Pronalazak para

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drunken tiger

#101 Re: Pronalazak para

Post by drunken tiger »

Napadate lika bezveze i držite mu neke moralne pridike. Pričate kako će izgubiti puno više nego što je našao a niko ni da pomisli da je taj kome su ispale negdje možda uzeo 20 a izgubio 40. Nema poštenih ljudi samo onih koji nisu bili u prilici da ukradu!! Ukrao 20 ili 200 000 isto je. Lopov lopov. Međutim ovdje lik nije ukrao nego samo uzeo. Možda nije moralno za neke od vas ali sigurno postoje neke stvari u kojima ste vi uradili nešto što ovaj koji je uzeo 2x20 ne bi uradio iz moralnih uvjerenja. Neka si ti uzeo. Da nisi ti neko bi drugi.
fidoremilienko

#102 Re: Pronalazak para

Post by fidoremilienko »

Ko ga :izet: sisa

Ja mu ne drzim moralne pridike. Ali one je pola foruma usrao sa svojim pisanjem kako mu se narod u BiH gadi. A poraditi na sebi nije uspio? Pa i on je dio tog naroda i nista se bolje nije pokazao. Jos klipan otvara temu :-)
drunken tiger

#103 Re: Pronalazak para

Post by drunken tiger »

fidoremilienko wrote:Ko ga :izet: sisa

Ja mu ne drzim moralne pridike. Ali one je pola foruma usrao sa svojim pisanjem kako mu se narod u BiH gadi. A poraditi na sebi nije uspio? Pa i on je dio tog naroda i nista se bolje nije pokazao. Jos klipan otvara temu :-)
Pa gledaj na to kao na činjenicu da je dokazao ono što je tvrdio. Da je narod nikakav, loš, odvratan...kad i jesmo takvi. Nažalost...
Dope_Man

#104 Re: Pronalazak para

Post by Dope_Man »

Jedan od razloga zasto smo na dnu je i ovo rasireno sujevjerje ''vratice se duplo''. Ne, ako dam nekome 100 maraka danas jer sam fin, NECE mi se vratiti 200, osim ako JA ne odlucim da RADIM za tih 200. Isto tako covjek je uzeo 40, i nema te ''karme'', sudbine i ostalih gluposti koje ce mu napakostiti pa ce negdje izgubiti 80. To su price za malu djecu, valjda bi trebalo da su na forumu odrasle osobe.

Govoreci cisto sa moralnog aspekta, i s obzirom da sam bio par puta u slicnim situacijama, ja ne bih mogao a da ne vratim. Desilo mi se slicno da sam isao iza ljudi, ispadne im iz dzepa, u jednom slucaju novcanica od 20, u drugom 50. U oba slucaja sam se sageo, pokupio i odmah osobi, koja nije ni primjetila, vratio. U oba slucaja nije niko drugi vidio, dakle mogao sam pokupiti i otici svojim putem.

Desilo se i par puta da sam nasao po 10, 20, jednom cak 50 eura, na cesti bez da znam otkud tu... te su vec zavrsile u mom dzepu. Da ipak nadjem neku ogromnu sumu, ove desetine hiljada i to, najvjerovatnije bih predao policiji punu sumu ili licno putem drustvenih mreza pokusao naci pravog vlasnika. Al to je samo moj nacin razmisljanja, nit je to dobro nit lose. Ima sigurno onih koji su nasli i zadrzali, i ne osudjujem jer razumijem i zasto bi. I ja bi, pogotovo da sam u losijoj finansijskoj situaciji, vjerovatno razmisljao o tom.
Seyfo

#105 Re: Pronalazak para

Post by Seyfo »

Samo štekaj za kartu WizzAir Tuzla Frankfurt u jednom smjeru. Nemoj potrošit isti dan.
Ihh kad bi bilo to "vratiće ti se duplo", pa šta bi onda vlastodršci koji su milijarde pokrali??? Trebalo bi im 100 života da vrate na nulu taj minus.
I imam pitanje za moraliste: ako npr.kradeš godinama preko stranke i vlasti, nakradeš se da se namiriš do sedme generacije, i onda "opereš" savjest tako što budeš recimo vakif džamije i u to ime potrošiš 1% pokradenog,i pred svojom savjesti si čist, da li je to tamo gore "kvit"??? I to povežite sa ovih 20 maraka
azurna_obala

#106 Re: Pronalazak para

Post by azurna_obala »

Valjda čovjek treba imati integritet i kad niko ne gleda, znači biti pošten i pred samim sobom i zbog sebe. Valja živjeti sa samim sobom.
drunken tiger wrote:Napadate lika bezveze i držite mu neke moralne pridike. Pričate kako će izgubiti puno više nego što je našao a niko ni da pomisli da je taj kome su ispale negdje možda uzeo 20 a izgubio 40. Nema poštenih ljudi samo onih koji nisu bili u prilici da ukradu!! Ukrao 20 ili 200 000 isto je. Lopov lopov. Međutim ovdje lik nije ukrao nego samo uzeo. Možda nije moralno za neke od vas ali sigurno postoje neke stvari u kojima ste vi uradili nešto što ovaj koji je uzeo 2x20 ne bi uradio iz moralnih uvjerenja. Neka si ti uzeo. Da nisi ti neko bi drugi.
Ovo je tolika laž i loš pokušaj da se opravda ovaj postupak.
azurna_obala

#107 Re: Pronalazak para

Post by azurna_obala »

Seyfo wrote:Samo štekaj za kartu WizzAir Tuzla Frankfurt u jednom smjeru. Nemoj potrošit isti dan.
Ihh kad bi bilo to "vratiće ti se duplo", pa šta bi onda vlastodršci koji su milijarde pokrali??? Trebalo bi im 100 života da vrate na nulu taj minus.
I imam pitanje za moraliste: ako npr.kradeš godinama preko stranke i vlasti, nakradeš se da se namiriš do sedme generacije, i onda "opereš" savjest tako što budeš recimo vakif džamije i u to ime potrošiš 1% pokradenog,i pred svojom savjesti si čist, da li je to tamo gore "kvit"??? I to povežite sa ovih 20 maraka

Znači, sad bi svi trebali da krademo zato što krade tamo neko?
Seyfo

#108 Re: Pronalazak para

Post by Seyfo »

Ma ne, to je stvar lične prirode. Ja npr.bih vratio svaki dinar i jesam par puta, ali ne bih osuđivao druge. Ako neko već osuđuje sve i svakog, onda bih mu postavio pitanje iznad.
ovo_mi_je_nick

#109 Re: Pronalazak para

Post by ovo_mi_je_nick »

Teška situacija kad se vidi da je nekome nešto ispalo.

Ja sam imao slučaj da nađem telefon na ulici ne baš prometnoj. Kontam aamo oklop od telefona kad ono 5.5 inča sve fercera. Kontam šta ću... Nazovem s tog telefona zadnji birani broj kad žena se javi. Reko našao telefon pa da vidim znate li ovaj telefon. Kaže od supruga sad izgubio negdje. Evo ga kod mene neka dođe do te radnje.

Dolazi čovjek, trči. Uze telefon ni hvala ne reče (ja očekivao bar cvaju hahaha).

Ne vraćam više ni olovke a uzimam sve što nađem bez grižnje savjesti.
MyTao

#110 Re: Pronalazak para

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:
o jbt.... kao sa prvacicem.

Nisam ja rekao da ce izgubiti duplo, ja sam samo odgovarao onima koji su to rekli, de se malo ukljuci u pricu, udji u tok...

Ne znam ja sta je to evolucija usadila u mene, znam samo da kada ukradem dobijem neki osjecaj u sebi koji mi govori da je to pogresno, isto tako kada vidim da neko krade, dobijem isti osjecaj I osudjujem to zbog toga.

Ti ne krades jer mislis da ces zbog toga biti kaznjen i da ces izgubiti duplo vise nego sto si dobio kradjom... Ja sam samo rekao da jebem takve ljude.

Nadam se da malo razumijes.
mani te lazne patetike...
i laznog morala..eto vec na prvu lazes...napisao si prvo jedno, a vec tvrdis drugo...i ti pricas o moralu..doduse i ne cudi kad se pozivas na moral u evoluciji :lol: koja izmisljotina..
Dakle, kakva crna evolucija, realno ti ne krades na veliko jer nisi ni u prilici otuda i ta zavist na milionere, drugo realno ne krades na malo jer se bojis autoriteta zakona, to sve naravno uzevsi u obzir da je uopce tocno da u reali stvarno ne krades...skepticizam je itekako prisutan i sad pazi ovo trece..ako i ti ne krades,sto bi ti onda smetali ljudi koji takodjer ne kradu opet iz svojih pobuda koji su eticki i logicki mnogo prizemniji i utemeljeniji...od tvog morala bez odgovornosti,objektivnog suda i autoriteta..ne znam je li takav moral i za popljuvati....nadam se da sada razumijes..
Prvo, sve sto ti o meni mozes znati je ono sto se moze izvuci iz mojih komentara... Tako da cijeli post okaci macku o rep.

Da ti napisem ponovo sta se desilo, jer tvoji odgovori nemaju nikakve veze sa onim o cemu ja pricam. Neki ljudi su ovdje napisali da nije trebao uzeti lovu jer ce izgubiti duplo vise (pozivajuci se na Karmu, znali oni to ili ne). Ja sam samo rekao da karma na postoji, a dokaz za to sam dao ljude na vrhu koji u vecini slucajeva (mnogi od njih) varaju i kradu, ali nikada da ih stigne karma.

Onda si se javio ti i poceo mlatiti ko kakva budala.

Ako nemas nista reci na temu KARME, koji kurac ikako odgovaras meni, ne znas me licno, nemas pojma ko sam, sta radim, itd itd... Pokusaj ostati na temi, ako vec imas nesto da odgovoris drzi se teme, a to je KARMA!!!!!

Ja kazem da karma ne postoji, ti ocito mislis drugacije jer koji si mi kurac odgovarao ako ne.
Last edited by MyTao on 10/11/2017 13:47, edited 1 time in total.
Seyfo

#111 Re: Pronalazak para

Post by Seyfo »

Citirao bih ovom prilikom velikog Al Pacina, koji je jednom prilikom izjavio: " kad sam bio dijete, bili smo jako siromašni i nisu mi roditelji mogli priuštiti bicikl. Rekli su mi da ga ne mogu kupiti te da idem u crkvu da molim Boga za bicikl. Međutim, iako mali, znao sam da Bog tako ne funkcioniše, nego sam otišao u susjednu ulicu, ukrao bicikl, i otišao u crkvu moliti Boga za oprost". Menščini da su naši vodeći političari veliki poštovaoci njegovog lika i djela.
azurna_obala

#112 Re: Pronalazak para

Post by azurna_obala »

ovo_mi_je_nick wrote:Teška situacija kad se vidi da je nekome nešto ispalo.

Ja sam imao slučaj da nađem telefon na ulici ne baš prometnoj. Kontam aamo oklop od telefona kad ono 5.5 inča sve fercera. Kontam šta ću... Nazovem s tog telefona zadnji birani broj kad žena se javi. Reko našao telefon pa da vidim znate li ovaj telefon. Kaže od supruga sad izgubio negdje. Evo ga kod mene neka dođe do te radnje.

Dolazi čovjek, trči. Uze telefon ni hvala ne reče (ja očekivao bar cvaju hahaha).

Ne vraćam više ni olovke a uzimam sve što nađem bez grižnje savjesti.
Možda sam dosadna :mrgreen:
Ali da nisi imao takvo očekivanje, ne bi se ni razočarao :lol: nego, da si taj telefon vratio iz najčistije namjere, jer ćeš se bolje osjećati, bio bi puno sretniji u tom trenutku.
Taj što se nije zahvalio njemu na dušu. :D
hadzun

#113 Re: Pronalazak para

Post by hadzun »

Poodavno žena izgubila/zaboravila tašnu u kafiću.
Dok smo skontali vratimo se - nema je! Naveče zovu momci na telefon, preko FB je našli (ponoć već), da vratie. Ja jarana u auto, tamo (kontam da nije kakva varka) njih 3 serbez predadoše tašnu (bilo cca 500KM) i kaže "fali 40KM" to nam je ovaj jedan naš šupak uzeo, dok mu nisam oteo iz ruku. Izvinjava se on!!!
Ja da im dam 100 ma neće da čuju. Tad sam skonto da ima ovde fina naroda i ima šanse za državu, samo se ne vide od ovog šljama eksponiranog. Dan danas im želim svako dobro u životu. Momci najjači ste!
drunken tiger

#114 Re: Pronalazak para

Post by drunken tiger »

azurna_obala wrote:Valjda čovjek treba imati integritet i kad niko ne gleda, znači biti pošten i pred samim sobom i zbog sebe. Valja živjeti sa samim sobom.
drunken tiger wrote:Napadate lika bezveze i držite mu neke moralne pridike. Pričate kako će izgubiti puno više nego što je našao a niko ni da pomisli da je taj kome su ispale negdje možda uzeo 20 a izgubio 40. Nema poštenih ljudi samo onih koji nisu bili u prilici da ukradu!! Ukrao 20 ili 200 000 isto je. Lopov lopov. Međutim ovdje lik nije ukrao nego samo uzeo. Možda nije moralno za neke od vas ali sigurno postoje neke stvari u kojima ste vi uradili nešto što ovaj koji je uzeo 2x20 ne bi uradio iz moralnih uvjerenja. Neka si ti uzeo. Da nisi ti neko bi drugi.
Ovo je tolika laž i loš pokušaj da se opravda ovaj postupak.
Nije to laž nego je to najiskrenija istina!! Ti govoriš da je laž jer se bojiš i znaš da bi i ti uzela 200 000 kada bi ti se pružila prilika da ih uzmeš a da te niko ne vidi. Zbog toga se opireš tome jer duboko u sebi znaš da bi to uradila a to te ne čini ništa drugačijom od onoga koji je uzeo 20 ili 40... Ne opravdavam ga, ne znam ni sam kako bih postupio. Telefone sam nalazio i vraćao, mace, cuke, čak i djecu :D Samo što meni smeta je to da svi vi svoje odluke za koje smatrate da su moralne pokušavate da nametnete drugima!!! Ne postoji univerzalni moral niti postoji univerzalno dobro. Postoje određene norme kojih se ljudi pridržavaju ili ne. Za nekoga je to OK za druge nije. I da se vrati na početak tvog posta. Treba nastojati biti dobar i isto tako ne treba drugima trubiti o moralu jer ne postoji čovjek koji je apsolutno dobar, moralan. Kao što sam rekao, vjerovatno bi on u nekoj moralnoj dilemi postupio ispravnije od tebe, mene ili bilo koga koji bi ove novce vratio.
moonca

#115 Re: Pronalazak para

Post by moonca »

.
Last edited by moonca on 10/11/2017 14:08, edited 1 time in total.
moonca

#116 Re: Pronalazak para

Post by moonca »

Naravno da ima.

Medjutim ima ih dosta sa kojekavim mentalnim kusluzom u glavi npr. brat mi bio duzan neki novac i desila se provala u kuci ,odnesena mala ustedjevina , kompjuter ..... i kaze on meni --necu ti moci vratiti dug pokraden sam.Tvoj novac su uzeli. I kraj price.

:pisnula: aj, ok neaveze
Logovan

#117 Re: Pronalazak para

Post by Logovan »

meteorit135531 wrote:Danas su covjeku ispred mene iz jakne ispale dvije novcanice sa po 20 KM. Covjek je nesmotreno zamahnuo jaknom i pare su izletjele i pale ispred mene dok sam hodao. Stao sam iza njega i uzeo ih i stavio u svoj dzep. :)

Razmisljam sada jesam li mozda pogrijesio? Jeste li vi ikad na ulici nasli ikakve pare i kako ste postupili i kako bi postupili da ih nadjete?

kad se sjetim ovoga samo https://www.klix.ba/vijesti/bih/pronasa ... /120215119
Napravio si veliku grešku. :wink:
azurna_obala

#118 Re: Pronalazak para

Post by azurna_obala »

drunken tiger wrote:
Nije to laž nego je to najiskrenija istina!! Ti govoriš da je laž jer se bojiš i znaš da bi i ti uzela 200 000 kada bi ti se pružila prilika da ih uzmeš a da te niko ne vidi. Zbog toga se opireš tome jer duboko u sebi znaš da bi to uradila a to te ne čini ništa drugačijom od onoga koji je uzeo 20 ili 40... Ne opravdavam ga, ne znam ni sam kako bih postupio. Telefone sam nalazio i vraćao, mace, cuke, čak i djecu :D Samo što meni smeta je to da svi vi svoje odluke za koje smatrate da su moralne pokušavate da nametnete drugima!!! Ne postoji univerzalni moral niti postoji univerzalno dobro. Postoje određene norme kojih se ljudi pridržavaju ili ne. Za nekoga je to OK za druge nije. I da se vrati na početak tvog posta. Treba nastojati biti dobar i isto tako ne treba drugima trubiti o moralu jer ne postoji čovjek koji je apsolutno dobar, moralan. Kao što sam rekao, vjerovatno bi on u nekoj moralnoj dilemi postupio ispravnije od tebe, mene ili bilo koga koji bi ove novce vratio.
Opirem se duboko u sebi :lol:
Ovo je neka psihologija jel :mrgreen: i eto treba da popustim svojim iskonskim nagonima, ipak ne postoji dobro i ne treba se pozivati na isto. :lol:
drunken tiger

#119 Re: Pronalazak para

Post by drunken tiger »

azurna_obala wrote:
drunken tiger wrote:
Opirem se duboko u sebi :lol:
Ovo je neka psihologija jel :mrgreen: i eto treba da popustim svojim iskonskim nagonima, ipak ne postoji dobro i ne treba se pozivati na isto. :lol:
Pa ti bi da raspravljaš a ni pročitati ne znaš šta sam napisao. Ne postoji univerzalno dobro. I nisam napisao da se ne treba pozivati nego ti izvlačiš nakaradne zaključke. Pročitaj još jedom sve što sam napisao. Molim te. Ne budi i ti papak.
azurna_obala

#120 Re: Pronalazak para

Post by azurna_obala »

Radije ću biti i ja papak :lol: :lol:
drunken tiger

#121 Re: Pronalazak para

Post by drunken tiger »

azurna_obala wrote:Radije ću biti i ja papak :lol: :lol:
i jesi. :wink:
triconja

#122 Re: Pronalazak para

Post by triconja »

azurna_obala wrote:Ne javlja se lik...mozda ga savjest grize :lol:
Kupio dvije kutije cigara od tih para da smiri savjest :lol:
Kinaski

#123 Re: Pronalazak para

Post by Kinaski »

Dope_Man wrote:Jedan od razloga zasto smo na dnu je i ovo rasireno sujevjerje ''vratice se duplo''. Ne, ako dam nekome 100 maraka danas jer sam fin, NECE mi se vratiti 200, osim ako JA ne odlucim da RADIM za tih 200. Isto tako covjek je uzeo 40, i nema te ''karme'', sudbine i ostalih gluposti koje ce mu napakostiti pa ce negdje izgubiti 80. To su price za malu djecu, valjda bi trebalo da su na forumu odrasle osobe.

Govoreci cisto sa moralnog aspekta, i s obzirom da sam bio par puta u slicnim situacijama, ja ne bih mogao a da ne vratim. Desilo mi se slicno da sam isao iza ljudi, ispadne im iz dzepa, u jednom slucaju novcanica od 20, u drugom 50. U oba slucaja sam se sageo, pokupio i odmah osobi, koja nije ni primjetila, vratio. U oba slucaja nije niko drugi vidio, dakle mogao sam pokupiti i otici svojim putem.

Desilo se i par puta da sam nasao po 10, 20, jednom cak 50 eura, na cesti bez da znam otkud tu... te su vec zavrsile u mom dzepu. Da ipak nadjem neku ogromnu sumu, ove desetine hiljada i to, najvjerovatnije bih predao policiji punu sumu ili licno putem drustvenih mreza pokusao naci pravog vlasnika. Al to je samo moj nacin razmisljanja, nit je to dobro nit lose. Ima sigurno onih koji su nasli i zadrzali, i ne osudjujem jer razumijem i zasto bi. I ja bi, pogotovo da sam u losijoj finansijskoj situaciji, vjerovatno razmisljao o tom.
tacno tako
artuditu

#124 Re: Pronalazak para

Post by artuditu »

Kod mene je to refleks - čim je nekom nešto ispalo odmah se saginjem i trčim za osobom da to vratim, uključujući i pare, ali ponekad i papir koji "slučajno" ispadne :D Jedne godine na moru, taman me pritislo, nije se pri parama, nađem u parku novčanik, ali bez dokumenata, samo pare unutra. Cijelu noć smišljala šta da radim, lomila se, ali sam na kraju uzela pare :D Spalite me sad :D Nije to bila neka lova, možda današnjih tridesetak maraka, ali sam uzela i potrošila :D Dok sam neki dan čovjeku vratila 50 eura ispalo mu dok je čekao autobus.
meteorit135531

#125 Re: Pronalazak para

Post by meteorit135531 »

Vasi komentari me podsjecaju na ovo. odnosno na ovu osobu koja se nalazi na 0:16 , svi bi vi ovako postupili

Ovo su pare od banke, zasto ljudi ne vrate novac jer se zna ciji je, nego rade bas suprotno.. grabe i trpaju u svoje dzepove
Ti nasi dvostruki standardi, jbg. :bih: :run:
Na forumu smo svi posteni, ma na ranu nas privit :bih:
Post Reply