Dizajn je stvar ukusa. Meni je bolji Duster 10 puta dizajnerski. Motore Vitara nema bolje, ne znam od kuda to. Pogon nema bolji. Za zvjezdice ok, mada je Duster dobio 3 po najnovijim standardima, treba i Vitaru podvrgnuti istim.NediM17 wrote:@Ned
Vitara ima mnogo skladniji dizajn, bolju ponudu motora, pet zvjezdica na EURONCAP-u (dok Duster ima tri zvjezdice, sto je sramota).
I volio bih zatvoriti vrata na novom Dusteru, uvjeren sam da je ostao ona ista kanta.
Dacia duster 2018
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#101 Re: Dacia duster 2018
-
NediM17
#102 Re: Dacia duster 2018
Hajmo redom, 1.6 atmosferac u Dusteru jeste dobar motor, ali je rastrosniji od Suzukijevog, i losije ide od Suzukijevog. Ako cemo ici u detalje, Suzukijev ima i lanac, tako da jedna briga manje.
Dizel kako u Dusteru, tako i u Vitari su vrhunski motori, ali opet ovaj u Vitari bolje ide i manje trosi. Jesu opet u Dusteru napravili onaj smijesni mjenjac sto se krece iz druge brzine, tako da auto samo prividno ima 6 brzina? Nije teretni kombi Bog te.
Za turbake, ovaj Vitarin 1.4 Boosterjet je zvijer, auto ide bas momacki s njim (o takvim performansama Duster moze da sanja), sto se tice pouzdanosti, ne znam kakav je. Relativno je nov motor, tako da je tesko bilo sta reci.
Uglavnom otkinuo bi Dusterov 1.2Tce, a uz to jos i manje trosi od Tce.
Vezano za 1.2 Tce koji ima i u Dusteru, neki dan sam pricao sa momkom koji radi u ovlastenom Nissan servisu, kaze da je to govno kakvo nije vidio u zivotu. Lanac na svakom prezubi, a cesto i polomi pola motora na vrlo malim kilometrazama (40-60 hiljada). Smece!
Pogoni, tu je to negdje, samo je Vitara opet zabavniji auto jer ima razne modove pogona koje Duster nema. Za ovo nemam egzaktne podatke, ali sam isto uvjeren da Vitara ima bolje lezanje, kocnice (pa Duster nazad ima bubnjeve, halo, 2018. je godina
), ubrzanja (to sigurno da), zvucnu izolaciju... Dakle, debelo ispred Dustera.
Meni je dizajn Dustera isto OK, ali mi je Vitara mnogo ljepsa. Duster je na silu napuhan (blatobrani, krovni nosaci, sve predimenzionirano), da izgleda sto veci, a zapravo najobicnija tankolimena kanta kojoj ne mozes zatvoriti vrata (ko Yugi) kada je na dizalici.
Dizel kako u Dusteru, tako i u Vitari su vrhunski motori, ali opet ovaj u Vitari bolje ide i manje trosi. Jesu opet u Dusteru napravili onaj smijesni mjenjac sto se krece iz druge brzine, tako da auto samo prividno ima 6 brzina? Nije teretni kombi Bog te.
Za turbake, ovaj Vitarin 1.4 Boosterjet je zvijer, auto ide bas momacki s njim (o takvim performansama Duster moze da sanja), sto se tice pouzdanosti, ne znam kakav je. Relativno je nov motor, tako da je tesko bilo sta reci.
Vezano za 1.2 Tce koji ima i u Dusteru, neki dan sam pricao sa momkom koji radi u ovlastenom Nissan servisu, kaze da je to govno kakvo nije vidio u zivotu. Lanac na svakom prezubi, a cesto i polomi pola motora na vrlo malim kilometrazama (40-60 hiljada). Smece!
Pogoni, tu je to negdje, samo je Vitara opet zabavniji auto jer ima razne modove pogona koje Duster nema. Za ovo nemam egzaktne podatke, ali sam isto uvjeren da Vitara ima bolje lezanje, kocnice (pa Duster nazad ima bubnjeve, halo, 2018. je godina
Meni je dizajn Dustera isto OK, ali mi je Vitara mnogo ljepsa. Duster je na silu napuhan (blatobrani, krovni nosaci, sve predimenzionirano), da izgleda sto veci, a zapravo najobicnija tankolimena kanta kojoj ne mozes zatvoriti vrata (ko Yugi) kada je na dizalici.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#103 Re: Dacia duster 2018
Pokvarila se kazaljka na bordu (čuj bord compbitanga_sa_otesa wrote:kako ce vozit kad su i s golfovima dizelima vazda na rezervi i pilje u bord comp ,gamizu 30 po gradu i kmece na temi nove cijene gorivaBakir1 wrote:Citajuci forum i "visoka" misljenja o daciji dobijes dojam da svi u bosni vozaju premiJum terence tipa g klase ili velara a ono prc milojka
Poslije jednog rezervoara g klase i jednog b servisa bilo bi olx.ba![]()
- amar1994
#104 Re: Dacia duster 2018
Ukratko , jebes nissan sa renolovim motorom , to je rinaka teskaNediM17 wrote:Hajmo redom, 1.6 atmosferac u Dusteru jeste dobar motor, ali je rastrosniji od Suzukijevog, i losije ide od Suzukijevog. Ako cemo ici u detalje, Suzukijev ima i lanac, tako da jedna briga manje.
Dizel kako u Dusteru, tako i u Vitari su vrhunski motori, ali opet ovaj u Vitari bolje ide i manje trosi. Jesu opet u Dusteru napravili onaj smijesni mjenjac sto se krece iz druge brzine, tako da auto samo prividno ima 6 brzina? Nije teretni kombi Bog te.![]()
Pogoni, tu je to negdje, samo je Vitara opet zabavniji auto jer ima razne modove pogona koje Duster nema. Za ovo nemam egzaktne podatke, ali sam isto uvjeren da Vitara ima bolje lezanje, kocnice (pa Duster nazad ima bubnjeve, halo, 2018. je godina![]()
https://www.theguardian.com/money/2017/ ... l-problems
sto se tice dacie
dobosi
jedino sto meni na tom autu valja je nissan 4x4 sistem , ostalo
- amar1994
#105 Re: Dacia duster 2018
legenda je PUH , ovo je precjenjena kutija od koje su napravili prestiz da bi oni supci puni para mogli vozit i dokazivat se nekom . Aerodinamika reda autobusa MAN-a SG 312citroen xm wrote:G klasa je legenda, sjajan terenac, ali brate 35000 KM za 28 godina staro auto koje nije kolekcionarski primjerak.Puno i više od toga.
Za svaki dan je ipak bolji Duster. Povoljniji za eksplataciju i nije sirovi terenac kao G.
ista stvar samo u manjim okvirima je uradjena sa patrolom i land cruiserima
ja ne bi dao ni 10000KM
inace nas mentalitet najbolje opisuje ova scena
Last edited by amar1994 on 06/02/2018 13:33, edited 1 time in total.
- johntra
#106 Re: Dacia duster 2018
slažem se u dosta stvari sa tobom, ali napisati da je pogon Vitare isti kao u Dustera je nigdje veze...napadni uglovi, prevjes i odignutost od tla kod Dustera su tako napravljeni da ide svuda...znači, Duster je pravi terenac, čak mi je smiješno i kad ga zovu SUV-om...ali valjda mora tako zbog platforme...NediM17 wrote:
Pogoni, tu je to negdje, samo je Vitara opet zabavniji auto jer ima razne modove pogona koje Duster nema. Za ovo nemam egzaktne podatke, ali sam isto uvjeren da Vitara ima bolje lezanje, kocnice (pa Duster nazad ima bubnjeve, halo, 2018. je godina![]()
-
NediM17
#107 Re: Dacia duster 2018
Pogon je jedno, a terenska sposobnost drugo. Duster mozda jeste nijansu sposobniji od Vitare.
Ali ako cemo iskreno, to je sve kurcina obicna. Zna se sta je terenac, LC, Patrol, Pajero, Merc G...
Ali ako cemo iskreno, to je sve kurcina obicna. Zna se sta je terenac, LC, Patrol, Pajero, Merc G...
Last edited by NediM17 on 06/02/2018 13:43, edited 1 time in total.
- golfiista
#108 Re: Dacia duster 2018
Cuj ne meres vrata zatvoriti na dizalici...pa.ne mogu da vjerujem...a jel to fkt ili je zajebancija? Mozda su to rijesili sa novim modelom 
- golfiista
#109 Re: Dacia duster 2018
Pa.lako je dusteru kad se krivi na terenuNediM17 wrote:Pogon je jedno, a terenska sposobnost drugo. Duster jeste sigurno sposobniji na terenu od Vitare.
-
NediM17
#110 Re: Dacia duster 2018
Ne mogu se zatvoriti vrata, sasija se uvije. Ziva istina.
- Bakir1
#111 Re: Dacia duster 2018
mislis karoserija?
eto ja bas na ovoj nasoj na dizalici probao otvoriti vrata i moze
-
NediM17
#112 Re: Dacia duster 2018
karoserija, da, nema on sasiju.
nisi ga onda dovoljno digao, ili je dizalica koja dize kompletan auto, u cetiri tacke. mogu se otvoriti vrata, ali ih ne mozes vise zatvoriti.
nisi ga onda dovoljno digao, ili je dizalica koja dize kompletan auto, u cetiri tacke. mogu se otvoriti vrata, ali ih ne mozes vise zatvoriti.
- basicm
#113 Re: Dacia duster 2018
Ne valja dizalica ondaBakir1 wrote:mislis karoserija?
- Bakir1
#114 Re: Dacia duster 2018
ta pojava se nikad nece desiti na toj dizalici, nego samo prilikom dizanja na jednoj tacci, kao npr kod vulkanizera i kao npr kod podizanja prednjeg lijevog tocka, i tako i probah, sa zabom, i tockom 40 cm u visini, cudna li cuda otvaraju se.
inace, na temu dustera, ako smijem, 2012, 1.5 dci 4x4, nikad nikakav skuplji kvar i servis od 400 maraka, presla 150.000 km i uredno gazi i dalje.
inace, na temu dustera, ako smijem, 2012, 1.5 dci 4x4, nikad nikakav skuplji kvar i servis od 400 maraka, presla 150.000 km i uredno gazi i dalje.
- Ned071
#115 Re: Dacia duster 2018
i tako svo naprđivanje padne u vodu kad dođe neko ko je zaista VOZIO i ODRŽAVAO neki od auta o kojima se priča...
- Bakir1
#116 Re: Dacia duster 2018
dastera sam samo par puta provozao, to voze kolege, znam taj auto od prvog dana, i imam uvid u racune i samim time jelte u kvarove...
-
NediM17
#117 Re: Dacia duster 2018
Pa niko nije rekao da je Duster nekvalitetan auto. Eno imate Logana u Srbiji, Taxo, milion s njim presoa.
Duster je otprilike dostojna zamjena za Ladu Nivu. Onaj ko je do sada vozio Nivu, Duster ce mu biti super zamjena. Recimo BHTelecom je sa Nive presao na Dustera.
Vitara je ipak nesto drugo, i par je stepenica iznad!
Duster je otprilike dostojna zamjena za Ladu Nivu. Onaj ko je do sada vozio Nivu, Duster ce mu biti super zamjena. Recimo BHTelecom je sa Nive presao na Dustera.
Vitara je ipak nesto drugo, i par je stepenica iznad!
Last edited by NediM17 on 06/02/2018 14:16, edited 1 time in total.
- Bakir1
#118 Re: Dacia duster 2018
Jeste, ali slicnim motorom i par hiljada vise...
-
ado-šampion
#119 Re: Dacia duster 2018
Ima li iko od ovih sto hvale svoju Daciju za koju je dao 30 hiljada? Znaci svoju, ne pricamo o sluzbenoj koja je dobivena na poklon niti autu koje sluzi za posao. Dakle, auto kupljeno za privatne svrhe.
To bi bila osnova za diskusiju.
33 hiljade nije malo para, tim prije sto zivimo u Bosni. Za 15 hiljada eura se hladno uzima Qashqai 2016. godiste s 25-30 k na satu, jos u garanciji. Nit je neko ime kod nas, nit je pussy magnet, ali je i dalje auto za tu Daciju.
Jbt zaraditi 33 hiljade u Bosni i dati na Daciju, ne ide mi u glavu nikako.
To bi bila osnova za diskusiju.
33 hiljade nije malo para, tim prije sto zivimo u Bosni. Za 15 hiljada eura se hladno uzima Qashqai 2016. godiste s 25-30 k na satu, jos u garanciji. Nit je neko ime kod nas, nit je pussy magnet, ali je i dalje auto za tu Daciju.
Jbt zaraditi 33 hiljade u Bosni i dati na Daciju, ne ide mi u glavu nikako.
- Bakir1
#120 Re: Dacia duster 2018
Pa auto koje je sluzbeno prolazi tri puta goru torturu od privatnog da li je to referenca?
A samo da te upitam kakvog ti iskustva posrednog ili neposrednog imas sa istom?
A samo da te upitam kakvog ti iskustva posrednog ili neposrednog imas sa istom?
-
ado-šampion
#121 Re: Dacia duster 2018
Referenca je ako pricamo o autu koje bi neko dobio dzaba sluzbeno ili eventualno platio 10 hiljada. A nije referenca kad pricamo o autu od 33 hiljade.
Nemam nikakvog, imao sam s jednim Sanderom koji je kupljen nov i dosta mi je bilo. Dobro auto ako ces kupiti relativno novo za 7-8 hiljada maksimalno.
Dakle, pricamo u kontekstu kupovine takvog auta kao privatnog za 33 hiljade maraka (sto opet podvlacim nije mala cifra). Opet pitam, ima li iko ovdje da je dao 30 hiljada za Daciju bilo koju?
Nemam nikakvog, imao sam s jednim Sanderom koji je kupljen nov i dosta mi je bilo. Dobro auto ako ces kupiti relativno novo za 7-8 hiljada maksimalno.
Dakle, pricamo u kontekstu kupovine takvog auta kao privatnog za 33 hiljade maraka (sto opet podvlacim nije mala cifra). Opet pitam, ima li iko ovdje da je dao 30 hiljada za Daciju bilo koju?
- Ned071
#122 Re: Dacia duster 2018
da mi treba i da imam te pare kupio bih ga ujutro. jel to može proći?ado-šampion wrote:Referenca je ako pricamo o autu koje bi neko dobio dzaba sluzbeno ili eventualno platio 10 hiljada. A nije referenca kad pricamo o autu od 33 hiljade.
- Bakir1
#123 Re: Dacia duster 2018
kakva si ti referenca kupcu novog bmw-a 116d s cinjenicom da si kupio polovan, model koji nije aktuelan?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#124 Re: Dacia duster 2018
30k je 30k.
Dao ih za Daciu,Astru,Megane,Octaviu ili polovnu njemacku limuzinu vise klase ili komad zemlje.
Zato i postoji novac,da necemu odredi vrijednost.
Ne mozes reci da je neko veci "glupan" sto je kupio Daciu za 30k a mogao je nesto drugo za iste pare. Za iste pare si jednak "glupan" sta god da kupis.
Dao ih za Daciu,Astru,Megane,Octaviu ili polovnu njemacku limuzinu vise klase ili komad zemlje.
Zato i postoji novac,da necemu odredi vrijednost.
Ne mozes reci da je neko veci "glupan" sto je kupio Daciu za 30k a mogao je nesto drugo za iste pare. Za iste pare si jednak "glupan" sta god da kupis.
-
ado-šampion
#125 Re: Dacia duster 2018
Ne moze jer su to puste zelje. Tako vecina ovih sto hvale - kupili bi kad bi mogli. A takvi, ukljucujuci i tebe, pljuju normalne ljude kojima se eto toboze ta Dacija ne svidja i iznose to ovdje, stavljajuci ih u isti kos s klosarima koji hodaju bez marke i zeljni su Golfa dvice. Super nacin diskusije.Ned071 wrote:da mi treba i da imam te pare kupio bih ga ujutro. jel to može proći?ado-šampion wrote:Referenca je ako pricamo o autu koje bi neko dobio dzaba sluzbeno ili eventualno platio 10 hiljada. A nije referenca kad pricamo o autu od 33 hiljade.