DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vauvau
#101 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Jao gluposti što navalja ovaj drozer...
- Dozer
#102 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
1,33t.
A nije fol slikati trenutnu potrosnju u momentu, nego prosjecnu nakon 100-200-300 km. Uslikacu ja tebi 0 potrosnju, a ici ce 100 na sat, i sve ce se jasno vidjeti.
Mislim...nemojmo se praviti blesavi i naivni, znamo o cemu se prica.
A 3L prosjek neces postici nikad
Dizel je nekada bio namijenjen radnim masinama, kamionima i autobusima, a onda se skontalo da je ta vrsta goriva jeftinija za proizvodnju, kao i da je potrosnja u malim motorima, automobislkim, nesto manja od potrosnje benzina, i krenulo se u marketinsku bitku za promociju dizel automobila.
Tu se onda u hodu shvatilo da se nekako mora s dizelom dostici brzina i startnost benzinca (jer dizeli prije 20+ godina nisu to mogli dostici. Npr. G2 dizel sa 75KS na startu nije mogao odmaci Jugi 55 ni metar
), pa su se pocele dodavati turbine. Naravno, to je onda povecalo i potrosnju goriva, pa se moralo skontati kako to rijesiti. Rjesenje je bilo u povecavanju obrtnog momenta kod dizelasa, dok se kod benzinaca zadrzao nizi obrtni moment (zato dizelasi rijetko imaju preko 4.500 obrtaja do crvenog, pri cemu max. snagu isporucuju vec od 1.700, a benzinci 6.000+, i max. snagu daju tek oko 4.000).
Onda se pojavio jos jedan problem, a to je zagadjenje koje su dizelasi pravili i koje je bilo drasticno vece nego kod benzinaca, pa se onda krenulo u smisljanje raznoranih filtera kojima ce se to umanjiti.
Logicno, uporedo se radilo i na benzincima i njihovom poboljsanju, a rezultat toga je danas upravo ovo o cemu pricamo - smanjenje kubikaze, dodavanje vecih obrtnih momenata i vise KS, a sto sve zajedno, ukljucujuci i kompjuterizovano nadgledanje ubrizgavanja i svega ostalog, danas dovodi do minimalnlh razlika u potrosnji izmedju dizelasa i benzinaca (iste snage, logicno).
Zamislite koliko bi trosio ovaj moj benzinac recimo, a da su mu stavili obrtni momenat preko 200, ili cak preko 300
E, upravo to sad Japanci polako uvode. Prije neki dan sam probao novu Hondu Civic. Benzinac, 1.5, sa 180 KS i 240 NM. Treba li uopste pricati kako to ide...?
A deklarisana fabricka vangradska 4,7L, gradska 6,2, kombinovana 5,5.
@vauvau
Ili konkretizuj sta je glupost, il' se drzi svoje kucice i lanca
A nije fol slikati trenutnu potrosnju u momentu, nego prosjecnu nakon 100-200-300 km. Uslikacu ja tebi 0 potrosnju, a ici ce 100 na sat, i sve ce se jasno vidjeti.
Dizel je nekada bio namijenjen radnim masinama, kamionima i autobusima, a onda se skontalo da je ta vrsta goriva jeftinija za proizvodnju, kao i da je potrosnja u malim motorima, automobislkim, nesto manja od potrosnje benzina, i krenulo se u marketinsku bitku za promociju dizel automobila.
Tu se onda u hodu shvatilo da se nekako mora s dizelom dostici brzina i startnost benzinca (jer dizeli prije 20+ godina nisu to mogli dostici. Npr. G2 dizel sa 75KS na startu nije mogao odmaci Jugi 55 ni metar
Onda se pojavio jos jedan problem, a to je zagadjenje koje su dizelasi pravili i koje je bilo drasticno vece nego kod benzinaca, pa se onda krenulo u smisljanje raznoranih filtera kojima ce se to umanjiti.
Logicno, uporedo se radilo i na benzincima i njihovom poboljsanju, a rezultat toga je danas upravo ovo o cemu pricamo - smanjenje kubikaze, dodavanje vecih obrtnih momenata i vise KS, a sto sve zajedno, ukljucujuci i kompjuterizovano nadgledanje ubrizgavanja i svega ostalog, danas dovodi do minimalnlh razlika u potrosnji izmedju dizelasa i benzinaca (iste snage, logicno).
Zamislite koliko bi trosio ovaj moj benzinac recimo, a da su mu stavili obrtni momenat preko 200, ili cak preko 300
E, upravo to sad Japanci polako uvode. Prije neki dan sam probao novu Hondu Civic. Benzinac, 1.5, sa 180 KS i 240 NM. Treba li uopste pricati kako to ide...?
@vauvau
Last edited by Dozer on 14/04/2018 23:28, edited 1 time in total.
- sparky
#103 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Druze prodaj tu 159 ili je mjenjaj za sdiaxe22 wrote:Throttle wrote:Ovaj zeznuo i kataloske prosjeke
Pa i nije bas, kod mene je 159 samo 1.9 sa 150 ks, Tuzla - Zenica - Tuzla, prosjecna ne prelazi 5 (cak se vrti oko 4.7) a sve se vozi izmedu 80-90 km/h.
Prosle godine povratak iz Bara preko Herceg Novog, Trebinje, Mostar, Sarajevo, Tuzla s klimom u toku dana i preko 1 sata cekanja na granici prosjek je bio 5.4.
Zar ti nije zao gnjaviti taj auto. Kod mene je na 5000km prosjecna 7,4 s tim da je 70% otvorene vožnje. Za obaranje tih rekorda u proizvodnji goriva koristim fabiu sdi. Prosjek 4-5 litara.
- sparky
#104 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Đeste bemzimci i dizeli sa 300 konja i 4 litra potrosnje. Sdi rulz

-
tempuser
#105 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Golf 2 1,6 atmo sferskidizel je imao 54 KS, tako da sto zbog nacina razvoja snage, sto zbog tezine nije mogao odmaci Yugu 55, cak sta vise, a onaj sa 75 KS je bio turbodizel i tu Yugo 55 nije imao sta da trazi.Dozer wrote:1,33t.
Tu se onda u hodu shvatilo da se nekako mora s dizelom dostici brzina i startnost benzinca (jer dizeli prije 20+ godina nisu to mogli dostici. Npr. G2 dizel sa 75KS na startu nije mogao odmaci Jugi 55 ni metar), pa su se pocele dodavati turbine. Naravno, to je onda povecalo i potrosnju goriva, pa se moralo skontati kako to rijesiti. Rjesenje je bilo u povecavanju obrtnog momenta kod dizelasa, dok se kod benzinaca zadrzao nizi obrtni moment (zato dizelasi rijetko imaju preko 4.500 obrtaja do cvenog, pri cemu max. snagu isporucuju vec od 1.700, a benzinci 6.000+, i max. snagu daju tek oko 4.000).
Onda se pojavio jos jedan problem, a to je zagadjenje koje su dizelazi pravili i koje je bilo drasticno vece nego kod benzinaca, pa se onda krenulo u smisljanje raznoranih filtera kojima ce se to umanjiti.
Logicno, uporedo se radilo i na benzincima i njihovom poboljsanju, a rezultat toga je danas upravo ovo o cemu pricamo - smanjenje kubikaze, dodavanje vecih obrtnih momenata, uz vise KS, a sto sve zajedno, ukljucujuci i kompjuterizovano nadgledanje ubrizgavanja i svega ostalog, danas dovodi do minimalnlh razlika u potrosnji izmedju dizelasa i beninaca (iste snage, logicno).
@vauvau
- Dozer
#106 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Nece biti... To je bio ovaj motor: 1.6L EA827 I4 diesel
A on je imao 75 KS. Mislim...vozio sam to 1991, valjda znam sta sam vozio
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswage ... k2#Engines
Taj s 54 KS je bio benzinac 1.3.
- amar1994
#107 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
ni pocemu , pogotovo kao nov autoDozer wrote:Eto vidis da ne kontas... Uopste ne pricam o tome. Ali, razumijem ja sve predrasude nasih ljudi, kao i one neke prastare price koje se prenose s koljena na koljeno i cesto vise nemaju nikakve dodirne tacke s realnoscu, ali eto...i dalje su tu i ljudi i dalje u njih vjeruju. Ja vozim vec 27 godina, pa eto... navozah se svega i svacega. Imas li ti uopste ovoliko godina?amar1994 wrote: forsiras da je dizel smece najvece , a benzinac savrsen
nidje veze , isto da ja krenem srat kako atmosferski benzinci ne valjaju , a ustvari su ok ko i dizel
Hajmo ovako... Objasni mi po cemu je isplativije kupiti i voziti dizelasa? Obrati paznju na ISPLATIVIJE.
Recimo da si prosjecni BH vozac koji godisnje prelazi maksimalno 20.000km, iako je to blize 15, ali nema veze. Neka bude 20.
I ides da kupis auto, novo ili polovno, nebitno je, a u dzepu imas npr. 30.000.
Sta ces odabrati izmedju, npr., Citroena 1.6 HDI za 116 KS i Citroena 1.6, benzinca, sa 132 KS, oba s identicnom opremom, pri cemu HDI kosta 29.000, a benzinac 26.000?
i meni ce ovo biti zadnji dizel
problem je sto kod nas slabo ima benzinaca dobrih , vecinom je to dizel , pogotovo kao polovni , dovoljno je pogledati uvozna auta , sve se samo kaze
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#108 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
To je benzinac sto si naveo, ali je dijelio neke stvari i sa dizelom.Dozer wrote:Nece biti... To je bio ovaj motor: 1.6L EA827 I4 diesel
- Dozer
#109 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Grijesis. Reno, Toyota, KIA, Hyundai, Pezo, Opel...Sve su to odlicni benzinci. Samo gledaj da je motor s lancem, ne sa zupcastim, i miran si.
- Dozer
#110 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Nije ba. To je dizel, eto ti gore oznake (EA827), a u tabeli na linku mozes naci podatke za taj motor. Druga verzija pod istom oznakom je bila za CL modele, a i ona je imala 72 KS. 1.6 dizel nije postojao od 54KS u G2. Tacnije, da se ispravim, ne znam da je sklapan u TAS-u s tim motorom.konektovan wrote:To je benzinac sto si naveo, ali je dijelio neke stvari i sa dizelom.Dozer wrote:Nece biti... To je bio ovaj motor: 1.6L EA827 I4 diesel
Last edited by Dozer on 14/04/2018 23:51, edited 2 times in total.
-
tempuser
#111 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ocigledno ne znas sta si vozio. To sto si ti nasao je benzinac, a pomenutu sifru ima pola motora sa tabele,Dozer wrote:Nece biti... To je bio ovaj motor: 1.6L EA827 I4 diesel
Tacno je da je 1,3 benz imao 54 KS, ali ajd malo pogledaj ovaj reda iz tabele.
1.6 Diesel[24] 1983–1991 1,588 cc (96.9 cu in) JP (EA827) 54 PS (53 hp; 40 kW) @ 4800 rpm 100 N⋅m (74 lb⋅ft) @ 2300 rp
Ako si vozio jedan 1,6 atmosferskog dizelamogao si voziti samo ovo.
Evo ti malo sta je EA 827
The EA827 family of petrol engines was introduced in 1972 by Audi in the B1-series Audi 80, and went on to power many Volkswagen Group models. This is a very robust water-cooled engine configuration for four- up to eight- cylinders, and is still in production.
The EA827 is also the base for diesel engines, which share its 88-millimetre (3.46 in) cylinder spacing with the spark ignition petrol engines.
- amar1994
#112 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
dok ne pocne da lupkaDozer wrote:Grijesis. Reno, Toyota, KIA, Hyundai, Pezo, Opel...Sve su to odlicni benzinci. Samo gledaj da je motor s lancem ne sa zupcastim, i miran si.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#113 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
takoe ,lanac i nema servisa velikog 
svaka dvicina 1.6 D atmo je 40 kw
svaka dvicina 1.6 D atmo je 40 kw
- Dozer
#114 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Vala, meni ni jedan Reno benzinac nikad nije lupkao, a ni Toyote, ni KIA. Za razliku od dizelasa, pogotovo zimi pri paljenju... Kad se cijela tabla zatrese, ja bih sebi nogu otkin'o odma' 
A za ovog G2...ljudi moji, nisam malouman, znam sta sam vozio i sta je pisalo u saobracajnoj, pobogu...
A za ovog G2...ljudi moji, nisam malouman, znam sta sam vozio i sta je pisalo u saobracajnoj, pobogu...
Last edited by Dozer on 14/04/2018 23:55, edited 1 time in total.
- amar1994
#115 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
ima motora koji mogu i hoce , samo kazem 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#116 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
moglo je pisati sta hoce,ako je bio obicni dizel 40 kw,1.6TD i intercooler su jaci...Dozer wrote:
- konektovan
#117 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ocigledno je da ne znas sta si vozio.Dozer wrote:Vala, meni ni jedan Reno benzinac nikad nije lupkao, a ni Toyote, ni KIA. Za razliku od dizelasa, pogotovo zimi pri paljenju... Kad se cijela tabla zatrese, ja bih sebi nogu otkin'o odma'
- Dozer
#118 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
E, jbg...
Jaranov stari bio tehnicki direktor TAS-a, pa eto...valjda je on znao sta mi je odabrao
Hajd', nema veze. Nebitno.
Poenta je da su danas benzinci povoljniji za kupovinu, ali i za odrzavanje, tisi, s manje vibracija, a samim tim i udobniji na duge relacije, s manje mogucih kvarova, manje zagadjuju, a za prosjecnog vozaca razlika u potrosnji goriva je zanemariva.
I to je to.
Jaranov stari bio tehnicki direktor TAS-a, pa eto...valjda je on znao sta mi je odabrao
Hajd', nema veze. Nebitno.
Poenta je da su danas benzinci povoljniji za kupovinu, ali i za odrzavanje, tisi, s manje vibracija, a samim tim i udobniji na duge relacije, s manje mogucih kvarova, manje zagadjuju, a za prosjecnog vozaca razlika u potrosnji goriva je zanemariva.
I to je to.
Last edited by Dozer on 15/04/2018 00:04, edited 1 time in total.
-
junior3
#119 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Al' opraste dozera.
Dozeru bolan na ovom pdf-u je zajebanije nego na politici.
- basicm
#120 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Pa u prvom osnovne se uci 1.6 d iz dvice, moze se zabrljati samo oko intercooler verzije, neki dan hodza na hutbi kaze 55 i 75 konja dvica.
-
tempuser
#121 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
De ohani ziv bio nego malo bolje pogledaj tu tabelu i nadji podatke za 1,6 diesel, a onda klikni na oznaku EA827 i vidi sta ona znaci.Dozer wrote: Nije ba. To je dizel, eto ti gore oznake (EA827), a u tabeli na linku mozes naci podatke za taj motor. Druga verzija pod istom oznakom je bila za CL modele, a i ona je imala 72 KS. 1.6 dizel nije postojao od 54KS u G2. Tacnije, da se ispravim, ne znam da je sklapan u TAS-u s tim motorom.
Oznaka modela nije imala nikakve veze sa snagom motora. Oznaka CL je uvedena 1990/1991 godine kad izjednacila sa njemackom nomenklaturom i kad je dosao novi font. Do tad je bio font iz 1984. godine i TAS-ove oznake JX i CX. U pocetku su Golfa 3 zvali guzonja, a zbog te oznake i Golf "iks".
Tas je radio 3 motora:
1,3 benz 54 KS
1,6 benz 75 KS
1,6 dizel 55 KS.
- konektovan
#122 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Otišao mu cincilator na HHO generatoru,..junior3 wrote:Al' opraste dozera.![]()
- Dozer
#123 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ma jok ba. Ja jos ne vidjeh da je neko napisao smislen i argumentovan post o tome zasto je bolje voziti dizela nego benzinca. Samo vidim djecija natezanja tipa "ciji je veci", tako da...junior3 wrote:Al' opraste dozera.![]()
-
tempuser
#124 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Sa svim se mogu sloziti osim sa boldiranim.Dozer wrote:
I to je to.
Imao sam priliku da uporedo vozim 2,o turbodizela sa 140 KS i 2,0 atmo benzinca sa 150 KS. Iz prve ruke ti govorim da je razlika u potrosnji u prosjeku bila 2-2,5 lit/100 km u korist dizela. To je po danasnjm cijenama razlika 4,5 KM na 100 km, odnosno 4500 KM na 100k km. o prevrti tu cifru krece sa povratom investicije.
Druga stvar, "obicni" benzinci idu u zaborav, sad se ide na downsizing + turbo sto poskupljuje cijenu samog vozila, a i troskove odrzavanja.
Treca stvar, previse je novca u igri da bi se tek tako nesto ukiniulo. Vec 30 godina se delikatno balansira izmedju performansi motora, potrosnje, cijene goriva i cijene vozila da se prodaju i dizeli i benzinci. Kad je dizel kaskao za benzincima po performansama cijena dizela u odnosu na cijenu benzina je bila znatno niza. Kad su zbog turbina performanse dizela i benzinca skoro bare-bare izjedacena je cijena goriva.
Zagadjenje nije samo ono sto izadje iz auspuha, nego i ono da bi se proizvelo gorivo. Vidis da se vec udarat "kontra" na el. automobile, da preracunavaju da je zagadjenje da bi se proizvela el. energija za el. automobil veca nego da ima benz. motor. Isto tako proizvodnja benzina je dosta skuplja od proizvodnje dizela i sa sobom vuce dodatno zagadjenje.
-
axe22
#125 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
sparky wrote:Druze prodaj tu 159 ili je mjenjaj za sdiaxe22 wrote:Throttle wrote:Ovaj zeznuo i kataloske prosjeke
Pa i nije bas, kod mene je 159 samo 1.9 sa 150 ks, Tuzla - Zenica - Tuzla, prosjecna ne prelazi 5 (cak se vrti oko 4.7) a sve se vozi izmedu 80-90 km/h.
Prosle godine povratak iz Bara preko Herceg Novog, Trebinje, Mostar, Sarajevo, Tuzla s klimom u toku dana i preko 1 sata cekanja na granici prosjek je bio 5.4.![]()
Zar ti nije zao gnjaviti taj auto. Kod mene je na 5000km prosjecna 7,4 s tim da je 70% otvorene vožnje. Za obaranje tih rekorda u proizvodnji goriva koristim fabiu sdi. Prosjek 4-5 litara.
Jbg, nije do mene nego do kola. Nikad se ne vozi ispod 2000 obrt jer na tim obrtajima najljepse reaguje na gas . Trenutno prosjeca na zadnjih 2800 km je oko 6.6 ali je 70% voznja po Tuzli ili kratke relacije do 10 km a gradske ne ide ispod 8l.
Jest bio jedan odlazak do Bjelovara i nazad, nije se stedila na autoputu (autoput sve oko 150, dio i 200).
Jednostavno je napravljena na otvorenu cestu i duze voznje.
Jos da iscupam dpf i blokiram erg, jos bi nize isla.