Ne ljutim se, nego ne volim što me se često diskvalificira na ovom forumu, i označava kao nekog "krstaša" i "UZP-ovca" samo zato jer imam svoje mišljenje koje se razilazi sa mišljenjem većine.kiligonzales wrote:
Nemoj se ljutiti sto ja to tako, ali pitanje je doista bilo glupo, kako su im muslimani sagradili dzamiju na gori gdje im je bio hram. Da te pitam koliki je hram bio, na kojem dijelu se gore nalazio, koji su ostaci toga hrama i tako dalje, samo bi bacio pretpostavke. Polozaj zajednice se ne ogleda u stanju jednog hrama, vec u stanju pomenute zajednice. Njihov polozaj je svakako bio bolji nego u srednjovjekovnoj Evropi. Primjer su ti spanski Jevreji koji su po padu islamske Spanije iz iste spas nasli u Sarajevu i tu sada imaju zajednicu staru 5 vijekova. Nisu ludi da odu tamo gdje ih je crkva proganjala zbog hereze.
Što se tiče teme. Nisam ni musliman, ni židov, pa nemam nikakve koristi ni skrivene namjere. Mene samo zanimaju povijesni odnosi koji su se nagomilali dole na Bliskom Istoku. Današnje stanje manje više svi znamo. Ali me zanima otkad ti animoziteti traju.
Neki upućeniji kažu da je to predodređeno jer i jedni i drugi imaju u svojim svetim knjigama zapisane teze protiv drugih.
A što se tiče hrama. Meni bode oči to što se priča da je prije bilo sve OK i da su živjeli slobodno uz uvažavanje jednih i drugih. Ako je to tako, pa zašto onda sagraditi svoju bogomolju na najsvetije mjesto svojega susjeda?
Meni to izgleda kao veliki kamen spoticanja dole...
Neznam, to je neko moje viđenje...
Pozz