Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#101 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Mikacha »

PM72 wrote:pratim...

Dozer...bjanko potpisujem sve njegove zamisli i ideje.
PM72 - dobro doso' care !

Ako ti potpisujes bjanko Dozer, ja sam mogu reci isto za tebe :

svidja mi se tvoja srcanost, postenje koje istices u prvi plan, neustrasivost kad je u pitanju konfrontacija oko nacela od kojih ne odstupas, spremnost da se izvines ako uvidis i mislis da treba, tvoja "odalescenost" od truhle politike sda i narocito "opijuma za mas(n)e !

Bjanko potpis za dobrog covjeka PM72 !

Raskomoti se ; da promuhabetimo koju sa ljudima koji vladaju materijom : Dozer je u spicu napada :arrow:

Pozdrav ti.
Dozer

#102 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

@pemanapemani
:thumbup: Konkretno.

Ja bih, ipak, isao malo drugacije.

Moj program bi podrazumijevao 5 osnovnih pravaca rekonstrukcije postojeceg sistema, i to:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
2. Program i strategija obrazovnih reformi
3. Program i strategija socijalnih i zdravstvenih reformi
4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
5. Program i strategija infrastukturnih reformi

Sta bi koji pravac konkretno znacio, evo i to ukratko:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
- Minimiziranje i maksimalno pojeftinjenje administrativnih procedura vezanih za pokretanje malih i srednjih proizvodnih preduzeca, uz jake materijalne podsticaje istima.
- Zastita domace proizvodnje u vidu smanjenja izvoznih barijera, a povecanja uvoznih na rok od minimalno 3 godine (hebe mi se za CEFTE i sl.)
- Pravovremeni i iskoristivi podsticaji za poljoprivredu i stocarstvo
- Pokretanje drzavnih projekata u smislu sistemskog ispitivanja ino trzista, a zatim finansiranja i pokretanja namjenske proizvodnje u skladu s rezulatima istrazivanja (da, drzavne firme, koje bi kasnije mogle biti privatizovane, cime bi se drzavi vratilo ulozeno).
- Diverzifikacija poreskih stopa
itd.

2. Program i strategija obrazovnih reformi
- Sustinske promjene sistema osnovnog, a pogotovo srednjeg obrazovanja, s akcentom na iskoristivo usmjeravanje u srednjoj skoli. (Ovo, konkretno, znaci da bi djeca iz srednje skole morala izaci pismena i sposobna za samostalno razmisljanje i rjesavanje problema, a ne kao sada polupismena i neposobna za zivot). Svedski model je, recimo, jedan od vrlo naprednih.
- Sustinske promjene visokog obrazovanja, gdje bi se primijenilo neki od EU modela, npr. Talijanski.
itd.

3. Program i strategija socijalnih reformi
- Stimulisanje zaposljavanja kroz smanjenje ukupnih opterecenja na i od plata za min. 20% u pocetku, kasnije i vise.
- Povecanje penzija u roku od 1-2 godine za min. 30%, te uvodjenje kategorijskog penzionisanja na principu 3-4 kategorije bazirane na rasponu iznosa uplacenog tokom radnog vijeka.
- Zaposljavanje socijalnih kategorija u drzavne ekonomske projekte, uz mogucnost prekvalifikacija o drzavnom trosku.
- Uvodjenje dvostepenog i uvezanog ZO - uvezivanje privatnog i javnog sektora, uz iste iznose osiguranja za svakoga.
- Uvodjenje evaluacije doktora i medicinskog osoblja, od cega bi im zavisile licence, nagrade i sankcije na kraju godine.
itd.

4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
- Ukidanje 10 kantona u FBiH i formiranje 3-4 regije. Mogu se nazivati i kantoni, ili guvernerske regije, ali sustina je da ne bi postojale vlade kao sada, nego bi te vlade ili guvernerske kancelarije bile nadlezne iskljucivo za koordinaciju opstina, ne bi postojala kantonalna ministarstva ni za sta, a glavnu rijec bi vodila entitetska vlada i njena ministarstva (dok se i to ne ukine i sve ne preuzmu drzavna ministarstva).
- Ukidanje entiteta i formiranje centralne drzavne vlade
itd.

5. Program i strategija infrastukturnih reformi
- Eksplicitno namjensko koristenje budzetskih sredstava (ceste, autoputevi, zeljeznica), uz jasne rokove za sve.
- Revizija elektro-energetskog sektora, uz jaku podrsku projektima energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno solarne i energije vjetra.
- Revizija vodovodnih sistema i njihovo unapredjenje uz snizavanje troskova za korisnike
- Rjesavanje problema nelegalne gradnje i uzurpacije drzavnih resursa
itd.

Vrijeme implementacije do funkcionalnosti: 2 - 5 godina.
Kaznena politika prema svim prekrsiocima: Rigorozna.

To su ti neki moji, ad-hoc pravci reformi. Znam da ce biti pitanja, vec otprilike znam i koja ce biti, ali sacekacu ih :D
zforumas

#103 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by zforumas »

@Dozer

sve to fini zvuci na papiru, ili u nekom .docx ili .pdf dokumentu. Pitanje je samo kako se mislis rijesiti 212 000 politicara koji samo za plate pojedu 3.31 milijardu KM godisnje?

Naravno, ne planiras ih se sviju rijesiti, ali zar mislis sa ce oni sjediti skrstenih ruku? Zar mislis da ti nece fabricirati x na n-tu afera, da neces zivjeti pod povecalom l, i ti i tvoja porodica? Mislis da ti neki kockoglavi nece prijetiti djetetu? Zvati na telefon u 3 ujutro i samo disati...
Zato onaj odozgo (i ostali koje spominjes) nece u medije, nece da se e
Znas i sam da su ti spremni na sve. Jos pogotovo kada im zaprijetis da ces im uzeti njihove lagodne zivote, kad im kazes da ces napraviti reviziju kupljenih diploma, kad im kazes da ce raditi sposobni a ne podobni...90% njih spada u ovu drugu kategoriju.

Svako malo se pojave neki sa tom "za drzavu, za narod" retorikom, sve dok ne udju u masinu. Kako rece, i sam si bio zagrizao mamac.
Narodu ba dopizdilo, ni dnevnike vise ne gledaju. Znaju napamet sta ce biti.

Ja sam apsolutni pobornik toga o cemu pises, sutra bih glasao za tebe i tvoj program, ali mnogo ce vode proteci dok ti i tvoja ekipa ne dospijete na neku listu.

Proveo sam cio rat u BiH, upropastili mi djetinjstvo, skolovao se, radio za jebenih 600 KM, sve od konfiguracije i administracije servera, mreza, razvodio kablove, popravljao racunare, printere i sve sto ima dugme, bio knjigovodja, racunovodja, sofer, cistacica...sve za jebenih 600 KM. I sve komtam bit ce bolje, jbg nisam u stranci.
Zena ljekar, 2 godine radila sve mjesec za mjesec, svaki mjesec idi pitaj hoce li produziti ugovor...i jednom dodje ugovor na 15 dana...jbg nije ni ona u stranci. E tu sam rekao nemoj potpisati, spakovali kofere, izljubili se sa roditeljima i vozdra.
Mislio sam da nikad necu otici, to mi se cinilo kao predaja. Ali jbg, od ponosa se ne zivi.
Danas-sutra mkada bi ti nesto pokrenuo imao bi moju podrsku ( samo nemoj vanzemaljce uplitati :mrgreen: ). Znas i sam sa se dosta stvari moze obaviti i izdaleka, a ako je stani-pani nije ni Bosna na kraj svijeta.

Edit: glasah afirmativno.
Dusa me moja boli kad vidim nas Bosance i Hercegovce kako misinterpretiramo pojam nacionalnosti.
Dusa me boli kada vidim 2/3 raje kako navija za neku drugu repku, neke druge sportiste...
A iskreno i meni je zao sto mi srce ne zadrhti na ovu himnu...dok se na onu staru i dan danas najezim....
Dozer

#104 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Tacno sam oekivao ova pitanja, pa evo, pokusacu odgovoriti bez puno filozofiranja.
zforumas wrote:@Dozer

sve to fini zvuci na papiru, ili u nekom .docx ili .pdf dokumentu. Pitanje je samo kako se mislis rijesiti 212 000 politicara koji samo za plate pojedu 3.31 milijardu KM godisnje?
Izborima na kojima bi ovakva opcija i s ovakvim programom dobila vecinu da moze sama formirati vladu FBiH.
Naravno, ne planiras ih se sviju rijesiti, ali zar mislis sa ce oni sjediti skrstenih ruku? Zar mislis da ti nece fabricirati x na n-tu afera, da neces zivjeti pod povecalom l, i ti i tvoja porodica? Mislis da ti neki kockoglavi nece prijetiti djetetu? Zvati na telefon u 3 ujutro i samo disati...
Zato onaj odozgo (i ostali koje spominjes) nece u medije, nece da se e
Znas i sam da su ti spremni na sve. Jos pogotovo kada im zaprijetis da ces im uzeti njihove lagodne zivote, kad im kazes da ces napraviti reviziju kupljenih diploma, kad im kazes da ce raditi sposobni a ne podobni...90% njih spada u ovu drugu kategoriju.
Sve vrlo tacno. I vrlo dobro znam da bi sve to slijedilo.
Zato se, uostalom, normalni ljudi i ne upustaju u ovakve avanture. a sad sam jos uvijek normalan, ali zna to kod mene flipnuti za 180 stepeni preko noci :D
S druge strane, onaj ko zna i ocekuje poteze protivnika, taj je uvijek u prednosti, zar ne? Na kraju krajeva, ko kaze da u jednom takvom scenariju prijetnji porodici i ja nisam spreman na sve, mozda cak i daleko spremniji od njih?
Svako malo se pojave neki sa tom "za drzavu, za narod" retorikom, sve dok ne udju u masinu. Kako rece, i sam si bio zagrizao mamac.
Narodu ba dopizdilo, ni dnevnike vise ne gledaju. Znaju napamet sta ce biti.
Da, svjestan sam ovoga.
Ja sam apsolutni pobornik toga o cemu pises, sutra bih glasao za tebe i tvoj program, ali mnogo ce vode proteci dok ti i tvoja ekipa ne dospijete na neku listu.
Ovo vec moze biti ovako, a i ne mora. Sve je u rukama naroda. Bukvalno. Ako je narodu oliko dopizdilo, a znam i ja da vecini jeste, onda ce konacno stati iza necega za sebe.
Proveo sam cio rat u BiH, upropastili mi djetinjstvo, skolovao se, radio za jebenih 600 KM, sve od konfiguracije i administracije servera, mreza, razvodio kablove, popravljao racunare, printere i sve sto ima dugme, bio knjigovodja, racunovodja, sofer, cistacica...sve za jebenih 600 KM. I sve komtam bit ce bolje, jbg nisam u stranci.
Zena ljekar, 2 godine radila sve mjesec za mjesec, svaki mjesec idi pitaj hoce li produziti ugovor...i jednom dodje ugovor na 15 dana...jbg nije ni ona u stranci. E tu sam rekao nemoj potpisati, spakovali kofere, izljubili se sa roditeljima i vozdra.
Mislio sam da nikad necu otici, to mi se cinilo kao predaja. Ali jbg, od ponosa se ne zivi.
Upravo ovo i jeste njihov glavni cilj. Kako vec rekoh - Chomski i njegovih 10 nacina maipulacije. A sprovode se urpavo kako bi se postiglo to sto se tebi desilo - da samomisleci odu, cime se njima ostavlja slobodan prostor za beskrajnu vlast. I budzete, logicno.
Danas-sutra mkada bi ti nesto pokrenuo imao bi moju podrsku ( samo nemoj vanzemaljce uplitati :mrgreen: ). Znas i sam sa se dosta stvari moze obaviti i izdaleka, a ako je stani-pani nije ni Bosna na kraj svijeta.
Deal :thumbup:
Connaisseur Karlin wrote:svebosanska !? sto to znaci ?
Nacionalna Gradjanska drzava. Jedna nacija, bosanskohercegovacka, a koju cine svi njeni gradjani bez obzira na etnicko i vjersko opredjeljenje/pripadnost, boju koze, naglaaasak kojim govore, itd.
Znaci da u to spadaju i pripadaju svi rodjeni ovdje, tj. svi drzavljani BiH.
pemanapemani

#105 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by pemanapemani »

@Dozer

Odlično i konkretno. :thumbup: :bih:
Ja sam samo naveo grubi početak, kako predstaviti svebosanski nacionalni program.

Ovo što navodi @zforumas za medije i prijetnje nije tačno, bar ne u mom slučaju.
Jednostavno nisam tip za medije, jer se u nekim situacijama ne mogu suzdržati i bojim se da bih svašta rekao, što bi samo bilo kontraproduktivno. Što se tiče ličnih podataka pa i fotografija, objavljuj koliko hoćeš.
Više mi je pun kurac krkana i kockoglavih koji prijete i prosipaju silu. Jebo više i sklanjanje u stranu za svaku sitnicu.
Dozer

#106 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Sila, zapravo, nije nikakav problem. Bar mi je to poznato :D
512MB

#107 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

Fali ti jedan od vaznijih aspekata: stavljanje religije tamo gdje joj je mjesto, van skola, institucija i van cjelokupnog javnog prostora.
Dozer

#108 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

512MB wrote:Fali ti jedan od vaznijih aspekata: stavljanje religije tamo gdje joj je mjesto, van skola, institucija i van cjelokupnog javnog prostora.
Ne fali. To je dio sustinskih promjena obrazovnog sistema. :D
mali jomu

#109 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by mali jomu »

Dozer wrote:
512MB wrote: Fali ti jedan od vaznijih aspekata: stavljanje religije tamo gdje joj je mjesto, van skola, institucija i van cjelokupnog javnog prostora.
Ne fali. To je dio sustinskih promjena obrazovnog sistema. :D

To je bilo...... i nije proslo, opet se pokusava i opet nece proci. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#110 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote:
Sto je tvoj profesija, sto konkretno svojim znanjem mozes uraditi u svom pokretu?
supercali

#111 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

S cim prvo poceti?
Evo ako uzmemo nas s foruma nekih 5000 ljudi sta mozemo konkretno uraditi za unapredjenje a nismo na vlasti?
triconja

#112 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

supercali wrote:S cim prvo poceti?
Evo ako uzmemo nas s foruma nekih 5000 ljudi sta mozemo konkretno uraditi za unapredjenje a nismo na vlasti?
Mozemo se pisat na neki nacionalni spomenik da ga zub vremena prije nagrize, nista vise.
mali jomu

#113 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by mali jomu »

triconja wrote:
Mozemo se pisat na neki nacionalni spomenik da ga zub vremena prije nagrize, nista vise.

Samo ne uz vjetar....... vec niz vjetar.
akaunt

#114 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by akaunt »

Rodjače! Od tih 5 hiljada , tri i po hiljade su takvi da bi mi plakali za Bakariom i Miloradom! Vidiš li bolan kakvih ovdje lopova, lazova i ekstremnih nacionalista ima?
Slušaj šta ti kazem. Vlast je u Bosni najbolji segment društva!
mali jomu

#115 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by mali jomu »

akaunt wrote: Rodjače! Od tih 5 hiljada , tri i po hiljade su takvi da bi mi plakali za Bakariom i Miloradom! Vidiš li bolan kakvih ovdje lopova, lazova i ekstremnih nacionalista ima?
Slušaj šta ti kazem. Vlast je u Bosni najbolji segment društva!

Sto si sebe preskocio, gdje si ti........ ? :mrgreen:
Mikacha

#116 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Mikacha »

Evo sta mozemo :

Crowdfunding
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Crowdfunding (sh. Financiranje (putem) gomile) je "(alternativni) način osiguranja kapitala koji se sastoji u javnom predstavljanju različitih vrsta projekata, najčešće u početnoj fazi razvoja, u koje građani ulažu novac na temelju neposredne javne interakcije s nositeljem projekta i skupne ili individualne procjene kvalitete projekta, iz altruističnih pobuda ili s ciljem ostvarenja profita ili stjecanja neke druge koristi. Obuhvaća crowdgiving, reward crowdfunding ili crowdfunding u užem smislu, crowdlending i equity crowdfunding, odnosno crowdinvesting." [1]
Vizionar 1985 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Dozer wrote: ....
Kako se novcem mijenja Ustav?
....

Pa napisao sam ja vec. Treba ti jb-nih 15.000 km da bi se mogla kandidirati na izborima. To je pola stana nekog.
5000 ljudi x 3km = 15.000 km :arrow: registrujemo stranku :arrow: volontiramo u radu stranke naredne dvije godine na
vise prethodno dogovorenih nivoa :arrow: izadjemo na lokalne izbore za dvije godine i ...eto, tako nekako.

Ali, svako ko se odluci da ucestvuje, ustvari radi i doprinosi eventualnoj promjeni u te dvije godine, umjesto da sjedi na dupetu i ceka MZ da nam to rijesi umjesto nas.

Evo, ovaj dobar covjek je i zvanicno prvi koji bi na celo kolone od 5k :kiss:
512MB wrote:Smijel se dijaspora ukjucit? :) Osobno bih donirao 15k kermi za Dozerovu kandidaturu. Inace bi se takodjer stavio na raspolaganje (u okviru svojih kapaciteta).
supercali

#117 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

Ajmo prvo rijesiti male stvari tipa saobracaj parkiranje na trotoarima zelena povrsina i sl
Mislim da se od toga treba krenuti gdje se vidi kad se nesto uradi pa onda ici na vece nivoe
Sanjarko

#118 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Sanjarko »

Mikacha wrote:
5000 ljudi x 3km = 15.000 km :arrow: registrujemo stranku :arrow: volontiramo u radu stranke naredne dvije godine na
vise prethodno dogovorenih nivoa :arrow: izadjemo na lokalne izbore za dvije godine i ...eto, tako nekako.
Jarane doslo vrijeme kada i prosjak tesko moze i marku da dobije. Prije ce tih 5 milja ljudi dati 3 km na pice ili kladionicu nego za neciju kandidaturu.
mali jomu

#119 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by mali jomu »

Da li biste podrzali svebosansku nacionalnu stranku ?

Ovako kako ste se predstavili ne podrzavam vas.

Nema Hercegovine, nema Krajine, nema........ hocete da izbrisete i ukinete vjerske slobode licnih religioznih izrazavanja, nema nista o svim drugim ljudima koji su obespravljeni na svaki moguci nacin kao sto su Romi i svi drugi slicni..... nista o siromasnim.....

Papir i jezik svasta podnose..... dok je zivot totalno drugaciji.
triconja

#120 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Da ovdje nema tri nacije onda bi rome ili jevreje krivili za neuspjeh a da ni njih nema onda bi krivili skolovan kadar.

Nije se rodio ko je narodu ugodio.
Mikacha

#121 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Mikacha »

Vizionar 1985 wrote:
Mikacha wrote:
Jarane doslo vrijeme kada i prosjak tesko moze i marku da dobije. Prije ce tih 5 milja ljudi dati 3 km na pice ili kladionicu nego za neciju kandidaturu.
Sto sebe zoves "Vizionar" :? , bar bi nam ti trebao dati bezrezervnu podrsku !
SmokingMan

#122 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by SmokingMan »

Ne postoji bezrervna podrška,to je onda pristanak na sve bez mogućnosti kritike.
Sanjarko

#123 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Sanjarko »

Mikacha wrote: Sto sebe zoves "Vizionar" :? , bar bi nam ti trebao dati bezrezervnu podrsku !
Nije problem dati podrsku, problem je dati lovu. :-D

Salim se malo u vezi love a bas i ne jer je nemam nikako. Realan sam prilicno mislim, a zivot je pusiona, ubitacan, to najbolje na svojoj kozi sam osjetio.
512MB

#124 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

Svako moze na svoj nacin doprinijeti...
mishic

#125 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by mishic »

Evo konkretan doprinos.
Kada ti prikupiš po 5000 članova na toj platformi u RS-u i Zapadnoj Hercegovini ja ću 50.000 u Srednjoj Bosni.
Onda će uz ovih 60.000 KS tu stranku učiniti najjačom i najbrojnijom.
Požuri, brzo će izbori...
Post Reply