Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dale cooper

#101 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by dale cooper »

sheilak wrote: a ko bi meni platio prekovremeno onda?
"respe" na zapadu dobiju penziju sto vode na kafu a zasto kod nas ne postoji takav sistem? :D (r)
Ima nešto što se zove i društveno korisni rad. Ovo potpada pod to. Možeš dobiti samo za kafu. :D
sheilak

#102 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by sheilak »

dale cooper wrote:
sheilak wrote: a ko bi meni platio prekovremeno onda?
"respe" na zapadu dobiju penziju sto vode na kafu a zasto kod nas ne postoji takav sistem? :D (r)
Ima nešto što se zove i društveno korisni rad. Ovo potpada pod to. Možeš dobiti samo za kafu. :D
nisam ja drustven tako da nema nista od tog drustveno korisnog rada (r)
Humljanin

#103 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote:
uz opasku da najmanje na crno zaposlenih vjerovatno ima u Sarajevu, a što bi se teško moglo reći za južnije krajeve, a da ne govorimo o fiskalnim kasama.

Nevjerojatno koliko predrasuda i dezinformacija.

Evo moje iskustvo je suprotno. Svugdje sam više dobivao fiskalne račune nego u sarajevu.
Usudio bih se reći da ćeš prije dobiti fiskalni račun u nekom "random" lokalu u Međugorju nego u Sarajevu. Ali bitno je koga bije glas da je takav i takav...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Chmoljo »

naravno, vjerujem tebi. gdje bih sebi vjerovo.
dječak sa šibicama

#105 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by dječak sa šibicama »

Sarajevo radi, Listica se gradi.
VladaFBiH

#106 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by VladaFBiH »

Humljanin wrote:
Chmoljo wrote:
uz opasku da najmanje na crno zaposlenih vjerovatno ima u Sarajevu, a što bi se teško moglo reći za južnije krajeve, a da ne govorimo o fiskalnim kasama.

Evo moje iskustvo je suprotno. Svugdje sam više dobivao fiskalne račune nego u sarajevu.
Usudio bih se reći da ćeš prije dobiti fiskalni račun u nekom "random" lokalu u Međugorju nego u Sarajevu. Ali bitno je koga bije glas da je takav i takav...
daj mi ime tog "lokala" da sljedeći put dobijem i ja račun u Međugorju :)
sheilak

#107 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by sheilak »

Humljanin wrote:
Chmoljo wrote:

Gdje nadje medjugorje da si rekao bilo koji drugi grad povjerovao bih
Što se tice prodavnica sarajevo je manje vise ok oko izdavanja fiskalnih jedino barovi kafici i sl su problem posebno nocu (r)
suncana_strana

#108 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by suncana_strana »

dječak sa šibicama wrote:Sarajevo radi, Listica se gradi.
Zapadni Hercegovci su hrvatske Sandzaklije. Ono sto sam mogla primjetiti iz razgovora sa ljudima koji potjecu iz obje ove grupacije je identican mentalitet koji ih karakterizira.
Obje grupacije imaju izrazen tipicni planinsko-plemenski mentalitet i drze se svi zajedno i lokalno.
Sposobni su i imaju dara za biznis i po Njemackoj uglavnom uposljavaju svoje zemljake.

Recimo, u Zagrebu u ZETU (gradsko poduzece koja se bavi javnim gradskim prijevozom) nema domacih ljudi - purgera , vec su svi zaposlenici iz Zapadne Hercegovine (zapadno-hercegovacka zupanija) i oni se prepoznaju po tipicnom naglasku koji se toliko razlikuje od purgerskog.
U svim drzavnim firmama u Zagrebu rade uglavnom oni.

Glavna zakletva im je Mercedes.
Sta je Hercegovac ako nakon 2 mjeseca rada u Njemackoj u Zagreb ne doveze najnoviji Mercedes?
Pitajte ljudi u Zagrebu sto definira Hercegovca i svi ce reci: Mercedes. :D

Oni se svi drze zajedno, i pomazu jedni druge u tudjini. Sa purgerima to nije slucaj, on se mrze medjusobno.
Recimo , sto sam ja primjetila je da su strasno puno opsjednuti vjerom i crkvom, cure su im specifican slucaj za znanstveno istrazivanje.

Hercegovka se nikad ne bi udala za nekoga tko ne potjece iz Hercegovine i tko nije turbo-katolik.
To se nikad nije dogodilo, niti ce.
To im je karakterna crta, jer imaju specifican mentalitet koji ih definira i u mnogome se razlikuje od domicilnog, hrvatskog.

Takodjer , u velikom procentu se bave kriminalnim radnjama, i mnogo kaznenih dijela u Zagrebu i dijaspori pocine upravo oni.
Naravno, ne treba generalizirati jer nisu svi ljudi isti, ali se mogu povuci neke zajednicke crte sa kojima se oni mogu uporediti, jer se umnogome razlikuju od domacih Hrvata.
Stoga je i sasvim razumljivo sto u Hrvatskoj postoji animozitet i netrpeljivost k njima.

Pronasla sam ovaj podatak o kriminalu koji je pocinjen od strane Sandzaklija na stetu njemacke drzave , i nitko to ne zeli da osudi i da kaze da ljudi koji su to uradili treba da odgovaraju, cak se u mnogome to i opravdava.
Cemu potreba da se relativizira necija krivnja?

A nebitno tko je u pitanju, Bugojanac, Sarajlija, Sandzaklija ili Hercegovac. Svima nam je zajednicka crta - potjecemo sa Balkana i zivimo u istom sistemu.
Zasto ne zelite da mijenjate sistem u kojem zivite?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#109 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by mk ultra »

kako promijeniti inspekciju koja se proda za 2 parfema
kako promijeniti policajca koji se proda za 10KM ili kilu mesa u najbližem restoranu
kako promijeniti privatne kompanije koje ovjeravaju sve i svašta, samo kad se plati (od tehničkih pregleda vozila, mašina, zgrada itd)
kako promijeniti stanovništvo koje se kao i policija proda (glas na izborima) za kilu pite :mrgreen:

odgovor na ova pitanja je odgovor na početno pitanje
sistem postoji, ali anarhičan i sa slobodama koje nećeš naći nigdje u europi :mrgreen:
detroit-mercy

#110 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Je li otvaracica teme ona sto joj nikad niko nije prisao u kafani ili sam nesto pomjesao?
Cudi me da Karanana i Pici nisu odradili ovo mace :mrgreen: oni ne biraju :mrgreen: .
Humljanin

#111 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

sheilak wrote: Gdje nadje medjugorje da si rekao bilo koji drugi grad povjerovao bih
Što se tice prodavnica sarajevo je manje vise ok oko izdavanja fiskalnih jedino barovi kafici i sl su problem posebno nocu (r)
Za prodavnice nitko i ne tvrdi da su problem. Pogotovo veći lanci. Najviše problema sam ja doživio sa kaficima i restoranima.
Međugorje sam namjerno spomenuo jer znam kakve konotacije se vežu uz njega.
Da je bio "oaza nefiskalnih računa" jeste bio je. Ali se i to zadnjih godina mijenja. Pogotovo u većim hotelima i restoranima koji drže do sebe. Prijavljivanje radnika je druga stvar i to ne tvrdim da je u redu...
Ali svi ti problemi su rašireni diljem BiH i svugdje sam viđao te pojave, ali kruži bauk da samo hrvati ne plaćaju porez, što je čisti šupljak.
Ja nekoliko puta sjedao u restorane po Sarajevu i nemalo sam se iznenadio da je fiskalni račun i gore rijetka pojava i hvale vrijedna "gesta" (da se tako izrazim).

Ali problem je kad neki zatvaraju oči pred time i tješe se da je negdje drugdje još gore... A nije, nego je to sve vrlo blizu.

Ali fora je da meni administrator prosipa neke isfucane floskule a vjerojatno nikad nije ni bio u Medjugorju. A ja jesam u glavnom gradu.

Malo samokritičnosti nam ne bi falilo..
Humljanin

#112 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

mk ultra wrote: kako promijeniti stanovništvo koje se kao i policija proda (glas na izborima) za kilu pite :mrgreen:
:thumbup:
E ovo je srž problema.
Samo gledaj 10 mjesec i rezultate... an onda opet kuknjava...
Narod ovo želi. Nije navika na bolje. Samo nek kradu "naši" i to je sve dobro.
A kad zatreba za lijekova, kad bude trebalo naći posao za dijete, kad ti parnica bude trajala 10 godina...kada te liječnik ne bude htio operirati bez koverte... onda opet jauk i kukanje...

Ali to smo mi.. Tražili smo, uživajte i gledajte :thumbup:
triconja

#113 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by triconja »

WTF... Cuj purger. Sta to znaci, nisam u tijem fudbalskim vodama, ako more neko prevest ikako :lol:
dječak sa šibicama

#114 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by dječak sa šibicama »

Sandzaklije i Hercegovci su zrtve predrasuda, koliko je kriminalaca u Sarajevu koji veze nemaju sa Sandzakom.

Njih jebe samo prosjek.

Inace da, ti krajevi su jako tradicionalni i pogodni za familijarno kriminalne aktivnosti. Nimalo slucajno da su Crnogorci ukljucujuci Sandze, Hercegovci, Sicilijanci, Apuljani, Kampanjani ili oni najgori od svih, Kalabrezi, slicni ko jaje jajetu. U tim drustvima mafija je familijarna "cosa nostra". Tezak zivot, skrta zemlja.
Fudo387

#115 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Fudo387 »

sheilak wrote:
dale cooper wrote:Gdje si ti bio respo da joj priđeš kad je trebalo? :| Spasio bi nas da ne čitamo ove pizdarije. :roll:
spasavao vas drugih koje sada ne pisu po forumu :D (r)
Malo si razocarao k’o savior, drug i pregaoc.

oTi nisi smio promasit. :D
sheilak

#116 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by sheilak »

Fudo387 wrote:
sheilak wrote:
dale cooper wrote:Gdje si ti bio respo da joj priđeš kad je trebalo? :| Spasio bi nas da ne čitamo ove pizdarije. :roll:
spasavao vas drugih koje sada ne pisu po forumu :D (r)
Malo si razocarao k’o savior, drug i pregaoc.

oTi nisi smio promasit. :D
Tad sam bio daleko u japanu (r)
Fudo387

#117 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Fudo387 »

Prisjede nam tvoj japan,
A dje je zlatna rezerva karanana bio? :lol:
JThomas

#118 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by JThomas »

bosna, pa fata, pa tek onda japan...
Fudo387

#119 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
Sarkazam ili? :roll:

Hiljade Bosanaca odlaze u Njemacku a stotine hiljada zele otici. Da nam Njemacka otvori vrata, ne bi niko ostao.

I ti si otisao. Nisi radi rahatluka u Bosni, mogucnosti koje se nude, siguran sam.

Dijasporska razmisljanja o stanju u BiH su fakat nepodnosljiva. I to ne vazi samo za tebe, vec 'nako u globalu, pocevsi od moje porodice. Bogtejebo, za mjesec dana u dijaspori desi se neki zaokret u glavi. :-) :-)
Pa jesam, otisao sam, jer sam lud, k’o i svi ostali koji su otisli.
Ko god je otisao nije normalan.
Bosna je zemlja sa najvise sloboda na dunjaluku, sam’ treba naci neki kapital i upumpat ga u nju, i raj na zemlji.
Kikibombona

#120 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:
Kikibombona wrote:
Sarkazam ili? :roll:

Hiljade Bosanaca odlaze u Njemacku a stotine hiljada zele otici. Da nam Njemacka otvori vrata, ne bi niko ostao.

I ti si otisao. Nisi radi rahatluka u Bosni, mogucnosti koje se nude, siguran sam.

Dijasporska razmisljanja o stanju u BiH su fakat nepodnosljiva. I to ne vazi samo za tebe, vec 'nako u globalu, pocevsi od moje porodice. Bogtejebo, za mjesec dana u dijaspori desi se neki zaokret u glavi. :-) :-)
Pa jesam, otisao sam, jer sam lud, k’o i svi ostali koji su otisli.
Ko god je otisao nije normalan.
Bosna je zemlja sa najvise sloboda na dunjaluku, sam’ treba naci neki kapital i upumpat ga u nju, i raj na zemlji.
Kontam :thumbup: :lol: :lol: :lol:
Fudo387

#121 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Fudo387 »

Ma nije, tu raja pocne sebe zamarati potpuno nebitnim stvarima, i jeobte, prodje mu zivot gledajuci dnevnik.
A more opcija, i plus liberalni zakoni.
:D
sheilak

#122 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by sheilak »

Fudo387 wrote:Prisjede nam tvoj japan,
A dje je zlatna rezerva karanana bio? :lol:
U zaostrogu
Zali se vladi japana ako vam je prisjeo (r)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#123 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Chmoljo »

Humljanin wrote:
sheilak wrote: Gdje nadje medjugorje da si rekao bilo koji drugi grad povjerovao bih
Za prodavnice nitko i ne tvrdi da su problem. Pogotovo veći lanci. Najviše problema sam ja doživio sa kaficima i restoranima.
Međugorje sam namjerno spomenuo jer znam kakve konotacije se vežu uz njega.
Da je bio "oaza nefiskalnih računa" jeste bio je. Ali se i to zadnjih godina mijenja. Pogotovo u većim hotelima i restoranima koji drže do sebe. Prijavljivanje radnika je druga stvar i to ne tvrdim da je u redu...
Ali svi ti problemi su rašireni diljem BiH i svugdje sam viđao te pojave, ali kruži bauk da samo hrvati ne plaćaju porez, što je čisti šupljak.
Ja nekoliko puta sjedao u restorane po Sarajevu i nemalo sam se iznenadio da je fiskalni račun i gore rijetka pojava i hvale vrijedna "gesta" (da se tako izrazim).

Ali problem je kad neki zatvaraju oči pred time i tješe se da je negdje drugdje još gore... A nije, nego je to sve vrlo blizu.

Ali fora je da meni administrator prosipa neke isfucane floskule a vjerojatno nikad nije ni bio u Medjugorju. A ja jesam u glavnom gradu.

Malo samokritičnosti nam ne bi falilo..
Jesi li ikad bio u Zepi?
SaraFina

#124 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sarajevo radi, Listica se gradi.
Zapadni Hercegovci su hrvatske Sandzaklije. Ono sto sam mogla primjetiti iz razgovora sa ljudima koji potjecu iz obje ove grupacije je identican mentalitet koji ih karakterizira.
Obje grupacije imaju izrazen tipicni planinsko-plemenski mentalitet i drze se svi zajedno i lokalno.
Sposobni su i imaju dara za biznis i po Njemackoj uglavnom uposljavaju svoje zemljake.

Recimo, u Zagrebu u ZETU (gradsko poduzece koja se bavi javnim gradskim prijevozom) nema domacih ljudi - purgera , vec su svi zaposlenici iz Zapadne Hercegovine (zapadno-hercegovacka zupanija) i oni se prepoznaju po tipicnom naglasku koji se toliko razlikuje od purgerskog.
U svim drzavnim firmama u Zagrebu rade uglavnom oni.

Glavna zakletva im je Mercedes.
Sta je Hercegovac ako nakon 2 mjeseca rada u Njemackoj u Zagreb ne doveze najnoviji Mercedes?
Pitajte ljudi u Zagrebu sto definira Hercegovca i svi ce reci: Mercedes. :D

Oni se svi drze zajedno, i pomazu jedni druge u tudjini. Sa purgerima to nije slucaj, on se mrze medjusobno.
Recimo , sto sam ja primjetila je da su strasno puno opsjednuti vjerom i crkvom, cure su im specifican slucaj za znanstveno istrazivanje.

Hercegovka se nikad ne bi udala za nekoga tko ne potjece iz Hercegovine i tko nije turbo-katolik.
To se nikad nije dogodilo, niti ce.
To im je karakterna crta, jer imaju specifican mentalitet koji ih definira i u mnogome se razlikuje od domicilnog, hrvatskog.

Takodjer , u velikom procentu se bave kriminalnim radnjama, i mnogo kaznenih dijela u Zagrebu i dijaspori pocine upravo oni.
Naravno, ne treba generalizirati jer nisu svi ljudi isti, ali se mogu povuci neke zajednicke crte sa kojima se oni mogu uporediti, jer se umnogome razlikuju od domacih Hrvata.
Stoga je i sasvim razumljivo sto u Hrvatskoj postoji animozitet i netrpeljivost k njima.

Pronasla sam ovaj podatak o kriminalu koji je pocinjen od strane Sandzaklija na stetu njemacke drzave , i nitko to ne zeli da osudi i da kaze da ljudi koji su to uradili treba da odgovaraju, cak se u mnogome to i opravdava.
Cemu potreba da se relativizira necija krivnja?

A nebitno tko je u pitanju, Bugojanac, Sarajlija, Sandzaklija ili Hercegovac. Svima nam je zajednicka crta - potjecemo sa Balkana i zivimo u istom sistemu.
Zasto ne zelite da mijenjate sistem u kojem zivite?

Ja sam zaključila iz ovog tvog upisa:
(A i predhodnih)
1.Nemaš šanse kod Sarajlija, (općenito Bošnjaka iz BiH)
2.Hercegovaca tj svih ovih Rvatića preko Ivan Sedla :D
3.Purgeri takodjer 0 bodova
4.Hrvati iz HR (općenito) 0 bodova.

Tako da ti je fakat sužen izbor "djelovanja" :D
Nekako vidi pa proširi manevarski prostor i biće ti lskše :D
Humljanin

#125 Re: Zasto u Bosni ne postoji ovako efikasan sistem?

Post by Humljanin »

Chmoljo wrote: Jesi li ikad bio u Zepi?
Na žalost ne. Ti?
Ne vidim kakve to veze ima sa dezinformacijama koje si pisao o hercegovini... :?
Post Reply