Ubi propuh

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Last December

#101 Re: Ubi propuh

Post by Last December »

Developer objasnio. Što se tiče razlike izmđu propuha i vjetra na otvorenom - razlika je u brzini. U tunelu je mnogo veća brzina pa je i hlađenje brže. Vjetar jednake brzine na otvorenom će dovesti do istog efekta. Takođe u zatvorenom se češće hoda kratkih rukava pa tako i veća mogućnost prehlade.

Možda se nisam dobro izrazio. Brzina ne mora biti veća, a može u zavisnosti od oblika prostorije. Bitna je usmjerenost vazdušne mase koja se ponaša poput lasera. To je neko moje mišljenje.
hhaarree

#102 Re: Ubi propuh

Post by hhaarree »

Last December wrote:Developer objasnio. Što se tiče razlike izmđu propuha i vjetra na otvorenom - razlika je u brzini. U tunelu je mnogo veća brzina pa je i hlađenje brže. Vjetar jednake brzine na otvorenom će dovesti do istog efekta. Takođe u zatvorenom se češće hoda kratkih rukava pa tako i veća mogućnost prehlade.

Možda se nisam dobro izrazio. Brzina ne mora biti veća, a može u zavisnosti od oblika prostorije. Bitna je usmjerenost vazdušne mase koja se ponaša poput lasera. To je neko moje mišljenje.
Pa i vani varira od povjetarca do naleta vjetra velikih brzina. Fazon je sto se ne govori uvijek o zatvorenom prostoru, ni o laganoj odjeci. Recimo kad se djeci kaze nemojte se igrati izmedju kuca/zgrada jer je propuh kao :zoka:

Razumljivo bi ovo bilo u smislu nemoj izlaziti mokar, go, bos na hladnocu - sto je sasvim zdravorazumno. Ja sam se samo nakacio na famozni propuh koji je opasan sam po sebi, pa i da si suh u skafanderu sa kacigom :mrgreen:
HAVANA

#103 Re: Ubi propuh

Post by HAVANA »

Zejnep wrote:
512MB wrote: Da objasni mi sta ce ti biti ako mokre glave izadjes vani na minus 20?

Učiću kulhuvalahu samoj sebi na uho :eh:
:D Bude li bar sta lakse,da i ja naucim to?
neki

#104 Re: Ubi propuh

Post by neki »

propuh naravno da postoji...kao pojava izmještanja vazdušne mase između prostora višeg i nižeg pritiska..
kao uzrok meningitisa, prehlade i ostalih virusnih i bakterijskih oboljenja propuh postoji samo u šupljim balkanskim glavama..
jao_situacije

#105 Re: Ubi propuh

Post by jao_situacije »

zato što su nas roditelji čuvali od propuha ovoga onoga i onda ti tijelo nije ojačalo da izdrži

recimo kad sam ja bio dijete nisu mi dali da plivam kad je bura i jednom ja tako odem na plažu, a udarila bura ma reko okupaću se, prehladio se jesam, kihao, malo me grlo zezalo, ali poslije toga nisam više imao problema da se kupam kad je bura

isto tako se kupao kad je more 16 stepeni, prvi put se prehladio poslije normala
Last December

#106 Re: Ubi propuh

Post by Last December »

@ hare Napolju isto imaš tunel efekat, baš između zgrada ili podvožnjaka i sl.
512MB

#107 Re: Ubi propuh

Post by 512MB »

developer10 wrote:
512MB wrote:
developer10 wrote: Ne kontas (ili neces, ti izaberi) da je hladan zrak - hladnoca odlicno okruzenje za viruse i njihovo prenosenje, tako da narod nije nista pogrijesio.
I sta bi covjek rekao sad za starce kad i ovi mladji vjeruju u zihire :roll:

Prehlada je virusno oboljenje koje mozes dobiti i u sred ljeta. To sto je vlazan zrak (a ne hladan) podrzava brze sirenje virusa je samo jedan od parametara, kao naprimjer stres i okruzenje (autobus, tramvaj, sauna ...). Od hladnoce ti jednostavno nece bit nista - osim ako se na -20 kupas u vrbasu pa dobijes grc itd
De majke ti javi im da nemaju pojma:

https://www.reuters.com/article/us-heal ... OK20150105
Uzrok je virus koji mozes dobit i na 40 stepeni u sred ljeta, kontas li?
512MB

#108 Re: Ubi propuh

Post by 512MB »

jao_situacije wrote:zato što su nas roditelji čuvali od propuha ovoga onoga i onda ti tijelo nije ojačalo da izdrži

recimo kad sam ja bio dijete nisu mi dali da plivam kad je bura i jednom ja tako odem na plažu, a udarila bura ma reko okupaću se, prehladio se jesam, kihao, malo me grlo zezalo, ali poslije toga nisam više imao problema da se kupam kad je bura

isto tako se kupao kad je more 16 stepeni, prvi put se prehladio poslije normala
Objasnjeno.
Zejnep

#109 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

HAVANA wrote:
Zejnep wrote:
512MB wrote: Da objasni mi sta ce ti biti ako mokre glave izadjes vani na minus 20?

:D Bude li bar sta lakse,da i ja naucim to?
Obrati se Arzi :mrgreen:
512MB

#110 Re: Ubi propuh

Post by 512MB »

Last December wrote:Takođe u zatvorenom se češće hoda kratkih rukava pa tako i veća mogućnost prehlade
:lol: :lol:
Zejnep

#111 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

Trebala sam anketu napraviti :mrgreen:
triconja

#112 Re: Ubi propuh

Post by triconja »

Zejnep wrote:

Kad nedje trebam ici, nema veze kakva je temperatura napolju obavezno se kupam. U 99% slucajeva ne susim kosu jer trosi dzaba struju, sama se kosa osusi. I nikad nista. Jedino sto me zajebe nekad je kad vozim i otvorim oba prednja prozora pa na jedno uho slabije cujem neko vrijeme i to je to.
triconja

#113 Re: Ubi propuh

Post by triconja »

Prosle godine sam u sred decembra odlucio da se kupam u 5 ujutro da se ne kupam kad ustanem. I odem ja kad voda hladna. I sta cu okupam se i legnem bez ikakvog grijanja. Ustanem kad morning wood drzo jedno sat vremena, mislio sam da sam na nake sihre nagazio. I nista mi nije bilo. I jos sam u 7 isao dje sam trebo pjeske pola sata. Isto kao i kad se okupam prije polaska, samo bude mokra kosa i to je to.
triconja

#114 Re: Ubi propuh

Post by triconja »

Black swan wrote:ko je navikao njemu je ništa ISTO KAO KAD NAVIKNEŠ NA POLA LITRE RAKIJE
ko nije navikao njega će boljeti... oči...glava... i tako to

beze je pričati o promaji i propuhu

nekom ne smeta smrad kiselog kupusa
meni smeta

i tako dalje
Iznenadio si me ko covjek i ko forumas. :lol:
Zejnep

#115 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

Morning wood? :lol: Kake sad to veze ima? :skoljka:
Last December

#116 Re: Ubi propuh

Post by Last December »

triconja wrote:Prosle godine sam u sred decembra odlucio da se kupam u 5 ujutro da se ne kupam kad ustanem. I odem ja kad voda hladna. I sta cu okupam se i legnem bez ikakvog grijanja. Ustanem kad morning wood drzo jedno sat vremena, mislio sam da sam na nake sihre nagazio. I nista mi nije bilo. I jos sam u 7 isao dje sam trebo pjeske pola sata. Isto kao i kad se okupam prije polaska, samo bude mokra kosa i to je to.
To je mogao da ti bude posljednji decembar... just saying 8-)
MyTao

#117 Re: Ubi propuh

Post by MyTao »

Pokusao sam pronaci neki naucni rad na ovu temu i nema nista osim nekih kineskih duhovnih doktora koji tvrde isto ono sto i mi :) da promaha napada energiju :D

Na jednom naucnom forumu postoji ova tema i ima dobrih hipoteza zasto promaha moze uticati negativno na ljudski organizam.

http://www.scienceforums.com/topic/7040 ... ess/page-2

Definitivno mislim da nije mit to da promaha moze uticati negativno na nas, posebno kada se podudari sa jos nekim faktorima.
Zejnep

#118 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

MyTao wrote:Pokusao sam pronaci neki naucni rad na ovu temu i nema nista osim nekih kineskih duhovnih doktora koji tvrde isto ono sto i mi :) da promaha napada energiju :D

Na jednom naucnom forumu postoji ova tema i ima dobrih hipoteza zasto promaha moze uticati negativno na ljudski organizam.

Definitivno mislim da nije mit to da promaha moze uticati negativno na nas, posebno kada se podudari sa jos nekim faktorima.
O da :)
triconja

#119 Re: Ubi propuh

Post by triconja »

Last December wrote:
triconja wrote:Prosle godine sam u sred decembra odlucio da se kupam u 5 ujutro da se ne kupam kad ustanem. I odem ja kad voda hladna. I sta cu okupam se i legnem bez ikakvog grijanja. Ustanem kad morning wood drzo jedno sat vremena, mislio sam da sam na nake sihre nagazio. I nista mi nije bilo. I jos sam u 7 isao dje sam trebo pjeske pola sata. Isto kao i kad se okupam prije polaska, samo bude mokra kosa i to je to.
To je mogao da ti bude posljednji decembar... just saying 8-)
To je vise bilo da testiram mit da se usta izvrnu i slicne nebuloze. Cak i da je nesto bilo medicina bi to sve ispravila. Science, fuck yeah. :thumbup:
jeza u ledja

#120 Re: Ubi propuh

Post by jeza u ledja »

MyTao wrote:Pokusao sam pronaci neki naucni rad na ovu temu i nema nista osim nekih kineskih duhovnih doktora koji tvrde isto ono sto i mi :) da promaha napada energiju :D

Pa vjerovatno pod odredjenim okolnostima moze biti stetna. Ne zbog samog vjetra, vec kombinacije s necim. Ne mislim da je mit u smislu prosla crna macka ispred tebe. Ali ove neke stvari tipa "zena pala u komu 7 dana" i "momku se iskrivila usta od promaje", ja ne znam fakat da li ljudi sami sebe lazu uvjeravajuci se u nesto ili sta? Pretpostavljam da moze biti povezano sa sinusima, protok zraka, cestice u njemu, zacepljenje, taj rad. No nacin na koji ljudi imaju "osjetljivost" na najsitnije strujanje vjetra je zapanjujuci. :-)

Sto se tice hladnoce, to ima malo vise smisla. Ja koliko sam shvatio tijelo kad mu je hladno trosi energiju da se ugrije sto ga moze ostavljati manje imunim na viruse koji su prisutni u zraku.
MyTao

#121 Re: Ubi propuh

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:

Pa vjerovatno pod odredjenim okolnostima moze biti stetna. Ne zbog samog vjetra, vec kombinacije s necim. Ne mislim da je mit u smislu prosla crna macka ispred tebe. Ali ove neke stvari tipa "zena pala u komu 7 dana" i "momku se iskrivila usta od promaje", ja ne znam fakat da li ljudi sami sebe lazu uvjeravajuci se u nesto ili sta? Pretpostavljam da moze biti povezano sa sinusima, protok zraka, cestice u njemu, zacepljenje, taj rad. No nacin na koji ljudi imaju "osjetljivost" na najsitnije strujanje vjetra je zapanjujuci. :-)

Sto se tice hladnoce, to ima malo vise smisla. Ja koliko sam shvatio tijelo kad mu je hladno trosi energiju da se ugrije sto ga moze ostavljati manje imunim na viruse koji su prisutni u zraku.
Slazem se da je opasnost od malo jaceg vjetra kod nas preuvelicana za jedno 1000% :D Kao i sve ostalo jbg :)
Zejnep

#122 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

Samo sam prepričala priču. Žena zaspala mokre kose, probudila se nakon sedam dana, iz kome. Zdrava žena. Rekli joj doktori da je od toga. :-)
Pa ja u bolnici bila zbog nekog čudnog probadanja u leđima i prsima. Rekli mi doktori da me klima napuhala :-)
Al eto vi kažete da nema to veze, jebeš doktore. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#123 Re: Ubi propuh

Post by Connaisseur Karlin »

Last December wrote:Developer objasnio. Što se tiče razlike izmđu propuha i vjetra na otvorenom - razlika je u brzini. U tunelu je mnogo veća brzina pa je i hlađenje brže. Vjetar jednake brzine na otvorenom će dovesti do istog efekta. Takođe u zatvorenom se češće hoda kratkih rukava pa tako i veća mogućnost prehlade.

prvo treba obrazloziti sto je propuh?

ovdje se pise o strujanju zraka u zatvorenim prostorijama, ne o strjauanju zraka na otvrenom prostoru ; tj. strjanje zraka u zatvorenmo prsotoru u kojem je otvoreno vise od jednog prozrora ili npr. vrata

upravo sam sicnoc pokusala obrazoztiti: brzina kretanja zraka, pritisak, vlaznost, zraka, temepratura zraka uticu na zdravlje osobe

ja jos ne kuzim sto je tocno obrazlozenje propuha!? ovje se pise o tovorenom prozoru u autu, a koje je u pokretu !? pa tako bi mogli reci da je propuh pristuna kad osoba vozi bicikl, ali nismo niakd culi da nekome smeta "propuh na biciku" :D
developer10

#124 Re: Ubi propuh

Post by developer10 »

512MB wrote:
developer10 wrote:
512MB wrote: I sta bi covjek rekao sad za starce kad i ovi mladji vjeruju u zihire :roll:

Prehlada je virusno oboljenje koje mozes dobiti i u sred ljeta. To sto je vlazan zrak (a ne hladan) podrzava brze sirenje virusa je samo jedan od parametara, kao naprimjer stres i okruzenje (autobus, tramvaj, sauna ...). Od hladnoce ti jednostavno nece bit nista - osim ako se na -20 kupas u vrbasu pa dobijes grc itd
De majke ti javi im da nemaju pojma:

https://www.reuters.com/article/us-heal ... OK20150105
Uzrok je virus koji mozes dobit i na 40 stepeni u sred ljeta, kontas li?
Kontam, kontas li ti sta je naslov clanka i svrha i rezultat studije o kojoj je u clanku rijec? Upravo ono o cemu ti tvrdis suprotno.
Dope_Man

#125 Re: Ubi propuh

Post by Dope_Man »

Mozemo li malo vise detalja izvuci da otkrijemo tacne uzroke ovog stanja za... hm.. sveopci naucni napredak koji bi omogucio ugodnija budjenja svim muskarcima koji se bude kraj partnerica :izet: :lol:
Post Reply