Ne idem nigdje iz BiH
-
MrShadow
#101 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Podrzavam ostanak,
28 godina imam, bio u Americi godinama vratio se. Necu zivjeti 500 godina, ovo do starosti ako je docekam aBd sto je ostalo 20,30 god zelim provesti kvalitetno i okruzen prijateljima i porodicom. Imam srecu da sam ovdje naslijedio nekretninu i radim u IT-u i uvijek i u BiH mogu zaraditi 2-2.5 K Km, cura isto oko 1.5 k sto su primanja za pristojan zivot.
Nista bolje nam ne bi bilo ni u Njemackoj gdje sam dobivao ponude za 2-2.5 K, doduse Eur, ali dodjem na isto jer mi samo za stan treba 1k eur mjesecno. Plus sto cu svu ustedjevinu trositi da dolazim u posjetu toj Bosni koju sam napustio.
Ne mislim da je ovdje toliko lose, zavrsit ce se i taj autoput, mada nam i ne treba jer u Sarajevu gdje god da krenem ne treba mi vise od 15-20 min ( primjera radi, u Americi sam vozio 1h na posao svaki dan u jednom pravcu, a imaju autoput sa 12 traka ), na planini sam za pola sata, na moru za 3h sto nema cijenu.
Zdravstvo javno u Americi je 10x gore nego nase, ko hoce gotivu neka plati privatno kao svugdje u svijetu.
Da ne pricam da je luksuz ovdje jeftiniji nego tamo ( 2Km sat parkinga na Ferhadiji, u NYC $40 na Manhattanu, sisanje 5Km u poredjenju sa $50, vecera za 2 osobe 50 Km u poredjenju sa $200, itd itd ).
Pocrkat ce i ti politicari jednom, dolaze stranci, dolaze investitori, bit ce bolje.
Mozda nisam objektivan, ko nema posla nikako treba da ide, ali opet tako i raja treba da se vise potrudi da uci neke stvari koje su deficit ( IT ), ne mozemo svi biti ekonomisti, pravnici i u javnoj sluzbi.
Plus, kao sto je neko napisao mi za zapadom kasnimo i u losim stvarima, u Americi sam se nagledao svega, ovdje jos ne strahujem od toga da ce mi se neko bombom raznijeti na Ferhadiji niti da ce me upucati ako slucajno pogresim skretanje i uletim u Ghetto.
lp
28 godina imam, bio u Americi godinama vratio se. Necu zivjeti 500 godina, ovo do starosti ako je docekam aBd sto je ostalo 20,30 god zelim provesti kvalitetno i okruzen prijateljima i porodicom. Imam srecu da sam ovdje naslijedio nekretninu i radim u IT-u i uvijek i u BiH mogu zaraditi 2-2.5 K Km, cura isto oko 1.5 k sto su primanja za pristojan zivot.
Nista bolje nam ne bi bilo ni u Njemackoj gdje sam dobivao ponude za 2-2.5 K, doduse Eur, ali dodjem na isto jer mi samo za stan treba 1k eur mjesecno. Plus sto cu svu ustedjevinu trositi da dolazim u posjetu toj Bosni koju sam napustio.
Ne mislim da je ovdje toliko lose, zavrsit ce se i taj autoput, mada nam i ne treba jer u Sarajevu gdje god da krenem ne treba mi vise od 15-20 min ( primjera radi, u Americi sam vozio 1h na posao svaki dan u jednom pravcu, a imaju autoput sa 12 traka ), na planini sam za pola sata, na moru za 3h sto nema cijenu.
Zdravstvo javno u Americi je 10x gore nego nase, ko hoce gotivu neka plati privatno kao svugdje u svijetu.
Da ne pricam da je luksuz ovdje jeftiniji nego tamo ( 2Km sat parkinga na Ferhadiji, u NYC $40 na Manhattanu, sisanje 5Km u poredjenju sa $50, vecera za 2 osobe 50 Km u poredjenju sa $200, itd itd ).
Pocrkat ce i ti politicari jednom, dolaze stranci, dolaze investitori, bit ce bolje.
Mozda nisam objektivan, ko nema posla nikako treba da ide, ali opet tako i raja treba da se vise potrudi da uci neke stvari koje su deficit ( IT ), ne mozemo svi biti ekonomisti, pravnici i u javnoj sluzbi.
Plus, kao sto je neko napisao mi za zapadom kasnimo i u losim stvarima, u Americi sam se nagledao svega, ovdje jos ne strahujem od toga da ce mi se neko bombom raznijeti na Ferhadiji niti da ce me upucati ako slucajno pogresim skretanje i uletim u Ghetto.
lp
Last edited by MrShadow on 10/01/2018 14:24, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#102 Re: Ne idem nigdje iz BiH
tomaše reagiraj
još jedan IT se javlja
još jedan IT se javlja
- Truba
#103 Re: Ne idem nigdje iz BiH
nek je 3500 al da je redovna
bolje je ovdje 3500 maraka nego u njemačkoj 1500 eura
bolje je ovdje 3500 maraka nego u njemačkoj 1500 eura
- aditon
#104 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ti što su se doselili imaju 10tak prosjećnih plata u BiH, njihova djeca ne idu u naše javne škole već veoma skupe privatne škole i ne mješaju se s našom djecom. Također ti što su doselili u BiH se ne liječe u našim bolnicama niti imaju strah da li će dobiti uslugu ako ne stave doktoru u pađe..ti isti također ne čekaju u redu na šalterima po raznim osnovama niti su šikanirani jer nisu članovi vladajućih stranaka itd. Mogao bi ovako do ujutro.azurna_obala wrote:Razmišljala sam da idem, raspitivala se o Švedskoja prije dvije godine sam poslala aplikaciju za posao u Barceloni
naravno nikad nikakvog odgovora.
Ako se nekad i uozbiljim po pitanju odlaska, ne bih nigdje za stalno, godinu dvije, i nazad. Mislim da nigdje nije lijepo kao kod kuće.
Ono što još nisam skontala zašto idu oni koji imaju dobre plate, stalan posao. Njih dvoje oko 4000 KM mjesečno i opet kukaju k'o da marke nemaju. A onda krene priča o djeci i sta ce njihova djeca ovdje. Nacionalizam, politika, rat...ima i može biti ovoga svuda, nema garancije.
Na poslu imam dosta ljudi koji su se doselili u Bosnu i tu su im se i djeca rodila, i ne misle ići. Kad sam ih pitala zašto bi se neko doselio u BiH, oni meni zašto ne? Nisam mogla smisliti neki zaista dobar razlog. Dobro, oni svi imaju i dobar posao i plate, ali imaju i ovi moji iz primjera, sama ovi zapeli otići i nema druge.
Ja za sada ne idem nigdje, ali kao što napisah u prvom postu iznad, otišao bih zbog djece i to nije floskula jer ne želim da mi djeca odrastaju u zatucanoj sredini, među frustriranim ljudima i da proživljavaju ovaj sistem iz dana u dan. Ovdje je rat neminovan, jedino je nepoznanica kada će početi, a kako je krenulo, od sukoba nismo daleko. Imam i ja ali i supruga i dobre poslove i plate za naše pojmove ali to nije suština jer svi ostali oko mene su nervozni i nezadovoljni...Normalno da se negativna energija prenosi i njen je uticaj jači iz dana u dan.
A što se plata tiče, žalosno je da npr moj prijatelj koji radi u njemačkoj s srednjom stručnom spremom u nekakvoj fabrici u odnosu na mene koji ovdje radi s VSS-om, ima 3 puta veća primanja. Da bi imao njegova primanja, ja bih morao biti sudija Ustavnog suda BiH ili npr Dušanka Majkić koja ima 5+milja svaki mjesec mrzeći ovu državu.
-
Seyfo
#105 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mnogo mi je drago čuti ovakav optimizam, zaista, ali ovo boldirano ne stoji, podmladak političkih stranaka je najgore od najgorih. To su fašisti nad fašistima, polupismeni, od naroda odrođeni, zatucani, uhljebljeni, ološ sa dna kace. Kad ti oni dođu na vlast, što ono neko mudro reče, pravićemo Bakira od blata. A kolika je vjerovatnoća da će nam sa njima biti bolje za 5,10,20,50 godina??MrShadow wrote:Podrzavam ostanak,
lp
- Thorgerson
#106 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nisu samo finansije druze problem.MrShadow wrote:Podrzavam ostanak,
lp
Je li shvatas npr da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi? Shvatas li da je npr. nivo PM10 cestica zimi i do 10, 20 puta veci nego u nekim metropolama na zapadu? Shvatas li da PM2.5 cestice uopste ne mjerimo. Znaci, kad za 10-15 godina nasa djeca, kad mi budem obolijevali od raka pluca, tada ce biti kasno. I ok i to, ajd zagadjeno jebiga, nego sto se nista ne radi da se to rijesi. Nista, apsolutno nista. Naravno, obicnog covjeka ovo ne tangira, jebe ga se...ono prodju magle, a onda puf cuje umro mu komsija, pa kako, mlad, ovako...onaj srcani, ovaj mozdani...i tako, ono...upadne se u takvu normalu.
Cega 15-20 min? Probaj iz Nedzarica ujutro doci do Centra za 20min ja ti skidam kapu. A radi se o popisanih 7-8km. Ispod 30 min - zaboravi.
Poredis Sarajevo sa NYC? Manhattan sa Ferhadijom? Daj bolan, to ti nisu realna poredjenja. NYC je turisticko mjesto, naravno da ce tu nabiti cijene. Vani, na zapadu, mozes naci sasvim solidnih restorana gdje ces mozda duplo vise platiti nego ovdje - ali isto tako primanja ce ti biti i do pet puta veca (govorim o prosjecnoj plati ovoj nasoj koju racunaju).
O smecu koje jedemo i pijemo da ne pricam, skart koji nam dovlace. I to ce se osjetiti za koju deceniju.
I na kraju, opet napominjem - generalna situacija je losa. Stalna politicka previranja, zemlja koja je oznacena kao labilna, gdje sukobi mogu buknuti u sekundi - ja sebe tu nazalost ne vidim. Ne zelim da tu gradim i ulazem, da bi mi sutra to u roku od mjesec dana sve splasnulo. A sanse da ti se to desi u BiH su poprilicno velike.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#107 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sto znaci da ti ides i da ovo nije tema za tebe?
-
Seyfo
#108 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Drzite se teme, samo pozitiva! Post iznad koji podrzava ostanak... hmmm , ovakav optimizam mi izmami osmijeh na lice
Bravo ! Nekad je optimizam dobar samo zbog optimizma; kako drukčije objasniti da su najsretniji ljudi u Nigeriji a da Danci najviše uzimaju antidepresiva, i da mnogi naši u dijaspori i dalje smatraju da je život u Bosni a vani preživljavanje isl. Fenomeni jasni samo psihijatrima ali neka ih!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#109 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Koliki su mu troskovi poredeci sa tvojim?aditon wrote: A što se plata tiče, žalosno je da npr moj prijatelj koji radi u njemačkoj s srednjom stručnom spremom u nekakvoj fabrici u odnosu na mene koji ovdje radi s VSS-om, ima 3 puta veća primanja. Da bi imao njegova primanja, ja bih morao biti sudija Ustavnog suda BiH ili npr Dušanka Majkić koja ima 5+milja svaki mjesec mrzeći ovu državu.
U cemu on zivi, u cemu ti?
Fabrika velis? Turnusi, trece smjene...radis li ih ti?
Itd...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#110 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Možeš i ovdje da ne jedeš smeće.
Ima izbora, itekako.
Ima izbora, itekako.
- mad_max_ba
#111 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ma đe ću u PM
niko me neće niđe
niko me neće niđe
- ultima_palabra
#112 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mislim da se generalno ovdje jede kvalitetnije nego na zapadu. Često dijaspora komentariše kako je hrana ukusnijaTomahawk11 wrote:Možeš i ovdje da ne jedeš smeće.
Ima izbora, itekako.
-
MrShadow
#113 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ta zagadjenost bude 20ak dana u godini od 365 realno. Od tih 20-ak 5,6 padne na vikende kad pobjegnem na Bjelasnicu. S druge strane po Tokiju i Hong Kongu sam se nagledao kineza i Japanaca koji nosaju maske na licu 365 dana u godini.Thorgerson wrote: Nisu samo finansije druze problem.
Je li shvatas npr da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi? Shvatas li da je npr. nivo PM10 cestica zimi i do 10, 20 puta veci nego u nekim metropolama na zapadu? Shvatas li da PM2.5 cestice uopste ne mjerimo. Znaci, kad za 10-15 godina nasa djeca, kad mi budem obolijevali od raka pluca, tada ce biti kasno. I ok i to, ajd zagadjeno jebiga, nego sto se nista ne radi da se to rijesi. Nista, apsolutno nista. Naravno, obicnog covjeka ovo ne tangira, jebe ga se...ono prodju magle, a onda puf cuje umro mu komsija, pa kako, mlad, ovako...onaj srcani, ovaj mozdani...i tako, ono...upadne se u takvu normalu.
Cega 15-20 min? Probaj iz Nedzarica ujutro doci do Centra za 20min ja ti skidam kapu. A radi se o popisanih 7-8km. Ispod 30 min - zaboravi.
Poredis Sarajevo sa NYC? Manhattan sa Ferhadijom? Daj bolan, to ti nisu realna poredjenja. NYC je turisticko mjesto, naravno da ce tu nabiti cijene. Vani, na zapadu, mozes naci sasvim solidnih restorana gdje ces mozda duplo vise platiti nego ovdje - ali isto tako primanja ce ti biti i do pet puta veca (govorim o prosjecnoj plati ovoj nasoj koju racunaju).
O smecu koje jedemo i pijemo da ne pricam, skart koji nam dovlace. I to ce se osjetiti za koju deceniju.
I na kraju, opet napominjem - generalna situacija je losa. Stalna politicka previranja, zemlja koja je oznacena kao labilna, gdje sukobi mogu buknuti u sekundi - ja sebe tu nazalost ne vidim. Ne zelim da tu gradim i ulazem, da bi mi sutra to u roku od mjesec dana sve splasnulo. A sanse da ti se to desi u BiH su poprilicno velike.
Ljudi umiru i vani i tu vec dolazi i veca sila u pitanje, ko vjeruje u Boga ( cura neki dan ode na odmor u Dubai pa poginula ), apsurd mi je uzeti kao argument da cu sada umirijeti od zagadjenog zraka ako zivim u Sarajevu.
Isto nisi u pravu za hranu. U Americi apsolutno sve ima GMO u sebi, hljeb koji kupis izgleda isto svjez i nakon mjesec dana (bukvalno) kao prvog dana, meso, itd. Organski hljeb kosta $5,6 i malo ko ga moze priustiti sebi svaki dan kao ovdje.
Meso, mlijeko, sir, povrce sve imam na selu kod svojih, organsko 100%, za teglu domaceg kajmaka sam u USA bio spreman dati i $100 USD, ali nema.. Sve je stvar kako sebi covjek napravi i poreda prioritete.
Ja sam imao srecu da sam mlad proputovao sve kontinente i uzduz i poprijeko, sem Australije i zakljucio da je sve to u 5 deka, nesto dobijes, nesto gubis.
Kuca je kuca ipak, ja sam poslije nekog vremena shvatio da mi fali bez obzira koliko love imao i koliko god lijepe plaze Meksickog zaljeva i nacionalni parkovi Kolorada, bilo mi zanimljivo 1,2,3 godine, kasnije shvatis da sve to prodje, raja stari, roditelji stare, zivot prolazi brzo.
Vratio se tu gdje jesam, trudim se da mi bude dobro ( 10x je teze nego vani ), ali je opet dobro, danas sutra nadam se da cu svoje kontakte iz vani uspjeti iskoristiti za neku firmicu pa da pomognem da se jos neko zaposli, itd, itd.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#114 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Naravno da se jede.ultima_palabra wrote:Mislim da se generalno ovdje jede kvalitetnije nego na zapadu. Često dijaspora komentariše kako je hrana ukusnijaTomahawk11 wrote:Možeš i ovdje da ne jedeš smeće.
Ima izbora, itekako.
Istina, ima i na zapadu, može se naći kvalitetna teletina, ali biftek košta 35 eura, pa izvoli.
A ovdje na koju god stranu kreneš, teletina, piletina, domaće ovo, domaće ono....druga je stvar što se ljudi ravnaju po ponudi u marketima....vidio bledunjavi paradajz i truju nas
- ultima_palabra
#115 Re: Ne idem nigdje iz BiH
I ta batina ima dva kraja... čim pređeš Gradišku/Brod tvoje pare vrijede 2x manje, Macelj/Breganu 3x itd._BataZiv_0809 wrote: Koliki su mu troskovi poredeci sa tvojim?
- Truba
#116 Re: Ne idem nigdje iz BiH
vidite da se može živjeti
samo treba završiti IT i biti stručnjak u svom poslu
trebo sam preko štele upisati 1999 elektrotehniku još bih je studirao
kao poznanik koji je upisao 1991.
samo treba završiti IT i biti stručnjak u svom poslu
trebo sam preko štele upisati 1999 elektrotehniku još bih je studirao
kao poznanik koji je upisao 1991.
- aditon
#117 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Njegovi su troškvi takvi da mu ostane 1000 eura svaki mjesec, također kupio je auto bez kredita. Ali nije to poenta cijele priče, bar ne za mene. Ja ekonomski za naše standarde dobro stojim. Problem je neizvjesnot i cjelokupni ambijent i to sam isticao više puta. A ovo je podatak koji je ustvari fakat, čovjek zaradi za mjesec kao ja za 4 mjeseca svog rada. Naravno da radi i vikende i treće smjene i sve to, ali to rade i ovdje ljudi samo za 15 puta manja primanja._BataZiv_0809 wrote:Koliki su mu troskovi poredeci sa tvojim?aditon wrote: A što se plata tiče, žalosno je da npr moj prijatelj koji radi u njemačkoj s srednjom stručnom spremom u nekakvoj fabrici u odnosu na mene koji ovdje radi s VSS-om, ima 3 puta veća primanja. Da bi imao njegova primanja, ja bih morao biti sudija Ustavnog suda BiH ili npr Dušanka Majkić koja ima 5+milja svaki mjesec mrzeći ovu državu.
Itd...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#118 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sto znaci dok si ti na Bjelasnici frajer rintaci na traci, dok ti spavas on rintaci. A kad se vrati sa rintacenja stize u zakupljen stan u socijalnom bloku. Neke stvari se ne mogu novcano izraziti.aditon wrote:A ovo je podatak koji je ustvari fakat, čovjek zaradi za mjesec kao ja za 4 mjeseca svog rada. Naravno da radi i vikende i treće smjene i sve to, ali to rade i ovdje ljudi samo za 15 puta manja primanja.
-
peepeep
#119 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Em što imaš posao, em što imaš dobru platu, em što imaš dobra leđa pa već planiraš i šef da postaneš. Nije ovo tema za tebe, ti si i svijeta vidio i života živio. Pitaj prosječnog mladića iz Bosne i Hercegovine pa češ vidjeti kakav je njemu život i hoće li da mu dijete prolazi kroz isto sranje kao i on.MrShadow wrote:Ta zagadjenost bude 20ak dana u godini od 365 realno. Od tih 20-ak 5,6 padne na vikende kad pobjegnem na Bjelasnicu. S druge strane po Tokiju i Hong Kongu sam se nagledao kineza i Japanaca koji nosaju maske na licu 365 dana u godini.Thorgerson wrote: Nisu samo finansije druze problem.
Ljudi umiru i vani i tu vec dolazi i veca sila u pitanje, ko vjeruje u Boga ( cura neki dan ode na odmor u Dubai pa poginula ), apsurd mi je uzeti kao argument da cu sada umirijeti od zagadjenog zraka ako zivim u Sarajevu.
Isto nisi u pravu za hranu. U Americi apsolutno sve ima GMO u sebi, hljeb koji kupis izgleda isto svjez i nakon mjesec dana (bukvalno) kao prvog dana, meso, itd. Organski hljeb kosta $5,6 i malo ko ga moze priustiti sebi svaki dan kao ovdje.
Meso, mlijeko, sir, povrce sve imam na selu kod svojih, organsko 100%, za teglu domaceg kajmaka sam u USA bio spreman dati i $100 USD, ali nema.. Sve je stvar kako sebi covjek napravi i poreda prioritete.
Ja sam imao srecu da sam mlad proputovao sve kontinente i uzduz i poprijeko, sem Australije i zakljucio da je sve to u 5 deka, nesto dobijes, nesto gubis.
Kuca je kuca ipak, ja sam poslije nekog vremena shvatio da mi fali bez obzira koliko love imao i koliko god lijepe plaze Meksickog zaljeva i nacionalni parkovi Kolorada, bilo mi zanimljivo 1,2,3 godine, kasnije shvatis da sve to prodje, raja stari, roditelji stare, zivot prolazi brzo.
Vratio se tu gdje jesam, trudim se da mi bude dobro ( 10x je teze nego vani ), ali je opet dobro, danas sutra nadam se da cu svoje kontakte iz vani uspjeti iskoristiti za neku firmicu pa da pomognem da se jos neko zaposli, itd, itd.
Ja ću ti reći, da mogu sutra bih se ispalio samo da ne gledam danas-sutra (kada budem imao djecu, a nadam se da ću ih imati) kako se pate, kako sjede i lome ruke od jada jer nemaju posla a da 100 fakulteta završe, u ovoj vukojebini nema fajde ni od čega. Da gledaju kako im se pred očima prodaje država za koju je njihova rodbina davala krv i živote, kako se krade, kako se uništava (uživaj u Bjelašnici, nećeš još dugo druže) sve što se uništiti može. Lahko je vama koji imate para i dobar vjetar u leđa pričati kako je fino u Bosni, normalno da nečeš jer zašto bi išao kada imaš dobra primanja i svi na tebe i tvoju curu gledaju kao na bogove jer imate para (samo dokaz koliko smo se nisko srozali kao ljudi).
- Truba
#120 Re: Ne idem nigdje iz BiH
pa to je ono što je tomas dobro zamijetio
evo još jednog inženjera što dobro živi
evo još jednog inženjera što dobro živi
- aditon
#121 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ti nikako da shvatiš. Zbog ekonomskih razloga ja nikad ne bi napustio BiH. Isključivo radi djece i njihove dobrobiti da odrastaju u normalnom okruženju. Mnogo sam putovao i znam šta znači "normalno okruženje"._BataZiv_0809 wrote:Sto znaci dok si ti na Bjelasnici frajer rintaci na traci, dok ti spavas on rintaci. A kad se vrati sa rintacenja stize u zakupljen stan u socijalnom bloku. Neke stvari se ne mogu novcano izraziti.aditon wrote:A ovo je podatak koji je ustvari fakat, čovjek zaradi za mjesec kao ja za 4 mjeseca svog rada. Naravno da radi i vikende i treće smjene i sve to, ali to rade i ovdje ljudi samo za 15 puta manja primanja.
Niko od mene ne bi bio sretniji nego da ljudi ostaju ovdje jer ovim tempom napuštanja države ja sam direktno ostao bez nekoliko prijatelja a mnogo više poznanika koji su otišli iz ovog ili onog razloga. Također, mnogi će tek da odu.
Radnici ko radnici su svugdje u svijetu isti, mnogo rade i zanjih nema previše slobodnog vremena ali na kraju mjeseca kad se plate isplate onda tu nastaje velika razlika u smislu koliko koji radnik zarađuje. Misliš da radnici npr Preventa ili bilo koje druge kopanije imaju vremena za Bjelašnicu itd jer i tamo se radi i nedjeljom i treće smjene pucaju...a za koliko...430 KM. Moj će se prijatelj naraditi sigurno ali će bar adekvatno to i naplatiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#122 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa ako je tako sto te onda zulja kolika mu je plata?aditon wrote:
Ti nikako da shvatiš. Zbog ekonomskih razloga ja nikad ne bi napustio BiH. Isključivo radi djece i njihove dobrobiti da odrastaju u normalnom okruženju. Mnogo sam putovao i znam šta znači "normalno okruženje".
Niko od mene ne bi bio sretniji nego da ljudi ostaju ovdje jer ovim tempom napuštanja države ja sam direktno ostao bez nekoliko prijatelja a mnogo više poznanika koji su otišli iz ovog ili onog razloga. Također, mnogi će tek da odu.
Radnici ko radnici su svugdje u svijetu isti, mnogo rade i zanjih nema previše slobodnog vremena ali na kraju mjeseca kad se plate isplate onda tu nastaje velika razlika u smislu koliko koji radnik zarađuje. Misliš da radnici npr Preventa ili bilo koje druge kopanije imaju vremena za Bjelašnicu itd jer i tamo se radi i nedjeljom i treće smjene pucaju...a za koliko...430 KM. Moj će se prijatelj naraditi sigurno ali će bar adekvatno to i naplatiti.
- aditon
#123 Re: Ne idem nigdje iz BiH
_BataZiv_0809 wrote:Pa ako je tako sto te onda zulja kolika mu je plata?
Samo sam karikirao kako se, konkretno u Njemačkoj, s SS spremom zaradi mnogo više nego radeći ovdje s VS spremom.
Svi koji su otišli iz BiH će se na kraju i vratiti, neki prije, neki kasnije, neki kad umru, ali uglavnom vratit će se. Opet ponavljam, nikad nikom ne bi sugerisao da ide odavde ali nikog ne mogu ni zaustaviti. Razmijem svačije razloge za odlazak jer treba biti realan i reći da je BiH svjetlosnu godinu od normalne države.
Ljudi koji su politički angažovani i plivaju u svojim strankama, svakodnevnim životima, jednostavno žive u nekom drugom svijetu, apsolutno odmetnuti od realnosti. To se uvjeravam na dnevnoj bazi.
- uglavnomja
#124 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ahaaditon wrote:Njegovi su troškvi takvi da mu ostane 1000 eura svaki mjesec, također kupio je auto bez kredita. Ali nije to poenta cijele priče, bar ne za mene. Ja ekonomski za naše standarde dobro stojim. Problem je neizvjesnot i cjelokupni ambijent i to sam isticao više puta. A ovo je podatak koji je ustvari fakat, čovjek zaradi za mjesec kao ja za 4 mjeseca svog rada. Naravno da radi i vikende i treće smjene i sve to, ali to rade i ovdje ljudi samo za 15 puta manja primanja._BataZiv_0809 wrote:Koliki su mu troskovi poredeci sa tvojim?aditon wrote: A što se plata tiče, žalosno je da npr moj prijatelj koji radi u njemačkoj s srednjom stručnom spremom u nekakvoj fabrici u odnosu na mene koji ovdje radi s VSS-om, ima 3 puta veća primanja. Da bi imao njegova primanja, ja bih morao biti sudija Ustavnog suda BiH ili npr Dušanka Majkić koja ima 5+milja svaki mjesec mrzeći ovu državu.
Itd...
znaci sa 300-500 eur plati stan, hranu, rezije, benzin, osiguranje, telefon, internet, tv, odjecu, higijenu, plus kafe, ruckove, koncerte, ljetovanja zimovanja ...i ustedi za auto u cashu itd
za normalne ljude samo stan kosta toliko, zavisno gdje, negdje cak i vise
inace vani ne mozes raditi koliko hoces nego ima zakonski limit mjesecno prekovremenog.
da mu je plata 4 puta veca - moguce
da on efektivno ima 4 puta vise para - ni teoretski
da mu je kvalitet zivota 4 puta gori - to sigurno
da ustedi 1000 eur mjesecno
jedino da spava pod mostom ili kod rodbine i da ne placa rezije i hranu itd
- Truba
#125 Re: Ne idem nigdje iz BiH
ukratko ljudi lažu
i dalje znam više ljudi koji su se vratili nego otišli
al to je moj problem što sam u društvu inženjera i doktora