Dozer wrote:tranquil wrote:
Kako je sada natezanje Amera i Rusa dokaz da Ameri naoružavaju IS? Pitam te fino za dokaz za jedno i ti odgovaraš sa drugim stvarima. To što ti u glavi povezuješ te stvari kako tebi pašu, to je druga priča.
Hajmo prostom logikom - odakle ISIL-u oruzje?
Pa recimo ovako - ne znam. Ako postoji samo jedan izvor naoružanja na svijetu, i ako je to USA, onda od Amerikanaca. Ako postoje 2 izvora od koga su mogli kupiti / zarobiti oružje, u nedostatku informacija možemo reći 50% šansi da je USA. Ako je trgovaca oružjem desetine, stotine, hiljade, jebiga, ne traži da upirem prstom, jer ću se provaliti. Kao neki koji ukazuju na tačno jedan izvor, a pri tome ne mogu dokumentovati.
Dozer wrote:Za Hayat sam čuo, ali ga ne konzumiram, klix uglavnom preskačem niti generalno vjerujem medijima. Opet pokušavaš stvoriti lažnog tranquila i raspravljati se sa njim.
Lijepo je to. A iz cega se informises, ako nije tajna?
I, nista i nikoga ja ne poksuavam stvoriti. Sam se stvaras, ako nisi primijetio... Sve sto si uradio do sada jeste da si napao sve sto sma ja napisao, ali ni jedne sekunde nisi ponudio nikakav kontra argument...
Ne ide to tako.
Ti moraš dokazati da su englezi stvorili radikalni islam u sedmom vijeku.
Ti moraš dokazati put oružja od US do IS.
Ti moraš dokazati da američka vojska danas kontroliše Internet.
Itd.
Sve što imaš su tvrdnje, ne dokazi. Ja samo ukazujem na nelogičnosti tvojih tvrdnji. A ti spremi dokaze, pa onda da ih vidimo. Promijeniću mišljenje ako su solidni.
Dozer wrote:Dakle da preformulišem, drugim riječima kažeš "to što je Internet inicijalno kreiran kako bi se prve konekcije i slanje podataka ostvarile u i kroz akademske institucije, to ništa ne znači jer su fondovi 60-ih došli od ministarstva odbrane, iz čega neminovno izvodimo zaključak da u 2017 vojska kontroliše i nadzire Internet."
Popriličan skok logike.
Ovo je vec rijetko vidjen spin ...
Ne znam po kojoj logici si ti dosao do ove kvazi-konstrukcije, ali ja to ni izbliza nisam napisao ovako kako si ti predstavio.
Ono sto sma ja rekao jeste da je danasnji internet inicjalno zamisljen i nastao kao vojni intranet. Ako mislis da ovo nije tacno, daj ponudi bar neki argument umjesto ispraznog prozivanja i tumbanja onoga sto sam ja napisao.
Kako ti možeš znati kako je nešto "zamišljeno"? Sam si rekao sljedeće:
Dozer wrote:A to sto su se prve konekcije i slanje podataka ostvarile u i kroz akademske institucije, sto je i logicno, ne znaci da su ih one zamislile i izmislile.
Dakle slažemo se za upotrebu inicijalnog Interneta, i kako iz toga ti vidiš kako je Internet "inicijalno zamišljen"? Sastavom donatora?
I to fundiranje 60-ih ti je glavni "dokaz" za američku kontrolu Interneta? Ah da, i neka navodna soba u Nevadi, koja radi magične stvari kao npr. privlači svaki klik da prođe kroz nju, kao i klik bosanskog korisnika Interneta na bosanskom serveru, i za čije postojanje i funkcionalnost ti moramo vjerovati na riječ.
Ikad čuo za tracert? Iz priče o sobi u Nevadi pretpostavljam ne. Neka ti neko tehnički stručan objasni kako radi tracert, eto ti protivdokaza kojeg tražiš.
Dozer wrote:Neću ti spominjati "nezavisne medije". Po ko zna koji put kreiraš nepostojeću verziju tranquil-a s kojom se raspravljaš. Kada kažem "ne vjerujem nikome", to znači doslovno "ne vjerujem nikome" a ne "imam set medija koje smatram nezavisnim pa njima vjerujem".
Ovaj tvoj mindset je prelijep. Iz cega onda ti crpis svoje "znanje" o bilo cemu, ako vec ne vjerujes nikome? Na osnovu cega ti zakljucujes bilo sta u svom zivotu?
Objasnio sam, informacije procjenjujem pojedinačno, a ne prema izvoru iz kog su došle. Svaki lažljivi medij objavi i nešto istinito, svaki pouzdani nekad slaže. Ne mogu se osloniti na jedne (kao što ti možda činiš). Nešto što nema logike, tipa "engleske tajne službe su stvorile radikalni Islam" mogu odbaciti čak i bez dubljeg provjeravanja, zbog dovoljnog poznavanja skripturalne pozadine Islama. Osim ako nećeš tvrditi da je Lorens od Arabije diktirao Buhariji hadise?
S obzirom da napadaš i mainstream i "nezavisne" medije, živo me zanima koji je tvoj izvor informacija?
Dozer wrote:tranquil wrote:U tvom mindsetu očito postoji set providera informacija kojima vjeruješ bez pogovora. Ja svaku informaciju do koje dođem podvrgavam kritičkom ispitivanju, da li je tačna ili ne, bez obzira na izvor. Naravno da ne mogu provjeriti istinitost svake informacije, ali mnoge ne izdrže čak ni jednostavan test logike.
Ako dobijem informaciju da su Englezi kreirali radikalni Islam, provjeriću dostupne historijske izvore Islama, naročito radikalnog, i vidjeti da li je ta informacija tačna,i vidjeti da je radikalni Islam ipak nešto starija pojava, možda kojih hiljadu i kusur godina.
Ako dobijem informaciju da US naoružava IS pokušaću da provjerim, i neću pronaći niti jedan relevantan izvor koji ukazuje na direktnu vezu. "Ameri i Rusi se rokaju oko Sirije" je dokaz toga da se Ameri i Rusi rokaju oko Sirije, a ne put oružja koji mi treba.
LIjepo, nema sta. Logika na vrhuncu. A, ako nije tajna, kako sve ovo provjeris? Googlajuci?

Vrh... I ocekujes da ces na Googlu naci precizne info o tome kako Ameri naoruzavaju ISIL? Kako su ga oni i stvorili? Seriously...?
Dakle šta ovdje vidimo. Priznaješ da ne postoji doslovno nikakav dokaz koji bi sugerisao da Amerikanci daju oružje IS. Odakle onda tebi te informacije? Ili si ih doslovno izmislio ili te neko filuje sa tim informacijama. Ako si čuo od nekog, od koga, i zašto mu vjeruješ? Ako si izmislio ili zaključio, zašto?
U današnje doba pa makar jedan relevantan dokaz bi procurio. Makar bio namješten. Čak ni namješten? Nemaš ništa? Ni loš fotošop? Znači doslovno izmišljaš, ili vjeruješ nekome na riječ. I to ti zoveš nekim argumentom?
U svakom slučaju pomalo se ukazuje odgovor na u ovom postu postavljeno pitanje "koji su tvoji izvori informacija".
Dozer wrote:A naročito neću od nekih tačnih informacija da donosim naprečac zaključke kako bi se uklopili u moj svjetonazor, npr. upravo taj skok logike sa Amerima i Rusima i naoružavanjem IS, ili finansiranje ministarstva odbrane 60-ih tada zatvorenog sistema korištenog u akademske svrhe koristiti kao krunski dokaz da 50 godina kasnije američka vojska kontroliše prilično decentralizovani Internet.
Ako nije problem, daj mi citat u kojem ja kazem da americka vojska kontrolise internet
Vlada je nesto drugo od vojske.
Poteto potato. Implicirao si mistarstvo odbrane, ne cjepidlači.
Dozer wrote:Ili što si naveo u svom prethodnom postu, "ako ti koristiš moderan telefon, šta tek ima čiko u Langley-u". To je ultimativni nivo špekulisanja, "svijetu su dostupne moderne stvarčice, elite mora da imaju nešto još zajebanije". Imaš li nešto konkretnije od špekulacija, ili samo nagađaš da su stvari onakve kakve ti želiš da budu?
Imam puno toga zajebanijeg od spekulacija, jer sam jos prije 21 godinu (imas li ti toliko godina uopste...?) imao priliku posjetiti FBI centar za obuku u Nevadi, blizu Las Vegasa, i vidjeti sta tamo sve ima i sta se tamo jos tada sve koristilo.
Ukratko, i vjerovao ti ili ne, tamo je tada bilo toliko stvari koje nikada ni jedan civil nece ni vidjeti, a kamoli imati sansu da koristi. I - nemoj se ni truditi da nagooglas taj centar jer ga neces nagooglati. Dobices samo info o terenskom FBI office-u. A, vjeruj mi na rijec - i te kako postoji tamo. Quantico nije jedini centar za to.
Prije 21 godinu sam već imao odsluženu vojsku. Patetičan pokušaj ad-hominema.
Sada se u priču odjednom uvode čuda koja si kao bosanski građanin navodno lično vidio u tajnoj bazi FBI. Pa podijeli s nama, i ne zaboravi povezati s time kako je to što si vidio povezano sa kontrolom svih servera na svijetu.
BTW stvara li ti imalo nervozu činjenica da se na Internetu koji kako tvrdiš nadzire i kontroliše američka vlada hvališ kako si bio u njihovoj tajnoj bazi, odajući time njihove tajne? Mislim, ako je priča tačna, nije da nemaju spisak bosanskih posjetilaca 1996., možda su ti već na tragu. Evo koliko je pregleda bilo od kako si postavio tu informaciju, toliko puta je sve prošlo kroz tu sobu u Nevadi. Kako možeš pomiriti svoje djelovanje na Internetu sa tvrdnjama koje postavljaš? Ili čak ni sam ne vjeruješ u tačnost svega što pričaš?