It_is_a_Leclerc wrote:U kojem momentu će ljudi u ovoj državi shvatiti da je RTV taksa njihova zakonska obaveza, dakle porez kojeg su dužni plaćati, bez obzira šta o njemu mislili. Nije to stvar koju možete "birati" želite li uraditi ili ne.
To bi bilo kao da kažete - "Neplaćanje PDV-a ? Iskustva ? Ja neću da plaćam dok se malo ne sredi stanje u državi i dok u onim kafančugama na dobojskoj željezničkoj stanici ne počnu uplaćivati PDV"
Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
- problemnatravunu
#101 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
- Kiki_Musampa
#102 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Za šta mu čestitaš?Fadil jučer reče da se ugasi košarkaški savez BiH???Državne reprezentacije,heeeeej.E pa što se mene tiče, nek ugase prije ono govno što nikad nije imalo drugu svrhu osim upošljavanja Fadilovaca i Bakirovaca.problemnatravunu wrote:It_is_a_Leclerc wrote:U kojem momentu će ljudi u ovoj državi shvatiti da je RTV taksa njihova zakonska obaveza, dakle porez kojeg su dužni plaćati, bez obzira šta o njemu mislili. Nije to stvar koju možete "birati" želite li uraditi ili ne.
To bi bilo kao da kažete - "Neplaćanje PDV-a ? Iskustva ? Ja neću da plaćam dok se malo ne sredi stanje u državi i dok u onim kafančugama na dobojskoj željezničkoj stanici ne počnu uplaćivati PDV"
- Prpa.ba
#103 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Naravno da ne, hocu reci da su te organizacije formirane na osnovu vlastitih iskustava tih drzava i da njihovo postojanje i finansiranje nije upitno kod vecine gradjana dokle god izvrsavaju svoje obaveze prema javnosti. PBS i NPR su doduse konstantno pod udarom fiskalnih konzervativaca i libertarijanaca, ali svi omeksaju kada dodje do budzetskih komisija.Hakiz wrote: Hoćeš reći da su PBS u SAD-u ili BBC u UK itd nasljeđe prošlog sistema bivše Jugoslavije i postoje samo zbog inercije iz socijalizma?
Dokle kod nas to nije slucaj, javna televizija postoji zato sto je CK tako rekao nekad prije X godina.
Sve se ja to slazem, samo kazem da ne mora postojati javni servis ako za to postoji drustveni konsenzus. Jedina sreca za FTV i BHT je cinjenica da nijedna stranka ne smije ponuditi glasacima rasformiranje federalnog i drzavnog javnog servisa kao predizborno obecanje. Sami se nadaju tamo uhljebiti treca i cetvrta koljena svojih porodica.Hakiz wrote: Mora postojati javni servis. Mora postojati platforma na kojoj će ljudi imati sadržaj koji ne zavisi od profita sa jedne i ne zavisi od popularnosti sa druge strane. Nego zavisi od relevantnosti i značaja. Jer ima puno sadržaja, od informacija do edukacije, koji nije atraktivan ali je važan. To se ne smije ostaviti tržištu i uticaju oglašivača da odluči hoće li biti emitovan ili ne.
Meni je žao što moram reći da najviše gledam HRT. Emisije kao što su bile Reporteri koja je išla subotom i slične su razlog. Ja sam u onoj manjini koja želi dokumentarne emisije, edukativne emisije, da pogledam Turkmenistanski film i čujem Nepalski rock itd. A to na komercijalnim televizijama nikada neće biti. Malo karikiram, ali jasno je šta hoću reći. Zaboli me neka stvar za hlivudske blockbustere, Games of Thrones, a naročito za idiotske američke serije tipa CSI ili sitcome, to je plitka zabava na nivou turbo-folka. Ponekad nešto pogledati je OK, ali kada je vaćina sadržaja tog tipa, to je već problem. Pored zabave treba postojati i ozbiljan sadržaj. Ozbiljan sadržaj bez javnih servisa neće biti emitovan.
Ljudi bi glasali za to, konkretnih 7.5 KM ustede svaki mjesec, ko iz realnog sektora ne bi glasao za 1.25% povisice u odnosu na prosjecnu platu. Izmedju Hakizove zelje za edukativnim sadrzajima i 7.5 KM, mislim da se bira 7.5 KM.
-
Hendrix
#104 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
U kojem momentu ce taj tzv. Drzavni zakon biti primjenjen na podrucju citave drzave? Nije problem taksa nego je problem kad ti Ivo Miro Jovic kao predsjednik drzave izadje javno i kaze ja to ne placam i ne interesuje me...kakav ba zakon. Zakoni ovde vaze u rejonu Kantona Sarajevo i to je to.It_is_a_Leclerc wrote:U kojem momentu će ljudi u ovoj državi shvatiti da je RTV taksa njihova zakonska obaveza, dakle porez kojeg su dužni plaćati, bez obzira šta o njemu mislili. Nije to stvar koju možete "birati" želite li uraditi ili ne.
Znaci neki mogu birati hoce li ili nece i podrzani su od svojih predstavnika vlasti. Vi se i dalje lozite na pravni sistem i drzavu koja nema ovlasti da sprovodi sopstvene zakone osim na ovcama u Sarajevu.
- victom
#105 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
taksu ću je plaćat oni koji su ubjeđeni u to, ili im je mrsko popunjavat uplatnicu.
znaju to i oni što su pokrenuli ovo.
Da plaća 30%, na konju su.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:50, edited 2 times in total.
-
Hakiz
#106 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Nisu ni PBS ni BBC nastali odlukom građana na referendumu.Prpa.ba wrote:Naravno da ne, hocu reci da su te organizacije formirane na osnovu vlastitih iskustava tih drzava i da njihovo postojanje i finansiranje nije upitno kod vecine gradjana dokle god izvrsavaju svoje obaveze prema javnosti. PBS i NPR su doduse konstantno pod udarom fiskalnih konzervativaca i libertarijanaca, ali svi omeksaju kada dodje do budzetskih komisija.Hakiz wrote: Hoćeš reći da su PBS u SAD-u ili BBC u UK itd nasljeđe prošlog sistema bivše Jugoslavije i postoje samo zbog inercije iz socijalizma?
Dokle kod nas to nije slucaj, javna televizija postoji zato sto je CK tako rekao nekad prije X godina.
Sve se ja to slazem, samo kazem da ne mora postojati javni servis ako za to postoji drustveni konsenzus. Jedina sreca za FTV i BHT je cinjenica da nijedna stranka ne smije ponuditi glasacima rasformiranje federalnog i drzavnog javnog servisa kao predizborno obecanje. Sami se nadaju tamo uhljebiti treca i cetvrta koljena svojih porodica.Hakiz wrote: Mora postojati javni servis. Mora postojati platforma na kojoj će ljudi imati sadržaj koji ne zavisi od profita sa jedne i ne zavisi od popularnosti sa druge strane. Nego zavisi od relevantnosti i značaja. Jer ima puno sadržaja, od informacija do edukacije, koji nije atraktivan ali je važan. To se ne smije ostaviti tržištu i uticaju oglašivača da odluči hoće li biti emitovan ili ne.
Meni je žao što moram reći da najviše gledam HRT. Emisije kao što su bile Reporteri koja je išla subotom i slične su razlog. Ja sam u onoj manjini koja želi dokumentarne emisije, edukativne emisije, da pogledam Turkmenistanski film i čujem Nepalski rock itd. A to na komercijalnim televizijama nikada neće biti. Malo karikiram, ali jasno je šta hoću reći. Zaboli me neka stvar za hlivudske blockbustere, Games of Thrones, a naročito za idiotske američke serije tipa CSI ili sitcome, to je plitka zabava na nivou turbo-folka. Ponekad nešto pogledati je OK, ali kada je vaćina sadržaja tog tipa, to je već problem. Pored zabave treba postojati i ozbiljan sadržaj. Ozbiljan sadržaj bez javnih servisa neće biti emitovan.
Ljudi bi glasali za to, konkretnih 7.5 KM ustede svaki mjesec, ko iz realnog sektora ne bi glasao za 1.25% povisice u odnosu na prosjecnu platu. Izmedju Hakizove zelje za edukativnim sadrzajima i 7.5 KM, mislim da se bira 7.5 KM.
Ljudi bi glasali za uštedu od 7,5 KM umjesto javnog interesa. I to je razlog zašto neke stvari ne treba pustiti građanima na odluku. Jer bi zbog drveta uništili šumu. Ljudi gledaju lične, sebične interese. Država ipak mora misliti na javni interes i donositi odluke koje pojedincu ne idu na ruku da bi društvu bilo bolje.
Naravno, ovo je principijelno pitanje. Konkretno niti je BiH država niti je BHT javni servis kakvi bi trebali biti. Ali bez obzira na to, ne smiju propasti ni jedno ni drugo. Ni tramvaji nisu dobri, ali ja plaćam kartu jer da ih nema ni ovakvih bilo bi gore nego što je sada. A ako je neko legalista, princip je jasan. Poštovati propise čak i kada su loši. Loše propise mijenjati, ali dok važe, poštovati ih.
I ako baš treba da idem malo provokatorski: Nije hadžija neko ko popije kafu u kafani pa se ispali ne plativši je. To je bijednik. Hadžija napravi ceh, plati i ostavi bakšiš.
- Maharadza
#107 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Toliko su "na konju" da prodaju i ono malo što im vrijedi u progr. šemi; https://www.klix.ba/sport/nogomet/bhrt- ... /171211140victom wrote:taksu ću je plaćat oni koji su ubjeđeni u to, ili im je mrsko popunjavat uplatnicu.
- shake69
#108 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Meni nije jasno da im ovo Fifa dopusta? Kako mozes preprodati tv prava za SP a nacionalna tv ?Maharadza wrote:Toliko su "na konju" da prodaju i ono malo što im vrijedi u progr. šemi; https://www.klix.ba/sport/nogomet/bhrt- ... /171211140victom wrote:taksu ću je plaćat oni koji su ubjeđeni u to, ili im je mrsko popunjavat uplatnicu.
Meni lici kao da sebi placaju pogreb jer je fina lova, haman da poplacaju dugove i neko isteka kablove i odu kuci!
- Maharadza
#109 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ko jamio - jamio. 
-
elk
#110 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ih,ko ce citati cijeli tekst...
Prodaju sublicencu.ide i kod njih i ko im jos plati.posto bosnjaci vole sk...eto ga,bice tamo.
A i svakako se treba lagano navikavati,jer ce oni ubuduce sve prenositi
.sp2018 je vjerovatno posljednje sp na bht.
Prodaju sublicencu.ide i kod njih i ko im jos plati.posto bosnjaci vole sk...eto ga,bice tamo.
A i svakako se treba lagano navikavati,jer ce oni ubuduce sve prenositi
-
nlt
#111 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
ne plaćam rtv taksu, nit ću
ne gomilaju se nikakvi dugovi, samo na računu imaš stavku 7,5 KM i ćao
od mene marke neće dobiti, to je sigurno
ne gomilaju se nikakvi dugovi, samo na računu imaš stavku 7,5 KM i ćao
od mene marke neće dobiti, to je sigurno
- Sara03
#112 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ne pita se ovdje toliko FIFA, koliko EBU. FIFA i UEFA, za većinu svojih takmičenja, prenose pravo emitiranja na EBU, koji onda isto prenosi na svoje članice, odnosno nacionalne emitere. Kako, pod određenim uvjetima, dozvoljavaju sublicenciranje, dalji prijenos je opet moguć. Pretpostavljam da ovdje nije isključiv, pa će dio ići i sa BHRT.shake69 wrote:Meni nije jasno da im ovo Fifa dopusta? Kako mozes preprodati tv prava za SP a nacionalna tv ?Maharadza wrote:Toliko su "na konju" da prodaju i ono malo što im vrijedi u progr. šemi; https://www.klix.ba/sport/nogomet/bhrt- ... /171211140victom wrote:taksu ću je plaćat oni koji su ubjeđeni u to, ili im je mrsko popunjavat uplatnicu.
Da plaća 30%, na konju su.![]()
Meni lici kao da sebi placaju pogreb jer je fina lova, haman da poplacaju dugove i neko isteka kablove i odu kuci!