samsonsam wrote:
Ah, neke to rade stvarno radi sebe, druge radi drugih, kao i svi mi uostalom. Imaš ljude koje sretnima čini to da usreće druge. Ta su pitanja prisutna otkako postojimo, još na njih nismo odgovorili, i nećemo nikada odgovoriti. Zato su ovakve rasprave besmislene, sve se svede na to šta ja mislim ili volim, ali ne postoji opšti odgovor. Sva ta pitanja odnosa među ljudima su takva. Treba ih istraživati, ali nema odgovora koji će sve objasniti.
Odgovor postoji i vrlo je jednostavan. Nek svako gleda svoja posla i svima potaman.
Prihvati ljude onakvim kakvi su (bilo kojih godina) i to je to, nema tu nikakve filozofije.
Da je to tako jednostavno.
Imaš ljude koji su stvarno uvjerenja da individualne slobode, pri čemu ne mislim samo na zakonska ograničenja u smislu da ne smiješ tući, ubijeti, silovati kako hoćeš, nego da čak i zakonom dozvoljene radnje i slobode treba ograničiti u svrhu opšteg dobra. I ti ljudi imaju pravo na svoje vrijednosti.
Ja sam uvjeren da nema odgovora, naročito jednostavnog. Ali, ko zna, možda i griješim.
UIsput, znam jednu koja sa nešto više od 40 ima Lolita look. I zgodna je. Da, neka radi šta hoće, ali stvarno nije lijepo vidjeti je. Ali, možda je ova izjava posljedica podsvjesnog uticaja okoline.