Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezikom

Connaisseur Karlin

#101 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by Connaisseur Karlin »

molim vase misljenje o bosnjaku i njegovom pisanom radu o bosnjackom jeziku:

Dokumenti srednjovjekovne Bosne su pisani na bosnjackom jeziku, jer je sasvim prirodno da se tako imenuje jezik Bosnjana. Vec bizantski car Manojlo Komnen (XII stoljece) navodi da u Bosni postoji slavensko pleme Bosnjani, koji govori slavenskim - bosnjackim jezikom. Po ovome vidimo da se ranije za bosanski jezik govorilo da je to - bosnjacki jezik. Medjutim, kako je vec spomenuto, pojam bosanski jezik dolazi od pojma Bosna i zato je pravilnije za srednjovjekovnu epohu Bosne reci da se u njoj govorio bosanski jezik, tim prije sto ga sve do nastajanja nacija u Bosni, (promoviranje bosanskohercegovackih katolika u Hrvate, a pravoslavaca u Srbe u XIX stoljecu) osim Bosnjaka govore jos i bosanskohercegovacki Hrvati i Srbi.
Zasto je logicki neispravno bosnjacki jezik nazivati bosanskim?
Ako se nacija zove Bosnjaci, onda ime jezika te nacije proizilazi iz njenog imena, dakle zove se bosnjacki jezik. Ako postoji nacija Bosanci (a još ne postoji) onda se jezik moze nazvati bosanskim. U pitanju je poistovjecivanje pojmova nacije i drzavljanstva. Nacija su Bošnjaci, ali drzavljani Bosne i Hercegovine osim njih su i Hrvati i Srbi, i Jevreji i Romi - i svi su oni po drzavljanstvu Bosancci/Hercegovci koji govore svoje nacionalne jezike. Zato je ispravno reci bosnjacki jezik, jer on je nacionalni jezik samo Bosnjaka, a ne svih Bosanaca. U doba srednjovjekovne Bosne mogao je postojati pojam bosanski jezik, jer nacije nisu postojale, pa nije moglo postojati ni nacionalno ime jezika. Danas kada su nacije u BiH jasno izdiferencirane, prirodno je da one imaju i svoj jezik.
Cinjenica je, sto je cesto s pravom isticao rhm. Alija Isakovic: «Bosanski jezik se utoliko razlikuje od srpskog i hrvatskog bar onoliko koliko se medjusobno razlikuju ta dva jezika.»
Niko ne negira postojanje ni srpskog ni i hrvatskog, cemu onda negirati i bosanski jezik? Ako nista drugo, razlikuje se u izrazenijoj leksici jer u vokabularu bosnjackog jezika ima preko 8742 orijentalizama (A. Skaljic: «Turcizmi u sh/hs jeziku», Svjetlost, Sarajevo 1973. 3. izdanje) sto nije slucaj sa srpskim i hrvatskim. Iako i u srpskom i hrvatskom ima orijentalizama, ali to se namjerno presucuje, mada ih i jedni i drugi koriste svakodnevno, a neki su naprosto nezamjenjivi.
http://bosanskahistorija.blogger.ba/arh ... 05/2942852

:D
BarbaDue

#102 Re: Hrvatska i Srbija vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezikom

Post by BarbaDue »

Connaisseur Karlin wrote:
zelis reci, HR ne priznaje Bosnjake kao ravnopravne gradjane ;-)
Priznaje, ali politikom i po ugledu na brata po krstu milorada, "nećeš ti govoriti jezikom kojim ti želiš, već onim kojim ti ja odredim!"
stari grad Visegrad

#103 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by stari grad Visegrad »

@ Connaisseur Karlin

Taj blogger je ocito bio inficiran srbskom i hrvatskom antibosanskom propagandom. Postoji vjekovnoi bosanki jezik, bosnjacki ne.
Last edited by stari grad Visegrad on 13/10/2017 22:46, edited 1 time in total.
horkesh

#104 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by horkesh »

hizo ramidovic wrote:
provjeri izore : primjetit ces da se termin bosanski jezik, od strane bosnjaka i ostalih,, povremeno korisito termin bosnjacki jezik :)

pa niko vam ne brani danasnje koristenje termina bosanski jezi, ali hrvati, u svom jeziku zovu bosanski jezik upravo bosnjacki jezik

niko ni vama ne brani da preimenujete hrvatksi jezik :) slobodno ga nazovite onako kako vama odgovara :D
Mozes li nam dati linkove tj relevantne izvore za svoju tvrdnju?
Glede ostalog, treba procitati kako je u Ustavu definisano.
I velis da nece biti problem da se hrvatski jezik zove "rvacki"?
kad pronajdme link,budem postavila :) cak je spomenuta varijanta bosansko0muslimanski jezik :-)

a zasto ne promjenite termine hrvatksi i srpski jezik , ko vam zabranjuje , ozbiljno pitam :)

meni ne smeta ako bosnjaci u BiH hrvatksi jezik promjene u rvacki jezik, zasto bi mi to smetalo :)
Pa to sam htio da čujem! Nema problema, skupiće se i bošnjačke skupštine po kantonima i entitetu i izglasati da je hrvatski ubuduće škutorski jezik, a da su Hrvati, ne znam, Kamenjarci?

Ko vas pita, mi imenujemo na našem jeziku kako hoćemo. A onda malo kroz institucije FBiH to sve provesti, i tako, iduća dva člana Predsjedništva BiH odabrati, bez imalo grižnje savjesti.
Connaisseur Karlin

#105 Re: Hrvatska i Srbija vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezikom

BarbaDue wrote:
Priznaje, ali politikom i po ugledu na brata po krstu milorada, "nećeš ti govoriti jezikom kojim ti želiš, već onim kojim ti ja odredim!"
pa tako je i u SLOveniji, ne iskljucivo u HR :D ne vidm problem :) Da li u MAKeoniji bosnjaci imaju nastavu na bosanskom jeziku? dali su sve bivse sfrj republike duzne obratiti posebnu paznju Bosanjacima i njihovoj lingivistickoj potrebi ili bi se trebali interno osposobiti da njegjete svoj jezik van BiH :)
Connaisseur Karlin

#106 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

stari grad Visegrad wrote:@ Connaisseur Karlin

Taj blogger je ocito bio inficiran srbskom i hrvatskom antibosanskom propagandom. Postoji vjekovnoi bosanki jezik, bosnjacki ne.
vjerovatno, a koliko je nepismenih osoba procitalo isit blog :-)

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla ... zik=196091

otovri link i klinki na pdf

i tamo su spomenute varijacije imane jezika, u slobodnom govoru, ne o imenu standardnog jezika
Connaisseur Karlin

#107 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

horkesh wrote:
a zasto ne promjenite termine hrvatksi i srpski jezik , ko vam zabranjuje , ozbiljno pitam :)

meni ne smeta ako bosnjaci u BiH hrvatksi jezik promjene u rvacki jezik, zasto bi mi to smetalo :)
Pa to sam htio da čujem! Nema problema, skupiće se i bošnjačke skupštine po kantonima i entitetu i izglasati da je hrvatski ubuduće škutorski jezik, a da su Hrvati, ne znam, Kamenjarci?

Ko vas pita, mi imenujemo na našem jeziku kako hoćemo. A onda malo kroz institucije FBiH to sve provesti, i tako, iduća dva člana Predsjedništva BiH odabrati, bez imalo grižnje savjesti.
a zasto bi to bio problem :)

eto, nek' se u BiH promjeni u skutorski i kamenjarski u drugim drzavama je hrvatski , u trecim je coratish i eto, ne vidim narocit problem :thumbup:
BarbaDue

#108 Re: Hrvatska i Srbija vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezikom

Post by BarbaDue »

BarbaDue wrote:
pa tako je i u SLOveniji, ne iskljucivo u HR :D ne vidm problem :) Da li u MAKeoniji bosnjaci imaju nastavu na bosanskom jeziku? dali su sve bivse sfrj republike duzne obratiti posebnu paznju Bosanjacima i njihovoj lingivistickoj potrebi ili bi se trebali interno osposobiti da njegjete svoj jezik van BiH :)
Svi bi se trebali ugledati na nas bošnjake koji imaju razumijevanja i dozvole svakom bosancu katoliku da pored maternjeg bosanskog koristi i hrvatski jezik.
Connaisseur Karlin

#109 Re: Hrvatska i Srbija vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezikom

BarbaDue wrote:
BarbaDue wrote:
Svi bi se trebali ugledati na nas bošnjake koji imaju razumijevanja i dozvole svakom bosancu katoliku da pored maternjeg bosanskog koristi i hrvatski jezik.
ma nemate vi razumijevanja ni za vlasitit narod u RS, a pokusavate drugima postavljati sebe kao pozitivan primjer :lol:

ne mozes porediti BiH drzavu sa susjednim drzavama, jer BiH je specifican primjer i rezultat loseg politickog nasljedja,

danas, SDA IZ i BANU pokusavaju iskjucivo instalirati bosanski jezik u jednom dijelu Federacije, eto, sad ste se svi podjelili , a to nije ni tesko uraditi, jer BiH nije ujedinjena drzava, vac je drzava tri etnicek regije , a to svi zavalite svojoj podrsci dragim oliticraima :)

Slovenija nije duzna da uvede bosanski jezik, hrvatski,srpski jezik na isti nivo kao slovencaki jezik :)
BarbaDue

#110 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by BarbaDue »

Vi hrvati kao i srbijanci nikada nećete imati razumjevanje prema nama bosancima a posebno prema bošnjacima kao što mi imamo prema vama.
Connaisseur Karlin

#111 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

BarbaDue wrote:Vi hrvati kao i srbijanci nikada nećete imati razumjevanje prema nama bosancima a posebno prema bošnjacima kao što mi imamo prema vama.
u svakodnevnom zivotu ,ljudi se znatno bolje razumiju i manje se mrze :)

ja konstatno kritikujem sve tri politicke grupe u BiH i njihovo politicko ponasanje :)
BarbaDue

#112 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by BarbaDue »

Ne govorim o stanju na terenu, to nikada i nije bio problem. Ono gdje se radi i pravi genocid jesu generalne politike istočnih ali bogami i zapadnih sujsjeda/komšija.
tlr

#113 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by tlr »

Eki kulturološki genocid?
Image

Ima li kakvo mjesto Sarajevu gdje ljudi mogu vidjeti primjere savremene institucionalne, bošnjačke kulture pa da možemo na licu mjesta ustanoviti taj genocid.
Biblioteke, kakvi smo sa bibliotekama npr. sada i prije rata? Kakvi smo sa savremenom arhitekturom? Gdje je kinoteka? Muzej? Kakav je kulturni sadržaj u kinima?...

Ko je za to kriv? Ko vodu zavrće? Ko zatvara škole po Sarajevu? Ko upravlja kulturom, naukom i sportom u FBiH i kantonima sa bošnjačkom većinom?

I otkud da sad izroni ova tema? Šta bi za Sutorinu, Pelješački most, žalbom na presudu međunarodnog suda u Hagu...

Čuj genocid... oooooj
Last edited by tlr on 14/10/2017 01:12, edited 4 times in total.
Connaisseur Karlin

#114 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

BarbaDue wrote:Ne govorim o stanju na terenu, to nikada i nije bio problem. Ono gdje se radi i pravi genocid jesu generalne politike istočnih ali bogami i zapadnih sujsjeda/komšija.
da,li u tom istom kulutogenocidu upravo ucestvuju Bosnjaci politicari, to je problem, a drugi dio prblema je da vecina Bsoanjaka ne primjeti ili ne zeli vidjeti greske Bosnjackih politicara :roll: najveci problme je kad narod kaze "bosnjacki politicari ne mogu uraditi ili nemaju podrsku" , znaci , svi direktno ili indirektno,kao drustvo ucestvujete u unistavanju BiH kulutre
BarbaDue

#115 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by BarbaDue »

Istočno i zapadno od nas nema potrebe da se upliću i da ih bole greške bošnjačkih političara, sa njima ćemo mi da se obračunavamo. Ono što trebaju uraditi jeste da poštuju sve narode koji žive u BiH bez obzira na vjeru i naciju. Kontaš šta ti želim reći? Naravno, pametna si.

Alahimanet :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#116 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

BarbaDue wrote:Istočno i zapadno od nas nema potrebe da se upliću i da ih bole greške bošnjačkih političara, sa njima ćemo mi da se obračunavamo. Ono što trebaju uraditi jeste da poštuju sve narode koji žive u BiH bez obzira na vjeru i naciju. Kontaš šta ti želim reći? Naravno, pametna si.

pa naravno da se ne trebjua HR ili SR mjesati u interni zivot BiH , ali nisam primjetila da Bosnjaci pokusavaju uraditi unutar BiH , cak su poceli ugorzavati zivot bosanjaka u BiH; sto je konkretno bosnjacka politika uradila pozitivno za njene gradjane :) zelim reci, bosnjacki politicari su iskljucivo usmjereni ka sebi, a ne ka potrebama naroda i zato mi nije jasno, zasto ih podrzavate :)
Sanjarko

#117 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Post by Sanjarko »

BarbaDue wrote:Istočno i zapadno od nas nema potrebe da se upliću i da ih bole greške bošnjačkih političara, sa njima ćemo mi da se obračunavamo. Ono što trebaju uraditi jeste da poštuju sve narode koji žive u BiH bez obzira na vjeru i naciju. Kontaš šta ti želim reći? Naravno, pametna si.

pa naravno da se ne trebjua HR ili SR mjesati u interni zivot BiH , ali nisam primjetila da Bosnjaci pokusavaju uraditi unutar BiH , cak su poceli ugorzavati zivot bosanjaka u BiH; sto je konkretno bosnjacka politika uradila pozitivno za njene gradjane :) zelim reci, bosnjacki politicari su iskljucivo usmjereni ka sebi, a ne ka potrebama naroda i zato mi nije jasno, zasto ih podrzavate :)
:lol:

A Kradeze, Covic, Dodik itd., misle na Hrvate i Srbe. SDA jest losa ali ni blizu Kradezea itd. U Zenici su put obnovili za kredit iz SA koji cisto sumnjam da cemo mi i vratiti. Znaci nasankali su SA za kredit. Sta je Kradeze uradio. Upumpao pare u Agrokor koji ce sudeci po svemu Rusi poklopiti.
Connaisseur Karlin

#118 Re: Hrvatska i Srbija, i poslusnici BH Hrvati i BH Srbi vrše kulturološki genocid nad Bošnjačkim narodom i Bosankim jezi

Vizionar 1985 wrote:
:lol:

A Kradeze, Covic, Dodik itd., misle na Hrvate i Srbe. SDA jest losa ali ni blizu Kradezea itd. U Zenici su put obnovili za kredit iz SA koji cisto sumnjam da cemo mi i vratiti. Znaci nasankali su SA za kredit. Sta je Kradeze uradio. Upumpao pare u Agrokor koji ce sudeci po svemu Rusi poklopiti.
Kradeze :lol:

ma svi su jednaki lopovi :) znas da ne branim etnicke lopovluke :kiss:
Post Reply