Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
- vivaldi
#101 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
zdravstvo mora sacekati bolje dane. to je ogormna reforma, a s ovim parama nema bolje usluge.
vecina prijedloga koji su izneseni imaju ozbiljnu falinku - od povecanja pdv-a koji bi udario po dzepu opet stanovnistvo, preko povecanja akcize na cigare sto ne bi donjelo nikakav rezultat jer su cijene cigara vec probile plafon i 2016 su prihodi pali po tom osnovu par miliona u odnosu na 2015, do teze kako nije fer da oni sto vise uplacuju trebaju da imaju bolju uslugu, a upravo to je mozda jeidno zrno prvade.
trazit da ovi paraziti
https://www.klix.ba/vijesti/bih/istrazu ... /170627003
imaju jos i bolju zdravstvenu zastitu nije mazohizam vec idiotizam, a upravo budzetski paraziti cine vecinu onih sto uplacuju vise.
i na kraju najbitnija stvar - ne znam koliko ste ikada koristili usluge privatnika? to je super otici zubaru 2 puta godisnje ili 1 izvadit krv. nema guzve, sve ide brzo, ljubaznost..., ali racun je ono sto pravi razliku. s upalom pluca bi se mogli izvuci kreditom, ali neko vece sranje bi vas beskucnikom napravilo.
meni je drug prosle godine dosao iz kanade i dijete mu fasuje visoku temperaturu. ne znam koliko ga je na kraju kostalo, ali ja sam ga dvaput vozio u eurofarm na ilidzu ( a isao je vise puta). kad pogledas racun ko da je bio u konzumu - 19+23+20+9+....ne znam sta su sve sabirali, ali ispod 60-70 maraka nikad nije bilo (ne racunajuci lijekove naravno). i svaki put "dodjite na kontrolu za 2-3 dana". (naravno niko nije ni znao niit ga je ko pitao jel dijaspora pa da su ga zato oderali). jebena temperatura!!!
druze, to je deranje koze. e sad zamisli prva vakcina, druga, treca, cetvrta, peta, sesta, proliv visoka temperatura, osip, zausnjaci, krzamak, pljuskavice, slab apetit, kukovi...i sve ti je to dzaba. to kad bi radio kod privatnika dok ti dijete ne krene u skolu trebala bi ti 3 kredita ili da predjes na narodnu medicinu.
a onda tako neko, a ima ih kolko hoces takvih, kaze "uplacujem 10 godina a nisam nikad doktoru otisao, dje su pare?" . naravno ne pada mu pamet da mu djete i starci penzioneri ne izlaze od doktora (dzaba naravno).
kad bi dao, nedaj boze, privatnicima na upravljanje samo jedan klinicki centar, jebes mi sve ako na kraju godine ne bi fakturisali 3-4 milijarde maraka.
u sadasnjim okolnostima sve ustede i racionalizacija bi uvrh glave mogli mozda pokriti dugove zdravstva, ali za bolju uslugu bi trebalo daleko daleko vise.
vecina prijedloga koji su izneseni imaju ozbiljnu falinku - od povecanja pdv-a koji bi udario po dzepu opet stanovnistvo, preko povecanja akcize na cigare sto ne bi donjelo nikakav rezultat jer su cijene cigara vec probile plafon i 2016 su prihodi pali po tom osnovu par miliona u odnosu na 2015, do teze kako nije fer da oni sto vise uplacuju trebaju da imaju bolju uslugu, a upravo to je mozda jeidno zrno prvade.
trazit da ovi paraziti
imaju jos i bolju zdravstvenu zastitu nije mazohizam vec idiotizam, a upravo budzetski paraziti cine vecinu onih sto uplacuju vise.
i na kraju najbitnija stvar - ne znam koliko ste ikada koristili usluge privatnika? to je super otici zubaru 2 puta godisnje ili 1 izvadit krv. nema guzve, sve ide brzo, ljubaznost..., ali racun je ono sto pravi razliku. s upalom pluca bi se mogli izvuci kreditom, ali neko vece sranje bi vas beskucnikom napravilo.
meni je drug prosle godine dosao iz kanade i dijete mu fasuje visoku temperaturu. ne znam koliko ga je na kraju kostalo, ali ja sam ga dvaput vozio u eurofarm na ilidzu ( a isao je vise puta). kad pogledas racun ko da je bio u konzumu - 19+23+20+9+....ne znam sta su sve sabirali, ali ispod 60-70 maraka nikad nije bilo (ne racunajuci lijekove naravno). i svaki put "dodjite na kontrolu za 2-3 dana". (naravno niko nije ni znao niit ga je ko pitao jel dijaspora pa da su ga zato oderali). jebena temperatura!!!
druze, to je deranje koze. e sad zamisli prva vakcina, druga, treca, cetvrta, peta, sesta, proliv visoka temperatura, osip, zausnjaci, krzamak, pljuskavice, slab apetit, kukovi...i sve ti je to dzaba. to kad bi radio kod privatnika dok ti dijete ne krene u skolu trebala bi ti 3 kredita ili da predjes na narodnu medicinu.
a onda tako neko, a ima ih kolko hoces takvih, kaze "uplacujem 10 godina a nisam nikad doktoru otisao, dje su pare?" . naravno ne pada mu pamet da mu djete i starci penzioneri ne izlaze od doktora (dzaba naravno).
kad bi dao, nedaj boze, privatnicima na upravljanje samo jedan klinicki centar, jebes mi sve ako na kraju godine ne bi fakturisali 3-4 milijarde maraka.
u sadasnjim okolnostima sve ustede i racionalizacija bi uvrh glave mogli mozda pokriti dugove zdravstva, ali za bolju uslugu bi trebalo daleko daleko vise.
-
kluz franjo
#102 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Nadam se da nećeš zamjeriti, ali neću se referirati na cijelokupan post, već na najznačajnije dijelove (ako nešto promašim, ne zamjeri).vivaldi wrote:zdravstvo mora sacekati bolje dane. to je ogormna reforma, a s ovim parama nema bolje usluge.
...
Mazohizam vs. Idiotizam
Ja odavno na ovom forumu zagovaram uvođenje deferencirane PDV stope (smatram to poštenijim i solidarnijim), ali i u postojećem sistemu mislim da je povećanje OBIMA ZAHVATA za 1% u korist zdravstva moguće, izvodivo i isplativo. Takođe, ne sjećam se da je neko osim mene spominjao akcize na duhan i alkohol. Nije bilo riječi o povećanju, već o fiksnom određivanju dijela koji ide DIREKTNO u zdravstvo. (Postojanje državnih mehanizama da "uganjaju" obveznike nije pitanje Zdravstva, složićeš se).
Privatno vs. Javno
Naravno da govorim iz ličnog iskustva. Kada god sam mogao (a u puno slučajeva propisi te uslovljavaju) koristio sam Privatno zdravstvo, iz svog džepa. A nisam nikada bio na budžetu, a redovni sam platiša JZO.
Individualnost vs. Solidarnost
Naravno da sam svjestan moje majke u penziji i naravno da zagovaram solidarni sistem JZO.
Po mojoj procjeni, samo u FBiH se trenutno "vrti" 2 mlrd. KM godišnje u zdravstvu (što javno, što privatno) i NE SLAŽEM se sa tvojom konstatacijom.
Sa ovim parama se može bolja zdravstvena usluga organizirati. A "boljih dana" nema na vidiku i neće ih biti bez konkretnih reformi.
Pozdrav
-
Novak20
#103 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
U prilog temi.
http://www.avaz.ba/clanak/300404/who-oc ... -rezultati
....Bitno je istaći i podatak WHO da naša država na godišnjem nivou na zdravstvo troši 14,1 posto svih državnih izdvajanja. I prema toj cifti, svrstani smo među države koje poprilično mnogo izdvajaju za zdravstveni sistem. Poređenja radi, Španija izdvaja 14,5 posto, Češka 14,9 posto... Dok manje od BiH izdvajaju države poput Litvanije, Irske, Estonije, Slovenije, Finske, Portugala, Izraela i mnoge druge......
http://www.avaz.ba/clanak/300404/who-oc ... -rezultati
....Bitno je istaći i podatak WHO da naša država na godišnjem nivou na zdravstvo troši 14,1 posto svih državnih izdvajanja. I prema toj cifti, svrstani smo među države koje poprilično mnogo izdvajaju za zdravstveni sistem. Poređenja radi, Španija izdvaja 14,5 posto, Češka 14,9 posto... Dok manje od BiH izdvajaju države poput Litvanije, Irske, Estonije, Slovenije, Finske, Portugala, Izraela i mnoge druge......
-
daddy-kool
#104 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Slažem se sa ukupnim tonom posta, ustvari možda da ovdje počnem glumiti "devil's advocate": naše zdravstvo je za ove pare koje izdvajamo odlično. Treba imati u vidu da kao država plaćamo lijekove po istoj, odnosno po mnogo višoj cijeni, od drugih z.evropskih zemalja. Isto tako sa raznoraznim materijalima, posebnim medicinskim aparatima, hemikalijama, itd, itd. Jednostavno smo malo (i korumpirano) tržište. Troškovi koji bi se i mogli racionalizovati su recimo centralizovanje nabavki na barem federalnom nivou. Mogla bi se i kultura popraviti, ali za ove pare, realno, i nije loše.vivaldi wrote:
- Gojeni H
#105 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Sta sam rekao na drugoj stranici?kluz franjo wrote:Slabo ti njeguješ ovu temu @dozer.![]()
Možda da opsuješ nekom nešto...
Ili barem da naslov teme izmjeniš u "Javno bošnjačko/hrvatsko/srpsko/ostalo ZO"... (može i sirijsko)
Očigledno je da fakti i suha suština ne pobuđuje interesovanje.
fenomen SKANDALOZNO! na djelu.
Mi razgovaramo, ne svadjamo se ...
Tema je trebala biti naslovljena AKO IMA BOGA, ZASTO NAM JE OVAKVO ZDRAVSTVENO OSIDURANJE!
Ili DA LI TREBA SVINJETINA U BOLNICKOM MENIJU?!?![]()
-
Novak20
#106 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Zdravstvo u sivoj zoni: Stotine privatnih ustanova u FBiH kriju godišnje izvještaje
https://www.faktor.ba/vijest/zdravstvo- ... aje-254453
...U suštini, nema javnog i privatnog zdravstva. Te dvije kategorije zakon izjednačava i one moraju zadovoljiti iste uslove i kriterije. Novac kojim manipulira ZZO je novac građana, a ne države, ali to ovdje malo ko shvata, i građani imaju pravo da ga potroše u kojoj hoće zdravstvenoj ustanovi. Međutim, dosadašnja politika u ministarstvima zdravstva i ZZO-u je uradila sve da se onemogući pacijente u ostvarivanju njihovih prava – smatra dr. Mirsad Đugum, vlasnik privatne poliklinike "Atrijum", koja je sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS sklopila ugovor o pružanju usluga iz oblasti porodične medicine......
https://www.faktor.ba/vijest/zdravstvo- ... aje-254453
...U suštini, nema javnog i privatnog zdravstva. Te dvije kategorije zakon izjednačava i one moraju zadovoljiti iste uslove i kriterije. Novac kojim manipulira ZZO je novac građana, a ne države, ali to ovdje malo ko shvata, i građani imaju pravo da ga potroše u kojoj hoće zdravstvenoj ustanovi. Međutim, dosadašnja politika u ministarstvima zdravstva i ZZO-u je uradila sve da se onemogući pacijente u ostvarivanju njihovih prava – smatra dr. Mirsad Đugum, vlasnik privatne poliklinike "Atrijum", koja je sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS sklopila ugovor o pružanju usluga iz oblasti porodične medicine......
- Henry Chinaski
#107 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Zdravstvo i farmacija su trenutno neki od najkorumpiranijih sektora. To u kombinaciji sa ogromnim parama koje se slivaju u kasu čini ovo jednom od najtežih reformi. Da bi se pokrenula reforma zdravstvenog osiguranja prvo treba organizaciono urediti stanje u zdravstvu, a to bi bilo bolno za veliki broj trenutnih zdravstvenih radnika. Neki bi morali početi da stvarno rade, neki bi izgubili dio dodatnih primanja, a ima ih i puno koji su višak u javnim ustanovama, naročito stomatologa. Povoljna stvar je da se pare ne slivaju u državnu kasu nego je fond sam za sebe i teži je za pronevjeru od državnog budžeta.
Mislim da se ide naprijed sitnim koracima ali bolje išta nego ništa.
Utješna okolnost je da nema države sa idealno orgaizovanim zdravstvom.
Mislim da se ide naprijed sitnim koracima ali bolje išta nego ništa.
Utješna okolnost je da nema države sa idealno orgaizovanim zdravstvom.
- Dozer
#108 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Znao sam ja ovo i prije nego otvorih temu.kluz franjo wrote:Slabo ti njeguješ ovu temu @dozer.![]()
Možda da opsuješ nekom nešto...
Ili barem da naslov teme izmjeniš u "Javno bošnjačko/hrvatsko/srpsko/ostalo ZO"... (može i sirijsko)
Očigledno je da fakti i suha suština ne pobuđuje interesovanje.
Nazalost, ali velika vecina forumasa su mladja raja (35-), tako da je iluzorno ocekivati da se puno njih zanima ovakvim temama. Prvo jer uopste ne kontaju o cemu se prica, drugo jer im je mentalni sklop u vecini slucajeva odavno "nastiman" da reaguje samo na teme koje se ticu BHS matrice.
Ovime nemam namjeru nikoga vrijedjati, nego je ovo naprosto ovako.
Cim se dirne u tu matricu, takva tema odmah prokljuca. Zalosno je sto ih se ta matrica sustinski uopste ne dotice u smislu njihovog licnog zivota, a ova i slicne teme ih se i te kako doticu i ticu. Ali, jbg...
Welcome to BiH - the state where logic ends!
Last edited by Dozer on 28/06/2017 10:24, edited 1 time in total.
- Dozer
#109 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Moram samo malkice ovdje uskociti, jer nisam bio dovoljno jasan. Do mene je.vivaldi wrote:zdravstvo mora sacekati bolje dane. to je ogormna reforma, a s ovim parama nema bolje usluge.
Ja kada kazem da se podigne PDV za 1%, tu mislim na PDV na sve osim osnovnih zivotnih namirnica. Da ih ne nabrajamo, zna se koje su to.
Za akcize nisam rekao da se dodatno povecaju, nego da se od dijela koji se i sada prikuplja, dio namjenski odvaja za solidarni budzet ZO.
Da, s ovim se slazem. Ali, realno, ako bi JZO bilo identicno za svakoga, kao i usluga JZS, onda je nebitno koliko ko zaradjuje jer je usluga svima ista, i za nju isto izdvajaju/mo.trazit da ovi paraziti
Tacno. Ali, uvezivanjem javnog i privatnog sistema, u kojem bi bile definisane usluge koje su pokrivene JZO, i koje pruzaju i privatnici s pokricem JZO, jednostavno bi limitiralo mahinacije. Zakonom se propisu visoki penali za malverzacije, i gotova stvar.i na kraju najbitnija stvar - ne znam koliko ste ikada koristili usluge privatnika? to je super otici zubaru 2 puta godisnje ili 1 izvadit krv. nema guzve, sve ide brzo, ljubaznost..., ali racun je ono sto pravi razliku. s upalom pluca bi se mogli izvuci kreditom, ali neko vece sranje bi vas beskucnikom napravilo.
A ko hoce da se bas lijeci samo privatno, ako ima pare - ko mu brani? Zar nije ovako i danas?
Ovime bi se samo sve to svelo u neke zakonske okvire i precizno definisalo ko, sta, za koliko.
Stvar je u tome sto ti identicnu ovakvu stvar urade i u KC ili DZ, samo sto racun ne ispostave tebi licno, nego ga ispostave ZZO ciji si ti osiguranik.meni je drug prosle godine dosao iz kanade i dijete mu fasuje visoku temperaturu. ne znam koliko ga je na kraju kostalo, ali ja sam ga dvaput vozio u eurofarm na ilidzu ( a isao je vise puta). kad pogledas racun ko da je bio u konzumu - 19+23+20+9+....ne znam sta su sve sabirali, ali ispod 60-70 maraka nikad nije bilo (ne racunajuci lijekove naravno). i svaki put "dodjite na kontrolu za 2-3 dana". (naravno niko nije ni znao niit ga je ko pitao jel dijaspora pa da su ga zato oderali). jebena temperatura!!!
Nije ti nista od toga dzaba, drug moj. Kako ti rekoh gore - sve ti to isto naplati i KC ili DZ, samo sto si ti to vec platio. I to ne platio, nego si to preplatio. Skontaj to ovako... Npr. 5 godina si osiguranik u ZZO, i svaki mjesec ti od plate odbiju 100 KM. To je 1.200 godisnje. I tako 5 godina, a ti bio zdrav (ili dijete ti) i nisi ni jednom otisao doktoru. Znaci, za tih 5 godina ti si u ZZO uplatio 6.000 KM. I onda si se razbolio, ili dijete ti, i imas nesto od toga nabrojanoga. Koliko kosta to lijecenje od 7-10-15 dana? 6.000? 1.200? Tesko.druze, to je deranje koze. e sad zamisli prva vakcina, druga, treca, cetvrta, peta, sesta, proliv visoka temperatura, osip, zausnjaci, krzamak, pljuskavice, slab apetit, kukovi...i sve ti je to dzaba. to kad bi radio kod privatnika dok ti dijete ne krene u skolu trebala bi ti 3 kredita ili da predjes na narodnu medicinu.
I jos jednom - nista to nije "dzaba". Ti starci-penzioneri su 40 godina, ili cijeli radni vijek koliki god da je bio, uplacivali cifre i cifre u taj ZZO. Da li su ih iskoristi za svoje ili lijecenje nekoga svog? Ni priblizno. E - upravo je to ta nekakva akumulacija. Godinama placas, a ne koristis to, i onda kada prestanes placati (odes u penziju), logicno je da moras imati pravo da se lijecis za sve ono sto si godinama uplacivao.a onda tako neko, a ima ih kolko hoces takvih, kaze "uplacujem 10 godina a nisam nikad doktoru otisao, dje su pare?" . naravno ne pada mu pamet da mu djete i starci penzioneri ne izlaze od doktora (dzaba naravno).
E sad, to sto je ovdje sistem takav da ti sada uplacujes za nekoga ko vise ne radi, a onda ce neko (valjda) uplacivati za tebe kada ti odes u pneziju, to je drugi par rukava. I OK je taj sistem, ali tamo gdje zaista funkcionise, kao sto je bilo u bivsoj drzavi sa 22+ miliona stanovnika od kojih je 60%+ radilo. U ovoj drzavi i sistemu gdje imamo 1/1 odnos zaposlenih i penzionera, a ako dodamo djecu taj odnos je onda 1/1,5 (vise je nezaposlenih i penzionera nego zaposlenih) - ovakav sistem jednostavno ne moze funkcionisati.
Ovo se sve limitira zakonima, pobogu.kad bi dao, nedaj boze, privatnicima na upravljanje samo jedan klinicki centar, jebes mi sve ako na kraju godine ne bi fakturisali 3-4 milijarde maraka.
Vjeruj da nije tako. Stvar je u upravljanju i raspodjeli resursa. A to treba znati. Nazalost, kod nas, izgleda, ne postoje takvi koji to znaju. I hoce.u sadasnjim okolnostima sve ustede i racionalizacija bi uvrh glave mogli mozda pokriti dugove zdravstva, ali za bolju uslugu bi trebalo daleko daleko vise.
-
bluesjunior
#110 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
@dozer pratim tvoje teme inace....lako se složiti da je problematika ove teme od Velikog značaja, a tvoja metoda/prijedlozi kao slicni prijedlozi @kluzovi izgledaju toliko dobro i normalno da se covjek prosto pita jel moguce da se to sve radi drugačije tačnije mnogo drugačije. to realno sasvim provedivi koraci. e sad na zalost su potpuno u koliziji sa (ne)razmisljanjem prosjecnog stanovnika FBiH ili BiH. ponekad mi se cini da ti jos uvijek koliko god kritički raspoložen bio (često) pomalo precjenjujes prosjecan stepen edukacije "u nas". da ne kazem cak prosjecan IQ. kod nas se vec odavno NE ČITA! kod nas je zamrla svaka neprofitna djelatnost kao sto su hobiji, samogradnja, i jos razne druge stvari koje pojedinca polako grade. eto vazna je Sirija, Erdogan itd. imam vec dosta godina pa mi je jos uvijek tesko prihvatiti spoznaju da kod nas prosjecni ljudi uglavnom zaista ne razumiju mnogo toga ponekad prilicno proste stvari. na primjer da bi se mozda neto plata i povecala kroz takvu reformu zdravstvenog osiguranja, e kad bi to znali izracunat bila bi ova tema malo posjecenija....
opet evo imas tu komentatora koji smatraju da je to kod nas zapravo u redu za te pare...žalosno zaista. ne treba nama izgleda nista, neki tvrde da nam ne treba autoput, neki su zadovoljni sa zdravstvom, navikli smo se (bar u Sarajevu) da nema bas stalno vode, onaj tuzlak smatra da su nekakve sarajlije krive za sve i glasace za SDA "iz inata", i tako u krug da ne doticem neke egzoticnije teme koje si po meni jako fino obrazlagao, a na tim se bas dobro vidjelo ne da govoris zidu nego teškim zadrtim krkanima koji da se mi vise ne lazemo cine brate jednu skroz dobru vecinu naseg ljepog, dobrog i nadasve prepostenog naroda...
opet evo imas tu komentatora koji smatraju da je to kod nas zapravo u redu za te pare...žalosno zaista. ne treba nama izgleda nista, neki tvrde da nam ne treba autoput, neki su zadovoljni sa zdravstvom, navikli smo se (bar u Sarajevu) da nema bas stalno vode, onaj tuzlak smatra da su nekakve sarajlije krive za sve i glasace za SDA "iz inata", i tako u krug da ne doticem neke egzoticnije teme koje si po meni jako fino obrazlagao, a na tim se bas dobro vidjelo ne da govoris zidu nego teškim zadrtim krkanima koji da se mi vise ne lazemo cine brate jednu skroz dobru vecinu naseg ljepog, dobrog i nadasve prepostenog naroda...
- Dozer
#111 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Ne zaboravi dodati i - preglupog naroda. Nazalost...
- vivaldi
#112 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
ma sta ti imam zamjerati, pa diskusija i jeste smisao forumakluz franjo wrote:Nadam se da nećeš zamjeriti, ali neću se referirati na cijelokupan post, već na najznačajnije dijelove (ako nešto promašim, ne zamjeri).vivaldi wrote:zdravstvo mora sacekati bolje dane. to je ogormna reforma, a s ovim parama nema bolje usluge.
...
Mazohizam vs. Idiotizam
Ja odavno na ovom forumu zagovaram uvođenje deferencirane PDV stope (smatram to poštenijim i solidarnijim), ali i u postojećem sistemu mislim da je povećanje OBIMA ZAHVATA za 1% u korist zdravstva moguće, izvodivo i isplativo. Takođe, ne sjećam se da je neko osim mene spominjao akcize na duhan i alkohol. Nije bilo riječi o povećanju, već o fiksnom određivanju dijela koji ide DIREKTNO u zdravstvo. (Postojanje državnih mehanizama da "uganjaju" obveznike nije pitanje Zdravstva, složićeš se).
Privatno vs. Javno
Naravno da govorim iz ličnog iskustva. Kada god sam mogao (a u puno slučajeva propisi te uslovljavaju) koristio sam Privatno zdravstvo, iz svog džepa. A nisam nikada bio na budžetu, a redovni sam platiša JZO.
Individualnost vs. Solidarnost
Naravno da sam svjestan moje majke u penziji i naravno da zagovaram solidarni sistem JZO.
Po mojoj procjeni, samo u FBiH se trenutno "vrti" 2 mlrd. KM godišnje u zdravstvu (što javno, što privatno) i NE SLAŽEM se sa tvojom konstatacijom.
Sa ovim parama se može bolja zdravstvena usluga organizirati. A "boljih dana" nema na vidiku i neće ih biti bez konkretnih reformi.
Pozdrav
sto se tice tvojih ili bilo cijih prijedloga oko izmjena pdv ili preraspodjele postojeceg, mislim da to ne dolazi u obzir iz najprostijeg razloga - nema se od koga uzeti! ovdje ni premijer ne smije pokucati ni na cija vrata jer gdje god da pokuca doceka te bijesna masa koja samo vice "daaaaaaaaaaaaaj", a kamoli da im jos nesto uzmes. sport, kultura, penzioneri, borci, invalidi, radinici firmi u stecaju, vosjka, policija, prosvjeta...ma bukvalno svi samo traze i kukaju (i da se razumijemo, cesto je to opravdano). u svakom trenutku imas 10-ak aktivnih protesta u drzavi.
od UIO para zive kantoni i opstine, a oni placaju npr prosvjetu i policiju. znaci svaku vise marku koji bio dao zdravstvu bi uzeo od njih. to je samo presipanje iz supljeg u prazno.
slazem se jedino s konstatacijom da boljih dana nema na vidiku.
Dozer wrote:Nije ti nista od toga dzaba, drug moj. Kako ti rekoh gore - sve ti to isto naplati i KC ili DZ, samo sto si ti to vec platio. I to ne platio, nego si to preplatio. Skontaj to ovako... Npr. 5 godina si osiguranik u ZZO, i svaki mjesec ti od plate odbiju 100 KM. To je 1.200 godisnje. I tako 5 godina, a ti bio zdrav (ili dijete ti) i nisi ni jednom otisao doktoru. Znaci, za tih 5 godina ti si u ZZO uplatio 6.000 KM. I onda si se razbolio, ili dijete ti, i imas nesto od toga nabrojanoga. Koliko kosta to lijecenje od 7-10-15 dana? 6.000? 1.200? Tesko.
dzaba, jednostavno mislim da nisi u pravu. iz onog dokumenta sto je neko postavio na prethodnoj strani se vidi da 750.000 ljudi ima besplatno zdravstveno osiguranje (penioneri, djeca, invalidi, nezaspoleni..). covjece 750 hiljada i to kategorije kojima je po defaultu zdravstvo najpotrebnije. i to samo u federaciji. na nivodu drzave to je debelo iznad miliona.Dozer wrote:Nije ti nista od toga dzaba, drug moj. Kako ti rekoh gore - sve ti to isto naplati i KC ili DZ, samo sto si ti to vec platio. I to ne platio, nego si to preplatio. Skontaj to ovako... Npr. 5 godina si osiguranik u ZZO, i svaki mjesec ti od plate odbiju 100 KM. To je 1.200 godisnje. I tako 5 godina, a ti bio zdrav (ili dijete ti) i nisi ni jednom otisao doktoru. Znaci, za tih 5 godina ti si u ZZO uplatio 6.000 KM. I onda si se razbolio, ili dijete ti, i imas nesto od toga nabrojanoga. Koliko kosta to lijecenje od 7-10-15 dana? 6.000? 1.200? Tesko.
gledanje stvari samo iz licnog ugla je jednostavno preusko. privatni sektor bi nas zaklao.
sad je 22.35. 99% privatnika je sada zatvoreno. ali u ovom trenutku je kosevo krcato, kao i vojna bolnica, kc u tuzli, banjaluci, mostaru, bolnice u zenici, bihacu, bijeljini, doboju...ma svaka drzavma bolnica je upravo sada prepuna pacijenata bas kao sto je puna bila i juce i kao sto ce pune biti i sutra. te troskove moraju pokriti oni zdravi.
to je solidarnost koja se ne moze gledati samo korz svoju platu jer nazalost kad odes na onkologiju ili par nekih drugih jebenih klinika skontas da na svakog od njih treba bar 10 zdravih da mu pokriju lijecenje. zdrav bolesnog ne razumije.
mogu se slozit s ocjenom da je ovo dugorocno ili srednjorocno neodrzivo, ali sam 100% siguran da se uvodjenje sistema odrzivosti ne bi svidjelo nikome od nas.
- Dozer
#113 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Ne kontas ti mene...vivaldi wrote: dzaba, jednostavno mislim da nisi u pravu. iz onog dokumenta sto je neko postavio na prethodnoj strani se vidi da 750.000 ljudi ima besplatno zdravstveno osiguranje (penioneri, djeca, invalidi, nezaspoleni..). covjece 750 hiljada i to kategorije kojima je po defaultu zdravstvo najpotrebnije. i to samo u federaciji. na nivodu drzave to je debelo iznad miliona.
Pa ja upravo i govorim sve ovo - da imamo 1,5 neproduktivnog korisnika ZO (penzioneri, djeca, nezaposleni, invalidi), na 1 produktivnog (zaposlenog).
To je naprosto neodrzivo, i vodi neminovnom kolapsu tog sistema. Sta cemo onda?
Ne znam na sta tacno mislis pod licnim uglom...?gledanje stvari samo iz licnog ugla je jednostavno preusko. privatni sektor bi nas zaklao.
Ja sve ovo i pisem upravo iz razloga sto vidim gdje sve ovo vodi, kao i ocigledne neodrzivosti, ali takodjer i ocite hitnosti da se sve mora rekonfigurisati u najkracem mogucem roku.
A privatni sektor se uvijek moze kanalisati i ograniciti zakonima.
Pogresno. Zasto sve te troskove moraju pokriti iskljucivo zdravi? Po kojem je to "pravilu" i logici?sad je 22.35. 99% privatnika je sada zatvoreno. ali u ovom trenutku je kosevo krcato, kao i vojna bolnica, kc u tuzli, banjaluci, mostaru, bolnice u zenici, bihacu, bijeljini, doboju...ma svaka drzavma bolnica je upravo sada prepuna pacijenata bas kao sto je puna bila i juce i kao sto ce pune biti i sutra. te troskove moraju pokriti oni zdravi.
S druge strane, realnost je da u bolnicama u svakom momentu imas bar 20% pacijenata koji uopste ne moraju biti hospitalizirani. Navodio sam vec primjere za koje licno znam, jer su u familiji, gdje ljudi leze po 20+ dana cekajuci nekakvu operaciju, pri cemu ne primaju nikakve terapije ni za sta, ali bolnica to uredno naplacuje od ZZO. U civilizovanom svijetu se to zove neefikasnost, nefunkcionalnost i - kriminal.
Ne znam koje su tacno tarife za to lezanje, tj. koliko bolnicca potrazuje od ZZO za takve stvari, ali mislim da je svima jasno da se radi o stotinama hiljada, ako ne i milionima na godisnjem nivou.
Ovo je iz razloga prenapuhanosti cijena. Shvati - sve je to industrija. I medicina, i farmacija, a na kraju i sve pratece ustanove (bolnice) su danas dio biznisa. Sve se vrti oko novca (zar nam Sebija nije najbolji primjer upravo ovoga?), i sve je podredjeno novcu.to je solidarnost koja se ne moze gledati samo korz svoju platu jer nazalost kad odes na onkologiju ili par nekih drugih jebenih klinika skontas da na svakog od njih treba bar 10 zdravih da mu pokriju lijecenje. zdrav bolesnog ne razumije.
I ovdje se onda opet vracamo na pocetak - svi ti pacijenti su, najcesce, decenijama izdvajali iz svog dzepa za ZO. I onda se, nakon ko zna koliko takvih godina, pri cemu velika vecina nije iskoristila ni djelic toga sto su izdvajali za svrhu u koju su izdvajali, desi neka bolest. Eto, recimo karcinom. E, pazi sad.
Da se 50% iznosa, o cemu ja konkretno ovdje pricam, koji je taj osiguranik uplacivao odvajalo na njegov licni podracun kod ZZO, on bi nakon tih nekih 10-20-30-40 godina uplacivanja i akumuliranja imao na svom podracunu sasvim dovoljno sredstava za te hemoterapije (jedna kosta oko 1.500 KM, sto je, po mom licnom misljenju, debelo prenapuhana cifra i ovdje, a kamoli vani. Ali, to samo pokazuje da sam u pravu po pitanju finansijsko-industrijskog aspekta koji spomenuh), i ne bi morao zavisiti od bilo cije solidarnosti. Oni koji ne bi imali dovoljno, oni bi bili potpomognuti iz solidarnog dijela, ali u tom solidarnom dijelu drzava naprosto MORA ucestvovati.
Ne moze drzava samo stajati po strani i gledati kako da sto vise oglobi produktivni dio stanovnistva, a kako bi se namirile sve potrebe i troskovi vezani za ZS.
Na ovo se onda komotno moze nadovezati nas konglomeratski sistem administracije, koji se samo vodi kao produktivni dio stanovnistva, dok se zapravo radi o potpuno neproduktivnom i parazitskom dijelu posto se taj dio zaposlenih finansira iz raznoraznih drzavnih budzeta. Drugim rijecima, to je dio zaposlenih koji zapravno ne stvaraju nikakvu novu vrijednost, nego parazitiraju na onome sto stvori realni ekonomski sektor.
Kada se ovo sagleda i s ove strane, doci cemo na to da mi zapravo imamo cak i 2+ neproduktivna korisnika ZO na 1 produktivnog.
Nije poenta uopste u tome da li ce se nekome nesto svidjeti ili ne. Poenta je u funkcionalnosti tog sistema, a samim tim i kvalitetu usluga koje taj sistem treba da obezbijedi i pruzi.mogu se slozit s ocjenom da je ovo dugorocno ili srednjorocno neodrzivo, ali sam 100% siguran da se uvodjenje sistema odrzivosti ne bi svidjelo nikome od nas.
-
palermo
#114 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
KOliko god sami sebe hvalili kako je tema dobra,rasprava kulturna i tako dalje i dalje....čini mi se da smo se počeli vrtiti u krug.
Ovo što je Gojeni napisao je tačno i zaista nam daje razlog za razmišljanje
Ergo, sa svime što je Vivaldi napisao se slažem. I imam utisak da ljudi jednostavno potcjenjuju složenost zdravstvenog sistema i nekako se olako razbacuju prijedlozima a bez pravog uvida u načine njegovog funkcionisanja. Pade mi na pamet ona čuvena sintagma o olako obećanoj brzini
.
I mislim da nitko ovdje nije protiv poboljšanja u zdravstvenom sistemu, postoji i prostor za to....smanjenje administracije, oduzimanje dijela ingerencija zavodima za zdravstveno osiguranje, jačanje uloge ljekarske komore, promocija i afirmacija ljekarskog poziva u kontekstu isticanja pozitivnih primjera, drugačiji sistem nagrađivanja (odustajanje od uravnilovke koja ljekare nužno tjera ili ka nekoj vrsti nelegalnog privatluka ili ka korpucijji) ...i moglo bi se naći još mnogo ovakvih stvari. Nisu one velike, nisu one reformske, niti donose brze rezultate ali bojim se da su jedine realne i moguće.
Sve ostalo je , čini mi se, rekoh već jednom, klanje vola zbog kile mesa...
Ovo što je Gojeni napisao je tačno i zaista nam daje razlog za razmišljanje
Ali reako bih da je ovo jedan globalni problem sa kojim se čovječanstvo suočava, uzrokovan produženjem životnog vijeka, povećanjem jaza između bogatih i siromašnih i mislim da će odgovore na ova pitanja tražiti jedan sveobuhvatniji i drugačiji pristup. I nisam uvjeren da će principi tržišnog kapitalizma biti sami po sebi dovoljni za adekvatan odgovor.ISto tako mislim da je mazohisticki prihvatati sistem kakav jeste, kao i vjerovati da je sistem odrziv u narednih recimo 20-30 godina.
Tvrdim da je to nemoguce. Mi imamo demografske promjene kakve se mogu porediti samo sa egzodusom Bosnjaka nakon AU okupacije
Ergo, sa svime što je Vivaldi napisao se slažem. I imam utisak da ljudi jednostavno potcjenjuju složenost zdravstvenog sistema i nekako se olako razbacuju prijedlozima a bez pravog uvida u načine njegovog funkcionisanja. Pade mi na pamet ona čuvena sintagma o olako obećanoj brzini
I mislim da nitko ovdje nije protiv poboljšanja u zdravstvenom sistemu, postoji i prostor za to....smanjenje administracije, oduzimanje dijela ingerencija zavodima za zdravstveno osiguranje, jačanje uloge ljekarske komore, promocija i afirmacija ljekarskog poziva u kontekstu isticanja pozitivnih primjera, drugačiji sistem nagrađivanja (odustajanje od uravnilovke koja ljekare nužno tjera ili ka nekoj vrsti nelegalnog privatluka ili ka korpucijji) ...i moglo bi se naći još mnogo ovakvih stvari. Nisu one velike, nisu one reformske, niti donose brze rezultate ali bojim se da su jedine realne i moguće.
Sve ostalo je , čini mi se, rekoh već jednom, klanje vola zbog kile mesa...
- Dozer
#115 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Ovo o cemu ja pricam konkretno jeste nesto slicno Njemackom modelu. Moze i Engleskom, svejedno.
Ali, ovo sto mi danas imamo, i gdje nema ni naznaka stvarne promjene, jednostavno je neodrzivo. Pa mi danas izdvajamo za ZO vise nego recimo ljudi u Spaniji... A kvalitet usluga - nemjerljiv.
Jeste, nas je daleko manje, ali upravo u tome i lezi srz problema. Malo nas je, ekonomski okvir je katastrofa, administrativni aparat pre-pre-preskup, i u takvom okruzenju sasvim je logicno da se drzava trudi da ono malo produktivnog stanovnistva muze maksimalno kako bi se mogao odrzavati kakav-takav sistem. Ako se ovdje bilo sta moze nazvati sistemom...
Ali, cemu to vodi?
Ali, ovo sto mi danas imamo, i gdje nema ni naznaka stvarne promjene, jednostavno je neodrzivo. Pa mi danas izdvajamo za ZO vise nego recimo ljudi u Spaniji... A kvalitet usluga - nemjerljiv.
Jeste, nas je daleko manje, ali upravo u tome i lezi srz problema. Malo nas je, ekonomski okvir je katastrofa, administrativni aparat pre-pre-preskup, i u takvom okruzenju sasvim je logicno da se drzava trudi da ono malo produktivnog stanovnistva muze maksimalno kako bi se mogao odrzavati kakav-takav sistem. Ako se ovdje bilo sta moze nazvati sistemom...
Ali, cemu to vodi?
-
kluz franjo
#116 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Malo lagane, noćne lektire za čitanje.
http://www.fedzzo.com.ba/bs/dokument/ob ... godinu/390
http://www.fmoh.gov.ba/images/federalno ... ressed.pdf
Neki od podataka (posebno ako se posmatraju trendovi) koji se mogu naći u ovim zvaničnim izvještajima su alarmantni.
- Kontinuirano povećanje troškova u zdravstvu uz istovremeno pogoršanje zdravstvenih parametara.
- Po ZZO FBiH ukupni troškovi Zdravstva u FBiH su 2015. iznosili 9,59% GDP-a, dok je po WHO evropski prosjek iznosio 8,24%.
- Smanjenje stope iskorištenosti kreveta u bolničkim kapacitetima uz skraćenje prosječne dužine boravka pacijenta
- Nepovoljan razvoj starosne strukture doktora medicine
- Smanjenje obuhvata redovne vakcinacije
- Povećanje stope smrtnosti dojenčadi, itd...
Rezime: Trošimo sve više uz sve lošiji rezultat.
Ako ovdje pridodamo faktore negativnog prirodnog priraštaja sa jedne (rođeni/umrli) i sa druge strane izražen trend iseljavanja zdravijeg i radnosposobnijeg dijela stanovništva, onda je moj zaključak da smo nažalost već propustili momenat za postepene i blage korekture kursa i da nas od sunovrata u provaliju samo radikalan zaokret može spasiti.
PS: Da "začinimo" malo diskusiju.
Analize pokazuju da zbog vrste ishrane navijači Sarajeva imaju veću tendenciju gojaznosti i oboljenjima krvnih sudova od navijača Željezničara. U regionalnom poređenju su navijači Hajduka iz Splita izloženi većem riziku ovisnosti od narkotika, dok navijači Hajduka iz Kule u višem procentu oboljevaju od bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola. Navijačima Veleža se preporučuje isključivo dojenje, bez dodatne prehrane.
http://www.fedzzo.com.ba/bs/dokument/ob ... godinu/390
http://www.fmoh.gov.ba/images/federalno ... ressed.pdf
Neki od podataka (posebno ako se posmatraju trendovi) koji se mogu naći u ovim zvaničnim izvještajima su alarmantni.
- Kontinuirano povećanje troškova u zdravstvu uz istovremeno pogoršanje zdravstvenih parametara.
- Po ZZO FBiH ukupni troškovi Zdravstva u FBiH su 2015. iznosili 9,59% GDP-a, dok je po WHO evropski prosjek iznosio 8,24%.
- Smanjenje stope iskorištenosti kreveta u bolničkim kapacitetima uz skraćenje prosječne dužine boravka pacijenta
- Nepovoljan razvoj starosne strukture doktora medicine
- Smanjenje obuhvata redovne vakcinacije
- Povećanje stope smrtnosti dojenčadi, itd...
Rezime: Trošimo sve više uz sve lošiji rezultat.
Ako ovdje pridodamo faktore negativnog prirodnog priraštaja sa jedne (rođeni/umrli) i sa druge strane izražen trend iseljavanja zdravijeg i radnosposobnijeg dijela stanovništva, onda je moj zaključak da smo nažalost već propustili momenat za postepene i blage korekture kursa i da nas od sunovrata u provaliju samo radikalan zaokret može spasiti.
PS: Da "začinimo" malo diskusiju.
Analize pokazuju da zbog vrste ishrane navijači Sarajeva imaju veću tendenciju gojaznosti i oboljenjima krvnih sudova od navijača Željezničara. U regionalnom poređenju su navijači Hajduka iz Splita izloženi većem riziku ovisnosti od narkotika, dok navijači Hajduka iz Kule u višem procentu oboljevaju od bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola. Navijačima Veleža se preporučuje isključivo dojenje, bez dodatne prehrane.
- Dozer
#117 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Moj Njofra... Ja nemjerno necu da postavljam te papire jer ce se zakucati tema, a NU tebe 
Ali, kako god se okrene, uvijek cemo doci na ono s pocetka - mi nemamo vremena za nekakvu posru reformu, kroz koju ce se uporno pokusavati zadrzati sto vise postojeceg sistema.
Ono sto nam treba je glanc nov sistem, pa koliko boli da boli, i koliko kosta da kosta. Ali, koji ce biti uveden u funkciju u roku od max. godinu dana.
Nazalost, mi na pozicijama naprosto nemamo sposobnih ljudi za ovo, i tu je kraj svake price.
Ali, kako god se okrene, uvijek cemo doci na ono s pocetka - mi nemamo vremena za nekakvu posru reformu, kroz koju ce se uporno pokusavati zadrzati sto vise postojeceg sistema.
Ono sto nam treba je glanc nov sistem, pa koliko boli da boli, i koliko kosta da kosta. Ali, koji ce biti uveden u funkciju u roku od max. godinu dana.
Nazalost, mi na pozicijama naprosto nemamo sposobnih ljudi za ovo, i tu je kraj svake price.
- vivaldi
#118 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
jebiga dozer, malo previse banaliziras. pa nisu zdravstvene ustanove sjemenski krompir da rastu same od sebe...pa vrijednost objekata i opreme se mjeri u milijardama. pa eno upravo je u toku dogradnja, znaci dogradnja, a ne izgradnja od nule, kc banjaluka, a vrijednost je skoro 200 miliona, a cijelo zdravstvo od osiguranja u rs-u za godinu dana prikupi nesto vise od 500 miliona. zamisli samo svu vrijednost kc-a, bolnica, domova zdravlja..i opreme u njima.Dozer wrote:I jos jednom - nista to nije "dzaba". Ti starci-penzioneri su 40 godina, ili cijeli radni vijek koliki god da je bio, uplacivali cifre i cifre u taj ZZO. Da li su ih iskoristi za svoje ili lijecenje nekoga svog? Ni priblizno. E - upravo je to ta nekakva akumulacija. Godinama placas, a ne koristis to, i onda kada prestanes placati (odes u penziju), logicno je da moras imati pravo da se lijecis za sve ono sto si godinama uplacivao. E sad, to sto je ovdje sistem takav da ti sada uplacujes za nekoga ko vise ne radi, a onda ce neko (valjda) uplacivati za tebe kada ti odes u pneziju, to je drugi par rukava. I OK je taj sistem, ali tamo gdje zaista funkcionise, kao sto je bilo u bivsoj drzavi sa 22+ miliona stanovnika od kojih je 60%+ radilo. U ovoj drzavi i sistemu gdje imamo 1/1 odnos zaposlenih i penzionera, a ako dodamo djecu taj odnos je onda 1/1,5 (vise je nezaposlenih i penzionera nego zaposlenih) - ovakav sistem jednostavno ne moze funkcionisati.
ali bezveze se uvlacim u detalje jer je previse odokativnih podataka - od toga koliko ljudi bespotrebno lezi do toga koliko kosta lijecenje jednog tesko oboljelog.
ne pisem ja ovdje da se inatim bilo kome, niti da tjeram mak na konac.
moje misljenje je da u odnosu na izdvajanja, kolicinu para i ekonomsku situaciju imamo realtivno ok uslugu, koja nije rezultat vrhunaskog mendzamenta i racionalnog troenja, vec prije svega potplacenosti medicinskog kadra u javnom sektoru. onaj u privatnom sektoru na "kazi a" uzme za mjesec 3-4 puta vise para od onog u hitnoj ili na kumu sto svake noci sastavljaju ljude iz dijelova.
@franjo kluz
nije uopste potrebna tvoja literatura, niti ima potrebe za dokazivanjem dugorocne/srednjorocne neodrzivosti jer sam vec napisao da i sam znam da je neodrzivo.
ali u onom tvom dokumentu npr pise da je za 30 i kusur hiljada zaposlenih na bruto plate i naknade otislo oko 700 miliona maraka.
otprilike toliko, tacnije oko 670 miliona svake godine pojede samo kroz plate i naknade 23 hiljade uposlenih u drzavnim institucijama. Da li je to odrzivo?
da li su odrzive zeljeznice? da li odrzive vlade mikor kantona? opstine tipa istocni drvar, istocni ovaj ili onaj?
pravo pitanje je ima li ista odrzivo u ovoj zemlji.
Ono sto vi predlazete je bukvalno "dejton 2". to je reforma koja bi morala zahvatiti kompletan sistem, a tu postoje 2 problema - prvi je sto je svima jasno da je to nemoguce iz politickih razloga, a drugi sto cak i kada bi se to moglo uraditi, kvalitet zivota se ne bi popravio ili bi ali neznatno.
bosna i hercegovina je frontalni kokuz, koji zivi od dejtona bukvalno od danas do sutra. Prioritet svih prioriteta u ovoj zemlji pravljenje novih para, a ne preraspodjela postojece kase koja je nedovoljna ko god i kako god je rasporedjivao.
strane investicije, koje su moje srednje ime na forumu, su nam jedini spas, tacnije pokusaj spasa.
do tada cemo i dalje u svemu pribjegavat ad hoc rjesenjima i improvizacijama po potrebi a to moze trajati jos dugo jer alterantive nema. cak i da banrkotiramo necemo nestat s lice zemlje, zivot ce se nastaviti
-
daddy-kool
#119 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
vivaldi wrote:
Ono sto vi predlazete je bukvalno "dejton 2". to je reforma koja bi morala zahvatiti kompletan sistem, a tu postoje 2 problema - prvi je sto je svima jasno da je to nemoguce iz politickih razloga, a drugi sto cak i kada bi se to moglo uraditi, kvalitet zivota se ne bi popravio ili bi ali neznatno.
bosna i hercegovina je frontalni kokuz, koji zivi od dejtona bukvalno od danas do sutra. Prioritet svih prioriteta u ovoj zemlji pravljenje novih para, a ne preraspodjela postojece kase koja je nedovoljna ko god i kako god je rasporedjivao.
Postoje određeni procesi koji će se odvijati neovisno od (svjesnih) odluka, pa tako i ako ne bude neke sveobuhvatne reforme - a šanse za to su mikronske, naše zdravstvo će se pomicati od socijaliziranog modela prema tržišnom. Čitavo društvo je otišlo u tom pravcu i ne vidim da niti jedan segment može izbjeći taj trend. Školujemo se u privatnim školama i na privatnim univerzitetima, popravljamo zube kod privatnika, neki se i liječe u privatnim poliklinikama, čuvaju nas zaštitarske (privatne) agencije, potvrde nam izadaju (privanici) notari, vozaju nas taksisti i (privatnici) javni prevoznici, deregulisana su tržišta telekomunikacija i el. energije (skoro), itd... Lako je prepoznati određene zakonitosti:
1. Bogati će migrirati na usluge kod privatnika, a siromašni će se vući na državnim dok ih bude.
2. Zbog veličine tržišta postoji velika mogućnost dogovornog monopola i ograničenja nadmetanja na tržištu.
3. Najveća korupcija je gdje sistemi nisu do kraja privatizovani. Taj mix privatnog i državnog je jednostavno poguban zbog korupcije, mora postojati velika i jasna crta razdvajanja ova dva segmenta.
4. Šanse za bilo kakve krupne pomake su nepostojeće; a minimalni pomaci, kakvi će se dešavati, će odgovarati bogatim i onim koji će svoju poziciju koristiti kao rentu na osnovu koje će živjeti. (opet primjer notara)
5. Društvo će ostati podijeljeno, samo će jaz između bogatih i siromašnih (koji čine preko 90%) biti veći. Opet nećemo imati ni tržišnu ekonomiju, a ni socijalizam.
Sva ova priča se može prenijeti i na penzije, potpuno je analogno; na školstvo - zašto ne davati vaučere pa da biramo gdje se želimo školovati; na vodovod i komunalne usluge; policiju da ostavimo po strani jer je ona sredstvo prisile države. Sve je to slika kakvo društvo želimo, odnosno sistem koji živimo. Možda bi i bilo najpoštenije pustiti sve na milost i nemilost tržišta.
-
Novak20
#120 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Mislim da je reforma zdravstva je moguća samo ako se ovde pojavi politička garnitura dovoljno svjesna i savjesna da imenuje tim ekonomista, liječnika i pravnika kojima može dati smjernice ali se neće miješati u posao ocjene postojećeg stanja i rješenja primjerenog vremenu i ekonomskoj situaciji.
Stvarno ne znam šta Forto hoće svojom inicijativom.
http://www.nasastranka.ba/inicijativa-e ... -sarajevo/
Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto je zatražio danas od Ministarstva zdravstva da dostavi informaciju o dostupnim uslugama zdravstvene zaštite za neosigurana lica, te da li postoji procjena o broju neosiguranih lica koja ove usluge koriste. Forto smatra da ove informacije predstavljaju osnov za konkretne aktivnosti na proširenju paketa besplatne zdravstvene zaštite kojim će se riješiti nekoliko problema u zdravstvu, ali i u borbi protiv nezaposlenosti.
„Moramo proširiti paket zdravstvene zaštite za neosigurana lica jer samo tako ćemo zatvoriti prostor brojnim anomalijama u zdravstvu. Prvi problem je što se urgentna medicina suočava s tim da neosigurana lica koriste KUM i Hitnu pomoć kao mjesto gdje ostvaruju usluge u zdravstvu bez osiguranja. Onda imamo redove i potpunu nefunkcionalnost službi, kao i dalju preopterećenost koja nije planirana. Kantonalno ministarstvo preskače ovaj problem uvijek se pozivajući na federalne zakone, izbjegavajući da napravimo iskorak i mi u Kantonu Sarajevo promijenimo odnos po ovom pitanju“, poručio je Forto.
„Proširenjem paketa prava za neosigurana lica imaćemo pozitivne efekte i u drugim segmentima rada. Naprimjer, registrovana nezaposlenost u BiH je znatno veća od takozvane anketne nezaposlenosti. Više ljudi je prijavljeno kao nezaposleno i traga za poslom nego što je stvarno slučaj. Zašto? Zbog zdravstvene zaštite koja se ostvaruje preko biroa. Osigurajte širi obim besplatne zdravstvene zaštite, imat ćete i realniju sliku nezaposlenosti – a onda se možemo i kvalitetnije fokusirati na stvarno nezaposlene“, zaključio je Forto.
Stvarno ne znam šta Forto hoće svojom inicijativom.
http://www.nasastranka.ba/inicijativa-e ... -sarajevo/
Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto je zatražio danas od Ministarstva zdravstva da dostavi informaciju o dostupnim uslugama zdravstvene zaštite za neosigurana lica, te da li postoji procjena o broju neosiguranih lica koja ove usluge koriste. Forto smatra da ove informacije predstavljaju osnov za konkretne aktivnosti na proširenju paketa besplatne zdravstvene zaštite kojim će se riješiti nekoliko problema u zdravstvu, ali i u borbi protiv nezaposlenosti.
„Moramo proširiti paket zdravstvene zaštite za neosigurana lica jer samo tako ćemo zatvoriti prostor brojnim anomalijama u zdravstvu. Prvi problem je što se urgentna medicina suočava s tim da neosigurana lica koriste KUM i Hitnu pomoć kao mjesto gdje ostvaruju usluge u zdravstvu bez osiguranja. Onda imamo redove i potpunu nefunkcionalnost službi, kao i dalju preopterećenost koja nije planirana. Kantonalno ministarstvo preskače ovaj problem uvijek se pozivajući na federalne zakone, izbjegavajući da napravimo iskorak i mi u Kantonu Sarajevo promijenimo odnos po ovom pitanju“, poručio je Forto.
„Proširenjem paketa prava za neosigurana lica imaćemo pozitivne efekte i u drugim segmentima rada. Naprimjer, registrovana nezaposlenost u BiH je znatno veća od takozvane anketne nezaposlenosti. Više ljudi je prijavljeno kao nezaposleno i traga za poslom nego što je stvarno slučaj. Zašto? Zbog zdravstvene zaštite koja se ostvaruje preko biroa. Osigurajte širi obim besplatne zdravstvene zaštite, imat ćete i realniju sliku nezaposlenosti – a onda se možemo i kvalitetnije fokusirati na stvarno nezaposlene“, zaključio je Forto.
- Dozer
#121 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Po mom misljenju, ovo je pogresan pristup ustanovljavanju stvarnog broja nezaposlenih, a samim tim i bilo kakvom poboljsanju ZS.
Realnije, brze i daleko efikasnije bi bilo aktivirati sve inspekcijske organe, ali BEZ JAVNE NAJAVE (sto je ovdje postala totalno besmislena praksa), i koji ce u roku od 1-2 mjeseca pretrkeljati bar 70% pravnih subjekata/firmi.
Efekat ovakvih aktivnosti bi bio visestruk:
1. Dobila bi se detaljnija slika i preciznije stanje stvarno zaposlenih i nezaposlenih
2. Naplatile bi se stotine hiljada KM kazni za neprijavljene radnike i razne druge nedostatke u poslovanju, cime bi se popravili budzeti
3. Poslodavci bi bili prinudjeni prijaviti radnike, bar dio njih, cime bi se automatski malo uvecale i uplate u ZZO i PIO
4. Smanjilo bi se crno i sivo trziste rada
Ovo je ono sto bih ja licno uradio. Naravno, u potpunosti sam svjestan da su ovo vise nego nepopularni potezi, a pogotovo nepozeljni za vladajuce strukture, i radi toga ih oni nikada nece ni pokrenuti posto bi im to znacilo politicku smrtnu presudu na sljedecim izborima. I upravo zato oni vrlo mlako i djeluju na ovom polju, jer na taj nacin prikupljaju/odrzavaju svoje biracko tijelo/masu.
Medjutim, ako zaista zelimo da se stvari u drzavi pokrenu u pozitivnim pravcima, ovakvi bolni i nepopularni rezovi i akticnosti su neminovnost.
I sto se prije dese, prije cemo se pokrenuti prema onoj poslovicnoj "zelenoj grani".
A sve dok se stvari desavaju i odvijaju na nacin da se sto je duze moguce zadrzi status quo, u kojem niko nece zaista dobiti po usima za nepostivanje bilo kojeg zakona, mi se necemo maci s mjesta i samo cemo, zapravo, tonuti dublje i dublje.
Realnije, brze i daleko efikasnije bi bilo aktivirati sve inspekcijske organe, ali BEZ JAVNE NAJAVE (sto je ovdje postala totalno besmislena praksa), i koji ce u roku od 1-2 mjeseca pretrkeljati bar 70% pravnih subjekata/firmi.
Efekat ovakvih aktivnosti bi bio visestruk:
1. Dobila bi se detaljnija slika i preciznije stanje stvarno zaposlenih i nezaposlenih
2. Naplatile bi se stotine hiljada KM kazni za neprijavljene radnike i razne druge nedostatke u poslovanju, cime bi se popravili budzeti
3. Poslodavci bi bili prinudjeni prijaviti radnike, bar dio njih, cime bi se automatski malo uvecale i uplate u ZZO i PIO
4. Smanjilo bi se crno i sivo trziste rada
Ovo je ono sto bih ja licno uradio. Naravno, u potpunosti sam svjestan da su ovo vise nego nepopularni potezi, a pogotovo nepozeljni za vladajuce strukture, i radi toga ih oni nikada nece ni pokrenuti posto bi im to znacilo politicku smrtnu presudu na sljedecim izborima. I upravo zato oni vrlo mlako i djeluju na ovom polju, jer na taj nacin prikupljaju/odrzavaju svoje biracko tijelo/masu.
Medjutim, ako zaista zelimo da se stvari u drzavi pokrenu u pozitivnim pravcima, ovakvi bolni i nepopularni rezovi i akticnosti su neminovnost.
I sto se prije dese, prije cemo se pokrenuti prema onoj poslovicnoj "zelenoj grani".
A sve dok se stvari desavaju i odvijaju na nacin da se sto je duze moguce zadrzi status quo, u kojem niko nece zaista dobiti po usima za nepostivanje bilo kojeg zakona, mi se necemo maci s mjesta i samo cemo, zapravo, tonuti dublje i dublje.
-
Novak20
#122 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
http://www.avaz.ba/clanak/302517/je-li- ... osiguranja
Oko 51 posto stanovništva svijeta radije bi plaćalo manje poreza državi, a preuzelo veću odgovornost na sebe u smislu penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Pokazalo je to istraživanje „Gallup Internationala“ provedeno u 68 država.......
....U BiH je neznatno više ispitanika kojima ne bi bio problem plaćati više poreza, ali isključivo ukoliko bi država imala adekvatne socijalne mehanizme koje bi koristila za pomoć stanovništvu.....
Oko 51 posto stanovništva svijeta radije bi plaćalo manje poreza državi, a preuzelo veću odgovornost na sebe u smislu penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Pokazalo je to istraživanje „Gallup Internationala“ provedeno u 68 država.......
....U BiH je neznatno više ispitanika kojima ne bi bio problem plaćati više poreza, ali isključivo ukoliko bi država imala adekvatne socijalne mehanizme koje bi koristila za pomoć stanovništvu.....
- Gojeni H
#123 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
@vivaldivivaldi wrote: ...
nije uopste potrebna tvoja literatura, niti ima potrebe za dokazivanjem dugorocne/srednjorocne neodrzivosti jer sam vec napisao da i sam znam da je neodrzivo.
ali u onom tvom dokumentu npr pise da je za 30 i kusur hiljada zaposlenih na bruto plate i naknade otislo oko 700 miliona maraka.
otprilike toliko, tacnije oko 670 miliona svake godine pojede samo kroz plate i naknade 23 hiljade uposlenih u drzavnim institucijama. Da li je to odrzivo?
da li su odrzive zeljeznice? da li odrzive vlade mikor kantona? opstine tipa istocni drvar, istocni ovaj ili onaj? ...
Sve u redu. Sta predlazes?
Da udjemo u fazu hibernacije dok se neko ne sjeti da investira u Bosnu?
Sve je u redu, i da je veceg pritiska na vlast, do vecih investicija bi moralo doci. Ali, od necega moramo krenuti.
Ja dijelim misljenje nekoliko kolega na temi da je zdravtsvo - to. Zato sto nas sve "boli".
- vivaldi
#124 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
ni u jednoj svetoj knjizi ne pise da narod u bosni ili bilo kojoj drugoj zemlji narod treba/mora da zivi dobro/pristojno. kako cemo zivjeti zavisi ponajvise od nas.Gojeni H wrote:@vivaldivivaldi wrote: ...
da li su odrzive zeljeznice? da li odrzive vlade mikor kantona? opstine tipa istocni drvar, istocni ovaj ili onaj? ...
Sve u redu. Sta predlazes?
Da udjemo u fazu hibernacije dok se neko ne sjeti da investira u Bosnu?
Sve je u redu, i da je veceg pritiska na vlast, do vecih investicija bi moralo doci. Ali, od necega moramo krenuti.
Ja dijelim misljenje nekoliko kolega na temi da je zdravtsvo - to. Zato sto nas sve "boli".
u bosni para nema niti ih je kada bilo, a po svemu sudeci nece ih biti jos zadugo.
jedini, iskljucivi, i nijedan drugi nacin osim stranih investicija nas nece povesti prema zelenoj grani.
ko god drugaciji kaze - laze, da li iz neznanja ili nekog interesa poptuno je nebitno.
u ekonomskom smislu, u bosni nema dobrih vijesti. nijedne dobre vijesti! imas samo obmane, obmane i obmane i djelimicno lazi u generalnoj igri malih brojeva.
te obmana su konstanta ko coca coline reklame. ubijanje u mali mozak, ali da bi me bolje razumio ja cu to po obicaju pojednostaviti najbolje sto znam.
u zadnje vrijeme imas 2 udarne price na kojima pociva nas imaginarni napredak. prva je "rekordan izvoz" iz mjeseca u mjesec i to je ono cime nam filuju mozak. obmana je u tome sto imamo jos rekordniji uvoz, a to presucuju, pa je tako npr vanjskotrgovinski minus u prvih 5 mjeseci godine veci 130 miliona maraka nego u prvih mjeseci prosle godine, ali to naravno ne spominju. zakljucak bi bio - boga vam ne obarajte vise rekorde.
druga prica je aposlutno nobelovska a nagradu ce podjeliti zajedno fadil i zeljka. prica je naravno o ogromnom porastu radnih mjesta i nenormalnom rastu prihoda od direktnih poreza, a obje entitetske porezne uprave vec 2 godine imaju rapidan rast prihoda.
ali u tome nema nista dobro jer to nije realno. u pitanju je samo strasna kandzija gdje su relani sektor pritisli maksimalno inspekcijama i kaznama i intezivno utjeruju sivu zonu u bijelu. ali ja stalno pisem da privreda to ne moze podnjeti. siva zona kod nas nije mjesto extra profita vec gole nuzde. radnici se ne prijavljuju ne zato sto gazda na tome dodatno zaradjuje vec sto nema odakle da im plati.
ali to nije nikakav uspjeh. to je samo uzeto od nase buducnosti i razvoja.Porezna uprava Federacije BiH u 2015. godini naplatila je ukupno 4.102.045.474 KM javnih prihoda, što je za 8,08% ili za 306.804.155 KM više u odnosu na 2014. godinu. Ovo je do sada najveći ostvareni rezultat u naplati javnih prihoda.
evo tabele domacih investicija

tih 300 miliona je uzeto od nase buducnosti a ne nekakve sive ekonomije jer privreda to jednostavno ne moze da podnese
ista je situacija i u rs

ali jebes i porez, ove tabele su vaznije zato sto slikovito dokumnetuju moju tezu da u bsoni nema para jer kao sto vidis domace investicije punih 10 godina stagniraju sto je katastrofalno za zemlju u razvoju i to na ovako niskom stepenu razvoja.
u isto vrijeme padaju i onako niske strane investicije zadnje dvije godine (zato sam i rekao da ce fadil i zeljka podjeliti nobela jer se nikada u istoriji nije desilo da oboris rekord po broju zaposlenih u isto vrijeme dok obaras rekorde u smanjenju domacih i ino investicija
ali domaca privreda je evidnetno tanka i sa i bez poreznika na grbaci, ali strane investicije su, teoretski naravno, potencijalno neogranicene za razliku od domacih koje su evidnetno limitirane.
zakljucak: bez stranih investicija nama nema nove dodane vrijednosti i sredstava, a bez toga nema ni vise para, a bez para nema nkakvih ni reformi, pa tako ni zdravstvene reforme jer je sve to presipanje iz supljeg u prazno. otprilike ko kad imas 10 djece a 5 boba.
o tome kako bih pokusao privuci strane investicije sam pisao opsirno nekoliko puta, ali trazilica na klix je tesko sranje, a vala nemam entuzijazma ni vremena da opet o tome naprdjujem. a i forumski puk to slabo zanima. ako chmoljo banuje hafisa ovaj pdf ce s ugasiti ko svijeca za par dana
ps. kopiracu cijeli ovaj post na temu "politicka ekonomija" zbog ovih tabela ako ikada budu zatrebale, jer zbog shitty trazilice vjerovatno se ne bih sjetio da sam ih nekada stavio bas na ovu temu.
- Dozer
#125 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Opet moram malo uskociti. Nemoj zamjeriti, ali - grijesis u dosta stvari.
Rat nam je bio odlican primjer za ovo, kako se stekovi tope k'o sladoled na 35, nestaju, isparavaju....
I tu opet dolazimo do uloge drzave, u kojoj bi upravo drzava trebala omoguciti gradjanima da uloze svoj novac. JPP je jedan od nacina, recimo. I to se moze raditi na X nacina i kroz Y varijanti/projekata (infrastruktura, bolnice, poljoprivreda, energija, itd.).
Medjutim, posto je sasvim logicno i normalno da svako za nesto ulozeno treba da ima i neki povrat, odnosno profit, tu opet na nasu scenu stupa drzava, koja i to JPP nastima tako da je sva odgovornost na onom "P" elementu, dok se "J" elemenat na svaki nacin ogradjuje i stiti. Logicno, niko nije budala pa da svoje privatne pare tek tako ulozi u nekakvo partnerstvo s drzavom, u kojem nema apsolutno nikakve garancije ni da ce imati povrat ulozenoga, a kamoli profit.
2. U Bosni je para uvijek bilo. Medjutim, treba znati gdje i u cemu su pare (ako neko misli da rastu ne drvecu i livadama, zajeb'o se), a onda znati, ali prvenstveno htjeti, iz nekog resursa napraviti pare. A Bosna ne da ima resurse, nego nam zavidi bar pola evropskih zemalja na njima. Ali, mi jednostavno niti hocemo, niti znamo kako iskoristiti te resurse, a oni su (ukratko):
- Voda (medju vodecim zemljama Europe smo po kolicini pitke vode, ako ne i vodeca, i umjesto da budemo jedan od najvecih izvoznika pitke vode u Europi, mi je vise uvozimo nego sto je sami proizvedemo i izvezemo)
- Poljoprivreda (npr. samo Popovo polje kod Trebinja, na kojem se godisnje mogu uraditi i 2, ako ne i 3 zetve svega i svacega, moglo bi hraniti pola BiH. Ali, to se ne desava, i to polje u svojoj duzini od, cini mi se, 30km (sto je oko 40-ak km2), obradjeno je na samo oko 20-30% svog kapaciteta. Kada bi se iskoristili svi poljoprivredni kapaciteti, mi ne bismo morali uvoziti skoro nista, a sto bi vrlo brzo popravilo generalnu ekonomsku sliku).
- Turizam (ovo je grana koja tek sad pomalo pocinje donositi pare, ali prvenstveno zahvaljujuci arapskim turistima. Medjutim, iskoristenost ovih kapaciteta je takodjer ispod 50%. Naprosto - ne znamo)
- Industrija (imamo rudnika i ruda s kojima bi mogli svasta, ali - ne znamo. Ili necemo.)
- Energija, pogotovo hidropotencijali, ali ni solarna i vjetroenergija nisu zanemarivi (s obzirom na kolicine vode, konfiguraciju terena, itd., mogli bismo izvoziti daleko vise struje nego je to slucaj sada. To bi onda otvorilo prostor da se smanji i cijena struje vlastitim gradjanima. Ali - ne. Struja koju mi placamo je 3x skuplja od one koju izvozimo. Besmisleno, zar ne...?)
Itd.itd.
Dakle, para u Bosni je uvijek bilo, i nekada su postojali ljudi koji su to znali i htjeli iskoristiti kako treba. Danas imamo ljude koji niti znaju, a niti hoce to da rade.
DSI (FDI) jesu jedan od nacina za pokretanje ekonomije svake zemlje, naravno, ali su - samo jedan od nacina. S druge strane, nema nista od DSI sve dok vanjski investitori ne vide stabilnu unutrasnju situaciju, kao i okvir u kojem mogu poslovati i u kojem ce se ta njihova investicija isplatiti (isplatiti = ostvariti povrat ulozenog + profit). S obzirom na nasu unutrasnju situaciju, zakone, znanje i spremnost na DSI, mi cemo se jos dugo nacekati dok do tih DSI zaista i dodje u mjeri koja bi mogla pokrenuti stvari na bolje.
A po JPP je vise nego jasno kako je i sa DSI. Nikako...
Para fizicki ima, kao i potencijalnih, ali - nema volje da se bilo sta od toga rapidno aktivira i da se sav taj kapital pokrene.
Razlog je, mislim, vise nego jasan - ako se sve pokrene, ako se ekonomija zaista pokrene, to ce znaciti vecu zaposlesost ljudi. Samim tim i vise i veca primanja ljudi. To onda vodi padu podloznosti i zavisnosti od politike.
A, kada se to desi - onda se vise nema kome prodavati sumanuta etno-nacionalisticka BHS matrica i supljaci, jer tada ljud imaju vremena da razmisljaju malo i o tome sta im politicari zaista rade, da ih evaluiraju, a ne samo da misle kako da prehrane porodicu taj dan.
E - radi ovoga se kod nas ekonomija ne mice s mrtve tacke. Niti ce, sve dok su postojece politike na vlasti. njima naprosto nije u interesu da se bilo sta zaista pokrece, nego im je jedini cilj odrzavanje postojeceg stanja.
, a radi ovoga sto vec napisah. Ja i dalje mislim, i tvrdim, da se ovdje moze napravit ibukvalno ekonomski bum za 2-5 godina. Naravno, to podrazumijeva bolne rezove u raznim sektorima. Cak ne mora biti ni Dejton 2, jer nama niko ne brani da F uredimo kako pozelimo. Dejton ne brani preustroj FBiH, zar ne?
Ali, ovdje niko nije spreman na takve poteze, jer to bi znacilo gubitak vlasti.
S druge strane, imamo vrlo mentalno ogranicen narod, neobrazovan, i bez mozdanih kapaciteta za sagledavanje realnog stanja i mogucnosti, pa je samim tim iluzorno ocekivati da bi ovaj narod mogao shvatiti jednu viziju koja bi bila sazeta u recenicu tipa - Stegnimo kais danas, da bi se mogli raspojasati sutra.
Ili - Strpimo se svi zajedno 2 godine, da bismo bolje zivjeli sve ostale.
Ovome svjedoci i kolicina posjetilaca, a pogotovo ucesnika ove teme. Ljudi naprosto niti razumiju dubinske probleme, niti ih zanima bilo kakav progres.
Sasvim logicno, nas SZZ nije nikakav vanjski, nego unutrasnji element koji, kao i sve ostalo, spada u svu ovu pricu i u kojem su potrebni radikalni i bolni reformski rezovi. Bez toga, sto je moje licno misljenje, jednostavno je nemoguce uraditi bilo sta konkretno i pozitivno u dogorocnom smislu.
1. U Bosni para ima, i to u kesu, i jos u kolicinama. Gradjanski depoziti u bankama su oko 10 milijardi KM (brojevima: 10.000.000.000 KM), i ovo je samo ono za sta se zna, tj. na racunima. Odgovorno ti tvrdim da u sefovima ima bar jos 30% ovoga. To je tzv. neoplodjeni novac, ili mrtvi kapital. Nas narod voli da ima stek, "za crne dane, i za ne daj boze". I lijepo je to. I pozeljno. Medjutim, ovaj kapital se bez obrtanja vrlo brzzo istopi kada dodje do onoga "ne daj boze", odnosno kada "bog da"..vivaldi wrote: u bosni para nema niti ih je kada bilo, a po svemu sudeci nece ih biti jos zadugo.
Rat nam je bio odlican primjer za ovo, kako se stekovi tope k'o sladoled na 35, nestaju, isparavaju....
I tu opet dolazimo do uloge drzave, u kojoj bi upravo drzava trebala omoguciti gradjanima da uloze svoj novac. JPP je jedan od nacina, recimo. I to se moze raditi na X nacina i kroz Y varijanti/projekata (infrastruktura, bolnice, poljoprivreda, energija, itd.).
Medjutim, posto je sasvim logicno i normalno da svako za nesto ulozeno treba da ima i neki povrat, odnosno profit, tu opet na nasu scenu stupa drzava, koja i to JPP nastima tako da je sva odgovornost na onom "P" elementu, dok se "J" elemenat na svaki nacin ogradjuje i stiti. Logicno, niko nije budala pa da svoje privatne pare tek tako ulozi u nekakvo partnerstvo s drzavom, u kojem nema apsolutno nikakve garancije ni da ce imati povrat ulozenoga, a kamoli profit.
2. U Bosni je para uvijek bilo. Medjutim, treba znati gdje i u cemu su pare (ako neko misli da rastu ne drvecu i livadama, zajeb'o se), a onda znati, ali prvenstveno htjeti, iz nekog resursa napraviti pare. A Bosna ne da ima resurse, nego nam zavidi bar pola evropskih zemalja na njima. Ali, mi jednostavno niti hocemo, niti znamo kako iskoristiti te resurse, a oni su (ukratko):
- Voda (medju vodecim zemljama Europe smo po kolicini pitke vode, ako ne i vodeca, i umjesto da budemo jedan od najvecih izvoznika pitke vode u Europi, mi je vise uvozimo nego sto je sami proizvedemo i izvezemo)
- Poljoprivreda (npr. samo Popovo polje kod Trebinja, na kojem se godisnje mogu uraditi i 2, ako ne i 3 zetve svega i svacega, moglo bi hraniti pola BiH. Ali, to se ne desava, i to polje u svojoj duzini od, cini mi se, 30km (sto je oko 40-ak km2), obradjeno je na samo oko 20-30% svog kapaciteta. Kada bi se iskoristili svi poljoprivredni kapaciteti, mi ne bismo morali uvoziti skoro nista, a sto bi vrlo brzo popravilo generalnu ekonomsku sliku).
- Turizam (ovo je grana koja tek sad pomalo pocinje donositi pare, ali prvenstveno zahvaljujuci arapskim turistima. Medjutim, iskoristenost ovih kapaciteta je takodjer ispod 50%. Naprosto - ne znamo)
- Industrija (imamo rudnika i ruda s kojima bi mogli svasta, ali - ne znamo. Ili necemo.)
- Energija, pogotovo hidropotencijali, ali ni solarna i vjetroenergija nisu zanemarivi (s obzirom na kolicine vode, konfiguraciju terena, itd., mogli bismo izvoziti daleko vise struje nego je to slucaj sada. To bi onda otvorilo prostor da se smanji i cijena struje vlastitim gradjanima. Ali - ne. Struja koju mi placamo je 3x skuplja od one koju izvozimo. Besmisleno, zar ne...?)
Itd.itd.
Dakle, para u Bosni je uvijek bilo, i nekada su postojali ljudi koji su to znali i htjeli iskoristiti kako treba. Danas imamo ljude koji niti znaju, a niti hoce to da rade.
U skladu s ovim gore sto napisah, ocito je da je ovo netacno.jedini, iskljucivi, i nijedan drugi nacin osim stranih investicija nas nece povesti prema zelenoj grani.
DSI (FDI) jesu jedan od nacina za pokretanje ekonomije svake zemlje, naravno, ali su - samo jedan od nacina. S druge strane, nema nista od DSI sve dok vanjski investitori ne vide stabilnu unutrasnju situaciju, kao i okvir u kojem mogu poslovati i u kojem ce se ta njihova investicija isplatiti (isplatiti = ostvariti povrat ulozenog + profit). S obzirom na nasu unutrasnju situaciju, zakone, znanje i spremnost na DSI, mi cemo se jos dugo nacekati dok do tih DSI zaista i dodje u mjeri koja bi mogla pokrenuti stvari na bolje.
A po JPP je vise nego jasno kako je i sa DSI. Nikako...
Evo, ja ti rekoh drugacije. A vjeruj mi da vrlo dobro znam sta pricam.ko god drugaciji kaze - laze, da li iz neznanja ili nekog interesa poptuno je nebitno.
Ovo je tacno. Ali, zar ovdje ne bi trebalo slijediti i pitanje - A zasto je to tako?u ekonomskom smislu, u bosni nema dobrih vijesti. nijedne dobre vijesti! imas samo obmane, obmane i obmane i djelimicno lazi u generalnoj igri malih brojeva.
te obmana su konstanta ko coca coline reklame. ubijanje u mali mozak, ali da bi me bolje razumio ja cu to po obicaju pojednostaviti najbolje sto znam.
u zadnje vrijeme imas 2 udarne price na kojima pociva nas imaginarni napredak. prva je "rekordan izvoz" iz mjeseca u mjesec i to je ono cime nam filuju mozak. obmana je u tome sto imamo jos rekordniji uvoz, a to presucuju, pa je tako npr vanjskotrgovinski minus u prvih 5 mjeseci godine veci 130 miliona maraka nego u prvih mjeseci prosle godine, ali to naravno ne spominju. zakljucak bi bio - boga vam ne obarajte vise rekorde.
druga prica je aposlutno nobelovska a nagradu ce podjeliti zajedno fadil i zeljka. prica je naravno o ogromnom porastu radnih mjesta i nenormalnom rastu prihoda od direktnih poreza, a obje entitetske porezne uprave vec 2 godine imaju rapidan rast prihoda.
ali u tome nema nista dobro jer to nije realno. u pitanju je samo strasna kandzija gdje su relani sektor pritisli maksimalno inspekcijama i kaznama i intezivno utjeruju sivu zonu u bijelu. ali ja stalno pisem da privreda to ne moze podnjeti. siva zona kod nas nije mjesto extra profita vec gole nuzde. radnici se ne prijavljuju ne zato sto gazda na tome dodatno zaradjuje vec sto nema odakle da im plati.
Porezna uprava Federacije BiH u 2015. godini naplatila je ukupno 4.102.045.474 KM javnih prihoda, što je za 8,08% ili za 306.804.155 KM više u odnosu na 2014. godinu. Ovo je do sada najveći ostvareni rezultat u naplati javnih prihoda.
ali to nije nikakav uspjeh. to je samo uzeto od nase buducnosti i razvoja.
evo tabele domacih investicija
tih 300 miliona je uzeto od nase buducnosti a ne nekakve sive ekonomije jer privreda to jednostavno ne moze da podnese
ista je situacija i u rs
E, sad se vrati na ono moje s pocetka, kao i ono o JPP.ali jebes i porez, ove tabele su vaznije zato sto slikovito dokumnetuju moju tezu da u bsoni nema para jer kao sto vidis domace investicije punih 10 godina stagniraju sto je katastrofalno za zemlju u razvoju i to na ovako niskom stepenu razvoja.
Para fizicki ima, kao i potencijalnih, ali - nema volje da se bilo sta od toga rapidno aktivira i da se sav taj kapital pokrene.
Razlog je, mislim, vise nego jasan - ako se sve pokrene, ako se ekonomija zaista pokrene, to ce znaciti vecu zaposlesost ljudi. Samim tim i vise i veca primanja ljudi. To onda vodi padu podloznosti i zavisnosti od politike.
A, kada se to desi - onda se vise nema kome prodavati sumanuta etno-nacionalisticka BHS matrica i supljaci, jer tada ljud imaju vremena da razmisljaju malo i o tome sta im politicari zaista rade, da ih evaluiraju, a ne samo da misle kako da prehrane porodicu taj dan.
E - radi ovoga se kod nas ekonomija ne mice s mrtve tacke. Niti ce, sve dok su postojece politike na vlasti. njima naprosto nije u interesu da se bilo sta zaista pokrece, nego im je jedini cilj odrzavanje postojeceg stanja.
u isto vrijeme padaju i onako niske strane investicije zadnje dvije godine (zato sam i rekao da ce fadil i zeljka podjeliti nobela jer se nikada u istoriji nije desilo da oboris rekord po broju zaposlenih u isto vrijeme dok obaras rekorde u smanjenju domacih i ino investicija)
Djelimicnoali domaca privreda je evidnetno tanka i sa i bez poreznika na grbaci, ali strane investicije su, teoretski naravno, potencijalno neogranicene za razliku od domacih koje su evidnetno limitirane.
zakljucak: bez stranih investicija nama nema nove dodane vrijednosti i sredstava, a bez toga nema ni vise para, a bez para nema nkakvih ni reformi, pa tako ni zdravstvene reforme jer je sve to presipanje iz supljeg u prazno. otprilike ko kad imas 10 djece a 5 boba.
I ja sam vec par puta vise nego opsirno pisao o kompletnom modelu preustroja FBiH, svim mogucim koracima toga, kao i sta i kako s ljudima koji bi morali ostati "na ledini" prilikom svega toga (administracija).o tome kako bih pokusao privuci strane investicije sam pisao opsirno nekoliko puta, ali trazilica na klix je tesko sranje, a vala nemam entuzijazma ni vremena da opet o tome naprdjujem. a i forumski puk to slabo zanima. ako chmoljo banuje hafisa ovaj pdf ce s ugasiti ko svijeca za par dana
Ali, ovdje niko nije spreman na takve poteze, jer to bi znacilo gubitak vlasti.
S druge strane, imamo vrlo mentalno ogranicen narod, neobrazovan, i bez mozdanih kapaciteta za sagledavanje realnog stanja i mogucnosti, pa je samim tim iluzorno ocekivati da bi ovaj narod mogao shvatiti jednu viziju koja bi bila sazeta u recenicu tipa - Stegnimo kais danas, da bi se mogli raspojasati sutra.
Ili - Strpimo se svi zajedno 2 godine, da bismo bolje zivjeli sve ostale.
Ovome svjedoci i kolicina posjetilaca, a pogotovo ucesnika ove teme. Ljudi naprosto niti razumiju dubinske probleme, niti ih zanima bilo kakav progres.
Sasvim logicno, nas SZZ nije nikakav vanjski, nego unutrasnji element koji, kao i sve ostalo, spada u svu ovu pricu i u kojem su potrebni radikalni i bolni reformski rezovi. Bez toga, sto je moje licno misljenje, jednostavno je nemoguce uraditi bilo sta konkretno i pozitivno u dogorocnom smislu.