Cirilica izumire u Srbiji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#101 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by Edin H. »

Ovo si sama trazila baby. :D
Connaisseur Karlin

#102 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ни мржња ни свјесна тежња, него линија мањег отпора при везаном говору и као резултат исте врло честа појава карактеристична за посавске говоре - испадања задњонепчаног гласа х, не тако једноставног за изговор локалном становништву. Толико специфична и чврсто укоријењена на територији која ове говоре обухвата да имамо и топониме који су настали испадањем гласа х из турцизама. Jедан од примјера је село Маглић Мала, у Славонији, гдје је овај други дио назива заправо ријеч махала без х.

Иста је ствар и са ријечима: стра(х) као и већ наведени гра(х)... а то су ријечи прасловенског поријекла, специфичне за све словенске народе.

Поред испадања гласа х, у народу се може чути и честа замјена овог гласа гласовима ј, в, б...орах/орај, буздохан/буздован, њих/њија, кухиња/кујна...итд. Слично се дешава и са гласом ф који такође има замјене у народним говорима...Филип/Пилип, асфалт/асвалт, кафа/кава...што само говори о нестабилности ових гласова у језичком систему нашег језика, а не о некаквој свјесној тежњи говорника да се разликују од неких других.

И да....то су некњижевни облици, зато сам и навела степен школовања особе која је користи. Да је поменута ми бакина сестра завршила основну школу, највјероватније би научила да је исправан облик грах или кухиња па не би користила архаичне облик тих ријечи који се и данас могу чути од наших старих.
sve razumijem, ali nekoristenje slova H ima veze sa teznjom ka razlicitosti ( jedan od razloga) , a to je bilo narocito specificno za nemuslimansko stanovnistvo , a prije su se narodi tako identificirali i govorom , a iste razlike nisu predstavljale problem medjuukim pucnstovm , vec iskljucivo mejdu politicarima i lingivsticarima , isto kao i danas :)

grah i graa mi je definitivno novost, ostalo vec znam :)
Да, религија је одиграла важну улогу у образовању људи на овим просторима - као и шире.

Кориштење гласа х у говору је специфично за људе који су непосредно формирани/образовани под окриљем исламског културног миљеа.

Као што је и употреба ћирилице специфична за људе који су непосредно формирани/образовани под окриљем православног културног миљеа.

Начин на који се све то данас тумачи је језив, површан и ограничен јер има за циљ углавном политичку манипулацију полуписменим народом који није дорастао огромном културном наслијеђу које му је дато, илити остављено у аманет, па стога није способан ни да га вреднује, а самим тим ни очува од пропадања.

Мораш знати вриједност нечега да би то нешто чувао.

Одвојити важност очувања културног наслијеђа од јефтиних политичких манипулација, пуке кукњаве због угрожености и жеље за доминацијом једних у односу на друге данас је немогућа мисија у овим нашим... државама у покушају.
ali, slovo H se korsiti i od strane Srba zahvaljujuci Vuku , krajem 19 stoljeca , jer u Crnoj Gori slovo H nije bilo problem mejdu pravoslavcima
Sve je savršeno jasno, Vuk je od 1836. godine nakon boravka u Dubrovniku, Boki i Crnoj Gori - Srbe učio i naučio da izgovaraju glas h.

tad igleda nije bio problem da ga svi pricaju :)

cirilca nije nika bila iskljucivo srpska , to samo mogu pisati nepisemni srbi :)
¤ jelena ¤

#103 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by ¤ jelena ¤ »

:?

Не бих, заиста...

ео, нек буде да сам остала без текста. :D
Connaisseur Karlin

#104 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote::?

Не бих, заиста...

ео, нек буде да сам остала без текста. :D
pa ja ne biram strane , zato osudjem ljudsku glupost :lol:
SaraFina

#105 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by SaraFina »

radostan dan wrote:
SaraFina wrote:Osupnuta sam! Kako će biti u budućnosti ružno gledati sapunice na Pink-u bez titla na ćirilici.

Meni će se život promijeniti zaista :lol: :lol:
u kojoj seriji na pinku je titl bio ćirilični?

Ok'le znaDem :D Baš gledam Pink a i sapunice :lol:
radostan dan

#106 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by radostan dan »

SaraFina wrote:
radostan dan wrote:
SaraFina wrote:Osupnuta sam! Kako će biti u budućnosti ružno gledati sapunice na Pink-u bez titla na ćirilici.

Meni će se život promijeniti zaista :lol: :lol:
u kojoj seriji na pinku je titl bio ćirilični?

Ok'le znaDem :D Baš gledam Pink a i sapunice :lol:
tako sam i mislio...mlatiš, po običaju.
SaraFina

#107 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by SaraFina »

Pa logično. Je li ti ja izgledam poput nekog ko prati te gluposti i tu retardiranu televiziju? :D

Mislim....
SaraFina

#108 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by SaraFina »

Mislim da je "Nož" užitak čitati na ćirilici. U nekom kućnom ogrtaču uz čaj od zove :P

http://www.zlocininadsrbima.com/Knjiga.aspx?Naslov=Нож
radostan dan

#109 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by radostan dan »

SaraFina wrote:Pa logično. Je li ti ja izgledam poput nekog ko prati te gluposti i tu retardiranu televiziju? :D
da.
SaraFina

#110 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by SaraFina »

radostan dan wrote:
SaraFina wrote:Pa logično. Je li ti ja izgledam poput nekog ko prati te gluposti i tu retardiranu televiziju? :D
da.

Samo "zvezde granda" očiju mi zelenih! I Farmu iiiiiiii ništa više :P
bluesjunior

#111 Re: Cirilica izumire u Srbiji?

Post by bluesjunior »

radostan dan wrote:
da.
da :thumbup:
Post Reply