Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post Reply
Fudo387

#101 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Fudo387 »

MoRes ti biti i mladji vodnik u napadu. :D
I to je cin :lol:

O cemu ljudi naglabaju, mozak da ti stane.
Nema rata, nema para, mirno spavajte.
Mozete se samo sIkirama mlatit pe’sest dana, i opet nazad na ljepljenje adidas patika.
Propalo, 4ever ever, ever....
cyprus

#102 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:
1. Nestabilnosti je uvijek bilo i uvijek će biti... S tim što bi ista bila daleko veća globalno gledajući, kada bi za separatistički orijentisane grupe postojala realna nada da mogu doći do nezavisnosti i međunarodnog priznanja... Rat bi mislim automatski eskalirao u 100-tinjak zemalja mislim... Ovako - u preko 90% država svijeta trenutno se ne ratuje... To je itekako solidna globalna stabilnost, koja nije postojala do stabilizacije međunarodnih granica u drugoj polovini prošlog stoljeća...

2. Eritreja je nezavisnost izborila u prošlom stoljeću, ali opet po historijskim (kolonijalnim), a ne etničkim granicama... Kosovo još nije dobilo puno međunarodno priznanje... Istočni Timor i Južni Sudan jesu dio tačnog odgovora... Dodao bih još i Crnu Goru... Sveukupno gledano - malo... I kako rekoh, postoji razlog zašto ovih slučajeva nema više...

3. Nisam rekao da tih slučajeva nema nikako, ali su jako rijetka... Čak i kad uzmemo pitanja regulacije granica u nenaseljenim područjima, a o naseljenim da ne govorim... Npr. svijetu postoji više stotina graničnih sporova, od čega se godišnje riješi jedan do nijedan, upravo zbog izrazite osjetljivosti ove problematike... Evo navest ću ti ja najveći izuzetak - nedavno su Indija i Bangladeš izmjenili desetine enklava koje su stotinama hiljada ljudi zagročavale život skoro 50 godina... A sama činjenica da im je toliko trebalo da se to pitanje riješi, opet govori nešto...

4. Južni Sudan je također država iz pakla ( https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sudanese_Civil_War ), možda i većeg nego prije... Južni Sudan je također multietnička država, pa pretpostavljam da tu činjenicu kriviš i za ove nove ratove, i možda predlažeš novo parčanje... Komad zemlje Dinkama, komad Nuerima, komad Zandama, i preostalim pelemenima svakom po komad... To bi valjda trebalo riješiti njihove probleme, jelde? :) Nije važno što postoje mnoga etnički mješana područja i tamo... Dio pobit, dio "humano" preselit - mala je to cijena za buduću monoetničku stabilnost... Jelde? :)

5. Ovo baš lupaš... Muslimani i protestanti na jednu, a katolici na drugu stranu, jelde? :D Svašta... Religija je imala vrlo malo do nimalo uticaja na sukob na Timoru... Čitavo ostrvo, uključujući i onaj dio koji je ostao u Indoneziji je većinski kršćanski... Pro-indinezijske milicije koje su činile zločine nad kršćanskim stanovništvom Istočnog Timora su također većinom bile sastavljene od kršćana... Sa druge strane, recimo trenutni predsjednik najveće istočnotimorske stranke, one koja je ponijela najveći teret borbe za nezavisnosti protiv Indonezije, jeste musliman... Što se tiče Nove Gvineje - tu si još više ofulio... Oba dijela ostrva su većinski kršćanska, s tim da ni na jednoj katolicizam nije dominantan... Razlog za razgraničenje ovdje pogotovo nije bila religija...

6. Imam - kao što rekoh i preko 90% država svijeta vlada mir... Tenzije tu i tamo postoje, ali one postoje i u mono-etničkim državama, i to je normalno za ljudski rod... Znam da te ovaj odgovor ne zadovoljava, pa zato i evo ono šta si zapravo tražio - Ruanda je prilično dobar primjer pronalaska zajedničkog jezika između dva naroda, koja su prethodno plivala u krvi... Ako su mogli oni, može svako, ali se treba kaniti ekstremizma i ne hraniti nacionalizam i isključivost...

7. Za Bosnu i Hercegovinu jeste dobro da čitav region uđe u EU i NATO, ali rješavanje kosovskog pitanja crtanjem etničkih granica ima jako malo s tim... Niti će to osnažiti uticaj Amerike, niti ublažiti uticaj Rusije... A ako slučajno to crtanje novih etničkih linija po Kosovu i Preševskoj dolini prođe dobro, šta misliš koliko će vremena proći prije nego nekim uticajnim diplomatama u glavi sine pitanje: "pa zašto ne primijeniti isto i za Bosnu?"
1. Ako bi bila dva izbora, da mi neko vezanom odvaljuje bubrege ili da poginem sa puskom, izabrao bih ovaj drugi. Uzmi kao primjer narod Beludzi koji je suocen sa nevidjenim terorom od strane Irana i narocito Pakistana. Mir se odrzava tako sto nekom Beludzu, u nekoj tamnici, odvaljuju bubrege dok mi ovo pisemo. Ili Rohinje? Odmah bih, iste sekunde, pocijepao usrani Mijanmar na najmanje dvije drzave. I bezbroj slicnih primjera.

2,3. Imas slucaj Kipra. Turci i Grci ne podnose jedni druge. Fino su se razgranicili i za sada je mirno. Imas slucaj Abhazije i Osetije. Imas nedavni slucaj Krima i Donbasa. Stalno neka pomjeranja. To su veliki dogadjaji i normalno da se ne desavaju svaki dan, narocito ne nakon sto su linije povucene. Mnoge granice se odrzavaju brutalnom silom i represijom.

4. Podijeliti Juzni Sudan jos 10 puta ako treba, sta ima veze!?? Kako funkcionisu Luksemburg i Lihtenstajn? Kako funkcionise Island sa 300-400 000 stanovnika? Kako Singapur moze bez Malezije? Ja sam uvijek na strani ujedinjavanja, ali ne pod svaku cijenu. Ako ce se jedinstvo odrzavati brutalnom represijom, ja sam za to da se takvu drzavu odmah rasformira.

5. Kasno je da sada trazim. Zakleo bih se da postoje razlike u vjeri, u oba slucaja. Gledao sam dokumentarac, ne tako davno, cisto sumnjam da grijesim. Al' dobro... To su samo da primjera. Koliko znam, trenutno je mir na Timoru i Gvineji?

6. Dok je nacije i vjere, u jedinstvo naroda ne vjerujem. Sve je to kratkog vijeka i odrzava se na baterije. Za vrijeme mira se akumulira nezadovoljstvo iz kojeg proizadje brutalno krvoprolice. Sta fali zemljama Beneluksa sto nisu jedna drzava? Aj kazi.

7. Moze im to pasti na pamet i bez Kosova? I mislis da im nije padalo na pamet? Medjunarodno pravo je ubleha za male. Jedina realnost je zakon jaceg. BiH i Kosovo nemaju veze jedno sa drugim, niti su sudbine BiH i Kosova povezane na bilo kakav nacin. Problem Kosova se mora nekako rijesiti i to ce se pozitivno odraziti na cijeli region. Rusija nema pare da kupi utjecaj na Balkanu, oni jedino koriste nestabilnost i popunjavaju vakum koji ostavljaju EU i Amerika. Ako Srbija i Kosovo rijese spor, vise nece biti prepreka na njihovom putu ka EU. A nekom logikom gledano, ne mozemo ni mi ostati pusto ostrvo na Balkanu, to ce automatski povuci i nas.
Ti si pokušao na sve dati odgovor, osim na jedno - šta sa etnički miješanim podučjima? Takvih ima maltene u svakoj kriznoj zoni... Pa eto i na Kosovu - mislim da više od polovine kosovskih Srba ne živi na tom famoznom sjeveru... Šta se ja Preševom, Bujanovcem i Medveđom - nisu ni to baš monoetničke sredine... Dakle, koje bi ti metode koristio pri povlačenju etničkih linija kroz ta područja? "Humano raseljavanje" pretpostavljam? :-)

Što se tiče Kipra... Kažeš, fino su se razgraničili :-) Jesu, uz hiljade ubijenih i nestalih, desetine hiljada protjeranih i značajnu materijalnu štetu... E, ako ti je to zaista fino, i ako to stvarno priželjkuješ ljudima u drugim područjima, kao što ovdje pričaš - svaka ti čast...

Kažeš, Turci i Grci ne podnose jedni druge :-) Pogrešno... Fundamentalno pogrešno... Turski nacionalisti ne podnose grčke nacionaliste, i obrnuto, to je tačno, ali to nije = Turci i Grci se ne podnose... Nisu svi ni Turci ni Grci nacionalisti, ma ni približno... Ovakvim generalizacijama, po kojim izjednačavate narod sa nacionalistima iz reda tog naroda samo hranite njihove bolesne ambicije i projekcije... Vjerujem da bi i tebi moglo biti poznato da je na referendumu 2004. godine skoro dvije trećine kiparskih Turaka glasalo za ponovno ujedinjenje sa južnim dijelom ostrva... Grci jesu odbili tadašnji Ananov plan, jer je bio veoma nepovoljan za njih (da ne ulazim u detalje, samo ću reći da bi prema istom Sjeverni Kipar dobio povoljniju poziciju nego što je RS dobila Dejtonom), ali je i pored toga četvrtina njih glasala za ujedinjenje... Na grčkom dijelu ostrva na izborima zna pobijediti i AKEL, komunistička stranka koja blagonaklono gleda na kiparske Turske i ideju ponovnog ujedinjenja... Dakle, ne gledaju svi Turci i Grci jednako... Ne postoji narod čiji pripadnici imaju isti pogled na politiku i odnose sa drugim narodima... Zašto bi onda nacionalistički pogledi trebali biti bitniji od pogleda normalnih ljudi?

A što se tiče Timora i Nove Gvineje, na tvom mjestu ih ja zaista više ne bih uzimao u usta, tj. tastaturu... Dobronamjeran savjet :)
Last edited by cyprus on 28/08/2018 00:18, edited 1 time in total.
madner

#103 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by madner »

Fudo387 wrote:MoRes ti biti i mladji vodnik u napadu. :D

Mozete se samo sIkirama mlatit pe’sest dana, i opet nazad na ljepljenje adidas patika.
Jugonostalgicar detected. :D
Fudo387

#104 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:MoRes ti biti i mladji vodnik u napadu. :D

Jugonostalgicar detected. :D
Ma jok, zivo mi se jebe za jna :D
Samo velim, nema nista u magacinima.
I ono sto ima, hans sve fino popis’o. :D
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#105 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Challenger_ »

Fudo387 wrote:I ono sto ima, hans sve fino popis’o. :D
John Hansa drži za budalu i piša mu se po glavi. Ako Johnu zatreba vatre, naoružaće on budale, sve pred očima Hansa, kome nije do belaja.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#106 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Challenger_ »

John je Hansu od Berlina napravio Kabul. Čuj Hans.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Fudo387

#107 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Fudo387 »

Challenger_ wrote:
Fudo387 wrote:I ono sto ima, hans sve fino popis’o. :D
John Hansa drži za budalu i piša mu se po glavi. Ako Johnu zatreba vatre, naoružaće on budale, sve pred očima Hansa, kome nije do belaja.
Hans je nas satelit, samo nisam htio bas skroz ofirno, neka ljudima iluzija da su bitni i zajebani...sta. :D
Kikibombona

#108 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Ti si pokušao na sve dati odgovor, osim na jedno - šta sa etnički miješanim podučjima? Takvih ima maltene u svakoj kriznoj zoni... Pa eto i na Kosovu - mislim da više od polovine kosovskih Srba ne živi na tom famoznom sjeveru... Šta se ja Preševom, Bujanovcem i Medveđom - nisu ni to baš monoetničke sredine... Dakle, koje bi ti metode koristio pri povlačenju etničkih linija kroz ta područja? "Humano raseljavanje" pretpostavljam? :-)
Kao prvo, da utvrdimo, ja sam za internacionalizam - nikad nacionlizam. Da se mene pita, ukinuo bih sve nacije i sve vjere, izbrisao sve podjele medju ljudima, porusio sve barijere i zidove. Ja sam uvijek za uniju, za ujedinjavanje. To je ono sto osjecam. Samo, sa godinama, naucio sam da svijet nije onakav kakvim ga zamisljam u masti. Realnost je jedno - moje sanjarenje drugo.

Kada smo to apsolvirali, da nastavimo sa stanjem na terenu i cinjenicama...

Ako etnicki heterogena drzava normalno funkcionise, ne treba nista dirati. Treba je isticati kao dobar primjer.

Kosovo i Srbija su veoma los primjer. Etnicka mrznja je realnost koja nece biti uskoro izbrisana. Ne bjezim ni od 'humanog raseljavanja' koje ocigledno sa gadjenjem navodis. Treba pitati porodice sta zele. Dostojanstvo jednog covjeka je vaznije od svake drzave. Moje dostojanstvo vrijedi vise nego sve drzave svijeta. Nekada sam gledao emisiju o srpskoj enklavi u centralnom Kosovu. Ljudi su getoizirani, izlozeni povremenim fizickim i verbalnim napadima (bacanje kamenica na kuce i sl.), djeca se radjaju i zive u nenormalnim uslovima. Mozda njihova imovina u tim zabitima nista ne vrijedi, siromasni su, nemaju novca preseliti u Nis ili Kragujevac. Za mene bi bilo humano da drzava pomogne te porodice i izvuce ih iz geta. Bolje to nego da njihovo zivotarenje koriste u politicke svrhe, jedva cekajuci da im neko polupa prozore ili ih prebije na ulici, da mogu od toga napraviti veliku politicku pricu. Ja sam za to da se tim porodicama ponudi alternativa, bez ikakve prisile. To bi bilo humano.

Pogledaj primjer Iraka, drzave u kojoj se desio posljednji genicod. Jezidi narod pamti 72 velika masakra. Posljednji genocid je bio najbrutalniji ikada. O tome sam pisao dosta na temi Irak. Prakticno su bioloski unisteni. Jezidi su suoceni sa strasnom vjerskom mrznjom. Mali i potpuno nezasticen narod, okruzen milionima mrzitelja. Zar ne bi bilo plemenito i pravedno ovom narodu dati drzavu, o cijoj sigurnosti ce brinuti sve velike svjetske organizacije? Ako Irak opstane - Jezidi nece sigurno. Je li vazniji nekakav monstrum od drzave - Irak, sklepan od strane Britanaca, od drevnog Jezidi naroda?

Poslusaj govor jedine jezidi zastupnice u irackom parlamentu, njen govor dok je genocid bio u punom zamahu. Niko ovom narodu nije pomogao.

https://www.youtube.com/watch?v=5WBbIA20eE4

Sta reci? :(

Nisi mi odgovorio, kako zemlje Beneluksa mogu opstati samostalne? Sta fali da se Irak podijeli na 3 ili 10 drzava, pa da saradjuju poput Luksemburga, Holandije i Belgije? Je li rjesenje da se granice Iraka cuvaju zlocinima i represijom? Primjera poput Iraka je veliki broj.
Što se tiče Kipra... Kažeš, fino su se razgraničili :-) Jesu, uz hiljade ubijenih i nestalih, desetine hiljada protjeranih i značajnu materijalnu štetu... E, ako ti je to zaista fino, i ako to stvarno priželjkuješ ljudima u drugim područjima, kao što ovdje pričaš - svaka ti čast...
Ali je nakon toga mir. Je li bolje tako ili da bjesne konstantni etnicki nemiri praceni teroristickim napadima. Opet pogledaj Irak, svako malo autobomba i masakri u Bagdadu i drugim gradovima. Milioni Iracana odrastaju u bolesnoj sredini. Podijeljeni Kipar je manje zlo. Najbolje bi bilo da su Turci i Grci braca, da je nebitno ko je ko, da je ljudskost ispred svega, ali...
Kažeš, Turci i Grci ne podnose jedni druge :-) Pogrešno... Fundamentalno pogrešno... Turski nacionalisti ne podnose grčke nacionaliste, i obrnuto, to je tačno, ali to nije = Turci i Grci se ne podnose... Nisu svi ni Turci ni Grci nacionalisti, ma ni približno... Ovakvim generalizacijama, po kojim izjednačavate narod sa nacionalistima iz reda tog naroda samo hranite njihove bolesne ambicije i projekcije... Vjerujem da bi i tebi moglo biti poznato da je na referendumu 2004. godine skoro dvije trećine kiparskih Turaka glasalo za ponovno ujedinjenje sa južnim dijelom ostrva... Grci jesu odbili tadašnji Ananov plan, jer je bio veoma nepovoljan za njih (da ne ulazim u detalje, samo ću reći da bi prema istom Sjeverni Kipar dobio povoljniju poziciju nego što je RS dobila Dejtonom), ali je i pored toga četvrtina njih glasala za ujedinjenje... Na grčkom dijelu ostrva na izborima zna pobijediti i AKEL, komunistička stranka koja blagonaklono gleda na kiparske Turske i ideju ponovnog ujedinjenja... Dakle, ne gledaju svi Turci i Grci jednako... Ne postoji narod čiji pripadnici imaju isti pogled na politiku i odnose sa drugim narodima... Zašto bi onda nacionalistički pogledi trebali biti bitniji od pogleda normalnih ljudi?
Na kraju dodjes na isto. Misljenja sam da je malo Turaka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Grcima - kao sto je malo Grka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Turcima. Duboke su to podjele druze moj. Duboko sam uvjeren da ih moze ponistiti samo ukidanje nacije i vjere kao temelja podjele. Mozes ti na trulom temelju, nacionalizma i vjere, sazidati kucu, ali ona ce se neminovno urusiti, kad-tad... To smo mi naucili zidajuci kucu Bratstva i Jedinstva na temeljima etnickih i vjerskih podjela. Svaki takav projekat kad-tad zavrsi katastrofom sa milionima mrtvih, osakacenih, prebijenih,.....
A što se tiče Timora i Nove Gvineje, na tvom mjestu ih ja zaista više ne bih uzimao u usta, tj. tastaturu... Dobronamjeran savjet :)
Zapadna Gvineja (Indonezija)
In the 2000 census 54% identified themselves as Protestant, 24% as Catholic, 21% as Muslim, and less than 1% as either Hindu or Buddhist Roman Catholic Church (27.0%)
Papua Nova Gvineja
Evangelical Lutheran Church of Papua New Guinea (19.5%)
United Church (11.5%)
Seventh-day Adventist Church (10.0%)
Pentecostal (8.6%)
Evangelical Alliance (5.2%)
Anglican Church of Papua New Guinea (3.2%)
Baptist (0.5%)
Salvation Army (0.2%)
Other Christian (10%)
Jehovah's Witnesses (0.4%)
Church of Christ (0.4%)[5]
U Paupua Novoj Gvineji nema muslimana. Zasto? 99% krscani. U pro-indonezanskoj Zapadnoj Gvineji ima 21% muslimana i natpolovicna protestanska vecina.

Zasto na jednom dijelu otoka ima a na drugom nema muslimana?

Zapadni Timor (Indonezija)
West Timor's main religions/faiths are Catholicism (56%), Protestantism (35%) and Islam (8%).
Istocni Timor
According to the 2010 census, 96.9% of the population is Roman Catholic; 2.2% Protestant; 0.3% Muslim; and 0.5%
Opet ocigledne i drasticne vjerske razlike za tako mali otok. Protestanata i muslimana 43%, dok su u Istocnom Timorru 97% katolici, skoro da nema protestanata i muslimana.

Zadaca:

Iscitaj malo o naseljavanju Indonezana sa Jave na ova dva otoka i mijenjanju demografske slike od strane indonezanske vlasti. Raspad ova dva otoka ima itekakvu vjersku pozadinu sto jasno pokazuju popisi stanovnistva.
belfy

#109 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by belfy »

Kiki ba, vidis li ti sta je tema? vidis li da si komentarima vec dva puta obisao svijet bez da si se teme dotakao?
Kikibombona

#110 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

belfy wrote:Kiki ba, vidis li ti sta je tema? vidis li da si komentarima vec dva puta obisao svijet bez da si se teme dotakao?
Obisao svijet navodeci argumente u korist razmjene teritorije izmedju Kosova i Srbije.

Na temi sam nekoliko puta, razlicitim argumentima, objasnio zasto je dobra razmjena teritorija i konacno rjesenje kosovske krize.
Thorgerson

#111 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Thorgerson »

Zar vi fkt mislite da ce se razmjenom teritorija nesto rijesiti? Da ce Srbi tek tako reci, ah nista ok dali su nam evo komadic, mi njima i sad je sve ok Kosovo je Kosovo, Srbija je Srbija.

Nece.

I neka to prodje, evo sve i da se to prihvati. Sta cemo sutra kad se Kosovo i Albanija ujedine. I ako se to desi, mislite da ce Srbija to nijemo posmatrati? Oni to nikad nece ostaviti na miru. I dzaba.

Ta hrpica srba dole je samo izgovor.

I ovo je pitanje za referendum, na obje strane.
A taj referendum nema sanse da prodje. Ni na albanskoj, a ni na srbijanskoj strani.

I to znaju i Vucic, i Taci i MZ i EU. Zato i hoce da ovako to iza ledja naroda da odrade. A to nije dobar put. Jer proci ce destine i destine godina dok se to tamo prihvati, a sumnjam da ce se ikada i prihvatiti ako dodje do razmjene teritorija.
Thorgerson

#112 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Thorgerson »

Kikibombona wrote:
belfy wrote:Kiki ba, vidis li ti sta je tema? vidis li da si komentarima vec dva puta obisao svijet bez da si se teme dotakao?
Obisao svijet navodeci argumente u korist razmjene teritorije izmedju Kosova i Srbije.

Na temi sam nekoliko puta, razlicitim argumentima, objasnio zasto je dobra razmjena teritorija i konacno rjesenje kosovske krize.
Krizu pravi Srbija jer se mijesa i trpa u situaciju u drugoj drzavi.

Pa 10x vise srba ima u Americi, pa? Sta sad gdje god ima Srba - Srbija kao odgovorna za njih i stitit ce ih?

Sutra ce rijesiti kosovsko pitanje, onda ce ti opet doci kod nas - da rjesavaju bosansko pitanje srba.

To je takav narod. Ekonomija im qrac , privreda qrac, pa daj talasaj o srpskoj mitomaniji...Mislim jbt kad slusam ovog vucica, isto ko da su oni neki qrac u svijetu, ko da se za nesto pitaju...a prosjecna plata im niza nego nasa...umjesto da se poklope po usima, da se okrenu vise razvoju, da se puste vise toga nacionalizma...jok. Ne moze...to je jace od njih. Zato i jesu rupetina.

Prosli haman neokrznuto 90-ih. Prije toga zivjeli na grbaci ostalih naroda Jugoslavije. I sad kada trebaju nesto sami da urade, ne mogu, ne znaju... Minimalno ta drzava je trebala da bude na nivou Madjarske, Ceske - MINIMALNO. A oni nisu ni na nasem nivou. :skoljka:
Kikibombona

#113 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

Thorgerson wrote:Zar vi fkt mislite da ce se razmjenom teritorija nesto rijesiti? Da ce Srbi tek tako reci, ah nista ok dali su nam evo komadic, mi njima i sad je sve ok Kosovo je Kosovo, Srbija je Srbija.

Nece.

I neka to prodje, evo sve i da se to prihvati. Sta cemo sutra kad se Kosovo i Albanija ujedine. I ako se to desi, mislite da ce Srbija to nijemo posmatrati? Oni to nikad nece ostaviti na miru. I dzaba.

Ta hrpica srba dole je samo izgovor.

I ovo je pitanje za referendum, na obje strane.
A taj referendum nema sanse da prodje. Ni na albanskoj, a ni na srbijanskoj strani.

I to znaju i Vucic, i Taci i MZ i EU. Zato i hoce da ovako to iza ledja naroda da odrade. A to nije dobar put. Jer proci ce destine i destine godina dok se to tamo prihvati, a sumnjam da ce se ikada i prihvatiti ako dodje do razmjene teritorija.
Tako mora biti. Kosovo je izgubljeno za Srbiju jos za vrijeme Juge, pa i prije toga. Srbi su se iselili sa Kosova, uglavnom dobrovoljno, u potrazi za boljim zivotom.

E sad, problem je mitomanija i nacionalizam, prihvatanje realnosti, koje nikad nije lako.

Evo sta misle Srbi o Kosovu...

Image

Jasno je da postoji kriticna masa za rjesavanje kosovske krize uz podrsku naroda. Vucic, niti bilo koji srpski politicar, nece ici protiv naroda, jer bi time stavio pecat na okoncanje politicke karijere. Sada je u toku oblikovanje javnog mnijenja, objasnjavanje Srbima da je Kosovo izgubljeno i da se mora postici dogovor zarad buducnosti Srbije i srpskog naroda. Ne znam kako se taj proces odvija na Kosovu. U Srbiji je u punom zamahu.

Srbija nece dati Kosovo besplatno i to je jasno kao dan. Na takvu vrstu poraza i ponizenja nece pristati. 80% gradjana smatra da nezavisnost ne treba dati bez da dobiju nesto zauzvrat. 33% (uz 11% neopredjeljenih) podrzava podjelu Kosova. To je veoma dobra kriticna masa. Uz kampanju koja je u toku, moze se lagano preci 50%.

Srbiju jede bijela kuga i masovno iseljavanje stanovnistva. Slicno se desava Albancima. Radi se o nezaustavljivom procesu. Nema ljudi - nema rata.

Srbija i Kosovo ce uci u EU. Kosovo ce uci u NATO. I to je prica zavrsena.
Thorgerson

#114 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Thorgerson »

Ma jasno je da postoji kriticna masa, ali ono cega se ja bojim jeste kad se zavrsi pitanje Kosova, da ta kriticna masa ne pocne traziti drugu zrtvu. Mislim koga li bi mogli onda krenut jebavat u zdrav mozak?! Hmmm. :roll:

No, to se nece desiti ako se Srbija nazor nekako utrpa u tu EU. Ali onda to mora ici ultrasonic brzinom. Dakle, cim se zavrsi kosovsko pitanje, da se Srbija preko reda utrpa u EU i onda mozemo reci da je Balkan miran.

A da li ce to tako ici. Da li ce bas Srbija biti toliko nagradjena. Moguce...

Ali ja mislim da albanci nece tek tako pristati. Nema sanse. Prgava je to nacija. Da tek tako pristanu na podjelu koju kroji Srbija. I cak i za takvu eto podjelu imas 33% srba koji su za to. A albanaca sigurno jos manje.
Kikibombona

#115 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Kikibombona »

Thorgerson wrote:Ma jasno je da postoji kriticna masa, ali ono cega se ja bojim jeste kad se zavrsi pitanje Kosova, da ta kriticna masa ne pocne traziti drugu zrtvu. Mislim koga li bi mogli onda krenut jebavat u zdrav mozak?! Hmmm. :roll:

No, to se nece desiti ako se Srbija nazor nekako utrpa u tu EU. Ali onda to mora ici ultrasonic brzinom. Dakle, cim se zavrsi kosovsko pitanje, da se Srbija preko reda utrpa u EU i onda mozemo reci da je Balkan miran.

A da li ce to tako ici. Da li ce bas Srbija biti toliko nagradjena. Moguce...

Ali ja mislim da albanci nece tek tako pristati. Nema sanse. Prgava je to nacija. Da tek tako pristanu na podjelu koju kroji Srbija. I cak i za takvu eto podjelu imas 33% srba koji su za to. A albanaca sigurno jos manje.
Ramus Haradinaj je otvoreno rekao, sto je pravi raritet u politici

Premijer Kosova javno priznao: Našom vanjskom politikom upravlja Amerika!

https://www.slobodnadalmacija.hr/novost ... ja-amerika

Kosovo je bez Amerike nista. Ne bi postojalo, svi kosovski Albanci bi sada bili u Albaniji da nije Amerike. Vjerovatno im podjela nije draga, ali ce Amerika uciniti da je zavole. Ambasador Amerike na Kosovu je vec nagovjestio mogucnost podjele. Situacija je takva da ovdje pregovara Amerika sa Srbijom.

BiH nema nikakve veze sa Kosovom. Kada se Kosovo odvajalo - nismo imale veze, kada se razdvaja - nemamo veze. BiH nema veze sa Juznim Sudanom, sa Istocnim Timorom, sa Eritrejom, sa Krimom, sa Abhazijom, sa Donbasom itd. Sve su to odvojena pitanja. To priznaju sami Srbi, Vucic i Ivanc. Jedino Dodik moze lupati sto je standard za njega.

Srbija je napravila velike korake na putu ka EU. Ako priznaju Kosovo, moze se srediti da u narednih 5 godina od dogovora postanu punopravana clanica EU.

Amerikanci i Evropljani su zabrinuti radi rusko-kinesko-turskog mesetarenja na Balkanu. Kosovsko pitanje je aktivni vulkan Balkana. Kada se to pitanje rijesi, sve ce ici lakse. Ulazak Srbije u EU ce snazno pogurati BiH.

Alternativa dogovoru je nestabilnost i pitanje trenutka kada ce Rusi, Kinezi i Turci popuniti vakum. A tada smo svi najebali.
nesloga

#116 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by nesloga »

Imam dobrog jarana Srbina s Kosova iz Lapljeg sela koji je odrastao u jednoj od enklava juzno od Ibra ali su ga starci poslali vani prije 10tak godina. Vecina familije, starci i jedan buraz sa familijom mu jos tamo zive. On tvrdi da je navodno u igri i neko crtanje granica što meni zvuči slično povezivanju Goražda sa ostatkom Federacije u Dejtonu, odnosno da i srpske enklave oko Gračanice i Kamenice teritorijalno povežu sa Vranjem preko nekih brda i planina tankim koridorom, a Šipci dobijaju ne samo Preševo i Bujanovac sve do autoputa, nego i dijelove Medveđe. On vjeruje da je podjela gotova stvar i da se samo mora pripremiti javnost medijski.
Ironman_88

#117 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by Ironman_88 »

Moj lični utisak je da je Srbiji zadnjih dana obećan/garantovan ulazak u EU po ubrzanom postupku (možda čak i ta 2025 što se ranije provlačila kroz medije) ako civilizovano i brzo riješe spor sa Kosovom. Nije slučajnost da sa raznih strana (ne samo regionalni mediji) odjednom stižu vijesti o relkasizaciji odnosa, približavanju Vučića i Thacia, o važnosti da se u što skorije vrijeme riješi problem, bilo kakav trajno održiv dogovor između Kosova i Srbije je prihvatljiv i za Istok i za Zapad itd.
DonieBrasco

#118 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by DonieBrasco »

Mora biti neki vanjski utjecaj, nema sanse da je srbima i kosovarima doslo odjednom da se dogovore. Sad da li je ucjena iz vana ili neka uzrbana procedura sa nagradom opet izvana vidjet cemo.
covek92

#119 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Evo i moj prvi post ovde.

@nesloga

Sta god tvoj jaran mislio, nije bas u pravu.

Srbija mozda dobije i Ranilug ali iz Srbije ne ide verovatno nista ili eventualno delovi Preseva, ali ja cisto sumnjam u to posto je tu i autoput, nase institucije a ima i Srba u opstini Presevo.

U naselju Bujanovac su Srbi relativna vecina, ali ima i puno Roma.
Medjutim, Srbi su tu relativna vecina i nezamislivo je da gurnes jos 5k gradjana Centralne Srbije Albancima.
Osim toga, na 5km juzno od Bujanovca je srpska vojna baza jug nova i moderna baza koja sigurno nije gradjena da ne bude vise na teritoriji Srbije.

Oko Bujanovca su vecinom srpska sela, Medvedja je vec skroz srpska, i ima samo mali broj Albanaca.

Preko Bujanovca direktno ne kao kod Preseva pored, vec direktno kroz Bujanovca ide bitan autoput(koridor 10) i pruga Beograd-Solun.

Ne znam tacno sta je posredi, ALI veruj da jedino sto bi moglo da bude igri (a i to mi je bukvalno nezamislivo posto i u Presevu ima Srba i srpskih sela i nasih bitnih institucija i autoput je na 2km) je da delovi i to samo delovi opstine Presevo udju u sastav Kosova.

Ali ponavljam, ja ipak mislim da se ovde radi samo o razgranicenju samog Kosova koje je i samo nepriznato od pola sveta i nekakav eksperiment pa je podlozno promenama dok je cackanje u priznate od svih Srbije ipak malo ozbiljnija stvar.

Sever Kosova sa 1000km2 i oko 55/60k ljudi verovatno ide Srbiji ali i jos nesto, vrlo moguce, mozda Ranilug ili neki rubni prazni prostori.
Znaci Sever sa jezerom i hidroelektranom i sa trepcom a verovatno i nekim rudnicima.
Manastiri i crkve dobijaju poseban status, mozda postaju i teritorija Srbije, vratice im se valjda pokradena imovina koja nije mala.
Da podsetimo, na Kosovu je vise stotina srpskih manastira i crkava sa svojim posedima.

Ako neko pita sta Albanci dobijaju time, pa VRLO moguce da dobijaju slobodu da budu u UN, prestanak raznih blokada od Srbije i drugih zemalja koji nisu priznali i MOZDA mogucnost da se spoje sa Albanijom.

Ako Ranilug koji ne Jugu ali se fakticki granici sa Srbijom pripadne nama, onda je moguce da ce NEKI ali samo neki delovi opstine Presevo otici na drugu stranu ali ponavljam meni i mnogima je to skoro pa nezamislivo.

Mislim da je to u igri, odnosno uveren sam.
zavrzlama

#120 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by zavrzlama »

Srbija je vojni,strateski i MORALNI gubitnik raspada sfrj...

Jednostavno nema rjesenja za srbiju koje bi istu izvadilo iz agonije i govana.. Posebno je bitan moralni faktor jer je srbija sve ciljeve izgubila ne kao zrtva nego dzelat i moralni gubitnik....srbiji jedina kompenzacija moze biti neki teritotijslni dobitak podjelom BIH...to ce i biti politika srbije u narednim godinama....
covek92

#121 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

Ironman_88 wrote:Moj lični utisak je da je Srbiji zadnjih dana obećan/garantovan ulazak u EU po ubrzanom postupku (možda čak i ta 2025 što se ranije provlačila kroz medije) ako civilizovano i brzo riješe spor sa Kosovom. Nije slučajnost da sa raznih strana (ne samo regionalni mediji) odjednom stižu vijesti o relkasizaciji odnosa, približavanju Vučića i Thacia, o važnosti da se u što skorije vrijeme riješi problem, bilo kakav trajno održiv dogovor između Kosova i Srbije je prihvatljiv i za Istok i za Zapad itd.
Moras da shvatis da Srbiji zivot ne zavisi od ulaska u EU kao sto je to slucaj sa Bih/Kosovom ili Crnom Gorom.
Da, bilo bi verovatno dobro, ali pokazuje se da mozemo da privucemo i velike investicije i ostvarimo neki solidan rast i bez EU i verovatno je to moguce i odrzati uz pronalazenje drugih partnera(Kina na prvom mestu, pa Rusija/Turska, Arapi i slicno).

Nama je u interesu da budemo u solidnim odnosima sa EU, da stizu investicije ali sam ulazak je varka drzavnog rukovodstva koji niti ima planove da Srbiju ikad uvede u EU posto sve vise saradjuju sa Kinom i Rusijom i Turskom takodje, zemljama koje na neki nacin zele i da oslabe EU i Evropu.

Prema tome, mantra o ulasku u EU i toboz velika zelja Vucica i kamarile je samo varka da ostanemo u dobrim odnosima i da ne pokvarimo kreditne rejtinge i nivo investicija a ulazak se ne planira s obzirom da imamo razne ugovore o slobodnim trgovinama sa trecih zemljama, ukinuli smo vize Kinezima/Rusima/Turcima/Arapima i svima ostalim, er srbija radi na nacin na koji ne bi mogla da radi da je u EU, prema tome, veruj mi, to ti je nesto kao odnos Turska-EU samo sto mi nismo sila.
radostan dan

#122 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by radostan dan »

MZ očito ne zna šta će sa kosovom, i glede toga vučić ne treba puno da zateže, da ne bi nekom palo na pamet da isto vrati srbiji.
detroit-mercy

#123 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by detroit-mercy »

covek92 wrote:
Ironman_88 wrote:Moj lični utisak je da je Srbiji zadnjih dana obećan/garantovan ulazak u EU po ubrzanom postupku (možda čak i ta 2025 što se ranije provlačila kroz medije) ako civilizovano i brzo riješe spor sa Kosovom. Nije slučajnost da sa raznih strana (ne samo regionalni mediji) odjednom stižu vijesti o relkasizaciji odnosa, približavanju Vučića i Thacia, o važnosti da se u što skorije vrijeme riješi problem, bilo kakav trajno održiv dogovor između Kosova i Srbije je prihvatljiv i za Istok i za Zapad itd.
Moras da shvatis da Srbiji zivot ne zavisi od ulaska u EU kao sto je to slucaj sa Bih/Kosovom ili Crnom Gorom.
Da, bilo bi verovatno dobro, ali pokazuje se da mozemo da privucemo i velike investicije i ostvarimo neki solidan rast i bez EU i verovatno je to moguce i odrzati uz pronalazenje drugih partnera(Kina na prvom mestu, pa Rusija/Turska, Arapi i slicno).

Nama je u interesu da budemo u solidnim odnosima sa EU, da stizu investicije ali sam ulazak je varka drzavnog rukovodstva koji niti ima planove da Srbiju ikad uvede u EU posto sve vise saradjuju sa Kinom i Rusijom i Turskom takodje, zemljama koje na neki nacin zele i da oslabe EU i Evropu.

Prema tome, mantra o ulasku u EU i toboz velika zelja Vucica i kamarile je samo varka da ostanemo u dobrim odnosima i da ne pokvarimo kreditne rejtinge i nivo investicija a ulazak se ne planira s obzirom da imamo razne ugovore o slobodnim trgovinama sa trecih zemljama, ukinuli smo vize Kinezima/Rusima/Turcima/Arapima i svima ostalim, er srbija radi na nacin na koji ne bi mogla da radi da je u EU, prema tome, veruj mi, to ti je nesto kao odnos Turska-EU samo sto mi nismo sila.
Svi ko biva nesto znaju a niko nista ne zna.
Glede EUa i znacaja EUa za Srbiju, pogledaj samo nivo trgovinske razmjene sa EUom i ostatkom svijeta i sve ce ti se samo reci :mrgreen:
General War

#124 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by General War »

radostan dan wrote:MZ očito ne zna šta će sa kosovom, i glede toga vučić ne treba puno da zateže, da ne bi nekom palo na pamet da isto vrati srbiji.
:lol:
To da ne bude srbima ko ono iz vica o jehovinim svjedocima :D
Kucaju Jehovini svjedoci na vrata nekom čovjeku:
Dobar dan, mi smo Jehovini svjedoci.
Dobar dan, dobar dan. Uđite slobodno! - kaže čovjek.
Nakon par minuta čovjek upita:
I što ste htjeli?
Nemamo pojma, nikada nismo stigli ovako daleko.
covek92

#125 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija

Post by covek92 »

zavrzlama wrote:Srbija je vojni,strateski i MORALNI gubitnik raspada sfrj...

Jednostavno nema rjesenja za srbiju koje bi istu izvadilo iz agonije i govana.. Posebno je bitan moralni faktor jer je srbija sve ciljeve izgubila ne kao zrtva nego dzelat i moralni gubitnik....srbiji jedina kompenzacija moze biti neki teritotijslni dobitak podjelom BIH...to ce i biti politika srbije u narednim godinama....

Da li je bas tako?
Razmislim dobro.

Mi smo definitivno losije prosli i mnogo toga izgubili ali sam sebi skaces u usta kad u drugom delu posta kazes da ce to biti politika Srbije i o podeli.

Pa dobro, budimo iskreni, Hrvatska je izgubila svako pravo na Bih, Hrvati ce se samo smanjivati u Bih, ili stagnirati ali svakako bitan faktor vise nece biti niti ce Hrvatska moci izdejstvovati neki entitet ili autonomiju. To je svakome jasno.

Srbija s druge strane kao gubitnik i dalje ima velike interese u regionu i veliki uticaj na region, sta god ti mislio.
Bilo to kosovo, Bih ili Crna Gora.
Srbija ima svoju ispostavu Republiku Srpsku, to je 25000km2 teritorije, kao Makedonija, vece od Slovenije, Duplo vece od Kosova.
Ta Republika Srpska je zacementirana i bilo koji pokusaj ili pripajanja Srbiji ili ukidanja izaziva rat, to je svima jasno.

Ali najveci gubnitici ne dobijaju takve stvari niti mogu da imaju i dalje veliki uticaj na region.

Mi smo svakako i bili glupi i ratovali sa razvijenim svetom i protiv njega, ali daleko je Srbija od najveceg gubitnika Eks Jugoslavije, posebno imajuci u vidu poslednje godine i promene koje se desavaju u svetu.

Ne bih da sirim neko srbovanje ovde, ali Srbija je etnicki cvrsta, Madjari ne prave problem, Bugari/Vlasi/Rumuni/Makedonci u Srb takodje, Albanaca je malo a Muslimani i Bosnjaci u Raskoj ili Sandzaku se solidno ponasaju i nema vecih problema(narocito u zadnje vreme).
Srpska je zacementirana iskreno, svidelo se to nekome ili ne.
Crna Gora je problem ali je i tamo srpski jezik vecinski prema zadnjem popisu.

Osim toga imaju u vidu da direktno iz Beograda SPC upravlja svih eparhijama i crkvama/manastrija u Srbiji/Hrvatskoj/Bih/Crnoj Gori(svi manastiri i crkve u Cg su u posedu SPC-a) cak je i u Makedoniji jedina legalgna priznata pravoslavna crkva autunomna crkva SPC-a.

Cak 50 ambasada u svetu Srbije predstavlja Crnu Goru, posto oni nemaju svoje ambasade svuda.
SMATSA kontrolise nebo iznad i Srbije i Crne Gore a i kako razumem dela Bih.

Kosova nije priznato od polovine zemljine kugle, od Indije/Kine/Rusije/Meksima/Brazila i slicno.

Prema tome, ako smo iskreni a ne ono sto bi voleli da cujemo, daleko je Srbija od najveceg gubitnika i luzera na prostorima esk ju-a imajuci u vidu sve to i imajuci u vidu da iskreno Srbija i dalje ima najvise mogucnosti da utice na region a za svoje interese.

Osim toga, industrija cini 31% ekonomije Srbije, najvise u Eks ju, strane investicije su najvece, partnertstva sa trecim zemljama su najveca od svih ostalih zemalja i Srbija kao sto vidis saradjuje sa kime hoce i to nam donosi dobitak (pre neki dan objavljeno da Kinezi ulazu milijardu dolara u Zrenjanin).

Imamo problema velikih, demografskih pre svega, politickih, bedurija i siromastvo ali sta god ti zeleo da cujes, daleko je Srbija od najveceg gubitnika Eks Ju a narocito neces moci tako nesto reci u buducnosti.

Ako mene pitas, Bih i Bosnjaci su najveci gubitnici iz razloga sto su: imali ogroman natalitet a Bosna je hitala ka 5 miliona(sad hita ka 3 ili je vec na 3 miliona), ziveli na daleko vecim podrucjima i prostorima i i dalje su blokirani Srbima i Hrvatima da prodisu i rade kako oni hoce.
Post Reply