Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Locked
svjezi_ustipak

#101 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by svjezi_ustipak »

HAVANA wrote:Kljucaj ovo hoce mi zlo.

+1
SaraFina

#102 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

BezDlakeNaTastaturi wrote:
SaraFina wrote:
Ne bi otpisala, ali graditi nacionalni koncept oko nečeg što ni ustav ne priznaje, a priznaje 2% ljudi je takodjer utopia. Realnost je da su Bošnjaci sa svojom brojnošću preko 50% temelj opstanka BiH.
Sve drugo u budućnosti kao i povećanje broja Bosanaca i Bošnjaka (a smanjenje broja Srba i Hrvata, odnosno onih koju BiH ne vide kao svoju državu u sadašnjim granicama, nego susjedne ) pozdravljam.
I to Sam već rekla.
Ako je Bosanstvo toliko beznačajno i nema nikakve šanse da zaživi, što svako malo Dodik ponavlja da on nije nikakav bosanski Srbin. Čemu tolika defanziva od nečega što ne predstavlja prijetnju po njegov fašistički koncept. Malo razmisli Sabaheta. Lijepo je biti Bošnjak, ja sam Bošnjak, ali treba malo i ohanuti, ne samo se ukopati, žmiriti i ponavljati da je ovo sve ružan san. Lijepo bi bilo imati jednonacionalnu državu, ali Srba je 30%, milion ljudi, i ne mogu se oni rukom otkloniti (da iskoristim Baketovu izjavu), nego oni su tu da ostanu još stotine godine, kakve god da im kvalifikacije zalijepiš (genocidni, fašisoidni, antidržavni, trojanski konji), oni su činjenica. Sa njima se mora razgovarati i pregovarati, ako nam je stalo do opstanka Bosne. Bosna će još dugo vremena biti dvonacionalna država (Hrvate sam otpisao, nema šanse da se ikada demografski oporave jer njihov broj je pao ispod onog kojeg su imali 1912 godine). Jako nam je bitno do suradnje sa Srbima, i upravo to bosanstvo može poslužiti kao neka zajednička osnova.
Čuj što Dodik ponavlja? Pa da negira državu i drži se velikosrpske mantre svi Srbi pod kapom nebeskom u jednoj državi. Floskuletine. Ni Dodiku kao ratnom a pogotovo poratnom profiteru ne odgovara da RS bude dio Srbije. Ali valja "narod nahraniti maglom". Zato ponavlja.
Suradnja sa Srbima?
Ne mislim da je moguća, niti da Srba ima više od 800 k.
Srbiju u EU da prime? - brojka se polovi. Samo da EU opstane još desetak godina, i da Srbija "ugazi".
bosan

#103 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by bosan »

Ma kakva podjela . Rjesenje je sasvim jednostavno : samo Boga molit da i Srbiju sto prije prime u EU , sve ce to zgulit za godinu . Ostace im samo portir u B.Luci :D :D
Hrvati ce definitivno nestati iz BiH i to Tudjmanovom krivicom , ljudi jednostavno odose za boljim zivotom , boli kita nekog za patriotizmom . Zato daje Covicu da zapisa svoju teritoriju . Sami su sebi zacerali a nama svakako i jos uvijek pokusavaju .
Tiha patnja i onda ce ostati bas Bosanci i Hercegovci koji vole svoju zemlju . Naravno zgulice i Bosnja masa .
dezurni_ucenik

#104 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by dezurni_ucenik »

SaraFina wrote:
Dozer wrote:Ne postoji drzava bez nacije, kao ni nacija bez drzave.

Postoje samo subjektivni nazivi kojima se neke etnije nazivaju nacijama, kao st oje to slucaj kod nas ovdje, ali to nisu nacije, nego upravo etnije/narodi koje bi htjele da budu nacije. Zato se njihovo nastojanje i naziva - etno-nacionalizam.

Nacionalizam se odnosi na velicanje drzavne nacije. I uopste ne mora ni pisati negdje da ta nacija postoji. Ona se podrazumijeva cim postoji drzava.

Kurdi, recimo, nisu nacija jer nemaju svoju drzavu.

Daj mi odgovor na jednostavno pitanje - koju naciju predstavljaju nasi ljudi u UN-u, pri cemu znamo da clanice mogu biti samo drzave? Hvala.

Ja ti predlažem da svoje vizije nacije i države, obrazložiš na nekom "virtualnom općilištu" oliti forumu i to desničarskom susjedima i komšijama. Pa da vidiš podršku na "terenu". A onda odi i na ljevičarske, pa nam javi koliko si pristalica pokupio. U promilama vjerovatno zbir će tvojih istomišljenika biti.
Nama ne moraš, sasvim nam je jasno. Kao i ovo tvoje negiranje da su Bošnjaci = Bosanci.
Jer ako smo svi za cjelovitu i nedjeljivu BiH kakav tu znak pitanja ti vidiš?
Riješite se tih utopijski budalaštinja i skontajte da bosanstvo i ujedinjenje u neku jedinstvenu nacije tri različite konfesije je propao projekat.
Garancija opstojnosti BiH su Bošnjaci sa preko 50% udjela u ukupnom stanovništvu BiH. Treba težiti cifri 60-65% sa Bosancima, koliko god ih bilo ( 5 - 10%) uz smanjenje procenata Srba odnosno Hrvata.

copavi zagorac prvi reko da je bosna "i muslimanska i hrvatska i srpska". uzalud trud sviraci. do tada, prvo skoknut do banja luke pa onda do mostara i promovisati ideje o bosanskoj naciji.
BezDlakeNaTastaturi

#105 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by BezDlakeNaTastaturi »

dezurni_ucenik wrote: copavi zagorac prvi reko da je bosna "i muslimanska i hrvatska i srpska". uzalud trud sviraci. do tada, prvo skoknut do banja luke pa onda do mostara i promovisati ideje o bosanskoj naciji.
A da neće 200 tisuća ustaša određivati sudbinu dva i po miliona ljudi. Hajde bogati, prestanite više računati hrvate kao neizbježni faktor koji se nešto pita. Nekoliko puta je dokazano da se bez njih može, a na Srbima i Bošnjacima je da se dogovore oko najbitnijih pitanja.
LBVIEW

#106 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by LBVIEW »

Dozer wrote:Dosli tobe..

Misilm...tragikomedija... Ali zaista...
Ljudi koji do 1992., a preciznije je reci do 1993. i Sabora nisu ni znali za pojam "Bosnjak", danas se, 25 godina kasnije, busaju tim imenom. A, i to ime ovdje donesose - osvajaci, tj. okupatori, tj. Osmanlije.

Zaista zalosno.
A da se bude jos gore, cak se i masa tih istih Bosnjaka danas batrga i otima kada im se kaze da su nacionalni Bosanci. Sta reci...
I onda meni, koji se izjasnjavam samo kao Bosanac, neko kaze da ja imam krizu identiteta... :roll:
Cekaj, a dje ono "Alija ih izmislio u Holiday-u"? Ili, "prodali veru za veceru" ? Kad vec propagiras tipicno srpsko vidjenje Bosnjaka, budi Srbin do kraja, a ne ona stvar.
Sta tek reci za 2 posto? A s ovom srbofilnom antipropagandom spast cete na Stukana i debelog Brkana, samo lakopo. :wink:
BezDlakeNaTastaturi

#107 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Upravo je preko popisa ubačena lažna dilema, da možeš biti Bošnjak, a ne možeš biti Bosanac. I bolesno je čitati uvijek iste rasprave. Bosanstvo postoji i postojat će, i žalosno je gledati kako se Bosanci nebošnjaci svađaju sa Bošnjacima i međusobno se množe sa nulom, a upravo ih bosanski identitet spaja.
General War

#108 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

BezDlakeNaTastaturi wrote:
dezurni_ucenik wrote: copavi zagorac prvi reko da je bosna "i muslimanska i hrvatska i srpska". uzalud trud sviraci. do tada, prvo skoknut do banja luke pa onda do mostara i promovisati ideje o bosanskoj naciji.
A da neće 200 tisuća ustaša određivati sudbinu dva i po miliona ljudi. Hajde bogati, prestanite više računati hrvate kao neizbježni faktor koji se nešto pita. Nekoliko puta je dokazano da se bez njih može, a na Srbima i Bošnjacima je da se dogovore oko najbitnijih pitanja.
De malo ohladi sa tim ustasama, bosni trebaju pametni i sa vizijom a ne srbi, bosnjaci ili hrvati sto je imaginarna odrednica...zivot prodje u prepucavanjima a pare ljudi digose na najblesavijim stosovima.
General War

#109 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

BezDlakeNaTastaturi wrote:Upravo je preko popisa ubačena lažna dilema, da možeš biti Bošnjak, a ne možeš biti Bosanac. I bolesno je čitati uvijek iste rasprave. Bosanstvo postoji i postojat će, i žalosno je gledati kako se Bosanci nebošnjaci svađaju sa Bošnjacima i međusobno se množe sa nulom, a upravo ih bosanski identitet spaja.
Kakve veze ja kao Bosanac nebosnjak imam sa nekim bosnjakom iz gusinja ili tutina?
BezDlakeNaTastaturi

#110 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

General War wrote: Kakve veze ja kao Bosanac nebosnjak imam sa nekim bosnjakom iz gusinja ili tutina?
Implicitno se odnosilo na Bošnjaka (Bosanca). Nisam bio do kraja precizan, primjedba stoji, ali dajte ljudi nemojte cjepidlačiti.
Dozer

#111 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

SaraFina wrote: Bosanac Hrvati većinom i nešto Srba koristi "Kao regionalnu odrednicu". Jesi svjestan toga? No u promilama je vide kao nacionalnu. Ti se izjasni kako želiš. Jedina priznata ustavnopravna kategoria je Bošnjak. Priznata. To što si odlučio biti u 2 % ostalih, ne čini te ni pametnijim, ni kosmopolitom a ni uzvišenijim bez krize identiteta. Nego naprotiv!
Kužiš? Otkinuo si komadić od one težnje ka 65% svom narodu.
"Regionalna odrednica" je ime svake drzave na planeti, za tvoju info. Drzava = odredjena teritorija, ili region na planeti :D
To je sto se tice toga "regionalna odrednica".
Za neupucene, ovaj komad zemlje se vec 1000 godina zove Bosna ("Hercegovina" je dodato nedavno, a znamo zasto i kako ;) ).
U skladu s tim, i Srbija, i Hrvatska, i Italija, i SPanija, i Tanzanija, i Japan, itd.itd.itd. - sve su to regionalne odrednice koje su nekada oznacavale kojem narodu pripada taj komad zemlje, a danas oznacavaju kojoj naciji pripada taj komad zemlje.

Bosnjak, kao i Srbin i Hrvat, su jedine ustavnopravne kategorije u - etnickom smisli, tj narodnom. Ne nacionalnom. Procitaj preambulu Ustava BiH ;)
I ja svom narodu nisam otkunio nista, a jos manje nekakve teznje. Prvo, jer to bas i nije moj narod, nista vise od bilo koga drugog u BIH, a drugo - zaboli me ne ka stvar za te ENV teznje. One su nas i dovele ovdje gdje jesmo danas.
Tara the River

#112 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Tara the River »

Utokkha wrote:Ovo pisem u vrlo depresivnom stanju, ne zbog trijumfalnog pohoda Hrvatske, nego poraza moje domovine Bosne i Hercegovine. Vrlo mi je vazno u uvodu da znate da sam u ratu bio u BiH, a da ne bih izazvao neki favorizam u vrlo bogohulnoj temi na bilo kojem cosku svijeta, samo cu generalizirati da sebe smatram zrtvom rata: prosao sam vrlo tmurno ratno i poratno iskustvo, prvi clanovi porodice su stradavali. Sebe smatram Bosancem, ali poticem iz korpusa kojeg zovu Bosnjaci i vrlo sam zabrinut za njihovu sudbinu.

Nakon uspjeha Hrvatske i znacajnog nastupa Srbije, 23 godine nakon rata, svjedoci smo velikih proslava u dijelovima drzave u kojima predominantno zive ovi etnosi.
Projekat BiH kao mini Jugoslavije je iznevjerio i guse ga kontinuirane blokade na svim nivoima vlasti, narocito od Dodikovog SNSD (opozicionarski SDS nista nije bolji po tom pitanju), te HDZ (premda i HNS zauzima HDZ stav, tako da ovo vrijedi i za HDZ90 kao najblizu drugu opciju Hrvata u BiH). Pod paskom medjunarodne zajednice, potiho su blokade dolazile iz Zagreba i Beograda. Danas su one mnogo otvorenije i stanuju uglavnom u Banja Luci i Mostaru.
Zabijati glavu u pijesak, vise nema smisla - nikoga ne mozete ubijediti u ovoj drzavi da su Bosanci ili Hercegovci, posebno ne Srbe i Hrvate. Tesko je i Bosnjake ubijediti da su Bosanci, posebno dobrostojece kojima odgovara cjelokupna situacija podijeljene drzave, monopolistickih javnih preduzeca.

Iskoristio sam priliku i napraviti malo istrazivanje. Bola me u oci teza o finalisti WC18, zemlji sa 4 miliona stanovnika. Medjutim, niko ne uzima u obzir znacajan broj Hrvata u dijaspori, pa se brojka Hrvata penje i do 9 miliona. S druge strane, brojka Bosnjaka maksimalno iznosi 3 miliona, vrlo je podijeljena i minimalno ponosna pripadnoscu naciji.

Stanje psihe u naroda je grozno. Mnogim problemima u drzavi ne treba nalijepiti etiketu Dodika. Zanemarimo za pocetak lose ekonomsko stanje, ja bih na prvo mjesto istakao ogromnu kolicinu nepravde u bh. drustvu. Dok pisem uvod u ovu temu, sud je presudio oslobadjajuce presude u slucaju Memic, predmetu koji u posljednje vrijeme javno demonstrira i kanalise nase sumnje o zasticenosti odredjenih grupa ljudi u nasem drustvu. Kada smo zavrsili s pricom o nepravdi, mozemo se dotaci pitanja nepotizma i korupcije, brzorastucem urusavanju etike, morala, infrastrukture. Mozemo pricati o sve gorem zdravstvu i nekonkurentnom skolstvu, ekonomiji na nivou granapa.
Mi nemamo zajednicku odrednicu po pitaju desavanja iz proslosti. Ne govorim o uskladjivanju price izmedju Srba, Hrvata, nego unutar jednog naroda. Uspjeh Hrvatske je ilustrativan: za Bihacki okrug, oni su heroji. Tuzla, Sarajevo i Istocna Bosna je indiferentna prema uspjehu Hrvata, da kazem da blago naginje u podrsci prema njima. Munira izjavljuje da ne zna nista o Ahmicima kao i mnogi Srebrenicani koji traze da, osim nas koji dijelimo njihovu tugu, treba i svijet stati zbog velicine zlocina i tuge zbog genocida. Centralna Bosna i Mostar s gorcinom posmatraju desavanja oko njih. Bosnjaci zapravo ne znaju da li su imali slavne periode proslosti osim posljednjeg rata (za i protiv Huseina-kapetana), ne znaju za osjecaj da citava nacija djeluje i dise kao jedno bice, ne zaostaju za unistavanjem Bosne i Hercegovine, jednako kao i drugi korpusi.
Osvrnimo se malo i na temi o buducnosti, o brodu koji nema kapetana, koji ne zna kuda plovi i kojim je uvijek upravljao neiskusan i impotentan kapetan.

Konkretno, da li je vrijeme priznati poraz politike porodice Izetbegovic i njihovih trabanta, poraz socijaldemokratije? Da li smo mogli pametnije igrati u proslosti, sacekati mudro kao Crno Gorci i bez ispaljenog metka dobiti zemlju? S druge strane, siguran sam da smo imali jako mnogo srece u znacajno oslabljenoj Rusiji u periodu 91-98. Da se danas vodio rat u BiH, imali bi sirijski scenarij.

Prepustio bih vama dalju razradu razloga i uzroka, afirmacija i demnatija. Zelio bih podijeliti s vama viziju buducnosti u trenutnim okolnostima:

1. Bosna i Hercegovina ostaje u zapecku Evrope. Njeno stanovnistvo ce se prepoloviti, pri cemu ce strukturno broj Hrvata i Srba dostici odredjenu minimalnu tacku, koja ce ih ostaviti znacajnim faktorom u drzavi.
2. Broj Bosnjaka ce najbrze opadati, sto zbog znacajne emigracije i brzorastuceg opadanja nataliteta
3. Posmatrano kroz prizmu desavanja u muslimanskoj Spaniji i refleksije desavanja na prostore Balkana, u nekom od narednih ratova BiH ce se braniti na granicama Sarajeva, jer u drugim mjestima vise nece biti muslimana.

Kako bi se ovo sprijecilo, potrebno je stratesko djelovanje na nivou drzave koje je onemoguceno od ljudi koji ovu zemlju ne vole i ratovali su protiv nje.
Izlaz iz svega vidim u podijeli zemlje i nazivanju tog ostatka Bosnom i Hercegovinom. Smatram da se tako moze pruziti prilika Bosnjacima da opstanu, na nacin da se drasticno promijene neke stvari u svijesti ljudi.

Ne mislim da postoji podrucje ljudskog djelovanja gdje ne bismo mogli konkurisati Hrvatskoj. Da li cemo, mnoge stvari zavise od nas.

Znam da je ovo potpuno pogresno mjesto za ovakve teme i rasprave u kojima ce pola ljudi sve shvatiti kao zaebanciju, a drugo pola hladno i tvrdoglavo ostaviti povez na ocima tvrdeci da je sve OK. I svjestan sam da je ovo pola auto gola organizovanim nastojanjima odredjenih centara moci da ljude koji vole ovu domovinu ponize psihicki: Klix komentari na vijestima prepuni su raznih likova, koji se sire poput korova, a truju i ponizavaju ljude koji vole BiH, oduzimajuci im i ono malo radosti. Mislim da oni nisu tu slucajno.

Dajte mi razloga da vjerujem da nas ceka bolje sutra. Trebam uskoro sina dobiti...

Prvi paragraf je potpuna laz (pogotovo jer je napisan na takav nacin da zvuci sto ubjedljivije sto je jako sumnjivo). Niko ko je istinski branio ovu zemlju, prolio krv, izgubio clanove porodice, ne bi mogao ni pomisliti, a pogotovo ne otvoriti ovakvu temu, gdje se predlaze da se sva ta borba tek tako baci u vodu. Sa koje li si samo strane da mi je da znam, srpske ili hrvatske, no dobro nevazno, isto je. Koji je tacno tvoj cilj i svrha otvaranja ovakve teme, da nije mozda desenzitivirati pro-bosanske snage na frazu `podjela Bosne`?
"Izlaz iz svega vidim u podijeli zemlje i nazivanju tog ostatka Bosnom i Hercegovinom. Smatram da se tako moze pruziti prilika Bosnjacima da opstanu, na nacin da se drasticno promijene neke stvari u svijesti ljudi." Haha samo ti sanjaj, ono se brine o Bosnjacima, jako simpaticno, (btw Karadzic bi ti pozavidio).
Slusaj sada sta cu da ti kazem: Idi jado dijeli svoje dvoriste i svoju zemlju, Bosnu pusti na miru.
Last edited by Tara the River on 16/07/2018 21:05, edited 3 times in total.
SaraFina

#113 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote: Bosanac Hrvati većinom i nešto Srba koristi "Kao regionalnu odrednicu". Jesi svjestan toga? No u promilama je vide kao nacionalnu. Ti se izjasni kako želiš. Jedina priznata ustavnopravna kategoria je Bošnjak. Priznata. To što si odlučio biti u 2 % ostalih, ne čini te ni pametnijim, ni kosmopolitom a ni uzvišenijim bez krize identiteta. Nego naprotiv!
Kužiš? Otkinuo si komadić od one težnje ka 65% svom narodu.
"Regionalna odrednica" je ime svake drzave na planeti, za tvoju info. Drzava = odredjena teritorija, ili region na planeti :D
Za neupucene, ovaj komad zemlje se vec 1000 godina zove Bosna ("Hercegovina" je dodato nedavno, a znamo zasto i kako ;) ).
U skladu s tim, i Srbija, i Hrvatska, i Italija, i SPanija, i Tanzanija, i Japan, itd.itd.itd. - sve su to regionalne odrednice koje su nekada oznacavale kojem narodu pripada taj komad zemlje, a danas oznacavaju kojoj naciji pripada taj komad zemlje.

Bosnjak, kao i Srbin i Hrvat, su jedine ustavnopravne kategorije u - etnickom smisli, tj narodnom. Ne nacionalnom. Procitaj preambulu Ustava BiH ;)
I ja svom narodu nisam otkunio nista, a jos manje nekakve teznje. Prvo, jer to bas i nije moj narod, nista vise od bilo koga drugog u BIH, a drugo - zaboli me ne ka stvar za te ENV teznje. One su nas i dovele ovdje gdje jesmo danas.

Trebao si ove "natuknice" iznijeti prije popisa i objasniti "neupućenim", koji su ga sastavljali. Takodjer im protumačiti i ustav, kako ga ti osobno vidiš. Ovako se bojim, da ti uzaludan trud misionariti, pogotovo na ovom forumu.
SaraFina

#114 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Tara the River wrote:
Utokkha wrote:Ovo pisem u vrlo depresivnom stanju, ne zbog trijumfalnog pohoda Hrvatske, nego poraza moje domovine Bosne i Hercegovine. Vrlo mi je vazno u uvodu da znate da sam u ratu bio u BiH, a da ne bih izazvao neki favorizam u vrlo bogohulnoj temi na bilo kojem cosku svijeta, samo cu generalizirati da sebe smatram zrtvom rata: prosao sam vrlo tmurno ratno i poratno iskustvo, prvi clanovi porodice su stradavali. Sebe smatram Bosancem, ali poticem iz korpusa kojeg zovu Bosnjaci i vrlo sam zabrinut za njihovu sudbinu.

Nakon uspjeha Hrvatske i znacajnog nastupa Srbije, 23 godine nakon rata, svjedoci smo velikih proslava u dijelovima drzave u kojima predominantno zive ovi etnosi.
Projekat BiH kao mini Jugoslavije je iznevjerio i guse ga kontinuirane blokade na svim nivoima vlasti, narocito od Dodikovog SNSD (opozicionarski SDS nista nije bolji po tom pitanju), te HDZ (premda i HNS zauzima HDZ stav, tako da ovo vrijedi i za HDZ90 kao najblizu drugu opciju Hrvata u BiH). Pod paskom medjunarodne zajednice, potiho su blokade dolazile iz Zagreba i Beograda. Danas su one mnogo otvorenije i stanuju uglavnom u Banja Luci i Mostaru.
Zabijati glavu u pijesak, vise nema smisla - nikoga ne mozete ubijediti u ovoj drzavi da su Bosanci ili Hercegovci, posebno ne Srbe i Hrvate. Tesko je i Bosnjake ubijediti da su Bosanci, posebno dobrostojece kojima odgovara cjelokupna situacija podijeljene drzave, monopolistickih javnih preduzeca.

Iskoristio sam priliku i napraviti malo istrazivanje. Bola me u oci teza o finalisti WC18, zemlji sa 4 miliona stanovnika. Medjutim, niko ne uzima u obzir znacajan broj Hrvata u dijaspori, pa se brojka Hrvata penje i do 9 miliona. S druge strane, brojka Bosnjaka maksimalno iznosi 3 miliona, vrlo je podijeljena i minimalno ponosna pripadnoscu naciji.

Stanje psihe u naroda je grozno. Mnogim problemima u drzavi ne treba nalijepiti etiketu Dodika. Zanemarimo za pocetak lose ekonomsko stanje, ja bih na prvo mjesto istakao ogromnu kolicinu nepravde u bh. drustvu. Dok pisem uvod u ovu temu, sud je presudio oslobadjajuce presude u slucaju Memic, predmetu koji u posljednje vrijeme javno demonstrira i kanalise nase sumnje o zasticenosti odredjenih grupa ljudi u nasem drustvu. Kada smo zavrsili s pricom o nepravdi, mozemo se dotaci pitanja nepotizma i korupcije, brzorastucem urusavanju etike, morala, infrastrukture. Mozemo pricati o sve gorem zdravstvu i nekonkurentnom skolstvu, ekonomiji na nivou granapa.
Mi nemamo zajednicku odrednicu po pitaju desavanja iz proslosti. Ne govorim o uskladjivanju price izmedju Srba, Hrvata, nego unutar jednog naroda. Uspjeh Hrvatske je ilustrativan: za Bihacki okrug, oni su heroji. Tuzla, Sarajevo i Istocna Bosna je indiferentna prema uspjehu Hrvata, da kazem da blago naginje u podrsci prema njima. Munira izjavljuje da ne zna nista o Ahmicima kao i mnogi Srebrenicani koji traze da, osim nas koji dijelimo njihovu tugu, treba i svijet stati zbog velicine zlocina i tuge zbog genocida. Centralna Bosna i Mostar s gorcinom posmatraju desavanja oko njih. Bosnjaci zapravo ne znaju da li su imali slavne periode proslosti osim posljednjeg rata (za i protiv Huseina-kapetana), ne znaju za osjecaj da citava nacija djeluje i dise kao jedno bice, ne zaostaju za unistavanjem Bosne i Hercegovine, jednako kao i drugi korpusi.
Osvrnimo se malo i na temi o buducnosti, o brodu koji nema kapetana, koji ne zna kuda plovi i kojim je uvijek upravljao neiskusan i impotentan kapetan.

Konkretno, da li je vrijeme priznati poraz politike porodice Izetbegovic i njihovih trabanta, poraz socijaldemokratije? Da li smo mogli pametnije igrati u proslosti, sacekati mudro kao Crno Gorci i bez ispaljenog metka dobiti zemlju? S druge strane, siguran sam da smo imali jako mnogo srece u znacajno oslabljenoj Rusiji u periodu 91-98. Da se danas vodio rat u BiH, imali bi sirijski scenarij.

Prepustio bih vama dalju razradu razloga i uzroka, afirmacija i demnatija. Zelio bih podijeliti s vama viziju buducnosti u trenutnim okolnostima:

1. Bosna i Hercegovina ostaje u zapecku Evrope. Njeno stanovnistvo ce se prepoloviti, pri cemu ce strukturno broj Hrvata i Srba dostici odredjenu minimalnu tacku, koja ce ih ostaviti znacajnim faktorom u drzavi.
2. Broj Bosnjaka ce najbrze opadati, sto zbog znacajne emigracije i brzorastuceg opadanja nataliteta
3. Posmatrano kroz prizmu desavanja u muslimanskoj Spaniji i refleksije desavanja na prostore Balkana, u nekom od narednih ratova BiH ce se braniti na granicama Sarajeva, jer u drugim mjestima vise nece biti muslimana.

Kako bi se ovo sprijecilo, potrebno je stratesko djelovanje na nivou drzave koje je onemoguceno od ljudi koji ovu zemlju ne vole i ratovali su protiv nje.
Izlaz iz svega vidim u podijeli zemlje i nazivanju tog ostatka Bosnom i Hercegovinom. Smatram da se tako moze pruziti prilika Bosnjacima da opstanu, na nacin da se drasticno promijene neke stvari u svijesti ljudi.

Ne mislim da postoji podrucje ljudskog djelovanja gdje ne bismo mogli konkurisati Hrvatskoj. Da li cemo, mnoge stvari zavise od nas.

Znam da je ovo potpuno pogresno mjesto za ovakve teme i rasprave u kojima ce pola ljudi sve shvatiti kao zaebanciju, a drugo pola hladno i tvrdoglavo ostaviti povez na ocima tvrdeci da je sve OK. I svjestan sam da je ovo pola auto gola organizovanim nastojanjima odredjenih centara moci da ljude koji vole ovu domovinu ponize psihicki: Klix komentari na vijestima prepuni su raznih likova, koji se sire poput korova, a truju i ponizavaju ljude koji vole BiH, oduzimajuci im i ono malo radosti. Mislim da oni nisu tu slucajno.

Dajte mi razloga da vjerujem da nas ceka bolje sutra. Trebam uskoro sina dobiti...

Prvi paragraf je potpuna laz (pogotovo jer je napisan na takav nacin da zvuci sto ubjedljivije sto je jako sumnjivo). Niko ko je istinski branio ovu zemlju, prolio krv, izgubio clanove porodice, ne bi mogao ni pomisliti, a pogotovo ne otvoriti ovakvu temu, gdje se predlaze da se sva ta borba tek tako baci u vodu. Sa koje li si samo strane da mi je da znam, srpske ili hrvatske, no dobro nevazno, isto je. Koji je tacno tvoj cilj i svrha otvaranja ovakve teme, da nije mozda desenzitivirati pro-bosanske snage na frazu `podjela Bosne`?
Slusaj sada sta cu da ti kazem: Idi jado dijeli svoje dvoriste i svoju zemlju, Bosnu pusti na miru.

U pravu si. Trolla lik na kub. Ali hajde da malo "zakačimo se" ;)
BezDlakeNaTastaturi

#115 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Pa svima je jasno da se radi o pripadniku manjinskog naroda koji projicira depru zbog izgubljene tekme, ali to ne znači da ne treba iskoristiti šansu i raspraviti neke stvari i ispeglati stavove.
General War

#116 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

SaraFina wrote:
Dozer wrote: "Regionalna odrednica" je ime svake drzave na planeti, za tvoju info. Drzava = odredjena teritorija, ili region na planeti :D

Trebao si ove "natuknice" iznijeti prije popisa i objasniti "neupućenim", koji su ga sastavljali. Takodjer im protumačiti i ustav, kako ga ti osobno vidiš. Ovako se bojim, da ti uzaludan trud misionariti, pogotovo na ovom forumu.
Jah, bas su bili "neupuceni" sastavljaci popisnih pitanja. :lol:
General War

#117 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

BezDlakeNaTastaturi wrote:Pa svima je jasno da se radi o pripadniku manjinskog naroda koji projicira depru zbog izgubljene tekme, ali to ne znači da ne treba iskoristiti šansu i raspraviti neke stvari i ispeglati stavove.
Ma hiljadu puta prezvakane teme. I naravno da je tema trollovska, tip se kurci tudjim perjem
Last edited by General War on 16/07/2018 20:35, edited 1 time in total.
Dozer

#118 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

LBVIEW wrote:Cekaj, a dje ono "Alija ih izmislio u Holiday-u"? Ili, "prodali veru za veceru" ? Kad vec propagiras tipicno srpsko vidjenje Bosnjaka, budi Srbin do kraja, a ne ona stvar.
Sta tek reci za 2 posto? A s ovom srbofilnom antipropagandom spast cete na Stukana i debelog Brkana, samo lakopo. :wink:
Klocijada na nivou, nema sta... :D
1. Nije ih Alija izmislio, nego Osmanlije importovali taj naziv dotadasnjim Bosnjanima. Tunjo je predlozio da se dotadasnjim Muslimanima vrati "istorijsko" ime Bosnjaci. To "istorijsko" ime datira od 1460., a Osmanlije su ovdje polako dolazile od 1370., da bi se trajnije nastanili nakon 1463. i konacnog vojnog pada Bosne.Alija se prvo opirao, a onda prihvatio jer je shvatio da ce tako dobiti etnicki pandan BH Srbima i BH Hrvatima.
2. Jebe se meni za srpsko vidjenje bilo cega. Ovo sto pisem su istorijske cinjenice.
3. Nisam Srbin. Ni bio, ni sada, niti cu ikada biti.
Ludzak

#119 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Ludzak »

Tito nas je yebao, i tako da moramo nastaviti trpiti produkt njegovog yebanja.
SaraFina

#120 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Ironija djenerale :D
General War

#121 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

Ok, zato nam je ovako a ne ko tebi u "rasejanju" :mrgreen:
uglavnomja

#122 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by uglavnomja »

Dozer wrote:
LBVIEW wrote:Cekaj, a dje ono "Alija ih izmislio u Holiday-u"? Ili, "prodali veru za veceru" ? Kad vec propagiras tipicno srpsko vidjenje Bosnjaka, budi Srbin do kraja, a ne ona stvar.
Klocijada na nivou, nema sta... :D
1. Nije ih Alija izmislio, nego Osmanlije importovali taj naziv dotadasnjim Bosnjanima. Tunjo je predlozio da se dotadasnjim Muslimanima vrati "istorijsko" ime Bosnjaci. To "istorijsko" ime datira od 1460., a Osmanlije su ovdje polako dolazile od 1370., da bi se trajnije nastanili nakon 1463. i konacnog vojnog pada Bosne.Alija se prvo opirao, a onda prihvatio jer je shvatio da ce tako dobiti etnicki pandan BH Srbima i BH Hrvatima.
2. Jebe se meni za srpsko vidjenje bilo cega. Ovo sto pisem su istorijske cinjenice.
3. Nisam Srbin. Ni bio, ni sada, niti cu ikada biti.

bosnjaci su bili stanovnici bosne, ne muslimani, bosnjak je i dan danas hrvatsko-katolicko prezime

cak je i jedan muslimanski junosa na nekoj temi stavio istorijski tekst kao "dokaz" postojanja muslimanskog bosnjastva iz tog perioda, a u tekstu pise, parafraziram: turski vojnici su opkolili kuce Bosnjaka i u kuci Nike (Nikole) Bosnjaka su blabla ...

a naziv od prije, prije turaka, je bio bosnjani
Last edited by uglavnomja on 16/07/2018 20:45, edited 2 times in total.
Dozer

#123 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

SaraFina wrote: Trebao si ove "natuknice" iznijeti prije popisa i objasniti "neupućenim", koji su ga sastavljali. Takodjer im protumačiti i ustav, kako ga ti osobno vidiš. Ovako se bojim, da ti uzaludan trud misionariti, pogotovo na ovom forumu.
Za tvoju info, a sto lako mozes i provjeriti u mojim postovima, ja sam sve ovo isto govorio i 2011. i 2012., i upozoravao ljude na podvalu poistovjecivanja etnickog i nacionalnog u popisnom pitanju br. 24, sto je bilo protivustavno, a i sporno Eurostatu.
Dodik i Covic (SNSD, SDS, HDZs, HNS, PDP) su insistirali da to pitanje bude tako formulisano (Etnicka/Nacionalna pripadnost), a Bakir i SDA su to presutno aminovali jer je i njima odgovaralo.
Slobodno provjeri, mozda ti stosta bude jasnije.

Ustav se nema sta tumaciti u dijelu o kojem pricamo, sreco moja. Jasno i nedvosmisleno tamo pise - konstitutivni narodi, ne konstitutivne nacije.
I, ja nista ne misionarim, pogotovo ne nekome ko je u dijaspori, a ovdje njake k'o foka braneci "svoj narod". Mislim...ono...odron...

Dodji ovamo i poboljsaj BH ekonomiju, obrazovni sistem, zdravstveni sistem, zaposli 10-20 ljudi i daj im platu 1.500, i prijavi ih na tu platu, pa da pricamo o tome kako ti doprinosis svom narodu i svojoj drzavi.
Ovako, prosipas gomilu prdimahovine, klasicna dijasporska suplja prica prez pokrica. I ti, i svi ostali koji se iz uredjenih svjetskih sistema polomiste da nama ovdje "objasnite" sta je dobro za nas i kako i sta treba da bude...
--

I, da li ce mi iko od vas velikih-ovo-i-ono, konacno odgovoriti na ono jednostavno pitanje - koju naciju predstavljaju nasi ljudi u UN-u, a gdje su clanice samo drzave?
Nije valjda pitanje toliko tesko... :D
Last edited by Dozer on 16/07/2018 20:54, edited 1 time in total.
SaraFina

#124 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote: Trebao si ove "natuknice" iznijeti prije popisa i objasniti "neupućenim", koji su ga sastavljali. Takodjer im protumačiti i ustav, kako ga ti osobno vidiš. Ovako se bojim, da ti uzaludan trud misionariti, pogotovo na ovom forumu.
Za tvoju info, a sto lako mozes i provjeriti u mojim postovima, ja sam sve ovo isto govorio i 2011. i 2012., i upozoravao ljude na podvalu poistovjecivanja etnickog i nacionalnog u popisnom pitanju br. 24, sto je bilo protivustavno, a i sporno Eurostatu.
Dodik i Cpvic su insistirali da to pitanje bude tako formulisano (Etnicka/Nacionalna pripadnost), a Bakir i SDA su to presutno aminovali jer je i njima odgovaralo.
Slobodno provjeri, mozda ti stosta bude jasnije.

Ustav se nema sta tumaciti u dijelu o kojem pricamo, sreco moja. Jasno i nedvosmisleno tamo pise - konstitutivni narodi, ne konstitutivne nacije.
I, ja nista ne misionarim, pogotovo ne nekome ko je u dijaspori, a ovdje njake k'o foka braneci "svoj narod". Mislim...ono...odron...

Dodji ovamo i poboljsaj BH ekonomiju, obrazovni sistem, zdravstveni sistem, zaposli 10-20 ljudi i daj im platu 1.500, i prijavi ih na tu platu, pa da pricamo o tome kako ti doprinosis svom narodu i svojoj drzavi.
Ovako, prosipas gomilu prdimahovine, klasicna dijasporska suplja prica prez pokrica. I ti, i svi ostali koji se iz uredjenih svjetskih sistema polomiste da nama ovdje "objasnite" sta je dobro za nas i kako i sta treba da bude...

Zašto bi provjeravala dokono beznačajno forumsko naprdjivanje 2018? Da vidim jesi dosledan jedino, težinu drugu nema. Kao ni moje. Pa možemo do sabaha.
Prošao voz, tj popis.
Što se povratka tiče hoćeš mi ti iz kvote ostalih obezbijediti radno mjesto?
I ne budi dvoličan meni spočitavaš povratak, a s ponosom objašnjavaš što ti kći "završila" da može vani. Naprdjujel se ona makar iz dijaspore s ljudima koji joj mogu biti ćaće na kliksu? Pa i radi budućeg dijasporskog patriotizma kao moj???nick?

Malo sutra. Zato smanji tu sveznajuću patku. Super pamtim.

Svoje ćeš patriJoto vani potomstvo poslati, a mene vratiti iz dijaspore u BiH. Jbg tvoje gotovo. Licemjerje naaaa-tu.

I nije ovo sud da odgovaram na tvoje "konstrukcije i tumačenje" ustava i Dejtona. Toliko dokona nisam.
Last edited by SaraFina on 16/07/2018 21:01, edited 2 times in total.
Utokkha

#125 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Ko god misli da sam troll nek posalje broj telefona na PP, pa da se upoznamo i dogovorimo kafu.
Smatram da ovaj narod moze imati zastitu samo unutar NATO. Medjutim, Srbi su otvoreno protiv njega i mi nikada necemo biti dio Saveza pod floskulom neutralnosti. Nikakvi Erdoganovi Turci nista ne mogu garantovat ovom narodu stijesnjenom izmedju dvije zemlje koje su nesebicno podrzavale i ucestvovale u rasparcavanju ove drzave. Dok se te zemlje naoruzavaju, mi ganjamo iluzije.
Premda mislim da sukoba nece biti, opet ne vidim po cemu su ljudi u povoljnijem polozaju danas nego 92. po pitanju naoruzavanja i odbrane.
Locked