Pa da Tudjman ga pitao moze li osnovati HZHB i mozeli Hv pomoci HVO-u protiv ABiHdalmatinka wrote: Ma dajjjj! Vrhovnog zapovjednika nitko ne pita?![]()
![]()
Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?
- spreca
#101 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
- dalmatinka
#102 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Kako @spreca nije postavio to pitanje?"Fudo387"
A, Abu Izzat u ovoj prici je Alija Izetbegovic?
- House
#103 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
iran pošalje oružje ARBH, hrvati uzmu 2/3, a ostatak puste preko granice.
na ranu ih staviti koliko su dobri
- dalmatinka
#104 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
spreca wrote:Pa da Tudjman ga pitao moze li osnovati HZHB i mozeli Hv pomoci HVO-u protiv ABiHdalmatinka wrote: Ma dajjjj! Vrhovnog zapovjednika nitko ne pita?![]()
![]()
![]()
![]()
- Kejn
#105 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Bespredmetno je pričati o namjerama zemlje čiji je vrh učestvovao u UZP-u na našu zemlju
-
archi_a
#106 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Na početku agresije, Hrvatska je puno pomogla bošnjacima i izbjeglicama iz Bosne, to niko nikad ne može osporiti, ali isto tako to nikad neće moći biti opravdanje za sve one zločine i zločinačku politiku koje su u 93 i dijelom 94 godine uz pomoć svojih generala i bosanskih hvo separatista vodili prema bošnjacima i nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine.
- House
#107 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
zapad "naredio" da puštaju bošnjake preko granice, a ne njihova dobrota. ne budite naivni jbt
- It_is_a_Leclerc
#108 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Zato su one bliskoistočne barabe i ubice sve do jednog puštali. Nijedan da im se zagubi u putu.House wrote:iran pošalje oružje ARBH, hrvati uzmu 2/3, a ostatak puste preko granice.
Jer - šta je slađe nego neprijatelja kompromitovati teroristima i plaćenicima.
- House
#109 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
mogli su bar 10-tak mudžahida udomiti u hr
ali jok. 
- dalmatinka
#110 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Ma imali bi manje troškova. Što je 10-tak ljudi naspram nekoliko stotina tisuća?House wrote:mogli su bar 10-tak mudžahida udomiti u hrali jok.
- horkesh
#111 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Prvo, Hrvati Kaknja i Vareša su većinski odlučili da im je bolje kod Srba te su ih ovi domaćinsko propustili preko linija i čak prevezli u Hercegovinu. To je i odgovaralo Tuđmanovim i Bobanovim planovima jer su onda to stanovništvo od kojeg inače "nemaju ništa" naseljavali u Stocu, Čapljini, Prozoru... Gdje god je trebalo da podebljaju etničku liniju, čitava naselja nova su se podigla.Lincoln-Burrows wrote: Navedi mi makar jedan jedini slučaj gdje su hrvatske izbjeglice zbrinuli Bošnjaci
evo recimo izbjeglice iz Kaknja i Vareša.
Slično su uradili i Hrvati Travnika:
Drugo, ja znam da Hrvati njeguju prilično selektivan kult pamćenja te tako ne vole ni da se sjećaju da je VRS protjerao gotovo duplo više hrvatskog stanovništva nego što je hrvatskih civila pobjeglo pred Armijom RBiH.
Razlika između protjerivanja i bježanja je drastična. Ne sporim da je bilo i zločina Armije RBiH i da su se ti Hrvati sigurno osjećali nesigurno i strahovali za svoj život... Ali znam i da ih je Alagić išao i molio da ostanu u Travniku, obećavao svaku zaštitu... Jok, sve je Boban već bio dogovorio s Karadžićem na sastanku u aprilu 1993.
Nemali broj Hrvata protjeranih iz Krajine (Prijedor, Sanski Most, Kotor Varoš i Banja Luka su imali velike populacije Hrvata) zbrinuti su na područjima pod kontrolom Armije RBiH, četnici su ih autobusima dovozili do Vlašića.
Svim ljudima koji su nam pomogli treba zahvaliti, naročito za smještaj izbjeglica. Treba uvijek razdvajati običan narod od tadašnje politike, naročito zato što sumnjam da je iko ko je u Hrvatskoj na prvim izborima glasao za Tuđmanu glasao i za izdaju saveznika i prodaju Bosne, to je bila njegova fiks ideja koju je svesrdno prihvatio bh. HDZ.
Treba se sjetiti da je i u najgorim vremenima u Hrvatskoj bilo mnogo glasova, veoma poznatih i utjecajnih, koji su se protivili takvoj suludoj politici.
Treba istaći i da je HVO (naročito, ali ne i jedini) jako profitirao preko leđa Armije RBiH, i to kroz sve ratne godine.
- Streptokok
#112 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
To se samo kaze do 94, ustvari uzp jetrajao do kraja rata. Sjetimo se kako su i 95 drzali razdvojen 5 i 7 korpus forsirajuci klin prema b luci.archi_a wrote:Na početku agresije, Hrvatska je puno pomogla bošnjacima i izbjeglicama iz Bosne, to niko nikad ne može osporiti, ali isto tako to nikad neće moći biti opravdanje za sve one zločine i zločinačku politiku koje su u 93 i dijelom 94 godine uz pomoć svojih generala i bosanskih hvo separatista vodili prema bošnjacima i nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine.
- Dasi
#113 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Kako te samo nije stid!?dalmatinka wrote:Ma imali bi manje troškova. Što je 10-tak ljudi naspram nekoliko stotina tisuća?
Sredinom srpnja bio je još jedan val hapšenja, a onda su vlasti Herceg-Bosne objavile da će pustiti svakog iz Heliodroma ako pristane da s obitelji ode u neku treću zemlju, i potpiše da se odriču sve imovine.
- dalmatinka
#114 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Primiš u zemlju stotine tisuća izbjeglica kad je i tebi najteže i budeš još popljuvan zbog toga i onda se ja trebam stidjeti???Dasi wrote:Kako te samo nije stid!?dalmatinka wrote:Ma imali bi manje troškova. Što je 10-tak ljudi naspram nekoliko stotina tisuća?
Sredinom srpnja bio je još jedan val hapšenja, a onda su vlasti Herceg-Bosne objavile da će pustiti svakog iz Heliodroma ako pristane da s obitelji ode u neku treću zemlju, i potpiše da se odriču sve imovine.
Na pokvarene izjave pokvarenih ljudi odgovaram pokvareno.
- Lincoln-Burrows
#115 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Sve si ti u svom postu napisao onako lijepo, uglavnom odmjereno kako i pišeš ahorkesh wrote: Prvo, Hrvati Kaknja i Vareša su većinski odlučili da im je bolje kod Srba te su ih ovi domaćinsko propustili preko linija i čak prevezli u Hercegovinu.
ja bih se ipak osvrnuo na ovu rečenicu jer je pogrešna možda iz neznanja.
Hrvatima Vareša i Kaknja nije nuđena nikakva zaštita, nema govora o tome,
u trenutku kada više nije postojala mogućnost prebacivanja civila na područje pod
kontrolom HVO ili HV preko teritorija pod kontrolom ABiH a stvarno mi je neshvatljivo
evo sada sa ove distance od dvadesetak godina da je to bilo tako odlučilo se prijeći
preko teritorije RS. Došavši u RS a ne znam točno gdje uzeli su nam sve vrijedno tamo,
nešto zlatnine, novca, bolje cipele, jakne, sve, ja bih to nazvao ogoljavanje jer
to je sve što smo imali nakon što smo izgubili kuće. Poslije toga nekakvi busevi
bože sačuvaj su nas prevezli do Kiseljaka gdje smo po prvi puta odahnuli malo.
- horkesh
#116 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Moja mišljenja su uvijek podložna promjeni u svjetlu novih informacija. Vjerujem ja tebi da je tako bilo oko Kaknja i, ponavljam, ne sumnjam da su Hrvati pobjegli strahujući za svoj život.Lincoln-Burrows wrote: Sve si ti u svom postu napisao onako lijepo, uglavnom odmjereno kako i pišeš a
ja bih se ipak osvrnuo na ovu rečenicu jer je pogrešna možda iz neznanja.
Hrvatima Vareša i Kaknja nije nuđena nikakva zaštita, nema govora o tome,
u trenutku kada više nije postojala mogućnost prebacivanja civila na područje pod
kontrolom HVO ili HV preko teritorija pod kontrolom ABiH a stvarno mi je neshvatljivo
evo sada sa ove distance od dvadesetak godina da je to bilo tako odlučilo se prijeći
preko teritorije RS. Došavši u RS a ne znam točno gdje uzeli su nam sve vrijedno tamo,
nešto zlatnine, novca, bolje cipele, jakne, sve, ja bih to nazvao ogoljavanje jer
to je sve što smo imali nakon što smo izgubili kuće. Poslije toga nekakvi busevi
bože sačuvaj su nas prevezli do Kiseljaka gdje smo po prvi puta odahnuli malo.
Ali moram istaći da su upravo ti Hrvati, iz područja koja HVO nije planirao ujediniti u Herceg-Bosni, bili moneta za potkusurivanje HDZ-u. Svjesno su pozivali Hrvate da bježe sa svojih ognjišta. Hrvati u Varešu HDZ-u nisu trebali, kao ni oni u RS-u te su ih planski naseljavali drugdje. Isto tako danas prodaju sve Hrvate koji nisu u zamišljenom trećem entitetu, ali to je već posebna priča.
I Hrvate Travnika i Bugojna koji su se predali VRS-u su temeljito opljačkali, a onda držali na Manjači. Još doveli kamere da govore kako su Srbi divni i kako ih paze te kako su im zahvalni što su ih spasili od zlih Bošnji.
Samo sam htio istaći da su i Bošnjaci, koliko su mogli, s obzirom na geografiju (Posavljaci su većinom otišli u Hrvatsku), na početku rata zbrinjavali, ili barem primali na svoj teritorij, i hrvatske izbjeglice.
-
Sonac
#117 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Šta reći na ovu temu?
1. Hrvatska uzimala polovinu oružja, ostatak slala nama. Ok, Koliko nam je slala i propuštala Srbija ili Crna Gora?
2. Stotine hiljada jadnih izbjeglica u Hrvatskoj su bile smješene u kolektivne cente i nisu imali redovne obroke, davali im prljave deke, psovali tu i tamo. Ok, koliko znam iz Srbije i Cre Gore su ljudi vraćani ravno u konc logore u Bosnu, a prošli torture i torture da izađu iz iste. Bilo je radnih logora i u samoj Srbiji a znam i za slučajeve gdje su Bošnjake vraćali u logore čak iz Makedonije. I da, to je sami početak rata, ti ljudi nisu puške ni vidjeli nego spašavali sebe i svoju djecu.
3. Sa Hrvatima skupa započeli odbranu zemlje i istu na kraju umalo skupa komplet oslobodili. Kako je proticao rat sa Srbijom?
U ovo sve što sam napisao sam siguran i odgovorno stojim iza toga, bratoubilački rat između Bošnjaka i Hrvata je jedina srpska pobjeda u ovim ratovima.
I sada nakon svega, Hrvati nam ispadaju veći problem od Srbije, to mnogo govori o našem karakteru. Ako već Srbiju nismo uspjeli natjerati da plati ratnu štetu i prizna agresiju, brate ne trebamo ni Hrvatima već se okrenuti životu a ne zakuhavanju na sve strane. Ako to mogu ja koji sam izgubio pola familije možete i vi dijasporaši i podrumaši.
1. Hrvatska uzimala polovinu oružja, ostatak slala nama. Ok, Koliko nam je slala i propuštala Srbija ili Crna Gora?
2. Stotine hiljada jadnih izbjeglica u Hrvatskoj su bile smješene u kolektivne cente i nisu imali redovne obroke, davali im prljave deke, psovali tu i tamo. Ok, koliko znam iz Srbije i Cre Gore su ljudi vraćani ravno u konc logore u Bosnu, a prošli torture i torture da izađu iz iste. Bilo je radnih logora i u samoj Srbiji a znam i za slučajeve gdje su Bošnjake vraćali u logore čak iz Makedonije. I da, to je sami početak rata, ti ljudi nisu puške ni vidjeli nego spašavali sebe i svoju djecu.
3. Sa Hrvatima skupa započeli odbranu zemlje i istu na kraju umalo skupa komplet oslobodili. Kako je proticao rat sa Srbijom?
U ovo sve što sam napisao sam siguran i odgovorno stojim iza toga, bratoubilački rat između Bošnjaka i Hrvata je jedina srpska pobjeda u ovim ratovima.
I sada nakon svega, Hrvati nam ispadaju veći problem od Srbije, to mnogo govori o našem karakteru. Ako već Srbiju nismo uspjeli natjerati da plati ratnu štetu i prizna agresiju, brate ne trebamo ni Hrvatima već se okrenuti životu a ne zakuhavanju na sve strane. Ako to mogu ja koji sam izgubio pola familije možete i vi dijasporaši i podrumaši.
- Maraschino
#118 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Trebala je RBiH da plati hotelske smjestaje BH Hrvatima i satorsko naselje u Gasinscima za Bosnjake?dalmatinka wrote:
Republika Hrvatska zbrinjava 253.705 prognanika (uglavnom iz “ružičastih zona” i UNPA područja), 31.449 izbjeglica iz Srbije (Hrvata iz Vojvodine i Kosova) i 366.971 izbjeglicu iz BiH. Ukupno Republika Hrvatska zbrinjava oko 652.125 prognanika i izbjeglica... Daleko iznad svojih mogućnosti Republika Hrvatska pruža izbjeglicama iz BiH kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu kao i školovanje, što se ogleda u deficitu od 62,5 milijuna US dolara u zdravstvu te 26 milijuna US dolara u školstvu... Rezerve kojima Republika Hrvatska raspolaže potpuno su iscrpljene, ne ostavljajući nam drugu mogućnost nego da se i ovim apelom obratimo... za pomoć. Golemi troškovi Muslimanska politika i njihovi čelnici nisu smatrali potrebnim iskreno zahvaliti hrvatskoj Vladi na brizi za izbjeglice i prognanike. Štoviše, govorili su da Hrvatska na toj humanitarnoj pomoći i zarađuje, odnosno da su troškove smještaja izbjeglica podmirile međunarodne institucije. Na to je u lipnju 1993. reagirao dr. Adalbert Rebić, predstojnik Ureda za izbjeglice: Ne da nismo zaradili ni dinara, nego smo potrošili milijardu i 660 milijuna dolara na izbjeglice i prognanike, od čega 900 milijuna na izbjeglice iz BiH. Samo 3,8 posto troškova za smještaj izbjeglica u hotelima platile su međunarodne humanitarne organizacije, a Hrvatska preostalih 96,2 posto.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/feljton ... ni-1189057 - http://www.vecernji.hr
-
Novak20
#119 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Sonac wrote:Šta reći na ovu temu?
- Maraschino
#120 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Babine ste vise puta primali i od babe trostruko naplatili kroz nekretnine Agrokomerca.
Kada ce se vratiti imovina BH firmi u Hrvatskoj?
-
vernes81
#121 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Legendo i ja tako isto mogu reci srbi su kul jer mi niko nije stradao od njih a da su hrvati najgori.Sonac wrote:Šta reći na ovu temu?
Cinjenica je da su srbi direktno i otvoreno bez kalkulacija napali i cinili zlocine,
dok su to hrvati hinjski ucinili kad im je bio pogodan trenutak za to.
A sa ta 3 argumenta mozes obrisati zadnjicu.
- Maraschino
#122 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
A gdje je tu hvala za sve uradjeno. Nezahvalni Bosnjaci jos bi trazili humaniji smjestaj, pominjali neke logore, otimacinu oruzja i humanitarne pomoci...a sta im je Srbija sve uradila.Sonac wrote:Šta reći na ovu temu?
Mislim ono
Baska Srbija baska Hrvatska. Sve ide na vagu.
-
Novak20
#123 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Hrvatska politika treba da šuti jer je devedesetih kalkulisala u svom interesu, kako vidimo, zvaničnog naziva UZP.
Hrvatske novine trebaju da šute jer su, s pravom, predmet ismijavanja ratnih i postratnih "pobjednika" u BiH.
Hrvati trebaju da šute i da pričaju među sobom jer razumijevanja za njih kod "pobjednika" nema niti će biti.
Hrvatske novine trebaju da šute jer su, s pravom, predmet ismijavanja ratnih i postratnih "pobjednika" u BiH.
Hrvati trebaju da šute i da pričaju među sobom jer razumijevanja za njih kod "pobjednika" nema niti će biti.
-
vernes81
#124 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Hrvatska politika treba da prestane ratne zlocine nazivati herojima za pocetak.Novak20 wrote:Hrvatska politika treba da šuti jer je devedesetih kalkulisala u svom interesu, kako vidimo, zvaničnog naziva UZP.
- Dasi
#125 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Niko ne pljuje Hrvate kao gradjane nego dvolicnu politiku Hrvatske iz tog perioda. Iz tvojih postova zakljucujem da ti branis tu ratnu politiku Hrvatske na celu sa Tudjmanom pa pretpostavljam da se slazes sa tom politikom. Zato evo jedno pitanje, koliko je od tih stotina tisuca (jos malo miliona) izbjeglica bilo Bosnjaka a koliko ostalih naroda? Koliko je od tog broja Bosnjaka sto su dosli, kao izbjeglice, u tranzitnu Hrvatsku ustvari bilo protjerano od HVO-a (Tudjmana) zbog politike ciste i "uljudbene" tzv. herceg-bosne?dalmatinka wrote:Primiš u zemlju stotine tisuća izbjeglica kad je i tebi najteže i budeš još popljuvan zbog toga i onda se ja trebam stidjeti???Dasi wrote:Kako te samo nije stid!?dalmatinka wrote:Ma imali bi manje troškova. Što je 10-tak ljudi naspram nekoliko stotina tisuća?
Na pokvarene izjave pokvarenih ljudi odgovaram pokvareno.