Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
- Dozer
#101 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Fizikalni...? 
-
Seyfo
#102 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Dozer,ti uskratiš finansiranje državi, država digne kredit i zaduži tvoje dijete. Jesi je zajebo.
Ha ya
PS U zadnje vrijeme putujem malo više po BiH, i količina smeća koju vidim u prirodi, rijekama, svuda, je tolika da me tjera na plač a nisam plakao 20 godina. Provozajte se putem M17 od Zenice do Dobija i od lašvanske petlje do Viteza ipogledajte obale rijeka, izgledaju kao da je rijeka povratila oko sebe sav otpad kugle zemljaske. Ja lično sam odgojen tako da svaki papir držim u džepu do prve kante, a autu imam uvijek posudu za otpatke koju istresam u kontejner, u hodu pokupim smeća oko zgrade itd, možda i zato što me to sve malo više dira nego druge, koji su očito neosjetljivi.Ali džaba ja to radim, kad vidim da je ovih drugih mnogo više.Zato bih apelovao na ovoj temi bar malo da se na ličnom nivou nešto poravi po tom pitanju,kad po ostalim pitanjima ne možemo mnogo uraditi.
Ha ya
PS U zadnje vrijeme putujem malo više po BiH, i količina smeća koju vidim u prirodi, rijekama, svuda, je tolika da me tjera na plač a nisam plakao 20 godina. Provozajte se putem M17 od Zenice do Dobija i od lašvanske petlje do Viteza ipogledajte obale rijeka, izgledaju kao da je rijeka povratila oko sebe sav otpad kugle zemljaske. Ja lično sam odgojen tako da svaki papir držim u džepu do prve kante, a autu imam uvijek posudu za otpatke koju istresam u kontejner, u hodu pokupim smeća oko zgrade itd, možda i zato što me to sve malo više dira nego druge, koji su očito neosjetljivi.Ali džaba ja to radim, kad vidim da je ovih drugih mnogo više.Zato bih apelovao na ovoj temi bar malo da se na ličnom nivou nešto poravi po tom pitanju,kad po ostalim pitanjima ne možemo mnogo uraditi.
- SmokingMan
#103 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Preselio se u Njemačku,a ostalo prepuštam general - brigadiru Zahiragiću. 
-
Seyfo
#104 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Istom general - brigadiru baš to i odgovara.
- SmokingMan
#105 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Trupe čekaju raširenih ruku,oružje na gotovs. 
- Dozer
#106 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Ja to gledam vec 20 godina, moj Seyfo...Seyfo wrote:Dozer,ti uskratiš finansiranje državi, država digne kredit i zaduži tvoje dijete. Jesi je zajebo.
Ha ya
A ekonomski "principi" na kojima funkcionise nasa drzava meni su sasvim jasni. Zato djecu i saljem polako vani, da ne bi morali cijeli zivot grcati u vracanju imbecilnih dugova za privatne danasnje dzepove
Jedan od njihovih "ekonomskih" nacina ti je bio prezentovan nedavno...
Samo od zadnjih akciza na gorivo (o onim ranijim ni ne pricam) do sad se prikupilo oko 500+ miliona KM, a te akcize su namjenski uvedene za izgradnju autoputa. Istovremeno, Terzic hladno izadje i kaze da su, pazi sad - zahvaljujuci tim zadnjim akcizama, digli kredit od 250 miliona za izgradnju neke dionice autoputa.
Pitanje glasi - koja je ekonomska logika i racunica dizati kredit, na koji se onda placaju kamate, a taj iznos vec imas u dzepu?
Last edited by Dozer on 10/04/2019 13:57, edited 2 times in total.
-
Seyfo
#107 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Pa natjerani su na akcize, jasno kao dan. Oko toga su se, ako ni oko čega drugog, od početka slagali Bakir i Dodik. Najvidljiivije mi je to natjeravanje bilo na ponašanju SBB-a i FahrA, koji su preko noći prešli u drugu krajnost, u akciznu koaliciju, a do tad politički opstanak bazirali na rušenju akciza. I onda najednom "trebaju akcize, SBB je omogućio transparentno trošenje, bla bla" i još se obrušili na one koji su i dalje bili protiv akciza.
Sad ih niko i ne spominje.
Sad ih niko i ne spominje.
- Dozer
#108 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Pa naravno da ih ne spominju. Skontali su da ce tako ubrati stotine miliona vrlo brzo, a da onda i dalje mogu dizati kredite kao i do sad (sto i jeste bio cilj EU, WB, EBRD-a i MMF-a), a da ce onda oni prikupljene milione moci krcmiti kako njima odgovara, pri cemu ih ovaj glupi narod nikad nece prozvati i pitati - gdje su pare prikupljene od akciza?!
A cak da narod to i upita, oni ce hladno reci da se tim parama vracaju krediti dignuti za izgradnju autoputa. I tu je kraj price. Narod ce to uredno progutati kao nesto OK, a zapravo nije OK. Pogotovo jer jos uvijek ne vidimo ni 1 m novootvorenog AP finansiranog tim kreditima... Evo vec peta godina...
Treba shvatiti samo jednu stvar, do sad X puta objasnjenju - niko nasu vlast ne moze natjerati da dize kredite. Odgovorna vlast ce prvo domacinski rasporediti vlastita sredstva, pa tek onda razmisljati o eventualnoj nadopuni kreditima, ako je to zaista neophodno.
MMF nikad ne uslovljava bilo cime nase vlasti da uzmu kredit, nego nasi dodju i traze kredit, i sami popisu za sta im treba, rokove implementacije i nacin vracanja, a onda, kad ne urade obecano, optuzuju MMF da ih "uslovljava isplatom naredne transe ako ne urade to i to". I svaki put presute da su upravo oni sami u aplikaciji za kredit naveli sta ce, kako i kada uraditi. I to onda ne ispune, pa im MMF ne da narednu transu. Sve po ugovoru koji su nasi potpisali na vlastiti zahtjev.
Umjesto domacinskog ponasanja, nasi su uredno prosle godine slupali 3 milijarde KM na raznorazne javne nabavke, od kojih su mnoge bile totalno nepotrebne, a kroz koje su klepili skoro milijardu.
A dizu 250 miliona za AP... Logika je...kakva ili koja tacno...?
A cak da narod to i upita, oni ce hladno reci da se tim parama vracaju krediti dignuti za izgradnju autoputa. I tu je kraj price. Narod ce to uredno progutati kao nesto OK, a zapravo nije OK. Pogotovo jer jos uvijek ne vidimo ni 1 m novootvorenog AP finansiranog tim kreditima... Evo vec peta godina...
Treba shvatiti samo jednu stvar, do sad X puta objasnjenju - niko nasu vlast ne moze natjerati da dize kredite. Odgovorna vlast ce prvo domacinski rasporediti vlastita sredstva, pa tek onda razmisljati o eventualnoj nadopuni kreditima, ako je to zaista neophodno.
MMF nikad ne uslovljava bilo cime nase vlasti da uzmu kredit, nego nasi dodju i traze kredit, i sami popisu za sta im treba, rokove implementacije i nacin vracanja, a onda, kad ne urade obecano, optuzuju MMF da ih "uslovljava isplatom naredne transe ako ne urade to i to". I svaki put presute da su upravo oni sami u aplikaciji za kredit naveli sta ce, kako i kada uraditi. I to onda ne ispune, pa im MMF ne da narednu transu. Sve po ugovoru koji su nasi potpisali na vlastiti zahtjev.
Umjesto domacinskog ponasanja, nasi su uredno prosle godine slupali 3 milijarde KM na raznorazne javne nabavke, od kojih su mnoge bile totalno nepotrebne, a kroz koje su klepili skoro milijardu.
-
mishic
#109 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Prvo su me nervirali ovi neki odgovori a onda kada sam ja htjeo da odgovorim na postavljeno pitanje shvatio sam da pitanje ne valja.
Pitanje je trebalo da glasi: Šta sam ja učinio da n e k i m a u BiH bude bolje?
I nije da nema puno toga i što jesam i što i dalje činim ali uzaluuuuuud
Samo tim n e k i m a je sve bolje a velikoj večini svih ostalih sve gore ma šta činili
Pitanje je trebalo da glasi: Šta sam ja učinio da n e k i m a u BiH bude bolje?
I nije da nema puno toga i što jesam i što i dalje činim ali uzaluuuuuud
Samo tim n e k i m a je sve bolje a velikoj večini svih ostalih sve gore ma šta činili
- Sanjarko
#110 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Para u moj dzep iz tudzeg dzepa.Dozer wrote: Umjesto domacinskog ponasanja, nasi su uredno prosle godine slupali 3 milijarde KM na raznorazne javne nabavke, od kojih su mnoge bile totalno nepotrebne, a kroz koje su klepili skoro milijardu.
-
paladinka
#111 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Mora se po tome mjeriti ?
-
broj dva
#112 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Nemam ja šta fino reć o BiH al kad počnem po Hrvatskoj i Srbiji pljuvat milina me slušat.
- escobar__
#113 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
-redovno plaćao porez
-poštovao zakone
-ponašao se kao insan, ne kao hajvan
-u svakoj prilici tražio fiskalni račun
Zauzvrat dobio:
-(pre)lošu cestovnu infrastrukturu
-loš obrazovni sistem
-loše zdravstvo
-lošu sigurnosnu situaciju
I tako dalje...
-poštovao zakone
-ponašao se kao insan, ne kao hajvan
-u svakoj prilici tražio fiskalni račun
Zauzvrat dobio:
-(pre)lošu cestovnu infrastrukturu
-loš obrazovni sistem
-loše zdravstvo
-lošu sigurnosnu situaciju
I tako dalje...
- Sanjarko
#114 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Ja se nadam da nisam odmogao ako nisam pomogao.
- Dozer
#115 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Da ne pricamo o 10 miliona koje cemo sad platiti na ime penala/kamate za nekoristenje odobrenih kreditnih sredstava...Vizionar 1985 wrote:Para u moj dzep iz tudzeg dzepa.Dozer wrote: Umjesto domacinskog ponasanja, nasi su uredno prosle godine slupali 3 milijarde KM na raznorazne javne nabavke, od kojih su mnoge bile totalno nepotrebne, a kroz koje su klepili skoro milijardu.
- Sanjarko
#116 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
Ma nije to problem toliki, koliki je sto se koce ti projekti. Eno neki dan gledam drzavni zatvor. Izgradzen ali nije operativan i propada zbog kocenja.Dozer wrote: Da ne pricamo o 10 miliona koje cemo sad platiti na ime penala/kamate za nekoristenje odobrenih kreditnih sredstava...
Jbg tal dok se nedogovori.
- Dozer
#117 Re: Sta sam JA uradio da u BIH bude bolje
BH klasika.