I to je cin
O cemu ljudi naglabaju, mozak da ti stane.
Nema rata, nema para, mirno spavajte.
Mozete se samo sIkirama mlatit pe’sest dana, i opet nazad na ljepljenje adidas patika.
Propalo, 4ever ever, ever....
Ti si pokušao na sve dati odgovor, osim na jedno - šta sa etnički miješanim podučjima? Takvih ima maltene u svakoj kriznoj zoni... Pa eto i na Kosovu - mislim da više od polovine kosovskih Srba ne živi na tom famoznom sjeveru... Šta se ja Preševom, Bujanovcem i Medveđom - nisu ni to baš monoetničke sredine... Dakle, koje bi ti metode koristio pri povlačenju etničkih linija kroz ta područja? "Humano raseljavanje" pretpostavljam?Kikibombona wrote:1. Ako bi bila dva izbora, da mi neko vezanom odvaljuje bubrege ili da poginem sa puskom, izabrao bih ovaj drugi. Uzmi kao primjer narod Beludzi koji je suocen sa nevidjenim terorom od strane Irana i narocito Pakistana. Mir se odrzava tako sto nekom Beludzu, u nekoj tamnici, odvaljuju bubrege dok mi ovo pisemo. Ili Rohinje? Odmah bih, iste sekunde, pocijepao usrani Mijanmar na najmanje dvije drzave. I bezbroj slicnih primjera.cyprus wrote:
1. Nestabilnosti je uvijek bilo i uvijek će biti... S tim što bi ista bila daleko veća globalno gledajući, kada bi za separatistički orijentisane grupe postojala realna nada da mogu doći do nezavisnosti i međunarodnog priznanja... Rat bi mislim automatski eskalirao u 100-tinjak zemalja mislim... Ovako - u preko 90% država svijeta trenutno se ne ratuje... To je itekako solidna globalna stabilnost, koja nije postojala do stabilizacije međunarodnih granica u drugoj polovini prošlog stoljeća...
2. Eritreja je nezavisnost izborila u prošlom stoljeću, ali opet po historijskim (kolonijalnim), a ne etničkim granicama... Kosovo još nije dobilo puno međunarodno priznanje... Istočni Timor i Južni Sudan jesu dio tačnog odgovora... Dodao bih još i Crnu Goru... Sveukupno gledano - malo... I kako rekoh, postoji razlog zašto ovih slučajeva nema više...
3. Nisam rekao da tih slučajeva nema nikako, ali su jako rijetka... Čak i kad uzmemo pitanja regulacije granica u nenaseljenim područjima, a o naseljenim da ne govorim... Npr. svijetu postoji više stotina graničnih sporova, od čega se godišnje riješi jedan do nijedan, upravo zbog izrazite osjetljivosti ove problematike... Evo navest ću ti ja najveći izuzetak - nedavno su Indija i Bangladeš izmjenili desetine enklava koje su stotinama hiljada ljudi zagročavale život skoro 50 godina... A sama činjenica da im je toliko trebalo da se to pitanje riješi, opet govori nešto...
4. Južni Sudan je također država iz pakla ( https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sudanese_Civil_War ), možda i većeg nego prije... Južni Sudan je također multietnička država, pa pretpostavljam da tu činjenicu kriviš i za ove nove ratove, i možda predlažeš novo parčanje... Komad zemlje Dinkama, komad Nuerima, komad Zandama, i preostalim pelemenima svakom po komad... To bi valjda trebalo riješiti njihove probleme, jelde?Nije važno što postoje mnoga etnički mješana područja i tamo... Dio pobit, dio "humano" preselit - mala je to cijena za buduću monoetničku stabilnost... Jelde?
![]()
5. Ovo baš lupaš... Muslimani i protestanti na jednu, a katolici na drugu stranu, jelde?Svašta... Religija je imala vrlo malo do nimalo uticaja na sukob na Timoru... Čitavo ostrvo, uključujući i onaj dio koji je ostao u Indoneziji je većinski kršćanski... Pro-indinezijske milicije koje su činile zločine nad kršćanskim stanovništvom Istočnog Timora su također većinom bile sastavljene od kršćana... Sa druge strane, recimo trenutni predsjednik najveće istočnotimorske stranke, one koja je ponijela najveći teret borbe za nezavisnosti protiv Indonezije, jeste musliman... Što se tiče Nove Gvineje - tu si još više ofulio... Oba dijela ostrva su većinski kršćanska, s tim da ni na jednoj katolicizam nije dominantan... Razlog za razgraničenje ovdje pogotovo nije bila religija...
6. Imam - kao što rekoh i preko 90% država svijeta vlada mir... Tenzije tu i tamo postoje, ali one postoje i u mono-etničkim državama, i to je normalno za ljudski rod... Znam da te ovaj odgovor ne zadovoljava, pa zato i evo ono šta si zapravo tražio - Ruanda je prilično dobar primjer pronalaska zajedničkog jezika između dva naroda, koja su prethodno plivala u krvi... Ako su mogli oni, može svako, ali se treba kaniti ekstremizma i ne hraniti nacionalizam i isključivost...
7. Za Bosnu i Hercegovinu jeste dobro da čitav region uđe u EU i NATO, ali rješavanje kosovskog pitanja crtanjem etničkih granica ima jako malo s tim... Niti će to osnažiti uticaj Amerike, niti ublažiti uticaj Rusije... A ako slučajno to crtanje novih etničkih linija po Kosovu i Preševskoj dolini prođe dobro, šta misliš koliko će vremena proći prije nego nekim uticajnim diplomatama u glavi sine pitanje: "pa zašto ne primijeniti isto i za Bosnu?"
2,3. Imas slucaj Kipra. Turci i Grci ne podnose jedni druge. Fino su se razgranicili i za sada je mirno. Imas slucaj Abhazije i Osetije. Imas nedavni slucaj Krima i Donbasa. Stalno neka pomjeranja. To su veliki dogadjaji i normalno da se ne desavaju svaki dan, narocito ne nakon sto su linije povucene. Mnoge granice se odrzavaju brutalnom silom i represijom.
4. Podijeliti Juzni Sudan jos 10 puta ako treba, sta ima veze!?? Kako funkcionisu Luksemburg i Lihtenstajn? Kako funkcionise Island sa 300-400 000 stanovnika? Kako Singapur moze bez Malezije? Ja sam uvijek na strani ujedinjavanja, ali ne pod svaku cijenu. Ako ce se jedinstvo odrzavati brutalnom represijom, ja sam za to da se takvu drzavu odmah rasformira.
5. Kasno je da sada trazim. Zakleo bih se da postoje razlike u vjeri, u oba slucaja. Gledao sam dokumentarac, ne tako davno, cisto sumnjam da grijesim. Al' dobro... To su samo da primjera. Koliko znam, trenutno je mir na Timoru i Gvineji?
6. Dok je nacije i vjere, u jedinstvo naroda ne vjerujem. Sve je to kratkog vijeka i odrzava se na baterije. Za vrijeme mira se akumulira nezadovoljstvo iz kojeg proizadje brutalno krvoprolice. Sta fali zemljama Beneluksa sto nisu jedna drzava? Aj kazi.
7. Moze im to pasti na pamet i bez Kosova? I mislis da im nije padalo na pamet? Medjunarodno pravo je ubleha za male. Jedina realnost je zakon jaceg. BiH i Kosovo nemaju veze jedno sa drugim, niti su sudbine BiH i Kosova povezane na bilo kakav nacin. Problem Kosova se mora nekako rijesiti i to ce se pozitivno odraziti na cijeli region. Rusija nema pare da kupi utjecaj na Balkanu, oni jedino koriste nestabilnost i popunjavaju vakum koji ostavljaju EU i Amerika. Ako Srbija i Kosovo rijese spor, vise nece biti prepreka na njihovom putu ka EU. A nekom logikom gledano, ne mozemo ni mi ostati pusto ostrvo na Balkanu, to ce automatski povuci i nas.
Jugonostalgicar detected.Fudo387 wrote:MoRes ti biti i mladji vodnik u napadu.![]()
I to je cin![]()
Mozete se samo sIkirama mlatit pe’sest dana, i opet nazad na ljepljenje adidas patika.
Ma jok, zivo mi se jebe za jnamadner wrote:Jugonostalgicar detected.Fudo387 wrote:MoRes ti biti i mladji vodnik u napadu.![]()
I to je cin![]()
John Hansa drži za budalu i piša mu se po glavi. Ako Johnu zatreba vatre, naoružaće on budale, sve pred očima Hansa, kome nije do belaja.Fudo387 wrote:I ono sto ima, hans sve fino popis’o.
Hans je nas satelit, samo nisam htio bas skroz ofirno, neka ljudima iluzija da su bitni i zajebani...sta.Challenger_ wrote:John Hansa drži za budalu i piša mu se po glavi. Ako Johnu zatreba vatre, naoružaće on budale, sve pred očima Hansa, kome nije do belaja.Fudo387 wrote:I ono sto ima, hans sve fino popis’o.
Kao prvo, da utvrdimo, ja sam za internacionalizam - nikad nacionlizam. Da se mene pita, ukinuo bih sve nacije i sve vjere, izbrisao sve podjele medju ljudima, porusio sve barijere i zidove. Ja sam uvijek za uniju, za ujedinjavanje. To je ono sto osjecam. Samo, sa godinama, naucio sam da svijet nije onakav kakvim ga zamisljam u masti. Realnost je jedno - moje sanjarenje drugo.cyprus wrote:Ti si pokušao na sve dati odgovor, osim na jedno - šta sa etnički miješanim podučjima? Takvih ima maltene u svakoj kriznoj zoni... Pa eto i na Kosovu - mislim da više od polovine kosovskih Srba ne živi na tom famoznom sjeveru... Šta se ja Preševom, Bujanovcem i Medveđom - nisu ni to baš monoetničke sredine... Dakle, koje bi ti metode koristio pri povlačenju etničkih linija kroz ta područja? "Humano raseljavanje" pretpostavljam?![]()
Ali je nakon toga mir. Je li bolje tako ili da bjesne konstantni etnicki nemiri praceni teroristickim napadima. Opet pogledaj Irak, svako malo autobomba i masakri u Bagdadu i drugim gradovima. Milioni Iracana odrastaju u bolesnoj sredini. Podijeljeni Kipar je manje zlo. Najbolje bi bilo da su Turci i Grci braca, da je nebitno ko je ko, da je ljudskost ispred svega, ali...Što se tiče Kipra... Kažeš, fino su se razgraničiliJesu, uz hiljade ubijenih i nestalih, desetine hiljada protjeranih i značajnu materijalnu štetu... E, ako ti je to zaista fino, i ako to stvarno priželjkuješ ljudima u drugim područjima, kao što ovdje pričaš - svaka ti čast...
Na kraju dodjes na isto. Misljenja sam da je malo Turaka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Grcima - kao sto je malo Grka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Turcima. Duboke su to podjele druze moj. Duboko sam uvjeren da ih moze ponistiti samo ukidanje nacije i vjere kao temelja podjele. Mozes ti na trulom temelju, nacionalizma i vjere, sazidati kucu, ali ona ce se neminovno urusiti, kad-tad... To smo mi naucili zidajuci kucu Bratstva i Jedinstva na temeljima etnickih i vjerskih podjela. Svaki takav projekat kad-tad zavrsi katastrofom sa milionima mrtvih, osakacenih, prebijenih,.....Kažeš, Turci i Grci ne podnose jedni drugePogrešno... Fundamentalno pogrešno... Turski nacionalisti ne podnose grčke nacionaliste, i obrnuto, to je tačno, ali to nije = Turci i Grci se ne podnose... Nisu svi ni Turci ni Grci nacionalisti, ma ni približno... Ovakvim generalizacijama, po kojim izjednačavate narod sa nacionalistima iz reda tog naroda samo hranite njihove bolesne ambicije i projekcije... Vjerujem da bi i tebi moglo biti poznato da je na referendumu 2004. godine skoro dvije trećine kiparskih Turaka glasalo za ponovno ujedinjenje sa južnim dijelom ostrva... Grci jesu odbili tadašnji Ananov plan, jer je bio veoma nepovoljan za njih (da ne ulazim u detalje, samo ću reći da bi prema istom Sjeverni Kipar dobio povoljniju poziciju nego što je RS dobila Dejtonom), ali je i pored toga četvrtina njih glasala za ujedinjenje... Na grčkom dijelu ostrva na izborima zna pobijediti i AKEL, komunistička stranka koja blagonaklono gleda na kiparske Turske i ideju ponovnog ujedinjenja... Dakle, ne gledaju svi Turci i Grci jednako... Ne postoji narod čiji pripadnici imaju isti pogled na politiku i odnose sa drugim narodima... Zašto bi onda nacionalistički pogledi trebali biti bitniji od pogleda normalnih ljudi?
Zapadna Gvineja (Indonezija)A što se tiče Timora i Nove Gvineje, na tvom mjestu ih ja zaista više ne bih uzimao u usta, tj. tastaturu... Dobronamjeran savjet
Papua Nova GvinejaIn the 2000 census 54% identified themselves as Protestant, 24% as Catholic, 21% as Muslim, and less than 1% as either Hindu or Buddhist Roman Catholic Church (27.0%)
U Paupua Novoj Gvineji nema muslimana. Zasto? 99% krscani. U pro-indonezanskoj Zapadnoj Gvineji ima 21% muslimana i natpolovicna protestanska vecina.Evangelical Lutheran Church of Papua New Guinea (19.5%)
United Church (11.5%)
Seventh-day Adventist Church (10.0%)
Pentecostal (8.6%)
Evangelical Alliance (5.2%)
Anglican Church of Papua New Guinea (3.2%)
Baptist (0.5%)
Salvation Army (0.2%)
Other Christian (10%)
Jehovah's Witnesses (0.4%)
Church of Christ (0.4%)[5]
Istocni TimorWest Timor's main religions/faiths are Catholicism (56%), Protestantism (35%) and Islam (8%).
Opet ocigledne i drasticne vjerske razlike za tako mali otok. Protestanata i muslimana 43%, dok su u Istocnom Timorru 97% katolici, skoro da nema protestanata i muslimana.According to the 2010 census, 96.9% of the population is Roman Catholic; 2.2% Protestant; 0.3% Muslim; and 0.5%
Obisao svijet navodeci argumente u korist razmjene teritorije izmedju Kosova i Srbije.belfy wrote:Kiki ba, vidis li ti sta je tema? vidis li da si komentarima vec dva puta obisao svijet bez da si se teme dotakao?
Krizu pravi Srbija jer se mijesa i trpa u situaciju u drugoj drzavi.Kikibombona wrote:Obisao svijet navodeci argumente u korist razmjene teritorije izmedju Kosova i Srbije.belfy wrote:Kiki ba, vidis li ti sta je tema? vidis li da si komentarima vec dva puta obisao svijet bez da si se teme dotakao?
Na temi sam nekoliko puta, razlicitim argumentima, objasnio zasto je dobra razmjena teritorija i konacno rjesenje kosovske krize.
Tako mora biti. Kosovo je izgubljeno za Srbiju jos za vrijeme Juge, pa i prije toga. Srbi su se iselili sa Kosova, uglavnom dobrovoljno, u potrazi za boljim zivotom.Thorgerson wrote:Zar vi fkt mislite da ce se razmjenom teritorija nesto rijesiti? Da ce Srbi tek tako reci, ah nista ok dali su nam evo komadic, mi njima i sad je sve ok Kosovo je Kosovo, Srbija je Srbija.
Nece.
I neka to prodje, evo sve i da se to prihvati. Sta cemo sutra kad se Kosovo i Albanija ujedine. I ako se to desi, mislite da ce Srbija to nijemo posmatrati? Oni to nikad nece ostaviti na miru. I dzaba.
Ta hrpica srba dole je samo izgovor.
I ovo je pitanje za referendum, na obje strane.
A taj referendum nema sanse da prodje. Ni na albanskoj, a ni na srbijanskoj strani.
I to znaju i Vucic, i Taci i MZ i EU. Zato i hoce da ovako to iza ledja naroda da odrade. A to nije dobar put. Jer proci ce destine i destine godina dok se to tamo prihvati, a sumnjam da ce se ikada i prihvatiti ako dodje do razmjene teritorija.

Ramus Haradinaj je otvoreno rekao, sto je pravi raritet u politiciThorgerson wrote:Ma jasno je da postoji kriticna masa, ali ono cega se ja bojim jeste kad se zavrsi pitanje Kosova, da ta kriticna masa ne pocne traziti drugu zrtvu. Mislim koga li bi mogli onda krenut jebavat u zdrav mozak?! Hmmm.![]()
No, to se nece desiti ako se Srbija nazor nekako utrpa u tu EU. Ali onda to mora ici ultrasonic brzinom. Dakle, cim se zavrsi kosovsko pitanje, da se Srbija preko reda utrpa u EU i onda mozemo reci da je Balkan miran.
A da li ce to tako ici. Da li ce bas Srbija biti toliko nagradjena. Moguce...
Ali ja mislim da albanci nece tek tako pristati. Nema sanse. Prgava je to nacija. Da tek tako pristanu na podjelu koju kroji Srbija. I cak i za takvu eto podjelu imas 33% srba koji su za to. A albanaca sigurno jos manje.
Moras da shvatis da Srbiji zivot ne zavisi od ulaska u EU kao sto je to slucaj sa Bih/Kosovom ili Crnom Gorom.Ironman_88 wrote:Moj lični utisak je da je Srbiji zadnjih dana obećan/garantovan ulazak u EU po ubrzanom postupku (možda čak i ta 2025 što se ranije provlačila kroz medije) ako civilizovano i brzo riješe spor sa Kosovom. Nije slučajnost da sa raznih strana (ne samo regionalni mediji) odjednom stižu vijesti o relkasizaciji odnosa, približavanju Vučića i Thacia, o važnosti da se u što skorije vrijeme riješi problem, bilo kakav trajno održiv dogovor između Kosova i Srbije je prihvatljiv i za Istok i za Zapad itd.
Svi ko biva nesto znaju a niko nista ne zna.covek92 wrote:Moras da shvatis da Srbiji zivot ne zavisi od ulaska u EU kao sto je to slucaj sa Bih/Kosovom ili Crnom Gorom.Ironman_88 wrote:Moj lični utisak je da je Srbiji zadnjih dana obećan/garantovan ulazak u EU po ubrzanom postupku (možda čak i ta 2025 što se ranije provlačila kroz medije) ako civilizovano i brzo riješe spor sa Kosovom. Nije slučajnost da sa raznih strana (ne samo regionalni mediji) odjednom stižu vijesti o relkasizaciji odnosa, približavanju Vučića i Thacia, o važnosti da se u što skorije vrijeme riješi problem, bilo kakav trajno održiv dogovor između Kosova i Srbije je prihvatljiv i za Istok i za Zapad itd.
Da, bilo bi verovatno dobro, ali pokazuje se da mozemo da privucemo i velike investicije i ostvarimo neki solidan rast i bez EU i verovatno je to moguce i odrzati uz pronalazenje drugih partnera(Kina na prvom mestu, pa Rusija/Turska, Arapi i slicno).
Nama je u interesu da budemo u solidnim odnosima sa EU, da stizu investicije ali sam ulazak je varka drzavnog rukovodstva koji niti ima planove da Srbiju ikad uvede u EU posto sve vise saradjuju sa Kinom i Rusijom i Turskom takodje, zemljama koje na neki nacin zele i da oslabe EU i Evropu.
Prema tome, mantra o ulasku u EU i toboz velika zelja Vucica i kamarile je samo varka da ostanemo u dobrim odnosima i da ne pokvarimo kreditne rejtinge i nivo investicija a ulazak se ne planira s obzirom da imamo razne ugovore o slobodnim trgovinama sa trecih zemljama, ukinuli smo vize Kinezima/Rusima/Turcima/Arapima i svima ostalim, er srbija radi na nacin na koji ne bi mogla da radi da je u EU, prema tome, veruj mi, to ti je nesto kao odnos Turska-EU samo sto mi nismo sila.
radostan dan wrote:MZ očito ne zna šta će sa kosovom, i glede toga vučić ne treba puno da zateže, da ne bi nekom palo na pamet da isto vrati srbiji.
Kucaju Jehovini svjedoci na vrata nekom čovjeku:
Dobar dan, mi smo Jehovini svjedoci.
Dobar dan, dobar dan. Uđite slobodno! - kaže čovjek.
Nakon par minuta čovjek upita:
I što ste htjeli?
Nemamo pojma, nikada nismo stigli ovako daleko.
zavrzlama wrote:Srbija je vojni,strateski i MORALNI gubitnik raspada sfrj...
Jednostavno nema rjesenja za srbiju koje bi istu izvadilo iz agonije i govana.. Posebno je bitan moralni faktor jer je srbija sve ciljeve izgubila ne kao zrtva nego dzelat i moralni gubitnik....srbiji jedina kompenzacija moze biti neki teritotijslni dobitak podjelom BIH...to ce i biti politika srbije u narednim godinama....