seln wrote:
Nesto sam imao isharet da ces mu ti povladjivati....
ne znam koji je qurac s nasim ljudima koji odu u USA, valjda tamosnja praznoglavost stvara neke vibracije koje lose uticu na moc rasudjivanja.
Znaci li vasa argumentacija da smo se i mi trebali povinovati okupaciji od strane srbije i hrvatske? Eto, ne bi bilo poginulih, ne bi bilo srusenih gradova, a ne bi bilo ni RS.
To je fakat onaj americki pragmatizam sa stanovista jaceg... pokori se, bice ti bolje. Znam ja sta je i kako je, ali izjave tipa "jebi ga, tako je" me toliko izbace iz takta da bih mogao udarati cuskijom.
Ne znaci. Mi smo ratovali jednom, ne deset puta i ne 70 godina. Danas pak niko ne bi mogao biti nagovoren na novi rat. Ljudima se jednostavno ne ratuje, pogotovo ne danas kad su ideje malo dubioznije od spasavanja zive glave.
seln wrote:
A mijesanje uzroka i posljedice... mozes li poreci
-da se Europa elegantno rijesila vecine Jevreja, poklanjajuci im tudju zemlju?
Naravno, kao i stotine drugih naroda sirom planete, koji danas vise ne ratuju i zive na tome sto imaju.
seln wrote:
-da je podrska USA sigurna zahvaljujuci jevrejskom lobiju i evangelistickim debilima?
Dobro jutro Kolumbo.
seln wrote:
-da izraelska politika ciljano provocira, nadajuci se reakciji Palestinaca i prilici da se "brani" i tako okupira jos vise zemlje i pobije sto vise Palestinaca. Pri tome slabo razlikuju izmedju vojnih i civilnih ciljeva, uprkos sofisticiranoj tehnici.
Sigurno ima i toga. No bezobrazluk bi bio traziti to kao opravdanje za opetovano raketiranje Izraela bez ikakve potrebe. Prije bih rekao da upravo oni koji raketiraju (tipa Hamas ili Hezbolah) to rade s ciljem izazivanja sukoba, jer ih to odrzava na vbasti. Raketiranje-reketiranje.
seln wrote:
- i zar nije vecina nelegalnih izraelskih naselja izgradjena u vrijeme "mira"?
Na teritorijama okupiranim za vrijeme rata.
seln wrote:
Koliko ponizenja moze podnijeti covjek prije nego sto kaze "nek ide sve u pm, udaricu ga po nosu, pa nek me odmah ubije".
Takav covjek je debil ne toliko razlicit od onih sto se raznose po pijacam. Cuj radi ponizenja da ga ubije?
seln wrote:
Naravno da bi bilo pametnije otrpjeti i ostati ziv...
Pa eto tu dajes odgovor na pitanje iznad.
seln wrote:ali zamjerati Palestinicma jer reaguju na okupaciju,
Ne zamjeram nikome, nije moje da nekom zamjeram kad ne utice na mene, samo komentarisem. Naravno da ne zamjeram "sto reaguju na okupaciju". Kako neces reagovati na okupaciju? Govorim o nacinu reakcije. Postoje, tj. postojali su mnogo pametniji nacini. No sad je kasno.
seln wrote:odnosno zamjerati Iranu, Iraku, Siriji, Allahu zbog zlocina Izraela, dakle svima osim samog Izraela... jesi li ti pri sebi?
Ja sam pri sebi, mozes li se prestati tapsati po ledjima svojim zalopojnim stihovima i razgovarati bez takvih upadica?
Naravno da zamjeram Iranu, Iraku, Siriji, Saudiji, Egiptu, Libiji, jer su to zemlje koje su nanjele mnogo vise zla jedni drugima, svom narodu, Palestincima, Libancima, a boga mi i Izraelcima nego sam Izrael. Svaka od tih zemalja mi se naprosto gadi sa svojim politikama jer se ona umnogome zasniva na neprijateljstvu prema Izraelu. Izrael decenijama gradi diktature po tim zemljama, a one uspjesno odrzavaju svoju vlast.
seln wrote:
Sta je, ne usudjujes se da izgovoris da je Izrael okupator i da provodi etnicko ciscenje?
Izrael provodi etnicko ciscenje (sto je omiljeni sport svih zemalja u okruzenju) i okupator je na Zapadnoj Obali, Jerusalemu, Golanskoj visoravni, a ranije i u Gazi, Libanu i Sinaju. Izrael kao Izrael, onaj sto je na zvanicnim kartama svijeta je zemlja kao i svaka druga, u glavama svih normalnih ljudi osim onih zadojenih glupavom, zatucanom mrznjom prema jevrejima. Ta zemlja postoji duze od pola zemalja koje postoje na svijetu trenutno, ukljucujuci i neke koje ih okruzuju. Sve su to bile kolonije stotinama godina pod necijom tudjom cizmom i poslije nakaradno iscrtane od strane kolonizatora. Sirija, Jordan, Irak, sve su to kurci-palci cije su granice mogle izgledati potpuno drukcije, danas se niko ne bi okrenuo. No bitan je jebeni Izrael jer je jevrejski, jel tako? Ljudi u njemu zive, rade, umiru, radjaju se, a milioni debila oko njih i dalje to nazivaju "okupiranom teritorijom". Znas li koliko je teritorija na planeti izmjenilo drzave, precrtalo granice u zadnjih 70 godina? Znas koliko teritorija postoji samo u Evropi sa etnickim manjinama susjedne drzave? Ljudi ne divljaju, ne raznose se, ne kukaju i ne pisu peticije 70 godina, ne motaju se po kampovima vec ili traze bolje zivot ili drukciju politiku. Pitam se, da li onih milion i po "arapskih Izraelaca" iako zive kao gradjani drugog reda zamjere onim "slobodnim" Arapima u Zapadnoj Obali ili u susjednim zemljama, tipa Sirija, Egipat, Liban?
Ne, Izrael nije okupirana teritorija, to je zemlja koja zasluzuje da postoji. Sta treba, pobacati ih u more? Poslati nazad u konc logore? Jel to? Upravo u tvrdoglavom odbijanju postojanja Izraela lezi najveci problem Palestine i onih koji ih vode, a da ne govorimo o licemjernom huskanju ostalih igraca Palestinaca protiv Izraela.
Ako je Izrael "okupirana teritorija", sta to onda treba da znaci u kontekstu buducih ciljeva Palestinaca i medjunarodne zajednice? Daj odgovor.