Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: NEma svrhe da JA krivim Boga. Ili da pak osjećam išta prema bilo kojem bogu.
Ja mogu samo da krivim ljude i da mi se gade.
BOg jasno kaze ne prolijevaj te neduznu krv, zli ljudi dodju i to rade, i onda okrivite Boga za to sto zli ljudi rade :-)
iako ce taj isti Bog da kazni zestoko zlikovce na sudnjem danu, cak jasno i prijeti kaznom dzehennema.
ali opet po vama je Bog kriv :-)[/quote]
Vama? kome nama?
Meni nije.
Ponekad zli ljudi to rade u božje ime.
Ponekad zli ljudi to rade u nečije drugo ime.

Meni je svejedno u čije ime rade. Rezultat je isti. Smrt.

Da bih krivila Boga za nešto, moram prvo vjerovati u istog.
MarlboroGold

#102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:BOg jasno kaze ne prolijevaj te neduznu krv, zli ljudi dodju i to rade, i onda okrivite Boga za to sto zli ljudi rade :-)
iako ce taj isti Bog da kazni zestoko zlikovce na sudnjem danu, cak jasno i prijeti kaznom dzehennema.
ali opet po vama je Bog kriv :-)
Jer on ne čini dovoljno. Zato i imaš sve veći broj ateista, agnostika i drugih na svijetu. Zar njemu ne ide u korist da cijelo čovječanstvo počne vjerovati u njega?
Smrcak15

#103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Ok slažem se sa navedenim ako posmatram sa vjerskog aspekta. Međutim, ujedno smatram da je, kako kaže medo, nejednak tretman slabost tog loto "sistema" i pri tome ostajem. Nasumični odabir na ovom svijetu nije dovoljno efikasan.
zato sto smo razliciti, zato su i razlicita iskusenja.

nemoj misliti da ti je nesto Bog nazao ucinio ako te stavo na vece iskusenje nego tvog prijatelja, jer ti ako prodje to iskusenje, daleko si u boljem polozaju nego tvoj prijatelj koji mirno spava. jer

kada dodje sudnji dan, ako ti dodjes cist od grijeha, zbog recimo iskusenja na ovome svijetu, ti sa prvim ulaskom u raj ces zaboriti sve probleme koje si prosao na zemlji.
Zašto to radi na takav način? Opet te pitam, koji je smisao svega toga? Mislim da nisu svi njegovi motivi objašnjeni u Kur'anu, kao ni u drugim vjerskim knjigama. Ako nam je dao slobodu, zar ne smijemo preispitivati njegove postupke i njegov dizajn?
u koliko je zdravo zapitkivanje i trazenje odgovora onda ispituj, ali ukoliko je u fazonu kao sto mnogi ateisti rade, da sude Bogu na osnovu nekakvih svojih poigresnih ubijedjenja.

Zamisli se ja tebi sudi na osnovu pogresnim uvjerenjea, zamisli ja sebe uvjerim da si ti silovatelj maloljetne djece, u na sonovu tog uvjerenja ja tebi sudi, ipresudjivam ti neke kazne tamo, i da bude ocrnjem medju narodom itd....znaci sud donosim na osnovu pogresnim uvjerenja...eh to je ono sto ateisti vecinom rade, sude bogu na osnovu pogresnih uvjerenja.
Zašto to radi na takav način?
zasto iskusava sa zlim?

zato sto kad nebi bilo zla, nebi bilo ni testa, a sami smo po pristali da budemo podlozeni testu kako bi se uzdigli iznad andjela i dobili nagradu, jer covjek koji kontrolise sebe a ima prohtjeve i strasti ali ipak ima kontrolu nad sobom, takav osoba moze da zasluzi vece stepene od andjela.

da bi ljudi bili iskusani potrebno je i dobro i zlo, Bog ukazuje na zlo, i govori da na cinimo to, pa svako ko se oglusi o Bozije naredjenje, neka krivi sam sebe poslije a ne Boga...

Ako krivis Boga sto dopustas da djeca budu ubijena, to je fakticki trazenje od boga da prekine test i da se direktno uplice u test, zamisli se da Bog se uplice u svaciju slobodnu volju da blokira svaku osobu koja hoce da pocini zlo, gdje tu onda test???
Kakav je to test uopste ako nemas mogucnost da pogrijesis jer te Bog sprijeci prije vremena?
Opet te pitam, koji je smisao svega toga?
smisao iskusenja je da se filtrira ko sta zasluzuje.

kakav je smisao testiranja studenata na faxu???

da se vidi ko zasluzuje diplomu a ko ne.
MarlboroGold

#104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Dao bi ti repliku na to sve, ali počinjemo se vrtiti u krug... kao i inače kad diskutujem sa vjernicima.
Smrcak15

#105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

saimidin wrote:
problem je da ti mislis da su dokazi, ali u krivu si.

pa ljudi nisu imali pojma sta je gravitacija i kako funkcioniše do skoro,
dok nije potvrđen higsov bozon, i još se istrazuje, a ti eto znao,
sto i jeste tvoj problem, hoces da nauku stavis u neku ravan sa religijom, kao to se zna,
a to je nemoguce, jer onda pocnes postavljati slike nekih slicnosti misleci da su to dokazi.

nauka postoji samo u dokazima, i nema problem da prizna kada je pogrijesila,
da se u susret novim dokazima promijeni.
religija je sve suprotno nauci.
zamisli ti poceti nesto dokazivati, npr da ima bog,
a znas da je zabranjeno i u "svetim knjigama" iskljucena mogucnost da ga nema,
to je onda besmisleno.

evolucija je dokazana, postanak zivota jos nije do kraja, ali sta kad se i to dokaze.
gdje ce se, u koju rupu, zavuci taj tvoj bog.

zaboravljas da je nauka u posljednih 500 godina otkrila mnostvo nepoznanica,
za koje su religiozni tvrdili prije otkrica da nece nikad biti poznato,

uglavnom ziv ti meni bio, al u krivu si, i izgleda nema ti pomoci.
zivi u svom neznanju, i pusti druge da zive,
jebes i boga i religiju kad ce maltretirati ljude zbog toga

:run:
problem je da ti mislis da su dokazi, ali u krivu si.
dokazi su zato sto:

komponenti su sastavljeni kao puzle koje cine jednu ckomplexnu jelinu , cim vidimo komponente koje mi imitiramo u stvarnosti, to je onda intyeligentni dizajn.

ako komponenti imaju svrhu i funkcije i masineriji, to je inteligentni dizajn...ili mozda hoces da kazes da je masina stvorena iz nista od nista, samo se sastavilo slucajnim dogadjajima???

pa ljudi nisu imali pojma sta je gravitacija i kako funkcioniše do skoro,
dok nije potvrđen higsov bozon, i još se istrazuje, a ti eto znao,
gravitacija nema nista sa higsovim bozonom, higsov bozon daje masu materiji, a gravitacija je objasnjenja od Ajnstajna, nije da te zemlja vuce sebi, nego te iskrivljen prostor pritisce prema zemlji , to je gravitacija.
sto i jeste tvoj problem, hoces da nauku stavis u neku ravan sa religijom, kao to se zna,
a to je nemoguce, jer onda pocnes postavljati slike nekih slicnosti misleci da su to dokazi.

Kuran je ispred moderne nauke, ono sto je Kuran opisivao prije 1400 godina naucnici su otkrili tek poslije 1300-1400 godina.

evolucija je dokazana, postanak zivota jos nije do kraja, ali sta kad se i to dokaze.
gdje ce se, u koju rupu, zavuci taj tvoj bog.
nije dokazana, zato se i zove teorija, kad je teorija onda nije emprijski dokazano, a da bi dokazao emprijski, moras da si prisutan milione godina tokom razvijanja zivotinja i bica, da bi mogao konstatovati evoluciju.

nego cak sta vise, vas najveci ateista Dawkins tvrdi da ima dokaza za inteligentni dizajn.

nece se krivi Bog nigdje jer nema potrebe da se krije.
uglavnom ziv ti meni bio, al u krivu si, i izgleda nema ti pomoci.
zivi u svom neznanju, i pusti druge da zive,
jebes i boga i religiju kad ce maltretirati ljude zbog toga
evo ja tebe izazivam da mi dokazes da sam u krivu :D

cuj pusti druge da zive, ma necu pustit :lol: cuj pusti, ko da ja ikoga drzim :lol: , svako vjeruje sta mu je volja
Smrcak15

#106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: NEma svrhe da JA krivim Boga. Ili da pak osjećam išta prema bilo kojem bogu.
Ja mogu samo da krivim ljude i da mi se gade.
BOg jasno kaze ne prolijevaj te neduznu krv, zli ljudi dodju i to rade, i onda okrivite Boga za to sto zli ljudi rade :-)
Vama? kome nama?
Meni nije.
Ponekad zli ljudi to rade u božje ime.
Ponekad zli ljudi to rade u nečije drugo ime.

Meni je svejedno u čije ime rade. Rezultat je isti. Smrt.

Da bih krivila Boga za nešto, moram prvo vjerovati u istog.
i tebi isto, samo sto ti ne citas sta ti on porucuje.
Bloo
Globalna šefica

#107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
i tebi isto, samo sto ti ne citas sta ti on porucuje.
Čitam, imam i svjedoke. :D
Smrcak15

#108 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:BOg jasno kaze ne prolijevaj te neduznu krv, zli ljudi dodju i to rade, i onda okrivite Boga za to sto zli ljudi rade :-)
Jer on ne čini dovoljno. Zato i imaš sve veći broj ateista, agnostika i drugih na svijetu. Zar njemu ne ide u korist da cijelo čovječanstvo počne vjerovati u njega?
vise nego dovoljno, jer da radi nesto vise bilo bi urusavanje slobodne volje

Zar njemu ne ide u korist da cijelo čovječanstvo počne vjerovati u njega?
ne, netreba njemu nase vjerovanje, kao sto sam kaze moze bez svega da bude.

ali nama je potrebno vjerovanje radi spasa
MarlboroGold

#109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:
vise nego dovoljno, jer da radi nesto vise bilo bi urusavanje slobodne volje

Zar njemu ne ide u korist da cijelo čovječanstvo počne vjerovati u njega?
ne, netreba njemu nase vjerovanje, kao sto sam kaze moze bez svega da bude.

ali nama je potrebno vjerovanje radi spasa
Ako mu ne treba, šta su onda radili proroci na zemlji? Opće je poznato kako se i nametala vjera kroz historiju. Nekad i sabljama.
Smrcak15

#110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Dao bi ti repliku na to sve, ali počinjemo se vrtiti u krug... kao i inače kad diskutujem sa vjernicima.
daj :D
Smrcak15

#111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Ako mu ne treba, šta su onda radili proroci na zemlji? Opće je poznato kako se i nametala vjera kroz historiju. Nekad i sabljama.
Poslanici/proroci su imali funkciju da prenesu informacije od boga ljudima kako isli pravim putem.

Odakle ti to??? Jasno Bog u kuranu zabranjuje silom nagoniti narod u vjeru, pa kako ce onda muslimani raditi suprotno naredjenju bozijem.
To sto su krscani silom nagonili nas se ne tice.
harač

#112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

medvjed23 wrote:
svejedno, smisao se ne mijenja
radi se o dodatku, koji je mogao imati ili estetsku funkciju, ili semantičku. meni se čini da je upravo drugo u pitanju, te sugeriše neku kontradikciju na koju i vatrogasac ukazuje, ali možda u drugom smislu - kao da se lik kaje zbog svoje nevjere. to je moguće, naravno, ali ne djeluje da slijedi iz onoga što je isti taj lik prethodno istakao (niti se nebo srušilo, niti se šta promijenilo, niti je to nešto pogodilo etc.). ali, ovo je najmanji zločin koji je počinio nad svojim pjesmama (od vaše ratne pisanije/poljsku konjicu je us*o - s oproštenjem). ali, dosta o poeziji, ne smijemo smrčku začatavati temu :lol:
vatrogasac wrote: Ne postoji samo Marksov komunizam. Postoji i onaj Božijih poslanika. Postoji i Gazi Husref-begov. :wink:
mislim da pretjerano neobavezujuće barataš konceptima, te da ono što spominješ u religijskom kontekstu je neki vid dobročinstva, solidarnosti ili nečeg sličnog. ako smatraš da je isto, onda si dužan da te sve pojmove delimitiraš

"marksistički" (?) komunizam (i s tim vezana kritika kapitalizma) ima veoma jasan sadržaj (npr. nespojiv je s idejom privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju). religije nemaju ništa protiv samog vlasništva - za islam je to jedan od pet ciljeva šerijata (maqāṣidi šerijata). da li islam isključuje mogućnost vlasništva nad sredstvima za proizvodnju? da li je protivan eksploataciji, koja po marksu nužno proizilazi iz ljudskih odnosa struktuiranih na takav način? ne nužno. u svakom slučaju, ništa od ove rasprave nema veze sa drugom pojmovima poput milosrđa i sl.
medvjed23

#113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pa da, ambivalentna pjesma, dio ide protiv, a dio za boga.. dodatak ne kreira, nego tek pojačava ovaj drugi dio.. estetika i preciznost izraza su izmijenjeni, suština ne..

na temu je ovo :D
harač

#114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

ne volim krležu kao pjesnika, al' evo jedna tematska :D

Tužaljka nad crkvom (iz „Nad otvorenim grobovima“)

Pred crkvama klečati, prositi, moliti
i bližnjeg ko sama sebe voliti.

Gladiti baršun i skrletne cvjetove,
osvajati gradove, podjarmiti svjetove.

Gubavce dvoriti, s ludama vikati
čupati kose, od očaja rikati.

Graditi palače, iskapati kipove,
Vječnost ispijati, na plamene hipove.

U čohi, bosonog, gladan se skitati,
Slijepca na mostu za blagoslov pitati.

Klati se, gostiti, smijati, trovati,
U poroku sagnjiti, umorstva snovati.

Gdje viteška je luda koja tako može
Da pronosi ti slavu, nerazgovijetni Bože?

p.s.

btw, jedan od najčešćih religijskih argumenata za postojanje boga nije logički, već haman psihološki, da ne kažem patetički - ideja da je nepojmljivo da računi jednom neće biti svedeni, da će nepravde ostati neispravljene, a suze neiskupljene - što bi rekli katolici, čini mi se :lol: elem, jedan od najljepših izraza upravo te ideje u čitavoj književnosti, jeste ovaj šimića:

Žene pred uredima (Pjesme objavljene u periodici, 1913-1924.)

O Bože, ako jesi, vidiš li ti s neba ove žene
što hrpama se kupe ispred uredâ i dršću ispred vlasti?
U prnjama su mnoge i sve s pogledom ko u snu:
obaziru se
ko na nekog što će doći i odatle ih spasti

Sve plaši ih i straši: naslov iznad vratâ
i s vratâ ime njima nijemo prijete;
i bude koja što se na smrt prepadne i smete
kad prozovnu je i preda njom vrata zinu:
pred pogledom te vlasti može u njoj život stati
i ispred jedne riječi tijelo obesviješteno pasti

O Bože, ako jesi, zašto puštaš ove žene
- što već su bezbroj puta ispred pravde ove vlasti
užasnule se, posumnjavši i u te i u pravdu
i da će itko ikad odatle ih spasti -
O Bože, ako jesi, zašto puštaš ove žene
da stoje tako izgubljene pred životom?

Kad gledam njih, ja povjerujem
da jesi i da te mora biti,
i da je osim ovog jedan drugi svijet
u koji ćeš ih jednom izbaviti.

Jer zar će ove oči zauvijek ugasnuti u grobu,
ne ugledati nikad pravde? I zar će ova tijela,
na zemlji ispaćena, u zemlji biti zemlja,
i neće se uzvisit među zvijezde?

Zar može biti
da za njih nema utočišta izvan moje pjesme?
Last edited by harač on 29/01/2018 22:45, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

o ne, došli smo do krleže. :D
medvjed23

#116 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

pročitah njegovu sabranu poeziju, više od 500 stranica, i nađoh jednu pjesmu po mom ukusu, al ta jedna je baš dobra.. :D no to već jeste mimo teme..

Bloo
Globalna šefica

#117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:pročitah njegovu sabranu poeziju, više od 500 stranica, i nađoh jednu pjesmu po mom ukusu, al ta jedna je baš dobra.. :D no to već jeste mimo teme..

Meni komplet britanska trench poetry bi išla ovdje :D
vatrogasac

#118 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:
mislim da pretjerano neobavezujuće barataš konceptima, te da ono što spominješ u religijskom kontekstu je neki vid dobročinstva, solidarnosti ili nečeg sličnog. ako smatraš da je isto, onda si dužan da te sve pojmove delimitiraš

"marksistički" (?) komunizam (i s tim vezana kritika kapitalizma) ima veoma jasan sadržaj (npr. nespojiv je s idejom privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju). religije nemaju ništa protiv samog vlasništva - za islam je to jedan od pet ciljeva šerijata (maqāṣidi šerijata). da li islam isključuje mogućnost vlasništva nad sredstvima za proizvodnju? da li je protivan eksploataciji, koja po marksu nužno proizilazi iz ljudskih odnosa struktuiranih na takav način? ne nužno. u svakom slučaju, ništa od ove rasprave nema veze sa drugom pojmovima poput milosrđa i sl.
Podstiče li islam vakuf? Pretvaranje privatne svojine u društvenu? Da li islam zabranjuje eksploatisanje čovjeka nad čovjekom? U hadisu se kaže da poslodavac ne smije čekati da se radniku osuši znoj, a da ga ovaj nije isplatio. Hadis o zabrani opterećivanja kamila robom, a tek čovjeka. Stavi u sav taj kontekst zekat i onda zaokruži. U vrijeme umajadskog halife Omera ibn Abdul-Aziza vjernici nisu imali kome dati zekat. Islam usmjerava, ali je drugo pitanje koliko ga ljudi prate.
harač

#119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:

Podstiče li islam vakuf? Pretvaranje privatne svojine u društvenu? Da li islam zabranjuje eksploatisanje čovjeka nad čovjekom? U hadisu se kaže da poslodavac ne smije čekati da se radniku osuši znoj, a da ga ovaj nije isplatio. Hadis o zabrani opterećivanja kamila robom, a tek čovjeka. Stavi u sav taj kontekst zekat i onda zaokruži. U vrijeme umajadskog halife Omera ibn Abdul-Aziza vjernici nisu imali kome dati zekat. Islam usmjerava, ali je drugo pitanje koliko ga ljudi prate.
nastranu halifa*, za ostalo si u pravu i to su zanimljive opaske i vjerovatno razlog zašto se socijalizam tako dobro primao po islamskim zemljama :lol: marksove kritike su ipak strukturalne prirode: kapitalizam je nužno eksploatativan, te je nužno zlo samo u onom smislu što je potreban da se nakamara para da bi se kasnije u komunizmu moglo u živjeti od nerada :D do sada nisam čuo ni jedan teološki argument protiv kapitalizma, kao takvog (jedva nađem i za ropstvo, ali možda iz razloga koje smrčak navodi - da su to haman bili neki proto-radnici :lol: ). helem, niti sam ja zagovornik komunizma (gluho bilo i daleko), niti je ovo bitna tema. spomenuto je tek iz razloga miješanja pojmova

*haman su imali i kuće od čokolade, a prozore od marmelade (i šta imaju vjernici deverat oko tih sitnica, nemoj mi reć da je cerić patentir'o bejtul-mal :D )
славянин

#120 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
harač wrote:

Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.
Da da.. super Islam ... privatno vlasnistvo... :lol: pa mozes ljudsko bice imati u svom vlasnistvu a ne sta drugo :-)
vatrogasac

#121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote: helem, niti sam ja zagovornik komunizma (gluho bilo i daleko), niti je ovo bitna tema. spomenuto je tek iz razloga miješanja pojmova
Možda je to traganje za trećim putem koji je jedno vrijeme Njemačka postigla. CDU pritisnut SPD-om. :mrgreen: Eksperti ekonomije ne znaju pravo rješenje, a tek šta je za nas sa prosječnim znanjem.
Smrcak15

#122 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote:Kako može čovjek uopšte shvatiti pojam Boga? Ako su naše sumnje o onome što Bog predstavlja i u najmanjem slučaju tačne, onda mi ne možemo uopšte shvatiti šta je to Bog. Isto kao što ne možemo pojmiti ni veličinu Svemira. S obzirom na navedeno, kako jedan sebi može dozvoliti da drugom objašnjava šta je "Bog htio reći"?! Mene zanima kolika je doza bahatosti i drskosti koju moraš imati u sebi da bi pomislio da si zapravo ti jedan od onih koji shvataju poruku. Mnogi se boje i same pomisli o Bogu i sa štovanjem mu se mole i klanjaju, nadajući se pri tome njegovoj milosti. S druge strane imamo one koji će da objasne svima nama neukima, ko je i šta je Bog, kako nas nagrađuje i kažnjava, o čemu razmišlja, šta je stvorio i zašto.

"Znači li to da mi samo sanjamo da živimo, a ne živimo? Sve što nam se dešava, nije stvarnost, već naš san o stvarnosti. Kakva je onda ta stvarnost, i da li postoji? Ili je sam san stvarnost?
Ko nas to drži u snu, i ko nas budi?
Je li smrt buđenje? Je li život u smrti?
Zašto svi snovi nisu jednaki? Nekome su dati lijepi, i laki, i mirisni, nekome ružni, teški, smrdljivi.
Srećom, nisu uvijek isti. Naiđu prozračni, kao zora, šareno lijepi, kao cvijet." - Meša Selimović
Kako može čovjek uopšte shvatiti pojam Boga?
sustinu njegovu nemoze shvatiti, ali moze da razumijem barem koliko toliko i to samo ono kako je Bog sam sebe opisao, a sustinu toga nemoze covjekov razum da dokuci.
S obzirom na navedeno, kako jedan sebi može dozvoliti da drugom objašnjava šta je "Bog htio reći"?!
pa ako objava dodje od BOga, onda mozemo objasniti sta je Bog htio reci, jos pogotovo ako imamo i poslanika koji to protumaci nama ljudima, obicnim smrtnicima.

Mene zanima kolika je doza bahatosti i drskosti koju moraš imati u sebi da bi pomislio da si zapravo ti jedan od onih koji shvataju poruku.
poruka je jednostavna da jendostavnija nemoze biti, i najgluplji je moze razumjeti, a to je

Bog je jedan.
harač

#123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote: helem, niti sam ja zagovornik komunizma (gluho bilo i daleko), niti je ovo bitna tema. spomenuto je tek iz razloga miješanja pojmova
Možda je to traganje za trećim putem koji je jedno vrijeme Njemačka postigla. CDU pritisnut SPD-om. :mrgreen: Eksperti ekonomije ne znaju pravo rješenje, a tek šta je za nas sa prosječnim znanjem.
ništa ne reci :D gerald cohen, jedan od ponajboljih marksističkih teoretičara je pred kraj života optuživan da je teoriju razvodnio sa raznim kršćanskim primjesama - što bi mogao biti svojevrsni treći put :lol: jedan od primjera iz njegove zbirke eseja:
Biznis je, između ostalog, tretiranje jednih pojedinaca od drugih u skladu sa normom tržišta – normom koja kaže da ih se treba riješiti ako ne mogu proizvoditi na nivou koji zadovoljava tržišnu potražnju. To, naravno, promovira “učinkovitost”, ali također kvari čovječnost. Biznis pretvara ljudske proizvođače u robu. Niti pošteđuje njihove poslodavce – “Šta koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pri tom izgubi dušu svoju (Jevanđelje po Marku, 8:36)
Smrcak15

#124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Kako detektirati Inteligentni dizajn?

Vjernik kaze ovo je inteligencija poslozila:

Od DGFCABE----->ABCDEFG

Ateista kaze ovo je slucajnost:

Od DGFCABE----->ABCDEFG

isto tako ako vidimo lego kockice razbacane
Image

pa vidimo kako te kockice su poslozene da cine kompleksnu konstrukciju
Image

ovo za nas vjernike je dokaz da je inteligentna ruka poslozila

ovo je samo primjer kako vi ateisti ne detektuje te ID

jer imamo ovakvih primjera koliko hoces u prirodi

recimo ovo, molekula--->kao lego kockice
Image

od molekula stvoren motor u bakterijama i sperminim celijama
Image
Image

40 razlicitih komponenata sastavljeni kao puzle ili lego kockice sto cine jednu kompleksnu strukturu

i za ovakve stvari ateisti kazu ovo je slucajno nastalo, to je isto kao da kazes kuca od lego kockica je sama nastala, nikakve razlike.

Kako u mikroskopu izgleda ovaj motor, sa statorom rotorom, propelama itd
Image

Znaci ovo su ociti primjeri inteligentnog dizajna, da inteligencija stoji iza kreacije ovih motora a ne slucajnost kako to ateisti tvrde.
Pazi jednu stvar, ateista tvrdi, ova stvar je nastala iz nista od nista....mozete li vi to shvatiti, da li je ovo logicno imalo??? meni neshvatljivo skroz, da iz nista se samo sastavi od razlicitih dijelova i da mu se programira funkcija :-)

I onda neko meni dodje i kaze pa vi vjernici vjerujete u bajke....a ja kazem, nema veze bajke od ove da vjerujes kao ateista, iz nista od nista stvori se naefikasniji motor u univerzumu, samo sebe stvori, kao da tvoja majka samu see rodi. S obzirom da vecina ateista ne poznaje ove dokaze ID, misle da imaju gornju poziciju u odnosu na vjernike kad su ove stvari u pitanju a u sustini zbog svog nepoznavanja nauke su na donjoj grani, samo nisu svjesni toga.

Sta tek reci za ovu masineriju kod virusa Bakteriofag, na mikro skali, kao lunarna kapsula za spustanje na mjesec,
Image

sporedjenje Bakteriofaga za lunarnim kapsulama za spustanje
Image
Last edited by Smrcak15 on 29/01/2018 23:33, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ima li opcija slika sa manjom rezolucijom/velicinom?
lakse mi listati
Locked