@pemanapemani

Konkretno.
Ja bih, ipak, isao malo drugacije.
Moj program bi podrazumijevao 5 osnovnih pravaca rekonstrukcije postojeceg sistema, i to:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
2. Program i strategija obrazovnih reformi
3. Program i strategija socijalnih i zdravstvenih reformi
4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
5. Program i strategija infrastukturnih reformi
Sta bi koji pravac konkretno znacio, evo i to ukratko:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
- Minimiziranje i maksimalno pojeftinjenje administrativnih procedura vezanih za pokretanje malih i srednjih proizvodnih preduzeca, uz jake materijalne podsticaje istima.
- Zastita domace proizvodnje u vidu smanjenja izvoznih barijera, a povecanja uvoznih na rok od minimalno 3 godine (hebe mi se za CEFTE i sl.)
- Pravovremeni i iskoristivi podsticaji za poljoprivredu i stocarstvo
- Pokretanje drzavnih projekata u smislu sistemskog ispitivanja ino trzista, a zatim finansiranja i pokretanja namjenske proizvodnje u skladu s rezulatima istrazivanja (da, drzavne firme, koje bi kasnije mogle biti privatizovane, cime bi se drzavi vratilo ulozeno).
- Diverzifikacija poreskih stopa
itd.
2. Program i strategija obrazovnih reformi
- Sustinske promjene sistema osnovnog, a pogotovo srednjeg obrazovanja, s akcentom na iskoristivo usmjeravanje u srednjoj skoli. (Ovo, konkretno, znaci da bi djeca iz srednje skole morala izaci pismena i sposobna za samostalno razmisljanje i rjesavanje problema, a ne kao sada polupismena i neposobna za zivot). Svedski model je, recimo, jedan od vrlo naprednih.
- Sustinske promjene visokog obrazovanja, gdje bi se primijenilo neki od EU modela, npr. Talijanski.
itd.
3. Program i strategija socijalnih reformi
- Stimulisanje zaposljavanja kroz smanjenje ukupnih opterecenja na i od plata za min. 20% u pocetku, kasnije i vise.
- Povecanje penzija u roku od 1-2 godine za min. 30%, te uvodjenje kategorijskog penzionisanja na principu 3-4 kategorije bazirane na rasponu iznosa uplacenog tokom radnog vijeka.
- Zaposljavanje socijalnih kategorija u drzavne ekonomske projekte, uz mogucnost prekvalifikacija o drzavnom trosku.
- Uvodjenje dvostepenog i uvezanog ZO - uvezivanje privatnog i javnog sektora, uz iste iznose osiguranja za svakoga.
- Uvodjenje evaluacije doktora i medicinskog osoblja, od cega bi im zavisile licence, nagrade i sankcije na kraju godine.
itd.
4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
- Ukidanje 10 kantona u FBiH i formiranje 3-4 regije. Mogu se nazivati i kantoni, ili guvernerske regije, ali sustina je da ne bi postojale vlade kao sada, nego bi te vlade ili guvernerske kancelarije bile nadlezne iskljucivo za koordinaciju opstina, ne bi postojala kantonalna ministarstva ni za sta, a glavnu rijec bi vodila entitetska vlada i njena ministarstva (dok se i to ne ukine i sve ne preuzmu drzavna ministarstva).
- Ukidanje entiteta i formiranje centralne drzavne vlade
itd.
5. Program i strategija infrastukturnih reformi
- Eksplicitno namjensko koristenje budzetskih sredstava (ceste, autoputevi, zeljeznica), uz jasne rokove za sve.
- Revizija elektro-energetskog sektora, uz jaku podrsku projektima energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno solarne i energije vjetra.
- Revizija vodovodnih sistema i njihovo unapredjenje uz snizavanje troskova za korisnike
- Rjesavanje problema nelegalne gradnje i uzurpacije drzavnih resursa
itd.
Vrijeme implementacije do funkcionalnosti: 2 - 5 godina.
Kaznena politika prema svim prekrsiocima: Rigorozna.
To su ti neki moji, ad-hoc pravci reformi. Znam da ce biti pitanja, vec otprilike znam i koja ce biti, ali sacekacu ih