U svemu treba imati mjeru. Ja necu djetetu zabraniti telefon, zato jer ga svakako to ceka i koristit ce ga branio mu ja ili ne. Sta? Trebam ga drzat u balonu, zatvorenog. Pa kad tad ce doci u dodir s tehnologijom. Nigdje veze.detroit-mercy wrote:Sto unistavaju djetinjstvo, tako je i meni stari govorio da su igracke unistile djetinjstvo, dok su se oni igrali klisa i firiza i pravili vodenice po potocima mi se igrali sa auticimasmajjo wrote: Smartfoni unistavaju djetinjstvo koje je lijep dio zivota, a roditelje boli kita za to, jer sto manje gubljenja zivca oko djeteta fino se gurnu slusalice i idemo.
Mozda je iz tvoje perspective unistilo djetinjstvo ali iz njihove nije.
Btw, ja imam djecu i oboje provode vrijeme i vani i i sa tehnologijom tako da ne vidim da je to neki problem. Cim je malo ljepse vrijeme vani ne mozes ih sustaviti, hoce napolje da se igraju, kad je kisa ili hladno, sta ce drugo raditi nego igrati se sa svojim igrackama. Pored toga, koliko informacija usisavaju putem tehnologije je nevjerovatno, moj mali je jedno vrijeme bio fasciniran vulkanima i prirodnim katastrofama, hebote znao je gdje je sve i jedan aktivan vulkan na svijetu, najvece prirodne katastrofe, i masu drugih informacija a nije bio ni 2 osnovne.
Zasto mu ne bih dao da pogleda koji crtic na youtube. 3 mu godine, upija ko spuzva nove rijeci, izraze. Pa znam ja kad sam bio manji, koliko mi je znacilo kad dobijem neku VHS kasetu sa nindza kornjacama, he-manom i sl. Jedva cekas da ti dopuste da to gledas.
Druga stvar, ja se nadam @smajjo da ti imas djecu i da pricas iz iskustva neke stvari. Jer nije bas jednostavno odgojiti dijete. Prije su se imale nane, dede, amidze, dajdze, pa se ostavi dijete hoda se ide se. Danas rijetko to ko ima. Dodjes s posla, pokupis dijete iz vrtica i nema odmora, ...dijete te odmah ufati, ajmo u park, jamo tamo, vamo...pa jel to sad za dzehenema ako das djetetu mobitel da pogleda koji crtic...jebote ba nekad ne znam gdje mi je glava, citav dan radis, hrpa posla, treba ti jednostavno 30-40 min tisine da se razbistris malo...
Samo - mjera. U svemu treba imati mjeru i to je to.