Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#101 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Irsar wrote:
Smrcak15 wrote:Empirijske dokaze sa znanje o bogu, to dvoje nije isto.

Znanje o Bogu i empirijski dokazi za postojanje Boga nije ista stvar.
Aha, sada kada sam ti osporio tvoje definicije znanja, te ti praktično ukazao na ono što jeste istina, sada se pretvaraš da znaš o čemu govoriš. Do maloprije si tvrdio ovakve stvari:
Smrcak15 wrote:ja vjerujem u postojanje Boga, nemogu reci ja znam da Bog postoji, jer ako kazem da znam, to znaci imam empirijske dokaze.
Smrcak15 wrote:reci da znas da postoji Bog je isto kao reci, ja imam emprijske dokaze, to znaci, il isi ga vidio okom, cuo sluhom, opipao rukom, osjetim mirisom.
Smrcak15 wrote:Ocito znanje nastaje kada BOga ugledamo prvi put na sujdnjem danu bez imalo poteskoca, i tad vjerovanje prestaje pa nastaje ocito znanje... to je emprijski dokaz, i tu nema mjesta vjerovanju dali ti postoji ili ne.
Prvo ti nije bio problem izjednačavati znanje i "empirijske dokaze" o Bogu, dok sada se hoćeš pretvarati kao da to nisi ni činio. Pa nismo mentalno zaostali ovdje da ne vidimo šta pišeš i šta tvoje pisanije nužno podrazumijevaju. :wink:
I sta si se ti uhvatio mojih prezentacija brojcanih cuda Kurana?????
Jer su tvoje "prezentacije" ili bazirane na lažima ili vode ka laži.
Kad vec hocrs da osporis osporavaj sa dokazima , a matematika je egzaktna nauka ili ima ili nema....
:lol:
Ti i dalje ne kontas da reci:

Ja znam da postoji Bog

Nije isto kao:

Ja imam znanje o Bogu.

A ti to i dalje brkas izgleda.

Druga stvar

Kazes moje prezentacije bazirane na lazima, da cujem pokazi ljudima jasno i precizno sta je laz pa ako ne pokazes, vidjet ce ljudi ko palamudi ovdje bez pokrica.
Hajde sad dokazi da je bazirano na lazima, pozovi cijeli forum u pomoc ako hoces u tom dokazivanju.
MarlboroGold

#102 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Irsar wrote:
MarlboroGold wrote:Pa zar treba biti ekspert da se zaključi da hadisi nisu od Boga? Mene ne interesuje šta u istima piše,
Pa šta onda imaš dalje šta pričati na ovu temu? Ti, u praksi, tvrdiš da te ne zanima da li neki hadis sadržava istinitu tvrdnju, ili ne. Iako je istinitost tvrdnje prvi i osnovni kriterij vrednovanja hadisa.
Ma nema nikakve logike da su Božiji šta god da piše u njima, jer ih je ljudska ruka pisala služeći se Kur'anom i dešavanjima za vrijeme objave i kasnije.
Međutim svakom njegovo... ja sam završio sam ovom raspravom i nema smisla dalje nastavljati.
Smrcak15

#103 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Irsaru druze, samo da kazem ovo da si se zakacio sa pogresnom osobom jer nikad te do sad nisam osporavao cak sta vise podrzavao te, a ti se okomi na mene iz cista mira i jos lazovem me nazivati....

Ne pokazes li dokaze za svoje tvrdnje vidjet ce ljudi ko je palamudjer ovdje.
Smrcak15

#104 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Irsar wrote:
MarlboroGold wrote:Pa zar treba biti ekspert da se zaključi da hadisi nisu od Boga? Mene ne interesuje šta u istima piše,
Pa šta onda imaš dalje šta pričati na ovu temu? Ti, u praksi, tvrdiš da te ne zanima da li neki hadis sadržava istinitu tvrdnju, ili ne. Iako je istinitost tvrdnje prvi i osnovni kriterij vrednovanja hadisa.
Ma nema nikakve logike da su Božiji šta god da piše u njima, jer ih je ljudska ruka pisala služeći se Kur'anom i dešavanjima za vrijeme objave i kasnije.
Međutim svakom njegovo... ja sam završio sam ovom raspravom i nema smisla dalje nastavljati.
Da ljudi pisali ono sto je poslanik govorio a on nije govorio po svom ceifu nego preko bozanske objave
MarlboroGold

#105 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:Irsaru druze, samo da kazem ovo da si se zakacio sa pogresnom osobom jer nikad te do sad nisam osporavao cak sta vise podrzavao te, a ti se okomi na mene iz cista mira i jos lazovem me nazivati....

Ne daj se. Ti se makar trudiš dokazati svoje tvrdnje.
Irsar

#106 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Irsar »

Smrcak15 wrote:Irsaru druze, samo da kazem ovo da si se zakacio sa pogresnom osobom jer nikad te do sad nisam osporavao cak sta vise podrzavao te, a ti se okomi na mene iz cista mira i jos lazovem me nazivati....
Onda obrati pažnju na šta pišeš, jer u jednom postu napisati kako su znanje i empirijski dokazi isto, a potom u drugom postu napisati kako nisu, su znak tvoje zbunjenosti u najboljem slučaju, a izvrdavanja definicija i jezika općenito u najgorem.

Također, ne očekujem ja od tebe nikakvu podršku, zašto me ne bi osporio u nečemu u čemu sam u krivu? A "okomio" sam se na tvoje izjednačavanje znanja i dokaza, iako su to različite stvari i znanje može postojati i bez dokaza koji bi potvrdili drugima to znanje.

To rečeno, bio sam u krivu što sam osporio neke tvoje tvrdnje o "dokazima za vjerovanje"; vjerovanje može biti smisleno i razumna pozicija za uzeti, te imati "dokaze za vjerovanje" jeste moguće. No tvoje insistiranje na miješanju pojmova i td. me previše iziritiralo da bih odmah mogao uočiti neke od ispravnih stvari koje si naveo. Moja greška.
I dalje smatram da je tvoja priča o "numeričkim čudima" Kur'ana, ili šta je već u pitanju, nešto što je ili bazirano na lažima (možda i nekoj istini) ili vodi ka laži. To trenutno smatram tako.
Irsar

#107 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Irsar »

MarlboroGold wrote:Ma nema nikakve logike da su Božiji šta god da piše u njima
Ovo je, pretpostavljam, neka logička tvrdnja, ne? :wink:

Vjerovatno odbacuješ postojanje Boga, pa za tebe ništa u vezi Boga i vjere "nema logike". Je li sad opet ovdje trebam ponoviti upit: logički dokaži da je logika jedini način spoznaje istine i logički dokaži nepogrešivost logike. Unaprijed zahvalan.
perfekcionista1

#108 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by perfekcionista1 »

MarlboroGold wrote:
Pa zar treba biti ekspert da se zaključi da hadisi nisu od Boga? Mene ne interesuje šta u istima piše, a to ostavljam upravo za one koji ih studiraju na fakultetima i neka tumače kako žele. Sa strane logike je upitno je li Kur'an od Boga, a kamo li hadisi.
Ne govorim ja smrle da su oni izmišljeni. Postoje, tu su, nisu izmišljeni, ali nisu Božiji.

Samim time što postoji klasifikacija na vjerodostojne i one koji to nisu vuče na zaključak da ih je čovjek napisao, prilagođavao, koristio kroz historiju prenoseći sa koljena na koljeno. Ramo je to htio reći... tako sam i ja shvatio.
Ne trebas biti ekspert da vjerujes u nesto slijepo ili ne vjerujes, ljudi po automatizmu vjeruju ili ne vjeruju u mnoge stvari, ali da bi zakljucio nesto onda to ne mozes de facto odbaciti eto zato sto ti se odbacuje a da nisi prethodno detaljno istrazio tu tematiku, jer sam pojam zakljucak implicira promisljanje, istrazivanje i proucavanje.Ovo se odnosi prije svega na one sto se nazivaju muslimanima a odbacuju hadise, a sa nemuslimanima je suvisno i raspravljati o tome jesu li hadisi vjerodostojni dok ne povjeruju u sam islam.

Da li je Kur'an od Boga logika je davno afirmativno odgovorila, samo ne baratamo svi najbolje sa logikom. Slicno je i sa hadisima. Imas knjige koje detaljno pojasanjavaju nacin prenosenja hadisa, zapisivanje, pamcenje, prenosenje itd, sve je to na takvom nivou i sa tako jakim lancem prenosioca da ne postoji nista u historiji vjerodostojnije od toga.

To sto neko uziva glavu okretati i negirati sve sto nije u skladu sa njegovim vjerovanjem nema veze sa zakljucivanjem, cinjenicama i logikom vec sa njegovim egom i sejtanom koji ga vuce u stranputicu
HardcoreMX

#109 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

nema u islamu,tj.u Qur'anu bilo sto sto upucuje da se vjeruje u 'kompetentne eskperte' hadiskih pripovjetki, cak naprotiv ima protiv...mada se bas i ne vidi u cemu se krije genijalnost ili neka specijalnost ako netko cita hadise...po tome ispada to je svako ko zna ili se sjeti po kojeg hadisa....
Smrcak15

#110 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Irsar wrote:
Onda obrati pažnju na šta pišeš, jer u jednom postu napisati kako su znanje i empirijski dokazi isto, a potom u drugom postu napisati kako nisu, su znak tvoje zbunjenosti u najboljem slučaju, a izvrdavanja definicija i jezika općenito u najgorem.

Također, ne očekujem ja od tebe nikakvu podršku, zašto me ne bi osporio u nečemu u čemu sam u krivu? A "okomio" sam se na tvoje izjednačavanje znanja i dokaza, iako su to različite stvari i znanje može postojati i bez dokaza koji bi potvrdili drugima to znanje.

To rečeno, bio sam u krivu što sam osporio neke tvoje tvrdnje o "dokazima za vjerovanje"; vjerovanje može biti smisleno i razumna pozicija za uzeti, te imati "dokaze za vjerovanje" jeste moguće. No tvoje insistiranje na miješanju pojmova i td. me previše iziritiralo da bih odmah mogao uočiti neke od ispravnih stvari koje si naveo. Moja greška.
I dalje smatram da je tvoja priča o "numeričkim čudima" Kur'ana, ili šta je već u pitanju, nešto što je ili bazirano na lažima (možda i nekoj istini) ili vodi ka laži. To trenutno smatram tako.

dzaba tebi pricati ti i dalje ne kontas da

znati da postoji Bog

i

znanje o BOgu nije ista stvar.

I dalje smatram da je tvoja priča o "numeričkim čudima" Kur'ana, ili šta je već u pitanju, nešto što je ili bazirano na lažima (možda i nekoj istini) ili vodi ka laži. To trenutno smatram tako
to sto ti smatras mozes macku o rep zavezati pa nek trckara i hvata miseve sa tim :)

dokaze na stol , inace ispadas smijesan i neozbiljan oponent,smatrati nesto bez dokaza jer ludost na kubik (ludost^3)

pa ti i dalje smatraj koliko hoces, ali stvar je jasna, ti nisi u stanju donijeti dokaza protiv mene da potvrdis ono sto smatras...kud ces dalje
perfekcionista1

#111 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

HardcoreMX wrote:nema u islamu,tj.u Qur'anu bilo sto sto upucuje da se vjeruje u 'kompetentne eskperte' hadiskih pripovjetki, cak naprotiv ima protiv...mada se bas i ne vidi u cemu se krije genijalnost ili neka specijalnost ako netko cita hadise...po tome ispada to je svako ko zna ili se sjeti po kojeg hadisa....
Kaže Uzvišeni: "Pitajte učene (ehlez-zikri) ako vi ne znate". (Prijevod značenja En-Nahl 43.)
Svako smije i moze citati hadise ali presudjivati jesu li vjerodostojni ili ne a zvati se muslimanom, i to muslimanom sunitom je van pameti
sekerbay

#112 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by sekerbay »

perfekcionista1 wrote:Svako smije i moze citati hadise ali presudjivati jesu li vjerodostojni ili ne a zvati se muslimanom
Aha, hoćeš da kažeš da govor o vjerodostojnosti hadisa ili sama ocjena istih izvodi iz vjere, ili?
perfekcionista1

#113 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

sekerbay wrote:
perfekcionista1 wrote:Svako smije i moze citati hadise ali presudjivati jesu li vjerodostojni ili ne a zvati se muslimanom
Aha, hoćeš da kažeš da govor o vjerodostojnosti hadisa ili sama ocjena istih izvodi iz vjere, ili?
Govor laika bez naobrazbe o tako krupnoj tematici sam po sebi je znak egocentrizma i oholosti. Sunnet tj hadisi su spomenuti u Kur'anu kao nesto sto trebamo slijediti a ti sam razmisli sta znaci negirati Bozije rijeci.
sekerbay

#114 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by sekerbay »

perfekcionista1 wrote:ti sam razmisli sta znaci
Ništa ba sam. Ev sad napadaš one koji SAMI odbacuju hadise, a zahtjevas da ja SAM razmislim i zaključim.
Pitanje je jasno: tekfire li se oni koji (iz njima poznatog razloga) odbacuju hadise?
perfekcionista1

#115 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

sekerbay wrote: Ništa ba sam. Ev sad napadaš one koji SAMI odbacuju hadise, a zahtjevas da ja SAM razmislim i zaključim.
Pitanje je jasno: tekfire li se oni koji (iz njima poznatog razloga) odbacuju hadise?
I laik zna da je negiranje onoga sto pise u Kur'anu nevjerstvo, zato kazem da to sam mozes skopcati, bar se nadam.
Tema ide u pogresnom pravcu, govori se o tome da li je Kur'an od Boga a ne da li su hadisi, obratite paznju.
sekerbay

#116 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by sekerbay »

perfekcionista1 wrote:bar se nadam
Ma nema potrebe da polažeš nade, nego odgovori na krajnje jasno pitanje.
Ako znaš, dužan si odgovoriti.
Connaisseur Karlin

#117 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Connaisseur Karlin »

Da li Stari Zavjet i Novi Zavjet Knjige od Boga?
Smrcak15

#118 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:Da li Stari Zavjet i Novi Zavjet Knjige od Boga?
djelimicno.
Connaisseur Karlin

#119 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Da li Stari Zavjet i Novi Zavjet Knjige od Boga?
djelimicno.
Zasto djelomino?

Ali, dovoljno da primjetimo slicnosti ili identinosti infmracija koje je Kuran ponovio iz Starog i Novog Zavjeta :D
Bloo
Globalna šefica

#120 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

And here we go again...

Sad ce on tebi objasniti testiranje u svrhu potvrdivanja...

Mogla.si vala mene pitati, doktorirala sam na njegovim slikovnicama... :|

Aj hejt ju Ljubinka, zumtimes aj dzast hejt ju..
perfekcionista1

#121 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Connaisseur Karlin wrote: Ali, dovoljno da primjetimo slicnosti ili identinosti infmracija koje je Kuran ponovio iz Starog i Novog Zavjeta :D
Isti izvor, zbog toga slicnosti. Kur'an je na neki nacin i korekcija neistina koje se nalaze u bibliji a koje su djelo covjeka, zbog toga ga Allah u Kur'anu i naziva Knjigom koja rastavlja istinu od neistine
Connaisseur Karlin

#122 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Bloo wrote:And here we go again...

Sad ce on tebi objasniti testiranje u svrhu potvrdivanja...

Mogla.si vala mene pitati, doktorirala sam na njegovim slikovnicama... :|

Aj hejt ju Ljubinka, zumtimes aj dzast hejt ju..
:D :lol: :kiss:

Smrcko, molim te bez slikovnica :-D ovo ti ozbiljno kazem :thumbup:
Connaisseur Karlin

#123 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

perfekcionista1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ali, dovoljno da primjetimo slicnosti ili identinosti infmracija koje je Kuran ponovio iz Starog i Novog Zavjeta :D
Isti izvor, zbog toga slicnosti. Kur'an je na neki nacin i korekcija neistina koje se nalaze u bibliji a koje su djelo covjeka, zbog toga ga Allah u Kur'anu i naziva Knjigom koja rastavlja istinu od neistine
The Quran says that the books of Moses, the Psalms, and the gospel were all given by God.
:D
perfekcionista1

#124 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Connaisseur Karlin wrote:

The Quran says that the books of Moses, the Psalms, and the gospel were all given by God.
Njihovi originali da, pa sami krscanski ucenjaci priznaju da ne znaju autora velikog broja biblijskih knjiga, sta ti to govori :-D
Connaisseur Karlin

#125 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

perfekcionista1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Njihovi originali da, pa sami krscanski ucenjaci priznaju da ne znaju autora velikog broja biblijskih knjiga, sta ti to govori :-D
smijsno je pisati o orginalima svih sveti zapisa, pa cak u i tokom sakupljanja Kuran au hidzab , pojeidni originali bili izgubljeni :) postoji lingisticka pretpostavka, da ni pisani materijal Kurana nije u potpunosti sacuvan tokom sastavljanja u Kitab. Drugo, zahvaljujuci istovremenoj standardizaciji jezika, smisao sadrzaja Kurana je djelomicno promjenjen, jer su ajeti biljezeni na vise dijalketa. Trece,besmisleno je i citanje Kurana , jer intreperatija istog je raznovrsna :)
Locked