ih navodno vratili...
HAVANA

#114 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by HAVANA »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.
ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratu :D za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
Mozda sam glup ali ne kontam ni ja.Kakve veze ova prica ima sa onim sto napisa da ne placas porez na dobit...? ima kif,kuf,ima formirana izlazna cijena koja ide na fakturi.Ako fakturisem 2 marke zaboli njih kako sam ih ja naplatio.Imam izlazni pdv u te 2 marke koji mi direktno ide u obracun i moram ga platiti.Ako vrijedi marku a ja prodao za dvije a naplatio 1.20... jos gore.Knjizim dobit koja mi ulazi u godisnji obracun i moram platiti veci porez na dobit.De objasni sta si mislio,svaka ti dala,da sta naucim i zavrtim... :lol: Zar mogu nenaplacenim potrazivanjima smanjiti pdv ili godisnji obracun poreza na dobit ako sam fakturisao robu? Nisam znao to.Doduse i nemam nenaplacenih potrazivanja :D
HAVANA

#115 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by HAVANA »

A sto me zadeverste. :lol: Kako ba ne placam porez na dobit ako imam dug? :shock: Lupam,imam 200 milja dobiti,prikazane.Kraj godine dosao.Koga boli racq ako imam duga prema dobavljacu? Prikazao sam dobit,moram platiti.Kako to ide,de da sta naucim. :roll:
drndalo

#116 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by drndalo »

HAVANA wrote:A sto me zadeverste. :lol: Kako ba ne placam porez na dobit ako imam dug? :shock: Lupam,imam 200 milja dobiti,prikazane.Kraj godine dosao.Koga boli racq ako imam duga prema dobavljacu? Prikazao sam dobit,moram platiti.Kako to ide,de da sta naucim. :roll:
Gore su se malo pomijesale kruske i jabuke... Ovdje ti je sustina, a ne u naplati:
Ekonomski analitičari su upozorili da se rafinerija namjerno gura u ovu situaciju prodajući gorivo ispod cijene firmi Optima Grupom
Ja auto koje sam kupio od tvoje kceri iz Belgije za 6000 prodajem tebi za 4000. Ti ga prodas Husi za 7000. Ti i kcer normalno poslujete i imate profit, na koji platite sta morate. Ja svoj gubitak dok mogu pokrivati kako god, vi ne brinete. E sad, dok imam da placam redovne obaveze koje se ne mogu izbjeci (a i to varira) poslujem, a gubitak pamtim... I na skupstini dionicara donesem odluku da ce se taj gubitak pokriti nekad, iz dobiti buducih razdoblja... Ovo na kraju vec poceh da se gubim, pa da ne komplikujem sebi jos vise... Nije mi dobar primjer jer kad kazem ti, ja, kcer, podrazumjeva se da si svoje pare ulozio. U ovom slucaju poklonjene Rafinerije nemas taj segment, imovina je vec postojeca, ko zna kako vodjena u knjigama od prije, realno je bio trosak par sto miliona popravljanja iste, ali imas kroz nju mogucnost milijardi prometa godisnje...

Sifra: Ne prikazujes dobit... I preduzece si od opsteg znacaja...
Last edited by drndalo on 10/10/2018 07:58, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#117 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by studiorum_tuzlaensis »

Klasično pranje para.
Krokodajl

#118 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Krokodajl »

Poenta ja da ti kad si sam sebi dužan, zapravo i nisi dužan, jer ionako su pare tvoje, a to je fiktivan dug, poenta tog duga je da se izbjegne dobit, tj porez na istu.

Objasni se fino gore na primjeru 1 KM, 2 KM, 1.20 KM
HAVANA

#119 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by HAVANA »

Pa nek se pazi onda sta se pise. :D
The BEN10

#120 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by The BEN10 »

TESLA_EDISON wrote:Evo kako to ide.

Sport klub je vlasništvo United Medije. Telemach isto tako.

Telemach plaća ogromne novce Sport Klubu za SK kanale te zbog toga je Telemach u minusu. Sa druge strane, SK uzima više novca od Telemacha zbog toga što Telemach ima puno korisnika i United Medija ima puno veći profit nego da je cijena SK manja a Telemach bio u plusu jer taj minus (dug) koji ima Telemach, ustvari ima prema svom vlasniku (United Medija) a vlasnik opet u svojim knjigama servisira taj dug Telemachu i tu se krug zatvara.

Hoću reći, bitno je ko kupi kajmak na vrhu piramide a najmanje je bitno da li su firme koje kupe kajmak za njih u plusu ili ne jer svakako taj minus, odnosno dug, je prema samom sebi tj. fiktivan.
I zato BH Telecom npr ne može u ponudi imati SK jer je cijena koju mora platiti SK-u (tj United Mediji) jako veliki. I Telemachu je isto tako, ali kao što reče momak, oni imaju istog vlasnika.
studiorum_tuzlaensis

#121 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zato i njima planule server sobe, aBd.
Tomahawk11
Globalni moderator

#122 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tomahawk11 »

Sad kad krenu teorije zavjere, Ameri poslali poruku, Dodik se riješio rafinerije zbog duga ili su to bili Rusi....ono, tu smo bar maštoviti.
Da je kako istinu saznati...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#123 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by gentoo »

JThomas

#124 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by JThomas »

a vidi ovu teoriju zavjere, možda postrojenje koje ima akumulirani gubitak 620 miliona nije pravilno održavano...
Tomahawk11
Globalni moderator

#125 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote:a vidi ovu teoriju zavjere, možda postrojenje koje ima akumulirani gubitak 620 miliona nije pravilno održavano...
To svakako stoji....još ako se šta može naplatiti, puna šaka brade.
Post Reply