Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hatemondays

#101 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by hatemondays »

Dinostula wrote:Zilha ce te pare pretvoriti u vodenu paru.CUdan je proces isparavanja novca u drzavi BIH. :lol:
Nije Zilha Munira no sikiriki, nit je ovaj donator levat zna on dobro kome je pare ostavio.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#102 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Velkoski »

Heller wrote:U kurve i kokain
+ kocka :D

a joj ovih filantropa na forumu baj d vej... :lol:
Edin H.

#103 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Edin H. »

mali_balon wrote:Ja bi te pare dao zastitniku Bosnjackog naroda, velikom patriJoti, prvom u Bosnjaka jednomjedinom gospodinu Bakiru Izetbegovicu. On bi najbolje zano sta uradit sa tim parama i kako ih pametno iskoristit.
Logicno da je najbolje pokloniti ili ostaviti novac stranci, jer to su ljudi koji znaju i bore se za nasu svijetlu buducnost :izet:

Alternativa je pak pomoci izgradnju vjerskog objekta. :wink:
Heller

#104 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Heller »

Velkoski wrote:

Karo bi Natasu Bekvalac i Gocu Trzan. Sto ostane ove obocne eskort dame. Kokain. Zadnjih deset tisuća na kocku.
Edin H.

#105 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Edin H. »

Heller wrote:Zadnjih deset tisuća na kocku.
Je'l da povratis million? :D
moonca

#106 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by moonca »

dječak sa šibicama wrote:Znao sam jednu djevojku, zenu, koja je radila takav posao da je u jednom trenutku imala preko 100.000 km imala na raspolaganju, kao za sebe. Podijelila raji, kaze. Valjda i sebi nesto ostavila.

Da imam milion koji zelim pokloniti, ja bi ga raspodijelio prije smrti, pretpostavljam. Nikome ne vjerujem, od tog miliona kad ja skiknem hajrovati mogu ini lopovi.
Da, razne velikodusne price kruze.

No,kako biti siguran da su istinite ili je ovo samo poruka Dzeki da je vrijeme da nesto donira. :-)
Heller

#107 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Heller »

Edin H. wrote:
Heller wrote:Zadnjih deset tisuća na kocku.
Je'l da povratis million? :D
I opet Natasa i u krug, odo spavat valja ujutro radit za 750 :mrgreen: ovim tempom za Natasu cu 2068 ustedit
Laertes

#108 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Laertes »

Ja bih donirao Dozeru za ovu stranku što planira.
Gojeni H

#109 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Gojeni H »

Chmoljo wrote:... za javne kuhinje.
Bosanac iz Kanade ostavio milion KM javnim kuhinjama u Sarajevu

Bh. državljanin iz Kanade ostavio je u testamentu milion KM narodnim kuhinjama u Sarajevu "Stari Grad", "Merhamet" i "Crveni križ FBiH". U kuhinjama vlada velika radost jer će im ova donacija pomoći da osiguraju kvalitetne obroke tokom cijele godine za stanovnike Sarajeva koji su u teškom socijalnom stanju.
"Sretni smo i iznenađeni jer nismo očekivali da će se ovo dogoditi. Ostavinski postupak se vodio od 2008. godine. Već nam je uplaćeno 270.000 KM. Sada imamo sastanak s izvršiteljem testamenta da vidimo uvjete trošenja tog novca", kazala je za Klix.ba Zilha Šeta, šefica Narodne kuhinje "Stari Grad".

Od već uplaćenog novca kupili su dodatne namirnice i pojačali obroke, a moći će napraviti i koji obrok više jer već godinama uvijek ima i onih gladnih koji nisu na spisku, ali zakucaju na njihova vrata. Nikada niko nije vraćen.

Ova narodna kuhinja ima 4.000 korisnika, a svoju misiju su proširili i na periferne dijelove grada te svakodnevno voze obroke u 32 kuće u Tarčinu. Egzistiraju zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, među kojima je i ovaj bh. državljanin iz Kanade koji je redovno davao donacije, a potom se odlučio da dio svog bogatstva prepiše u ove humane svrhe. Prema riječima Tetke Zilhe, muškarac je porijeklom iz okoline Rogatice.
rijetko viđena gesta i malo je reći da je hvale vrijedna. kako zbog velike vrijednosti, kako zbog načina - poslije smrti, anonimno i bez promocije.

a šta biste vi?

imate milion maraka da ih filantropski utrošite. sasvim dovoljno novca da napravite neku razliku na bolje za više ljudi. kako biste ih vi utrošili?

ja sam više za opciju fondacije koja bi školovala mlade ljude koji bi danas-sutra pravili razliku. bila bi dobra opcija stipendiranja djece na kvalitetnijim evropskim univerzitetima, i koji bi zauzvrat imali obavezu da se vrate u BiH i naprave nešto sa tim svojim znanjem. naravno, ovdje taj iznos od milion maraka već i nije tako velik, ali ne bih žalio te pare na 5 vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima.

ako išta ovoj zemlji treba, to su školovani stručnjaci. ubi nas laž i minderska priča kako imamo školovan kadar, i kako smo, jelte mi pametni, a amerikanci naprimjer, jako glupi.

šta bi vi?
:thumbup: Za temu :thumbup: Za postupak ovog covjeka. Allah neka mu podari ono sto je najbolje za njega, amin.

Mislim da bih osnovao fondaciju; neka laboratorija na univerzitetu, neka stipendija, i sl.
Gojeni H

#110 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:generalno nikakva pojedinačna donacija i filantropija nisu alternativa uspostavi sistema koji će kontinuirano i stalno "paziti" one koji se ne mogu paziti sami. bilo riječ o bukvalnom opstanku ili o obrazovanju i popravljanju šansi. skandinavske zemlje su tu najbolje na svijetu upravo zato jer to nisu ostavili pojedinačnim aktima dobre volje...
Ali su i na poludivljem zapadu, pojedinci i lokalne crkve pokretale vise skole koje su postale univerziteti, kuhinje koje su postale velike humanitarne organizacije, itd.
Problemi gladnih, fizicki ili drugacije nesposobnih se moraju sistematski rjesavati, ali u medjuvremenu i mi mozemo ponesto uraditi. Samo kad se hoce.
Gojeni H

#111 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:Ne znam kako se čovjek usudio. Prva stvar koja bi meni pala na um je kako će od tog miliona pola odmah ispariti u hladan zrak.
Da sam tako razmisljao ... :(
Gojeni H

#112 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Gojeni H »

Velkoski wrote:

Ne mozes vjerovat' je l' da?
sumirprimus

#113 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote:

goricete vi gorit! :lol:
dao bi u izgradnju tusnja.i zvao azmira i reko evo mog miliona gdje su sad tvoja 2 sto si obeco? :D
Heller

#114 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Heller »

Gojeni H wrote:
Velkoski wrote:

Ne mozes vjerovat' je l' da?
Laže ih 90%.
sumirprimus

#115 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by sumirprimus »

pa sta ce vam pare za raveku? danas bar to nije problem. i jos milion :roll:
Heller

#116 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by Heller »

sumirprimus wrote:pa sta ce vam pare za raveku? danas bar to nije problem. i jos milion :roll:
Pa nije obicne kurave. Neg ove pevaljke. I da snimim. I da pricam da sam jebo Natasu Bekvalac.
sumirprimus

#117 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by sumirprimus »

Heller wrote:
sumirprimus wrote:pa sta ce vam pare za raveku? danas bar to nije problem. i jos milion :roll:
Pa nije obicne kurave. Neg ove pevaljke. I da snimim. I da pricam da sam jebo Natasu Bekvalac.
:lol:
JThomas

#118 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by JThomas »

Gojeni H wrote:
JThomas wrote:generalno nikakva pojedinačna donacija i filantropija nisu alternativa uspostavi sistema koji će kontinuirano i stalno "paziti" one koji se ne mogu paziti sami. bilo riječ o bukvalnom opstanku ili o obrazovanju i popravljanju šansi. skandinavske zemlje su tu najbolje na svijetu upravo zato jer to nisu ostavili pojedinačnim aktima dobre volje...
Ali su i na poludivljem zapadu, pojedinci i lokalne crkve pokretale vise skole koje su postale univerziteti, kuhinje koje su postale velike humanitarne organizacije, itd.
Problemi gladnih, fizicki ili drugacije nesposobnih se moraju sistematski rjesavati, ali u medjuvremenu i mi mozemo ponesto uraditi. Samo kad se hoce.
pa i u americi je to sistem, samo drukčiji od evropskog. ako su gotovo sve najuglednije obrazovne institucije u americi tako postale, a jesu - onda to nije pojedinačno. razlika je, lupam, k'o između privatnog i javnog zdravstva...ali i jedno i drugo je sistemsko rješenje. samo druge vrste, jedno po konceptu liberalnijeg tržišta, a drugo po konceptu socijalne države.
moonca

#119 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by moonca »

Prije nekoliko godina pitam momka koji je usao u 40-tu- planiras ili razmiljas li o penziji,danima kada neces moci sa gitarom zabavljati goste po restoranima. Odgovori mi -ne, nisam jos razmisljao o tome. Nema ustedjevine nema stalnog posla, nije glup ili mozda jeste -hm kako za koga....
Vidim ga opet prije neki dan sa djevojkom--- malo je reci da izgledaju kao beskucnici- i dalje veseli, zive dan za danom...
ExNihilo

#120 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by ExNihilo »

Jednom prilikom me na frajer na intervjuu za posao pita: da imaš neograničeno mnogo novca, šta bi uradio s istim?

Ja mu velim da ne bih ništa, jer bi inflacija bila tolika da bi novac bio bezvrijedan.

Ka'e on hajd ne seri.

Onda sam odgovorio ovo što i Čmoljo. :D
SmokingMan

#121 Re: Anonimni Bosanac dao milion KM... A vi?

Post by SmokingMan »

Kooperacija između izdašnih filantropa (kojih je i svuše malo),kompanija i države je najbolji vid da se održi neko stabino socijalno i ekonomsko stanje u određenoj državi,i implementiraju razni projekti iz oblasti zdravstva,kao i obrazovanja koja će riješiti problem deficita kadorva neophodnih za zahtjevno tržište.
Post Reply