Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
Alfons Kauders

#101 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:šta u ustavu sprječava nadležne da se predmet naziva: jezici naroda u BiH?
To sto jezici nisu taksativno pobrojani u Ustavu, a imamo tri zvanicna, jednaka.
arzuhal

#102 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by arzuhal »

Čujem, priča se među djecom na Dobrinji, da djeca podržavaju ukidanje svih jezika i predmeta osim srpskohrvatskog fizičkog, bošnjačkog likovnog i velikog odmora ostalih...Šta nam uradiše od djece, kuče ovo sve... :(
bezVolana

#103 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by bezVolana »

It_is_a_Leclerc wrote: Ja ne vidim kako bi upoznavanje npr. srpske književnosti moglo predstavljati genocid nad malim bošnjačkim glavama. Ako su djeca u RS taoci nacionalizma politika svojih očeva, ne moramo mi zarobljavati svoju djecu da pokažemo kako nismo slabići.
:thumbup: :thumbup:
ja sam bila tako ponosna na sarajevo u kojem sam odrastala, koje je - u odnosu na rs a i na ostatak bih super tolerantan. drago mi je bilo sto imam drugaricu vesnu i ivanu i teu
medjutim, kako godine idu, umjesto da idemo naprijed i postujemo se vise - zavladao bosnjakizam

jbg...lijepi moj bec.
Novak20

#104 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Novak20 »

Segregacija
Pronašli smo misterioznog roditelja: Inicijativu za naziv jezika u sarajevskim školama podnio je direktor OŠ Fatima Gunić

http://www.zurnal.info/novost/20732/ini ... tima-gunic

Inicijativu za naziv jezika u sarajevskim školama nije podnio roditelj, kako je rekao ministar Elvir Kazazović, nego Hajrudin Ćuprija, direktor OŠ Fatima Gunić. "Roditeljska incijativa" uslijedila je malo prije tribine o bosanskom jeziku u organizaciji BANU.......
Alfons Kauders

#105 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

Samo da provjerim, da li ste ovdje svjesni da je moguce citati velikane srpske i hrvatske knjizevnosti na casu bosanskog? Odnosno da su uvijek bili dio nastavnog plana i programa?

Nije potrebno pohadjati skolu na hrvatskom kako bi se citao Ujevic, ni na srpskom da se procita Dis.

Sta vi zapravo ocekujete? Da ce sad neko izbaciti sve srpske i hrvatske knjizevnike iz nastavnog plana i spaliti njihove knjige? Da ce hapsiti svakog kod koga nadju Krlezu u kucnoj biblioteci?

Koji je vama kurac ljudi? Najozbilnije pitam, jer ovo je puka formalnost i promjena naziva predmeta, a ne nastavnog plana. Jedina razlika je sto ce umjesto "BHS" djeci na kraju godine pisati "bosanski" ili "hrvatski" u knjizici.
Alfons Kauders

#106 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Segregacija
Pronašli smo misterioznog roditelja: Inicijativu za naziv jezika u sarajevskim školama podnio je direktor OŠ Fatima Gunić

Inicijativu za naziv jezika u sarajevskim školama nije podnio roditelj, kako je rekao ministar Elvir Kazazović, nego Hajrudin Ćuprija, direktor OŠ Fatima Gunić. "Roditeljska incijativa" uslijedila je malo prije tribine o bosanskom jeziku u organizaciji BANU.......
Rahmetli Vehid i Fatima se u grobu okrecu kad vide koji debil vodi njenu skolu.
wewa

#107 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

Alfons Kauders wrote:

Rahmetli Vehid i Fatima se u grobu okrecu kad vide koji debil vodi njenu skolu.
covjek koji sazove sastanak s roditeljima svih ucenika, pa se ne predstavi.
covjek koji sazove sastanak s roditeljem nebosnjakom, pa zakasni pola sata, pa nazove selam.
covjek koji prijeti djetetu nasred hodnika.
covjek koji dopusta da ga ucenici ne persiraju i pricaju s njim dok puse nasred skolskog dvorista.
covjek koji zaposljava mentalne bolesnike, pijance i neradnike.

ali je zato podoban, SDA perjanica. ministrov najbolji jaran.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Truba »

selam je mir ne vidim problem što je rekao selam
to znači mir :D

i dobar dan znači dobar dan pa nije prihvatljivo :D
wewa

#109 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

Alfons Kauders wrote:Samo da provjerim, da li ste ovdje svjesni da je moguce citati velikane srpske i hrvatske knjizevnosti na casu bosanskog? Odnosno da su uvijek bili dio nastavnog plana i programa?

Nije potrebno pohadjati skolu na hrvatskom kako bi se citao Ujevic, ni na srpskom da se procita Dis.

Sta vi zapravo ocekujete? Da ce sad neko izbaciti sve srpske i hrvatske knjizevnike iz nastavnog plana i spaliti njihove knjige? Da ce hapsiti svakog kod koga nadju Krlezu u kucnoj biblioteci?

Koji je vama kurac ljudi? Najozbilnije pitam, jer ovo je puka formalnost i promjena naziva predmeta, a ne nastavnog plana. Jedina razlika je sto ce umjesto "BHS" djeci na kraju godine pisati "bosanski" ili "hrvatski" u knjizici.
ja, recimo, ocekujem, poucena iskustvom, da ce ovo biti prilika Kazazovicu da pozaposljava podobne, kako bi se 'zadovoljila potreba za dodatnim nastavnim osobljem' - jer, kako i sam kaze: ne zna se 'dokle ce ovo ici', hoce li neko traziti da se za svako dijete zasebno izvodi nastava u skladu sa standardom za koji se roditelji odluce. roditelji tipa Cuprije.

nista ovdje nije slucajno, niti puka formalnost. imamo posla sa seoskim kabadahijama koji izvrsavaju naloge s visih instanci, unistavajuci pri tom ono malo sto je iole funkcionisalo.
wewa

#110 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

Black swan wrote:selam je mir ne vidim problem što je rekao selam

ja sam bosnjakinja i meni je neprihvatljivo.
da se radi o mektebu, medresi ili fakultetu islamskih nauka bilo bi mi sasvim normalno.

ovo je, naime, barem po ustavu, sekularna drzava.

jednako kako ne bih zeljela da me direktor skole pozdravlja sa Hvaljen Isus ili Pomozi Bog, tako i selam nazivam i na selam odgovaram u drugim kontekstima.
musicman80

#111 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by musicman80 »

ŽURNAL: U anketom listiću stoji da učenici imaju pravo da se opredijele na kojem jeziku će se izvoditi nastava. Da li će dijete u slučaju da se opredijeli za hrvatski ili srpski jezik pohađati nastavu odvojeno od svojih drugova iz razreda?
AHMETSPAHIĆ: Ne.

Evo gore citat iz ovog intervjua sto je kolega postavio. Znaci nije bitno kako se izjasnis, sva djeca slusaju nastavu na jednom jeziku, Bosanskom, samo sto im se na kraju godine u knjizice upisuju oni jezici koji su odabrali. Ovo je klasicna majorizacija hrvatskog odnosno srpskog jezika, ista kao I ona koju sprovodi Dodik nad Bosanskim jezikom u RS-u. U prevodu, uskladili smo zakon da budemo isti kao Dodik, a sto ce prouzrokovati dalje majorizacije I podjele u buducnosti u oba entiteta.
mO k3

#112 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by mO k3 »

wewa wrote:
Black swan wrote:selam je mir ne vidim problem što je rekao selam

ja sam bosnjakinja i meni je neprihvatljivo.
da se radi o mektebu, medresi ili fakultetu islamskih nauka bilo bi mi sasvim normalno.

ovo je, naime, barem po ustavu, sekularna drzava.

jednako kako ne bih zeljela da me direktor skole pozdravlja sa Hvaljen Isus ili Pomozi Bog, tako i selam nazivam i na selam odgovaram u drugim kontekstima.
@arzuhal o ovome ti pricam , muslimani bosnjaci vecinom misli ovako..i priznajem da dijelim misljenje sa @wewa
mO k3

#113 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by mO k3 »

musicman80 wrote:
ŽURNAL: U anketom listiću stoji da učenici imaju pravo da se opredijele na kojem jeziku će se izvoditi nastava. Da li će dijete u slučaju da se opredijeli za hrvatski ili srpski jezik pohađati nastavu odvojeno od svojih drugova iz razreda?

Evo gore citat iz ovog intervjua sto je kolega postavio. Znaci nije bitno kako se izjasnis, sva djeca slusaju nastavu na jednom jeziku, Bosanskom, samo sto im se na kraju godine u knjizice upisuju oni jezici koji su odabrali. Ovo je klasicna majorizacija hrvatskog odnosno srpskog jezika, ista kao I ona koju sprovodi Dodik nad Bosanskim jezikom u RS-u. U prevodu, uskladili smo zakon da budemo isti kao Dodik, a sto ce prouzrokovati dalje majorizacije I podjele u buducnosti u oba entiteta.
nije istina , majorizacija bi bila kada bi rekli "jezik srpskog naroda bih" gdje bi im nametali ime jezika suprotno onome kako zele da ga zovu ... a to rade srbi i hrvati bosnjacima
jos jednom ponavljam ne postoji jezik bosnjackog naroda , nego bosanski jezik
LBVIEW

#114 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

musicman80 wrote:
Pa ako je sve isti jezik, onda sto je Bošnjacima problem uciti Srpski u RS-u, nego protestuju? Dok god bude o imali duple standards u BIH, nista od napretka.
Kontas li ti ironiju? :-)
A tamo gdje je ih je par u razredu i uce srpski, problem je u nazivu jezika gdje ih ima dovoljnno za "nacionalnu grupu predmeta. Srbi/Hrvati u Sarajevu zagovaraju pravo na nastavu na maternjem za par ucenika u razredu, dakle ono sto ne dozvoljavaju Bosnjacima gdje su vecina.
vrapcic

#115 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by vrapcic »

nadInsan wrote:Naravno da se treba izučavati bosanski jezik u sarajevskim školama. Ko želi da uči hrvatski, tu je katolički školski centar, a ako neko želi da izučava srpski, može to učiniti u Istočnom Sarajevu.
A ako u svom gradu nema KSC ili mu entitetska granica neka preseli, ko mu je kriv.
Ako ako se neko iz RS drzne da pozeli uciti hrvatski ili bosanski neka ide u Federaciju... Po ovoj logici. Super.
Naslovnica

#116 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

Dan prije nego se mediji počeli da pričaju o ovome, moja djeca su u školi dobila anketni listić, da se roditelji izjasne i potpišu. Direktor škole SDA-ovac, deklarisani.
Žena i ja se sjebali kada smo vidjeli listić.
Na prvu, reakcija mi je bila, zaokružiću srpski, iz inata.
Prvo su ih razdvajali u dobi od 4 godine u vrtiću, na vjeronauci. Pa onda opet na početku osnovne škole, opet po vjeronauci. Sada je došlo do situacije da ih razdvajaju i po jeziku.
Djeca slušala razgovor, pa počela i da plaču...neće oni srpski, sva djeca u razredu govore bosanski, hoće i oni. Napominjem, nismo Bošnjaci, nego Bosanci (oni koji u ovoj "državi" spadaju u red građana drugog reda - ostalih). Jezik kojim govorimo nije ni srpski, ni hrvatski, ali nije ni onaj gdje je riječ "truhljenje" jezička norma. Dijete mi je napisalo riječ truhljenje u kotrolnom i tako i odgovara kada smo ga propitivali, iz straha da će dobiti lošu ocjenu! Ja znam da neće, ali hajde ti to objasni djetetu u nižem razredu osnovne škole. Ja ne želim da mi dijete govori onako kako mu ni mati ni baka (a bogami ni nana) nisu govorili.
Ja popizdio, i poderao oba listića...
Ujutro ustao, žena izvadila poderane papiriće iz smeća, zalijepila na papir, i zaokružila sva 3 jezika.
Jedna učiteljica uzela listić bez problema, druga nije nego je insistirala da mora da se zaokruži samo jedan jezik. Dala djetetu novi listić. Opet smo zaokružili sva 3 jezika, napisali propratno pismo, bold fontom, i vratili u koverti da dijete ne bi čitalo.
Pička li im materina seljačka, pored svih problema u školstvu, kantonu, državi, oni našli za shodno da rješavaju ovaj "problem" i da djecu razvrstavaju po jeziku.
Samo čekam ne bi li me ko pozvao iz škole glede ovogam, da im jebem OD-DO, stoka seljačka zatucana.
musicman80

#117 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by musicman80 »

mO k3 wrote:
musicman80 wrote:

nije istina , majorizacija bi bila kada bi rekli "jezik srpskog naroda bih" gdje bi im nametali ime jezika suprotno onome kako zele da ga zovu ... a to rade srbi i hrvati bosnjacima
jos jednom ponavljam ne postoji jezik bosnjackog naroda , nego bosanski jezik

Nije istina, majorizacija je I kada se jedan jezik forsira i naziva se drugim jezikom. Kao uci se tri jezika, u jednoj ucionici I iz ISTIH udzbenika. Pa to je komedija.
hizo ramidovic

#118 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by hizo ramidovic »

prije rata ucio se srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski jezik...ne sjecam se da je bilo problema oko ustavnosti
Naslovnica

#119 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

https://www.facebook.com/hajrija.cuprija?fref=ufi
Pogledajte samo komentare direktorove sestre!
Eto čim se oni bave
nadInsan

#120 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

vrapcic wrote:
nadInsan wrote:Naravno da se treba izučavati bosanski jezik u sarajevskim školama. Ko želi da uči hrvatski, tu je katolički školski centar, a ako neko želi da izučava srpski, može to učiniti u Istočnom Sarajevu.
A ako u svom gradu nema KSC ili mu entitetska granica neka preseli, ko mu je kriv.
Ako ako se neko iz RS drzne da pozeli uciti hrvatski ili bosanski neka ide u Federaciju... Po ovoj logici. Super.
I kako se to razlikuje od trenutne realnosti? Bošnjaci ne mogu učiti bosanski u RS-u, ni u kantonima sa hrvatskom većinom. U Sarajevu mogu učiti B/H/S, a i tu su nam izašli u susret, što reče labud.
ciza_bliza

#121 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ciza_bliza »

Nema u Sarajevu ni 2% nebošnjačke čeljadi, zato će im ovo i proći.
Alfons Kauders

#122 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

Brzinska opservacija prije no sto odem landarat po carsiji:

Kad je Busuladzic dobio skolu, uslijedile su i reakcije medjunarodnog faktora. Nakon ovog poteza nisu niti ce, u to se mogu kladiti.

Zasto? Pa, vec smo ovdje objasnili: BHS je bio protuustavan, a ovo rjesenje nije. Drugim rijecima, SDA i BANU su samo uradile ono sto EU i MZ ocekuju od njih.

Nijedan ambasador i nijedan predstavnik medjunarodnih organizacija u BiH se povodom ove odluke nece oglasiti, niti se mogu oglasiti (jer bi je onda morali podrzavati ili lagati)
Novak20

#123 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Novak20 »

musicman80 wrote:

U praksi ova inicijativa neće izazvati probleme, smatra Ahmetspahić.
Iako to propisuje anketni listić – izvođenje nastave na jednom jeziku za koji se učenik opredijeli – ukoliko ne bude dovoljan broj učenika koji će se opredijeliti za hrvatski ili srpski jezik, oni će se morati prikloniti većini!
A šta ako bude dovoljan broj učenika da pohađa izvođenje nastave na svom jeziku pa da se ne mora prikloniti većini ?
wewa

#124 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je donijelo instrukciju za sve osnovne škole u tom kantonu da kovanica BHS jezik više ne može biti u upotrebi te da u narednom periodu uprave škola moraju obezbijediti izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika na osnovu ankete. Ta odluka mogla bi dovesti do neviđenih problema u praksi, za koje ni sam ministar ne zna kako će se odvijati.
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao je za Klix.ba da je odluka donesena kako bi se obrazovanje uskladilo sa Ustavom KS, a nakon inicijative roditelja jednog osnovnoškolca, Bošnjaka.

Šta navedena odluka znači u praksi za sada niko ne može pretpostaviti, a prema riječima ministra Kazazovića, niko o tome nije vodio računa prije nego što je odluka donesena.

Praktično, to bi značilo da bi se za djecu, čiji su se roditelji izjasnili za hrvatski ili srpski jezik, morala držati posebna nastava, a samim tim i da se zaposli novi nastavni kadar.

"Vidjet ćemo dokle će ovo otići, ne mogu ni ja pretpostaviti. Kad vam neko ukaže na takve nedostatke, mi to moramo korigovati. Ustav se mora poštovati. Ne smijemo ni pomisliti na to koliko će to budžetskih sredstava iziskivati, koliko novouposlenih i u koju krajnost može otići", kazao je Kazazović za Klix.ba.

Na pitanje da li navedena odluka podrazumijeva da će se kompletna nastava morati množiti sa tri, ministar Kazazović odgovara da se može i to desiti, a da za to postoji vjerovatnoća.

"Od 2003. godine, kada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, uvedeno je da se roditelji moraju izjasniti za jedan od tri jezika. To je nama napravilo problem. Do sada je u školama bilo sve objedinjeno i niko nije pravio probleme. Tek sad su prvi put tražili da se to uskladi. Prema Ustavu se moraju izjasniti o jednom od tri zvanična jezika", zaključio je Kazazović
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /171009133

koji perfidni spinovi...
ministar nalozio svog jarana cupriju da pokrene inicijativu, a pravi se nevjest. kao glasnogovornika gurnuo direktora dobrinjske gimnazije, da pojasnjava sta je ministar 'hotio kasti', kad su skontali da su usrali motku.

struku, naravno, niko ne zarezuje. vrijedi procitati sta na temu kaze prof. Palic, jedan od rijetkih lingvista medju bosnjacima. Halilovica i Jahica tu ne ubrajam.
Alfons Kauders

#125 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

wewa wrote: struku, naravno, niko ne zarezuje. vrijedi procitati sta na temu kaze prof. Palic, jedan od rijetkih lingvista medju bosnjacima. Halilovica i Jahica tu ne ubrajam.
Ali ovo je ustavno-pravno i politicko pitanje, te kao takvo nema veze s lingvistikom ili pedagogijom.

Ustav BiH je jasan po ovom i slicnim pitanjima - tri jezika, ravnopravna, sluzbena... BHS i slicne kombinacije nisu predvidjene ni dopustene.

Otuda izostanak reakcije stranih predstavnika, za razliku od slucaja Busuladzic.
Post Reply