Švedska - all about

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Bluemore

#101 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

Ommadawn wrote:
insomnia78 wrote:Moj poso nema veze sa obrazovanjem vec sa brojevima koji su na svakom jeziku isti :-D . A vi se nastaviti fatati na ove clanke ciji cilj je samo pokupiti klikove. Eto, razmisli zdravorazumsko kolike su sanse nekom ko na kursu nauci svedski da se zaposli u obrazovanju
Prepusti ti ta pitanja nama koji već ovdje živimo i znamo sistem. Ako iko, @stakasa i @maverick78 su po tome najbolji.
Bosanci u Swe kotiraju kao najbolje integrisana grupa i to sigurno nije za potcjenjivanje.
:thumbup:
bingov buraz

#102 Re: Švedska - all about

Post by bingov buraz »

Muha garant nasao zaposlenje pa sad odgovara raju od dolaska,pravi Bosnjo :mrgreen:
azurna_obala

#103 Re: Švedska - all about

Post by azurna_obala »

Muha, mog'o si mi kakvih skula kupiti tamo, ako se misliš vraćati :zoka:
muha_sa

#104 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

bingov buraz wrote:Muha garant nasao zaposlenje pa sad odgovara raju od dolaska,pravi Bosnjo :mrgreen:
sad za sad se nekako snalazim--pazim, mazim i izvodim Agnetine i njene kone Eve kucne ljubimce

Image

nije naporan poso vec mLogo obaveza imam :-) nista im ne smije falit--sve po protokolu :thumbup:

najteze mi pada sto iza njih govanca moram pokupit u kesu i bacit u kontejner :-)

lijepi nasi obicaji--izvedi u park gdje se djeca igraju, nek se cuko istovari i vozdra---staS ga kupit :-) razgazat ce se
muha_sa

#105 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

azurna_obala wrote:Muha, mog'o si mi kakvih skula kupiti tamo, ako se misliš vraćati :zoka:
vozdra azurna :kiss:
samo reci sta treba-ima se moze se :D eto me iduce hefte, svakako vracam prazan kofer :D

cujem da hoS i ti vamo :-D
nemoj, nisi mahnita :-) ovdje sve ludo :-) svi auta vozaju a niko na sirenu da stisne :-) ako ne krenes na zeleno niko ni habera--budale :-) kolona iza a niko ne svira. ne napustaj taj nas rahatluk--kad ti se zuto upali a ti ne krenes ko da su svatovi iza tebe---svi na sirene :lol:
ziku cega su se jos budale dosjetile :-) moram imat 3 kese u stanu za otpatke :-) u jednu ubacujem ostatke hrane, koru banane, mandarine, ljuske od jaja..............da ne nabrajam vise :-) u drugu karton a u trecu sta stignes al ne smijes ovo prvo dvoje :lol:
moj ti je savjet da ne dolazis--ima da pomahnitas drugu heftu :(

hajd, pricat cu ti kad se dole vratim koji je jad i cemer u ovoj SveCkoj
azurna_obala

#106 Re: Švedska - all about

Post by azurna_obala »

muha_sa wrote:
azurna_obala wrote:Muha, mog'o si mi kakvih skula kupiti tamo, ako se misliš vraćati :zoka:
samo reci sta treba-ima se moze se :D eto me iduce hefte, svakako vracam prazan kofer :D

nemoj, nisi mahnita :-) ovdje sve ludo :-) svi auta vozaju a niko na sirenu da stisne :-) ako ne krenes na zeleno niko ni habera--budale :-) kolona iza a niko ne svira. ne napustaj taj nas rahatluk--kad ti se zuto upali a ti ne krenes ko da su svatovi iza tebe---svi na sirene :lol:
ziku cega su se jos budale dosjetile :-) moram imat 3 kese u stanu za otpatke :-) u jednu ubacujem ostatke hrane, koru banane, mandarine, ljuske od jaja..............da ne nabrajam vise :-) u drugu karton a u trecu sta stignes al ne smijes ovo prvo dvoje :lol:

Sram ih bilo :mrgreen:
To nema nigdje na svijetu :lol:

A ovdje opet imamo najčistiji zrak, već su nam jutra počela onom toplom sivom bojom, sa mirisnom notom uglja :oops: tako da znaš šta propuštaš :D

Hvala ti, nadam se.da ću stići vidjeti online, trebala sam za bebsona nešto.
:kiss:
muha_sa

#107 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

azurna_obala wrote:
muha_sa wrote:

Sram ih bilo :mrgreen:
To nema nigdje na svijetu :lol:

A ovdje opet imamo najčistiji zrak, već su nam jutra počela onom toplom sivom bojom, sa mirisnom notom uglja :oops: tako da znaš šta propuštaš :D

Hvala ti, nadam se.da ću stići vidjeti online, trebala sam za bebsona nešto.
:kiss:
javnider sta treba--ima ovdje mLogo REA--ima i rea na rea :D

skontat ces kad dodjes ovdje sta je rea, da ti sad ne prevodim :lol:
azurna_obala

#108 Re: Švedska - all about

Post by azurna_obala »

muha_sa wrote: javnider sta treba--ima ovdje mLogo REA--ima i rea na rea :D

Do tada imam Google translate :lol:
Ommadawn

#109 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

azurna_obala wrote:
muha_sa wrote: javnider sta treba--ima ovdje mLogo REA--ima i rea na rea :D

Do tada imam Google translate :lol:
Rea znaci realizacija cijene nekog proizvoda - to jest smanjenje cijene artikla da bi se smanjio lager istih. Prodavci to ne smatraju gubitkom jer time se rijese robe koja duze stoji i zauzima mjesto slijedecoj robi plus sto se nerijetko desava da musterije kupuju i artikle koji nisu na popustu i time se ostvaruje profit. Obicno popust biva 20% do 70% a ako bas hoce da se rijese onda kazu rea på rea (rea na rea) tako da ako je nesto bilo 50% onda oni jos stave 50% na vec smanjenu cijenu. Dobre se robe nadje za male novce.

Jutros citam da lanac H&M spaljuje tone i tone neprodane robe - za sta ce navjerovatnije dobiti kritike.
stakasa

#110 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

azurna_obala wrote:
Ommadawn wrote:
azurna_obala wrote:Gdje se moze naći kurs švedskog u Bosni i na koji način se može aplicirati za posao u Švedskoj?

Edit
Našla sam kurs, već je počeo.
Ali super je da ima ovdje i da se može učiti.

Sta je sa obrazovnim sektorom, kakve su šanse naći posao?
Obrazovni sektor plače (ali baš!) za osobljem.
Zaista!? U čemu je njihov problem sa obrazovnim sektorom, pa im fali radne snage?
Loši uslovi rada ili nešto lijevo?
Male plate, puno se radi, zahtjevno, gubis zivce... Stvarno covjek treba volit taj posao pa da tu ostane
Ommadawn

#111 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

stakasa wrote: Male plate, puno se radi, zahtjevno, gubis zivce... Stvarno covjek treba volit taj posao pa da tu ostane
Pa sad, sve zavisi gdje si. Ako poredis sa ostalim zanimanjima gdje je potrebno akademsko obrazovanje, onda i nisu neke plate u obrazovnom sektoru.
Ja sam radio u raznim bransama i tamo sam vise zivaca izgubio za manje love nego sad kada sam u obrazovnom sektoru. Plus znam masu raje koji su i ekonomisti i inzinjeri pa se kljukaju tabletama zbog stresa i cega sve ne. Ima on love i super stan i super kola ali svaki put kad se sretnemo na pivi pocnem razmisljati "joj sto nisam upisao psihologiju".
all_might

#112 Re: Švedska - all about

Post by all_might »

ako mi ko može odgovorit, kakvi su uslovi za dobijanje švedskog državljanstva, za ove što imaju hrvatski pasoš i ove bez, i kakve su procedure oko traženja zaposlenja, kakve su cijene naspram naših itd :?
nijebioofsajd

#113 Re: Švedska - all about

Post by nijebioofsajd »

all_might wrote:ako mi ko može odgovorit, kakvi su uslovi za dobijanje švedskog državljanstva,
Generalno, 5 godina zivota u Svedskoj ili 3 godine u braku ili u vezi sa svedskim drzavljanom. Vise informacija na stani zavoda za doseljenike: https://www.migrationsverket.se/English/Startpage.html
all_might wrote:kakve su procedure oko traženja zaposlenja?
Veze i poznanstva - 85% poslova u Svedskoj se nalazi na ovaj nacin, 10% preko oglasa u novinama, zavodu za zaposljevanje ili socijalnim mrezama (linkedin), ostatak kucanjem na vrata ili zvanjem preko telefona.

Da se razumijemo, veze i poznanstva ti ne garantuju dobijanje posla - to ti je samo preporuka i sansa da dodjes do intervjua za posao.
Bluemore

#114 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

nijebioofsajd wrote:
all_might wrote:ako mi ko može odgovorit, kakvi su uslovi za dobijanje švedskog državljanstva,
Generalno, 5 godina zivota u Svedskoj ili 3 godine u braku ili u vezi sa svedskim drzavljanom. Vise informacija na stani zavoda za doseljenike: https://www.migrationsverket.se/English/Startpage.html
all_might wrote:kakve su procedure oko traženja zaposlenja?
Veze i poznanstva - 85% poslova u Svedskoj se nalazi na ovaj nacin, 10% preko oglasa u novinama, zavodu za zaposljevanje ili socijalnim mrezama (linkedin), ostatak kucanjem na vrata ili zvanjem preko telefona.

Da se razumijemo, veze i poznanstva ti ne garantuju dobijanje posla - to ti je samo preporuka i sansa da dodjes do intervjua za posao.
:shock: :shock: :shock:

a kako se dobije prvi posao kad nemas poznanstva i veze ili se rodis s tim :?:
muha_sa

#115 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

nazove Huso Agnetu i kaze joj da ima jednog koji je vrijedan i hoce radit
Bluemore

#116 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

e sta sad ako ovaj sto pita nema ni husu niti zna agnetu
muha_sa

#117 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

Bluemore wrote:e sta sad ako ovaj sto pita nema ni husu niti zna agnetu
samo pokaze BH pasos i namah je primljen :D

salu na stranu, al ne mogu da vjerujem sta sve ljudi pitaju na ovoj temi :-)

tolika neinformisanost :-) :-)

neko od Sveda ce se zajebavat sa papirologijom da dokaze da u SveCkoj i sire nema tog kadra koji mu je potreban pa mora covjeka iz BiH dovest :-)

cast izuzecima, al ih je veoma veoma malo

najkraci put za dolazak u SveCku je zenidba jal udaja za nekog ko ima Sve papire

ako grijesim evo ih na ovoj temi par njih koji vec dugo zive u SveCkoj pa nek malo poblize objasni neobavjestenim
Bluemore

#118 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

pa ako im treba ljudi i ako neko ima potencijal postoji sansa da se pogura ta papirologija, valjda i u svedskoj

a ta situacija se mijenja
niej sito kad su oni dolazili, ni prije 20, ni 10 a ni prije par godina... treba uvijek pratiti neke nove info i tokove, tkz. aptodate moj ti

sretno kako god...
i ne mislim da je glupo sto neko ovdje to pita... konta forum moze sta saznati
nisu svi dokoni da samo trolaju :-D
Ommadawn

#119 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

Pazi da se razumijemo - ja sam u Swe dosao kao izbjeglica iz rata i tako ostao.
Medjutim, nakon rata je doslo hiljade i hiljade Bosanaca (uzmimo eto za primjer samo BiH) - sto su zahvaljujuci ljubavnom vezom ostali ili ako ih je neko preporucio poslodavcu. Zadnjepomenutih je mozda nekih samo 10-15%.
Moj prijatelj dosao na preporuku ali taj proces je trajao nekih 3-4 godine. Poslodavac je takodjermoj prijatelj pa je prosao kroz birokratski dzehenem Migracionog Zavoda samo da bi meni napravio uslugu i rekao je "Ovo je zadnji put i samo zato sto si mi prijatelj, na to sam pristao. Inace ne bih nikome".
Dakle mogucnost da dodjes postoji ali je jako teska.

Drzavljanstvo dobijes 5 godina nakon sto si se nastanio u Svedskoj ili 3 godine ako si udata/ozenjen/vanbracnoj zajednici s nekim ko je vec svedski drzavljanin. Za to vrijeme ne smijes napraviti tesko krivicno djelo jer u protivnom znaci da drzavljanstvo neces dobiti.

A i ovi sto skapaju bracne/vanbracne zajednice - cuo sam da se sad ceka pravo dugo. Poostrili su zakone pravo.
I ovi sto dolaze u posjete sa BH pasosem - provjerava te kroz milion pitanja dok te ne pusti u zemlju, pa sve i da si 10 puta ranije bio u posjeti kod rodbine i da mozes da predocis da ne namjeravas ostati u zemlji.
Bluemore

#120 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

to bas tlaka zesca jel?
a je li tako tesko za sve profesije ili ona ima olaksica??

tipa IT itd...
HAVANA

#121 Re: Švedska - all about

Post by HAVANA »

E onda mora nailovu mater zvat.
stakasa

#122 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

Bluemore wrote:to bas tlaka zesca jel?
a je li tako tesko za sve profesije ili ona ima olaksica??

tipa IT itd...
Ne znam detalje, ali ko je naumio da ostane ostao je ovde.
Fora je naci posao. A posla ima. Nakon toga se svo ostalo uglavi. Kada dobijes posao i dozvolu boravka onda je to kao da si drzavljanin. Nakon pet godina stices i formalno pravo da dobijes svedski pasos
Bluemore

#123 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

HAVANA wrote:
E onda mora nailovu mater zvat.
nju ne moze zvat, ona mu je sredila poso u bih i osto joj duzan :-)
nijebioofsajd

#124 Re: Švedska - all about

Post by nijebioofsajd »

Ommadawn wrote:A i ovi sto skapaju bracne/vanbracne zajednice - cuo sam da se sad ceka pravo dugo. Poostrili su zakone pravo.
Nije do zakona, nego je 2015. i kasnije doslo na desetine hiljada izbjeglica koji se moraju obraditi prvi, tako da oni u bracnim zajednicama moraju da cekaju na red mnogo duze nego sto treba, ne samo na drzavljanstvo nego i na produzenje boravisne dozvole.
Ommadawn

#125 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

nijebioofsajd wrote:
Ommadawn wrote:A i ovi sto skapaju bracne/vanbracne zajednice - cuo sam da se sad ceka pravo dugo. Poostrili su zakone pravo.
Nije do zakona, nego je 2015. i kasnije doslo na desetine hiljada izbjeglica koji se moraju obraditi prvi, tako da oni u bracnim zajednicama moraju da cekaju na red mnogo duze nego sto treba, ne samo na drzavljanstvo nego i na produzenje boravisne dozvole.
Nije do zakona, bar po tom pitanju, ali sine postavljaju pitanja koja obaraju i majmune sa drveta. Jebiga, ima dosta laznih brakova - plate trebi 25000 eura da se ozene/registruju zajednicu sa njom, prijavljeni na adresi, sve regulara dvije godina (toliki je probni rok, ako ga nisu sad produzili) i kasnije se samo razvedu/razdvoje i "cao djaci". Znam jednu koja je cistacica a svako ljeto na nekom egzoticnom putovanju, vozi dobra auta, zajebaje se - najmanje sa trojicom bila u zajednici pa su je ovi iz Migracionog Zavoda poceli malo pratiti.
Post Reply