Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#101 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by malakh »

commendatore wrote: sve se slazem al navedenospomenuta dvojica su bile čate u onom sistemu.... ne da ih ja smatram doajenima bosnjaka i bosnjacke politike gluhobilo al kad ih spominjes njih dvojica su bile bas čate.....

al evo da ti spomenem Munira Gavrankapetanovica kao vrhunskog intelektualca koji je na kraju krajeva iznjedrio intelektualce - na zvjerske nacine je bio zlostavljan u onom sistemu i mucen u vise prilika i godina.... i opet kazem volio bih da ima Jugoslavije al to je istorija vise....

zalosno je samo to sto se Munirov evlad ponio za parama i pozicijama dok se njihov otac ideoloski borio za veca prava status i boravak bosnjaka (u ovom slucaju muslimana) na ovim prostorima...

nekako imam osjecaj da kompletna trenutna bosnjacka oligarhija pociva na nekoj intimnoj devizi u fazonu "(ko im jebe mater nek ginu, zasluzili su, allah ih kaznjava - bolio ih je kurac dok smo patili "MI")..... :mrgreen:

jer se u biti apsolutno analogno ponasaju :mrgreen:

inace smatram da je bosnjacki narod mogao dati bolje predstavnike ne vodje od postojecih koliko je samo metodickih i iskusnih intelektualaca zgazeno u proslom sistemu.... ostao je samo intelektualni patrljak, sljam i nerast kojima u obraz nista nije prljavo da se situiraju etabliraju i stabiliziraju kao mecene bosnjacke politike.... iako blage veze o istoj nemaju....

svi zajedno ne znaju 1,5 -2 jezika i to kad stavis Harisa Silajdzica pored ostalih.... :lol:
namjerno sam spomenuo aliju i tihića, jer upravo se iz njihove stranke serviraju priče da su bošnjaci bili "crnci" u jugoslaviji. i za mene alija izetbegović jeste bošnjački doajen, neki ga vole, a neki ne, ali je činjenica da je on učinio ono što velika većina nije smjela, ali ni taj isti alija izetbegović nije kritikizirao jugoslaviju, već se samo zalagao za širenje vjere na tim prostorima i nije se slagao sa tim aspektom komunizma, da se nekome brani pravo na vjeru i vjersko opredjeljenje (mada velika većina ljudi koja se sjeća tog sistema i sa kojima sam razgovarao, a i iz vlastitog sjećanja znam, je išla u bogomolje i nije im se branilo da obavljaju vjerske dužnosti).

eh munir. iskreno, od svih pripadnika mladih muslimana, o njemu imam najbolje mišljenje, ali on je platio cijenu zbog nesuradnje sa udbom, kao i gore pomenuta osoba.

a ostalo se slažem sa tobom, jebiga, ratovali smo 4 godine, a ja prvi da sam znao da će porodice ovih kvazi mladih muslimana biti ovoliko bogate i moćne, pobjegao bih sa prvim metkom.
Mirza007

#102 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

hAZNADAR wrote: Ja ne pricam o industrijskoj razvoju od 19 vjeka vec konkretno o Evrpi poslije WWII. I tu se cijela Evropa jacim tempom gradila bez obzira na sistem. Bosnjaci od pada pod Austriju nisu niti u jednom periodu stagnirali osim za ratova i ekonomskih kriza kada su i drugi stagnirali. Postepen demografski rast, postepeno opismenjevanje, obrazovanje, zaposljavanje,... je manjim ili vecim tempom bilo sve vrijeme. A poslije WWII ubrzano kao i kod svih ostalih. I sada to pripisivati zaslugama sistema a ne epohe je isto kao da se SDA danas kiti internetom, autoputom, kanalima na TV, robom u trgovinama,... i jos ustvrdi da toga nebi bilo da nije bilo njih. Kako ne shvatite da se neke stvari desavaju bez obzira ko je na vlasti.

A za Slovacku i BiH si i sam rekao djelomicno - rat. A Dejton izostavio. Ja se sjecam sarajevskih naselja, Mostara 96-te?

Oporavak ne tece ocekivanom brzinom i ne prati nasa ocekivanja. Imamo demokratiju gdje mozes barem da psujes i vlast i drzavu,.. nema vise parola koje ti dizu moral da lakse podneses neimastinu, nemas vise optimizma da se treba zrtvovati za stvar.

Nebitno. Ono sto se cesto provlaci je da se odredjene stvari koje se dese u nekoj epohi ne mogu pripisati samo kao zasluga tadasnje vlasti.
Sto se tice vremenskog perioda i podrucja koja analiziramo, prvo se usaglasi sam sa sobom:
- Govorimo li "konkretno o Evrpi poslije WWII" kako navodis u gornjem postu?
- ili je subjekt "opci razvoj jednog dijela Evrope u XX vijeku" kako si naveo u prvoj replici?
Vrijeme poslije WWII je od 1945 pa do danas. XX vijek je od 1900-1999. Razlika je draaaaaaasticna, sto Djuro rece.
Sva teorija pada u vodu pred praksom koja potvrdjuje cinjenicno stanje. A cinjenice su neumoljive: pod komunistima smo rasli k'o gljive poslije kise a sada se u demokraciji istopismo. Al' bitno je da se sada moze 'sovat drzava i vlast. Zaboli vlast qrac za to. Mi se kao nacija nalazimo pred demografskom kataklizmom do koje smo ipak sami najvise doveli (korupcija, nepotizam, primitivizam, neprosvjecenost itd.).
Cuj sarajevska naselja, Mostar 96? Uz duzno postovanje ..... pa cijela Njemacka je bila poravnata 1945. pa su se relativno brzo oporavili i vec za 23 godina postali jedna od vodecih ekonomskih nacija. Znam, podigao ih je naravno Truman i zapad. Tacno. Ali koliko li je samo novaca uslo kod nas nakon rata od grantova i donacija i sta smo mi napravili za 23 godine sve pod demokracijom ?
Ako Njemacka nije dobra usporedba, eto vratimo se na Slovacku. Ali je ta usporedba tragicna za nas pa bolje da ne idemo u tom pravcu.
babanovac

#103 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by babanovac »

Komunisti ba trerali u skolu. Nemam pametnija posla. Pusti me ba, da pusim sisu i cuvam kravu. Eh et.
piupiu

#104 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
Nemam ja problem sa imenima - Boze sacuvaj. To je svacija privatna stvar i svako ima pravo da dadne, nosi,.... ime kakvo hoce. Nisam nikada kritikovao nekoga zbog toga niti uopce spomenuo termine moderno ili starinsko ime.

Ali cinjenica je da su u bivsoj Jugi imena kod Srba i Hrvata bila vise domaca - a muslimanska vise strana.

Kao sto rekoh - niti jedan Srbin ili Hrvat u duhu bratstva-jedinstva ili licnog ukusa nije svom djetetu dao muslimansko ime.

A sila muslimana svojoj djeci prvi put u vise vjekova poceli davati imena Dragan, Zoran, Goran, Maja, Nevena, Sasa, Milenko, Davor, Natasa,.. koja su inace bila uglavnom u upotrebi kod Srba i Hrvata. Zasto je to tako bilo?

Zasto je neko onakav kakav jeste vec bio po JUSU a neko se morao prilagoditi, mijenjati, dokazati,...? Sjecam se da je bilo za pohvalu kada neki musliman ili hajdemo reci iz muslimanske porodice, muslimanskog backgrounda,... dadne djetetu srpsko ili hrvatsko ime i svi kazu kako je moderan, pametan, kako nije papak,.. bas fino sto nije dao starinsko ime. A kod Srba i Hrvata koji su koristili imena koja se nalaze na zapisima iz srednjovjekovlja - se nesjecam nesto takvih klasifikacija papak ili moderan konto imena.
Preferiram imena iz domaće jezičke radionice, koijma razumijem značenje bez konsultacije. Postoji razlog zašto se najveći napredak u Zapadnoj civilizaciji desio nakon demistifikacije crkvenog jezika i prevodjenje istog na narodni. Ali to je malo šira tema. Draga, Dragan, Zoran, Maja, Nevena, Gorčin, Dunja, Damir, Bojan... svima razumijem značenje na sopstvenom jeziku. Al' eto, ispade da su Muhamed, Emrah, Ensar i Habiba bolja imena, štaviše 'naša tradicionalna imena', iako niko od nas ne zna šta ona znače dok ih sebi ne prevede i ne nadje njihovo značenje, a Dragan i Nevena, koje imaju nama sasvim jasno značenje, su znak 'tlačenja'. Znači, od imena skovanih na sopstvenom jeziku bolja je kulturološka samokolonizacija tudjim imenima. Ok.
breuer

#105 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:
Nemam ja problem sa imenima - Boze sacuvaj. To je svacija privatna stvar i svako ima pravo da dadne, nosi,.... ime kakvo hoce. Nisam nikada kritikovao nekoga zbog toga niti uopce spomenuo termine moderno ili starinsko ime.

Ali cinjenica je da su u bivsoj Jugi imena kod Srba i Hrvata bila vise domaca - a muslimanska vise strana.

Kao sto rekoh - niti jedan Srbin ili Hrvat u duhu bratstva-jedinstva ili licnog ukusa nije svom djetetu dao muslimansko ime.

A sila muslimana svojoj djeci prvi put u vise vjekova poceli davati imena Dragan, Zoran, Goran, Maja, Nevena, Sasa, Milenko, Davor, Natasa,.. koja su inace bila uglavnom u upotrebi kod Srba i Hrvata. Zasto je to tako bilo?

Zasto je neko onakav kakav jeste vec bio po JUSU a neko se morao prilagoditi, mijenjati, dokazati,...? Sjecam se da je bilo za pohvalu kada neki musliman ili hajdemo reci iz muslimanske porodice, muslimanskog backgrounda,... dadne djetetu srpsko ili hrvatsko ime i svi kazu kako je moderan, pametan, kako nije papak,.. bas fino sto nije dao starinsko ime. A kod Srba i Hrvata koji su koristili imena koja se nalaze na zapisima iz srednjovjekovlja - se nesjecam nesto takvih klasifikacija papak ili moderan konto imena.
Preferiram imena iz domaće jezičke radionice, koijma razumijem značenje bez konsultacije. Postoji razlog zašto se najveći napredak u Zapadnoj civilizaciji desio nakon demistifikacije crkvenog jezika i prevodjenje istog na narodni. Ali to je malo šira tema. Draga, Dragan, Zoran, Maja, Nevena, Gorčin, Dunja, Damir, Bojan... svima razumijem značenje na sopstvenom jeziku. Al' eto, ispade da su Muhamed, Emrah, Ensar i Habiba bolja imena, štaviše 'naša tradicionalna imena', iako niko od nas ne zna šta ona znače dok ih sebi ne prevede i ne nadje njihovo značenje, a Dragan i Nevena, koje imaju nama sasvim jasno značenje, su znak 'tlačenja'. Znači, od imena skovanih na sopstvenom jeziku bolja je kulturološka samokolonizacija tudjim imenima. Ok.
al da nije ovako kako je navedeno, mi nikad ne bi bili to što jesmo, upleteni u sopstveni "Gordijev čvor" :D
animals

#106 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

Problem Bosnjaka je veziovanje za religiju Islama..
tako da i imena moraju biti takva..
ja cu samo reci da je sretan narod koji nije religijski opterecen,
a onaj koji jeste je jadan...
breuer

#107 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

animals wrote:Problem Bosnjaka je veziovanje za religiju Islama..
hvala bogu pa Srbi i Hrvati nisu opterećeni religijom i nisu potpuno privezali istu uz svoje identitete :lol:
LBVIEW

#108 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

Marko, Nikola, Pavle, Petar itd. su srpska/hrvatska imena cije znacenje razumijemo? :D
babanovac

#109 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by babanovac »

hAZNADAR wrote:
Nego kada spominjemo vec imena - postojao je jedan fenomen u bivsoj drzavi.
Mnogi muslimani su svojoj djeci davali nemuslimanska imena - bolje receno imena koja su bila u opticaju kod Srba, Hrvata,...

Poput Dragan, Zoran, Goran, Maja, Nevena, Sasa, Milenko, Davor, Natasa,..... licno poznajem neke.

Docim ne znam niti sam cuo niti za jednog Srbina ili Hrvata koji je svom djetetu dao muslimansko ime.

Ocigledno je neko kakav jeste bio po JUSU a neko se morao dokazivati.
Ne kontam sta je problem sa imenima? Evo ja sam svojoj djeci dao imena koja su nam se svidjela.Nemam pojma ni cija su,zvuce hrvatski.Jednostavno boli me kurac i za bosnjake,srbe,hrvate,hodze,popove...zivim kako mi se svidja.Kakva ba imena,trebo bi muhamed dat,sta li? Sta cu davat kad me boli kurko za njim.Ne predstavlja mi nista, nit mi je bitan. Jugoslavije nema.To je proslost u kojoj se lijepo zivjelo u poredjenju sa ovim danasnjim sranjem.Tito je Tito,jedini koji je bio u stanju od govana pitu napravit.Kakvu takvu.Nema svrhe niti biti nostalgican,niti kuditi sistem koji je bio nesto,ovo je nista.Zivi,radi i bori se kako znas i umijes.Nema druge.Od suplje hajra nema.[/quote]

Zasto je neko onakav kakav jeste vec bio po JUSU a neko se morao prilagoditi, mijenjati, dokazati,...? Sjecam se da je bilo za pohvalu kada neki musliman ili hajdemo reci iz muslimanske porodice, muslimanskog backgrounda,... dadne djetetu srpsko ili hrvatsko ime i svi kazu kako je moderan, pametan, kako nije papak,.. bas fino sto nije dao starinsko ime. A kod Srba i Hrvata koji su koristili imena koja se nalaze na zapisima iz srednjovjekovlja - se nesjecam nesto takvih klasifikacija papak ili moderan konto imena.[/quote]

Zora je strano ime, a Sabaheta domace.
"Kod Srba i Hrvata koji su koristili imena iz srednjevjekovlja..." Ono, mogli su i Bosnjaci davati svojoj djeci imena iz svog srednjovjekovlja, ali ih je neko ubijedio da su ovdje, u svojoj Bosni, strani element. Neko ih ubijedio da se imena dijele na lijepa i ruzna. A turska su lijepa. A bosnjacka su ruzna. Amanet.
piupiu

#111 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

Al' to nisu 'muslimanska' imena, to su mahom arapska i turska imena. Ona pripadaju kulturama, ne religijama.
animals

#112 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

breuer wrote:
hvala bogu pa Srbi i Hrvati nisu opterećeni religijom i nisu potpuno privezali istu uz svoje identitete :lol:
Vise Hrvati, nego Srbi..
ali problem Bosnjaka je religija, koja je u neprijateljskom okruzenju krscana..
kao otok u oceanu...
Fudo387

#113 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:

Neka to bude stvar licnog izbora, i sve ok.
piupiu

#114 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

breuer wrote:al da nije ovako kako je navedeno, mi nikad ne bi bili to što jesmo, upleteni u sopstveni "Gordijev čvor" :D
Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti kao jedinicu za neracionalnost. I komplikaciju. :D
animals

#115 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

piupiu wrote:
Al' to nisu 'muslimanska' imena, to su mahom arapska i turska imena. Ona pripadaju kulturama, ne religijama.
Da , ali Arapi su osnivaci te religije i Turci je sirili dalje..
tako da i imena su religijaska, jer su tu religiju stvorili ti Arapi..
i u njoj su normalno njihova imena..
insomnia78

#116 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

piupiu wrote:
Luka, Matej, Nikola, Pavle...
animals

#117 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

insomnia78 wrote:
piupiu wrote:
Imena iz Biblije..
krcsanska imena..
zaboravio si glavnoga..
Petra :D
piupiu

#118 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:
piupiu wrote: Al' to nisu 'muslimanska' imena, to su mahom arapska i turska imena. Ona pripadaju kulturama, ne religijama.
Šta s njima?
Fudo387

#119 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
insomnia78 wrote:
piupiu wrote: Al' to nisu 'muslimanska' imena, to su mahom arapska i turska imena. Ona pripadaju kulturama, ne religijama.
Šta s njima?
Pa domaca, k’o i Muhamed.
insomnia78

#120 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

piupiu wrote:
insomnia78 wrote:
Šta s njima?
Sve domaci
breuer

#121 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

animals wrote:
breuer wrote:
Vise Hrvati, nego Srbi..
ali problem Bosnjaka je religija, koja je u neprijateljskom okruzenju krscana..
kao otok u oceanu...
Tačno sve što kažeš, Srbi, em su se najranije osamostalili em su najbrojniji, pa samim tim imaju širi spektar podidentiteta, ali kad ga zaseru, zaseru do balčaka.

Islam kakav se pretežno fura među Bošnjacima je zaista poseban i specifičan i može biti za primjera, posebno Evropi koja će sa ostalim pretežito muslimanskim zajednicama imati sve više i više problema. Tačno je i za mikro okruženje, ali je mnogo primjera gdje su mnogo jači igrači shvatili kakva podla igra se igra prema ovdašnjim muslimanima, što je uveliko pomoglo i njihovo spasenje, od Bosne do Kosova, a sve naušrtb religijski bližih "kršćanskih" zemalja.
Fudo387

#122 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Ako bi se odlucili na samo originalni bosansko ime svi bi se zvali Tvrtko. Mogli bi samo dodavati 1 i 0 k’o binarbi sistem da se skontamo. To je jedino bilo dok drugi nisu dosli.
Danas bi se ja zvao Tvrtko1000111011110100000 cos226
breuer

#123 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

LBVIEW wrote:Marko, Nikola, Pavle, Petar itd. su srpska/hrvatska imena cije znacenje razumijemo? :D
Vrlo dobro vam je jasno da se nije mislilo na ta imena, već na slavenska, koja su određeni muslimani (ogromna manjina) davali svojoj djeci, a koja današnjim kompleksašima paraju uši jer im remete nedavno ustoličene nacionalne uzuse o porijeklu i identitetu.
animals

#124 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

Turci u vrijeme Ataturka ili Bosnjaci u Jugoslaviju, su primjer
da Islam moze da bude nesto kao i krscanstvo u danasnjoj Evropi..
dekoracija..ali se opet sve mjenja..
animals

#125 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by animals »

Fudo387 wrote:Ako bi se odlucili na samo originalni bosansko ime svi bi se zvali Tvrtko. Mogli bi samo dodavati 1 i 0 k’o binarbi sistem da se skontamo. To je jedino bilo dok drugi nisu dosli.
Danas bi se ja zvao Tvrtko1000111011110100000 cos226
Zoran , Goran, Dragan i sl..nisu krscanska imena..
vec imena koja se iskljucivo koriste na ovim prostorima..
tacnije Srbi i Hrvati..
Post Reply