Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bluemore

#101 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

_BataZiv_0809 wrote:Uvijek sam govorio, ako ikad budem isao odavde, gledacu da idem negdje gdje nema nasih ljudi puno :D
Tesko naci to mjesto :-D
Al svakako se druzis s nekim ok ti ODGOVARA i ovdje i vani
I ko zna zasto je to dobro
mO k3

#102 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mO k3 »

vjesticanametli wrote: Ovo je ziva istina. Zato u se i u svoje kljuse. S nasima nemam nista i pomogla sam kome god sam mogla u zadnje vrijeme.
Prije ca 10 god. Natuknemo muz i ja jaranu i DE haj nam vidi posao kod tebe mi kontali mozda dici sidro hahhahahah tip se javio jaoooo tesko ne mozeeeeee i nismo se nikad vise culi. Eh prije god. Kad smo opet def. Dosli u isti grad naleti on hahahhaha pa sto niste zvaaaaliiiii ma mrs ba u 3 pm i tako jel i rodbina hahahhaha se ibreti kako smo ovo kako smo ono....... zaboli vas ba samo znajte da moze :mrgreen:

Meteoriteee bog te ne ubio il idi u njemacku i ili jebi vise....pa covjece po tebi smo se svi udali hahahhahahah
samo u se i svoje kljuse...
Iskreno da ti kazem necu nikome da se obavezujem da nekome nesto obecavam sto ne mogu da ispunim pa poslije da bude prica ja ovo ja ono ...
Imam skolskog druga srbin je , prosle godine me vidio u gradu ni da pozdravi nista , hajde mozda me nije ni prepoznao a i bila je udaljeno malo , prije dva-tri mjeseca on me dodaje na fb i javlja mi se poruka ovo ono imali posla tu gdje si mozes li mi sta srediti ....
Ali nije tu samo srbin ima i nasih , zovnes ga da ti uradi nesto 1 sahat posla mislis hajde daces mu 10 km a ne on meni kaze to je 30 km ... kontam pobogu ides citav dan radis negdje za 30 km a mene si doso da "oderes" ili drugi "majstor" sat posla hoce 100 km nema problema kontam ja kada tada trazice on nesto od mene da mu donesem , donijecu mu , ali zato cu i naplatiti sto sam trosio moje vrijeme da mu nadjem ... malo sam otisao u of topic
vjesticanametli

#103 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by vjesticanametli »

odosmo u OT :D ma to je to i ne razumijem nas narod fakat...evo i ovde imas dezurnih podjebavaca koji, umjesto da ako mogu pomognu, bezze seru ali ĐŽaba im :-D sto neko napisa anam oni se itekako pomazu :)
512MB

#104 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

Ko god zeli vani znam nacin, 3 godine posla netreba predznanje nit pare, samo osrednji laptop i rad i trud :)
mirsek

#105 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

512MB wrote:Ko god zeli vani znam nacin, 3 godine posla netreba predznanje nit pare, samo osrednji laptop i rad i trud :)
:thumbup:
To je jedna od opcija svakako.
Meni je bas cudno kad napisu nista se to nase iskustvo ne priznaje vani osim kod doktora.
A Anabin i svi nasi fakulteti sa H+ oznakom, a prethodno radno iskustvo nasih programera, inzenjera, medicinskih sestara, vozaca kamiona, medjunarodni certifikati i licence ?
zrakomlat

#106 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
Na ovom forumu samo takvi i pitaju
:lol: :lol:
Bluemore

#107 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

zrakomlat wrote:
insomnia78 wrote:
arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
Na ovom forumu samo takvi i pitaju
:lol: :lol:
Opet siroki vidici, samoprojekcije i mrva zloce :thumbup:
Rockefeller

#108 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Rockefeller »

Ma djes ba u Australiju, Svedska ti je po mjeri. Moze se, nadji posao u struci u kojoj radis i Ende :mrgreen:
Seyfo

#109 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Seyfo »

Hodamo rodjo i ja kroz vinograd na sjeveru Italije,on tamo odavno,i kaze kako u sezoni branja dodju iz Afrike i beru na crno za 10 eur po satu. Reko eto i mene,uzecu godisnji,on me pogleda ko da sam mu samar opalio....salim se ba,reko,smirio se.Ja sebe vani vidim samo kao peraca guzica. Nakon 20g ako napredujem,mozda sef nekolicini drugih peraca.
meteorit135531

#110 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by meteorit135531 »

Seyfo wrote:Hodamo rodjo i ja kroz vinograd na sjeveru Italije,on tamo odavno,i kaze kako u sezoni branja dodju iz Afrike i beru na crno za 10 eur po satu. Reko eto i mene,uzecu godisnji,on me pogleda ko da sam mu samar opalio....salim se ba,reko,smirio se.Ja sebe vani vidim samo kao peraca guzica. Nakon 20g ako napredujem,mozda sef nekolicini drugih peraca.
Mamina dobra prijateljica koja godinama zivi u Austriji za svaki Bajram , rodjendane, za Novu godinu i praznik nazove. 2012 godine za Bajram nazva i pita je moja stara u razgovoru: "Bil mogla sta da vidis za mog sina da dodje kod tebe dok se ne snadje, da nadje neki posao."

kaze stara kako je ona samo u trenutku promijenila ton glasa , i hladno joj rece kako nema dovoljno para na platnoj listi da moze ugostiti nekoga. :-) :-) :-)
Nikad vise nije nazvala, prodje od tad vec 5 godina. 8-)

Sta je sa nasim narodom koji tamo zivi u 3 pm? :skoljka:
hatemondays

#111 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

_BataZiv_0809 wrote:
musicman80 wrote:Australija. Velika zemlja, velike mogucnosti za naci posao. Dobra socialna politika, univerzalno zdravstveno, skolstvo super, i uopste sve je family friendly, a ne treba zaboraviti dobru klimu. Jedini minus za mnoge bi bila udaljenost, ali sve ostalo je jedan veliki plus.
Kao i zmije i paukove :D

P.S. Je li istina da se u Australiju moze samo po tim programima naseljavanja slabo naseljenih krajeva?
Nije istina, malo je teze doci ali mi svake godine primimo oko 200 000 ljudi, daleko jeste ali 24 sata i kuci si, avio karte vise nisu skupe ko prije, a i zaradjuje se puno vise. Pravilo broj jedan mani se nasih ljudi gdje god odes.

Ovo zmije, pauci to kad vidi Bosnju fata se noge,ovih satro zvijeri se boje samo evropske profuknjace. Doduse imamo ove jelly fish i one odrade jednog turistu hefticno gore u Queenslandu, pa malo ajkulice u West Australiji.

Klima se ne moze porediti sa Svedskom, socijala kome je do socijale je haman ista, zdravstveno je dzabalesku itd. Vidim neko spoemnuo 100.000 larado kao garant, laz, postoji suma koju dajes kao garant za familiju ako dolazi ali to zavisi od starosti osobe, sansama da nadje posao.

Po meni najvece dobit je da se dobije pasos, sad je 5 godina ja sam ga dobio za 4 godine.

Pitanje je da li ici ili ne ici, ja kazem svakome lud si ako ne probas, svijet je danas mali ako se zajebes nisi ni prvi a ni zadnji put.
pirmin

#112 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by pirmin »

Napise "izbjegavam nase ljude" na bh-forumu i nastavi prditi kao da niko nije cuo.

#dnevnadozabosnje

:srce:
hatemondays

#113 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

:roll:
Last edited by hatemondays on 30/10/2017 00:52, edited 1 time in total.
victom

#115 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by victom »

meteorit135531 wrote: Mamina dobra prijateljica koja godinama zivi u Austriji za svaki Bajram , rodjendane, za Novu godinu i praznik nazove. 2012 godine za Bajram nazva i pita je moja stara u razgovoru: "Bil mogla sta da vidis za mog sina da dodje kod tebe dok se ne snadje, da nadje neki posao."

kaze stara kako je ona samo u trenutku promijenila ton glasa , i hladno joj rece kako nema dovoljno para na platnoj listi da moze ugostiti nekoga. :-) :-) :-)

Bil mogla sta da vidis za mog sina ?
da dodje kod tebe ?
dok se ne snadje ?
da nadje neki posao ?

vala te ni ja ne bi nazvao više.
Ako hoćeš na crno, otiđi busom, na 3 mjeseca, zaradi i vrati se.
Ako hoćeš na bijelo, pošalji rezime firmama, otiđi na razgovor. Ako te prime, ide u regularno proceduru zahtjev za radnu vizu.
Ne vidim što bi ti bio u nečijem stanu "dok se ne snađeš za posao".
Last edited by victom on 01/03/2021 05:51, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#116 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by _BataZiv_0809 »

pirmin wrote:Napise "izbjegavam nase ljude" na bh-forumu i nastavi prditi kao da niko nije cuo.

#dnevnadozabosnje

Nase ljude u dijaspori valjda :D
Tito_i_Partija

#117 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Tito_i_Partija »

meteorit135531 wrote:
Seyfo wrote:Hodamo rodjo i ja kroz vinograd na sjeveru Italije,on tamo odavno,i kaze kako u sezoni branja dodju iz Afrike i beru na crno za 10 eur po satu. Reko eto i mene,uzecu godisnji,on me pogleda ko da sam mu samar opalio....salim se ba,reko,smirio se.Ja sebe vani vidim samo kao peraca guzica. Nakon 20g ako napredujem,mozda sef nekolicini drugih peraca.
Mamina dobra prijateljica koja godinama zivi u Austriji za svaki Bajram , rodjendane, za Novu godinu i praznik nazove. 2012 godine za Bajram nazva i pita je moja stara u razgovoru: "Bil mogla sta da vidis za mog sina da dodje kod tebe dok se ne snadje, da nadje neki posao."

Cuj njega, vice "sta je sa nasim narodom". :lol:

Sta je bilo tvojoj materi da upita tako nesto? Pa nije niko budala da primi i izdrzava necijeg sina nehljebovica na svojoj grbaci. Taman posla da se jos i tome brine. :-)

Zena je u apsolutno pravu sto vise ne zove.
TRANCE

#118 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

Tito_i_Partija wrote:
meteorit135531 wrote:

Cuj njega, vice "sta je sa nasim narodom". :lol:

Sta je bilo tvojoj materi da upita tako nesto? Pa nije niko budala da primi i izdrzava necijeg sina nehljebovica na svojoj grbaci. Taman posla da se jos i tome brine. :-)

Zena je u apsolutno pravu sto vise ne zove.
To kad neko pita vjerovatno ne misli na to da ga neko izdržava po' godine u svom stanu, već da ga primi na par dana dok ne nađe preko oglasa neku sobu za iznajmljivanje, sredi njihov ekvivalent matičnog broja za koji najčešće treba adresa boravka i sl. Naravno nije niko dužan ni to, ali s druge strane kad je obrnuta situacija, kad dijaspori treba smještaj u BiH da ne plaćaju hotel dok srede neke dokumente, onda se smatra da je moralna dužnost i familijarna obaveza ljudima u BiH da ih prime, hrane i trpe njihova sranja par dana, sve za par čokolada i 50 KM djeci koje tako reprezentativno uruče kao da su ljudi u BiH neka bijeda iz Burundija koja nije nikad vidjela švicarsku čokoladu i krupnu KM novčanicu :lol:
rrikikiki

#119 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by rrikikiki »

Nisam citala sto su drugi napisali, ne da mi se. Evo moje iskustvo.

Australija predivna zemlja. Ok ljudi, Pert super, Sydney Melbourne ono, ok. Relativno opusteni. Suepr uredjeno, sve cisto. Poskupo. Ali ako imas njihovu placu onda ok. Daleko od doma ali blizu recimo Singapuru, Maleizji, Indoneziji, Vijetnamu itd. Novi zeland je predivan. Iako mozda sve skupa Australija nema dusu kos to ima Balkan ali onako, ima sve drugo.

Svedska. Nikadbila ali od ocuha sin otisao tamo raditi. Super mu je kaze. Ne smeta mu hladnoca. Skompao se sa ljudima (tamo je 3 godine). Radi kao profesor klavira. Ima ok placu. sad se prijavljuje za drzavljanstvo jer se ozenio za svedjanku. Ljubav ili ne nemam pojma.

Ja. Vani sam. Azija. Super mi je. Preporucam ne zivjeti na balkanu vec samo doalziti u posjetu. Sve vize, poslove, stanove, sve sam sama izganjala. Nikad nije bilo tesko tako da je moje misljenje da u zivotu mozes napraviti sve samo ako nisi pi.ka.

To je moje iskustvo. Sretno.
Seyfo

#120 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Seyfo »

Ova prica kao Senad Hadzifejs. "Ja. Bio. Jesam . Jedini. Uspio. Jesam. Majkemi. U Australiji. " And me like it:-)
sadie_forever

#121 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by sadie_forever »

rrikikiki wrote:Nisam citala sto su drugi napisali, ne da mi se. Evo moje iskustvo.

Australija predivna zemlja. Ok ljudi, Pert super, Sydney Melbourne ono, ok. Relativno opusteni. Suepr uredjeno, sve cisto. Poskupo. Ali ako imas njihovu placu onda ok. Daleko od doma ali blizu recimo Singapuru, Maleizji, Indoneziji, Vijetnamu itd. Novi zeland je predivan. Iako mozda sve skupa Australija nema dusu kos to ima Balkan ali onako, ima sve drugo.

Svedska. Nikadbila ali od ocuha sin otisao tamo raditi. Super mu je kaze. Ne smeta mu hladnoca. Skompao se sa ljudima (tamo je 3 godine). Radi kao profesor klavira. Ima ok placu. sad se prijavljuje za drzavljanstvo jer se ozenio za svedjanku. Ljubav ili ne nemam pojma.

Ja. Vani sam. Azija. Super mi je. Preporucam ne zivjeti na balkanu vec samo doalziti u posjetu. Sve vize, poslove, stanove, sve sam sama izganjala. Nikad nije bilo tesko tako da je moje misljenje da u zivotu mozes napraviti sve samo ako nisi pi.ka.

To je moje iskustvo. Sretno.
Logicno da je ljubav,jer u Svedskoj ljudi dobiju stalno boraviste nakon 4 godine rada u zemlji.Dakle nije je trebao zenit radi papira,lakse ih je mogao dobit.. ako ciljas na to :D
Brisbane

#122 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Brisbane »

Please do not come here, we are pretty full ! :D
sadie_forever

#123 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by sadie_forever »

Brisbane wrote:Please do not come here, we are pretty full ! :D
Ma nikad ,volim ja da mogu preko vikenda do Bosne :D
pirmin

#124 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by pirmin »

_BataZiv_0809 wrote:
pirmin wrote:Napise "izbjegavam nase ljude" na bh-forumu i nastavi prditi kao da niko nije cuo.

#dnevnadozabosnje

Nase ljude u dijaspori valjda :D
Jedna od najglupljih globalnih floskula ever.
Nas naravno ne moze zaobici nista sto je glupo. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#125 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by _BataZiv_0809 »

pirmin wrote: Jedna od najglupljih globalnih floskula ever.
Nas naravno ne moze zaobici nista sto je glupo. :oops:
Jah eto... :zzzz:
Post Reply