drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
riverflow

#101 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

pa što, šta će se zamajavati s nama onaj što sve razumije...meni bi bilo mrsko, ali eto dobro ovo je subjektivno. Možel´ kakav dobar dokumentarac umjesto x-Faktora života ti? Nešto tipa - Touching the void, taj je, uh..
Bloo
Globalna šefica

#102 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:Koja papazjanija...
jel ovo sad taj trakat o svijesti ili ?
I could be bounded in a nutshell, and count myself a king of infinite space...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#103 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

možda ne razumije nas ...
Onaj što sve razumije bi u stvari bio Sveznajući, a paradoksalno tome, On je i onaj koji ne konta, on je čovjek nesvjestan da je bog.
Potencijal za oba je u svakom čovjeku, u nama. Taj dijapazon svijesti ide valjda "ka gore" , pa samim tim je i Uzvišen, a kad
ide dole onda je uniženi "pali anđeo" ili šejtan pod naški.
Ako se opteretimo sobom onda nas to vuče dole, ako se oslobodimo sebe onda idemo kao balon gore , metaforički govoreći.
riverflow

#104 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Nurudin wrote:možda ne razumije nas ...
Onaj što sve razumije bi u stvari bio Sveznajući, a paradoksalno tome, On je i onaj koji ne konta, on je čovjek nesvjestan da je bog.
Potencijal za oba je u svakom čovjeku, u nama. Taj dijapazon svijesti ide valjda "ka gore" , pa samim tim je i Uzvišen, a kad
ide dole onda je uniženi "pali anđeo" ili šejtan pod naški.
Ako se opteretimo sobom onda nas to vuče dole, ako se oslobodimo sebe onda idemo kao balon gore , metaforički govoreći.
Nije uopšte važno je li sveznajući, sverazumijevajući, sveosjećajući itd...samo pomišljam da bi takvom bilo suvišno ovo naše razmatranje.
A istina je da je svakaa opterećenost bespotrebna i da je spontanost oslobadjajuća. Sve to znam ali um je um :) treba mu oprostiti
Towelie

#105 Re: drugi pogled na religiju

Post by Towelie »

Jedan hadis iz zen budizma kaze: Those who know, dont speak, those who speak dont know. :P
insomnia78

#106 Re: drugi pogled na religiju

Post by insomnia78 »

Nurudin wrote:ma jok, potpuno obrnuto....onda ideš u sve , ko vegeta
Ko sna...svekrva
fortaleza

#107 Re: drugi pogled na religiju

Post by fortaleza »

Nurudin wrote:Allah , šejtan , meleci , džini ....sve je to sadržano u svakom čovjeku, pa tako i u Muhamedu.
Bog se nikad ne obraća čovjeku osim iz njega samog. Ne postoji odvojeni entitet koji se obraća ljudima , to je naivna slika
za djecu, level bajke ALI i bajke imaju svoju svrhu, zato ih djeci i pričamo.
Allah je sveukupnost postojanja, zbir svega, sve je Jedno i sve je u svemu .
Dijelovi tog postojanja koji imaju osjećaj da su odvojeni od te cjeline , a ti dijelovi jesu čovjek, su dobili taj osjećaj odvojenosti
razvijanjem samosvijesti. Odvojili su se kad je čovjek "ubrao jabuku sa zabranejnog stabla " , a to stablo ima svoje metaforičko
značenje ljudskog uma. Dakle, kad je čovejk počeo da jede plodove svoga uma, tad se i razvila samosvijest i osjećaj subjektivnosti
jer svaki mozak percepira svijet drugačije.
Na "ubiranje jabuke" ga je nagovorio šejtan , u drugim religijama je to bila zmija . Zmija je simbol dvojnosti, dvoumljenja , ne ide
ravno već se kreće lijevo-desno (iz lijeve u desnu polutku mozga) .
Sve se to dešava jer Allah (sveukupnost postojanja) želi da iskusi sebe, a to ne može drugačije osim kroz jedan svoj dio koji će
UMisliti da je odvojen od cjeline i tako će moći da kuša cjelinu, kao što čovjek kuša život.
To nije moguće osim kroz čovjeka, pa kad se meleci žale i kad se Iblis žali , zašto je to čovjek halifa na Zemlji, onda im Allah kaže
"ja zanm ono što vi ne znate" odnosno Allah zna da je čovjek minijaturna sveukupnost postojanja , čovjek je allah koji ne zna da je
Allah, pa naređuje svima da se poklone čovjeku.
Kad meleci i šejtan ipak hoće neki dokaz ljudske superiornosti , onda Bog kaže "imenujte mi vi imena stvari" , pa oni ne znaju
ali čovjek zna, zato što je čovjek sad subjekat koji sve mimo sebe doživljava odvojenim objektom, dok meleci i šejtan to nisu
u stanju jer nemaju um-razum.
Istovremeno je um i čovjekova superiornost i prokletstvo jer njegovo procesuiranje svijeta kao odvojenog od sebe, ga psihološki
navodi da se osjeća faličnim i nepotpunim i to ga stalno tjera da živi tragajući za tom potpunošću, odnosno za Bogom.
Čovjek u stvari želi postati bog (što i jeste njegov motiv kad jede jabuku sa stabla zbog "besmrtnosti) ali on ne zna da on to već jest.

Dakle, Muhamed je i šejtan i melek i džin (džin je u stvari osobnost, nešto što je nastalo tom umišljenom odvojenošću od cjeline)
a sve skupa je Allah ili Bog .
Drugačije ili dječije naivno čitanje ajeta koji jesu Muhamedove riječi ali i svih gore navedenih, će napraviti sukob i kontradikciju
između "dobrih " i "zlih" i napraviće raznorazne verzije toga i razne pristupe koji su svi u sebi suprotstavljeni i razum će brzo
da ih odbaci kao besmislice. Oni mogu biti razumni samo na ovaj metaforički način koji je ključ za razmjevanje ne samo Mushafa
već bilo čega , jer nije samo Kur'an jedini "božiji govor" u prijevodu izraz cjeline i sveukupnosti postojanja, već je sve što postoji
božiji govor. Tako se u najobičnijoj pjesmi bilo kojeg pjevača može pronaći "Kur'an" i sve ovo navedeno.
Sve polazi od covjeka, sva pravila svijeta kojeg vidimo se vec nalaze u covjeku i sve se odvija na isti princip, bilo mikrokozmos ili makrokozmos. To je jedinstvo.

Kao sto se u biblijskoj prici Bog alegorijski prikazuje u gorucem grmu oznacavajuci jedinstvo u svemu tako i razina razumijevanja ovisi o pristupu te nacinu prenosenja.

Reakcije na temu su ocekivane jer je covjek u svojoj personifikaciji subjektivan. Sve dok covjek kaze JA on djeluje po svom subjektivnom te iz toga proizilazi medjusobno nerazumijevanje objektivnog.

Zato covjek ajete cita selektivno jer ih ne razumije te ih uoblicava po svojoj subjektivnoj slici, slici straha od odvojenosti, zato i konstantno uredjuje i prepravlja svete knjige.

Sve religije daju sliku Istine, istovremeno smo svi Bozja djeca kao sto u Bibliji pise i za Isusa da je Bozji sin (jer je Bog u svemu), a istovremeno su i Isus i Muhamed prenosili rijec bas kao sto u Kuranu pise da su proroci, sveukupnost svega.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#108 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

E, baš tako.
Ne poznajem dovoljno kršćanstvo ali čini mi se da ono nema otpor prema panteističkom tumačenju tekstova svetih knjiga.
Islam je dosta blizak židovskom pristupu, čak su u početku Muhamedovog poslanstva živjeli skupa u Medini, dok se nisu zavadili.
Mnoge su sličnosti , onako na prvu, samo iz riječi koje su poznate recimo "Kabala " neodoljivo podsjeća na Kaba...ili njihova knjiga
mističnih učenja o brojevima "Zohar" , što valjda znači svjetlost , kod muslimana se molitva u podne zove "zuhur", vrijeme kad je
sunce u zenitu i svjetlost se jednako rasprostire svuda.
S tim da i jevrejska i islamska dogma forsira strogog , autoritativnog boga i panteizam smatra herezom.
Evo baš nađoh ovo :

Evanđelje po Ivanu 10:30-38Knijga O Kristu
30 Ja i Otac jedno smo!'

31 Tada židovski vođe opet pograbe kamenje da ga kamenuju.

32 Isus im reče: 'Po Božjemu sam nalogu učinio mnoga dobra djela da pomognem narodu. Za koje me od tih djela želite kamenovati?'

33 'Ne činimo to zbog dobrih djela,' odgovore oni, 'već zbog svetogrđa. Običan si čovjek, a praviš se Bogom.'

34 'Ne piše li u vašem zakonu: "Ja rekoh, vi ste bogovi!''[a] odgovori on.

35 'Ako dakle Sveto pismo, koje se ne može promijeniti, bogovima naziva ljude kojima je upućena Božja riječ,

36 zašto meni, koga je Otac poslao u svijet i posvetio, kažete da hulim zato što kažem: "Sin sam Božji'?

37 Nemojte mi vjerovati ako ne činim djela svojega Oca.

38 Ali ako ih činim, vjerujte barem tim djelima kad već meni ne vjerujete. Uvjerite se da je Otac u meni i ja u njemu.'

P.S. nadam se da nam se neće sad navaditi onaj katolički vehabija što je smarao po forumu prošle godine
arzuhal

#109 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Koja papazjanija...
:mrgreen:
Nurudin

#110 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

hafiz Bugari često provlači kroz svoje ilahije isto ovo o čemu pričam, možda je zato i potisnut iz Iz :mrgreen: BiH.
Evo npr ovo je čisto zastupanje jedinstva svega , sa poentiranjem na kraju da je to vezivno tkivo ljubav (a ljubav je razumjevanje)
te da je ljubav - Allah.
U biti potpuno drugačije od tradicionalnog učenja koje zastupa Iz kod nas, i autoritativnom "boj se allaha" pristupu

"Pita srce ljubav šta je, odgovor mu duša daje:
'U riječima ona nije u tebi se ona krije.
Ako želiš da je znaš moraš sebe ti da daš.
Ti odagnaj sumnje svoje i ne reci to je moje.
Srce svoje ti ne dijeli, što i sebi, drugom želi...
Nek' ti riječi djelo prati, šta je ljubav tad ćeš znati.
Ljubav Pravu kada spoznaš tad i sebe ti upoznaš..
onoliko brate vrijediš kolko drugom sreću želiš.
Šta je ljubav nego Allah, pokloni Mu svaki dah..'"
arzuhal

#111 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurko, nijedan musliman nikada nije govorio i radio što ti govoriš i radiš, osim što se tebi učini da to nalikuje, izvana, tvojoj priči, inače jok.
Nurudin

#112 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Nurko, nijedan musliman nikada nije govorio i radio što ti govoriš i radiš, osim što se tebi učini da to nalikuje, izvana, tvojoj priči, inače jok.
Pa to je baš kategorična tvrdnja u koju možeš samo vjerovati , ali ne možeš je dokazati .
Jedino ako ti odrediš neku granicu i kažeš "tu prestaješ biti musliman, sa tom izjavom" .
Meni je to savim nebitno gdje počinjem ili prestajem, samo kažem da je puno poznatih muslimana onda prešlo tu granicu.
arzuhal

#113 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Nurko, nijedan musliman nikada nije govorio i radio što ti govoriš i radiš, osim što se tebi učini da to nalikuje, izvana, tvojoj priči, inače jok.
Pa to je baš kategorična tvrdnja u koju možeš samo vjerovati , ali ne možeš je dokazati .
Jedino ako ti odrediš neku granicu i kažeš "tu prestaješ biti musliman, sa tom izjavom" .
Meni je to savim nebitno gdje počinjem ili prestajem, samo kažem da je puno poznatih muslimana onda prešlo tu granicu.
Ne, zato i kažem, samo ti se čini. A zašto mogu tako reći, odakle mi pravo? Pa na tome što si ti napravio, a što je @Bloo ispravno ocijenila jednom rječju: papazjanija*.

U toj čorbi ima svega (raspoznavao ti to ili ne): od elejskog bitka do Spinoze, od Hegelovog sistema do Froma, od misticizma do racionalizma, od kritičkog promišljanja do romantičarskog zanosa, od sufijskih misli do mudrosti bosanske kafane, od ništenja ega do njegovog ustoličavanja, od haja do nehaja, svega i svačega, i plusa i minusa, kroz ništa u ničemu, bez glave i repa, sa svime i svačim...I to je sve Istina, Ljubav, Cjelina, Jedno, Džiži&Midži...

U tom kontekstu ti si u pravu i imaš odgovor na svako pitanje. Ne postoji, praktično, nijedno pitanje na svijetu koje bi ti sada neko mogao (doći i) postaviti a da ti na njega ne bi već nekako odgovorio osim sa - "ne znam" :mrgreen:

Što se tiče da ja "ne mogu nešto dokazati, već samo tvrditi", to je zanimljiv izazov, pogotovo ako dolazi od tebe koji "ništa ne tvrdiš i ne dokazuješ, samo kažeš, bez potrebe za argumentacijom i sličnim.." :mrgreen:

HAVANA

#114 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

To ko kad ja skuham djeci da jedu.Znam sad kako se zove.
muha_sa

#115 Re: drugi pogled na religiju

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:To ko kad ja skuham djeci da jedu.Znam sad kako se zove.
merhaba efendum :kiss:
arzuhal

#116 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:To ko kad ja skuham djeci da jedu.Znam sad kako se zove.
merhaba efendum :kiss:
Kako mene duša zaboli kada čujem da on nešto djeci skuha...Slomije me to...
arzuhal

#117 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Da ti odgovorim jednim kratkim offtopic TLR-ovskim postom na ovo...
TLR wrote:Poznaje li Jednost budućnost
Jarane, ne znam za Jednost, ali Jedinstvo ne da poznaje Budućnost nego joj probacuje loptu i kroz noge i kroz uši :thumbup:
Nurudin

#118 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:
Ne, zato i kažem, samo ti se čini. A zašto mogu tako reći, odakle mi pravo? Pa na tome što si ti napravio, a što je @Bloo ispravno ocijenila jednom rječju: papazjanija*.

U toj čorbi ima svega (raspoznavao ti to ili ne): od elejskog bitka do Spinoze, od Hegelovog sistema do Froma, od misticizma do racionalizma, od kritičkog promišljanja do romantičarskog zanosa, od sufijskih misli do mudrosti bosanske kafane, od ništenja ega do njegovog ustoličavanja, od haja do nehaja, svega i svačega, i plusa i minusa, kroz ništa u ničemu, bez glave i repa, sa svime i svačim...I to je sve Istina, Ljubav, Cjelina, Jedno, Džiži&Midži...

U tom kontekstu ti si u pravu i imaš odgovor na svako pitanje. Ne postoji, praktično, nijedno pitanje na svijetu koje bi ti sada neko mogao (doći i) postaviti a da ti na njega ne bi već nekako odgovorio osim sa - "ne znam" :mrgreen:

Što se tiče da ja "ne mogu nešto dokazati, već samo tvrditi", to je zanimljiv izazov, pogotovo ako dolazi od tebe koji "ništa ne tvrdiš i ne dokazuješ, samo kažeš, bez potrebe za argumentacijom i sličnim.." :mrgreen:

Ti hoćeš da se to nešto poreda, selektuje, napravi neki sistem , razluči jasno jedno od drugog . Međutim to je već religija
i dogma, koja određuje granicu svemu. To je zapadnjački, naučni pristup u kojem se odvoji jedan dio i onda secira , analizira
i dobiju se neki rezultati.
Inače taj pristup kad se upotrijebi na religijama, na tzv "duhovnom" , dobije se čisti ateizam. Ti da si dosljedan tome ti bi bio ateista.
Jer, kako drugačije onda objašnjavati kontradikcije u islamskoj religiji , tipa "da Allah hoće svi bi bili vjernici" i onda prijeti nevjernicima,
kaže da je svima propisano šta će raditi pa ih se poziva na polaganje računa.
Ti to izmiruješ tako što kažeš "pa Bog je svemoguć" ili neku logičku akrobaciju što može proći smao kod ljudi sa 4 razreda škole.

Dakle, ovo je holistički pristup, ne možeš reći da je sve Jedno i onda iz toga isključiti nešto , onda bi radio isto ono što prigovaram
gore. Znači nema isključenja i "pogrešnog puta" nego je sve i jedan put ispravan ako se je iskreno , svaki je čovjek put, a ne samo
neki filozofski pravac ili religija. Koliko god ljudi, toliko je puteva prema sebi, ne može biti drugačije.
arzuhal

#119 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Kako mi zna bit krivo kada samo ovako aludiraju a neče prstom da upru...isto da sam ja šugav...Image
Nurudin

#120 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

TLR wrote:@Nurudin, hvala na odgovoru.

Možeš li odgovoriti na pitanje.
Ima li ta Jednost ima trajanja? Je li ta Jednost po tebi vječna ili ima trenutak nastanka i nestanka?

Ima još jedno: zna li Jednost šta dolazi sutra ili za 1.000.000 godina?
Pojašnjenje pitanja:
Poznaje li Jednost budućnost, npr. da li Jednost zna trenutak kada će se pojaviti neki novi virus gripa, od kojeg će oboliti osoba X? Drugim riječima je li Jednost apsolutno determinirana ili je njena priroda (i buduće stanje) neodređeno (kaotično) ... ili je riječ o nekom mixu?
Nema trajanja. Muslimanski Ehad-Jedan "niej rodio niti je rođen" , samim tim nema ni vremena "kod njega".
Nema prošlosti i budućnosti , postoji samo Sada, sve ostalo je iluzija, maya . Isus je "umro za čovječanstvo" razapet na krstu
koji je simolika ljudskog vremena u kojem smo razapeti između sjećanja na prošlost i brige za budućnost.
U trenutku kad nismo razapeti dešava se uskrsnuće, odnosno sjedinjenje sa bezvremenim , božanskim.
To je prestanak patnje o kojem govori Buda .

U stvari svi govore o istom samo su različite metode i putevi . Njihovi sljedbenici onda umisle da je sama metoda neka svetost ,
a propuštaju očigledno . Naravno, pri tome se svađajući čiji je veći i bolji :D
arzuhal

#121 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Inače taj pristup kad se upotrijebi na religijama, na tzv "duhovnom" , dobije se čisti ateizam. Ti da si dosljedan tome ti bi bio ateista.
Jer, kako drugačije onda objašnjavati kontradikcije u islamskoj religiji , tipa "da Allah hoće svi bi bili vjernici" i onda prijeti nevjernicima,
Ti to izmiruješ tako što kažeš "pa Bog je svemoguć" ili neku logičku akrobaciju što može proći smao kod ljudi sa 4 razreda škole.
E sada već govoriš kako treba, tačno: da nisam vjernik (bilo kakav vjernik), ja bih vjerovatno bio ateista opće prakse - uopće me ne bi zanimalo nečije vjerovanje, možda bi mi nešto od toga bilo mrsko, nešto simpa, ali bih tu tvoju priču svakako odbacio, iz više razloga (što zbog toga što nema nikakvih temelja nego samo lebdi u vazduhu, što zbog toga što vjerovao ja ili smatrao ja to takvim kako ti pričaš ili ne, to ionako ne bi imalo uticaja na mene, ne bi mijenjalo ništa, itd)

Recimo (samo jedan primjer): ibn Arebi napiše čuveni Fusus-l-hikem u kojem, veoma složenom, delikatnom i značenjima bremenitoj terminologijom, objašnjava ideju vahdetu-l-vudžuda ili jedinstva Bitka, čime se bave (i razumijevaju) ljudi koji su na tom rangu razumijevanja,
a ti u jednoj rečenici skrpiš (ne ovim riječima!) da su vahdetu-l-vudžud (jedinstvo Bitka) i vahdetu-l-mevdžud (jedinstvo bića) jedno te isto i hajmo sad na kljukušu, I have spoken, voah! :lol:
I ovakvih stvari u koje uskačeš iz rečenice u rečenicu je toliko da je besmisleno p(r)ozivati te na to i pokušavati raspetljati...

U pravu si i za to: i ja, kao i američki nativac, ne pijem ništa što nije bistro, te zamućene i mutne stvari me ne zanimaju...
Towelie

#122 Re: drugi pogled na religiju

Post by Towelie »

Stvari i jesu zamućene kad ih dozivljavas intelektualno, kad teoretises o njima. Bolji je jedan ajet koji sam dozivis i u koji se osvedocis, nego ceo opus Ibn Arabija koji samo citas. To je svakako njegovo iskustvo, i ne vredi ni za koga drugog. Knjige islamskih mistika su u pocetku od pomoći, kasnije su prepreka na tom što bi se nazvalo "duhovni put".

Nema previse hajra od mentalne masturbacije, osim da se obozava licna duhovnost i da se hrani ego.
Nurudin

#123 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Inače taj pristup kad se upotrijebi na religijama, na tzv "duhovnom" , dobije se čisti ateizam. Ti da si dosljedan tome ti bi bio ateista.
E sada već govoriš kako treba, tačno: da nisam vjernik (bilo kakav vjernik), ja bih vjerovatno bio ateista opće prakse - uopće me ne bi zanimalo nečije vjerovanje, možda bi mi nešto od toga bilo mrsko, nešto simpa, ali bih tu tvoju priču svakako odbacio, iz više razloga (što zbog toga što nema nikakvih temelja nego samo lebdi u vazduhu, što zbog toga što vjerovao ja ili smatrao ja to takvim kako ti pričaš ili ne, to ionako ne bi imalo uticaja na mene, ne bi mijenjalo ništa, itd)

Recimo (samo jedan primjer): ibn Arebi napiše čuveni Fusus-l-hikem u kojem, veoma složenom, delikatnom i značenjima bremenitoj terminologijom, objašnjava ideju vahdetu-l-vudžuda ili jedinstva Bitka, čime se bave (i razumijevaju) ljudi koji su na tom rangu razumijevanja,
a ti u jednoj rečenici skrpiš (ne ovim riječima!) da su vahdetu-l-vudžud (jedinstvo Bitka) i vahdetu-l-mevdžud (jedinstvo bića) jedno te isto i hajmo sad na kljukušu, I have spoken, voah! :lol:
I ovakvih stvari u koje uskačeš iz rečenice u rečenicu je toliko da je besmisleno p(r)ozivati te na to i pokušavati raspetljati...

U pravu si i za to: i ja, kao i američki nativac, ne pijem ništa što nije bistro, te zamućene i mutne stvari me ne zanimaju...
nisam ja toliko obrazovan u tom polju ,a nisi ni ti da razumiješ to djelo . To su neke intelektualne sfere i to je isto jedan od puteva.
Sad ta filozofska rasprava o bitku i ne-bitku, On i ne-On je sigurno kompleksna ali budi siguran 100 % da ni najmanje ne ide u prilog
nekoj tvojoj intepretaciji. Pa Arebi je i uspostavio tezu o Jedinstvu religija ...ali dobro, ja to kao ne razumijem, a ti razumiješ.
Ono što ja razumijem jeste poezija, zato što je ona sukus ili kako vi kažete "papazjanija" .

Srce moje je postalo primateljkom svakog oblika,
pašnjakom za gazele, samostanom za monahe,
panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike,
Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana.
Ja razglašujem religiju ljubavi,
pa kamogod deve ljubavi da krenu,
ondje je moja vjera i moj Vjerozakon.
Ibn Arebi
Nurudin

#124 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Towelie wrote:Stvari i jesu zamućene kad ih dozivljavas intelektualno, kad teoretises o njima. Bolji je jedan ajet koji sam dozivis i u koji se osvedocis, nego ceo opus Ibn Arabija koji samo citas. To je svakako njegovo iskustvo, i ne vredi ni za koga drugog. Knjige islamskih mistika su u pocetku od pomoći, kasnije su prepreka na tom što bi se nazvalo "duhovni put".

Nema previse hajra od mentalne masturbacije, osim da se obozava licna duhovnost i da se hrani ego.
Teško da ima veće zamućenosti od islamskog Mushafa. Onda su ovi sistematični htjeli "uvesti reda" i rezultat je bio
koliko ono pravaca u islamu ? :lol:
Nurudin

#125 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

TLR
Naravno i prirodno da se ne možeš 100 % složiti sa mojim viđenjem i pogledom na to Jedinstvo svega.
Tvoje 100 % isto viđenje bi bilo argumnet protiv te teze u kojem se Jednota dijeli u privid mnoštva i onda samu sebe iz tih
tačaka mnoštva doživljava na mnoštvo načina. Neka poenta toga ako je uopće ima, bi bila da se Jednota doživi na mnoštvo načina,
da se otkriva svakome ponaosob i svakom na originalan način. Inače bi dva identična načina bila glupost ili širk (višeboštvo).
Locked