Genocid nad Rohinja muslimanima
- Sanjarko
#101 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Ma samo poslat oruzje ovima manjinama sto vecina ugnjetava da im ocitaju lekciju i podijelit. Nisam za rat i ne volim ga ali gore od rata je ugnjetavanje i pokusaj istrebljenja nekoga. Znaci da se odcijepe ovi Shan, Kachin, Chin, Keren, i Rohinje od ovih Bamaraca ugnjetavaca i genocidasa.
- Maraschino
#102 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Ma zao mi svakog naroda koji ima takvu sudbinu.Čitalac wrote:Strašno zamršen sukob. I tamo se pozivaju na Drugi svetski rat (jedni su podržavali Japance, drugi bili uz Britance), 1948. započela nekakva "pobuna mudžahedina" pa su proterivani budisti itd. Užas u svakom slučaju.Maraschino wrote:Svaka slicnost sa Karadzicevom vlascu je slucajna.Čitalac wrote:Vlada ne dopušta pristup novinarima pod izgovorom da sprovodi "antiteroristička dejstva" pa bi, navodno, novinari mogli biti ugroženi. U julu ove godine grupa stranih novinara, među kojima je bio i izveštač Reutersa, posetila je oblast u organizaciji tamošnjeg ministarstva informisanja, ali ni tada im nije bilo dozvoljeno da obiđu neka sela.
Pusti ga neka zivi i onako nije u raju.
- cyprus
#103 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Tačno da se uvijek može naći lažni povod, ali uvijek je "bolje" kad ti protivnik pomogne sa istim... Ako se ne varam, nikad prije razmjere etničkog čišćenja na ovom prostoru nisu bile ovolike kolike su sad...bhnapoleon1 wrote:Koliko bi im bilo teško naci lazni povod, a i pretpostavljam da je formiranje ove odbrambene formacije bila reakcija na ranije progone. Šta je izgovor bio prije 2016 ?cyprus wrote:Naravno da treba povod... Mislim da se u historiji nikada niti jedna vojna akcija nije pokrenula bez povoda, stvarnog ili lažnog...
- Runner49
#104 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
ma ne,kontao sam da dosad nisu uopšte bili naoružani,pa me obradova jutros kad sam čitao te članke,tj.pomislio sam da ih neko počeo pomagat(naoružavat).vidim s wiki taj im vodeći odrastao u Saudiji(kad su oni muslimanima valjali?)...ma nema od tog ništa.ponadao se Iran,Turska ofo ono...cyprus wrote:ARSA - formirala se prošle godineRunner49 wrote:gledam jutros na fb formiraju se nekakve rohinja odbrambene jedinice...znal' se ko ih pomaže?
https://en.wikipedia.org/wiki/Arakan_Ro ... ation_Army
Mada, daleko je to od ozbiljne organizacije... Mislim da ovako samo daju povod vladinim snagama da provode silu...
- Sanjarko
#105 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Kako nema. Izmjesano sve. Cak citava ova oblast oko Burme. Bolje i podjela nego stalno ugnjetavanje, ratovi i genocidi.cyprus wrote:I de života vam, ne smarajte sa paralelama sa Balkanom... Ovdje baš nikakvog uporišta za to nema...
- Sanjarko
#106 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Rambo 4. Gdje Rambo dodze tu izbije rat sa Amerikom u najmanju ruku.bhnapoleon1 wrote:
Koliko bi im bilo teško naci lazni povod, a i pretpostavljam da je formiranje ove odbrambene formacije bila reakcija na ranije progone. Šta je izgovor bio prije 2016 ?
- Sanjarko
#107 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Cija posla preko Saudije. Evo po Rambu ide intervencija Amerike.Runner49 wrote:ma ne,kontao sam da dosad nisu uopšte bili naoružani,pa me obradova jutros kad sam čitao te članke,tj.pomislio sam da ih neko počeo pomagat(naoružavat).vidim s wiki taj im vodeći odrastao u Saudiji(kad su oni muslimanima valjali?)...ma nema od tog ništa.ponadao se Iran,Turska ofo ono...cyprus wrote:ARSA - formirala se prošle godineRunner49 wrote:gledam jutros na fb formiraju se nekakve rohinja odbrambene jedinice...znal' se ko ih pomaže?
https://en.wikipedia.org/wiki/Arakan_Ro ... ation_Army
Mada, daleko je to od ozbiljne organizacije... Mislim da ovako samo daju povod vladinim snagama da provode silu...
-
Juliuscezar
#108 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Ne treba upasti u zamku priče o sukobu i podjednakoj krivici. Ako se nad jednom skupinom provodi etničko ciscenje onda je jasno koja je strana kriva, a koja prava.cyprus wrote:Tačno da se uvijek može naći lažni povod, ali uvijek je "bolje" kad ti protivnik pomogne sa istim... Ako se ne varam, nikad prije razmjere etničkog čišćenja na ovom prostoru nisu bile ovolike kolike su sad...bhnapoleon1 wrote:Koliko bi im bilo teško naci lazni povod, a i pretpostavljam da je formiranje ove odbrambene formacije bila reakcija na ranije progone. Šta je izgovor bio prije 2016 ?cyprus wrote:Naravno da treba povod... Mislim da se u historiji nikada niti jedna vojna akcija nije pokrenula bez povoda, stvarnog ili lažnog...
Šta treba uradit medjunarodna zajednica, staviti Burmu pod veliki pritisak, sankcije ako treba i zaprijetit vojnom intervencijom. Koliko puta se u svijetu trebaju ponoviti genocidi da bi se jednom na vrijeme reagovalo.
- Sanjarko
#109 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Poslije sa tim Americkim saveznicima. Ho si min je bio saveznik ako se ne varam u II svjetskom ratu.Vizionar 1985 wrote:Rambo 4. Gdje Rambo dodze tu izbije rat sa Amerikom u najmanju ruku.bhnapoleon1 wrote:
Koliko bi im bilo teško naci lazni povod, a i pretpostavljam da je formiranje ove odbrambene formacije bila reakcija na ranije progone. Šta je izgovor bio prije 2016 ?
- Sanjarko
#110 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
http://www.historynet.com/ho-chi-minh-and-the-oss.htmVizionar 1985 wrote:Poslije sa tim Americkim saveznicima. Ho si min je bio saveznik ako se ne varam u II svjetskom ratu.Vizionar 1985 wrote:Rambo 4. Gdje Rambo dodze tu izbije rat sa Amerikom u najmanju ruku.bhnapoleon1 wrote:
Joj.
- cyprus
#111 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Dobro, a ko upada u tu zamku? Ko priča o pojednakoj krivici? Ja kažem samo da je formiranje ovog društva sa puškicama bila glupa ideja... Možda sa idealističkog aspekta hrabra, ali svejedno glupa i štetna za Rohinje...bhnapoleon1 wrote:Ne treba upasti u zamku priče o sukobu i podjednakoj krivici. Ako se nad jednom skupinom provodi etničko ciscenje onda je jasno koja je strana kriva, a koja prava.
Šta treba uradit medjunarodna zajednica, staviti Burmu pod veliki pritisak, sankcije ako treba i zaprijetit vojnom intervencijom. Koliko puta se u svijetu trebaju ponoviti genocidi da bi se jednom na vrijeme reagovalo.
A što se tiče međunarodne zajednice, pa pritisak svakako... Skrenuta je pažnja javnosti, što je svakako dobro... Vidjećemo sljedeće korake... Ne bih rekao da Mjanmar ima ikakvog jakog igrača iza sebe koji bi mu dozvolio nastavak ovih sranja...
- Sanjarko
#112 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Rambo 3 bio 1988, a napad na Afganistan 13 godina poslije. Rambo 4 bio 2008, po istom napad 2021. Bas na 8 godinu i jedan i drugi pusten u eter.Vizionar 1985 wrote:
Rambo 4. Gdje Rambo dodze tu izbije rat sa Amerikom u najmanju ruku.
-
Juliuscezar
#113 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
shvatam tvoje stajalište, ali treba pokušati pogledati iz perspektive očajnih ljudi za koje niko ne mari i kojima niko ne piše. Nije teško shvatiti zasto je neko ako je vec vidio da ce poginuti odabrao barem da pruži otpor.cyprus wrote:Dobro, a ko upada u tu zamku? Ko priča o pojednakoj krivici? Ja kažem samo da je formiranje ovog društva sa puškicama bila glupa ideja... Možda sa idealističkog aspekta hrabra, ali svejedno glupa i štetna za Rohinje...bhnapoleon1 wrote:Ne treba upasti u zamku priče o sukobu i podjednakoj krivici. Ako se nad jednom skupinom provodi etničko ciscenje onda je jasno koja je strana kriva, a koja prava.
A što se tiče međunarodne zajednice, pa pritisak svakako... Skrenuta je pažnja javnosti, što je svakako dobro... Vidjećemo sljedeće korake... Ne bih rekao da Mjanmar ima ikakvog jakog igrača iza sebe koji bi mu dozvolio nastavak ovih sranja...
Ako je ta teritorija već u tolikoj izolaciji ljudi vjerovatno i nemaju ideja o tome kako ce nešto izgledati u svijetu nego jednostavno ili pokušavaju spasiti život na bilo koji nacin ili odabrati nacin na koji ce da umru.
- Sanjarko
#114 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Neko moze stavit kokice, ali ja ne.
- Sanjarko
-
kockakockica
#116 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Kikibombona wrote:Kakve budalastine!kockakockica wrote:Ovdje treba biti potpuno precizan i jasno reci da se radi o vjerskoj mrznji prema muslimanima. Vlasti Mijanmara su pod velikim uticajem Kine, nesto slicno imamo na nasem primjeru Srbije i manjeg entiteta. Mijanmar ne zivi Budizam kao takav, vec se crpi politicki sektaski takozvani komunisticki budizam sa sjedistem u Kini.
Budizam ima svoje sekte, razlicite i mnogobrojne ogranke isto kao islam, krscanstvo i drugi. To sto gledamo u Mijanmaru je radikalni politicki budizam. On vuce svoje korjene iz Kine, a netrepeljivost i ponasanje prema muslimanima su zadaci koje ispunjavaju po naredbi centrale iz Pekinga. Jako malo ljudi danas zna kako tesko zive muslimani u Kini kojih ima skoro 100 miliona. Proganjani, pod stalnim pritiskom i represijom zive na marginama drustva. Zabranjuju im se bajrami i post, na Hadz smiju samo stariji od 65 godina, i to oni koji prodju rigorozne kontrole jer vecina bude odbijena. Proganjaju, batinjaju i ubijaju se klanjaci i tako dalje. Za njih naravno nema posla, pa tako zive uglavnom po selima u teskom siromastvu.
Prvi razlog da se malo prica o tome je kineska propagandna komunisticka masinerija, i glavni da su oni jednostavno MUSLIMANI. Ne treba mazati oci ljudima, lagati i pisati neistine. Jedini razlog patnje i stradanja ovih ljudi je vjera.
Isto kao sto gledamo danas u Siriji tragicne sukobe izmedju muslimana, tako isto postoje sukobi i postojali su sukobi izmedju raznih struja krscana i budista. Javna je tajna da su kineski radikalni budisti bili dio pocinjenih zlocina u Tibetu.![]()
![]()
Kao prvo, muslimana u Kini ima 23 miliona, sto nikako nije blizu tvojih 100 miliona.![]()
Najveca muslimanski narod u Kini je narod Hui.
Nista im se ne zabranjuje, uzivaju pune vjerske slobode. Svake godine na hadz ide 14 000 kineskih muslimana. Kakva kolicina lazi u jednom komentaru, necuveno.
Kinezi, tj. dominantni narod Han, ima problem sa Ujgurima i Tibetancima, koji vjeru koriste u separatisticke svrhe. Muslimanski narod Hui sa druge strane uziva sve slobode o cemu ima gomila na internetu.
Momcino.
Za razliku od tebe i drugih indijanaca meni je tema o muslimanima Kine poznata vec godinama. Meni nije bilo potrebno otici na Wikipediu, pa da procitam nesto o Kini, i da se onda vratim i napisem nesto na forumu.
Mogao bih ti sad ovdje sve natenane, argumentima, video zapisima i knjigama, jasno, glasno, i citljivo dokazati da u Kini zivi cak vise od 100 miliona muslimana, o njihovom teskom zivotu i zlocinima nad njima bih mogao napisati referat.
U Bosni, pa cak i na ovom forumu se u 2017. godini negira postojanje bosanskog jezika, historija Bosnjaka, pa cak i visestruko presudjen i dokazan genocid nad Bosnjacima, da se ne bi negirao tezak zivot i broj muslimana "tamo neke Kine"
Sve bih to mogao i jos vise, ali necu. Necu zato sto sam jos prije nekoliko mjeseci na temi o Siriji napisao sta mislim o tebi i ostalom sljamu koji se tamo skuplja. Necu zato jer mi je ispod casti da cak i virtualno dolazim u kontakt sa likovima kao sto si ti, likovima koji su opasno bolesni, poremeceni i koji nemaju trunke ljudskosti u sebi. Godinama svakodnevno lijepite fotografije mrtvih ljudi, raskomadane djece i masovnih ubistava. Sve to je popraceno sprdanjem, ismijavanjem i redovnim smajlijima koji se odnose na stotine hiljada mrtvih, ranjenih i osakacenih ljudi. Velicaju se zlocini, slave se zlocinci, i naravno svi drugi su krivi, samo niste vi bagra koja se skplja tamo.
Dolazim na ovaj forum jer ima nekoliko jako nacitanih, pametnih i vrijednih citanja forumasa. Cim vidim, osjetim ili saznam da je vise takvih kao sto si ti ja momentalno prestajem dolaziti. Ovo je zadnji put da ti se obracam, garantujem ti. Tebi i jos nekim klosarima
- fakat
#117 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Nema nista nejasno. Vojska upada u sela i sistematski etnicki cisti. Jedni imaju vojsku, policiju, i naoruzanu vecinsku rulju, drugi bjeze ispred njih.
Poredjenje sa BiH nije ispravno jer je BiH jedan rijedak slucaj gdje je manjina napravila genocid nad vecinskim stanovnistvom, ali uz obilnu pomoc susjedne zemlje (zemalja).
Poredjenje sa BiH nije ispravno jer je BiH jedan rijedak slucaj gdje je manjina napravila genocid nad vecinskim stanovnistvom, ali uz obilnu pomoc susjedne zemlje (zemalja).
- Sanjarko
#118 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Etnicko ciscenje je ubleha, prevara. Etnicko ciscenje je Genocid ustvari.fakat wrote:Nema nista nejasno. Vojska upada u sela i sistematski etnicki cisti. Jedni imaju vojsku, policiju, i naoruzanu vecinsku rulju, drugi bjeze ispred njih.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- Kikibombona
#120 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Smiri se, polako.kockakockica wrote:Momcino.
Za razliku od tebe i drugih indijanaca meni je tema o muslimanima Kine poznata vec godinama. Meni nije bilo potrebno otici na Wikipediu, pa da procitam nesto o Kini, i da se onda vratim i napisem nesto na forumu.
Mogao bih ti sad ovdje sve natenane, argumentima, video zapisima i knjigama, jasno, glasno, i citljivo dokazati da u Kini zivi cak vise od 100 miliona muslimana, o njihovom teskom zivotu i zlocinima nad njima bih mogao napisati referat.
U Bosni, pa cak i na ovom forumu se u 2017. godini negira postojanje bosanskog jezika, historija Bosnjaka, pa cak i visestruko presudjen i dokazan genocid nad Bosnjacima, da se ne bi negirao tezak zivot i broj muslimana "tamo neke Kine"
Sve bih to mogao i jos vise, ali necu. Necu zato sto sam jos prije nekoliko mjeseci na temi o Siriji napisao sta mislim o tebi i ostalom sljamu koji se tamo skuplja. Necu zato jer mi je ispod casti da cak i virtualno dolazim u kontakt sa likovima kao sto si ti, likovima koji su opasno bolesni, poremeceni i koji nemaju trunke ljudskosti u sebi. Godinama svakodnevno lijepite fotografije mrtvih ljudi, raskomadane djece i masovnih ubistava. Sve to je popraceno sprdanjem, ismijavanjem i redovnim smajlijima koji se odnose na stotine hiljada mrtvih, ranjenih i osakacenih ljudi. Velicaju se zlocini, slave se zlocinci, i naravno svi drugi su krivi, samo niste vi bagra koja se skplja tamo.
Dolazim na ovaj forum jer ima nekoliko jako nacitanih, pametnih i vrijednih citanja forumasa. Cim vidim, osjetim ili saznam da je vise takvih kao sto si ti ja momentalno prestajem dolaziti. Ovo je zadnji put da ti se obracam, garantujem ti. Tebi i jos nekim klosarima
Sigurno se radi o vehabijskoj literaturi pa te sramota postaviti. Nemoj radi mene, postavi radi drugih forumasa.
Ovako, ostat ce zapamceno da si napisao gomilu budalastina i lazi.
Evo, Sandzak press prenosi o slobodama koje uzivaju Hui muslimani
http://sandzakpress.net/kina-islam-u-us ... -muslimana
Na netu je bezbroj dokaza da Hui muslimani, najveci muslimanski narod u Kini, uziva sva vjerska prava.
- Sanjarko
#121 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Daj ba. Ubi se Kina postujuci prava ljudi.
- Sanjarko
#122 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Ko i Rusija, Iran, Izrael itd., a zla Turska krsi gdje god stigne.Vizionar 1985 wrote:![]()
Daj ba. Ubi se Kina postujuci prava ljudi.
- Sanjarko
#123 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
Dualno sve posmatrate, bez onoga izmedzu. Crno, bijelo, zlo, dobro itd. Nekima postuju, nekima krse. Evo Bosna postuje prava jednih, dok krsi moja prava, i mnogih drugih po raznim osnovama.
- Sara03
#124 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
https://www.cia.gov/library/publication ... os/ch.html
Kina ima milijardu i 379 miliona stanovnika.
Muslimani čine 1.8% populacije.
Dakle, nešto iznad 24 miliona.
Ono i dalje o 100 miliona.
Kina ima milijardu i 379 miliona stanovnika.
Muslimani čine 1.8% populacije.
Dakle, nešto iznad 24 miliona.
Ono i dalje o 100 miliona.
- TAFKAP
#125 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima
@kiki, proguglaj malo china bans fasting for muslims
tema bila aktuelna još prije par godina kao i dan danas, isto kao i ova sa Rohingas.
tema bila aktuelna još prije par godina kao i dan danas, isto kao i ova sa Rohingas.