Doduše i ja sam taj.Bloo wrote:dale cooper wrote:Dajte molim vas, pa svi znamo da je bloo dark sith lord.![]()
Molim lijepo. Vodim kulturnu raspravu bez vrijeđanja.
Arzi obećava neke kolače.
Meni objašnjavaju plot filma Being Bošnjak Malkovich
Dan je lijep za biti nekonstitutivan
BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
- dale cooper
#101 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
- triconja
#102 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Malo bolje kad razmislim ima smisla ta nacionalna podjela koja je kod nas, znaci na vrijeme se ocrtali rejoni i otprilike se zna ko sta posjeduje. Nekad u buducnosti ce se malo vise legitinmo ponoviti i eto ti.
- triconja
#103 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Dje vam je maticna drzava? Nemoj samo rec da je na mjesecu jer valja dobre opanke pripremiti da se dodje tamodale cooper wrote:Doduše i ja sam taj.Bloo wrote:dale cooper wrote:Dajte molim vas, pa svi znamo da je bloo dark sith lord.![]()
Molim lijepo. Vodim kulturnu raspravu bez vrijeđanja.
Arzi obećava neke kolače.
Meni objašnjavaju plot filma Being Bošnjak Malkovich
Dan je lijep za biti nekonstitutivan
- arzuhal
#104 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...Bloo wrote:Tako da ostaje samo vjera kao jedina poveznica sa nacionalnim identitetom.
Ali mi treba znanje i svijest o tome da znam zbog čega bi mi neki Duško (kojeg ne poznajem lično, kao ni on mene) iz Gornjih Pizdića (za koje nikad nisam čuo) došao pred kućna vrata da me prekolje, pobije vameliju i spali kuću. Imati svijest o nekim identitarnim stavrima znaju postati stvari egzistencijalne naravi, i onako bedački banalno i površno i sasvim filozofski, čovjek mora živjeti u toj zapitanosti...
- Bloo
- Globalna šefica
#105 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Kao što navedoh, šta onda?arzuhal wrote:Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...Bloo wrote:Tako da ostaje samo vjera kao jedina poveznica sa nacionalnim identitetom.
Ali mi treba znanje i svijest o tome da znam zbog čega bi mi neki Duško (kojeg ne poznajem lično, kao ni on mene) iz Gornjih Pizdića (za koje nikad nisam čuo) došao pred kućna vrata da me prekolje, pobije vameliju i spali kuću. Imati svijest o nekim identitarnim stavrima znaju postati stvari egzistencijalne naravi, i onako bedački banalno i površno i sasvim filozofski, čovjek mora živjeti u toj zapitanosti...
Običaji? Jezik?
Običaji jednog Mehmeda, Darke i Slobodana u npr. Sarajevu - ima ih različitih, ali isto tako i običaja koji su isti.
Jezik? Ja govorim bosanski, ti govoriš bosanski, Darko sa Koševskog govori bosanski....
- Bloo
- Globalna šefica
#106 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ovo je moja zemljaaa, živijoo sam tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuutriconja wrote: Dje vam je maticna drzava? Nemoj samo rec da je na mjesecu jer valja dobre opanke pripremiti da se dodje tamo
Ja mislim da OStali zaslužuju svoj entitet kad se ovi vamo podijele
-
lajkujMe
#107 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Vidim realnost sustigla bosnjake.
Nema vise suzivot i tolerancija i podjela na dobre srbe i lose srbe napokon se skontala istina.
SDA lopovi unistise Bosnu
HDZ i vitav hrvatski korpus stanaka mrze bosnu namjerno je unistise a jos su lopovi pa i tako pokrali sve
SNSD i vitav srpski korpus stranaka mrze Bosnu zele da je unistise
Mora se takodjer prestati pricati o individualnoj odgovornosti za zlocine 99% Hrvata i Srba podrzavaju te ljude i njihova djela a znaju dobro sta se sve desavalo.
Dosao mir Bosnjaci odmah ko telad ma sve je ok a ovamo imas dva sistema apartheida i organizovanje trovanje djece u cilju buduceg odrzavanja statusa mrznje i segregacije.
Sve sto je BIH se mrzi i unistava. Entiteti jaci od drzave i sve su javi.
Zakon nije isti za svakog zavisi gdje zivis
Kako rijesiti? Nikako gotovo je sad to se trebalo jos 90tih rjesavati agresivnom politikom bosnjaka kad su imali potporu MZ i unipolaran svijet.
Danas igraj se s Srbima doniti ces po guzi, igraj se s hrvatima isto a igraj se s bosnjacima nece niko pomoci. Trump? Mrzitelj islama.... Europa kukavcije gnijezdo.
A Turska i arapski svijet. Bice ko 90te ono arkadaaas a ono govno isto kao EU.
Nema vise suzivot i tolerancija i podjela na dobre srbe i lose srbe napokon se skontala istina.
SDA lopovi unistise Bosnu
HDZ i vitav hrvatski korpus stanaka mrze bosnu namjerno je unistise a jos su lopovi pa i tako pokrali sve
SNSD i vitav srpski korpus stranaka mrze Bosnu zele da je unistise
Mora se takodjer prestati pricati o individualnoj odgovornosti za zlocine 99% Hrvata i Srba podrzavaju te ljude i njihova djela a znaju dobro sta se sve desavalo.
Dosao mir Bosnjaci odmah ko telad ma sve je ok a ovamo imas dva sistema apartheida i organizovanje trovanje djece u cilju buduceg odrzavanja statusa mrznje i segregacije.
Sve sto je BIH se mrzi i unistava. Entiteti jaci od drzave i sve su javi.
Zakon nije isti za svakog zavisi gdje zivis
Kako rijesiti? Nikako gotovo je sad to se trebalo jos 90tih rjesavati agresivnom politikom bosnjaka kad su imali potporu MZ i unipolaran svijet.
Danas igraj se s Srbima doniti ces po guzi, igraj se s hrvatima isto a igraj se s bosnjacima nece niko pomoci. Trump? Mrzitelj islama.... Europa kukavcije gnijezdo.
A Turska i arapski svijet. Bice ko 90te ono arkadaaas a ono govno isto kao EU.
- arzuhal
#108 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Pa ne znam, tragaj za definicijama i toBloo wrote: Kao što navedoh, šta onda?
Običaji? Jezik?
Običaji jednog Mehmeda, Darke i Slobodana u npr. Sarajevu - ima ih različitih, ali isto tako i običaja koji su isti.
Jezik? Ja govorim bosanski, ti govoriš bosanski, Darko sa Koševskog govori bosanski....
-
Seyfo
#109 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Pražnjenje države će u velikoj mjeri rješavati ovaj problem; naime, sve je manje svih, naročito Hrvata i Srba, a Bošnjaka je em najviše em imaju kakav-takav natalitet plus nemaju rezervne države i njihove pasoše. Za deset godina, oni koji su ostali će biti 70% Bošnjaci, 20% Srbi, 5% Hrvati i 5% ostali, tako da će se paradigma države promijenti , kao i percepcija u inostranstvu. Tada bi se trebao uvesti nekakav novi identitet za cijelu državu koji bi imao bosanski predznak; naravno, ako stranci dozvole.
- Bloo
- Globalna šefica
#110 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
PA ti si naveo da je primjera bezbroj, a da nisi naveo primjerearzuhal wrote:Pa ne znam, tragaj za definicijama i toBloo wrote: Kao što navedoh, šta onda?
Običaji? Jezik?
edit: ja se osjećam povezana i sa tobom i sa daleom i sa triconjom na nekom višem nivou od nacionalnog identiteta
osjećaj ČOJSTVA i povezanosti kao ljudska bića
- arzuhal
#111 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Sreća ili nesreća, kako se uzme, za Bošnjake što im je BiH matica, za razliku od Srba ili Hrvata. Zato, dok neki Bošnjaci plamte od huje što EU dozvoljava da Srbija ide brže ka EU integracijama dok nas, najveće žrtve srpskog hegemonizma, na tom putu koči srbijanski unutrašnji igrač - RS, neki Srbi opet ozbiljno strahuju od ulaska Srbije u EU puno prije BiH jer bi to značilo, uz srbijansko državljanstvo i pasoše, novi talas napuštanja prostora RS-a od strane Srba, pogotovo mladih, i mogućnost naseljavanja drugih na te prostore, posebno Bošnjaka...
- triconja
#112 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Znaci evo logike za buduce narastaje.Bloo wrote:PA ti si naveo da je primjera bezbroj, a da nisi naveo primjerearzuhal wrote:Pa ne znam, tragaj za definicijama i toBloo wrote: Kao što navedoh, šta onda?
Običaji? Jezik?
Jezik? Ja govorim bosanski, ti govoriš bosanski, Darko sa Koševskog govori bosanski....![]()
![]()
edit: ja se osjećam povezana i sa tobom i sa daleom i sa triconjom na nekom višem nivou od nacionalnog identiteta
Regionalna pripadnost: dje si rodjen (ako si u bolnici onda dje ta bolnica ako si iza sporeta u kuci onda dje to spore)
Etnicka pripadnost: ista kao kod muskog roditelja (ako su dva onda se uzima prosjecna vrijednost)
Nacionalna pripadnost: zavisi za koju drzavu imas drzavljanstvo
Kontinentalna pripadnost: na kojem si kontinentu prvi put izvrsio nuzdu
Planetarna pripadnost: na kojoj si planeti prvi put vrsio veliku nuzdu
Sektorska pripadnost: isto kao i proslo samo za sektor
Galakticka pripadnost: u kojoj si galaksiji vrsio proslo
Dimenzionalna pripadnost: u kojoj si dimenziji vrsio proslo.
- arzuhal
#113 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Primjera u svijetu je bezbroj: istovremeno biti Amerikanac nacionalno/biti Poljak etnički/biti ateista ili biti Francuz nacionalno/biti Arap etnički/biti musliman vjerski, biti Srbin i biti musliman (recimo trenutni reis IZ Srbije) ili biti Bošnjak i ateista (Kejn), itd. Zar sam morao ove primjere navoditi?Bloo wrote:PA ti si naveo da je primjera bezbroj, a da nisi naveo primjerearzuhal wrote:Pa ne znam, tragaj za definicijama i toBloo wrote: Kao što navedoh, šta onda?
Običaji? Jezik?
Jezik? Ja govorim bosanski, ti govoriš bosanski, Darko sa Koševskog govori bosanski....![]()
![]()
Kad spomenu čojstvo, ja znam samo za onu definiciju Marka Miljanovog: hrabrost je da braniš sebe od drugih, a čojstvo je da braniš druge od sebe.
Ne znam šta ti smatraš pod čojstvom, ali nije bitno.
Neko ko je svjestan raznih nižih (odnosno određenijih, specifičnijih) segmenata svog identiteta - recimo nacionalnog, vjerskog, etničkog, regionalnog, lokalnog, zaseočkog, navijačko-klubovskog, itd. - nije ništa manje povezan ili lošije s drugim ljudima na nivou cjelokupnog čovječanstva i našoj zajedničkoj identifikaciji kao ljudskih bića.
To što si ti povezana s drugim ljudima na toj ravni ljudske vrste (a nemaš neke druge jer to tako osjećaš i imaš takav stav) je sasvim ok i fino, bravo ti
- Bloo
- Globalna šefica
#114 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Bravo jaaaaaaaaaaaaaa
Postaje zagušljivo ovdje među silnim stisnutim Bšnjacima
- triconja
#115 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Podsjeti me na konvergenciju (to je ono u dead space mythosu kad se neki osjecaju previse homogeno pa se stope u homogenu masu koja jede sve ispred sebe)Bloo wrote:Bravo jaaaaaaaaaaaaaa
![]()
![]()

- DaysleepeR
#116 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
nema gluplje stvari na sviejtu od nacionalnosti
prahne ti da si bošnjak, na popisu se tako izjasniš i onda si bošnjak, prahne ti da ne budeš, izjasniš se ko nešto drugo i puf, nešto si drugo
nevjerovatno oko kakve trivijalne stvari se ljudi kolju
isto je i sa religijom, nijedna vjera neće odbiti konvertita, tako da svake godine možeš biti druge vjere ako želiš
prahne ti da si bošnjak, na popisu se tako izjasniš i onda si bošnjak, prahne ti da ne budeš, izjasniš se ko nešto drugo i puf, nešto si drugo
isto je i sa religijom, nijedna vjera neće odbiti konvertita, tako da svake godine možeš biti druge vjere ako želiš
- Hajvan
#117 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
jeb, tacno..
a onda dodju cike u maskirnim uniformama, siluju mi mater i sestre, ubiju oca, ubiju mene…oni znaju bolje od mene ko sam ja…
a onda dodju cike u maskirnim uniformama, siluju mi mater i sestre, ubiju oca, ubiju mene…oni znaju bolje od mene ko sam ja…
- triconja
#118 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Vidi pod nationalityDaysleepeR wrote:nema gluplje stvari na sviejtu od nacionalnosti
https://www.indexmundi.com/bosnia_and_h ... ofile.html
https://www.indexmundi.com/germany/demo ... ofile.html
Nacionalnost ti moze biti samo izvodnica imena drzave, tj ako imas drzavljanstvo te drzave a nikako ne moze bit nacionalnost Seldzuk a imas bosansko drzavljanstvo.
- Bloo
- Globalna šefica
#119 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Meni je oduvijek slatko kako ti izbjegavaš direktna pitanja. ...otkako te znam na forumskim bespućimaarzuhal wrote:
Primjera u svijetu je bezbroj: istovremeno biti Amerikanac nacionalno/biti Poljak etnički/biti ateista ili biti Francuz nacionalno/biti Arap etnički/biti musliman vjerski, biti Srbin i biti musliman (recimo trenutni reis IZ Srbije) ili biti Bošnjak i ateista (Kejn), itd. Zar sam morao ove primjere navoditi?
Reis ima državljanstvo Srbije, stoga je Srbijanac po državljanstvu. Kako se izjašnjava po nacionalnosti/etnosu? Kao Srbin?
Sumnjam
Ti napisa:
Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...
Puno si toga napisao, opet nisi ništa rekao direktno.
Iz svih tvojih odgovora (i od drugih Bošnjaka na ovoj temi), jednostavno mi ne možete napisati taksativno šta to Bošnjake čini Bošnjacima osim vjere.
Možda taj merhametluk koji uskraćujete kao karakteristiku drugim narodima/ljudima oko sebe, kao što pokretač teme napisa.
Kako neko ko se izjašnjava kao Bošnjak u Sandžaku, Hrvatskoj, Kanadi zna da je Bošnjak (ako odstraniš vjeru)? Fizionomija? Kako da prepoznam Bošnjaka/Hrvata/*Srbina po ponašanju, govoru, hodu, običajima u npr Sarajevu?
Mi kao vrsta, nećemo napredovati naprijed, do zvijezda i Federacije planeta, dok se ne odreknemo umjetnih tvorevina za identifikaciju - nacija, nacionalnost, etnos, državljanstvo etc.
Ne živi se od mitova o veličini "svog naroda" (ovo mislim za sva tri naroda). To ćemo skontati kad budemo umirali od siromaštva i sisali mitomansku motku nacionalizma. Ugodno je pripadati kolektivu i uzeti gotove matrice, bez pokušaja da se samodefinišeš (možda ne ti, ali barem par primjeraka sa ove teme).
Ali, kao što si već napisao blago ja i fino mi promišljanje.
Hvala na ugodnoj diskusiji i puno ispraznih riječi s kojima ništa nije rečeno.
-
statixx
#120 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Mirko KovačMi nemamo nikakva razloga da se ponosimo podrijetlom (a stid je osobna stvar svakog inteligentnog stvora), potječemo iz malih naroda ma kako se oni zvali, iz kultura koje nisu imale utjecaja, iz zatvorenih svjetova u kojima nije bilo rasadnika ideja, ali je zato sve ono najgore i naopako s lakoćom usađeno i korišćeno za međusobne obračune i ratove.
Inace, @bloo vam je latentni iluminat, prizeljkuje ukidanje nacija i uspostavljanje jedne globalne valde.
- Roccohljup
#121 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
joj dobre teme........za zaobići u širokom luku

- Bloo
- Globalna šefica
#122 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Ja vidim da sam ja ovdje majorizirana
po raznim osnovama
- DaysleepeR
#123 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
šta bolan?triconja wrote:Vidi pod nationalityDaysleepeR wrote:nema gluplje stvari na sviejtu od nacionalnosti
https://www.indexmundi.com/bosnia_and_h ... ofile.html
https://www.indexmundi.com/germany/demo ... ofile.html
Nacionalnost ti moze biti samo izvodnica imena drzave, tj ako imas drzavljanstvo te drzave a nikako ne moze bit nacionalnost Seldzuk a imas bosansko drzavljanstvo.
- arzuhal
#124 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Abdulah Numan (66) (prije prihvatanja islama se zvao Ivan Trifković, Srbin, Beograđanin, sestrić poznate pokojne srpske glumice Ružice Sokić, itd)Bloo wrote:Meni je oduvijek slatko kako ti izbjegavaš direktna pitanja. ...otkako te znam na forumskim bespućimaarzuhal wrote:
Primjera u svijetu je bezbroj: istovremeno biti Amerikanac nacionalno/biti Poljak etnički/biti ateista ili biti Francuz nacionalno/biti Arap etnički/biti musliman vjerski, biti Srbin i biti musliman (recimo trenutni reis IZ Srbije) ili biti Bošnjak i ateista (Kejn), itd. Zar sam morao ove primjere navoditi?
Reis ima državljanstvo Srbije, stoga je Srbijanac po državljanstvu. Kako se izjašnjava po nacionalnosti/etnosu? Kao Srbin?
Sumnjamispravi me u mojoj sumnji ako griješim.
Nema na čemu, i drugi putTi napisa:
Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...
Puno si toga napisao, opet nisi ništa rekao direktno.
Iz svih tvojih odgovora (i od drugih Bošnjaka na ovoj temi), jednostavno mi ne možete napisati taksativno šta to Bošnjake čini Bošnjacima osim vjere.
Možda taj merhametluk koji uskraćujete kao karakteristiku drugim narodima/ljudima oko sebe, kao što pokretač teme napisa.
Kako neko ko se izjašnjava kao Bošnjak u Sandžaku, Hrvatskoj, Kanadi zna da je Bošnjak (ako odstraniš vjeru)? Fizionomija? Kako da prepoznam Bošnjaka/Hrvata/*Srbina po ponašanju, govoru, hodu, običajima u npr Sarajevu?
Mi kao vrsta, nećemo napredovati naprijed, do zvijezda i Federacije planeta, dok se ne odreknemo umjetnih tvorevina za identifikaciju - nacija, nacionalnost, etnos, državljanstvo etc.
Ne živi se od mitova o veličini "svog naroda" (ovo mislim za sva tri naroda). To ćemo skontati kad budemo umirali od siromaštva i sisali mitomansku motku nacionalizma. Ugodno je pripadati kolektivu i uzeti gotove matrice, bez pokušaja da se samodefinišeš (možda ne ti, ali barem par primjeraka sa ove teme).
Ali, kao što si već napisao blago ja i fino mi promišljanje.
Hvala na ugodnoj diskusiji i puno ispraznih riječi s kojima ništa nije rečeno.
- drunken tiger
#125 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!
Pročitao sam samo do onog dijela "...Bošnjaci nikada nisu buli radikalni..." Nemam ja šta dalje čitati. Isto Srbi kažu sa sebe, isto Hrvati kažu a sebe. Mi smo najbolji drugi su krivi za sve.