Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
salik79

#101 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by salik79 »

He1972 wrote: A "ono" dođe onda meni da objasni šta se tada dešavalo u Slo i Cro, i ja treba da njemu vjerujem ne svojoj koži i očima, a u jajima ga nije bilo tada!
Bezbeli odrastao u "ko nas, bre, zavadi?!" vaktu.

A Slovenija je bila, zbog svog geografskog polozaja, "idi bre sto pre" etapa...
tandmand

#102 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by tandmand »

Edin H. wrote:Kriv je Ustavni sud BiH sto je dozvolio nacionalne stranke i narod koji je za iste glasao na prvim visestranackim izborima.
Pa, čak kada bi se dekretom MZ zabranile nacionalne stranke, našlo bi se načina da dođe do razdvajanja na etničkoj osnovi. Vratimo se u prošlost kada smo imali nenacionalni Savez komunista i JNA, pa se opet našlo načina za nacionalističko djelovanje iza krinke borbe za Jugoslaviju ili borbe za nezavisnost Republika. Preneseno na postDejton to je borba za BiH ili borba za njenu podjelu a danas je to malo drugačije: borba za hrvatsku BiH, bošnjačku BiH i srpska borba za održavotvorenje RSa. Mogao bi neko zabraniti etničke prefikse u nazivu stranaka ali to ne bi ništa promijenilo ili uvesti etničke kvote za sastav stranaka ali to bi samo takav haos bio (Sejde Bbajramovići, papci ..) ili kako bi to u Nevesinju napravili lokalnu nenacionalnu, etnički mješovitu stranku? :-)
horkesh

#103 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

Duka Dizel wrote:
horkesh wrote:
Duka Dizel wrote:a Islamska deklaracija
Jesi li ti ikada pročitao tu famoznu Islamsku deklaraciju ili o njoj znaš samo ono što si pročitao na srpskim portalima?

Da li si ikada nakon njenog pisanja, igdje, vidio ili čuo jednog jedinog Bošnjaka da se poziva na nju?

Da li je ikada, igdje, ijedan Bošnjak rekao da želi islamsku Bosnu? Je li to zapisano u nekim strateškim dokumentima, kao što je razdvajanje od druga dva naroda i čišćenje doline Drine od Bošnjaka zapisano kao strateški cilj RS-a na skupštinskoj sjednici?

Za Srbe nije završio, u pravu si, samo to mi nismo znali.
A koliko od vas je pročitalo Memorandum SANU, kad ga tako često apostrofirate kao uzrok rata?
Čudi me da još niko nije pomenuo Načertanie iz 1844 godine.

Ja Islamsku deklaraciju pomenuh samo kao odgovor na tvrdnju čoveka koji reče da rat nije počeo u Sloveniji, već je eto rat počeo ranije...carinama na slovenačke proizvode, Memorandumom SANU, Bespućima povijesne zbilje...
Naravno da sam pročitao Memorandum SANU, kao i Načertanije. Pročitao sam čak i objavljene dijelove ovog drugog Memoranduma iz 2012. godine.

Ponajviše zbog toga što ne želim da pričam o stvarima o kojima ne znam ništa.

Ne samo to, Memorandum SANU je općeprihvaćen kao srpski nacionalni cilj, a Dobrica Ćosić proglašen je za "oca nacije".
svi u napad

#104 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by svi u napad »

Duka Dizel wrote:
svi u napad wrote: Dakle prvi neoborivi dokaz krivice je UKIDANJE autonomije pokrajinama Kosovu i Vojvodini. To je bio akt rusenja Ustava SFRJ i njegovog poretka.
Sa pravne tačke gledišta, to nije tačno.
Autonomije Kosova i Vojvodine nisu bile ukinute. Vojvodina je i danas pokrajina u Srbiji. A i Kosovo je formalno po Ustavu Srbije i dalje njena pokrajina.
Nadležnosti tih pokrajina nikad i nisu bile regulisane Ustavom SFRJ, već Ustavom Srbije.
Tako i njihovo redukovanje nije bilo rušenje Ustava SFRJ, već promena Ustava Srbije.
Ne pamtim kad sam se ovako od muke nasmijao. Toliko gluposti i nebuloza u tvom komentaru daje ti mjesto najforumasa godine i direktorsko mjesto na obje televizije RTS i RTRS bez oglasa. Kako se nisi javio Slobi ili Stanisicu ranije. Da su imali takvog genijalca nikad ne bi izgubili rat a i Austrija i Madzarska bi pripale Srbiji. Jel ti znas sta je sacinjavalo Yugu? Jesi li ikad drzao ili vidio (procitao sigurno nikad nisi ni jednu stranicu) neki Ustav bivse nam domovine? Narvno da nisi jer svaki covjek koji je prosao pored neke skole prije 1990 je znao sta sacinjava Jugoslaviju.
Ups izvini. Mozda ti nisi nikad zivio u Yugi pa to ne znas. Ja zaboravio da ima jedan veliki broj ljudi ljubitelja djela i lika cica Draze ciji su roditelji odselili u Australiju i Ameriku pa im djeca jos uvijek misle da je kralj Aleksandar na vlasti i da Vojvodina i Kosovo ne postoje.
Ziv bio uzmi ustav iz 1974 ako ga tamo vani uspijes pronaci pa malo procitaj a ako ti se da malo proguglaj o ovom ukidanju sto ja napisah.
svi u napad

#105 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by svi u napad »

Duka Dizel wrote:
svi u napad wrote: Dakle prvi neoborivi dokaz krivice je UKIDANJE autonomije pokrajinama Kosovu i Vojvodini. To je bio akt rusenja Ustava SFRJ i njegovog poretka.
Autonomije Kosova i Vojvodine nisu bile ukinute. Vojvodina je i danas pokrajina u Srbiji. A i Kosovo je formalno po Ustavu Srbije i dalje njena pokrajina.
Nadležnosti tih pokrajina nikad i nisu bile regulisane Ustavom SFRJ, već Ustavom Srbije.
Tako i njihovo redukovanje nije bilo rušenje Ustava SFRJ, već promena Ustava Srbije.
Ne pamtim kad sam se ovako od muke nasmijao. Toliko gluposti i nebuloza u tvom komentaru daje ti mjesto najforumasa godine i direktorsko mjesto na obje televizije RTS i RTRS bez oglasa. Kako se nisi javio Slobi ili Stanisicu ranije. Da su imali takvog genijalca nikad ne bi izgubili rat a i Austrija i Madzarska bi pripale Srbiji. Jel ti znas sta je sacinjavalo Yugu? Jesi li ikad drzao ili vidio (procitao sigurno nikad nisi ni jednu stranicu) neki Ustav bivse nam domovine? Narvno da nisi jer svaki covjek koji je prosao pored neke skole prije 1990 je znao sta sacinjava Jugoslaviju.
Ups izvini. Mozda ti nisi nikad zivio u Yugi pa to ne znas. Ja zaboravio da ima jedan veliki broj ljudi ljubitelja djela i lika cica Draze ciji su roditelji odselili u Australiju i Ameriku pa im djeca jos uvijek misle da je kralj Aleksandar na vlasti i da Vojvodina i Kosovo ne postoje.
Ziv bio uzmi ustav iz 1974 ako ga tamo vani uspijes pronaci pa malo procitaj a ako ti se da malo proguglaj o ovom ukidanju sto ja napisah.
He1972

#106 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

Duka Dizel wrote:
He1972 wrote:
A "ono" dođe onda meni da objasni šta se tada dešavalo u Slo i Cro, i ja treba da njemu vjerujem ne svojoj koži i očima, a u jajima ga nije bilo tada!
Ja ne čuh od tebe šta se dešavalo, sem da ti je jaran popio snajper...Ne reče od koga, ali si naglasio da se povlačio pod srpskom komandom.

To je valjda trebala biti neka poenta.

Ja o kovčezima koji su došli iz Slovenije neću pisati.
Dobio wsnajper od slovenaca koje svjesno niste dirali jer ne ulaze u veliku vam državu, i neka su vas derali po guzovima dok ste se izvlačili, žali bože samo djece koja je uzalud pod vama i vama na dušu, izginula tokom tog nedjela. A slovenci su vas derali jer ste izvlačili oružje iz slo koje su i oni plaćali niste htjeli ostaviti to oružje jer vam je "malo" bilo ono što ste imali pod komandom u cro i bih, da imate za klanje paljevine i uništenje!
He1972

#107 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

salik79 wrote:
He1972 wrote: A "ono" dođe onda meni da objasni šta se tada dešavalo u Slo i Cro, i ja treba da njemu vjerujem ne svojoj koži i očima, a u jajima ga nije bilo tada!
Bezbeli odrastao u "ko nas, bre, zavadi?!" vaktu.

A Slovenija je bila, zbog svog geografskog polozaja, "idi bre sto pre" etapa...

Drži se slovenije ko pijan plota, a slovence iz jna pustili 6 mjeseci ranije, da idu kućama iako nisu odslužili vojsku, slovenij i svakako nije nikada bila dio velike sVrbi-je, ali bitno je demagogiju prosipati, sve i sve samo da se ne kaže jeste krivci smo 100%, jedan kroz jedan.
Dasi

#108 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Dasi »

Krv ti jebem pa Islamsku deklaraciju je vise Srba procitalo nego Bosnjaka. Kome li ju je Alija pisao :?
The 51st State

#109 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by The 51st State »

sloba sa ponistavanjem ustava iz 74 i mosnjanje lazara za budjenje duha iz boce, dakle srbi.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#110 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by japin_mutapi »

za sve ratove i bune u zadnjih 200 godina, na ex-yu prostorima, kriva je srbija
Dasi

#111 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Dasi »

hAZNADAR wrote:Crveni vs Zeleni. Koji nemaju isto misljenje o krivici za rat i destruktivizam.
Bubas ko maksim po diviziji. Takvi su gori od ovih istocnih dizelasa.
salik79

#112 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by salik79 »

The 51st State wrote:sloba sa ponistavanjem ustava iz 74 i mosnjanje lazara za budjenje duha iz boce, dakle srbi.
Nosanje Lazarevih mosnji, molit cu lijepo! :D
He1972

#113 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

salik79 wrote:
The 51st State wrote:sloba sa ponistavanjem ustava iz 74 i mosnjanje lazara za budjenje duha iz boce, dakle srbi.
Nosanje Lazarevih mosnji, molit cu lijepo! :D
Sve se nema, a mošnje se nosaju i njima se razmahuje!
Pa kad se po mošnjama dobije, svi krivi samo oni stradalnici i mučenici. :lol: :bih: :bih: :bih: :bih:
Duka Dizel

#114 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

Point. wrote:Krivi su oni koji su ga najspremniji docekali, tj Srbi. Ako su Srbi i JNA branili Jugoslaviju, kako Dizel govori, kako je moguce da u skroz razrusenom Vukovaru JNA i cetnicki bataljoni rame uz rame pjevaju "oslobodilacke" pjesme?

Koje su to pickice i kukavice od ljudi, pocnu rat, naprave strasne zlocine, genocod, osudi ih medjunarodni sud, a oni i dalje guslaju da svi lazu i petljaju, samo su oni u pravu.

Tacno te tjeraju da pomislis Boze, daj mi samo jednu nuklearni paketic...
Ja nigde, ali baš nigde nisam napisao da su Srbi branili Jugoslaviju.

Najispravnije je reći da su branili svoju ideju "svi Srbi u jednoj državi".
Nikakvo Bratstvo i Jedinstvo, nikakava zajednica naroda i narodnosti...u prvom planu su bili samo srpski interesi širom bivše države.
To je istina.

Ali laž je da su Srbi počeli rat tako što su napali Sloveniju. To je budalaština.
Paradoksalno je to sa Slovencima.
Oni su danas najnapredniji, najcivilizovaniji, Haga nisu videli, niko ih nigde ne pominje...a činjenica jeste da su se prvi digli na oružje i zapucali.
Njima je to prošlo.

Problem je što su njihovima primerom krenuli i Hrvati.
E njima sa njihovom prošlošću, to je već teže išlo...
cyprus

#115 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

Zakuhalo se :oops: Nije baš da sam ovako zamislio temu, ali mogao sam pretpostaviti kako će izgledati i da će nastati kakofonija... Mislim da neki nisu dobro razumjeli šta sam mislio reći i pitati kroz uvodni post...

1) Tema nije samo početak rata, nego i njegov čitav tok...

2) Tema nije usmjerena na to da samo otkrije ko je najveći krivac, nego i da li ima imalo (makar bobu) krivice i kod druga dva naroda...

3) Te pite ne predstavljaju broj ljudi koji misle ovako ili onako, nego generalnu percepciju kolika je krivica kojeg naroda (ovo posebno za haznadara)...

A sada kako sam rekao, ide moje viđenje, za koje sam nastojao da bude maksimalno objektivno... O tome vrlo često razmišljam - da li bih ja imao isto mišljenje da nisam to što jesam, i da moja lična iskustva i subjektivni dojmovi nisu takvi kakvi jesu... Volim misliti da bih...

Dakle, kako JA vidim rat i ono što mu je prethodilo?
Image

Ja smatram da bilo kome ko je imalo objektivan teško osporovati da najveću odgovornost i krivicu za ono što se dešavalo pri raspadu Jugoslavije, a naročito u Bosni i Hercegovini snosi srpska politika, za kojom se povela većina srpskog naroda... Protivljenje osamostaljivanju Bosne i Hercegovine i drugih republika možda jeste bio legitiman politički stav, ali zanemarivanje volje većine građana tih republika, kao i sprovođenje zločinačke politike koje je uslijedilo, sigurno je da nemaju nikakvog uporište, niti u legalnosti, niti u legitimnosti... Čak i ako prihvatimo da je oružani otpor srpskog naroda novim okolnostima razumljiv (što je opet teško), nemoguće je ni na koji način opravdati masovne zločine i etničko čišćenje, koje se ogledalo u desetinama hiljadama ubijenih i mučenih civila i zarobljenika, neselektivnom granatiranju civilnih ciljeva, zatiranju tragova o svemu što je bošnjačko i hrvatsko na prostoru koje su bile pod kontrolom vlasti i vojske Republike Srpske... Vrhunac svog tog ludila je bila masovna egekucija Srebreničana, koja je dobila pravnu kvalifikaciju genocida... Ipak, ono što se ne smije zanemariti jeste da je i pored Srebrenice učinjen čitav niz zločina... To što oni nisu dobili kvalifikaciju genocida, ne znači da nije riječ o monstruznim djelima, kojih se čitavo čovječanstvo treba stiditi... Počevši od Prijedora, preko Foče, Višegrada, Rogatice, Zvornika, Sarajeva, Kotor Varoši, Vlasenice, Nevesinja, Sarajeva, Korićanskih stijena i još brojnih krvavih toponima, čije bi nabrajanje zaista mnogo potrajalo... Sve je to sramota koju srpska nacionalna politika i oni koji je baštine nosi na sebi... Za bilo kakav održiv proces pomirenja, neohodno je da se većina pripadnika ovog naroda suoči sa ovim ČINJENICAMA, jer ne mogu očekivati da Bošnjaci i Hrvati, a Bošnjaci posebno, pređu preko tih strahota kao da se nikada nisu desile... Posebno se to odnosi na prestanak negiranja genocida u Srebrenici, te veličanja Mladića i Karadžića... Bez toga svaka priča o pomirenju i pružanju ruke je ništa drugo nego provokativni cinizam... Ovim naravno ne tvrdim da svi Srbi kao širok kolektiv snose krivicu za ono što se dešavalo, jer veliki broj je ni luk jeo, ni luk mirisao, a postojali su i još postoje mnogi visoko moralni i odvažni pojedinci u srpskom narodu, koji su podigli glas protiv ovakve zločinačke politike... Međutim, svaki pripadnik srpskog naroda ima moralnu odgovornost da se ogradi od zločina koji su pravljeni, između ostalog, i u njegovo ime... Neutralan stav također nije prihvatljiv...

Što se tiče hrvatske nacionalne politike, jasno je da je i ona imala za konačni cilj zaokruživanje teritorija na kojima Hrvati žive u jednu državu, bez obzira na ''cijenu''... A cijena je uklanjanje desetina hiljada ne-hrvatskih stanovnika koje su im se kao smetnja našle na putu, dal kroz "humane" metode (protjerivanje), dal kroz mnogo manje humane (Dretelj, Heliodrom, Mostar, Ahmići, Stupni Do, Prozor, Vrbanja itd.)... Prosječnom Hrvatu je teško razumjeti da je Herceg Bosna u periodu 93-94 bila otprilike isto što i Republika Srpska Krajina, ali to je istina sa kojom će se bosanskohercegovački Hrvati morati kad-tad pomiriti... Presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu je tu, i neće nigdje otići... Ostaje za sve generacije da se suočavaju sa njom, a što se prije suoče, to će bolji rezultat biti za sve, pa i za Hrvate... Naravno, razmjere hrvatskih zločina nikada nisu dostigle, niti su se približile onim srpskim, zbog čega ih ja nikada ne bih stavljao u taj koš, posebno ako znamo da je hrvatska politika imala i svoju dobru i konstruktivnu stranu spram Bosne i Hercegovine ('elem, nije stvar crno-bijela)... Ali Hrvatima ostaje pouka da ogranizovanje isključivih monoetničkih projekata nije prihvatljiv način vojno-političkog djelovanja, a dok ne shvate da je Bosna i Hercegovina njihova primarna država, brojnost Hrvata ovdje će se sve više smanjivati...

I na kraju dolazim do Bošnjaka i njihove uloge u ludilu 90-tih... Naravno, bezobrazno je tvrditi da Bošnjaci nisu podnijeli daleko najveće žrve u proteklom ratu... Nije utemeljeno tvrditi niti da su Bošnjaci imali puno izbora kada je u pitanju proglašavanje nezavisnosti za Bosnu i Hercegovinu - tu je samo bilo pitanje - da li će ratovati protiv Srba ili Hrvata? Njima je rat zaista nametnut, na šta ukazuje i velika disproporcija u naoružavanju i organizovanosti na početku rata... Međutim, treba imati i ovo u vidu - bošnjačka nacionalna politika, kreirana od strane SDA, a podržana od većine Bošnjaka, svjesno ili ne (dalo bi se diskutovati) je već 1990. godina počela raditi na mentalnom razdvajanju naroda zajedno sa SDS-om i HDZ-om, te na taj način pomogla Karadžićevom cilju o fizičkom razdvajanju... Ista politika je kasnije doprinijela da borba za multietničku Bosnu i Hercegovinu dobije oblik jednonacionalne islamizirane borbe, u kojoj nije bilo puno mjesta za ne-Bošnjake... Kada su u pitanju zločini, njih je bilo, a mišljenja sam da se ni Bošnjaci nisu na odgovarajući način još uvijek suočili sa istima... Nisam mišljenja da su oni bili organizovani i podržani od strane političkog i vojnog vrha, ali jesu najblaže rečeno bili tolerisani... Trusina, Dusina, Kazani, Trnovo 92 (posebno Ledići i Presjenica), Bradina, Čelebići, Križančevo Selo, Šušanj, Bugojno, Grabovica, Uzdol itd. (lista nije konačna) se jesu desili i ne mogu se opravdati ili relativizirati zločinima sa druge strane, bez obzira što su isti bili neuporedivo veći i organizovaniji... Također, u Podrinju je bilo i stradanja civilnog srpskog stanovništva, kao i zarobljenih vojnika VRS, i nije prihvatljivo o istim se odnositi na način na koji se do sada odnosilo... Dakle, nije baš da se Bošnjaci nemaju s čime suočavati...

PS Ako mi ko bude replicirao u smislu neslaganja sa napisanim, volio bih da to bude argumentovano, a ne ad-hominem metodom ili bespotrebnim ironisanjem, kako to uobičajeno biva...
Duka Dizel

#116 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

ljevoruki wrote:
Pises gluposti. Yu je bila prvenstveno interes srbije i srba, ostali su tu bili vecinom statisti.
Pa dobro...Nisam ni ja daleko od tog mišljenja.
YU je nekima trebala samo da predju na pobedničku stranu, malo se okite antifašizmom i izbegnu devastiranje poraženih u dva svetska rata.

Takvima i njihovim sledbenicama, od AVNOJ-a su najsvetije samo republičke granice.
SaraFina

#117 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by SaraFina »

Treba temu preimenovati u " hajmo realno - ko je najviše od tri naroda prognan i etnički očišćen, broj žrtava civila osobito, i nad kojim naroda je počinjen genocid."
Pa ćemo dobiti onog ko je najviše kriv i sporednog krivca. Žrtva će biti definirana kao rezultat statistike i brojeva.

Ostalo su sve nebuloze pa i trakati sa "tepsijama" o dijeljenju krivnje.
Last edited by SaraFina on 17/12/2017 12:26, edited 1 time in total.
mO k3

#118 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by mO k3 »

eki @cyprusa "zakuhalo se " daj ne seri majketi .... :lol: :mrgreen:
sta se ocekivao , da cemo poklanjati cvijece jedni drugome??

ovo ti je hinjski ...
Duka Dizel

#119 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

horkesh wrote: Ne samo to, Memorandum SANU je općeprihvaćen kao srpski nacionalni cilj, a Dobrica Ćosić proglašen je za "oca nacije".
Jest, kao što je i Alija "otac bošnjačke nacije". :D
Ili kao što je Islamska deklaracija opšteprihvaćen bošnjački nacionalni cilj.
SaraFina

#120 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by SaraFina »

:mrgreen:
mO k3 wrote:eki @cyprusa "zakuhalo se " daj ne seri majketi .... :lol: :mrgreen:

ovo ti je hinjski ...
Tepsije neke lijepi. Bolje da zalijepi konkretne cifre stradalih i protjeranih i veličinu etnički očišćene teritorije. I podatke popisa iz 91'. I gotovo.
mO k3

#121 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by mO k3 »

Duka Dizel wrote:
horkesh wrote: Ne samo to, Memorandum SANU je općeprihvaćen kao srpski nacionalni cilj, a Dobrica Ćosić proglašen je za "oca nacije".
da priznajemo islamska deklaracija je kod mene na zidu kao tapet , vidi cilj nam je da stvorimo dzamajariju na podrucje bih pasalo vama to ili ne..
tebe cu kao prvog da sunetimo i prevedemo na islam a zena ce ti nikab dobiti
Duka Dizel

#122 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

svi u napad wrote:
Duka Dizel wrote:
Zašto pobogu ne reče šta ti je smešno, pa da ti odgovorim?
Trebali opet da ponovim da autonomije Vojvodine i Kosova nikad nisu ukinute?
mO k3

#123 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by mO k3 »

SaraFina wrote::mrgreen:
mO k3 wrote:eki @cyprusa "zakuhalo se " daj ne seri majketi .... :lol: :mrgreen:

ovo ti je hinjski ...
Tepsije neke lijepi. Bolje da zalijepi konkretne cifre stradalih i protjeranih i veličinu etnički očišćene teritorije. I podatke popisa iz 91'. I gotovo.
jeste ovo hinjski odradio ..
He1972

#124 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

Bosne i bosanaca je i prije Alje bilo "samo" oko 12 do 13 vijekova.
hAZNADAR

#125 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by hAZNADAR »

Dasi wrote:
hAZNADAR wrote:Crveni vs Zeleni. Koji nemaju isto misljenje o krivici za rat i destruktivizam.
Bubas ko maksim po diviziji. Takvi su gori od ovih istocnih dizelasa.
Ocito nisi pratio ranije diskusije i ne poznajes tabore na forumu.

Zato uvodni post prvo sto nije tacan u dijagramima - plus sto nedostaje jos jedan.
Post Reply