Gdje smo i kada smo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Gdje smo i kada smo?

Ovo je 2017 godina, živimo na planeti Zemlji. Normala.
4
44%
Svi smo mi u paklu/džehenemu. Mi smo zapravo mrtvi, a džehenemska mašina polako počinje da centrifugira.
0
No votes
Mi smo učesnici nekog tragikomičnog reality show-a koji se prikazuje širom Univerzuma ... a morebit i šire.
1
11%
Uspjeli smo se u pogubiti u vremenu i prostoru.
1
11%
Baš me briga, znam da mi se ne sviđa ni gdje smo, ni kada smo. Ali na momente sve bude i urnebesno smiješno.
2
22%
Nešto deseto.
1
11%

Total votes: 9

zijancer

#101 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Ne, nismo se razumjeli... konstrukcija recenice me zbunjuje.
Hm..hajde ovako..pokušat ću je napisati drugačije, a ti samo potvrdi je li to isto, oki?

:arrow: Taj unutrašnji prostor um vidi praznim i ništavnim, a ustvari je riječ o čistoći. Ali prilikom vezanja za informacije i iskustva, nastaje lažni idol, lažno jastvo kojim se ispuni taj unutrašnji prostor. :arrow:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#102 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Arzuhal, duhovna praksa ili vođenje duhovnog života je izmišljena stvar, to je isto igranje duhovnosti.
Ima samo život i on ima duha u sebi ili ga nema. Obavljanje molitve, zikra , meditacije, fikra
se može raditi ali samo kao nešto što ti pomaže, a ne kao vid pokornosti propisima.
Propisi su, ponavljam, saobraćajni znakovi i nemaš im šta biti pokoran, nego ih pročitaš i ideš dalje.
To je alat, on nema nikakvu stvarnu svetost u sebi, samo simboličko . Razgovor sa bogom se može obavljati
na puno načina, stojeći, sjedeći, ležeći , pa i razgovarjući sa drugim čovjekom.
Insistiranje na striktnom držanju propisa je odraz vezanosti za tradiciju (kojeg je Ibrahim ismijao) , a bojazan
od toga šta će reći ljudi je odraz licemjerja, dakle mjeriš sebe i doživljavaš svoju suštinu (lice) prema ljudima.
Što znači da nisi siguran da jesi, dok ti oni ne potvrde.
Što kažu u tarikatu "ako ti šejh kaže popij-popij! " , s tim da je šejh onaj koji te usmjeri na tebe samoga, odnosno
dovede te do spoznaje da se vodič nalazi u tebi samome.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#103 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

zijancer wrote:Ne, nismo se razumjeli... konstrukcija recenice me zbunjuje.
Hm..hajde ovako..pokušat ću je napisati drugačije, a ti samo potvrdi je li to isto, oki?

:arrow: Taj unutrašnji prostor um vidi praznim i ništavnim, a ustvari je riječ o čistoći. Ali prilikom vezanja za informacije i iskustva, nastaje lažni idol, lažno jastvo kojim se ispuni taj unutrašnji prostor. :arrow:
Da, to je to.

Rekao sam već da svaki majstor
traga za onim čega nema
da bi primenio svoju veštinu.
Graditelj traži trulu šupljinu

gde se krov urušio. Vodonoša
bira prazan ibrik. Tesar
zastaje pred kućom bez vrata.
Radnici žure ka nekom nagoveštaju praznine,
koju zatim počinju da popunjavaju.
Ipak, praznina je ono u šta se uzdaju,
i zato nemoj da misliš da je moraš poništiti.
Ona okružuje ono što ti treba!
Draga dušo, da se nisi sprijateljila
sa beskrajnim ništavilom unutra,
zašto bi stalno bacala svoju mrežu
u njega, i tako strpljivo čekala?
Taj nevidljivi okean pružio ti je takvo preobilje,
a ti ga i dalje nazivaš ''smrću'',
njega koji ti daje podršku i dejstvo.
Bog je dopustio da nastupi volšeban preokret,
tako da škorpijinu rupu posmatraš
kao predmet želje,
a čitavo bajno prostranstvo oko nje
kao preteće, prepuno zmija.
Eto kako je nastran tvoj strah od smrti
i praznine, i kako je naopaka
privrženost onome što želiš.
Sad kada si čuo šta imam da kažem
o tvojoj zabludi, dragi moj,
poslušaj i Atarovu priču na istu temu.
On je njene perle nanizao na primeru
kralja Mahmuda. Među plenovima Mahmudovog
ratnog pohoda na Indiju bio je i jedan dečak,
kojeg je usvojio kao sina. Dao mu je obrazovanje
i kraljevski se starao o njemu,
a potom ga proizveo u svoga zamenika
i posadio na zlatni presto pokraj sebe.
Jednoga dana zatekao je mladića kako plače.
»Zašto plačeš? Ti si imperatorov kompanjon!
Čitava nacija je postrojena pred tobom
poput zvezda kojima možeš da zapovedaš!«
Mladić mu odgovori: »Mislim na
svoju majku i svog oca, i kako su me kao dete
plašili pretnjama u vezi s tobom!
''Uh-oh, sleduje mu život na dvoru kralja Mahmuda!
Ima li na svetu išta užasnije?!'' Gde li su sada,
da vide kakav je moj položaj ovde?«
Ovaj slučaj govori o tvome strahu od promene.
Ti si taj indijski dečak. Mahmud, što znači
Slava Kraju, predstavlja siromaštvo duha,
odnosno prazninu.
Majka i otac su tvoja privrženost
ubeđenjima i krvnim vezama
i željama i utešnim navikama.
Ne slušaj ih!
Čini se da ti idu na ruku,
a bacaju te u tamnicu.
To su tvoji najgori neprijatelji.
Podstiču te da se plašiš
življenja u praznini.
Jednog ćeš dana liti suze radosnice u toj palati,
sećajući se zablude svojih roditelja!
Shvati da tvoje telo odgaja duh,
pomaže mu da raste i jača,
a potom mu daje pogrešan savet.
Na kraju telo postaje oklop od veriga
u mirnodopskim godinama,
suviše vruć leti, suviše hladan zimi.
No, želje tela su, s druge strane,
poput nepredvidljivog pomoćnika, s kojim moraš
imati strpljenja. A taj pratilac je koristan,
jer strpljenje razvija tvoju sposobnost
da voliš i iskusiš spokoj.
Strpljenje ruže tik uz trnje
održava je mirisavom. Strpljenje je ono što daje mleko
muškoj kamili koja u trećoj godini života još uvek sisa,
i strpljenje je ono što proroci ispoljavaju prema nama.
Lepota brižljivog veza na košulji
je u strpljenju koje je u njega utkano.
Drugarstvo i odanost imaju strpljenje
kao snagu svojih veza.
Ako se osećaš usamljeno i neugledno, to znači
da nisi bio strpljiv.
Budi sa onima koji opšte sa Bogom
kao što se med meša sa mlekom, i reci:
»Ništa što dolazi i odlazi,
raste i nestaje,
nije ono što ljubim.«
Živi u onome koji je stvorio proroke,
inače ćeš ličiti na karavansku logorsku vatru
ostavljenu da sama dogori pokraj puta.

Rumi
arzuhal

#104 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Arzuhal, duhovna praksa ili vođenje duhovnog života je izmišljena stvar, to je isto igranje duhovnosti.
Ima samo život i on ima duha u sebi ili ga nema. Obavljanje molitve, zikra , meditacije, fikra
se može raditi ali samo kao nešto što ti pomaže, a ne kao vid pokornosti propisima.
Propisi su, ponavljam, saobraćajni znakovi i nemaš im šta biti pokoran, nego ih pročitaš i ideš dalje.
To je alat, on nema nikakvu stvarnu svetost u sebi, samo simboličko . Razgovor sa bogom se može obavljati
na puno načina, stojeći, sjedeći, ležeći , pa i razgovarjući sa drugim čovjekom.
Insistiranje na striktnom držanju propisa je odraz vezanosti za tradiciju (kojeg je Ibrahim ismijao) , a bojazan
od toga šta će reći ljudi je odraz licemjerja, dakle mjeriš sebe i doživljavaš svoju suštinu (lice) prema ljudima.
Što kažu u tarikatu "ako ti šejh kaže popij-popij! " , s tim da je šejh onaj koji te usmjeri na tebe samoga, odnosno
Da ne ulazim u priču koju započinješ - jer ja nisam tražio od tebe tumačenje smisla, obrazlaganje svoje pozicije (da ne kažem "opravdanje", da ne ispadne da te vrijeđam i ponižavam svojim pitanjem), elaboraciju u vezi s redovnim obavljanjem namaza i izvršenja farza nego samo informaciju da li se pridržavaš namaza i ostalih Božijih propisa ili ne - ti mi, dakle, odgovaraš da se ne pridržavaš Allahova propisa o namazu? Pusti ba ljude, pitam te za Allahovu naredbu o uvođenju i pridržavanju namaza.

Nastoj biti jasan u odgovoru, kao Ljubinka kada je jednom rekla, citiram po sjećanju: Namaz se treba, odnosno može obaviti onda kada ti duša ima neku želju, neki aah za njim, a ne zato što je propisan i što ga se mora obaviti u određeno doba dana, svaki dan. U smislu da, ako mi prahne danas ću klanjat 100 namaza jer mi tako došlo, ali ako ne osjetim potrebu za namazom i ne osjećam se baš nešto "pribran" za namaz, neću ga klanjat heftu...

Tako mi rekneš, recimo: Namaz je jedan od brojnih vidova odnosa spram Cjeline, kako to ja shvatam, ali ne i obavezan na način kako ga tradicionalni muslimani praktikuju - svaki dan obavezni beš-vakat, sa svojim farzovima i sunetima i sl. Pa ga ni ja ne obavljam tako nego ponekad...

Ili kažeš: Obavljam ga redovno kako je propisan, ali on nije suština odnosa spram Boga i... i onda nastaviš obrazlagati šta misliš i kako...
Nurudin

#105 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Arzuhal, duhovna praksa ili vođenje duhovnog života je izmišljena stvar, to je isto igranje duhovnosti.
Da ne ulazim u priču koju započinješ - jer ja nisam tražio od tebe tumačenje smisla, obrazlaganje svoje pozicije (da ne kažem "opravdanje", da ne ispadne da te vrijeđam i ponižavam svojim pitanjem), elaboraciju u vezi s redovnim obavljanjem namaza i izvršenja farza nego samo informaciju da li se pridržavaš namaza i ostalih Božijih propisa ili ne - ti mi, dakle, odgovaraš da se ne pridržavaš Allahova propisa o namazu? Pusti ba ljude, pitam te za Allahovu naredbu o uvođenju i pridržavanju namaza.

Nastoj biti jasan u odogovoru, kao Ljubinka kada je jednom rekla, citiram po sjećanju: Namaz se treba, odnosno može obaviti onda kada ti duša ima neku želju, neki aah za njim, a ne zato što je propisan i što ga se mora obaviti uodređeno doba dana.

Tako mi rekneš, recimo: Namaz je jedan od brojnih vidova odnosa spram Cjeline, kako to ja shvatam, ali ne i obavezan na način kako ga tradicionalni muslimani praktikuju - svaki dan obavezni beš-vakat, sa svojim farzovima i sunetima i sl. Pa ga ni ja ne obavljam tako nego ponekad...

Ili kažeš: Obavljam ga redovno kako je propisan, ali on nije suština odnosa spram Boga i... i onda nastaviš obrazlagati šta misliš i kako...
Namaz, Allah i tako ti pojmovi općeprihvaćeni o kojima pričaš, meni uopšte ne znače to, dakle ne prihvatam
niti ih razumijem kao takve. Samim tim je jasno da iste ni ne obavljam na "propisan" način .
Dakle je ne klanjam, iako sam često u stanju sallata. Ni na koji način se ne smatram pripadnikom crkve koja sebe
zove ummet . Nemam nikakvu emotivnu vezanost za Muhameda, (Rumi mi je recimo bliskiji) ali ga
poštujem kao i sve prosvjetljene ljude. Kad kažem salavat na njega, ja donosim salavat na Poslanika i vodiča
koji je u meni , a ne u istoriji, a kad spominjem "časnu porodicu" i "petero", ja mislim na svojih pet čula.
Grad Mekka je moje tijelo, a Kaba je srce itd
Dakle, nismo uopšte u istoj dimenziji i ne opravdavm se. Što kažu u onoj pjesmi

Zahirije nam govore, da je haram, ovo naše piće-aška za Allahom.
Allah mi toči, a ja pijem, pa ako je grijeh, to je moj grijeh:
Pa, šta se koga tiče?
arzuhal

#106 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Namaz, Allah i tako ti pojmovi općeprihvaćeni o kojima pričaš, meni uopšte ne znače to, dakle ne prihvatam
niti ih razumijem kao takve. Samim tim je jasno da iste ni ne obavljam na "propisan" način .
Dakle je ne klanjam, iako sam često u stanju sallata. Ni na koji način se ne smatram pripadnikom crkve koja sebe
zove ummet . Nemam nikakvu emotivnu vezanost za Muhameda, (Rumi mi je recimo bliskiji) ali ga
poštujem kao i sve prosvjetljene ljude. Kad kažem salavat na njega, ja donosim salavat na Poslanika i vodiča
koji je u meni , a ne u istoriji, a kad spominjem "časnu porodicu" i "petero", ja mislim na svojih pet čula.

Pa, šta se koga tiče?
Hvala na jasnijem odgovoru, to sam te pitao.
Nurudin

#107 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Namaz, Allah i tako ti pojmovi općeprihvaćeni o kojima pričaš, meni uopšte ne znače to, dakle ne prihvatam

Pa, šta se koga tiče?
Hvala na jasnijem odgovoru, to sam te pitao.
Nema na čemu. Ja sam u prvom pitanju mislio da to pitaš ali nisam bio siguran, pa sam tražio da budeš precizniji.
Ali i dalje se nismo razumjeli . Tako je sa riječima i ljudima, koliko sjedinjuju toliko i razdvajaju.
Zato se kaže da je tišina božiji jezik, a ostalo su loši prijevodi, pa je shodno tome , po meni , razgovarati sa Bogom
najbolje sa tim izvornim "jezikom".
Bog koji je Vidljivi je priroda, i ona isto ćuti, a razumjeti to ćutanje je bolje od svih teravija ..
zijancer

#108 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Ako postoji unutrašnje, onda mora postojati i njemu precizno odgovarajuće vanjsko. Odgovarajuće Vanjsko toj unutrašnjoj čistoći čovjeka bi bila Priroda. A priroda je iskrena. Možda su nekada postojale i riječi, čiji oblik i zvuk nije bio loš prijevod, nego je u savršenoj mjeri odgovarao značenju.
Odnosno tom unutrašnjem.
+ Priroda priča..negdje opširno i raskošno..a negdje škrto, malo, sa par slova. Zašto je to tako i gdje je kako.

:-D
Mene brine neš drugo..ako sutra budu prekinute linije opskrbe hranom i plinom/strujom (kao što se dešava sa vodom)..ali širih razmjera (tako da nema govora o izbjeglištvu), gdje ćemo saditi krompir :cry: . Ko će i kojom mehanizacijom raskrčiti ovoliki asfalt i beton?
Last edited by zijancer on 12/10/2017 20:56, edited 1 time in total.
zijancer

#109 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

:-)
tlr

#110 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

zijancer wrote: Mene brine neš drugo..ako sutra budu prekinute linije opskrbe hranom i plinom/strujom (kao što se dešava sa vodom)..ali širih razmjera (tako da nema govora o izbjeglištvu), gdje ćemo saditi krompir :cry: . Ko će i kojom mehanizacijom raskrčiti ovoliki asfalt i beton?
Mene to baš i ne brine. Ovdašnji ljudi su u odnosu na ostatak "civilizovanog" svijeta u prilično dobroj formi. Da se sutra sve tumbe okrene - svaki drugi ovdašnji čovjek zna luk i krompir posaditi, svaki peti zna pucati i preživio je rat, svaki dvadeseti zna kravu pomusti, svaki trideseti zna tesati, zidati...
Svaki četrdeseti poznaje planine kao vlastiti džep.
Bosna je bogata zemljom, vodom, šumom - a nas sve skupa nema šaka jada.

Mi se relativno jeftino možemo izvući u slučaju neke kataklizme. Ako hoćemo :zoka:

Sve što znam o ovdašnjim ljudima i prošlosti mi govori u prilog mojoj "međeđoj tezi". :D
Bosanski čovjekoliki medvjed "Homo (ug)ursus bosniensis" je autohtona balkanska vrsta čovjeka-međeda.
Naseljava gradove i sela, izuzetno je agresivan, borben, no neobično je da veoma lako podnosi ropstvo.
Bosanski međed ima zanimljivu osobinu da kada situacija postane bezizlazna, kada shvati ko je, šta je i da je vrag odnio šalu, on se nekim čudom pretvori u ljudinu.
Bukvalno preko noći.
Kada se prašina slegne i svijet ponovo digne iz pepela, međed-bosanac se ponovo vraća svojoj medvjeđoj prirodi.

Image
Nije da priželjkujem shutdown, nisam siguran i da je neizbježan - no ako se sunovrat civilizacije zaista i desi - biće mi drago što živim tu gdje živim.

Prostori Balkana, a naročito Bosne, bi u takvom distopijskom scenariju mogli realno postati kolijevka (neke nove) i nadam se i bolje civilizacije.
Malo je vjerovatno da se takav proces može desiti na ruševinama zapadnoevropskih ili bliskoistočnih gradova. Možda bi se sličan proces mogao desiti i na prostorima naseljenim sa Kurdima.

Ima li ko šta dodati/oduzeti?

...
Pogled Damira Nikšića na pitanje "gdje smo i kada smo"
Last edited by tlr on 12/10/2017 21:36, edited 3 times in total.
harač

#111 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by harač »

harač wrote:rjesenje, al' sipak

kod lakatanja se barem zna sta se mjeri, kod DOBRA nismo te blazene srece, rece Platon (osim ako je dobro samo ono sto pise da je dobro, a onda je pitanje da li je to dobro jer pise da je dobro, ili pise da je dobro zato sto je - nezavisno od bilo cije volje i kapricija - dobro ili ne, rece Platon pola milenija prije nego se mnogi proroci propisase)

sto znaci da je odgovor na sve ove dileme, sve ove godine, bio (...)
Gojeni H wrote:Islamsko ucenje o kontinuitetu poslanstva, indicira da su se poslanici propisivali i ranije.

sociološko je pravilo da će religija tvrditi kontinuitet da bi se održala u prvoj generaciji, te poricati svu konkurenciju nakon sebe. isto važi i za krščanstvo, i za mormonstvo, i za ahmedije etc. (ne vidim kakve veze ima s napisanim, osim ako platon nije kakav prorok - gluho bilo).
Gojeni H wrote:Istina mora biti jasno razdvojena od neistine, i ono sto nije dozvoljeno, barem minimum, se mora eksplicitno znati.
Inace, imamo borbu za zivotni prostor, koju je naucavao nacizam, koja dozvoljava sve, jer drustveni darvinizam kaze da je covjek-covjeku - vuk.
Relativiziranje istine ili dobrog vodi covjeka u samounistenje.
tačno, ali irelevantno za pitanje kako odrediti šta je dobro
Irsar

#112 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

TLR wrote:Pogled Damira Nikšića na pitanje "gdje smo i kada smo"
Komunista. Pametnom dosta.

Samo mi nije jasno čemu silno drečanje i grozna muzička podloga videa. Ali obzirom o kome je riječ, ni njemu nije jasno.
tlr

#113 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

Irsar wrote:
TLR wrote:Pogled Damira Nikšića na pitanje "gdje smo i kada smo"
Komunista. Pametnom dosta.

Samo mi nije jasno čemu silno drečanje i grozna muzička podloga videa. Ali obzirom o kome je riječ, ni njemu nije jasno.
Imaš li ti kakav kontra-argument na izneseno?
Sa kojom tezom se konkretno ne slažeš? Je li donio neki pogrešan zaključak?
Ako jeste koji i šta ti predlažeš?

Nije bitna forma i autor (Damir Nikšić), mislim da ovdje govorimo o suštini.
zijancer

#114 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Zdrav razum kaže da je Damir u pravu, ali opet zdrav razum pita Kako?
Jer kad se stvari prebroje, džaba što bi svako dvadeseti znao pomusti kravu, kad krava ima otprilike 1 na 300 stanovnika, a ni sa drugim se ne stoji bolje. E, ko to shvati i filtrira najbolju varijantu..
Irsar

#115 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

TLR wrote:Imaš li ti kakav kontra-argument na izneseno?
Sa kojom tezom se konkretno ne slažeš? Je li donio neki pogrešan zaključak?
Kontra-argument nije potreban za gomilu histeričnih tvrdnjih uvijenih u komunističku šuplju, koje dakle ne predstavljaju nikakav bitan argument. I za šta. Lik ništa pametno nije rekao, a video sam uspio odgledati do oko polovine, jer suvišna galama budale je... pa suvišna.
tlr

#116 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

zijancer wrote:Zdrav razum kaže da je Damir u pravu, ali opet zdrav razum pita Kako?
Ne sekiram se ja za to. Snaćemo se nekako.
'41-'45 smo se snašli, '92-'95 smo se snašli, kad su poplave bile - opet se snašli. Danas nemamo vode u glavnom gradu, sve se raspada... a mi se opet nekako snađemo i predeveramo.

Vjerovatno bi bilo bolje da smo malo manje snalažljivi.
U tom slučaju ne bi dopustili da dogori do nokata, pa da se onda snalazimo. :lol:
Irsar

#117 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

Inače, tema je čudna. "Ton" teme je kao da navodno živimo u apokaliptičnom, ili čak paklenom stanju i prostoru. Što je laž. A onda se predlažu "revolucionarne" ideje koje neće voditi ničemu, jer su već isprobane prije - i propale.

Gdje smo? Tamo gdje hoćemo da budemo, gdje smo oduvjek htjeli i gdje zaslužujemo. Isto i za "kada smo?".

Također, imajući u vidu da je tema na Religiji, pretpostavljam da je jedno od ponuđenih rješenja neka nova religija? Ako je tako, Komunizam možete odmah otpisati, pokušajte biti maštovitiji (iako ćete svejedno doživjeti neuspjeh).
tlr

#118 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

Irsar wrote: Kontra-argument nije potreban za gomilu histeričnih tvrdnjih uvijenih u komunističku šuplju, koje dakle ne predstavljaju nikakav bitan argument. I za šta. Lik ništa pametno nije rekao, a video sam uspio odgledati do oko polovine, jer suvišna galama budale je... pa suvišna.
Ok, znači sve ok. Očito nemaš primjedbi niti na izrečeno (osim galame) niti na naš kutak i današnji trenutak...
Kontam nešto, moglo bi bit da mi zapravo ne dijelimo isto vrijeme i prostor.

Blago tebi.

Sretno đe god da si krenuo!
tlr

#119 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

Irsar wrote: Također, imajući u vidu da je tema na Religiji, pretpostavljam da je jedno od ponuđenih rješenja neka nova religija? Ako je tako, Komunizam možete odmah otpisati, pokušajte biti maštovitiji (iako ćete svejedno doživjeti neuspjeh).
Nova religija? :lol:

Mislim da je bolje da ne pretpostavljaš...
Povod da ovu temu stavim na religiju je posljedica uvodnog posta i članka Dežulovića.

Iz dosadašnjeg komuniciranja na ovoj temi i Džulovićeve kolumne, sve je izvjesnije da religija (presudno?) utiče percepciju ljudi kada ih se pita "gdje smo" i "kada smo". Čak i Damir upada u istu 'zamku'.

Je li to dobro ... i za koga je to dobro? Mislim da znam, a mislim da i ti znaš da ja znam, a mislim da i ti znaš odgovor na ovo pitanje. :lol:

Sve se bolan zna, samo što ljudi misle da će kad okrenu glavu od teških pitanja i problema... oni nestati. Žao mi je, ali neće.
tlr

#120 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

... Da, u pravu si @Irsare. Ja mislim da živimo u prelomnim trenutcima ljudske historije i zato pokušavam razgovarati i sa drugim ljudima. Ja sam želim da utvrdim gdje sam i kada sam. :izet:
Kontaš?

Ja bih iskreno volio da me neko argumentima ubijedi u suprotno. Možeš i ti Irsare. Bujrum. Ja bih više volio da ovo sve sanjam, pa ako neko zna kako da me probudi ... neka to i učini.
Biću mu vječno zahvalan.
Irsar

#121 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

TLR wrote:Očito nemaš primjedbi niti na izrečeno
:lol:

Evo jedna primjedba, lik uvijeno i naizgled prikriveno želi nekakvu komunističku revoluciju i redistribuciju svega, pa i nasilnim putem ako treba. :wink:

Problem je što su to isto probali i ljudi daleko inteligentniji od njega, i naravno samo uzrokovali više problema nego što su rješili, ali nastavi se pretvarati ovdje kao da se ne zna kakvih ste stavova.

Na kraju, komunizam je samo jedan vid manifestacije ateizma. Podjednako retardiran. Već viđeno.
Irsar

#122 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

TLR wrote:Ja bih iskreno volio da me neko argumentima ubijedi u suprotno.
A koji su tvoji stavovi? Vidim ponjave teksta gdje se svašta nešto kaže, ali ništa konkretno. Isto onaj lik na videu, brate reci fino, konkretno i direktno šta misliš da je problem, zašto, te koje konkretno rješenje predlažeš.

Ova kuknjava je dosadna.
tlr

#123 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

Irsar wrote:
TLR wrote:Ja bih iskreno volio da me neko argumentima ubijedi u suprotno.
A koji su tvoji stavovi? Vidim ponjave teksta gdje se svašta nešto kaže, ali ništa konkretno. Isto onaj lik na videu, brate reci fino, konkretno i direktno šta misliš da je problem, zašto, te koje konkretno rješenje predlažeš.

Ova kuknjava je dosadna.
Ne bih ti sad rekao nema šansi. :D
Eno pet stranica, pa pročitaj živ bio. Ja sam vrlo precizno napisao šta mislim o ovom trenutku i šta slutim da bi mogao biti mogući put da izađemo iz problema.

Kako ja vidim svijet je da se situacija komplikuje iz dana u dan. Globalno.
Jesi li svjestan da je vrlo moguće da u roku od nekoliko narednih minuta se desi nuklearni rat (Sj Koreja vs USA), koji teško da bi ostao lokalizovan.
Istovremeno niko o situaciji ništa ne govori, niko izgleda i ne razmišlja... :?

I tako... šta ću ... kud ću ... rek'o hajde da ja malo o tome kontam u slobodno vrijeme, pa ako još neko hoće da se pridruži i palamudi ... super. :D
I nije zamišljeno kao kuknjava ... ova tema odiše optimizmom. Barem što se mene tiče :lol:
tlr

#124 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by tlr »

...
Nurudin

#125 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Damir dobar i u metu kao i uvijek.
Komunizam kao ideal bi vjerovatno i bio posljedica razvoja cjelovitog čovjeka. Ne vidim šta bi drugo
moglo biti. Samo naravno , ne na način da društvo mijenja pojedinca, već obrnuto.
Nebi postojale ideologije, države, zakoni...brak bi bio prevaziđena forma :D
Post Reply