Hidzab i tako to...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
_Scarlett_

#101 Re: Hidzab i tako to...

Post by _Scarlett_ »

Problem s hidzabom mogu biti zene, djevojke i djevojcice koje su natjerane da ga nose protiv svoje volje a ne to da Emine Erdogan ne izgleda dovoljno zenstveno u njemu :-) :-)
triconja

#102 Re: Hidzab i tako to...

Post by triconja »

ernestalic wrote:U Kur'anu nema nikakve naredbe za potpunim pokrivanjem lica. Dakle, to nije naredba od Allaha, nego od muškarca i plemenske patrijarhalne zajednice. Ali, mislim da to nije glavni problem. Iza tvrdoglavog ustrajavanje na ovom i onom pravu kojeg vidimo i kod nas u zadnje vrijeme, krije se ustvari pravi zahtijev i cilj: ISLAMSKA DRŽAVA! Sve vodi prema tom cilju. Pravo na hidžab, pravo na napuštanje radnog mjesta u vrijeme džume, pravo na molitve u radno vrijeme, pravo na plaćeno odsustvo zbog odlaska na hadž, pravo da se zabrani nevjernicima konzumacija alkohola u blizini džamije, pravo da se nevjernicima oduzmu i druga prava, pravo na posebni šerijatski sud itd. Itd.
Nešto slično se dešavalo u komunističkim i svim drugim totalitarnim režimima. LJudima su postepeno oduzimana prava, a na kraju je Trocki došao u sukob sa Staljinom i zbog zahtijeva da revolucija postane svjetska revolucija, dakle tražio je izvoz revolucije iz SSSR u cijeli svijet. Sličnost sa islamističkim zahtijevima je više nego očigledna. A hidžab je samo jedna kockica u mozaiku koji se zove ISLAMSKA DRŽAVA!
Lele, pa jaro ja mislim ti ujutro kad ustanes ne smijes od panike ni u halu dok se ne uvjeris da nema muslimana oko tebe :lol: :lol: :lol: :lol: .

Kakva bosna i islam ba (pogotovo islamska drzava), ovdje ljudi previse locu da bi tako nesto moglo proc :lol:
Cherry-Cherry

#103 Re: Hidzab i tako to...

Post by Cherry-Cherry »

Loču i Arapi, takođe se i kurvaju, samo što nije javno.
Nastasia

#104 Re: Hidzab i tako to...

Post by Nastasia »

_Scarlett_ wrote:Problem s hidzabom mogu biti zene, djevojke i djevojcice koje su natjerane da ga nose protiv svoje volje a ne to da Emine Erdogan ne izgleda dovoljno zenstveno u njemu :-) :-)

:thumbup:

Problem su natjerane zene.
A ne to sto Emina nije moderna.

Sta sad ja ne smijem nosit torbu svoje rahmetli nane Jer nije moderna
triconja

#105 Re: Hidzab i tako to...

Post by triconja »

Nastasia wrote:
_Scarlett_ wrote:Problem s hidzabom mogu biti zene, djevojke i djevojcice koje su natjerane da ga nose protiv svoje volje a ne to da Emine Erdogan ne izgleda dovoljno zenstveno u njemu :-) :-)

:thumbup:

Problem su natjerane zene.
A ne to sto Emina nije moderna.

Sta sad ja ne smijem nosit torbu svoje rahmetli nane Jer nije moderna
Image :thumbup:
LikeLike

#106 Re: Hidzab i tako to...

Post by LikeLike »

dustaban wrote:Kako vi nadjete "adekvatne" kontraargumente.
A niko ne ulazi u sustinu.
Dakle da ponovim - IMA NACINA DA SE KOMBINUJE ETNO/RELIGIJSKI STIL SA MODERNIM odjevanjem.
Pa cak i kad je "rigidni" islam u pitanju.

I nemojte me sad tjerati da vadim opet slike modernih hidzaba i hanuma koje su umjele spojiti moderno i tradicionalno. Sad mi naum pada Bhenazir Butho.
I ne gorim o pokrivanju glave kao necemu sta je nedopustivo, govorim o NACINU kako se to radi. Hanum Erdogan haman mece jorgan na glavu! :lol: Ona odaje utisak DA JOJ JE ZIMA a ne da primjenjuje poseban nacin odjevanja.
Aj sad opet nastavite o mojoj islamofobiji, seksualnim nastranostima, "prekodrinskim" instrukcijama...

Image
Image
Izgleda da ti nemas problem sa maramom na glavi nego sa ruznim i nebitnim zenama. Ova brkova hanuma bi bila tutasta i bezveze i da nije pokrivena i opet bi joj nasao sto mana, a isto tako ces opravdavati neciju maramu samo zato sto je jebozovna. Kakve su to suplje price kako ko namjesti maramu? Pa dvije zene obuku istu haljinu, jedna bude riba i po, a adruga da te bog sacuva. To nije do marame nego do zene.
Sto se mene tice neka svako nosi i radi sta mu je volja, marama na glavi mi je skroz ok, ali da sam ja neka vlast ne bih dozvolio da se prekriva lice na javnim povrinama.
MUNAFIK

#107 Re: Hidzab i tako to...

Post by MUNAFIK »

Sta se pecate na TROLA... PA vidite kakve gluposti piše jasno je da trola...
LikeLike

#108 Re: Hidzab i tako to...

Post by LikeLike »

MUNAFIK wrote:Sta se pecate na TROLA... PA vidite kakve gluposti piše jasno je da trola...
Ma ovaj ima neki fetis na maramu pa mu smeta kad je nose ruzne zene :D
Kikibombona

#109 Re: Hidzab i tako to...

Post by Kikibombona »

emric wrote:Pokrivene djevojke i žene jako lijepo mogu izgledati, a osim toga me oduševljava njihovo neodustajanje pred pritiscima. One znaju ko su, šta su, zašto su i sasvim normalno prave balans u svom životu, obrazovane su, rade, a opet i ukrašene tradicijom. Buntovnici našeg vremena. Svaka čast. :thumbup:

Što se tiče pokrivanja lica, to apsolutno nema veze sa islamom, nego samo sa pojedinim lokalnim običajima. Takvi običaju su, istina, nekad postojali i u Bosni, a danas ih nema i tako i treba da bude. Radi se o obilježjima jednog vremena, nikako o "odustajanju od vjere", jer to nije dio Islama.
Oko prvog pasusa se potpuno slazem.

Drugi pasus je nejasan. Apsolutno nema veze, to su obicaji, obiljezje vremena i nema veze sa islamom. Otkud ovako kategoricne izjave? :D Imas li necim potkrijepiti ili govoris o nekom svom islamu? Koliko znam, ne postoji nijedan islamski autoritet, osim mozda tebe, koji kaze da nikab nema veze sa islamom. Postoji spor oko toga da li je nikab obavezan ili ne. Niko ziv ne tvrdi da nikab nema veze sa islamom. Stavise, postoje predaje da su poslanikove zene nosile nikab.
ernestalic

#110 Re: Hidzab i tako to...

Post by ernestalic »

Nisam rekao da islamska država ima šanse u BiH. Nema nigdje kao i svaka totalitarna država. Osim privremeno. Ja samo kažem da neki teže prema islamskoj državi. A u tim težnjama mogu da naprave dosta gluposti i nesreće. Ima kod nas nekih koji prizivaju naseljavanja Arapa i migranata samo iz tog razloga. Eno vam onaj po nickom "srbizacijaVlasina". Taj se ne brine za sudbine migranata, njemu treba što više "muslimana" jer računa da ća tako normalni Bošnjaci, ateisti i "komunjare" biti satjerani u čošak ili istjerani. On povazdan vrijedja na najgori mogući način Srbe, Hrvate, zapadnjake, vlahe, komunjare i sl. Tko ne vidi šta se krije iza toga, slijep je kod očiju. On radi za nekoga, on je nevidjeno djubre i din dušmanin Bosne i Bošnjaka.
Connaisseur Karlin

#111 Re: Hidzab i tako to...

Post by Connaisseur Karlin »

autor teksta je musliman , muskarac :
Although there are many factors that play into Muslim women’s decisions to remove their head-scarves, that is not part of this particular discussion. It is my belief that many of the causes in the decline of modesty are based mainly upon the lack of modesty amongst Muslim males (and the double standards they tend to enjoy).
Being a male does not make you a man. A man is made through uprightness, dependability, and virtuous character. The Prophet Muhammad (peace and mercy of God be upon him) was the greatest human being and the greatest man to ever walk this earth, and one of his most klix virtues was his intense modesty. He is our standard; he is our master; he is our model - may God bless him and grant him peace! We have to hold ourselves to higher standards and not unjustly place the entire burden of communal modesty upon our sisters’ shoulders. When men step up and take greater responsibility in their own modesty, it will show our care for and solidarity with our Muslim sisters, and create a sense of cooperation between the believing men and women. When Muslim men show greater appreciation towards the struggles of Muslim women by being upright men, it will make our sisters feel truly appreciated and create a sustainable moral environment within our communities.
vecina muskaraca , muslimana ne slijedi olacenje i ponasanje Muhameda :D
Edin H.

#112 Re: Hidzab i tako to...

Post by Edin H. »

Kikibombona wrote:
emric wrote:Pokrivene djevojke i žene jako lijepo mogu izgledati, a osim toga me oduševljava njihovo neodustajanje pred pritiscima. One znaju ko su, šta su, zašto su i sasvim normalno prave balans u svom životu, obrazovane su, rade, a opet i ukrašene tradicijom. Buntovnici našeg vremena. Svaka čast. :thumbup:

Što se tiče pokrivanja lica, to apsolutno nema veze sa islamom, nego samo sa pojedinim lokalnim običajima. Takvi običaju su, istina, nekad postojali i u Bosni, a danas ih nema i tako i treba da bude. Radi se o obilježjima jednog vremena, nikako o "odustajanju od vjere", jer to nije dio Islama.
Oko prvog pasusa se potpuno slazem.

Drugi pasus je nejasan. Apsolutno nema veze, to su obicaji, obiljezje vremena i nema veze sa islamom. Otkud ovako kategoricne izjave? :D Imas li necim potkrijepiti ili govoris o nekom svom islamu? Koliko znam, ne postoji nijedan islamski autoritet, osim mozda tebe, koji kaze da nikab nema veze sa islamom. Postoji spor oko toga da li je nikab obavezan ili ne. Niko ziv ne tvrdi da nikab nema veze sa islamom. Stavise, postoje predaje da su poslanikove zene nosile nikab.
Da, u Engleskoj u dijelovima grada mahom naseljenim muslimanskim stanovnistvom vecina zena nosi nikab, ja znam jednu koja je skinula nakon razvoda, i nije losa treba sekunde. Zabrinjavajuce je sto sve uglavnom voze auto, a mislim da im je vidljivost smanjena.
seln

#113 Re: Hidzab i tako to...

Post by seln »

Ne znam koliko puta treba ponoviti: linija razdvajanja je princip dobrovoljnosti.
Ako neka zena dobrovoljno nosi odjecu propisanu nekom vjerom, kultom, modom... onda treba prestati kenjati i pametovati, a prije svega treba prestati sa pokusajima da je se spase od necega sto radi dobrovoljno.
No, tu ima jedan problem: mnogi liberalni, obrazovani & svjesni gradjani progresivnog zapada ne mogu shvatiti da neko moze dobrovoljno nositi hidzab.
Ergo, mora bit da je neko te zene natjerao.
To sto svaki dan ulicama prolaze horde nakaza sa pola kubika metala u tijelu, sto se mnogima vidi pocetak stidnih dlaka i cameltoe, a tetovaze im pokrivaju 90% koze... jebi ga, to je moda i mora se postovati (da ne bude zabune, i ja mislim isto).
Ali zena sa maramom... naterali je, ociju mi. Kako moze bit da to radi dobrovoljno?
Dakle, sva kenjanja o "odjeci koja ne prilici liberalnom drustvu" su obicno kenjanje, koje lose prikriva ordinarnu islamofobiju.
Connaisseur Karlin

#114 Re: Hidzab i tako to...

muslimani bbi se trebali ponasati i oblaciti kao Muhamd, nositi bradu i kapicu na glavi , vecina ih ne slijedi

dolsslmoda na Zapada sa bradama i kapicama, odjednom ti isti muslimani poceli nositi bradu i kapice radi mode :D :lol:
seln

#115 Re: Hidzab i tako to...

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:muslimani bbi se trebali ponasati i oblaciti kao Muhamd, nositi bradu i kapicu na glavi , vecina ih ne slijedi

dolsslmoda na Zapada sa bradama i kapicama, odjednom ti isti muslimani poceli nositi bradu i kapice radi mode :D :lol:
Koji jezika ti pricati?

Image
Connaisseur Karlin

#116 Re: Hidzab i tako to...

seln wrote:
Connaisseur Karlin wrote:muslimani bbi se trebali ponasati i oblaciti kao Muhamd, nositi bradu i kapicu na glavi , vecina ih ne slijedi

Koji jezika ti pricati?

Image
a) Hazrat Prophet ((pbuh) ordered us to grow beards in a hadith. Orders are obligatory unless it is stated that they are mandoob or mubah (optional) . The order “Grow beards” necessitates it to be fard.

b) Likewise, Hazrat Prophet (pbuh) ordered us not to resemble polytheists or fire-worshippers. Shaving the beard means resembling them. And it is haram.

c) Shaving the beard means changing what Allah created, which is mentioned in the 119th verse of Chapter an-Nisa. That act, which is carried out by obeying the devil, is forbidden.

d) Beard is a quality that discriminates men from women. Men who shave their beards resemble women. Our religion forbids men from resembling women.
:D
The Beard according to the Great Imams of Jurisprudence

Hanafi

Imam Muhammed (R.A.) writes in his book "Kitabul Aathaar" where he relates from Imam Abu Hanifa (R.A.) who relates from Hadhrat Haytham (R.A.) who relates from Ibn Umar (R.A.) that he (Ibn Umar) used to hold his beard in his hand and cut off which was longer. Imam Muhammed (R.A.) says that this is what we follow and this was the decision of Imam Abu Hanifa. Therefore, according to Hanafies, to shorten the beard less than a FIST LENGTH is HARAAM and on this is IJMA (concensus of opinion).

Shafi'i

Imam Shafi (R.A.) in his Kitabul Umm states, "To shave the beard is HARAAM." (Shari Minhaj dar Shara Fasl Aqueeqa).

Maaliki

Shekh Ahmad Nafarawi Maliki in the commentary of Imam Abu Zayed's booklet states, "to shave the beard is without doubt haraam according to all Imams." It is also mention in "Tamheed" which is a commentary of "Muatta" (Sunnan Imam Malik (R.A.)) that to shave the beard is HARAAM and among males the only ones to resort to this practice (of shaving) are the HERMAPHRODITES (persons who possess both male and female features and characteristics).

Hanbali

The Hanbalies in the famous Al-Khanie'a Hanbali Fatawa Kitab state that "to grow the beard is essential and to shave it is HARAAM." Also in the Hanbali Mathab books "Sharahul Muntahaa" and "Sharr Manzoomatul Aadaab", it is stated "The most accepted view is that it is HARAAM (prohibited to shave the beard)."

Also note, according to scholars of Islam: "To shave off the beard is unlawful (haraam) and one who shaves his beard is legally speaking an unrighteous fellow (FASIQ); hence, it is NOT PERMISSIBLE to appoint such a man as an Imam. To say Taraweeh behind such an Imam is MAKRUH-E-TAHRIMI (near prohibition)" (Shami Vol.1, p.523)

The Durre-Mukhtar states: "No one has called it permissible to trim it (the beard) less than FIST-LENGTH as is being done by some westernized Muslims and hermaphrodites." (Vol. 2, p. 155). Also, "It is forbidden (haraam) for a man to cut off another's beard." (Vol. 5, p. 359).

Conclusion

Thus, a Muslim who shaves or shortens his beard is like a hermaphrodite, his Imamate near prohibition, his evidence is not valid, he will not have the right to vote or being voted for. Shaving and shortening the beard is the action of non-believers. Imam Ghazzali (RA) says: "Know that the key to total bliss (Saadah) lies in following the Sunnah and in emulating the life of Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) in ALL that issues from him, and in ALL his doings even if it concerns the manner of his eating, rising, sleeping, and speaking. I do say thisin relation to rituals in worship ONLY because ther is no way neglecting the Sunnah reported of him in such matters - but what I say INCLUDES EVERY ASPECT of his daily life." (Kitab al Arbain Addin, Cairo 1344, p. 89). Furthermore, in the Holy Qur'an, Allah told Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) to say:
:D

hidzab nije samo za zene, hidzab nije iskljucivo marama, hidzab je koncept za zene i muzkrace, kako u fizickom , tako i u psiho-socioloskom aspketu :-D
muha_sa

#117 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

eto-nek vam ovo valja :-)

Image
Kikibombona

#118 Re: Hidzab i tako to...

Post by Kikibombona »

seln wrote:Ne znam koliko puta treba ponoviti: linija razdvajanja je princip dobrovoljnosti.
Ako neka zena dobrovoljno nosi odjecu propisanu nekom vjerom, kultom, modom... onda treba prestati kenjati i pametovati, a prije svega treba prestati sa pokusajima da je se spase od necega sto radi dobrovoljno.
No, tu ima jedan problem: mnogi liberalni, obrazovani & svjesni gradjani progresivnog zapada ne mogu shvatiti da neko moze dobrovoljno nositi hidzab.
Ergo, mora bit da je neko te zene natjerao.
To sto svaki dan ulicama prolaze horde nakaza sa pola kubika metala u tijelu, sto se mnogima vidi pocetak stidnih dlaka i cameltoe, a tetovaze im pokrivaju 90% koze... jebi ga, to je moda i mora se postovati (da ne bude zabune, i ja mislim isto).
Ali zena sa maramom... naterali je, ociju mi. Kako moze bit da to radi dobrovoljno?
Dakle, sva kenjanja o "odjeci koja ne prilici liberalnom drustvu" su obicno kenjanje, koje lose prikriva ordinarnu islamofobiju.
Slazem se u svemu osim jednom...

I ti sam nazivas' nakazama ljude sa 'pola kubika metala u sebi', sa tetovazama. Tako ih naziva 90% Bosanaca iz sva tri plemena. U istetoviranog covjeka bleje kao da je Marsovac, narocito ljudi iz ruralnih sredina. I obavezno se za njih veze narkomanija, kriminal i sl. Gomile predrasuda, zaziranje, nipodastavanje itd.

Ja sam u komsiluku, a mahom se radi o ljudima sa sela, okarakterisan kao neko ko slusa 'narkomansku muziku'. :D

I ti vjernici su puni predsrasuda i losih komentara na racun drugih i drugacijih. Zatucanost i mahalski mentalitet.
insomnia78

#119 Re: Hidzab i tako to...

Post by insomnia78 »

Istini za volju to sa tjeranjem se vise poteze po pitanju nikaba
Mišo_Kovač

#120 Re: Hidzab i tako to...

Post by Mišo_Kovač »

Image

Pravda za burku i nikab!!1 :evil: :evil:
Connaisseur Karlin

#121 Re: Hidzab i tako to...

muha_sa wrote:eto-nek vam ovo valja :-)

Image
muslimani muskarci u speedo gacicama, normlana pojava u Jugo vrijeme :D haram harambasama :D

Image

hizab free ( od pupka do koljena, nije sve pokriveno) :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 03/06/2018 17:14, edited 1 time in total.
muha_sa

#122 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

Connaisseur Karlin wrote:
muha_sa wrote:eto-nek vam ovo valja :-)

Image
muslimani muskarci u speedo gacicama, normlana pojava u Jugo vrijeme :D haram harambasima :D

Image
ove gologuzanke mi je haram pogledat
Connaisseur Karlin

#123 Re: Hidzab i tako to...

muha_sa wrote:
dio muskog hidzba je da ne smijes bti okruzen takvim zenama i da spusits pogled :oops:
muha_sa

#124 Re: Hidzab i tako to...

Post by muha_sa »

muha_sa wrote:
dio muskog hidzba je da ne smijes bti okruzen takvim zenama i da spusits pogled :oops:
spustio pogled---gledam ogradu

Image
Connaisseur Karlin

#125 Re: Hidzab i tako to...

muha_sa wrote:
muha_sa wrote:
spustio pogled---gledam ogradu

Image
muha_sa , da li si joj reako da ce izgoriti na suncu, kao ovaj brat musliman sa meme :oops:

Image
Post Reply