Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
-
Vipsilon
#101 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Problem je što je incijativu pokrenuo SDA-ov vijećnik (zapravo nije ni incijativa nego puštanje probnog balona), a za SDA stranku se vežu mnoge kontraverze pa otuda i ovoliko negodovanja. Ja smatram da je incijativa uredu i da se trebamo jasno odvojiti od tamne komunističke prošlosti, ali isto tako postavlja se pitanja šta druge tkz probošnjačke stranke rade. Što ovakvu ili sličnu incijativu nije pokrenuo vijećnik iz neke druge probošnjačke stranke kao što je BPS, SzBiH, SBB?
-
hAZNADAR
#102 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Meni je 50 i kusur. Valjda znam jako dobro postenje naseg naroda i koliko revnosno placa poreze i danas i prije, odbija mito i danas i prije, odbija stele i danas i prije, posluje nelegalno i danas i prije, parazitari i danas i prije,..tranquil wrote:Ni blizu.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo. Korupcija, lopovluk takodjer,...
YU nije imala sanse da ekonomski prezivi. Eto da nije uopce bilo nacionalista - onaj nacin ekonomisanja je bio osudjen na propast i svako upuceniji je to znao.
Ali je funkcionisalo bolje kod Bosnjaka zato sto je bila diktatura. A narod koji bolje funkcionise pod diktaturom nego u demokratiji ima zestok problem.
Znaci treba sazriti, odrasti,... a za pocetak prevazici nostalgiju za tutorima.
Last edited by hAZNADAR on 18/08/2017 13:22, edited 1 time in total.
- tranquil
#103 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
U Jugoslaviji nije bilo savršeno i dosta kritika o jednoumlju i slobodi govora je na mjestu.mp3sa wrote:Meni samo nije jasno, ako je u jugi bilo sve tako idealno svi imali sve, kako se poklaše dojucerasnji pioniri, nositelji spomenica, članovi partije... Pitanje za ove koji su 50 godina živjeli u tim idealnim uslovima i blagostanju, kako i zašto ste se tako strastveno ufatili pušaka i pobili komšije također pionire, zapalili te iste puteve, škole i fabrike koje ste izgradili? I nemojte mi molim vas samo reci došli nacionalisti, nisu s Marsa pali, svi ste odgojeni u istom sistemu, jednoumlju i blagostanju.
Sistem se raspao jer nije bio dugoročno održiv, i to je tačno.
Ali priče "bilo je isto korupcije" i stavljanje na sličnu ravan razvojnih projekata komunističke vlasti i ovih današnjih kretena je puka neinformisanost ili ideološka zalijepljenost. Kao što je mnogo puta rečeno, ovi današnji ne mogu okrečiti koliko se za vrijeme komunista izgradilo.
-
L u c i f e r
#104 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nije bilo idealno.mp3sa wrote:Meni samo nije jasno, ako je u jugi bilo sve tako idealno svi imali sve, kako se poklaše dojucerasnji pioniri, nositelji spomenica, članovi partije... Pitanje za ove koji su 50 godina živjeli u tim idealnim uslovima i blagostanju, kako i zašto ste se tako strastveno ufatili pušaka i pobili komšije također pionire, zapalili te iste puteve, škole i fabrike koje ste izgradili? I nemojte mi molim vas samo reci došli nacionalisti, nisu s Marsa pali, svi ste odgojeni u istom sistemu, jednoumlju i blagostanju.
Bilo je bolje nego u bošnjOkistanu.
-
L u c i f e r
#105 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Pogresno shvatas.hAZNADAR wrote:Meni je 50 i kusur. Valjda znam jako dobro postenje naseg naroda i koliko revnosno placa poreze i danas i prije, odbija mito i danas i prije, odbija stele i danas i prije, posluje nelegalno i danas i prije, parazitari i danas i prije,..tranquil wrote:Ni blizu.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo. Korupcija, lopovluk takodjer,...
YU nije imala sanse da ekonomski prezivi. Eto da nije uopce bilo nacionalista - onaj nacin ekonomisanja je bio osudjen na propast i svako upuceniji je to znao.
Ali je funkcionisalo bolje kod Bosnjaka zato sto je bila diktatura. A narod koji bolje funkcionise pod diktaturom nego u demokratiji ima zestok problem.
Nije rijec o nostalgiji za prosloscu.
Ves o kritici sadasnjosti.
- edo_79
#106 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Pa u ovom moru ''INSTANT PATRIOTA'' koji se bore za fotelje i zaradu po principu ''lezi hljebe da te jedem s ledja našeg naroda BiH'' ja i jesam neopredjeljen ... nacionalnost je Bosanac i Hercegovac okano a ne građaninsportman1 wrote:edo_79 wrote:Daj mi jedan dobar razlog za preimenovanje ulice ... SAMO JEDAN!Uljudbeni_Nositelj wrote:Ponukan temom o mladom Tariku Dautovicu, koji je, potpuno u skladu s demokratijom i nacelom slobodnog izrazavanja u koje se napadaci navodno zalazu, iznio misljenje o potrebi preimenovanja titove ulice, otvaram ovu temu. Na njoj cemo diskutirati o patoloskoj opsjednutosti Bosnjaka s likom i djelom Tita, partije i uopste komunistickom Jugoslavijom. Zasto Bosnjaci toliko strastveno i s tolikim zarom brane to jugoslavenstvo, koje je dokazano propala i po Bosnjake zla ideologija? Svi drugi narodi u okruzenju su napravali jasan odmak od te zablude, samo Bosnjaci vjeruju u iste ublehe, izlizane floskuletine o ovom zlu... Razumijem starije generacije jer oni jugonostalgijom lijece zal za mladim, ljepsim danima, a mladi dani su po defaulti ljepsi.
No, ne razumijem prevashodno mladu sarajevsku NVO-elitu graDZana kozmopolitanera sto se fura na tu pricu.
Uljudbeni nositelju .... da ti nije bilo Druga Tita ti jarane nebi sad mogao palamuditi po internetu i lupati svakojake gluposti, jer se nebi busao u prsa da si veliki musliman, već bi bio Hans, Fritz ili bi imao neko drugo ''egzotično'' ime .... prema tome, kad malo proguglaš po netu (nadam se da si to dosad naučio) onda fino svaki put kad se spomene ime Josipa Broza Tita, da lijepo ustaneš mirno i kaćeš ''hvala ti Stari na svemu''
P.S. Ja nisam Bošnjak ... ja sam građanin Bosne i Hercegovine ..... al ti već znaš u čemu je razlika između Bošnjaka i građanina BiH jelda okano pametno
gradjanin bih nije nacionalnost. ti bi mogao bit neopredjeljen.
Last edited by edo_79 on 18/08/2017 14:47, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#107 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
L u c i f e r wrote:Pogresno shvatas.hAZNADAR wrote:
Meni je 50 i kusur. Valjda znam jako dobro postenje naseg naroda i koliko revnosno placa poreze i danas i prije, odbija mito i danas i prije, odbija stele i danas i prije, posluje nelegalno i danas i prije, parazitari i danas i prije,..
Nije rijec o nostalgiji za prosloscu.
Ves o kritici sadasnjosti.
Nazalost - jugoslovenstvo je itekako sanasnjost.
Kod nekih se ocituje u podrsci SDA koja je samo zamijenila jedan kult drugim, jednu ideologiju i standarde samo konvertovala.
A kod nekih se ocituje tako sto je ocit sindrom nezrelog i razmazenog naroda. Ko to inace bolje funkcionise u uslovima diktature nego u uslovima demokratije i da sam gradi drzavu. Odbijanje bilo kakve vrste nacionalne homogenizacije po uzoru na Evropu je takodjer YU atavizam. I naravno vjecito prizivanje proslog dobrih vremena.
- tranquil
#108 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
I meni je dovoljno života bilo u socijalizmu.hAZNADAR wrote:Meni je 50 i kusur. Valjda znam jako dobro postenje naseg naroda i koliko revnosno placa poreze i danas i prije, odbija mito i danas i prije, odbija stele i danas i prije, posluje nelegalno i danas i prije, parazitari i danas i prije,..tranquil wrote:Ni blizu.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo. Korupcija, lopovluk takodjer,...
Socijalizam nije imao šanse da ekonomski preživi, tačno, ali ne zbog korupcije nego jer je sistem pogrešan u korijenima. I umro je, i neka počiva u miru.
To nema veze sa nivoom korupcije i nezaposlenosti. Naravno da je bilo i onda korupcije jer je korupcija prisutna u svakom društvu, ali ni blizu ovoga danas u BiH. Prije je to bila egzotična koverta koju je neko negdje kod nekog vidio, danas korupcija u BiH je način života, hedija je način preživljavanja od šaltera do šaltera, od doktora do doktora, to je primarni način zapošljavanja u državnim institucijama, u većini slučajeva jedini način dobijanja poslova u državnim institucijama. Da je onda bio i blizu nivo korupcije kao što je sada, kurac bi imao i prijeratne privredne gigante, i Olimpijadu. Sjećam se slučajeva kada su u mutnim radnjama uhvaćeni neki direktori ondašnjih preduzeća - to je bila sramota o kojoj se godinama pričalo. Danas je to svakodnevna rubrika, nešto što smo prihvatili kao normalnu stvar, dio života. Ti ljudi su današnji "uspješni poduzetnici", "elita".
O poređenju nivoa zaposlenosti neću ni komentarisati. I nezaposlenost je pojava koja nigdje nije 0%, ali je u Jugoslaviji skoro svako ko je imao završenu bar srednju školu ako je htio da radi, to i mogao da postigne bez štele / intervencija / kupovine radnog mjesta. Ako tvrdiš da je i danas isto tako, u potpunosti si razveden od realnosti.
- Sara03
#109 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nećemo se lagati.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo.

Najveća stopa nezaposlenosti u Europi, četvrta u svijetu...
-
Vipsilon
#110 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Da je Jugoslavija bila dobra i ravnopravna za bošnjački narod, dozvolila bi nam da se zovemo Bošnjacima a ne bi se morali zadovoljavati nekim generičkim imenom - Muslimani. A jugofiličarima je to glavni argument, a šta hoćete, Jugoslavija vam je dozvolila da se zovete Muslimanima!
- tandmand
#111 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Trebamo se mi odvojiti od svake ideološke prošlosti i gledati kako u bolje sutra. Neka vlast bude više tehnokratska a manje marksistička, islamistička, revizio-nacistička i sl.Vipsilon wrote:Problem je što je incijativu pokrenuo SDA-ov vijećnik (zapravo nije ni incijativa nego puštanje probnog balona), a za SDA stranku se vežu mnoge kontraverze pa otuda i ovoliko negodovanja. Ja smatram da je incijativa uredu i da se trebamo jasno odvojiti od tamne komunističke prošlosti, ali isto tako postavlja se pitanja šta druge tkz probošnjačke stranke rade. Što ovakvu ili sličnu incijativu nije pokrenuo vijećnik iz neke druge probošnjačke stranke kao što je BPS, SzBiH, SBB?
-
hAZNADAR
#112 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nisam ni rekao da je bila u procent ista. Siva ekonomija je danas mnogo veca nego ranije sto je zasluga i drzave ali i nas samih. I nije bas ni tacno da je nezaposlenost cetvrta u svijetuSara03 wrote:Nećemo se lagati.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo.
Najveća stopa nezaposlenosti u Europi, četvrta u svijetu...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... yment_rate
medjutim svaka dalja rasprava po tom pitanju bi skrenula sa teme i navela ponovo na med i mlijeko bivse drzave koje se tumaci kao dugorocno odrzivo.
Za sva vremena se ima reci jedna stvar po pitanju ekonomije bivse drzave. Jedna neizbjezna istina koja se ne smije zanemariti. YU je bila diktatura. Nezaposlenost je obicno manja u diktaturama gdje drzava odlucuje gdje ces raditi, gdje trositi i kako trositi. Kladim se da je manja nezaposlenost u Bjelorusiji i Sj Koreji. Tako da sve ima svoju cijenu. U uslovima zatvorenog trzista gdje roba domaca nema konurenciju - naravno da imas vise zaposlenih - ali pitanje je da li je to vrijedno diktature.
-
L u c i f e r
#113 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Kakvog hajra od naziva?Vipsilon wrote:Da je Jugoslavija bila dobra i ravnopravna za bošnjački narod, dozvolila bi nam da se zovemo Bošnjacima a ne bi se morali zadovoljavati nekim generičkim imenom - Muslimani. A jugofiličarima je to glavni argument, a šta hoćete, Jugoslavija vam je dozvolila da se zovete Muslimanima!
Evo super, mi Bosnjaci...i...?
Tri stada koje cobani napucavaju jedne na druge da bi ih muzli sto vise i duze.
Zovi me loncem ako hoces, daj mi standard, red i socijalnu drzavu.
-
statixx
#114 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Moji rahmetli djedovi obojica zavrsili fakultete u tom rezimu i bez problema dosli do posla. Kasnije im i sva djeca postala fakultetski obrazovani.tranquil wrote: O poređenju nivoa zaposlenosti neću ni komentarisati. I nezaposlenost je pojava koja nigdje nije 0%, ali je u Jugoslaviji skoro svako ko je imao završenu bar srednju školu ako je htio da radi, to i mogao da postigne bez štele / intervencija / kupovine radnog mjesta. Ako tvrdiš da je i danas isto tako, u potpunosti si razveden od realnosti.
A kako nam je danas? Evo moja zena je magistar jezika i knjizevnosti, sa 3 godine staza (na zamjenama), i ocekuje preko 20 odbijenica na konkursima za srednju i osnovnu skolu. Jbg, nema ko da pogura, pravilnik skrojen tako da se mogu primati podobni, itd.
- madner
#115 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ovaj lupeta pa lupeta. Diktatura nije vezana za trzisno uredjenje drzave. Imas kapitalisticke diktature.
SFRJ svakako nije spadala u planirane ekonomije, tako da imamo duplu fulu.
Inace razlog zasto je stav prema tom periodu pozitivan je jednostavan. Sve, osim trznih centara je izgradjeno za to vrijeme.
Od naselja, do puteva.
SFRJ svakako nije spadala u planirane ekonomije, tako da imamo duplu fulu.
Inace razlog zasto je stav prema tom periodu pozitivan je jednostavan. Sve, osim trznih centara je izgradjeno za to vrijeme.
Od naselja, do puteva.
-
hAZNADAR
#116 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ovo zadnmje nije tacno i stvarno mi je mrsko o tome pisati i koliko je cekalo na birou.tranquil wrote:
I meni je dovoljno života bilo u socijalizmu.
Socijalizam nije imao šanse da ekonomski preživi, tačno, ali ne zbog korupcije nego jer je sistem pogrešan u korijenima. I umro je, i neka počiva u miru.
To nema veze sa nivoom korupcije i nezaposlenosti. Naravno da je bilo i onda korupcije jer je korupcija prisutna u svakom društvu, ali ni blizu ovoga danas u BiH. Prije je to bila egzotična koverta koju je neko negdje kod nekog vidio, danas korupcija u BiH je način života, hedija je način preživljavanja od šaltera do šaltera, od doktora do doktora, to je primarni način zapošljavanja u državnim institucijama, u većini slučajeva jedini način dobijanja poslova u državnim institucijama. Da je onda bio i blizu nivo korupcije kao što je sada, kurac bi imao i prijeratne privredne gigante, i Olimpijadu. Sjećam se slučajeva kada su u mutnim radnjama uhvaćeni neki direktori ondašnjih preduzeća - to je bila sramota o kojoj se godinama pričalo. Danas je to svakodnevna rubrika, nešto što smo prihvatili kao normalnu stvar, dio života. Ti ljudi su današnji "uspješni poduzetnici", "elita".
O poređenju nivoa zaposlenosti neću ni komentarisati. I nezaposlenost je pojava koja nigdje nije 0%, ali je u Jugoslaviji skoro svako ko je imao završenu bar srednju školu ako je htio da radi, to i mogao da postigne bez štele / intervencija / kupovine radnog mjesta. Ako tvrdiš da je i danas isto tako, u potpunosti si razveden od realnosti.
Na svaki spomen bivse YU se ima uvijek naglasiti i podvuci da je bila diktatura. Znaci sve pohvale, sve statistike,... se imaju ipak spomenuti u svjetlu diktature i kontrolisane ekonomije.
Problem sa Bosnjacima je taj sto bolje funkcionisu u diktaturi nego u demokratiji. Barem demokratiji koju mogu sami stvarati buduci da se lako uklapamo u sve izgradjene sisteme u svijetu. A narod koji pati za diktaturom i tutorom i koji tako moze funkcionisati je jednostavno nezreo.
Buduci da novi tutor nece doci, da nece biti nove diktature - ne ostaje nista drugo no zazriti.
A to mozes samo tako sto ces prerasti YU bilo da je ceznjivo prizivas i hvalis - ili da si nasao zamjenu u SDA i novom kultu.
Tako kada sljedeci put neki SDA jurisnik kritikuje Tita i YU - mozes se samo sloziti ili precutiti. I podsjetiti da je to sto on predstavlja nista bolje i da pravi iste greske.
- Point.
#117 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Hazna, posto tebi nije valjao ni prosli i sadasnji siste, sta bi po tebi trebalo uraditi da bi se stanje poboljsalo? Da imas moc vladavine, na koji nacin i koji sistem bi upotrijebio da poboljsas sadasnjost?hAZNADAR wrote:Meni je 50 i kusur. Valjda znam jako dobro postenje naseg naroda i koliko revnosno placa poreze i danas i prije, odbija mito i danas i prije, odbija stele i danas i prije, posluje nelegalno i danas i prije, parazitari i danas i prije,..tranquil wrote:Ni blizu.hAZNADAR wrote:Nezaposlenost je bila i u YU kao i danas - necemo se lagati - posebno mi koji je pamtimo. Korupcija, lopovluk takodjer,...
- tranquil
#118 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Znači nezaposlenost je bila ista, da se ne lažemo, ali pošto nije bila ni blizu ista, to je bilo zato što je bila diktatura jer je nezaposlenost niska i u Sjevernoj Koreji.
Kapiram
Odmjeren i nadasve konzistentan pristup kritici.
Kapiram
- mp3sa
#119 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ja ozbiljno pitam a niko ne odgovara. Da li bi iko od vas mogao tek tako po naređenju "vođe" napraviti 500 masovnih grobnica a odrastao u blagostanju i sve bilo super? Ne provociram zaista, pitam jer mi nije jasno šta je to bilo tako zlo u tim vašim generacijama pionira da ste mogli napraviti sve ovo što se desilo?tranquil wrote:U Jugoslaviji nije bilo savršeno i dosta kritika o jednoumlju i slobodi govora je na mjestu.mp3sa wrote:Meni samo nije jasno, ako je u jugi bilo sve tako idealno svi imali sve, kako se poklaše dojucerasnji pioniri, nositelji spomenica, članovi partije... Pitanje za ove koji su 50 godina živjeli u tim idealnim uslovima i blagostanju, kako i zašto ste se tako strastveno ufatili pušaka i pobili komšije također pionire, zapalili te iste puteve, škole i fabrike koje ste izgradili? I nemojte mi molim vas samo reci došli nacionalisti, nisu s Marsa pali, svi ste odgojeni u istom sistemu, jednoumlju i blagostanju.
Ali priče "bilo je isto korupcije" i stavljanje na sličnu ravan razvojnih projekata komunističke vlasti i ovih današnjih kretena je puka neinformisanost ili ideološka zalijepljenost. Kao što je mnogo puta rečeno, ovi današnji ne mogu okrečiti koliko se za vrijeme komunista izgradilo.
- Putnik ali stvarno
#120 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Secam se iz narodne poezije one
.. drumovi ce pozeljeti Turaka al Turaka vise biti nece ...
Kako, bez stida & po obicaju, kaze Mali Alek danas na otvaranju filijale turske fabrike u Vladicinom Hanu
"... nasa Braca i Prijatelji Turci ne trebaju da idu u Meksiko,
uvek cemo im dati bolju ponudu ... "
inace prve fabrike otvorene posle njegovog ulaska u politiku ...
Cheer up ljudi Juga je bila majka i uspeno smo je shebali udruzenim IQom ...
Jako je bitno da smo skontali sta smo uradili - bice bolje
.. drumovi ce pozeljeti Turaka al Turaka vise biti nece ...
Kako, bez stida & po obicaju, kaze Mali Alek danas na otvaranju filijale turske fabrike u Vladicinom Hanu
"... nasa Braca i Prijatelji Turci ne trebaju da idu u Meksiko,
uvek cemo im dati bolju ponudu ... "
inace prve fabrike otvorene posle njegovog ulaska u politiku ...
Cheer up ljudi Juga je bila majka i uspeno smo je shebali udruzenim IQom ...
Jako je bitno da smo skontali sta smo uradili - bice bolje
- Sara03
#121 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
hAZNADAR wrote:I nije bas ni tacno da je nezaposlenost cetvrta u svijetu
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... yment_rate
Dakle, navodiš podatke sa Vikipedije kao relevantne, a ja ti dajem izvještaj organizacije Trading Economics, koja se bavi isključivo ekonomskim indikatorima za sve države svijeta i koja je početkom augusta objavila listu država sa najvećom stopom nezaposlenosti...
https://tradingeconomics.com/country-li ... yment-rate
http://ba.n1info.com/a179509/Vijesti/Vi ... nosti.html
-
hAZNADAR
#122 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
YU je itekako bila planirana ekonomija i zatvoreno trziste gdje si imao konkurenciju samo domace robe. Znam silu struka i privatnika koji su morali placati zestok porez na uvoz robe koje nije bilo u YU ili na crno. Onog momenta kada je strana roba usla na domace trziste je bilo pitanje vremena propasti nasih fabrika.
I nije tacno da su se samo trzni centri gradili poslije rata. Ne racunajuci silnu lovu koja je otisla na saniranje steta ratnih razaranja.
I da nije bilo rata - mnoge fabrike bi propale kao sto vidimo u istocnoj Evropi. Jednostavno se promijenio nacin poslovanja i trziste. Nekada je bilo moguce potapati sela i doline zarad hidrocentrale jer je vlast tako naredila - danas vise ne.
Ali eto - valjda je bilo sladje ici u Madjarsku ili Trst kupovati negoli imati to na policama u svojoj carsiji.
YU je ekonomski bila stabilnija zato sto je bila diktatura. I uz to itekako planska ekonomija i trziste.
Svako ko priziva i hvali stabilnost, ekonomiju,... bivseg sistema mora znati da to nije bilo moguce bez diktature. Taj tutor koji nas je hranio i oblacio, sugerisao sta da radimo i kako da trosimo, kako da mislimo,... je od nas i napravio debile. Isto smo kao punoljetni samostalni koji se patimo i rado bi se vratili roditeljima.
I nije tacno da su se samo trzni centri gradili poslije rata. Ne racunajuci silnu lovu koja je otisla na saniranje steta ratnih razaranja.
I da nije bilo rata - mnoge fabrike bi propale kao sto vidimo u istocnoj Evropi. Jednostavno se promijenio nacin poslovanja i trziste. Nekada je bilo moguce potapati sela i doline zarad hidrocentrale jer je vlast tako naredila - danas vise ne.
Ali eto - valjda je bilo sladje ici u Madjarsku ili Trst kupovati negoli imati to na policama u svojoj carsiji.
YU je ekonomski bila stabilnija zato sto je bila diktatura. I uz to itekako planska ekonomija i trziste.
Svako ko priziva i hvali stabilnost, ekonomiju,... bivseg sistema mora znati da to nije bilo moguce bez diktature. Taj tutor koji nas je hranio i oblacio, sugerisao sta da radimo i kako da trosimo, kako da mislimo,... je od nas i napravio debile. Isto smo kao punoljetni samostalni koji se patimo i rado bi se vratili roditeljima.
- tranquil
#123 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nešto si pobrkao, zato niko ne odgovara. Masovne grobnice su počele nastajati godinu i više nakon što je stari sistem zamijenjen novim, a ne tokom trajanja starog sistema, i njihovo kreiranje je naređeno od strane visokih dužnosnika stranaka koje u svom imenu uglavnom imaju riječ "demokratska", a ne "savez komunista".mp3sa wrote:Ja ozbiljno pitam a niko ne odgovara. Da li bi iko od vas mogao tek tako po naređenju "vođe" napraviti 500 masovnih grobnica a odrastao u blagostanju i sve bilo super? Ne provociram zaista, pitam jer mi nije jasno šta je to bilo tako zlo u tim vašim generacijama pionira da ste mogli napraviti sve ovo što se desilo?tranquil wrote:U Jugoslaviji nije bilo savršeno i dosta kritika o jednoumlju i slobodi govora je na mjestu.mp3sa wrote:Meni samo nije jasno, ako je u jugi bilo sve tako idealno svi imali sve, kako se poklaše dojucerasnji pioniri, nositelji spomenica, članovi partije... Pitanje za ove koji su 50 godina živjeli u tim idealnim uslovima i blagostanju, kako i zašto ste se tako strastveno ufatili pušaka i pobili komšije također pionire, zapalili te iste puteve, škole i fabrike koje ste izgradili? I nemojte mi molim vas samo reci došli nacionalisti, nisu s Marsa pali, svi ste odgojeni u istom sistemu, jednoumlju i blagostanju.
Ne kažem da su to žrtve demokratije, nego samo da ne možeš kriviti komunizam za to. Ako je šta u komunizmu bilo izraženo, to je antinacionalistička propaganda.
-
Vipsilon
#124 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Pojava fabrika i škola sa Jugoslavijom ima veze koliko i pojava smartfona i računara sa vremenom vladavine SDA.
-
baxus
#125 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Najbolja adresa da vidiš zašto i zašto nije ti je Avdo Campara, ako znaš ko je bio, sa svojom sinovima Aljasom i Dubravkom sivom eminencijom Bosnjaka danas.Uljudbeni_Nositelj wrote:Fascinantna je ta agresivnost kriminalne NVO-mafije, tih mladih sarajevocentricnih jastrebova... Feminizam, hbtq-ubleha, graDZanstvo zamijenile stare komunisticke neupitne doktrine, ali brane se istim zarom...