seln wrote:Sara03 wrote:
Zanima me da li pojedini ovaj potez i dalje tumače kao neku vrstu islamofobije, kao i onu odluku o zabrani religijskih simbola, u ovom slučaju hidžaba, u sekularnom obrazovnom sistemu zapadnih država.
Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.
Da malo razjasnim situaciju: nisu apsolutno zabranili pokrivanje lica, nego pri trazenju javnih usluga (i.e. public service). Naime, bilo je nekoliko slucajeva u Kanadi gdje zene dodju pokrivene kad vade vozacku, zdravstvenu karticu i sl., pa odbijaju da pokazu lice kad se treba slikat' za to, nego su trazile da ih se slika onako pokrivene.
Takodjer je bilo slucajeva gdje su odbile da pokazu lice kad ih policajci zaustave u saobracaju. Znaci nema sanse da ti mozes ustanovit' da li je vozac auta isti taj sto je na vozackoj ili ne.
Izvini, al' to je po meni cista budalastinja, i ja podrzavam ovaj zakon 100%. Zivim u ovoj zemlji i postujem njene zakone i propise, tako trebaju i oni. I dosad je drzava takvima maksimalno izasla u susret, al' negdje crta stvarno mora bit' povucena, jer ovo je po meni cisti bezobrazluk.