Kralj Mudrosti-Alija TRT1
-
Fudo387
#101 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Napravis transformator za struju, stavis ga na kolica i polako izguras kroz tunel do Zenice. Tamo ga skines sa kolica, stavis na tamic i odvuces do Gornjeg Vakufa gdje ga preuzme Ogulin Oglo Culibrk. Dobro natrlja obrve i teleportira u Bari, jednostavno.
Biznis cvijeta, Energonivest biljezi rekordne profite. Al’ kad je to blesavo, djaba sve te logisticke opcije.
Biznis cvijeta, Energonivest biljezi rekordne profite. Al’ kad je to blesavo, djaba sve te logisticke opcije.
- insomnia78
#102 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Ko zna da li bi i Mladic bio onakav da Alija nije marsiro po Zenici sa sedmom muslemanskom
-
Max Bunker
#103 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Isti Babo koji hoda po Bijeljini i pravi se lud pored mrtvih muslimanskih tijela i govori kako je u Bijeljini situacija ok i kako nema mrtvih. Neka, hvala.drunken tiger wrote:A je li ti misliš da bi babo bio ono što je postao da ga onako isu izigrali SDA-ovci i ostavili na cjedilu kao i cijelu BiH osim Sarajeva gdje je Alija krio sina u trezoru? Sama činjenica da narod nije izabrao Aliju za predsjednika govori o njegovom legitimitetu. Ako već ulaziš u tu raspravu trebaš da znaš da je cijela BiH ostavljena na cjedilu na račun Alijnih snova o fildžan državi.Krokodajl wrote:Što je negdje neko negdje napisao
"Puno mi seremo za narod koji je Babu izabrao za predsjednika".
Tako da pssst
Ma Alija je kriv za rat. On je izazvao i stvorio velikosrpsku ideju. Ništa istraga nad poturicama, ništa Načertanije, ništa Prvi svjetski rat, ništa Kraljevina Jugoslavija, ništa Drugi svjetski rat, ništa SANU.Fudo387 wrote:
On jadan, dobri nas babuka Fikret, htio samo praviti tops i purece pastete, al’ fundamentalisti hoce da ratuju i mo’s sve jebat’.
Last edited by Max Bunker on 26/12/2017 18:30, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#104 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
On jadan, dobri nas babuka Fikret, htio samo praviti tops i purece pastete, al’ fundamentalisti hoce da ratuju i mo’s sve jebat’.drunken tiger wrote:A je li ti misliš da bi babo bio ono što je postao da ga onako isu izigrali SDA-ovci i ostavili na cjedilu kao i cijelu BiH osim Sarajeva gdje je Alija krio sina u trezoru? Sama činjenica da narod nije izabrao Aliju za predsjednika govori o njegovom legitimitetu. Ako već ulaziš u tu raspravu trebaš da znaš da je cijela BiH ostavljena na cjedilu na račun Alijnih snova o fildžan državi.Krokodajl wrote:Što je negdje neko negdje napisao
Tako da pssst
- drunken tiger
#105 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..insomnia78 wrote:drunken tiger wrote:A je li ti misliš da bi babo bio ono što je postao da ga onako isu izigrali SDA-ovci i ostavili na cjedilu kao i cijelu BiH osim Sarajeva gdje je Alija krio sina u trezoru? Sama činjenica da narod nije izabrao Aliju za predsjednika govori o njegovom legitimitetu. Ako već ulaziš u tu raspravu trebaš da znaš da je cijela BiH ostavljena na cjedilu na račun Alijnih snova o fildžan državi.Krokodajl wrote:Što je negdje neko negdje napisao
Tako da pssst![]()
Alija ga natjero na izdaju i ratne zlocine?
Napusti forum
-
Max Bunker
#106 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
-
Fudo387
#107 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Pa ja, cojek okupio oko sebe sve likove sa naslovne strane Forbes magazina, Legija, Kobac, Arkan...taman kad su presijecali traku na novoizgradjenom pogonu za proizvodnju cokoladnih bananica, gruhnuse oni iz Buzima i sve sjebase. Tuga. Sad bi bili Svicarska.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#108 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Nastranu sve, Alija zasluzuje ozbiljan film o sebi. Dokumentaristickog i objektivnog pristupa. Uz sve sto mu se objektivno moze pripisat u zaslugu
i ono sto mu se moze prigovoriti, ipak je bio na celu jedne drzave u ozbiljnom politicko istorijskom trenutku.
Pitanje je koliko je isti moguc, s obzirom da se nema dovoljan vremenski otklon.
Od filmova koje snimaju turski sapunicari nema selameta.
i ono sto mu se moze prigovoriti, ipak je bio na celu jedne drzave u ozbiljnom politicko istorijskom trenutku.
Pitanje je koliko je isti moguc, s obzirom da se nema dovoljan vremenski otklon.
- drunken tiger
#109 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Tako je. Ovo nema nikakvu historijsku niti bilo koju drugu vrijednost. Ovo će samo služiti kao propagandni materijal._BataZiv_0809 wrote:Nastranu sve, Alija zasluzuje ozbiljan film o sebi. Dokumentaristickog i objektivnog pristupa. Uz sve sto mu se objektivno moze pripisat u zaslugu
- Kejn
#110 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Naravno da će imati historijsku vrijednost. Ne snimaju ljudi sapunicu već serial o historijskoj ličnosti.
- drunken tiger
#111 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Bilo ko od bitnih političkih figura tog vremena da je bio umjesto njega. U najgoru ruku prošli bi isto. Sigurno ne bi gore. On je imao dvoličnu politiku koju je propagirao prema Zapadu i Istoku. Istoku je agresiju na BiH predstavljao kao religijski rat a zapadu kao agresiju na suverenu i nezavisnu državu. Neki će reći da je i to vrlina, biti žongler. Ali ko god da je bio umjesto njega barem bi jedan od tri ponuđena mirovna sporazuma prihvatio i spriječio ubistva desetina hiljada nevinih ljudi. Ali tada ne bi imali kult žrtve, ne bi imali historiju izgrađenu na genocidu... ne bi imali vladavinu desetak odabranih porodica...Max Bunker wrote:Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
-
Fudo387
#112 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Tako je, ne bi danas nevine ljude osudjivali za neke UZP i genocide. Oni htijeli mir, da nam energoinvesti rode, na sve pristajali, samo zlikovac Alija nije htio.drunken tiger wrote:Bilo ko od bitnih političkih figura tog vremena da je bio umjesto njega. U najgoru ruku prošli bi isto. Sigurno ne bi gore. On je imao dvoličnu politiku koju je propagirao prema Zapadu i Istoku. Istoku je agresiju na BiH predstavljao kao religijski rat a zapadu kao agresiju na suverenu i nezavisnu državu. Neki će reći da je i to vrlina, biti žongler. Ali ko god da je bio umjesto njega barem bi jedan od tri ponuđena mirovna sporazuma prihvatio i spriječio ubistva desetina hiljada nevinih ljudi. Ali tada ne bi imali kult žrtve, ne bi imali historiju izgrađenu na genocidu... ne bi imali vladavinu desetak odabranih porodica...Max Bunker wrote:Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
Last edited by Fudo387 on 26/12/2017 18:53, edited 1 time in total.
- insomnia78
#113 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Pa ja. Ko onomD kad je Klinton reko Aliji da mu treba pet hiljada mrtvih muslimana da pokrene zracne udaredrunken tiger wrote:Bilo ko od bitnih političkih figura tog vremena da je bio umjesto njega. U najgoru ruku prošli bi isto. Sigurno ne bi gore. On je imao dvoličnu politiku koju je propagirao prema Zapadu i Istoku. Istoku je agresiju na BiH predstavljao kao religijski rat a zapadu kao agresiju na suverenu i nezavisnu državu. Neki će reći da je i to vrlina, biti žongler. Ali ko god da je bio umjesto njega barem bi jedan od tri ponuđena mirovna sporazuma prihvatio i spriječio ubistva desetina hiljada nevinih ljudi. Ali tada ne bi imali kult žrtve, ne bi imali historiju izgrađenu na genocidu... ne bi imali vladavinu desetak odabranih porodica...Max Bunker wrote:Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
- drunken tiger
#114 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
[/quote]Pa ja. Ko onomD kad je Klinton reko Aliji da mu treba pet hiljada mrtvih muslimana da pokrene zracne udare[/quote]
Stari dobri recept sažaljenja koji koristi i Palestina.
Stari dobri recept sažaljenja koji koristi i Palestina.
-
Hakiz
#115 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Hau jes nou. Isto kao što su napravili seriju Sulejman veličanstveni. Sve pršti od istorijskih činjenica.Kejn wrote:Naravno da će imati historijsku vrijednost. Ne snimaju ljudi sapunicu već serial o historijskoj ličnosti.
- Grean
#116 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Nisi shvatio.pedeset wrote:De mi reci živ bio šta su onda maloumni potezi? Onoliko naroda izginulo, a mi koji smo preživjeli gledamo i živimo OVO, sa njegovim "umnim" potezima? Samo mi reci šta bi bilo gore i maloumnije od ovoga, ljubim te odgovori mi?Grean wrote:
Nisam pristalica Alije imao je mnoge greske ali sta je bila alternativa vas koji ga redovno pljujete?
Mozda tadasnji SDP koji je dok je bio na vlasti predao svo oruzje TO na cuvanje JNA? Je li to bila alternativa koja nas je trebala voditi u ratu? Jedan od poteza koji nas je najvise kostao tad kad se odredjivao tok rata.
To su recimo umni potezi koje Alijini kriticari nikad ne pominju.
Pod umnim potezima sam mislio na one koje vi kriticari nikad ne pominjete a koje su vukle njegove alternative koje bi nas vodile u ratu da nije on, kao npr. predaja oruzja TO na cuvanje JNA. To su valjda oni koje bi vi prizeljkivli na mjestu Alije.
Odluka koju je donijelo tadasnje rukovodstvo, preteca SDP-a BiH, odluka koju je od svih republika donijela jedino BiH i odluka koja je u BiH provedena samo tamo gdje su Bosnjaci i Srbi bili u vecini. Hrvati su vec tad imali mudrije rukovodstvo.
Ta odluka je kao malo koja odredila tok rata.
A ovo kako nam je je dobrim dijelom kako smo i zasluzili. “Mirotvorci” koji u proljece 92’ zvizde Aliji pred Skupstinom dok im se tenkovi oko Sarajeva ukopavaju i zrtve vec padaju u drugim djelovima BiH. I to je drzavotvorni Bosnjak koji danas cvili nad svojom sudbinom. Kakav narod takav i vodja. Nema nista na guzove.
Last edited by Grean on 26/12/2017 19:08, edited 1 time in total.
- Kejn
#117 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
A šta su to pogriješili kod Sulejmana veličanstvenog u tolikoj mjeri da bi se osporio historijski kredibilitet serije. Nemoj mi samo "pa žene u to vrijeme nisu hodale bez feredže..."Hakiz wrote:Hau jes nou. Isto kao što su napravili seriju Sulejman veličanstveni. Sve pršti od istorijskih činjenica.Kejn wrote:Naravno da će imati historijsku vrijednost. Ne snimaju ljudi sapunicu već serial o historijskoj ličnosti.
-
PM72
#118 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Jesu li te to u mjesnoj zajednici ili opštinskom odboru kozojebi iz SDA ubjedili da je tamo neki SDP predao oružje TO?
I daj mi primjer za bar jedan Alijin "umni" potez.Ne moraš više do jednog jer bi to bila nemoguća misija...
I daj mi primjer za bar jedan Alijin "umni" potez.Ne moraš više do jednog jer bi to bila nemoguća misija...
- LBVIEW
#119 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Znaci, Alija je takoreci prizeljkivao genocid kako bi jahao na kultu zrtve, gradio historiju na istom i sl ?drunken tiger wrote:Bilo ko od bitnih političkih figura tog vremena da je bio umjesto njega. U najgoru ruku prošli bi isto. Sigurno ne bi gore. On je imao dvoličnu politiku koju je propagirao prema Zapadu i Istoku. Istoku je agresiju na BiH predstavljao kao religijski rat a zapadu kao agresiju na suverenu i nezavisnu državu. Neki će reći da je i to vrlina, biti žongler. Ali ko god da je bio umjesto njega barem bi jedan od tri ponuđena mirovna sporazuma prihvatio i spriječio ubistva desetina hiljada nevinih ljudi. Ali tada ne bi imali kult žrtve, ne bi imali historiju izgrađenu na genocidu... ne bi imali vladavinu desetak odabranih porodica...Max Bunker wrote:Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
Last edited by LBVIEW on 26/12/2017 19:35, edited 1 time in total.
- Ommadawn
#120 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Šta se bolan praviš glup??Fudo387 wrote:Napravis transformator za struju, stavis ga na kolica i polako izguras kroz tunel do Zenice. Tamo ga skines sa kolica, stavis na tamic i odvuces do Gornjeg Vakufa gdje ga preuzme Ogulin Oglo Culibrk. Dobro natrlja obrve i teleportira u Bari, jednostavno.
Ja ti govorim o poslijeratnom stanju. Tip se ni u jednom momentu nije upitao šta je bilo sa privatizacijom preduzeća, sa donacijama (ah da, pa džamija kralja Fahda, joj mene...), pa makar da je i u jednom svom govoru spomenuo privredu.
Eto kad ga ti braniš, iznesi kakve je on to imao zasluge osim proglašavanja Bosnu i Hercegovinu nezavisnom, krenuo bez kurca u svatove a ovamo se ljudi ukopavaju topovima i tenkovima?
- So What!
#121 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Sabina Berberović: Moj otac je prikazan previše idealizirano; Bakir Izetbegović: Turci su Aliji dali pretenciozan nadimak...
[url=http://de%20po.ba/clanak/164486/sabina-berberovic-moj-otac-je-prikazan-previse-idealizirano-bakir-izetbegovic-turci-su-aliji-dali-pretenciozan-nadimak]D e p o[/url]
Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima
Snimanje mini-serije "Alija", koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće "Sandžak Media" za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirala Ambasada Republike Turske u BiH.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledalaca.
- Mi kao porodica insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka - dodao je Izetbegović.
Istakao je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak - kralj mudrosti.
Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizirano - kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.
- Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije - navela je Berberović.
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su učestvovali u osmišljavalju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledaocima.
Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.
Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.
Sve o seriji možete pronaći OVDJE.
-
kiligonzales
#122 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Vala ni Tito je nebi napravio da mu je neko zavrno ruke da potpise mir sa Ujama i Cetnicima. Zivi Draza i Nedic bi mu razvlacili pamet iz Srbije, iz CG Momčilo Đujić, iz Hrvatske Ante Pavelić, iz neke ovdašnje čaršije kakav Handžarac ili neka samostalna muslimanska milicija, a on bi kurcem šljve treso od bunila jeli u Donjem ili u Gornjem Vakufu ili nijeOmmadawn wrote:I taman kad pomislim da se ništa gore ne može servirati na TV-u od serije Ravna Gora kad ono - serija o Aliji koju su snimili ni manje ni više snimili Turci koji veze nisu imali sa Bosnom tokom socijalizma i prethodnog rata.
Alija slomio komunizam? Imao je on sreću da je osuđen u vrijeme kada su se istom počeli tresti temelji, inače bi tak guzicom trljao od zatvorske zidove da komunizam nisu srušili mnogo jači faktori od Alije.
Taj (a i njegova familija) nisu mogli ni da naprave državu kako treba a ne da sruše jedan jak sistem.
Bosno moja, poharana...
Dobro je Alija prosao, kad se uzme u obzir da su i jedni i drugi, evouilari sa maljeva , kama, trokolica, zaprega na nivo tenkova, transportera, haubica i ostalih kuraca i palaca. Valjalo je skuhati bilo kakav otpor. Sto se tice komunjara neki postase neprijatelji, a neki prvi saveznici.
Tako rat sveza mrske probosanski orijentirane komunjare sa Alijom kojeg su nazivali nacionalistom.
-
kiligonzales
#123 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Najumniji potez mu je bio otpor Milosevicu i Tudjmanu...PM72 wrote:Jesu li te to u mjesnoj zajednici ili opštinskom odboru kozojebi iz SDA ubjedili da je tamo neki SDP predao oružje TO?
-
Fudo387
#124 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Sta poslije rata? Nista. Izrezes sve u staro gvozdje i istopis u zeljezari. Toliko o industriji.Ommadawn wrote:Šta se bolan praviš glup??Fudo387 wrote:Napravis transformator za struju, stavis ga na kolica i polako izguras kroz tunel do Zenice. Tamo ga skines sa kolica, stavis na tamic i odvuces do Gornjeg Vakufa gdje ga preuzme Ogulin Oglo Culibrk. Dobro natrlja obrve i teleportira u Bari, jednostavno.
Ja ti govorim o poslijeratnom stanju. Tip se ni u jednom momentu nije upitao šta je bilo sa privatizacijom preduzeća, sa donacijama (ah da, pa džamija kralja Fahda, joj mene...), pa makar da je i u jednom svom govoru spomenuo privredu.
Eto kad ga ti braniš, iznesi kakve je on to imao zasluge osim proglašavanja Bosnu i Hercegovinu nezavisnom, krenuo bez kurca u svatove a ovamo se ljudi ukopavaju topovima i tenkovima?
On je prvi Bosnjo nakon Tvrtka koji je pod svojom komandom imao bosansku vojsku.
Ni tursku, ni austrijsku, ni jugoslovensku, vec bosansku jarane.
Znaci u 1000 godina on i Tvrtko.
Zastava BiH i danas se vijori ispred UN-a, i vijorice jos dugo vremena.
A sta si ti uradio u odbrani i industrializaciji BiH?
Ista? U koju si se to krajisku brigadu prijavio da je branis?
17tu?
505tu?
Dje si biznis otvorio?
Bar slasticarnu ako nista?
- So What!
#125 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1
Sama alijina porodica je po ovom projektu se na jedan fin način "popišala", shvativši da se radi o propagandnom materijalu, u totalnom kontrastu od onoga kako mi ovdje vidimo stvari.
Turci su skloni idealiziranju i satanizaciji ljudi koji nisu ni za jednog ni za drugog, a neriejto se dešava da idealiziraju pa satanizuju istu osobu, nema kod njih između.
Mi stvari vidim oovdje drugačije. Alija je bio skroman i fin čovjek, baš zbog toga nije bio za političara. Sin mu je druga priča, ali on definitvno nije za političara.
Problem Alije su njegove greške, naivnost i realno neorganizovanost, nedovoljna priprema, manjak lukavosti i svašta nešto. Sa historijskog aspekta radi se o jednoj zanimljivoj ličnosti, koju historija neće zapamtiti kako zločinca što je najbitnije.
Inače je pozitivno govorio i Titu, recimo nije se svetio ljudima koji su stojali iza Sarajevskog procesa, iako je mogao, realno. Mislim i ja kao osoba bi teško odolio da ne vratim. A o zlatnim kašikama je sve rečeno na ovom snimku:
Turci su skloni idealiziranju i satanizaciji ljudi koji nisu ni za jednog ni za drugog, a neriejto se dešava da idealiziraju pa satanizuju istu osobu, nema kod njih između.
Mi stvari vidim oovdje drugačije. Alija je bio skroman i fin čovjek, baš zbog toga nije bio za političara. Sin mu je druga priča, ali on definitvno nije za političara.
Problem Alije su njegove greške, naivnost i realno neorganizovanost, nedovoljna priprema, manjak lukavosti i svašta nešto. Sa historijskog aspekta radi se o jednoj zanimljivoj ličnosti, koju historija neće zapamtiti kako zločinca što je najbitnije.
Inače je pozitivno govorio i Titu, recimo nije se svetio ljudima koji su stojali iza Sarajevskog procesa, iako je mogao, realno. Mislim i ja kao osoba bi teško odolio da ne vratim. A o zlatnim kašikama je sve rečeno na ovom snimku: