Godine su mi donijele popriličnu emotivnu stabilnost. Ni kao mladja ne mogu reći da sam bila labilna, no sada puno manje preispitujem sebe. Što mi se stvarno svidja. Ta sigurnost je nešto čemu sam baš težila.
Što se odgovornosti tiče, u potpunosti sam preuzela konce u svoje ruke. Jeste bilo lagodnije živjeti sa roditeljima ali ipak svoj život držati u sopstvenim rukama nema cijenu. I dalje sam bliska s roditeljima, ali samostalnost mi stvarno godi.
Gledam da važne životne odluke donosim promišljeno. Neke stvari na koje sam burno reagirala u prošlosti kad su veze i općenito život u pitanju sad "puštam da se ohlade".
Ne volim preispitivati odluke naknadno i smarati se negativnostima, zato "hladjenje" je odlična metoda da budem sigurna u ispravnost onoga što uradim.
Trudim se jasno postaviti ciljeve i slijediti ih. Nekada mi to dobro ide, nekada pak ne. Ali život slijedim bez trivijalnosti i prihvatam i dobro i loše što mi se dogadja. Bez obzira bilo posljedica mojih odluka ili nečega na što nisam mogla utjecati.
Novcem bolje raspolažem u "raskoši svoje samostalnosti". Sad se bukvalno pokrivam jorganom onoliko koliko mi je dug. Nekada sam plaće donosila za dva vikenda u kesama prepunih krpica. Danas više ne.
Mislim da sam boraveći poslovno po nekoliko mjeseci u gradovima van stalnog mjesta boravka, stekla i samopouzdanje te bi se sutra (ako bi bilo nužno) mogla odseliti i započeti život negdje drugo. "Mobilna sam"

tj; otvorena za poslovne ponude (bolje plaćene ili koje bi mi pomogle napredovati) što mi je sa 20 godina bilo nezamislivo. Nisam imala hrabrosti odseliti se na studij daleko od roditelja
Saslušam tudja mišljenja, ali više ne preispitujem toliko svoje odluke zbog njih. Jer kao što rekoh, prije odluke primjenjujem "hladjenje" te ne odreagiram na prvu kao prije 7 -8 godina.
Samopoštovanje takodjer je ojačalo sa zrelim godinama i više nema osjećaja krivnje ako samu sebe stavim na prvo mjesto, a ne podredim se nekom drugom. (Bez obzira na razloge ili emotivnu povezanost).
I kompleksi su takodjer prevazidjeni. Dobro ne skroz, ali u dobroj mjeri
Sa stavovima pojedinih ljudi takodjer imam manje problema. Prije sam se ubjedjivala i raspravljala, ponekad i osudjivala. Sada sam sposobna da hladnokrvno predjem preko suprotnog stava i meni bliske osobe bez ikakvih problema ili želje da ga/ju ubijedim u suprotno.
Kad dodjem u situaciju da nečiji postupak osudim, jer ga se grozim/smatram nezrelim/glupim i sl. zakočim počesto. Bez obzira tražila ta osoba ili ne moj sud. Prije sam voljela docirati, sada sve manje...Život piše romane a zrelost se stječe u raznim životnim aspektima. Mogu se i ja pokazati nezrelo i nespremno u nekom. Pa ko sam onda ja da nekom sudim?
@Euridika, dobra tema. Napisa ja roman